Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią cz.3 - Strona 100 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-04-11, 22:14   #2971
201604181004
Konto usunięte

Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią cz.3

mc266 powiem ci tak, zależnie od tematu wizażanki różnie przejaskrawiają rzeczywistość...
Gdy jest temat o KRUS itp - wieś jest biedna wszystko się robi rękoma i je się suche ziemniaki
Gdy jest temat o pochodzeniu ze wsi (intymne: temat o dziewczynie która poznała chłopaka rolnika i nie wiedziała jak wygląda praca na roli) - wieś jest super ekstra nowoczesna wszyscy mają dotacje i jeżdżą limuzynami a ostatnio ktoś postawił chatę za milion i nie został już ani jeden rolnik ze starym sprzętem bo teraz to co się robiło kiedyś tydzień, dzisiaj maszyna robi w godzinę

autentyki z wizażu. to ja już nie wiem.
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-11, 22:26   #2972
Asji
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Darkoz Pokaż wiadomość
A przyszło Ci do głowy, że dziecko może mieć problem z utrzymaniem równowagi i tak jest po prostu bezpieczniej?
Szczerze? Wątpię, że 8-letnie dziecko ma większy problem z utrzymaniem równowagi niż staruszek
Asji jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-11, 23:01   #2973
libra777
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mc266 Pokaż wiadomość
Zdziwię Cię, na wsi, na której mieszkam zasuwają i to nie mało. Ludzie mają krowy i świnie, dużo pola, które muszą obrabiać mało nowoczesnymi maszynami. A wsi opisanej przez Ciebie nigdy na oczy nie widziałam.
Ci rolnicy co "u mnie " mają dużo (po 200-300 hektarów ) to maja sprzęt konkretny ,dostają konkretne pieniądze za dopłaty i to już nie są dziady co im słoma wystaje tylko się wożą jak paniska
A takich rolników co mają tam kawałeczek za domem to jest na prawdę znikoma ilość nikomu się już nie chce nawet grządki z marchewką zasiać.
Starzy pozdawali ,posprzedawali pola a młodzi nie chcą.
Moja miejscowość jest duża i dość cywilizowana jak na wiochę dlatego się dziwię że taką sensację wzbudzam

Następne co mnie denerwuje:
Dzisiaj syn przychodzi ze szkoły i mówi :
pani powiedziała że jutro zebranie o 17
Nosz k.... czy to na prawdę nie można tydzień wcześniej powiedzieć???!!!
może ktoś sobie już coś zaplanował na ten dzień
Takich sytuacji w szkole że coś "na jutro" jest dużo

Dzisiaj dzwonilismy do polsatu cyfrowego w sprawie nowej umowy ,facet powiedział że oddzwoni na kilkanaście minut.
Oczywiście nikt nie zadzwonił

---------- Dopisano o 23:01 ---------- Poprzedni post napisano o 22:59 ----------

Cytat:
Napisane przez Asji Pokaż wiadomość
Szczerze? Wątpię, że 8-letnie dziecko ma większy problem z utrzymaniem równowagi niż staruszek
też mi się nie wydaje chyba że chore na coś czy co
ale mama mogła je wziąć po prostu na kolana.
Dzisiejsze dzieci nie mają wpojonego szacunku do osób starszych ,jakiś podstawowych zasad uprzejmości ,oczywiście nie uogólniam ale większość.
Nie wiem ale wydaje mi się że nas jakoś inaczej wychowywali ?
libra777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-11, 23:07   #2974
Chatul
ma zielone pojęcie

Temat w innym wątku się pojawił, ale pasuje do tego jak ulał:
Dziwi mnie, że niektórzy ludzie uważają, że jak ktoś jest blady, to od razu chory. Mnie już kilka osób wmawiało chorobę Zwłaszcza koleżanka z LO, która miała ciemną karnację
Stary 2012-04-11, 23:21   #2975
libra777
Zakorzenienie

A ja jak kiedyś bardzo schudłam to też się pytali czy chora jestem
Stary 2012-04-11, 23:28   #2976
Sondrina
BAN stały

Ja też ciągle słyszę, że jestem pewnie chora, mam złą morfologię, bo jestem blada. A skoro jestem wegetarianką, to na pewno lada moment padnę z powodu anemii;P
Sondrina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-11, 23:28   #2977
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-11, 23:29   #2978
Wyrak
Zakorzenienie

Libra777, ale czy Ci sie naprawde wydaje, ze PL przecietny areal jest 200-300ha na gospodarstwo ? Tj. na ile to "u Ciebie" sie na reszte PL przeklada.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-11, 23:41   #2979
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez Sondrina Pokaż wiadomość
Ja też ciągle słyszę, że jestem pewnie chora, mam złą morfologię, bo jestem blada. A skoro jestem wegetarianką, to na pewno lada moment padnę z powodu anemii;P
Haha, ja to samo słyszałam To nic, że w czasach wszystkożerności byłam równie blada
Stary 2012-04-11, 23:48   #2980
libra777
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mm444 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
ale jaki tam przeciętny ,pisałam że "u mnie" tak jest po prostu kilku się podzieliło tym co inni mieli ,odsprzedali swoje pola im i tym sposobem mają takie areały,po prostu jest kilku dużych rolników a nie ma takich małych gospodarstw gdzie ludzie haruję jak dzikie woły na jakimś capku z jednoskibowym pługiem.
Nie narobią się więc ,kiedyś może tak z 20 lat wstecz to tak.
Wczesniej zanim jeszcze nastały dopłaty unijne było dużo nieużytków popegerowskich ale jak wyczuli że za to pieniądze będę to się zaczęli drapać o to kto więcej
dobra kończmy temat bo wychodzę na granatem od pługa oderwaną
Stary 2012-04-11, 23:50   #2981
Sondrina
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Haha, ja to samo słyszałam To nic, że w czasach wszystkożerności byłam równie blada
Ja według mojej babci zawsze jestem za blada, tylko że ja mam cerę po tacie i zawsze będę wyglądała jak Królowa Śniegu;P Ale to na pewno z niejedzenia mięsa Już się moi koledzy o to troszczyli, bo to na pewno zaawansowana anemia. Moja mama też wiecznie jest podejrzewana o anemię, a ma ciemniejszą karnację niż ja. Zresztą ludzie różnie postrzegają bladość. Moja koleżanka wysmaruje się samoopalaczem dla blondynek i narzeka, że nadal wygląda na trup, co jest nieprawdą Co nie zmienia faktu, że takie wpychanie na siłę mięsa, bo jesteś blada, irytuje...
Sondrina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-11, 23:57   #2982
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez Sondrina Pokaż wiadomość
Ja według mojej babci zawsze jestem za blada, tylko że ja mam cerę po tacie i zawsze będę wyglądała jak Królowa Śniegu;P Ale to na pewno z niejedzenia mięsa Już się moi koledzy o to troszczyli, bo to na pewno zaawansowana anemia. Moja mama też wiecznie jest podejrzewana o anemię, a ma ciemniejszą karnację niż ja. Zresztą ludzie różnie postrzegają bladość. Moja koleżanka wysmaruje się samoopalaczem dla blondynek i narzeka, że nadal wygląda na trup, co jest nieprawdą Co nie zmienia faktu, że takie wpychanie na siłę mięsa, bo jesteś blada, irytuje...
Rozumiem Sama nie lubię jak ktoś mi wciska, że moja bladość to wina wegetarianizmu. Wiem jak wyglądałam, gdy jadłam mięso. Równie blada byłam... I też co jakiś czas się znalazł ktoś, kto mi różne choroby wmawiał
Tak jakby nie można było po prostu być bladym Ot, taki kolor skóry. Zwłaszcza, że ja naprawdę mlecznobiała nie jestem, po prostu mam dość jasną cerę.
Stary 2012-04-12, 00:02   #2983
Wyrak
Zakorzenienie

Ja sie troche takiej "trosce" o bladosc nie dziwie, bo to moze byc objaw calej masy rzeczy.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Stary 2012-04-12, 00:04   #2984
Finlora
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez libra777 Pokaż wiadomość
Następne co mnie denerwuje:
Dzisiaj syn przychodzi ze szkoły i mówi :
pani powiedziała że jutro zebranie o 17
Nosz k.... czy to na prawdę nie można tydzień wcześniej powiedzieć???!!!
może ktoś sobie już coś zaplanował na ten dzień
Takich sytuacji w szkole że coś "na jutro" jest dużo
A mnie się wydaje niemal pewne, że pani mówi wcześniej, tylko dzieci "zapominają" rodzicom o tym powiedzieć i "jutro" jest wtedy, kiedy pani przypomina o zebraniu, ale oczywiście nikt nic wcześniej nie mówił
Finlora jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-12, 00:11   #2985
Candy_lips
Zakorzenienie

Hehe, ja też bardzo jasna karnacja od urodzenia. Jasne, takie uwagi są irytujące. No, ale trudno, ja już wiem,że taka jestem i choć dla wielu będę blada jak trup i wyglądać niezdrowo, to mi się taka karnacja podoba . Ale u kogo to objaw choroby, to raczej skapnie się, że jego skóra zmieniła odcień :P.

Dziwią mnie ludzie, którzy wszystko wiedzą najlepiej - np moja siostra. Jasne, ma dużą wiedzę, ale z tym wymądrzaniem się to grubo przesadza. Np w święta zamiast pożartować, to mówi: "Mamo bierz te leki, nie te, te są lepsze, są lepsze, bo polskie.. ", a co tam, że w tym mamy leku jest więcej substancji leczniczych , ona nadal się upiera przy swoim i co z tego, że lekarz mamie poradziła , ona od razu "lekarka się nie zna" itp.. taaa, a ona się zna najlepiej. Pewnie dlatego nigdy nie dogadywałam się z siostrą, z wzajemnością, ona dla odmiany zawsze mówi, że jestem głupia :P.

Co do telefonów, to gdyby znajoma obok mnie w kółko pisała, to wkurzyłabym się też. Moja taka była koleżanka też tak robiła, przy tym inne rzeczy, które zaważyły, że nie chcę z nią mieć kontaktu. Czasem się widzimy i mimo wszystko jest mi ciężko, bo były super, fajne chwile kiedyś, no ale to przeszłość, choć to przykre. Ja sama oczywiście piszę sms-y, czasem dzwonię, ale jak już z kimś jestem, to wtedy nie. Bo jednak mam szacunek do tej osoby i przyspawana do telefonu nie jestem. Jeżeli do kogoś zadzwonię na spotkaniu, to naprawdę musi to być super ekstra sprawa i tę osobę serdecznie przepraszam.

Libra777, pewnie faktycznie babka zapomniała powiedzieć. Irytujące, to fakt, ale może się poprawi, tym bardziej, że jest nowa. Nasza wychowawczyni na początku też coś tam zapomniała, bo była nowa, ale potem jednak się ogarnęła z tym.

Edytowane przez Candy_lips
Czas edycji: 2012-04-12 o 00:25
Candy_lips jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-12, 00:14   #2986
libra777
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Finlora Pokaż wiadomość
A mnie się wydaje niemal pewne, że pani mówi wcześniej, tylko dzieci "zapominają" rodzicom o tym powiedzieć i "jutro" jest wtedy, kiedy pani przypomina o zebraniu, ale oczywiście nikt nic wcześniej nie mówił
to w tamtym roku nie zapominał a w tym zapomina?
zmieniła im sie pani bo poszedł do nowej szkoły ,pani jest dopiero pierwszy rok na wychowawstwie więc wielce prawdopodobne że zapomina dzieciom powiedzieć
Zresztą mniejsze z tym w każdym razie wiecie o co chodzi, że czasem można o czymś poinformować wcześniej.
Stary 2012-04-12, 06:22   #2987
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Ja sie troche takiej "trosce" o bladosc nie dziwie, bo to moze byc objaw calej masy rzeczy.
Co innego troska, a co innego teksty w stylu „ale Ty blada jesteś, to na pewno przez ten wegetarianizm, źle wyglądasz”
Zresztą, nie wiem też skąd ta obawa, że coś mi jest. Nie jestem chorobliwie blada Ani nawet bardzo blada. Ot, mam jasną karnację. Nie ja jedna w tym kraju
Stary 2012-04-12, 07:29   #2988
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Co innego troska, a co innego teksty w stylu „ale Ty blada jesteś, to na pewno przez ten wegetarianizm, źle wyglądasz”
Zresztą, nie wiem też skąd ta obawa, że coś mi jest. Nie jestem chorobliwie blada Ani nawet bardzo blada. Ot, mam jasną karnację. Nie ja jedna w tym kraju
Domyslam sie, stad cudzyslow przy trosce

Stary 2012-04-12, 11:43   #2989
Bananalama
jestę wieszczę

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Ja się dziwię, bo taką "troskę" przejawiają ludzie, którzy mnie znają już długo i wiedzą, że hebanową pięknością to ja nigdy nie będę

*ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
Bananalama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-12, 12:55   #2990
el_vestido_rojo
beach please

Cytat:
Napisane przez Bananalama Pokaż wiadomość
Ja się dziwię, bo taką "troskę" przejawiają ludzie, którzy mnie znają już długo i wiedzą, że hebanową pięknością to ja nigdy nie będę
No właśnie, Ty możesz im mówić 1000 razy że taka już Twoja natura,ale im nie przetłumaczysz, bo oni wiedzą lepiej !

Tacy ludzie zazwyczaj w każdym aspekcie wiedzą lepiej co jest dla Ciebie dobre, i niestety nie dadzą sobie wytłumaczyć że masz gdzieś ich "dobre rady" i nadal się wtrącają z uporem maniaka. Takie coś dziwi mnie i wkurza najbarziej na świecie
el_vestido_rojo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-12, 17:01   #2991
czarno czarna
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez libra777 Pokaż wiadomość
też mi się nie wydaje chyba że chore na coś czy co
ale mama mogła je wziąć po prostu na kolana.
Dzisiejsze dzieci nie mają wpojonego szacunku do osób starszych ,jakiś podstawowych zasad uprzejmości ,oczywiście nie uogólniam ale większość.
Nie wiem ale wydaje mi się że nas jakoś inaczej wychowywali ?
Każdy wychowywał swoje dzieci inaczej ale szczerze mówiąc trudno jest okazać szacunek osobie, która sama nie okazuje szacunku. Czasami jak widze starszych ludzi, zazwyczaj kobiety takie koło 60-70 to zachowują się jakby one były paniami tego świata. Czy to w sklepie, czy w autobusie są wiecznie niezadowolone i patrzą na innych z góry. Przy kimś takim mi nerwy puszczają od razu. Oczywiście jest również sporo miłych ludzi w tym wieku, ale ta grupa najbardziej rzuca się w oczy.
Jeszcze co do koscioła siedziałam ostatnio z brzegu a z tyłu nadeszła starsza kobieta, która chciała usiąść, a ja jej nie widziałam, bo stała z tyłu. Ona zamiast przeprosić prawie mi się wpakowała na kolana (szczupła nie była) i spojrzała na mnie z pretensją. O co chodzi ?
czarno czarna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-12, 17:21   #2992
libra777
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czarno czarna Pokaż wiadomość
Każdy wychowywał swoje dzieci inaczej ale szczerze mówiąc trudno jest okazać szacunek osobie, która sama nie okazuje szacunku. Czasami jak widze starszych ludzi, zazwyczaj kobiety takie koło 60-70 to zachowują się jakby one były paniami tego świata. Czy to w sklepie, czy w autobusie są wiecznie niezadowolone i patrzą na innych z góry. Przy kimś takim mi nerwy puszczają od razu. Oczywiście jest również sporo miłych ludzi w tym wieku, ale ta grupa najbardziej rzuca się w oczy.
Jeszcze co do koscioła siedziałam ostatnio z brzegu a z tyłu nadeszła starsza kobieta, która chciała usiąść, a ja jej nie widziałam, bo stała z tyłu. Ona zamiast przeprosić prawie mi się wpakowała na kolana (szczupła nie była) i spojrzała na mnie z pretensją. O co chodzi ?
No właśnie o co chodzi? U nas jest to samo , nie do pomyslenia żeby ktos usiadł na miejscu jakiejś babci to albo cię za rękaw z ławki wyciągnie albo będzie stała przy ławce mimo że inne miejsca są wolne.
Strasznie mnie to wkurza.
Z tym szacunkiem to masz rację często przybierają postawę roszczeniową i nic dziwnego że czasem usłyszą "wiązankę" od młodzieży.
Stary 2012-04-12, 20:41   #2993
Darkoz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Asji Pokaż wiadomość
Są ludzie dorośli, którzy nie umieją utrzymać równowagi. A jeśli matka dziecka na kolana nie bierze, może po prostu bolą ją nogi i nie zniosłaby takiego ciężaru. Dziwi mnie takie patrzenie wilkiem i ocenianie, komu się należy siedzenie bez wczucia się w sytuację kogoś innego.

Darkoz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-12, 20:51   #2994
tekila901
Zakorzenienie

Cytat:
Są ludzie dorośli, którzy nie umieją utrzymać równowagi. A jeśli matka dziecka na kolana nie bierze, może po prostu bolą ją nogi i nie zniosłaby takiego ciężaru. Dziwi mnie takie patrzenie wilkiem i ocenianie, komu się należy siedzenie bez wczucia się w sytuację kogoś innego.
prawdopodobieństwo, że taka sytuacja będzie miała miejsce jest znikome. tutaj na forum każda się tłumaczy, że ma problemy z kręgosłupem/kolanami/błędnikiem i Bóg jeden wie z czym innym, a w większości przypadków jest to zwykłe lenistwo. przecież większość z nas woli sobie posiedzieć i pogrzać tyłeczek na krzesełku podczas jazdy autobusem, prawda?
Stary 2012-04-12, 20:58   #2995
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
A jeśli matka dziecka na kolana nie bierze, może po prostu bolą ją nogi i nie zniosłaby takiego ciężaru.
To prawda. Moja mama rzadko mnie nosiła czy trzymała na kolanach, jak miałam już więcej niż 3 lata. Zwyczajnie nie miała siły mnie podnosić, a jak trzymała mnie na kolanach, to ją zaraz zaczynały boleć.
Nie wspomnę o tym, że takie trzymanie kogoś na kolanach jest zwykle bardzo niewygodne. Nawet jak osoba trzymana jest lekka...
Stary 2012-04-12, 21:09   #2996
Brangien
Rozeznanie

Cytat:
Temat w innym wątku się pojawił, ale pasuje do tego jak ulał:
Dziwi mnie, że niektórzy ludzie uważają, że jak ktoś jest blady, to od razu chory. Mnie już kilka osób wmawiało chorobę Zwłaszcza koleżanka z LO, która miała ciemną karnację
Zaczynam już czekać na pierwsze w tym roku uwagi dotyczące mojej bladości-chorowitości. Zaraz jak słonko przygrzeje i pierwsze panieny uderzą w opalanie, to zaczyna się u mnie (w pracy głównie) festiwal troskliwości o mój stan zdrowia
A w drugiej kolejności jest jeszcze, że ja taka biedna jestem, nigdzie na urlop nie wyjeżdżam, nie wypoczywam, w domyśle "jesteś nieudacznikiem".
Stary 2012-04-12, 21:12   #2997
Asji
Zadomowienie

Cytat:
Są ludzie dorośli, którzy nie umieją utrzymać równowagi.
Są, ale jak się to ma do opisanej sytuacji?
Moja mama rzadko podróżuje komunikacją, jest nieprzyzwyczajona i jak już do niej wsiądzie to nie może złapać pionu. Co nie znaczy, że musi koniecznie siedzieć. Jeśli jest dużo ludzi to zwyczajnie łapie się czegoś stabilnego i mocno trzyma, nie wiem, gdzie tu problem.
Dorosły człowiek ma na tyle siły, osoba starsza czasem już nie + refleks już nie ten i nie zawsze może złapać się wystarczająco szybko poręczy czy siedzenia.
Cytat:
Napisane przez Darkoz
A jeśli matka dziecka na kolana nie bierze, może po prostu bolą ją nogi i nie zniosłaby takiego ciężaru.
8-latek to już kawał dziecięcia, jakby nie patrzeć. Jeśli matkę bolą nogi to niech go nie bierze na kolana, dziecko może stanąć obok i się jej trzymać
Asji jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-12, 21:21   #2998
WhiteCherry
Zakorzenienie

poza tym, połamania zrastają się w mig u dzieci, u starszych już niestety nie... a 8 latek to już nie 3latek, którego wszyscy zdepczą po drodze...
Stary 2012-04-12, 21:40   #2999
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
To prawda. Moja mama rzadko mnie nosiła czy trzymała na kolanach, jak miałam już więcej niż 3 lata. Zwyczajnie nie miała siły mnie podnosić, a jak trzymała mnie na kolanach, to ją zaraz zaczynały boleć.
Nie wspomnę o tym, że takie trzymanie kogoś na kolanach jest zwykle bardzo niewygodne. Nawet jak osoba trzymana jest lekka...
Nie przesadzaj
Ja mojego siostrzeńca (lat 5, waga 25 kg) lubię trzymać na kolanach, nie przeszkadzał mi nawet mój wielki, ciążowy brzuch... jemu już przeszkadzał.
Potrafi przesiedzieć u ciotki na kolanach nawet 2 godziny oglądając coś ciekawego.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-12, 21:44   #3000
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
Nie przesadzaj
Ja mojego siostrzeńca (lat 5, waga 25 kg) lubię trzymać na kolanach, nie przeszkadzał mi nawet mój wielki, ciążowy brzuch... jemu już przeszkadzał.
Potrafi przesiedzieć u ciotki na kolanach nawet 2 godziny oglądając coś ciekawego.
No to widać ja i kilka osób, z którymi o tym rozmawiałam, jesteśmy ewenementami.
Mnie jest bardzo niewygodnie jak mam coś cięższego na kolanach. Zwłaszcza jak jest to żywa osoba, która się rusza
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości