Duże brzuszki wszystkie mamy, na dzieciaczki już czekamy! Mamusie V-VI 2012 cz. VI - Strona 107 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Jaki wybieramy tytuł VII cz. naszego wątku?
Wiosna za oknem, pąki strzelają, kolejne Mamuśki na porodówki gnają. V-VI 2012 cz.VII 3 4,35%
Wiosna za oknem,wyprawki czekają, kolejne Mamuśki na porodówki gnają.V-VI 2012 cz.VII 5 7,25%
Która następna?Której się spieszy? Wciąż mamy w wątku za mało dzieci.V-VI 2012 cz.VII 7 10,14%
Ptaszki ćwierkają, wiosna wszędzie, który brzdąc następny będzie? V-VI 2012 cz. VII 11 15,94%
W nosie z terminami, pierwsze na wątku Mamy już mamy. Mamy V-VI 2012 cz. VII 3 4,35%
To my, Mamy majowo-czerwcowe! Na dzieci czekają wyprawki gotowe.Mamy V-VI 2012 cz.VII 5 7,25%
Worek z dziećmi rozwiązany, pierwsze Mamy w wątku... mamy! Mamy V-VI 2012 cz. VII 23 33,33%
Worek z dziećmi rozwiązany, już są w wątku pierwsze Mamy! Mamy V-VI 2012 cz. VII 9 13,04%
Pierwsze dzieci tulą nasze mamy, na kolejne już czekamy. Mamy V-VI 2012 cz. VII 1 1,45%
Pierwsze dzieci witają nasze mamy, na kolejne już czekamy. Mamy V-VI 2012 cz. VII 2 2,90%
Głosujący: 69. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-04-13, 11:13   #3181
Dasti80
Zakorzenienie

Dot.: Duże brzuszki wszystkie mamy, na dzieciaczki już czekamy! Mamusie V-VI 2012 cz.

Cytat:
Napisane przez begie13 Pokaż wiadomość
Już mam co za ulga
okazało się, że mam starszą wersję firefoxa i inny adblock pasował
Wrzucisz linka bo mi nie chce zniknąć

---------- Dopisano o 11:13 ---------- Poprzedni post napisano o 11:09 ----------

Cytat:
Napisane przez niunia32 Pokaż wiadomość
Myyyyy

o super, dzięki. już się pozbyłam reklam

Cześć!!

nie śpię od 6. zrobiłam mężowi śniadanie, poleżałam i o 7 przyjechała mama i zawiozłyśmy psa do brata na weekend. potem na stację i na śniadanie i kawę do rodziców. rodzice mnie przywieźli i pojechali na weekend do Bukowiny Tatrzańskiej. Mama dostała taki prezent na 50tkę.

gadałam z mamą o basenie, instruktorka się pytała ile mi jeszcze zostało i mama powiedziała, że stawia, że gdzieś 16-18 maja mała się urodzi. Teściowa się oburzyła, że nie mogę wtedy urodzić, to za wcześnie (39tc + kilka dni) i w ogóle to na Komunię muszę iść, bo mąż jest chrzestnym (komunia 20.05). To co mam nogi zacisnąć, albo dziecko wcisnąć z powrotem, bo Komunia?

skórę na brzuchu mam napiętą. pokazały mi się minimalne rozstępy.
Nie przejmuj się teściową, przecież nawet jak jeszcze nie urodzisz to będziesz z dużym brzuchem i różnie możesz się czuć.

Po szklistych oczach je poznasz, po chwiejnym głosie
Po marzeniach w pył obróconych, po kołysankach nie wyśpiewanych
Po imionach nie nadanych, po smutku lepiej lub gorzej skrywanym
Po tym wszystkim poznasz Aniołkowe mamy....

Dasti80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-13, 11:16   #3182
martula007
Raczkowanie

Dot.: Duże brzuszki wszystkie mamy, na dzieciaczki już czekamy! Mamusie V-VI 2012 cz.

Cytat:
Napisane przez _millena Pokaż wiadomość
a pokaż ( możesz na priv jak chcesz) które rozważasz, bo ja też jestem na tym etapie i chyba będziemy w przyszłym tygodniu zamawiać i nie mogę się zdecydować
to sa nasze trzy faworyty
http://allegro.pl/lozeczko-dzieciece...268977364.html
http://allegro.pl/lozeczko-tymon-mis...269187455.html
http://allegro.pl/lozeczko-sosnowe-z...260610676.html

chociaz.. znajac zycie usiadziemy dzis i wybierzemy jeszcze inne

Ale sie zdenerwowalam... mial dzis jakis facet przyjsc ogladac mieszkanie, ktore jeszcze wynajmujemy i sie umowilam z wlascicielka ze postaram sie ogarnac wszystkie kartony w jeden kat i posprzatac, zeby jakos to sie prezentowalo- majac na uwadze fakt ze jestesmy na etapie pakowania wszystkiego itd.. nie jest to latwe. Wzielam juz wszystko zrobilam, posprzatalam, poodkurzalam.. dzwonie do niej, a ta do mnie ze on raczej nie przyjdzie! No kurcze.. mogla mi to powiedziec wczesniej, a nie teraz jak juz sie tak narobilam! Eh... ludzie to czasami w ogole nie mysla o innych
martula007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-13, 11:17   #3183
kaśka k
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ania_85 Pokaż wiadomość
Ja nawet gdybym miala w dniu slubu owu, to i tak by nic z tego nie wyszlo. Po imprezie (ok 8 rano-jeszcze mielismy aftera z najtrwardszymi znajomymi)) padlam jak mucha, maz chcial mnie skonsumowac, ja niby na poczatku tez obudzilam sie bez gaci i zapytalam czy bylo a on do mnie,ze zwlok nie rusza
padłam
Cytat:
ja mam mozille

Nie, ja byłam 2 tygodnie temu i kazał przyjść za 3 tygodnie, może teraz będzie częściej nie wiem...
za tc
a my dzisiaj zaczynamy 35 tc

No ciekawe...

Widzę, że energie nadal Cię rozpiera, podziwiam Cię
Trzymam kciuki, żeby oddali Wam dzisiaj Adasia

Dobrze, że się meldujesz
Może te wody to jakoś na raty będą wyciekać

no zobaczmy czy u mnie zadziała

---------- Dopisano o 10:41 ---------- Poprzedni post napisano o 10:40 ----------

jeej piszą mi, że ten adblock nie jest kompatybilny z moją wersją firefoxa a ja nawet nie wiek jaką mam hehe
heh, lekarz(bo napisałam do niego wczoraj) twierdzi, że mogą się sączyć jeszcze przez jakiś czas...
ale jak będę miała znów jakiś wyciek to jadę do szpitala, najwyżej wrócę.

Cytat:
Myyyyy

o super, dzięki. już się pozbyłam reklam

Cześć!!

nie śpię od 6. zrobiłam mężowi śniadanie, poleżałam i o 7 przyjechała mama i zawiozłyśmy psa do brata na weekend. potem na stację i na śniadanie i kawę do rodziców. rodzice mnie przywieźli i pojechali na weekend do Bukowiny Tatrzańskiej. Mama dostała taki prezent na 50tkę.

gadałam z mamą o basenie, instruktorka się pytała ile mi jeszcze zostało i mama powiedziała, że stawia, że gdzieś 16-18 maja mała się urodzi. Teściowa się oburzyła, że nie mogę wtedy urodzić, to za wcześnie (39tc + kilka dni) i w ogóle to na Komunię muszę iść, bo mąż jest chrzestnym (komunia 20.05). To co mam nogi zacisnąć, albo dziecko wcisnąć z powrotem, bo Komunia?

skórę na brzuchu mam napiętą. pokazały mi się minimalne rozstępy.
ale numer, że niby 39 i kilka dni, czyli de facto 40 tydzień ciąży to niby za wcześnie. no chyba jej się coś pokręciło.
aaa no i koniecznie nie ródź w tym terminie bo przecież komunia ważniejsza i co ludzie powiedzą jak nie przyjdziesz
Cytat:
Napisane przez Gaabbi Pokaż wiadomość
kapukat, nie ma co nadrabiać My nadal biadulimy o łóżeczkach, znieczuleniach itp. Ty masz już to za sobą
Fajnie, że jesteś pełna energii. Czyli po sn szybko dochodzi się do siebie? A cieknie coś z Ciebie?
Trzymam kciuki, żeby Ci Adasia dzisiaj dali do domku. Napisz coś więcej, jaki on jest I czekamy na zdjęcia

, ale to chyba wyjątek

Nie przejmuj się teściową. Niech sobie mówi co chce, a Ty postępuj tak, jak uważasz

Rozstępy, to następna rzecz, której się boję. A już dwa dni się niczym nie smarowałam Jakoś zalecenie leżenia, groźba przedwczesnym porodem, hemoroidy, skutecznie mnie zniechęciły do dbania o siebie Wiem, głupie to
kurde ja też schizuję z rozstępami ale mam takie dni że nie smaruję. na razie nic nie mam ale słyszałam że bydlaki potrafią nawet dwa miesiące po urodzeniu wyleźć

kaśka k jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-13, 11:17   #3184
niunia32
Zakorzenienie

w ogóle to moja teściowa uważa, że urodzę po terminie, bo ona tak urodziła swoje córki. Adam się urodził przed czasem, bo dostała krwotoku, bo jej się mebli zachciało nosić

ale ja tam słucham ją tylko jednym uchem w takich sytuacjach

Malinka

Haniusia
niunia32 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-13, 11:18   #3185
Efijy
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kapukat Pokaż wiadomość
dziewczyny doczytuje Was ale jestem dopiero na 98 stronie!
wczoraj cały dzień spędziłam w szpitalu... dzisiaj znowu idziemy za chwilę - trzymajcie kciuki, bo jeśli przez noc mu wyszły dobre badania krwi to mi go dzisiaj oddadzą

Wiecie co zamiast siedzieć i odpoczywać, to ja wczoraj dosatałam jakiegoś ADHD = pomyłam okna w salonie, zawiesiłam nowe firanki - te które przed świętami mnie prześladowały posprzątałam dom od a do zet, upiekłam dwa serniki, uprasowałam wszystko co było do prasowania, chyba dwa kosze ubrań.... i wtedy dopiero stwierdziłam że jestem gotowa przynieść dziecko do domu.... i padłam

ale od dzisiaj koniec biegania przynajmniej w takich głupich sprawach jak te wczorajsze

ps proszę miejcie litość piszcie mniej bo nigdy nie nadrobię
p
Witam!
No jasne że trzymamy kciuki

JA wczoraj to już chyba przeszłam samą siebie syndrom wicia gniazda u mnie się bardzo zaostrzył. Cały czas mam wrażenie że coś jeszcze nie jest zrobione coś muszę kupić itp. Mężowi to chyba medal kupie po wszystkim bo już strasznie wymyślam ale nie mogę się pozbyć uczucia ze coś zapomniałam coś mam nie kupione. Wczoraj sprawdzał dla mnie listę biedak żeby mnie uspokoić a ja taka okropna
Efijy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-13, 11:19   #3186
niunia32
Zakorzenienie

ładna pogoda jest. nie mam za bardzo co prać. poszłabym na spacer, ale mi się nie chce.
głowa mnie boli i spać mi się chce

Malinka

Haniusia
Stary 2012-04-13, 11:20   #3187
begie13
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Dasti80 Pokaż wiadomość
Wrzucisz linka bo mi nie chce zniknąć
https://addons.mozilla.org/pl/firefo...plus/versions/

tutaj są różne wersje tych adblocków i jak najedziesz na któryś z nich i pojawi się zielone "zainstaluj" to znaczy, że to jest do Twojej wersji fireoxa, a jak wyswietlli się szare " zainstaluj" tzn. że nie pasuje. Jak masz zielone to już bardzo łatwo: zainstaluj/ uruchom ponownie przeglądarkę i powinno być wszystko ok spróbuj

Wanda
begie13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-13, 11:22   #3188
Dasti80
Zakorzenienie

Wczoraj znowu spakowałam torbę do szpitala i od razu poczułam się bezpieczniej

Stary 2012-04-13, 11:23   #3189
ladybird_1987
Rozeznanie

Cytat:
w ogóle to moja teściowa uważa, że urodzę po terminie, bo ona tak urodziła swoje córki. Adam się urodził przed czasem, bo dostała krwotoku, bo jej się mebli zachciało nosić

No jakbym słuchała moich rodziców i teściów. Że na pewno będę miała cesarkę, bo przecież mama miała, teściowa mówi że przenoszę bo ona miała 2 chłopaków i szybciej urodziła. Niech sobie pogadają, nam zostaje jednym uchem wpuszczać, drugim wypuszczać. No ale teściowa mnie ostatnio wkurzyła jak się zapytała kto mnie do porodu zawiezie. ja mówię: no jak to? M. Ona wielce oburzona? No wiesz, a jak się zestresuje, on to będzie bardzo przeżywał. Nosz kur.. A co ja mam powiedzieć? No sama najwyżej pojadę. Inaczej by mówiła gdyby miała córkę. To nie jej dziecku dupa pęknie.
Stary 2012-04-13, 11:25   #3190
Dasti80
Zakorzenienie

Cytat:
https://addons.mozilla.org/pl/firefo...plus/versions/

tutaj są różne wersje tych adblocków i jak najedziesz na któryś z nich i pojawi się zielone "zainstaluj" to znaczy, że to jest do Twojej wersji fireoxa, a jak wyswietlli się szare " zainstaluj" tzn. że nie pasuje. Jak masz zielone to już bardzo łatwo: zainstaluj/ uruchom ponownie przeglądarkę i powinno być wszystko ok spróbuj
Dzięki

Stary 2012-04-13, 11:29   #3191
begie13
Zadomowienie

aaa jeszcze mam pytania :
- odnośnie przychodni dla dziecka - czy jeszcze zanim się dziecko urodzi to trzeba iść do wybranej przychodni i zgłosić, że będzie tu zapisane, czy po porodzie w szpitalu się tylko podaje? oni przesyłają te dane do tej przychodzi, czy trzeba potem osobiście iść i zapisać dziecko? czy dziecko może być zapisane w innej przychodni niż ja?

- i jeszcze jedno pytanie : w co ubrać dzieciątko na wyjście ze szpitala, zakładając, że będzie bardzo ciepło np z 25st albo więcej , myślałam nad body + welurowy pajac na to + czapeczka ( nie taka cienka jak te po kąpieli tylko grubsza), skarpetki, niedrapki i okryć kocykiem albo rożkiem. Czy to nie zbyt ciepło?
Słyszałam gdzieś, że jak się wychodzi ze szpitala z noworodkiem to trzeba go zakryć pieluszką tetrową, tzn. chodzi o twarz... czy to prawda?

---------- Dopisano o 11:29 ---------- Poprzedni post napisano o 11:27 ----------

segreguję ubranka do prania, bo mam mniejsze i większe i nie będę tych większych prać bo jeszcze parę miesięcy poleżą nieużywane i nie będą już świeże...kurcze nie wiedziałam, że tyle mam tego wszystkiego, nie wspominając, ze rozmiar rozmiarowi nie równy...

Wanda
Stary 2012-04-13, 11:30   #3192
Dasti80
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ladybird_1987 Pokaż wiadomość
No jakbym słuchała moich rodziców i teściów. Że na pewno będę miała cesarkę, bo przecież mama miała, teściowa mówi że przenoszę bo ona miała 2 chłopaków i szybciej urodziła. Niech sobie pogadają, nam zostaje jednym uchem wpuszczać, drugim wypuszczać. No ale teściowa mnie ostatnio wkurzyła jak się zapytała kto mnie do porodu zawiezie. ja mówię: no jak to? M. Ona wielce oburzona? No wiesz, a jak się zestresuje, on to będzie bardzo przeżywał. Nosz kur.. A co ja mam powiedzieć? No sama najwyżej pojadę. Inaczej by mówiła gdyby miała córkę. To nie jej dziecku dupa pęknie.
Szkoda słów na te nasze teściówki. Z moją się nie odzywałam chyba z 1.5 miesiąca po tej kłótni o wychodzenie z dzieckiem na dwór. Ostatnio jak byłam w szpitalu to do mnie zadzwoniła i następne rady jak ja to mam uważać na siebie itp. jakbym była w 7 miesiącu. Znowu kompletnie do niej nie docierało że już mogę urodzić bo mam prawie donoszoną ciążę i tak mówi lekarz.

Stary 2012-04-13, 11:31   #3193
fonn
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez diablica071086 Pokaż wiadomość
która straszyła że przed porodem podobno człowiek czuje sie jak przeziębiony bo mnie cos chyba rozbiera a mamy dopiero 31 tydz, mam nadzieję że to tylko zwyczajne przesilenie wiosenne i dotrwam jeszcze te 7 tyg
To ciekawe, bo u mnie Mąż lekko przeziębiony

Cytat:
Napisane przez Tacca Pokaż wiadomość
Fonn... Już idę się uczyć...
nnno!
fonn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-13, 11:38   #3194
kaśka k
Raczkowanie

Cytat:

i to chyba najlepsze wyjście, wpuszczać jednym, wypuszczać drugim
Cytat:
Napisane przez Dasti80 Pokaż wiadomość
Wczoraj znowu spakowałam torbę do szpitala i od razu poczułam się bezpieczniej
ja muszę klika rzeczy do torby dopakować, ale zrobiłam listę i powiedziałam tż gdzie jest w razie gdyby to on musiał dopakować.

kaśka k jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-13, 11:40   #3195
Alfahelisa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fonn Pokaż wiadomość
Nie chcę jakoś źle zabrzmieć, ale jest dla mnie niepojęte, jak można w czasach obecnego zalewu reklam funkcjonować bez adblocków
Swoją drogą takie pływające reklamy to straszna chamówa. Gorsze są wg mnie tylko te z dźwiękiem
hehe ja jeszcze mam nawyk otwierania stron w kilku kartach
i nagle mi się włącza jakaś dziadowska reklama z dźwiękiem i weź tu znajdz najpierw na której stronie, a później gdzie ten dźwięk wyłączyć...
najczęsciej wyłaczam głos w kompie
Bezpowrotnie elipsa ma"
Aniołek 7t4d [*] 25.05.2011 i nic już nie będzie takie samo
Wiktor 13.07.2012 kochany szczęściarz urodzony 13ego w piątek
Gloria- 07.06.2015 - nasza księżniczka
Alfahelisa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-13, 11:42   #3196
diablica071086
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez fonn Pokaż wiadomość
To ciekawe, bo u mnie Mąż lekko przeziębiony
zakładam że to wszystko przez pogodę raz 10 * a za 3 dni znowu jest ciepło i słonko świeci a organizmy i tam mamy przeciążone więc o infekcje nietrudno
diablica071086 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-13, 11:46   #3197
olla83
Rozeznanie

Cytat:

taaa, wszystkie teściowe wiedza lepiej. moja z Teściem cały czas byli na 100% przekonani że będzie chłopczyk, po pierwszym usg, ktore wykaząło ze dziewczynka, dalej mówili na niego Mały! a nie Mała, bo na pewno Usg sie myli. myślałam że mnie szlag trafi! od początku ciąży mówiłam, ze czuje że to dziewczyna, a oni swoje że na 100% chłopak. po kolejnych usg, które tylko potwierdziły że dziewczyna, chyba już odpuścili i przestali na niego mówić Mały, albo zauważyli, ze mnie to do sząłu doprowadzi i dalej się łudzą . wielce to przeżywają teraz. boze.czy aż tak sie boją ze bedzie do mnie podobna, to chyba lepiej gdyby mała potrafiła postawić na swoim i była twarda, niż jakaś rozmemłana ślamazarna ofiara losu, jak oni?

oni są czasem tacy płytcy, małostkowi po prostu najzwyczajniej w świecie durni. mam nadzieję, ze dziecko będzie ładne, bo jak nie daj boże nie do końca ... to nie wiem jak zareagują.... bo wygląd jest dla nich bardzo istotny, co zaznaczają na każdym kroku. aż mi się ciśnienie podniosło!!!! ale to dobrze bo mam wiecznie za niskie.

a i jeszcze ta pewność że to chłopak wziela im sie stad że w ich rodzinie to jako pierwsze dziecko zawsze sie chłopaki rodziły. i zupełnie nie dociera do nich że ja drugiego dziecka nie chce!!!! chce mieć tylko jedno, jak młotem o ścianę, zero kontaktu!

Edytowane przez olla83
Czas edycji: 2012-04-13 o 11:51
olla83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-13, 11:54   #3198
fonn
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Alfahelisa Pokaż wiadomość
hehe ja jeszcze mam nawyk otwierania stron w kilku kartach
i nagle mi się włącza jakaś dziadowska reklama z dźwiękiem i weź tu znajdz najpierw na której stronie, a później gdzie ten dźwięk wyłączyć...
najczęsciej wyłaczam głos w kompie
No tak, tak jest najłatwiej
Ja też korzystam z przeglądania w wielu kartach. Ale od lat mam adblocka w każdej przeglądarce i już daaaaawno nic mi nie wyskoczyło

Cytat:
Napisane przez diablica071086 Pokaż wiadomość
zakładam że to wszystko przez pogodę raz 10 * a za 3 dni znowu jest ciepło i słonko świeci a organizmy i tam mamy przeciążone więc o infekcje nietrudno
No właśnie, dodatkowo ludzie w pracy i/lub komunikacji miejskiej też nie zawsze są zdrowi, a o zarażenie nietrudno
Mam nadzieję, że to nie zwiastuje nam porodu jestem dopiero (albo już!) w końcu 32. tygodnia.

---------- Dopisano o 11:54 ---------- Poprzedni post napisano o 11:48 ----------

Cytat:
Napisane przez olla83 Pokaż wiadomość
taaa, wszystkie teściowe wiedza lepiej. moja z Teściem cały czas byli na 100% przekonani że będzie chłopczyk, po pierwszym usg, ktore wykaząło ze dziewczynka, dalej mówili na niego Mały! a nie Mała, bo na pewno Usg sie myli. myślałam że mnie szlag trafi! od początku ciąży mówiłam, ze czuje że to dziewczyna, a oni swoje że na 100% chłopak. po kolejnych usg, które tylko potwierdziły że dziewczyna, chyba już odpuścili i przestali na niego mówić Mały, albo zauważyli, ze mnie to do sząłu doprowadzi i dalej się łudzą . wielce to przeżywają teraz. boze.czy aż tak sie boją ze bedzie do mnie podobna, to chyba lepiej gdyby mała potrafiła postawić na swoim i była twarda, niż jakaś rozmemłana ślamazarna ofiara losu, jak oni?

oni są czasem tacy płytcy, małostkowi po prostu najzwyczajniej w świecie durni. mam nadzieję, ze dziecko będzie ładne, bo jak nie daj boże nie do końca ... to nie wiem jak zareagują.... bo wygląd jest dla nich bardzo istotny, co zaznaczają na każdym kroku. aż mi się ciśnienie podniosło!!!! ale to dobrze bo mam wiecznie za niskie.
No to już jest przegięcie. Z rodzicami (i nie tylko z nimi) to już tak pewnie musi być, że wiedzą lepiej w każdym temacie, tego się raczej nie przeskoczy i nie pokona. Mój tato też sobie nagrał od początku, że będzie u nas dziewczynka - i dopiero po trzecim z kolei usg, w którym potwierdzono płeć męską przyjął do wiadomości, że nie tym razem. W ogóle strasznie mnie to wkurzyło. Ja dzwonię, mówię, że chłopiec, a on że nie, bo on wie, że będzie miał najpierw śliczną wnusię wiem, że pewnie zależy, na jakiego rodzica się, że tak powiem, trafi ale niestety zgadzam sie w całej rozciągłości, że takie gadanie potrafi napsuć krwi. Oj, potrafi.
fonn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-13, 11:54   #3199
niunia32
Zakorzenienie

Cytat:
- odnośnie przychodni dla dziecka - czy jeszcze zanim się dziecko urodzi to trzeba iść do wybranej przychodni i zgłosić, że będzie tu zapisane, czy po porodzie w szpitalu się tylko podaje? oni przesyłają te dane do tej przychodzi, czy trzeba potem osobiście iść i zapisać dziecko? czy dziecko może być zapisane w innej przychodni niż ja?

- i jeszcze jedno pytanie : w co ubrać dzieciątko na wyjście ze szpitala, zakładając, że będzie bardzo ciepło np z 25st albo więcej , myślałam nad body + welurowy pajac na to + czapeczka ( nie taka cienka jak te po kąpieli tylko grubsza), skarpetki, niedrapki i okryć kocykiem albo rożkiem. Czy to nie zbyt ciepło?
Słyszałam gdzieś, że jak się wychodzi ze szpitala z noworodkiem to trzeba go zakryć pieluszką tetrową, tzn. chodzi o twarz... czy to prawda?

---------- Dopisano o 11:29 ---------- Poprzedni post napisano o 11:27 ----------

segreguję ubranka do prania, bo mam mniejsze i większe i nie będę tych większych prać bo jeszcze parę miesięcy poleżą nieużywane i nie będą już świeże...kurcze nie wiedziałam, że tyle mam tego wszystkiego, nie wspominając, ze rozmiar rozmiarowi nie równy...
co do przychodni, to może zapytaj się w przychodni do której chcesz zapisać dziecko. teraz nie ma rejonizacji (chyba), więc obojętnie gdzie zapiszesz dziecko. z tymi danymi to nie wiem. sama musiałabym się w przychodni dowiedzieć. ale chyba samemu się zapisuje i dostarcza dokumenty o urodzeniu dziecka.

co do wyjścia to ja myślę jak Ty. też tak chyba ubiorę.
o tej pieluszce nie słyszałam

Malinka

Haniusia
Stary 2012-04-13, 12:04   #3200
begie13
Zadomowienie

Cytat:
co do przychodni, to może zapytaj się w przychodni do której chcesz zapisać dziecko. teraz nie ma rejonizacji (chyba), więc obojętnie gdzie zapiszesz dziecko. z tymi danymi to nie wiem. sama musiałabym się w przychodni dowiedzieć. ale chyba samemu się zapisuje i dostarcza dokumenty o urodzeniu dziecka.

co do wyjścia to ja myślę jak Ty. też tak chyba ubiorę.
o tej pieluszce nie słyszałam

a słyszałaś może o jakimś dobrym pediatrze u nas? bo ja zupełnie się nie orientuję...

mogę założyć ciuchland z ubrankami niemowlęcymi

Wanda
Stary 2012-04-13, 12:07   #3201
Efijy
Rozeznanie

Cytat:

Wiesz ja w sumie to nie jestem doświadczoną mama ale czy to nie za ciepło będzie biorąc pod uwagę temperaturę 25 st i więcej i jeszcze kocyk albo rożek no nie wiem nam położna powiedziała żeby nie przegrzewać może jakaś doświadczona mama Ci lepiej doradzi ja tez się zastanawiałam co naszykować dla dziecka i naszykowałam trochę więcej jak co to na miejscu wybiorę i ubiorę w zależności od pogody.
Stary 2012-04-13, 12:19   #3202
begie13
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Efijy Pokaż wiadomość
Wiesz ja w sumie to nie jestem doświadczoną mama ale czy to nie za ciepło będzie biorąc pod uwagę temperaturę 25 st i więcej i jeszcze kocyk albo rożek no nie wiem nam położna powiedziała żeby nie przegrzewać może jakaś doświadczona mama Ci lepiej doradzi ja tez się zastanawiałam co naszykować dla dziecka i naszykowałam trochę więcej jak co to na miejscu wybiorę i ubiorę w zależności od pogody.

Ja sobie tylko tak gdybam, zielonego pojęcia nie mam w co ubrać dziecko i co naszykować, żeby później mi mąż przywiózł mi tak podpowiedziała moja własna mama.
Doświadczone mamy, pomocy!

Wanda
Stary 2012-04-13, 12:33   #3203
Gaabbi
Wtajemniczenie

Kurcze, właśnie się zorientowałam, że nie mam już ani jednej tabletki Staveranu Nie brać Fenka bez tego leku, nie?
Gaabbi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-13, 12:34   #3204
diablica071086
Zadomowienie

Cytat:
Ja sobie tylko tak gdybam, zielonego pojęcia nie mam w co ubrać dziecko i co naszykować, żeby później mi mąż przywiózł mi tak podpowiedziała moja własna mama.
ja bym ubrałam w bodziaka na krótki rękawek na to całego pajaca z stopkami niedrapki i kocyk rożek chyba by młodej było by ciepło a poza tym tylko na 100 m od szpitala do auta więc nie zmarznie, ale mamą jeszcze nie jestem :P
diablica071086 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-13, 12:39   #3205
niunia32
Zakorzenienie

Cytat:
a słyszałaś może o jakimś dobrym pediatrze u nas? bo ja zupełnie się nie orientuję...

mogę założyć ciuchland z ubrankami niemowlęcymi
ja planuję zapisać małą do dr. Magiery w przychodni na Paprocanach. (tylko się muszę dowiedzieć czy jeszcze pracuje tam)

Malinka

Haniusia
Stary 2012-04-13, 12:40   #3206
Efijy
Rozeznanie

Cytat:
Nie jesteś sam Ja np. co jakiś czas zaglądam do torby z ciuszkami dla dziecka i się zastanawiam a jak będzie zimniej to czy to będzie dobre co naszykowałam Ja zaś sugeruję się podpowiedziami siostry
Stary 2012-04-13, 12:44   #3207
rinco
Wtajemniczenie

Hej!

Przed chwilą znowu wzięłam Fenka i znowu mi serce wali jak oszalałe i się cała trzęsę. Nie wiem kiedy mój organizm w końcu przestanie reagować w ten sposób. To jest trochę przerażające uczucie...

Dzisiaj rano jak wzięłam tabletkę o 6.00 to potem od razu zasnęłam i za chwilę obudziło mnie jakieś stukanie. Okazało mi się, że to mi serce tak waliło w uszach, że aż się z tego dzięku obudziłam

W dodatku jeszcze jedna rzecz mnie niepokoi. Od 2 dni biorę czopki antybiotyku dowcipnie na tego paciora. Czopki mają kolor beżowy, a potem w nocy albo rano jak idę na siku i się wycieram to mam taką beżową maź, a w niej pełno brązowych strzępów! Na początku się przestraszyłam, że to jakieś plamienie, ale chyba nie. W każdym razie obserwuję to. Nie wiem, czy możliwe, że ten czopek tak zmienił kolor? Czy raczej coś mi się tam z pochwy złuszcza? Dziewczyny z paciorem, miałyście coś takiego? Myślałam nawet, żeby zadzwonić do gina, ale sama nie wiem, nie chcę zbytnio panikować...

Dzięki dziewczyny za info odnośnie ceratek i podkładów Zasięgnęłam jeszcze opinii u kuzynki i już wszystko wiem co kupić

A jeszcze co do ubrania dziecka na wyjście to jak będzie ciepło to wydaje mi się, że wystarczy sam pajacyk+czapeczka i zawinąć dziecko w rożek. Ale też chętnie posłucham opinii
rinco jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-13, 12:45   #3208
kamilkaa
Raczkowanie

Witam dziewczyny... mogę o coś zapytać ?

mam dwa terminy porodów jeden na 22czerwca -z OM a drugi 15lipca -z USG genetycznego w 20tyg. ...
obecnie podobno jestem w 27tyg. ciąży nie miałam usg połówkowego będę miała w 30tyg.

Nie wiem kompletnie na kiedy się szykować co bardziej brać pod uwagę ,udało się za pierwszym razem po odstawieniu tabletek anty. i stąd ta niewiadoma z mojej strony bo nie mogłam wyliczyć dni płodnych itp. hmm
kamilkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-13, 12:50   #3209
Gaabbi
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez rinco Pokaż wiadomość
Hej!

Przed chwilą znowu wzięłam Fenka i znowu mi serce wali jak oszalałe i się cała trzęsę. Nie wiem kiedy mój organizm w końcu przestanie reagować w ten sposób. To jest trochę przerażające uczucie...

Dzisiaj rano jak wzięłam tabletkę o 6.00 to potem od razu zasnęłam i za chwilę obudziło mnie jakieś stukanie. Okazało mi się, że to mi serce tak waliło w uszach, że aż się z tego dzięku obudziłam

W dodatku jeszcze jedna rzecz mnie niepokoi. Od 2 dni biorę czopki antybiotyku dowcipnie na tego paciora. Czopki mają kolor beżowy, a potem w nocy albo rano jak idę na siku i się wycieram to mam taką beżową maź, a w niej pełno brązowych strzępów! Na początku się przestraszyłam, że to jakieś plamienie, ale chyba nie. W każdym razie obserwuję to. Nie wiem, czy możliwe, że ten czopek tak zmienił kolor? Czy raczej coś mi się tam z pochwy złuszcza? Dziewczyny z paciorem, miałyście coś takiego? Myślałam nawet, żeby zadzwonić do gina, ale sama nie wiem, nie chcę zbytnio panikować...

Dzięki dziewczyny za info odnośnie ceratek i podkładów Zasięgnęłam jeszcze opinii u kuzynki i już wszystko wiem co kupić

A jeszcze co do ubrania dziecka na wyjście to jak będzie ciepło to wydaje mi się, że wystarczy sam pajacyk+czapeczka i zawinąć dziecko w rożek. Ale też chętnie posłucham opinii
U mnie też chwilę trwało, zanim organizm mi się przyzwyczaił do Fenka.
Ja nie pomogę w sprawie tych czopków, bo ja brałam antybiotyk doustnie i dopochwowo clotrimazolum (chyba). Mogę tylko podejrzewać, że skoro wcześniej takiej wydzieliny z pochwy nie zauważyłaś u siebie, to pewnie to te czopki.

Ale się stresuję tym brakiem leków. Jak ja mogłam nie zauważyć, że mi się kończą Mam receptę, ale nie chcą jej zrealizować
Gaabbi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-13, 12:50   #3210
rinco
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kamilkaa Pokaż wiadomość
Witam dziewczyny... mogę o coś zapytać ?

mam dwa terminy porodów jeden na 22czerwca -z OM a drugi 15lipca -z USG genetycznego w 20tyg. ...
obecnie podobno jestem w 27tyg. ciąży nie miałam usg połówkowego będę miała w 30tyg.

Nie wiem kompletnie na kiedy się szykować co bardziej brać pod uwagę ,udało się za pierwszym razem po odstawieniu tabletek anty. i stąd ta niewiadoma z mojej strony bo nie mogłam wyliczyć dni płodnych itp. hmm
Chyba termin z USG będzie bardziej prawdopodobny, jak nie wiesz kiedy była owulacja, a coś mi się wydaje, że Ci się opóźniła trochę, stąd ta rozbieżność w terminach
rinco jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości