|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3061 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Rozpakowana każda mamusia czule tuli już swojego dzidziusia.Mamusie I-II 2012.
hej witam sie poswiatecznie
![]() zabieram sie za nadrabianie ![]() dziewczyny jak odblokowac funkcje na komputerze kiedy mi sie literki pozamienialy przy pisaniu wiem ze ktoras z was miala taki problem
|
#3062 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Rozpakowana każda mamusia czule tuli już swojego dzidziusia.Mamusie I-II 2012.
Cytat:
![]() CTRL + SHIFT
|
|
#3063 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
znam ten ból co do czyszczenia ucha nie pomogę bo nie mam pojęcia czym można tam w środku umyć co do rozszerzania ja już rozszerzyłam małemu zaczełam w pierwsze święto od deserku z jabłuszka na drugi dzień dostał jabłuszko z marchewką a teraz dokupiłam mu przeróżne po 4mc zupki obiadki deserki ---------- Dopisano o 23:37 ---------- Poprzedni post napisano o 23:34 ---------- aha no i od wczoraj małemu zagęszczam mleko kaszką tak więc jak na razie jest ok mały nie ulewa po niej
|
|
#3064 |
|
BAN stały
|
monika czemu tak bardzo Ci zalezy na rozszerzaniu diety? Przeciez Michal nie ma nawet 4 miesiecy a Ty juz dalas mu marchewke, ziemniaka, szpinak, jablko, kaszke.. Poza tym wprowadza sie 1 produkt na2/3 dni zeby sprawdzic reakcje skory i kupke zeby w razie czego wiedziec co bylo winowajca wysypki lub zatwardzenia. Oby u Ciebie obylo sie bez rewolucji brzuszkowych ale ja bym Ci radzila przystopowac. Poza tym jeszcze sie wykosztujesz na sloiczki. Moze ugotuj mu marchewke jednego dni a za 2 kolejne ziemniaczka? Tak by bylo bezpieczniej. Ale zrobisz jak uwazasz.
Edytowane przez AgaMili Czas edycji: 2012-04-12 o 00:40 |
|
|
|
#3065 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
wczoraj kupilam M jak Mama i tam jest poradnik dla kobiet karmiących piersią jeszcze dzisiaj sprawdzę co tam piszą. A tak po za tym to witam mamusie i dzieciaczki. Ja ostatnio rzadko tu bywam bo wole iść sie wyspać jak maly spi bo po prostu padam ze zmęczenia.... przed świetami mały dwie noce nie spal o 1.00 i tak do rana.... maż oczywiście zły bo jaki on to nie wyspany idzie do pracy bo tez się obodzi jak mały płakał. Mam pytanie czy ktoreś z waszych dzieci miało taka wyspypke na twarzy i głowie??? nasz maly w zeszlym tygodniu dostał taki pryszczyków, ale na całej twarzy i głowie ...wygląda po prostu nieciekawie.... do tego zaczeliśmy stosować gencjane -czyli tak zwany fiolet do jego buźki bo miał kilka pleśniawek- przy okazji zarazil też moje sutki wiec smarujemy się razem... i nie powiem jak wygladamy. Dobrze ze sie dowiedziałam i poczytalam o tym ze on moze mnie zarazić , bo juz mialam dosyc karmienia. Tak strasznie po karmieniu szczypały mnie sutki jakby mi ktoś igiełki wkuwał... nie mogłam spać potem w nocy. Poczytałam,że jak się robią sutki różowe i szczypią to też mam zarażone od dziecka pleśniawkami. Fiolet jest ok, ale wszystko mamy gdzieś poprudzone. najlepsze ze z ciuchów małego wszystko zeszło a z mojego najlepszego stanika do karmienia nie... i teraz mam troche fioletowy. i wracając do tej wysypki...to stwierdziłam, że na pewno coś zjadłam...no to oczywiście znowu sie oszczedzałam i patrzyłam co jem... a tu Święta. ![]() teraz ta wysypka sie zrobila taka sucha.... zaschło wszytsko i powoli schodzi. Mojego męża siostra mówiła mi w swieta ze jej synek tez tak mial ale troche mniej i ze połozna mówila aby smarowac wlasnie tym fioletem. Ja nie smarowałam bo nie dosyc ze cała buzia fioletowa to jeszcze twarz by miał- zauwazyłam tylko że tam gdzie mial troche fioletu to mu zeszło.... czyli teraz do okola ust ma ładną skóre... ---------- Dopisano o 08:05 ---------- Poprzedni post napisano o 08:03 ---------- Cytat:
![]() ja pamietam jak byłam jeszcze w ciązy to moj mąż tak chciał w lesie jak bylismy na spacerze...ale ja się bałam. Niech nas ktoś nakręci. I nie dosyc ze w lesie to jeszcze w ciązy ( wtedy ) ... ![]() ---------- Dopisano o 08:15 ---------- Poprzedni post napisano o 08:05 ---------- co do przeziębionych to wiem co czujecie. też mnie dopadło i właśnie mały w nocy też się budził bo katarek ma... gruszka i woda morska znowu w ruch... a może macie inne sposoby dla maluszka???? Ja karmie piersią i wycztalam wczoraj, ze jak matka jest chora to nie ma powodów do tego aby zapszestać karmienia wręcz przeciwnie, dziecko dostaje przeciwciała. ...ale katarem dostał mały też.... Pytanie do Natali z Gostynia. Gdzie byłaś z bioderkami małego, chodzi o USG? tzn. u jakiego lekarza? ja muszę dopiero to zrobić i polecano mi dr Idziora - przyjmuje w Piaskach. Wczoraj tam dzwoniłam,ale najbliższy termin to 24 maj. Hubert będzie miał już wtedy 11 tygodni. Nie wiem czy to nie za późno. Babka przez telefon mówiła że nie...ale sama już nie wiem. W Gostyniu przyjmuje jeszcze dr Rataczak, ale on nie jest ortopedą specjalnie od dzieci. |
||
|
|
|
#3066 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
,bo u nas na samym poczatku stosowania Bartosz nie ulewał wcale ale jednak z biegiem czasu zaczął od nowa.Są dni ,że nie ulewa wcale ale są też takie gdzie ulewa po kazdym jedzeniu.Sama nie wiem co o tym myślec,podobno ulewania to normalna sprawa u niemowlakow,ale mnie to wkurza Nie mam pojęcia jak masz wyczyścic to uszko... ---------- Dopisano o 08:24 ---------- Poprzedni post napisano o 08:23 ---------- Cytat:
Trzymam kciuki za nasze brzdące dzisiaj ![]() ---------------------------------------------- Witam Bartosz kończy dzsiaj 12 tygodni ![]() My dzisiaj nie śpimy od 6.30 Ja w sumie nie spalam prawie całą noc,chyba się denerwuje tymi dzisiejszymi szczepieniami .Koleżanka ma 3 dzieci i mowila,że po szczepieniem zaraz po powrocie do domu aplikowała po czopiku żeby dzieci nie były nerwowe - chyba tez tak dzisiaj zrobię! Bartosz na bujaczku odpoczywa po mleczku a ja musze umyc włosy i cosik na obiad zrobic - chyba zrobię krupnik dzisiaj. No i wracam dzisiaj do diety!! Dzwoniłam do pani dietetyk ale ma miejsce dopiero na koniec maja Więc dzisiaj dieta start!!! Edytowane przez NataliaM1103 Czas edycji: 2012-04-12 o 08:34 |
||
|
|
|
#3067 |
|
Raczkowanie
|
"przewodnik po karmieniu piersią z Aventu " dostałam w szpitalu,
w nim jest napisane że : - nie umieszczać pojemnika z mlekiem na drzwiach lodówki tylko na pólce bo tam jest chłodniej - mleko nie powinno być przechowywane w lodówce nie dłużej niż 48 godzin.Po uplywie tego czasu musi zostać zużyte,zamrożone lub wylane. - w zamrażarce może być przechowywane do 3 miesięcy. Gdzy zostanie rozmrozone musi być zuzyte do 24 godzin. - rozmrażać mleko mozna w lodówce lub pod ciepła wodą. znowu poradnik z Nutricia - Karmienie piersią - przewdonik dla mam mówi inaczej... Przechowywać : - temperatura pokojowa 8-12 godzin - lodówka ( do 4 stopnia) - 4 dni - Zamrażalnik lodówki - 2 tygodnie - zamrażarka ( -18 do -20 stopni) - 6-12 miesięcy i teraz kto ma racje? oba pordaniki były w paczce dla sieżow upieczonej mamy jak wychodzilam ze szpitala. ---------- Dopisano o 08:36 ---------- Poprzedni post napisano o 08:32 ---------- jako że moj Hubercik urodził się ostatni z tego forum... to my dopiero w piątek mamy 5 tygodni. Ale jeden miesiąc już za nami. ![]() Mam pytanie do Was, kiedy zniknęła Wam kreska na brzuchu co zrobila się podczas ciązy???? Ja na mój brzuch nie narzekam, może troszeczkę teraz tłuszczyku jest i jak wejde w swoje spodnie i się dopne to mam mała oponke,ale tak sobie myślę kiedy kreska zniknie. Lato nie długo i mam nadzieję ze do tego czasu jej juz nie będzie. jak to u Was jest? |
|
|
|
#3068 |
|
BAN stały
|
Witam. Uwaga bede sie chwalic
![]() Marcys pierwszy raz w zyciu przespal w nocy 9 godzin , zjadl i spal do 7.00. Wstalismy, umylismy sie, zjadl o 8.00, ja nastawilam pranie i znowu teraz usnal . Takze pierwszy raz przespal cala noc. Ma 11 tygodni![]() Agatek ja tez uzywam bebilon nutrition i pomaga, mlody juz nie ulewa a jak juz to malutko (tfu tfu). A wczesniej polowa wypitego mleka mu wracala. Banszor nie mam pojecia jak przeplukac uszko. Co do rozszerzania diety ja bede Marcelowi sama gotowac po odrobince warzywek (marchew i ziemniak), jabluszko i kleik do mleka dopiero jak skonczy 4 miesiace. W madrych ksiazkach jest napisane ze samo mleko dzieciom butelkowym wystarczy do skonczenia 5. miesiecy.Paula Edytowane przez AgaMili Czas edycji: 2012-04-12 o 09:34 |
|
|
|
#3069 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tylko czesto do niej gadam bo ona sie tak slodko smieje na glos... a taka jest gadula ze nawet jak glodna to jak sie zagada do niej to jak zacznie gluzyc, to moze i pol godziny albo i dluzej nie jesc nawet po nocnej przerwie Cytat:
no tez sie nad tym zastanawialam, ale kiedys to byla norma, a i moja tesciowa mowila ze jeszcze jak ona byla rodzic, to mamy sobie nawzajem pomagaly w ten sposob - te z nawalem karmily dzieci tych, ktore jeszcze nie mialy za bardzo pokarmu jak byla taka potrzeba... teraz sie tacy "sterylni" zrobilismy... Cytat:
Cytat:
Cytat:
jak zaczynalam rozszerzac diete synka, to zaczelam od kompotu z jabluszka i bylo ok, na 3 dzien dalam znow z innego jablka i od razu wysypka - wiec to raczej od chemii bylo, umozliwiajace przechowywanie wrzesniowego jablka do kwietnia... Teraz tez swiezych nie bede podawac dopoki sie nie pojawia tegoroczne Cytat:
ja mialam jeszcze w kolorze kreski cale wnetrze pepka i tez juz wyblaklo na szczescie ---------- Dopisano o 09:52 ---------- Poprzedni post napisano o 09:48 ---------- no i zapomnialabym, z okazji ukonczenia 3msc wazylam moja Olenke wazy juz 5400
|
|
#3070 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
dla synkaNam Nutriton pomagał przez miesiąc, a teraz znowu ulewa. Dlatego zastanawiam się nad jedną porcją Sinlac dziennie (w sumie to też preparat mlekozastępczy jak Nutramigen, bez glutenu i bez białka). Też będę starać się robić sama mu soczki, przeciery owocowe i warzywne, tym bardziej, że zbliża się sezon owocowo-warzywny. Kupiłam kilka słoików po 4 miesiącu i soczków w Rossmanie bo była fajna promocja, przydadzą się jak będziemy poza domem, a jesteśmy bardzo często ![]() Ucho wycierałam kilka razy i przestało śmierdzieć! UFFF UWAGA - zaczynam drugi dzień na diecie Cambridge. Wczoraj jadłam koktajl waniliowy, zupę grzybową i owsiankę jabłkowo-cynamonową. Najlepsza była owsianka, reszta bleee. Dziś rano wypiłam koktajl kakaowy. Głodu w dzień nie czuję, najgorsza noc. Ale da się przyżyć. Najważniejsze, że dziś był kilogram mniej wiem, że sama woda, ale bardzo mnie to podbudowuje.
|
|
#3071 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moja nie lubi lezec na brzuchu, po 5 minutach sie tak drze ze trzeba podniesc. Ale jak lezy to podnosi główkę wysoko ![]() Cytat:
Siostra (chrzestna małej) ma zrobić jej taki album.Cytat:
Ja zakladam body, kaftanik i kurteczkę i jest dobrze ja tez ale ostatnio stwierdziłam ze sobie nasze wątki od początku pośledzę to sobie dużo poprzypominam ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Mnie w szpitalu karmiła inna mama bo moja nie miała pokarmu, jak wróciliśmy do domu to leciałam na rozcieńczonym krowim mleku CO do tej krechy na brzuchu jestem prawie 8 tyg po porodzie i zostało tej krechy tylko ociupinka hej wczoraj byłam u mojego doktorka, dostałam proszki i po 2 tyg ma być lepiej. I kazał mi pić w sytuacjach awaryjnych Neospazminkę
Edytowane przez czubasek20 Czas edycji: 2012-04-12 o 10:22 |
||||||
|
|
|
#3072 |
|
BAN stały
|
Blanszor gratulacje samozaparcia i kg mniej
![]() Ja wczoraj skusilam sie na pawelka tofi |
|
|
|
#3073 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:52 ---------- Poprzedni post napisano o 10:50 ---------- JAK MNIE WKURZA TA REKLAMA EMOLIUM ![]() ![]() P.S. i nie dlatego że jestem na diecie
Edytowane przez Blanszor Czas edycji: 2012-04-12 o 11:00 |
|
|
|
|
#3074 |
|
Zakorzenienie
|
czczessscc
![]() ja tak krotko bo mały na rekach mi siedzi ![]() ponadrabiam moze dzis ![]() w koncu dzis dotarlismy na szzczepienie po wszystkich przebojach (najpierw przepadly bo szpital, potem bo ryzyko ze zlapał wiatrowke). szczepilismy refundowanymi ale maly tylko przy ostatnim płakal ![]() jutro konczymy 3 mies i maly wazy 5700 (lekarka powiedziala ze jak na dziecko po takim zabiegu to wazy super) z rozszerzaniem diety na pewno sie nie pospiesze. zanim nie skonczy 4 mies to tylko mlesio. |
|
|
|
#3075 |
|
Zadomowienie
|
Anulka_86 jestem 9 tygodni po porodzie a krecha ani trochę mi nie zblakła ;(
|
#3076 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#3077 |
|
Zadomowienie
|
Hej mamusie
![]() Melduję że u nas wszystko oki ![]() Nie mam czasu nadrabiać bo przeprowadzka pełną parą ![]() Dziękuję za kciuki odnośnie paszportu Milenki, przydały się, paszport dzisiaj przyszedł Przesyłamy buziaki
|
#3078 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3079 |
|
BAN stały
|
No to was zmartwie bo ja mialam kreske po pierwszej ciazy nawet jak zaszlam w druga, 4 lata pozniej
. Byla bardzo blada ale byla.Teraznadal mam ale prawie niewidoczna i pewnie juz taka zostanie, a jestem prawie 3 miesiace po porodzie. Kasik super ze paszport przyszedl Blanszor goraco polecam dance central 2. Program fitnes ma mnostwo podprogramow, ja wczoraj wlaczylam "zlanie potem" trwajacy 17 minut i nie mialam sily zlapac oddechu potem . Normalnie jakbym na aerobik poszla. Ciekawe tryby, duzy wybor muzyki, bardzo fajna i na czasie. Po kazdym trybie informuje Cie ile kcal spalilas. No i tryb do tanczenia tez fajny tylko za trudne to dla mnie |
|
|
|
#3080 | |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dober!
My dziś jedziemy do podobno polecanej lekarki (do Torunia ). mam nadzieję, że nie na darmo. Jak nie pomoże za wiele to przechodzimy na butlę. 3 miesiące maminego mleka będą musiały wystarczyć. Co do ulewania, Julek zaczął ulewać bardzo, a jest na piersi. Czasem jak mu pójdzie to jestem cała ja brudna, dzisiaj okichał kanapę Ja też mam jeszcze kreskę, a to już prawie 3 miesiące ale coraz bledsza jest ![]() paulaLbn przytulam, najważniejsze, że siostrze i rodzinie nic się nie stało a z palcem może jutro będzie już lepiej Blanszor nam też się zdarza ulać do ucha, moczę wtedy patyczek i przecieram kilka razy, czasem też namoczonym wacikiem przecieram AgaMili brawo dla Marcelka ![]() ![]() klask i: Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:58 ---------- Poprzedni post napisano o 12:57 ---------- MNIE TEŻ |
|
|
|
|
#3081 | |
|
Raczkowanie
|
Hej
![]() Cytat:
My dziś po szczepieniu mały waży 5,920kg troche mało mi się wydaje przybrał ale nic nie mówili ubrałam go w ciuszki na 68cm i są dobre kurcze w carrefurze są wyprzedaże body z kr po 4 i 3zł musze mu dokupić. |
|
|
|
|
#3082 |
|
Zakorzenienie
|
a moj niuniuek ma czerwoną nóżkę po tym szczepieniu i płakusia... dałam mu czopek i się uspokaja...
|
|
|
|
#3083 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Trzymam kciuki za wytrwałość ![]() Cytat:
![]() A ja dziś odciągnęłam mleko, bo za tydzień idziemy na wesele i chciałam sprawdzić czy Mały zje z butelki. Odciągnęłam 120ml w 15 min, więc chyba nieźle Zobaczymy czy Wojtusiowi spasuje butelka.Coś nam Wojtuś ostatnio dziwnie sypia... Nie dość, że jest problem z jego uśpieniem, to jeszcze w nocy budził się ostatnio 3 razy Może my go jednak przyzwyczailiśmy do tego, że usypia u nas na rękach i dlatego jak go odkładamy, to się budzi Niby śpi w łóżeczku, ale odłożony 5 sekund za wcześnie, budzi się i trzeba go znowu usypiać :/Teraz Mąż się męczy z uśpieniem go, bo nie byliśmy dzisiaj na spacerku przez awarię z pieca. Cały dom był zadymiony i mieliśmy izolatkę w sypialni Potem trzeba było robić obiad a jeszcze później odciągnąć mleko. No i teraz to nie wiem czy z nim jeszcze wyjdę, bo jak Mężowi uda się go uśpić, to pewnie później nie będzie mi się chciało nigdzie wyjść. Chociaż to się jeszcze zobaczy
|
|||
|
|
|
#3084 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ------------------------------------------ Czubasek mój Bartosz też nie lubi leżec na brzuszku,ale główkę trzyma bardzo ładnie.Poprostu tak jakby nie rozumiał ,że może połozyc spokojnie głowę i poleżec sobie tylko siłuje się ciągle i w końcu zaczyna wrzeszczec ------------------------------------------ Blanszor ja też spróbuje dzisiaj z mniejszym smoczkiem,bo najpierw mial 1 potem 2 a teraz trójprzepływowy. ----------------------------------------- No więc jesteśmy już po szczepieniu. Zacznę od tego ,że Bartek obudził się dzisiaj o 6.30 ,potem zasnął koło 9 ale tylko na 15 minut i potem o 11 też na 15 min ,bo musiałam już go ubierac do wyjścia - więc bałam się ,że taki zmęczony będzie marudził u lekarza. Na korytarzu oczywiscie śmiał sie do wszystkich i gadał Ale ogólnie jestem bardzo dumna z Bartoszka ![]() .Tera z śpi - zobaczymy jak długoPani doktor zapisałam zamiast kropli d3 krople Devisol-25 po to żeby główka nabrała ładniejszczego kształtu.Mnie się wydaje,że już po tym jak podawalam d3 dwa razy i tak jest ładniejsza no ale jak mus to mus .
Edytowane przez NataliaM1103 Czas edycji: 2012-04-12 o 14:00 |
|
|
|
|
#3085 |
|
Raczkowanie
|
Hej Mamusie i ich dzieciaczki
![]() nie wiem czy ktoś mnie jeszcze pamięta bo nie było mnie tu prawie trzy tyg, nie będę ściemniac że nadrobie bo nie ma takiej mozliwosci:/ u nas duzo się działo Seba był szczepiony na pneumo i rota i dzielnie to na szczęście zniósł a w poniedziałek wielkanocny miał chrzesta tak z innej beczki to podczas mojej nieobecności udało mi się spotkać z Anabelitą i jej śliczną Asią Seba śpi ppo spacerze to chociaż kilka ostatnich stron nadrobie
|
|
|
|
#3086 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
tak brakuje mi czekolady..... nie powiem, bo zjem czasem cukierka czy wafelka... ale czekolay brak mi w takiej czystej formie. powiedzialam sobie ze jak malemu zejda te chrosty to powoli bede jadla i obserwiowala to mnie pocieszyliście z ta kreska.... ja mam ciemna i w górę nad pępkiem i w dół a 5 tyg, po porodzie. co do odciągania to super.. 120 to dużo i jeszcze jak powiesz ze z jednej piersi to już w ogóle. ja z dwóch ostatnio miałam 90. mój Hubik jest głodomorem i niestety raz dziennie dostaje jeszcze butle z mleczkiem enfamilem, czasem 100 czasem tylko 60. Edytowane przez Anulka_86 Czas edycji: 2012-04-12 o 14:55 |
|
|
|
|
#3087 |
|
Zadomowienie
|
helllo
ja tak na szybcika zeby postawić Wam urodzinowego torcika ![]() Buziaki |
|
|
|
#3088 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#3089 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
to wszystkiego najlepszego kochana, rozumiem że to "18 " ---------- Dopisano o 15:49 ---------- Poprzedni post napisano o 15:45 ---------- Cytat:
a nie dostał tego wszystkiego na raz tylko dostał jeden słoiczek a tak dokładnie pół bo w jeden dzień mu dałam pół słoiczka by zobaczyć jego reakcje a reszte drostał na drugi dzień - te słoiczki takie są że np jest jabłuszko z marchewką albo ziemniaczki zmieszane z szpinakiem a nie że ja experymentuje na dziecku i wszystko naraz w niego wcisnełam jeden słoik ziemniaczków jeden szpinaku jeden marchewki itd a kaszka manna zagęszczam mu mleko zamiast zagęszczacza ---------- Dopisano o 15:50 ---------- Poprzedni post napisano o 15:49 ---------- tak sie zastanawiałam jaka reklama was wkurza? o co chodzi już wiem o co kaman
|
|
#3090 | |
|
Raczkowanie
|
ce
Cytat:
Moja Michalinka skończy 2 miesiące 25.04, ale z powodu zaparć wprowadzam już wszystko pomalutku. Zaczynam od jabłuszka, soczku rocieńczonego z wodą i zupkę jarzynową ... Tak kazał mi lekarz
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:17.

Ale muszę tam koniecznie jechać, bo już wypatruję dobrej miejscówki....

dawno nie jadłam
już się boję

JAKI ZAGĘSZCZACZ DO BEBILONU POLECACIE????
albo 2 razy dziennie!
szokes 

tz powiedzial ze opier... fryzjerke bo to jego znajoma, sam mnie tam wyslal i uwaga zaplacilam 220 zl
dla synka

klask i: