|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3361 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy XVI
a czy jajka w ilości większej niż 4 na tydzień mogą być szkodliwe?
|
|
|
|
#3362 |
|
Zadomowienie
|
co do tych faz na poszczególne produkty to uważajcie, ja tak kiedyś miałam z mlekiem, piłam codziennie dwie-trzy szklanki (to przez nadmiar wapnia bodajże?) dopóki mi serio nie zaczęło szkodzić. od tamtej pory mam całkowitą awersję do mleka..
|
|
#3363 |
|
Zadomowienie
|
oczywiście, że nie; mnóstwo ludzi (patrz: ja
) jedzą jajka nawet w ilości 4 dziennie od x miesięcy i żyją jak nie masz problemów z cholesterolem, to szamaj ile chcesz.
|
#3364 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To zależy czy masz genetycznie uwarunkowany skok cholesterolu. Jeśli nie to nie masz co sie martwić Jajca mogą Ci zaszkodzić jak będą nieświeże. ![]() ---------- Dopisano o 08:10 ---------- Poprzedni post napisano o 08:05 ---------- Cytat:
|
|
#3365 |
|
Zadomowienie
|
Wczorajsze UUU:
1. grahamka bie połówki z margaryną, serkiem włoskim capri i musem z suszonych śliwek gerbera kawa parzona z mlekiem2. musli tropikalne z mlekiem; banan 3. zupa kalafiorowa zabielana śmietaną z piersią z kurczaka 4. kefir naturalny 5. bułka sojowa; twarożek ze szczypiorkiem
Świat nie jest taki zły ![]() Turcja Alanya- 2007 Tunezja Sousse- 2008 Egipt Hurghada- 2009 Turcja Marmaris- 2010 Grecja Rodos Egipt Sharm el sheikh- 2011 Izrael Jerozolima i Betlejem Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012 Grecja Kreta 2013- ? |
|
|
|
#3366 |
|
Raczkowanie
|
Wczorajsze utrzymanie, oceni ktoś?
Śniadanie; owsianka na szklance mleka( płatki owsiane, tarte duże jabłko, cynamon, garść orzechów włoskich) + pasek białej studenckiej. IIŚniadanie; kromka chleba razowego z szynką drobiową x2, ogórkiem zielonym, szczypiorkiem i pekinką + kawa 3in1. Obiad; makaron pełnoziarnisty z serkiem wiejskim, tartym jabłkiem i cynamonem. Podwieczorek; miseczka sałatki jarzynowej z jogurtem naturalnym +kromka chleba z krakowską x2. Kolacja; puszka makreli w sosie pomidorowym + kromka chleba razowego + 3 różyczki brokuła. |
|
|
|
#3367 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Co do makaronu na słodko- polecam z jagodami i serkiem wiejskim albo jagodami i śmietaną (podgrzana gęstnieje i robi się wyśmienity sos ![]() Tak na marginesie- lubisz tę kawę 3w1? Wg mnie smakuje okropnie (przede wszystkim jest przesłodzona)- i to w dodatku sama chemia. ;p
day by day GET HAPPIER! ![]() Aparatka ![]() 20.12.2012 - góra 21.03.2013 - dół + wyciągi Edytowane przez aniolbezskrzydel89 Czas edycji: 2012-04-18 o 10:59 |
|||
|
|
|
#3368 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3369 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pod warunkiem że nie było godzinnych ćwiczeń ![]() ---------- Dopisano o 13:42 ---------- Poprzedni post napisano o 13:31 ---------- Cytat:
), myśle że przez to teraz ciagle mogłabym jeść makrele
|
|
#3370 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
17.04 wtorek 1 śniadanie: kromka razowca z keczupem, polędwica, pomidor, twaróg, czerwona herbata 2 śniadanie: bułka pełnoziarnista z ramą, ogórkiem, cebulą, pomidorem, zielona herbata obiad: bigos podwieczorek: wafelki, 1/2 kiwi, maślanka truskawkowa kolacja: kromka z łososiem, twaróg i widzę, że prawie to samo..... :/ pomysły na kolację? sałatka z makaronu pełnoziarnistego chyba bardziej na podwieczorek, 2 śniadanie.. hm
|
|
#3371 |
|
Zadomowienie
|
[QUOTE=orzeszek01;33625693]3 i 4 to troche mało, ale ogólnie fajnie.
pod warunkiem że nie było godzinnych ćwiczeń ![]() ---------- Dopisano o 13:42 ---------- Poprzedni post napisano o 13:31 ---------- wiem, że mało, ale byłam w podróży. a po pracy zdążyłam na obiad tylko zupkę skonsumować ![]()
Świat nie jest taki zły ![]() Turcja Alanya- 2007 Tunezja Sousse- 2008 Egipt Hurghada- 2009 Turcja Marmaris- 2010 Grecja Rodos Egipt Sharm el sheikh- 2011 Izrael Jerozolima i Betlejem Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012 Grecja Kreta 2013- ? |
|
|
|
#3372 |
|
Rozeznanie
|
Wczorajszej nikt nie ocenil, to moze dzis
moja grzeszna R :I: 5 lyzek nieslodzonego musli sante z wiejskim i jogurtem nat. plus kilka truskawek. II: gotowana piers z kurczaka i pol paczki warzyw na patelnie z suszonymi pomidorami (sa w nich ziemniaki). marchewka, Big Milk chodzil za mna kilka dni i sie skusilam.III: salatka z pekinskiej, ogorka, pomidora, cebuli, lyzki kukurydzy, 1/2 puszki tunczyka wsw i gotowanego jajka z sosem czosnkowo-ziolowym na bazie jogurtu. IV: bedzie twarozek domowy, z czyms, moze z garscia orzechow. Kawa, woda, 2x35 min szybkiego marszu, wieczorem bedzie rowerek. 4 posilki i przekaska, bo tak mi lepiej, na 5 czulam sie przejedzona. I jak?
|
|
|
|
#3373 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#3374 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#3375 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
wysoki poziom cholesterolu to równiez wynik głodzenia się i wychudzenia...nie mówili ci o tym lekarze? |
|
|
|
|
#3376 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, wrzucam Rke dzisiejsza i pomysl na jutrzejsza (znow nie bedzie mnie w domu o 8 do 20stej):
DZIS R 1. sniadanie: owsianka z garscia suszonych owocow, zielona herbata 2. przegryzka: kawa z mlekiem, jablko, garsc mieszanych orzechow 3. lunch w pracy: salatka z ciecierzycy i swiezych warzyw z winegretem, spora miska 4. koktajl z truskawek z mleka 2% lub serek wiejski z pomidorkiem koktajlowym (zalezy co bedzie w sklepie jak bede wracac z pracy). 5. grillowane kawalki piersi z kurczaka z grillowanymi warzywami (cebulka, papryka, duzo cukinii) wymieszane z kus kusem (taka salatka na cieplo). A jutro obmyslam taki plan: 1. sniadanie: owsianka jak zwykle 2. przegryzka w pracy: jogurt naturalny, jablko, kilka orzeszkow 3. lunch w pracy: kanapka z pelnoziarnistego z maslem, salata, szynka drobiowa i musztarda do tego miseczka mala salatki warzywnej (pomidor, ogorek, papryka, czarne oliwiki) z winegretem, serek wiejski. 4. obiado-kolacja pozna w domu (okolo 21ej) 2 grillowane filety z tunczyka. I co myslicie?
|
#3377 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#3378 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3379 |
|
Zakorzenienie
|
Moje U
I owsianka z startym jabłkiem, kiwi, musli śniadaniowym, całą masą orzeszków arachidowych, wkruszonym wafelkiem z nadzieniem kukułki II 3 kromki domowego chleba z musli i fistaszkami z 2 twarożkiem, sałatą i ogórkiem 1 z osełką, sałatą, serem żółtym i ogórkiem III woreczek kaszy gryczanej z sosem grzybowym z kawałkami grzybów IV serek wiejski z 3 kiwi, saszetką musli, paskiem gorzkiej czekolady przekąska: miseczka budyniu czekoladowego z orzeszkami arachidowymi i wiśniami V 3 kromki domowego chleba z serkiem śmietankowym, sałatą, gotowanym jajkiem, rzodkiewką i szczypiorem
|
#3380 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny, powiecie coś o moim P? Dawno nie dostałam żadnego komentarza...
I. Owsianka z pięciu łyżek na mleku z twarogiem, bananem, wiórkami kokosowymi i migdałami;kawa z mlekiem. II. Bułka orkiszowa z pastą jajeczną, sałatą i pomidorem; szklanka soku marchwiowego, jabłko, mandarynka. III. Filet z kurczaka zapieczony z zółtym serem i ananasem, pół woreczka kaszy gryczanej, brokuły. IV. Cappuccino, drożdżówka z serem, lukrem i kruszonką, Michałek Biały. V. Dwie kromki razowca: jedna z masłem, polędwicą, camembertem i papryką; druga z masłem,twarogiem i konfiturą wiśniową; kubek kakao na mleku z miodem.
|
#3381 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla niektórych dziewczyn byłoby to U
|
|
#3382 | |||
|
Zadomowienie
|
U
I kasza jaglana z gruszką, serkiem homo, suszoną żurawiną, orzechami włoskimi i pestkami dyni II placki ziemniaczane z pikantnym gulaszem (pierś kury, marchew, papryka, cebula, ogórki konserwowe, przyprawy) III (jeszcze ciepła, bo chwilę prędzej wyjęta z piekarnika) pełnoziarnista szarlotka IV zupa pomidorowa z pszennym makaronem (niby nic i jakoś tak zwyczajnie, ale mama jadła na obiad i zrobiła mi strrrasznego smaka ), kromka chleba graham z masłem czosnkowym, polędwicą z indyka, sałatą, ogórkiem i rzodkiewką.---------- Dopisano o 19:10 ---------- Poprzedni post napisano o 19:08 ---------- Cytat:
Cytat:
).Cytat:
day by day GET HAPPIER! ![]() Aparatka ![]() 20.12.2012 - góra 21.03.2013 - dół + wyciągi Edytowane przez aniolbezskrzydel89 Czas edycji: 2012-04-18 o 19:13 |
|||
|
|
|
#3383 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jestem kaleką jeśli chodzi o sprawnosć fizyczną, ale jak zrobi sie ciepło to wskocze na rower A Twoje menu smaczne zwłaszcza ta szarlotka i pomidorowa
|
|
#3384 |
|
Rozeznanie
|
U ( do ocenki
)śniadanie : miiicha płatków kukurydzianych z mlekiem, garść suszonych daktyli, parę suszonych śliwek, z 9 małych herbatniczków , pomarańczaII śniadanie : 2 grube kromki razowca z serkiem kanapkowym i pomidorkiem, jabłko Obiad : duuużo ciemnego makaronu z kalafiorem i fasolką szparagową Po : kubas cappucino, z 6? suszonych śliwek, jabłko Kolacja : jogurt jogobella pieczone jabłko, 100 g chudego twarogu, marchewa, 2 kromki razowca z / masłem i szynką, serkiem topionym i szynką/ Teraz : grejfut Ruch : 25 min joggingu, 30min spacer, 30min hula hop, 100 podskoków na skakance - zaczynam , 100 brzuszków + rowerem do szkoły - 6kmOcenicie ? ![]() EDIT : w kolacji była jeszcze miseczka papryki konserwowej
Edytowane przez nikol12 Czas edycji: 2012-04-18 o 19:36 |
|
|
|
#3385 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3386 |
|
Rozeznanie
|
a coś byś dodała ? bo kurczę kompletnie nie umiem dobrać ilości jedzenia do ćwiczeń
|
|
|
|
#3387 |
|
Zakorzenienie
|
Hm.. Coś do II śniadania. Może do kanapki jakaś wędlina, ser żółty+ jakiś sok/ napój i moze obiad z dwóch dań. Pewne jest to że w szkole jesz za mało.
|
#3388 |
|
Zadomowienie
|
lekkie R, chociaż dzisiaj to chyba bardziej U
![]() 8min ABS Ś: woda z sokiem z cytryny, 1/4 grejpfruta, owsianka (3,5 łyżki płatków owsianych/żytnich/gryczanych/otrąb owsianych na szklance wody i mleka (proporcje 3:1) z łyżeczką budyniowego proszku malinowego) zjedzona z 1/3 banana, twarogiem, serkiem homo, wieśniakiem, żurawiną, dżemem jagodowym (wszystkiego po trochu, uwielbiam takie mieszanki ) + czerwona herbatawpadła mała gruszka IIŚ: 2/3 bułki pełnoziarnistej (duże bułki dzielę zawsze na 3), 1 częsc z szynką drobiową, 1/2 plasterka sera, pomidorem, papryką, 2 częsc - pół z 1/2 jajka (zostało mi z wczorajsza) i keczupem, pół z białym twarogiem i żurawiną, herbata i jabłko O: 5 pierogów ruskich, kalafior K: 1/3 bułki z pomidorem i mozarellą, pół papryki, kubek wody po szparagach, 2 herbaty zielone no i oczywiście woda mój jedyny ruch dzisiejszy to 8km marszui jak??
|
#3389 |
|
Raczkowanie
|
Aniołbezskrzydeł98 :
Dziękuje za ocenę Makaron z jagodami musi być pyszny <3 ale przekonam się o tym dopiero w lecie, wolę świeże owoce ![]() Co do kawy 3in1 to preferuję tylko taki napój kawowy, zwykłej kawy nie przełknę. ---------- Dopisano o 19:52 ---------- Poprzedni post napisano o 19:46 ---------- dzisiejsze utrzymanie; Śniadanie; owsianka ( płatki owsiane, wielkie starte jabłko, cynamon, orzechy włoskie) + pasek czekolady kawowej + kawa 3in1. Obiad :gotowane udko z kurczaka, kasza jęczmienna, brokuły. Podwieczorek; kubeczek jogurtu naturalnego + banan. Kolacja; 3 kromki chleba razowego; 1 z szynką, ogórkiem zielonym i szczypiorkiem, 2 z pasztetem domowym, pekinką i szczypiorkiem, 3 z grubym plastrem sera białego + gotowana marchew z rosołu. *Nie jadam 2 śniadań ( wyjątek jak wstaję wcześnie) ponieważ śniadanie jem około 9;30,a obiad jest już przed 13 i po prostu po mega owsiance nie jestem głodna. Co do marchewki z zupy, to od razu odpowiem,że nie przepadam za zupami dlatego wyjadłam samą marchew. Wyjątek stanowi barszcz czerwony z uszkami czy jarzynowa. Edytowane przez daria715 Czas edycji: 2012-04-18 o 19:53 |
|
|
|
#3390 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:01 ---------- Poprzedni post napisano o 19:58 ---------- Cytat:
w obiedzie brak bialka brak podwieczorku
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:58.

) jedzą jajka nawet w ilości 4 dziennie od x miesięcy i żyją
jak nie masz problemów z cholesterolem, to szamaj ile chcesz.

bie połówki z margaryną, serkiem włoskim capri i musem z suszonych śliwek gerbera

), myśle że przez to teraz ciagle mogłabym jeść makrele