|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3151 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy XVI
Cytat:
![]() Co do budyniu następnym razem mozesz sobie do niego dodać orzechy, bakalie, wrzucić startą gorzką czekoladę. Będzie zdrowiej, smaczniej i podbijesz troszke kalorii
|
|
#3152 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Myślałam żeby następnym razem suszoną żurawine dodać, bo od orzechów mnie strasznie brzuch boli.
|
|
|
|
|
#3153 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() W mojej rodzinie nie ma tradycji "siedzimy i jemy do oporu, póki nie pękniemy". W Święta jadłam normalnych 5 posiłków, z normalnymi przerwami czasowymi (a nie dojadanie co 10 minut), które były tylko bardziej "odświętne"- na talerzu znalazły się rzeczy, których na co dzień się nie jada albo jada się rzadziej. Jeśli chodzi o dojadanie tego, co zostało- u mnie w domu nie wyrzuca się jedzenia. Zostało mięso, sałatki, więc to było dziś na obiad (a nie na zasadzie: "normalny obiad + pozostałości ze Świąt"). Pisząc "Święta są od świętowania" nie miałam na myśli jedzenia, a raczej spędzanie czasu z najbliższymi. A że takim spotkaniom w licznym rodzinnym gronie towarzyszy inne, bardziej uroczyste jadło, to rzecz naturalna i... zdrowa. Ludzie od wieków ucztują i świętują (również przy stołach) najważniejsze dni w ciągu roku (lub najważniejsze dni w życiu)- wyobrażasz sobie wesele przy pusty stole? No, ale właśnie o to chodzi, że to jest kilka razy do roku i przy takiej częstotliwości nikomu nie zaszkodzi (chyba, że ktoś faktycznie bez umiaru wrzuca w siebie jedzenie, dopóki nie poczuje się jak "zarazmającypęknąć-balon").
|
|
|
#3154 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3155 |
|
Zakorzenienie
|
Utrzymanie
![]() 1. Jogurt naturalny z musli i wkrojonym bananem, kawałek sernika z polewą kajmakową i orzeszkami ziemnymi. Kawa z mlekiem. 2. Porcja sałatki jarzynowej, kromka razowca z masłem i żółtym serem. Szklanka soku pomarańczowego. 3. 3 małe kotleciki z piersi kurczaka, kasza gryczana, surówka jakaś tam z kapusty pekińskiej, ogórka, papryki. kawa z mlekiem, miseczka winogron 4. Omlet cesarski z jabłkiem, rodzynkami i cynamonem, kubas kakao słodzonego brązowym cukrem. o
|
|
|
|
#3156 |
|
Rozeznanie
|
Dzisiejsze U
I veganski pasztet z soczewicy, marchwi, cebuli i słonecznika na ciepło do tego musztarda rosyjska, duza kawa II kawałek mazurka z domowymi powidłami śliwkowymi, kajmakiem i bakaliami (migdały, morele suszone, orzechy brazylijskie itd )III razowy makaron z podpieczoną makrelą, pieczonymi brukselkami, pieprzem, dymką i czosnkiem IV smoothie - pomarancza zmiksowana z kakao naturalnym i bananem V bedzie koncówka pasztetu ze sniadania i sałatka jarzynowa z podpieczona wędliną drobiową ![]() do picia woda, herbaty ładnie usmiecham sie o zerknięcie
Edytowane przez Milka1224 Czas edycji: 2012-04-10 o 19:34 |
|
|
|
#3157 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3158 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
))i idę po kakao
|
|
|
#3159 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A jadłospis super, ale to chyba wiesz
|
|
#3160 | |
|
Rozeznanie
|
ę w
Cytat:
Ervisha, tez ![]() Brukselkę w zaprzyjaźnionym jarzyniaku, zresztą w wielu widziałam A swoją drogą to często kupuję więcej, zamrażam poporcjowaną w woreczkach i mam zawsze pod ręką, bo strasznie lubię
|
|
|
|
|
#3161 |
|
Raczkowanie
|
iza_wiosenna, dostałaś ode mnie wiadomość na pv?
|
|
|
|
#3162 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Oceni ktoś ? Wiem ,że do podwieczorka następnym razem do budyniu dodam szuszone owoce, a jak reszta ?
|
|
|
|
|
#3163 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#3164 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#3165 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
jadłospis bardzo fajny i luźny.
Świat nie jest taki zły ![]() Turcja Alanya- 2007 Tunezja Sousse- 2008 Egipt Hurghada- 2009 Turcja Marmaris- 2010 Grecja Rodos Egipt Sharm el sheikh- 2011 Izrael Jerozolima i Betlejem Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012 Grecja Kreta 2013- ? |
|
|
|
|
#3166 |
|
Zakorzenienie
|
ja jak na razie musze zadowolic sie mrożoną ale z chęcią zjadłabym świeżą
|
#3167 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
staram się biegać 4 x w tygodniu, zaczęłam w zeszły wtorek. Póki co, okres mam jak w zegarku, mam nadzieję, że to się nie zmieni. Liczę na to tym bardziej, że przez prawie siedem lat trenowałam wyczynowo (a więc codziennie , intensywnie, w tym trening siłowy) bieganie i,poza etapami, w których miałam BARDZO za niską wagę, miesiączkowałam normalnie przy bmi 18.Obecnie mam wyższe bmi, zdrową wagę, wyglądam normalnie, jem normalnie, trenuję znaaaaaaacznie mniej intensywnie, więc nie powinno być problemów. a jak u Ciebie?
|
|
|
#3168 |
|
Rozeznanie
|
Moje UUUUU
:śniadanie : miseczka pł. kukurydzianych z mlekiem, jabłko, kawa zbożowa z miodem, 2 jajeczka czekoladowe ( takie nadziewane - chyba każdy wie o co chodzi ) Szkoła : - 2 kromki razowca z serkiem kanapkowym i papryką - jabłko - jogurt pitny JOvi truskawka - banan - tymbark : jabłko -mięta Obiad : talerz gęęstej zupy pomidorowej ( a raczej ryżu w sosie ) z kromką razowca, marchewka do pochrupania i resztka paprykiDeser : kubas cappucino, 2 pl. ananasa Kolacja : kromka razowca z masłem,jajecznica z 1 jajka na mleku, buraczki , papryka konserwowa, jogurt naturalny Do ocenki ![]() iza_wiosenna a te 10 km to w jakim czasie przebiegasz ? I biegasz szybko czy wolniej ? pytam z ciekawości bo też biegam ( dzisiaj idę znowu po ponad 2 tygodniowej przerwie z powodu kontuzji )
|
|
|
|
#3169 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3170 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
to ma być tylko tak na chleb do położenia
|
|
|
|
|
#3171 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:11 ---------- Poprzedni post napisano o 17:10 ---------- No nie wiem ja bym sie tym nie najadła
|
|
#3172 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
jednak przed chwilą wszamałam z 2 jajek a teraz jeszcze szamię grejfuta
|
|
|
|
|
#3173 |
|
Zadomowienie
|
Proszę o ocenę, powinno być R
![]() śniadanie: 4 łyzki płatków owsianych + kilka migdałów + odrobina nasion słonecznika + niepełny mały kubek jogurtu naturalnego + pół banana 2 śniadanie: jabłko i gruszka obiad: pęczak + plaster nadziewanego kurczaka + surówka z marchewki i selera przedpodwieczorek: dwa ciasteczka Lu Go (musiałam, byłam w sklepie w porze podwieczorku, wybrałam mniejsze zło ;D podwieczorek: kromka chleba graham z chudym twarogiem i cebulą <tu będzie Zumba> kolacja: będzie jajecznica z jakimś warzywem |
|
|
|
#3174 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3175 |
|
Rozeznanie
|
wiem
jadła któraś z Was musli( nie crunchy tylko płatki zbożowe) z biedronki to z orzechami ? Bo mama mi dzisiaj kupiła i jutro zamierzam zjeść na śniadanko z mleczkiem i jakimś owockiem
|
|
|
|
#3176 |
|
Zakorzenienie
|
Witam
![]() przechodzę właśnie na dietę, mam do zrzucenia ok 5 kg wstawiam mój pierwszy jadłospis z prośbą o ocenę ![]() R 7.00 owsianka na mleku z mieszanką bakalii (różne orzechy i rodzynki) oraz z nasionami słonecznika 9.30 serek wiejski + banan 11.30 dwie kromki chleba razowego z nasionami, z masłem, serkiem Capresi i pomidorem 16.30 ryż naturalny, gotowana pierś z kurczaka, brokuły z sosem jogurtowym 19.30 sałatka z pół puszki tuńczyka z wody, pół serka wiejskiego, z czerwoną cebulką i ogórkiem kiszonym, kromka chleba razowego z ziarnami z masłem Czy taki jadłospis ma sens. Przeczytałam prawie cały wątek ale i tak mam problem z doborem jedzenia. Dopiero szukam pomysłów na ciekawe dietetyczne posiłki. Najgorsze jest to, że wiele rzeczy nie smakuje mi bez chleba, czy kromka na kolację może zostać? Dodam jeszcze, że mam pracę siedzącą, ogólnie mało ruchu chociaż zamierzam zmobilizować się do jazdy na rowerku stacjonarnym i jakiś ćwiczeń. Będę wdzięczna za ocenę i sugestie |
|
|
|
#3177 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moim zdaniem są smaczne Nie są słodkie wiec jak lubisz płatki na słodko to dodaj sobie do mleka np. pasek czekolady
|
|
#3178 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#3179 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nawet opakowania są prawie identyczne (tez w kartonach, kolor ten sam...)
|
|
#3180 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a ile łyżek tak mniej więcej dajecie żeby się najeść, bo kiedyś jadłam jakieś musli i sypnełam sobie trochę za dużo i nie miałam siły tego zjeść
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:01.

teraz znowu ciągnie mnie do kaszek, owsianek . Ciekawe co będzie dalej