|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3211 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy XVI
U.
1.pelnoziarniste platki z mlekiem 3,5% , pomarancza 2. bulka razowa z maslem,wedlina,salata,pom idorem i ogorkiem 3.podwojna piers kurczaka ,kasza jeczmienna,sloik buraczkow z chrzanem , ogorki konserwowe4.serek wiejski z jagodami,jablkiem,cynamon em i migdalami 5.2kromki tostowego pelnoziarnistego z serkiem ziolowym, wedlina,pomidorem, i ogorkiem 1h nordic walking 40min rower
|
#3212 |
|
Raczkowanie
|
mam pytanie, czy możliwe są dolegliwości układu pokarmowego z powodu spożywania sporej ilości nabiału?
chodzi o to, że już ponad rok (jakiś rok i 3 miesiące) w moim menu jest codziennie jogurt naturalny, serek wiejski 200 g, ser żółty itd... dzień w dzień... czuję się coraz gorzej, zaparcia zaparciami, ale do tego straszny refluks... co zjem, zaraz mi się cofa do przełyku nawet jak po nocy wstaję rano, to przy przełykaniu śliny mam wrażenie, że moja cała zawartość żołądka jest nie tam, gdzie być powinna wszystko czuję jakby koło przełyku, to okropne uczucie tak przyszło mi do głowy z tym nabiałem... może tak być? sorry za OT'a!
|
|
|
|
#3213 |
|
Zadomowienie
|
Witajcie
Jestem nowa więc proszę nie zabijcie mnie:d ciągle się dokształcam czytając wątek.Jestem na lekkiej REDUKCJI więc staram się jeść 4-5 posiłków dziennie w tym jedną przekąskę. I. owsianka z miodem, cynamonem, musli, jabłkiem II.ryż ze sosem, pieczarkami ,cebulą( staram się nie łączyć białek i węgli wtedy kiedy nie jest to koniecznie czyli jak nie jest to posiłek przed/po treningowy, po prostu mój organizm ciężko znosi tą konfiguracje) III. jajecznica z 3 jaj z pomidorem, cebulką i oregano. IV. na przekąskę jabłko V. twaróg chudy ,migdały, troszkę jog nat, cynamon Wiem , że za mało warzyw zielonych...ale jakoś nie mogę się przekonać do tych co są teraz w sklepach. Kalorii jem około 1500- nie pracuję, tryb niezbyt aktywny.
|
#3214 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Z jednej strony mam głęboko zakorzenione takie przekonania Ty Winky - że trzeba unikać wszelkich cukrów i sztucznych aromatów, smakowych serków, dosładzanych jogurtów, smarowideł typu Almette itp. Ale z drugiej strony, teraz na przytyciu jestem zmuszana do jedzenia takich rzeczy. Nie tylko ze strony rodziców - sama również próbuję pozbyć się obsesji zdrowego odżywiania i wprowadzać do jadłospisu różne produkty, również te mniej zdrowe. Ale ciągle gniotą mnie wyrzuty sumienia, właśnie takiego typu: Cytat:
Dzisiejsze P: I. Bułka orkiszowa, pół z masłem, twarogiem i powidłami śliwkowymi, drugie pół z jajem na twardo i majonezem + rzodkiewki, kawałek papryki; szklanka soku pomidorowego, zielona herbata z miodem. II. Danio waniliowe z migdałami, suszonymi śliwkami i morelami + kromka pumpernikiela z masłem;kawa z mlekiem. III. Talerz krupniku z kaszą jęczmienną i dużą ilością warzyw; sześć pierogów z serem ze śmietaną i cynamonem; szklanka soku pomaranczowego. IV. Cappuccino, banan na ciepło, polany roztopioną gorzką czekoladą i sypnięty płatkami migdałowymi. V. Dwie kromki pumpernikiela z masłem i polędwicą drobiową + porcja sałatki z rukoli, pomidorków koktajlowych, mozarelli i oliwy; kubek kakao na mleku z miodem.
|
|
#3215 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mówienie ludziom „nie” jest wspaniałą rzeczą, jest to część przebudzenia. I zrozum, to nie jest egoizm. Egoizmem jest wymaganie od innych, by żyli życiem, które akurat tobie wydaje się najwłaściwsze. To jest egoizm. Żyć swoim życiem nie jest egoizmem. Anthony de Mello kocham Cię życie! |
|
|
|
|
#3216 |
|
Zadomowienie
|
doradzam jej, co jeść, bo nie stać jej na dietetyka, ale wolę zapytać tu.
faktycznie, jogurciki i udka z kaszą to strasznie nietypowe dania, charakterystyczne tylko dla mnie ![]() moim marzeniem jest oszukanie was
|
#3217 |
|
Raczkowanie
|
Dekas, coś tam takiego chyba było, tylko, że ja już te leki biorę od ok 2 lat..
eh
|
|
|
|
#3218 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3219 |
|
Rozeznanie
|
U
I kawałek świeżutkiej paschy z rodzynkami i nerkowcami posypany łyżeczką otrąb + jabko, duża kawa II homo naturalny z wkrojonymi rzodkiewkami i szczypiorkiem, kilka mac razowych III miska bardzo gęstego krupniku z marchewką karmelizowaną i sosem sojowym domowy smoothie z pomarańczy IV grahamka z małym dzwonkiem łososia, salatą, pomidorem i ajwarem ![]() do picia ponadto: espresso, woda |
|
|
|
#3220 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
czepiam się tak trochę, bo dziwi mnie to, że tak usilnie starasz się przekonać wszystkich dookoła, że odchudzanie się Ciebie nie dotyczy, chcesz mieć niedowagę to spoko, mi nic do tego, jeśli uważasz że Ci to potrzebne i poczujesz się szczęśliwa, to ok, fajnie ale po co takie dziecinne, chore gierki?
|
|
|
|
|
#3221 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A niedowagi nie mam, przytyłam 8 kg, mam bmi prawie 20 i dobrze mi z tym. Co do tego, że podawałam się kiedyś za kogoś innego - masz rację, zdaje Ci się.
![]() `I like living on the edge and seeing what's on the other side! Steven Tyler Edytowane przez morphine88 Czas edycji: 2012-04-12 o 20:51 |
|
|
|
|
#3222 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() to wlasnie mam na mysli. tak strasznie chcesz zwrocic na siebie uwage? po co tu to wrzucasz do oceny? czyją rade w ogóle potraktowalabys serio? przeciez sama wiesz najlepiej i cale 10 pz masz wykute, so...? |
|
|
|
|
#3223 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() dobra, widzę, że wątek w cholerę opanowany przed ed, zmykam stąd, bo jeszcze się ponownie zarażę.
|
|
#3224 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dziś wyszło podobnie U: I: bułka pełnoziarnista z jogurtem grejpfrutowym II: 8 pierożków z jagodami, podane z cynamonowym serkiem wiejskim 2 sztuki kiwi III: spora porcja sałatki greckiej z dokładką 2paski czekolady gorzkiej 60%
|
|
|
#3225 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
nikogo tu nie obchodzi to, że chcesz schudnąć, ale po co to kręcenie? to podchodzi pod zaburzenia właśnie, przed którymi również zapierasz się rekami i nogami. |
||
|
|
|
#3226 |
|
Zakorzenienie
|
KOLEJNY raz prosze o ocene jadlospisu: R
-owsianka-3 lyzki platkow, 2 lyzki nasion/slonecznik, siemie, sezam itp/ 1 lyzka nasion z dyni, miod, cynamon -1 bulka z maslem, szynka, serem,warzywami -1 omlet z 2 jajek, 1 lyzka mieszanki ziaren-siemie, slonecznik, sezam itp, 2 lyzki maki razowej, 1 kubek kawy z mlekiem. Dodatki: 2 lyzki jogurtu nat., 1 lyzka pestek z dyni, 2 kostki czekolady gorzkiej70%, 2 suszone sliwki, wiorki kokosowe. -120 g mieszanki warzyw na patelnie/marchew, groszek, kalafior/, 1/2 piersi z kurczaka, 2 lyzki smietany wszystko razem uduszone. -kolacja omlet z 2 bialek 1 zoltka Z GORY DZIEKUJE
A że ją Pan Bóg stworzył, a szatan opętał, więc będzie na wieki i grzeszną i świętą ![]() Polskie literki? -Brak ![]() Edytowane przez Bayka Czas edycji: 2012-04-12 o 21:14 |
|
|
|
#3227 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#3228 | |
|
Zadomowienie
|
Bayka, doradzę Ci, chociaż niepewnie się czuję w ocenianiu R, pomogę Ci na tyle ile wiem
![]() Cytat:
|
|
|
#3229 |
|
Zakorzenienie
|
Dziekuje Bellamy za ocene...tak myslalam, ze mam wiele bledow, ale juz kilka razy prosilam o ocene(zeby wiedziec co za bledy robie) innych jadlospisow tutaj w ostatnich dniach, ale chyba nikt nie umial sie za to wziasc
postaram sie wprowadzic zmiany mysle, ze jak te moje ziarna by zebrac go kupy to by bylo z 2 garsci dziennie. Owsianka byla na wodzie, nie mam mleka 2% tylko 3,9 albo 1,6 chyba i nie wiem, chyba to chudsze lepsze? Czy ta smietana gesta jest ok? A czemu jogurtu naturalnego nie powinno sie jesc? na co go zamienic?
|
#3230 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#3231 |
|
Zakorzenienie
|
uu:
1. bułka żytnia z masłem orzechowym (gruba warstwa ) i dżemem ananasowym, herbata2. kawa mrożona, dwie kromki żytniego z szynką i camembertem 3. pomidorowa z ryżem białym :P , placki ziemniaczane z gulaszem wołowym , buraczki <3! kawa z mlekiem 4. hmm batonik ww ![]() [bieganko ^^] 5. mix: twaróg z makrelą wędzoną i jajkiem na twardo (w sumie nie miałam na nic ochoty) pomarańcza i jabłko , właśnie jem ^^
|
|
#3232 |
|
Wtajemniczenie
|
oj tam oj tam... ^^
Mówienie ludziom „nie” jest wspaniałą rzeczą, jest to część przebudzenia. I zrozum, to nie jest egoizm. Egoizmem jest wymaganie od innych, by żyli życiem, które akurat tobie wydaje się najwłaściwsze. To jest egoizm. Żyć swoim życiem nie jest egoizmem. Anthony de Mello kocham Cię życie! |
|
|
|
#3233 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
LUBIĘ. tak, nie trzeba być zbyt bystrym.
|
|
#3234 |
|
Rozeznanie
|
P (13 tydzień ciąży)
I.granola capuccino z jogurtem naturalnym , bananem i truskawkami, dwa tosty z żółtym serem majonezem i ketchupem, dwie szklanki Kubusia II.pączek z budyniem, cappy owoce leśne, III.sałatka grecka, grahamka z masłem, wędzonym łososiem, kiełkami brokuła i papryką; woreczek kapusty kiszonej, IV.zabielana itd.zupa kalafiorowa (dużo warzyw),pierogi z fetą i szpinakiem polane masłem, deser; kubek lodów bakaliowych dużo rodzynek V.miseczka winogrona czerwonego, kapusta kiszona, reszta Kubusia(całość 1,5l) w między czasie woda, zielona herbata, 2h spacer, biorę witaminy od lekarza nie wiem czy jest dobrze?
|
#3235 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
bardzo mi się podoba, no i gratulacje ![]()
|
|
|
#3236 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cwicze, tzn przez te 2 tygodnie kilka razy na rowerze stacjonarnym, bieganie i skakanka, ale niestety narazie tylko po okolo 10 min naraz. wiem, ze to nic, ale chce sie spokojnie rozkrecic, bo ostatnim razem zaczelam zbyt intensywnie cwiczyc, prawie nic nie jadlam, opadlam z sil, nie moglam chodzic tak mnie nogi z bolu bolaly i po 2 tyg wszystko rzucilam i przytylam kolejne kilka kilo ale to bylo kilka miesiecy temu, teraz chce juz mardze i poprawnie podejsc do sprawy. Problem polega na tym, ze nie mam dostepu do bialego twarogu. Mam serek homogenizowany naturalny, serek wiejski, jogurt naturalny i one kalorycznie sa chyba takie same, smietana kilkakrotnie wyzsza. Więc jem te 3 na zmiane gdy mam dodac jakis nabial.Z bialka jem jaja, tunczyka, piersi z kurczaka, szynke wieprzowa, ryby, takze wedzone ryby... Kupilam dzis make owsiana, a teraz sie zastanawiam czy moge ja smialo uzywac...w miejsce pszennej oczywsicie...czy lepiej pozostac przy zytniej razowej (mam gruba i cienka) czy moze np orkiszowa kupic?
|
|
#3237 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
chodzi właśnie o te produkty których używa sie codziennie - np. jogurt, serek homo i wiejski mają podobną kaloryczność, ale jogurt to w większości węglowodany - a jak jesteś na R to powinno się je ograniczać więc lepiej zamienić jogurt na serek wiejski czy homo które mają więcej białka niż węgli. a ile masz do zrzucenia? bo jeśli masz nadwagę (BMI+25 bodajże?) to taki rowerek czy skakanka 3x w tygodniu powinny wystarczyć..
|
|
|
#3238 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Czy w takim razie rower i skakanka 3x w tygodniu pomoga? Ile czasu powinien trwac taki pojedynczy trening? (Jestem Ci naprawde bardyo wdzieczna! )
|
|
#3239 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ale póki co możesz np. co drugi dzień 30minut rowerek w jednym tempie, takim, żebyś mogła spokojnie rozmawiać - to tak na początek. a potem zwiększasz intensywność/długość treningu itp nie ma za co, lubię pomagać
|
|
|
#3240 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wizaz jest kopalnia informacji, ale jak sie czlowiek zaczyna przez to przekopywac to okazuje sie, ze sie sa dopasowane akurat do mojej sytuacji na przyklad i wtedy to juz ciezko sie bedzie u mnie sprawdzac, stad moje zagubienie co i jak powinnam robic teraz zaczyna mi sie juz w glowie jakos to wszystko ukladac![]() tak, to mialam na mysli, ze puki co te 10 min to straszny wysilek, ledwo oddycham po tym, mam wrazenie, ze pluca wypluje, jest mi wstyd, ze tak jest, ale najwazniejsze, ze juz cos zaczelam z tym robic i nie chce sie tym razem poddac, chce miec zdrowe cialo i kondycje bede sobie w takim razie puki co biegac, rowerkowac i skakac na zmiane moze, zeby jakies urozmaicenie bylo, po ile czasu jestem w stanie no i stopniowo zwiekszac, w miare mozliwosci. A te jadlospisy...postaram sie tez nad nimi pracowac ![]() mam problem glownie z chlebem, bo nie mam pojecia, ktore z dostepnych u mnie sa te 'porzadne' a ktore te 'oszukane' i tak sie zastanawiam nad samodzielnym pieczeniem chleba
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:09.

, ogorki konserwowe
Jestem nowa więc proszę nie zabijcie mnie:d ciągle się dokształcam czytając wątek.