|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3031 | ||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Rozpakowana każda mamusia czule tuli już swojego dzidziusia.Mamusie I-II 2012.
Cytat:
Cytat:
. Połozna ktora przychodziła do mnie po porodzie powiedziała zebym nie kladla go na boczku bo moze latwo przekrecic sie na brzus i udusic, dala mi tez ulotke nt smierci lozeczkowej i tam tez bylo tak napisane. Wystraszylam sie i jej posluchalam---------- Dopisano o 15:31 ---------- Poprzedni post napisano o 15:30 ---------- Ło matko naprawde zemdlalas??? |
||
|
|
|
#3032 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Rozpakowana każda mamusia czule tuli już swojego dzidziusia.Mamusie I-II 2012.
kurczę, ale ja się fatalnie czuję - boli mnie gardło i głowa, słabo się czuję i oblewają mnie zimne poty i mam dreszcze
Staram się jak najmniej do niej podchodzić, no ale czasem trzeba.Może Wy mi polecicie coś dobrego na przeziębienie? Na razie faszeruję się scorbolamidem, a na gardło neoangin. Idę sobie zrobić syrop z cebuli.
|
#3033 | |||
|
Zakorzenienie
|
Byłam ponad 2 h na spacerze
się zapuściłam do lasu... ta jak mi się rozwyła wracając, to myślałam, że wyjdę z siebie... stoję na środku drogi w lesie, zero ludu a ta się drze i straszy te biedne zwierzęta... Cytat:
mam nadzieję, że się mocno nie poobijałaś! ![]() Cytat:
mleko Z czosnkiem i jedziesz Cytat:
jutro spytam się o ten syrop żeby mi zapisała
|
|
#3034 | |||
|
Zadomowienie
|
moje dziecko oglada Mini Mini to mam czas na was
i na zjedzenie obiadu ![]() Cytat:
![]() fajnie, mi się podoba oj już mam dość szczerze, a cyce nadal pełne.... więc musze odciągać bo mi pękną Cytat:
chamstwo taki zapisnooo to teraz musze uważać żeby tż wóz nie zarysować ![]() Cytat:
jutro jak będzie tak cieplo założe cieńszą kurtkę plus cienka czapeczka, mały kocyk i okrycie wózka na nogach miał rajstopy, cienkie spodenki i butki pampuszki pewnie za ciepło
|
|
|
#3035 |
|
Zadomowienie
|
kochana, na samą myśl o czosnku z ciepłym mlekiem bierze mnie na pawia
Może zastosuję czosnek w innej postaci, np. na kanapeczki
|
#3036 | ||||
|
Rozeznanie
|
Mnie się podoba
Cytat:
mam nawet pępek odpadnięty i tasiemkę z rączki ze szpitala - od synka tak samo mam ![]() no i właśnie dlatego wychodzi nam ok 450zł za 1 dawkę (6w1 i rota) a u was jaki koszt? Cytat:
![]() albo "Mój pierwszy Pamiętnik" lub "Pamiętnik Twojego Dziecka" czy różne nazwy to ma ![]() Cytat:
Cytat:
Wodzionka se dziłocha zrób :P
|
|
|
#3037 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cześć
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Ja też, szczególnie jak mój mąż siedzi nad Tymkiem z gitarą i mu to śpiewa Cytat:
![]() Wcześniej Dady 2 i Pampersy 1. Cytat:
co do zabaw itp.: poranne rozmowy w łóżku, leżenie pod karuzelą, gilganie, rozmawianie, śpiewanie itp., leżenie na rodzicach , no i różne inne zabawkiCytat:
![]() nadrabiam do końca i wracam
|
|
#3038 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3039 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Zawsze mi się podobał ten odcień, ale to Tobie musi pasować
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
_________________________ __ Święta spędziliśmy u jednych i drugich rodziców, wczoraj byliśmy w Poznaniu - Timi pięknie się zachowywał w pierwszej tak długiej podróży ![]() oczywiście dostał kolejne zabawki - od chrzestnego szczeniaczka z FP (niby od 6 mcy ale T. się do niego cieszy i słucha piosenek), no i lampkę nocną i przyuaska od cioci ![]() a dzisiaj przyszedł Emanuel, ale jeszcze nie zrobił furory ![]() a teraz mały ssaczek wisi na (.)
|
|
#3040 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. Ej a jak bylas tam z mezem to sie nie przejmowalas, ze krzykiem wystraszysz biedne zwierzeta? Chociaz wsumie to tez byly pewnie dzikie okrzyki
|
|
|
|
|
#3041 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
, a znajoma TZ robiła mi, ale to nie jej salon, więc cen nie narzuca i tak mnie wcisnęła bo ona w 8 miesiącu ciąży i już ledwie ledwie pracuje poza tym może na zdjęciu nie widać, ale ja mam bardzo dużo włosów, na fotce mam wyprostowane, robiła mi je od 17 do 20,30 Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Alex to super dziecko ale to właśnie przez te włosy wyglądam starzej i smutniej Cytat:
![]() Cytat:
jak mu podciągnę łapki to trzyma głowkę, ale zaraz kładzie na bok i zasypia ---------- Dopisano o 18:50 ---------- Poprzedni post napisano o 18:45 ---------- Cytat:
|
||||||||
|
|
|
#3042 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#3043 |
|
Rozeznanie
|
Pytanie do mamusiek zorientowanych w odciąganiu mlesia:
1. Ile mogę trzymać odciągnięte mlesio w lodówce? 2. Mogę pomieszać 50ml mlesia odciągniętego np. dziś wieczorem z 50ml mleka odciągniętego jutro rano? Skoro i tak wypije go na raz?
|
|
#3044 | ||
|
Wtajemniczenie
|
cześć laseczki
witam sie i idę nadrabiać ---------- Dopisano o 19:28 ---------- Poprzedni post napisano o 19:10 ---------- Cytat:
![]() tak samo np dużo myśle o tym czy przez to że nie karmiłam piersią będe mieć raka piersi?? bo o tym też tak ciągle piszą ze karmienie piersią jest dobre dla naszego zdrowia bo uchroni to nas przed rakiem piersi czyli jak ja nie karmiłam to już jestem w grupie ryzyka głupie to dla mnie takie straszenie i dołowanieCytat:
bodziak z krótkim rękawkiem na to bluzka lub kaftanik na to kurteczka a jak jest chłodniej to zamiast krótkiego rękawka długi a reszta tak samo
|
|
#3045 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
mam nadzieje ze nic sie nie stalo, ja tylko ryczalam gorzej niz malaCytat:
Co do glowki to moja polozna tez tak mowila ale Mishka nie lubi/potrafi spac jakos na plecach zawsze probuje sie przekrecic na boki choc jak juz zasnie mocno to sie przekreca na plecki i spi...wiec ja nie sluchalam poloznej zreszta Mishka od urodzenia spala w koszu Mojzesza i jakos nie wyobrazam sobie by sie miala tam przekrecic na brzuch ![]() A z ciekawosci czy szkockie polozne kazaly ci smarowac sucha skore dziecka oliwa z oliwy? Mi tak kazaly jako ze mala byla opozniona wiec miala luszczaca sie skore i one mi kazaly uzywac oliwy z oliwek takiej zwyczajnej do smazenia niby ze naturalnie, sprobowalam ale mala pachniala jak frytki i wcale nie pomagalo i jakos nie wydaje mi sie tak "naturalnie":confused : W ogole jak ci sie widzi Nawojka szkockie podejscie do opieki nad noworodkiem? Moja health visitor to taka glupia s.... Cytat:
jakos sie wzdrygam na sama mysl ze mialabym zatrzymac ten kikut...mnie jakos odrzucaide kapac mala i moze mi sie uda poczytac ksiazke, ktos czytal "Musimy porozmawiac o Kevinie"? |
|||
|
|
|
#3046 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale muszę tam koniecznie jechać, bo już wypatruję dobrej miejscówki.... ![]() Anabellita ja dzis jadłam 1 ząbek czosnku dawno nie jadłam z papy jechało ostro, ale myłam później zęby 10 min i troszkę przeszło
|
|
#3047 |
|
Wtajemniczenie
|
ja dziś byłam na tym pogrzebie i dziewczyny do teraz jestem przybita
strasznei to przykre cały czas myśle o tej dziewczynie że taka młoda że jeszcze tyle życia miała przed sobą że jak by zdecydowała sie na to wymrażanie to by nadal żyłą itp itd 100 mysli na minute łzy w oczach i to niedowierzaniewróciliśmy z pogrzebu to było po 17 mały po drodze mi zasnął więc go nie budziłam w domu tylko zostawiłam go przy otwartym oknie i tak spał do 18 obudził się z płaczem z głodu no bo pusty brzuszek, nie dało się go przetrzymać nawet 10min więc ja szybko wanienkę przygotowałam wykąpałam malucha zrobiłam flache, nakarmiłam i zasnął dalej ---------- Dopisano o 20:08 ---------- Poprzedni post napisano o 20:02 ---------- a cały czas mi sypiał od 19 lub 19:30 do 5-6 a od kilku dni mieliśmy kryzys punkt 2 w nocy, pobudka i ryk na mleko, już zaczełam podejrzewać skok rozwojowy ale tak sobie pomyślałam: no kurcze przecież za każdym razem nie mogę wszystkiego tłumaczyć skokiem, byłam w auchanie kupiłam mu nowe butelki na 150ml ale wchodzi troche więcej bo ponad miarką jest jeszcze dużo miejsca do smoczka no ale te stare to miał wszystkie na 120ml więc kupiłam nowe, wczoraj dostał pierwszą porcje 150 ale nie z zagęszczaczem ale z kaszką kupiłam mu taką manną po 4mc no i dziś obudził się dopiero o 5 nad ranem na flachę tak więc te 120 chyba już mu nie starczało bo ja to w szoku jestem jak czytam ze wasze dzieci po 180 już wypijają mojemu 150 w zupełności starcza bo nawet z 10 20ml zostawi nie dopije do końca no ale każde dziecko jest inne jednemu starczy mniej inne musi mieć więcej
|
#3048 |
|
Rozeznanie
|
A więc dzisiaj ubrałam Bartosza tak: ogrodniczki welurowe + kaftanik ,skarpetki, a na to tylko kurteczka wiosenna no i czapeczka cieniutka.Myślę ,że było mu dobrze
![]() Bartek po kąpieli i mleczku śpi już ![]() Trzymajcie jutro za nas kciuki bo mamy szczepienia
|
|
|
|
#3049 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
i myc dziecko w samej wodzie tez kazala . Jednym slowem da sie odczuc niechec szkockiej sluzby zdrowia do Polakow. Nie lubia nas podobno za to, ze zbyt duzo wymagamy, a moze raczej za to, ze zbyt duzo wiemy i czesto nie dajemy sie zbyc slawnym paracetamolem Cytat:
|
||
|
|
|
#3050 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
1. do 24 h 2. Podobno nie wolno mieszać, ja bynajmniej nie mieszałam ale robiłam tak ze jak miałam to 60 i 60 odciągniętego z dwóch razów to najpierw dawałam jedno a potem drugiego, trochę wiecej zachodu ale trudno znalazłam coś takiego Jak rozmrażać i podawać? Schłodzone lub zamrożone mleko można rozmrażać albo podgrzewać wyłącznie w kąpieli wodnej, w temperaturze do 50ºC. Nie wolno go gotować, podgrzewać w kuchence mikrofalowej ani bezpośrednio w garnuszku, bo można w ten sposób zniszczyć cenne witaminy i mikroelementy. Po rozmrożeniu pokarm można przechowywać w lodówce przez 24 godziny, dla wcześniaków - maksymalnie 9 godzin. Rozmrożonego nie wolno ponownie zamrażać. Przed podaniem mleka dziecku trzeba sprawdzić jego temperaturę, wylewając kilka kropli na nadgarstek. Jeśli dziecko nie wypije całej porcji, resztę wylej. Lepiej też nie mieszać porcji mleka odciągniętych w różnym czasie. Gdzie, jak długo przechowywać? Dla dzieci zdrowych w pokoju, w chłodniejsze dni - do 12 godzin w lodówce turystycznej - maksymalnie 24 godziny w lodówce, w temperaturze od 0 do 5˚C - maksymalnie 4 dni w zamrażalniku lodówki, w temperaturze do -10˚C - 14 dni w zamrażarce, w temperaturze -18˚C - do 12 miesięcy Dla wcześniaków i dzieci chorych w pokoju, w chłodniejsze dni - do 2 godzin w lodówce turystycznej - maksymalnie 24 godziny w lodówce, w temperaturze od 0 do 5˚C - maksymalnie 2 dni w zamrażalniku lodówki, w temperaturze do -10˚C - nie można w zamrażarce, w temperaturze -18˚C - do 6 miesięcy Ile mleka na raz? Im starsze dziecko, tym więcej mleka wypija. Do 2 tygodni: 60-80 ml 2 tygodnie-2 miesiące: 80-150 ml 2-4 miesiące: 150-180 ml 4-6 miesięcy: 180-200 ml |
|
|
|
|
#3051 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:28 ---------- Poprzedni post napisano o 21:22 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 21:35 ---------- Poprzedni post napisano o 21:28 ---------- Cytat:
|
|
#3052 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Podejrzewam ze dociagnie do 150 ml jak bedzie miala 4-5 miesiecy, zageszczasz mleko na noc?Cytat:
A co do tej niecheci to cos w tym jest, jak bylam na wizycie w 6 tygodniu Mishki i miala okropnie sucha skore na polikach, uszkach i zaczerwienienie (stosowalam wtedy ang Aqueous cream) i zaczelam wypytywac GP o te objawy, czy nie mysli ze to alergia na cos i tak sie objawia i co stosowac..jego odpowiedzia bylo pytanie jaki mam zawod zapytalam sie czemu o to pyta a on mi na to: A bo wypowiadasz sie jak pielegniarka (?)![]() Polecil mi Aqueous cream, ktory notabene ja uczulal i zaczelam sama szukac odpowiedzi i czytac a potem wyszlo jeszcze na lokciach i kolankach wiec juz wiedzialam ze to AZS, stosujemy Oilatum i jest git ![]() Wiec to tyle o ich kompetencji
|
||
|
|
|
#3053 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() 2. ja czasem mieszam, jeśli np. podaje mleko z jednej godziny i z piersi z której zawsze mniej odciągam (nie starcza na jedno karmienie) to dolewam z kolejnej butelki, jest to inna godzina Cytat:
nie rozumiem takich ludzi, boją się czegoś co można wyleczyć i nie myślą o tym, że nieleczenie może doprowadzić do śmierci Cytat:
choć kilka dni temu wciągnał..... 260 w przeciągu godziny na wieczór, po kapieli ... bilans dnia mu się nie zgadzał, zjadł wcześniej 5 razy w ciągu dnia tylko a to był 6ty a on zawsze je 7 razy cfaniak Cytat:
często mieszałam/mieszam i nic mojemu smoczurkowi kochanemu nie jest a jak przybiera ![]() Cytat:
ja sobie zostawiam laktator, na kolejne dziecię kiedyś tam choc nie wyobrazam sobie sciagania przy dwoch bąblach.... więc albo kolejne dziecko sie nauczy ssac albo bedzie na mm
|
|
|
#3054 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja małemu mleczko zagęszczam już od dłuższego czasu zagęszczaczem bo on mi strasznie ulewał, tak że jak się najadł i go podnosiłam do odbicia to leciała fontanna mleka tak że co zjadł to zwrócił więc zaczełam zagęszczać mu mleczko i jest ok ale cały czas mi tak ulewa po herbatce ze jak wypije i zacznie nózkami na leżaczku fikać to wszystko co wypił to ulewa a od wczoraj mleczko zagęszczam mu już tylko kaszką manną nestle po 4mc o taką http://www.google.com/imgres?q=kaszk...9,r:0,s:0,i:64 i ani wczoraj ani dziś mi nie ulał mleczka więc chyba już tym będe mu zagęszczać i z zagęszczacza będe mogła zrezygnować tym bardziej ze już mu wprowadzam rózne dania tak jak wczoraj np dostał na obiadek słoiczek ziemniaczki ze szpinakiem a dziś na śniadanko deserek jabłuszko z jagodami nakupowałam mu różnych słoiczków po 4mc bo uważam ze już powolutku mogę zacząć rozszerzać dietę ---------- Dopisano o 22:09 ---------- Poprzedni post napisano o 22:01 ---------- Cytat:
no niestety tego kochana to już nie wiem miała nadżerkę stan bardzo poważny że miała to wymrozić jednak nie zdecydowała się potem wyjechała z polski i żyła za granicą tam pewnie do lekarza nie chodziła poszła dopiero jak ją już mocno zaczeło boleć ze chodzic nie mogła ale to już było za późno na cokolwiek stan był bardzo poważny - rak z przerzutami ponad 7mc walczyła z tą chorobą - wyniszczał ją doszczętnie lekarz rodzicom mówił że Bogiem nie jest więc rodzice mogą liczyć tylko na cud no i też na jej chęć do życia bo jak ona nie będzie miała siły walczyc to oni już jej nie pomogą no i zgasło jej światełko nie miała już siły walczyć ;( co do mleka, to chyba ze tak jest że mm jest bardziej treściwsze dlatego mniejsza ilość syci
|
|
#3055 |
|
Zakorzenienie
|
Nawojka Tfuj monsz pefnie się s Tobom tylko tak drroczyyyy
![]() Dołączam do grona jutrzejszych szczepień już się boję Więc trzymam kciuki za inne Wasze dzieciaczki ![]() No i też zacznę zagęszczacz mleko Kindze, bo cos mi polubiła znów ulewac JAKI ZAGĘSZCZACZ DO BEBILONU POLECACIE???? ![]() No i piękny czar prysł- kupa co 2 dni przeszła do historii... albo 2 razy dziennie! szokes ![]()
|
#3056 |
|
Raczkowanie
|
Witam
![]() Jestem an bieżąco, ale przepraszam za brak cytatów ![]() Weszłam tylko zeby napisać, że dzisiejszy dzień to jakas masakra u nas. rano jak bylismy na zakupach to zadzwoniła moja siostra, żeby powiedzieć, że mieli wypadek, że żyja,tylko sa poobijanie itp, ale auto do kasacji... masakra wracali z Disneylandu, gdzie zabrali dzieci w ramach prezentu na zajaczka... do tej pory nie moge dojść do siebie, na sama myśl, że moglo im sie cos stac płakac mi się chce, a jak pomyślę, jak te biedne dzieciaczki musiały sie wystraszyć ![]() Później potlukłam kufel i wywaliłam go do kosza, o czym zapomnialam i pozniej jak chciałam wpchnąć śmieci to rozciełam palcai trzeba było jechać na pogotowie bo krew sie lała jak szalona i tym oto sposobem mam 3szwy i nawet nie mam jak Nikosia przebrac, a jutro Tz idzie do pracy ![]() Ponarzekałam i ide cos obejrzeć w tv, dobrej nocki mamuśki
|
#3057 |
|
Zakorzenienie
|
Nowojka i Rybkie to macie ciekawie,moja Hv jest akuratnie spoko no ale polozne z kktorymi mialam stycznosc-porazka.Jak bylam na 6tyg wizycie i mowieekarce,ze malemu nozki drza to powiedziala,ze ona nie wie czemu.
Najlepiej jak kilka dni po porodzie polozna stwierdzila,ze mam infekcje naciecia i przepisali mi antybiotyk ktory okazal sie penicylina na ktora mam uczulenie. dzonie na Nhs24 zeby mi dali inny na co pani doktor ze ona mi da....... czysta penicyline......ja jej na to,ze mam kilkudiowe dziecko do wykarmienia i nie mam czasu na kilkugodzinne wymiotowanie(bo tak objawia mi sie alergia) i podziekowalam za "pomoc". rece mi opadly jak sie okazalo,ze nie mam zadnej infekcji a uratowal mnie Octemisept z Polski. |
|
|
|
#3058 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
o rany to faktycznie miałaś przeżycia - nie za ciekawiewspółczuję ale naszczęście nic się siostrze i jej rodzinie nie stało to najważniejsze żyją i są cali to się liczy a samochód mniejsza z nim kupi się nowy ![]() co do drugiego to najważniejsze
|
|
#3059 |
|
Zakorzenienie
|
Witam.
Jakiś czas temu się meldowałam tu z moim z synkiemi ponownie się witam Rybkie,w w twenty one store są świetne boxy z napisem born in 2012 Sama zamierzam sobie kupić.---------- Dopisano o 21:59 ---------- Poprzedni post napisano o 21:58 ---------- Szukam te boxy,by pokazać,ale są ramki też born in 2012 http://www.storetwentyone.co.uk/sear...012&perpage=16 ---------- Dopisano o 22:15 ---------- Poprzedni post napisano o 21:59 ---------- My byliśmy w ten wtorek co był na pierwszym szczepieniu.Mały był bardzo dzielny,bardziej to ja się denerwowałam,bo smoczka zapomnieliśmy wziać i bałam się że będzie mocny ryk,ale on tylko przy wkłuciu popłakał chwilke i koniec Dzielnego mam syna ![]() Współczuje tej dziewczynie,która urodziła martwe dziecko
|
|
|
|
#3060 |
|
Rozeznanie
|
Mamusie karmiące mm - od kiedy rozszerzacie dietę dziecka?
Alan ma 3 miesiące i tydzień. Zastanawiam się czy nie dawać mu tartego jabłuszka? Co uważacie? Mam też problem z ulewaniem - ulewa coraz więcej, nawet po syropach na refluks i zagęszczaczu Nutriton. Co myślicie o zastąpieniu jednego posiłku np. Sinlac albo kleikiem? One są po 4 miesiącu, ale z tym ulewaniem już nie wyrabiam. Przez ulewanie nie mam jak go kłaść często na brzuszku. Załamka! Dziś ulał do ucha! śmierdzi mu z niego niemiłosiernie - ile mogłam wytarłam patyczkiem, ale boję się głębiej go włożyć? Co mam zrobić? Można ucho jakoś "przepłukać" w takiej sytuacji?
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:43.

tylko nie wiem czy powinnam tak robic czy ja zostawic by nauczyla sie spac na plecach i sama przekrecac
. Połozna ktora przychodziła do mnie po porodzie powiedziała zebym nie kladla go na boczku bo moze latwo przekrecic sie na brzus i udusic, dala mi tez ulotke nt smierci lozeczkowej i tam tez bylo tak napisane. Wystraszylam sie i jej posluchalam
Staram się jak najmniej do niej podchodzić, no ale czasem trzeba.
ta jak mi się rozwyła wracając, to myślałam, że wyjdę z siebie... stoję na środku drogi w lesie, zero ludu a ta się drze i straszy te biedne zwierzęta...
mam nadzieję, że się mocno nie poobijałaś! 
jutro spytam się o ten syrop żeby mi zapisała
i na zjedzenie obiadu 
chamstwo taki zapis
Może zastosuję czosnek w innej postaci, np. na kanapeczki

już się boję