|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1321 |
Zadomowienie
|
Dot.: Większość mam już rozpakowanych a na kilka wciąż czekamy ! Mamy Wiosenne 2012
Gosia właśnie o Tobie myślałam. Miałam pisać do Ciebie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1322 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Większość mam już rozpakowanych a na kilka wciąż czekamy ! Mamy Wiosenne 2012
Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 22:54 ---------- Poprzedni post napisano o 22:51 ---------- Cytat:
![]() Kaja też ma suchą skórkę i zastanawiam się czy czymś smarowac w domu czy ziajka wystarczy. Zobaczymy po pierwszej domowej kąpieli. O rany, ale będzie jazda, ciekawe jak Mała to zniesie ![]() ---------- Dopisano o 22:56 ---------- Poprzedni post napisano o 22:54 ---------- dziękuję! |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1323 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja właśnie w ramach priorytetu 6.2 uzyskałam dotację. Zaczęło się wszystko w połowie lipca a dotację dostałam dopiero w marcu ![]() Aby się dostać do takiego projektu - trzeba znaleźć instytucję, która prowadzi rekrutację albo będzie prowadzić w najbliższym czasie do takiego projektu. Trzeba wypełnić formularz, gdzie "w skrócie" opisujesz swój pomysł na biznes. Taki mini biznesplan. Potem jest ocena, są rozmowy kwalifikacyjne i przyjmują osoby do projektu. Projekt dzieli się na dwa etapy: 1 etap to szkoleniowo doradczy - u mnie było ok. 3 miesiące szkoleń na temat jak prowadzić firmę, pisać biznesplan itd. Aby dostać się do drugiego etapu - należy złożyć swój własny biznesplan, odbywa się też rozmowa kwalifikacyjna (ciężka rozmowa ![]() Zakłada się firmę, potem podpisuje się umowę o dotację jak już firma jest założona, dostaje się kaskę na konto, czas na wydatkowanie jest 2 miesiące, a w 3. miesiącu odbywa się rozliczenie i kontrola. W drugim etapie odbywają się także szkolenia, ale jest ich zdecydowanie mniej niż w pierwszym etapie i też można skorzystać z doradztwa indywidualnego np. prawnika za darmo. W moim projekcie do projektu rekrutowało ponad 300 osób, do pierwszego etapu dostało się 60 osób. Do drugiego etapu po rekrutacji biznesplanów dostało się 43 osoby - te osoby m.in. ja, dostaliśmy dotację. Ja wnioskowałam o całe 40 tys i je dostałam. Niektórzy dostali mniej, bo komisja ucięła albo wnioskowali o mniejszą kwotę. Warunkiem bezzwrotnej dotacji jest "utrzymanie" firmy przez rok, czyli płacenie ZUS-u przez pełne 12 miesięcy, potem róbta co chceta ![]() To tak w ogromnym skrócie. ![]() Jeśli chodzi o rekrutację tę pierwszą taką do projektu to do tej pory było tak, że trzeba było być albo bezrobotnym albo nieaktywnym zawodowo oraz wykazać, że nie prowadziło się własnej działalności przez ostatnie 12 miesięcy od dnia rozpoczęcia projektu. Natomiast wiele organizacji kieruje się też określaniem grup priorytetowych, że np. dany projekt kierują oczywiście do bezrobotnych ale w szczególności matek które chcą wrócić po macierzyńskim i są bez pracy, dla osób 45+, niepełnosprawnych itp. Jakbyś chciała więcej info czy coś to możesz dzwonić - nr jest na gmailu. Ja teraz mam okres wydatkowania, w maju mam kontrolę rozliczeń - oby wszystko było ok ![]() ![]() I widzę, że dziewczyny podrzuciły linki na temat projektów, także zapoznaj się z nimi. W razie co pytaj mnie na pw lub dzwoń. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1324 |
Zakorzenienie
|
desiu tak po kąpieli smaruje oliwą z oliwek. No i w ciagu dnia smarowalam tez takie suche miejsca pare razy dziennie np na dloniach i stopach co łuszczyla mu sie skorka po urodzeniu.
Fajnie jest tez dodac do kapieli lyzke oliwy swietnie natluszcza cala skore. Nawet tak dla nas to fajna sprawa, ale wczesniej trzeba sie umyc mydlem, bo w trackei takiej kapieli to juz bez mydla, zeby ta oliwa na skorze pozostala. ![]() A Wiki bedzie na pewno cudowna, a dla Ciebie najwspanialsza, tylko niech no juz wyjdzie z tego brzuszka ![]() A Adaś przystojniak ze ho ho ![]() Flowerbombka ja sie ogolnie smieje z tych ananasow i pelni ksiezyca ![]() ![]() ![]() Kochana a Ty slicznie wygladasz, jakbys polknela nie ananasa a piłkę ![]() Piekny brzus, piekna mama i bardzo przytulny kącik dla dzidzi ![]() 88nastka Oliwka jest przesłodka, śliczna kobietka ![]() ![]() Roksape cudowne zdjecia, Mała jest piękna a synek jaki przystoniak! ![]() konia balety sa niezle tu na forum, ja naprawde nie musze nigdzie wychodzic, ja czuje sie tu jak na jednej wielkiej zarabistej imprezie ze świetnymi kobietkami ![]() Wystarczy wlaczyc wizaz.pl do tego: kawka, ciasteczko no i czasem (przynajmniej u mnie) na te pogaduchy zalapuje sie Szymon wiszac w miedzyczasie na cycu( on ma mleczko, cyca mame) a ja mam kawke zbozowa i duzo kolezanek do plotkowania ![]() karolcia Ewelinka pieknie sie usmiecha, chyba usmiech ma po Tobie, jest sliczna ![]() lenka do tej parasolki i palemki jeszcze brakuje hamakow ktory obiecala nam konia ![]()
#1325 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Myślałam, że Twoja Kaja miała usg brzuszka na którym wykazano, że coś jest nie tak z nerką i dlatego Was dalej pokierowali na dalsze badania. Pytam, bo moja dziś miała takie usg no i nie spływa mocz do pęcherza w całości, więc to chyba to co Twoja Córa? Pisałam do Ciebie dziś esa ale nie doszedł chyba.. A to można tak dac drugiw imie na potrzeby kościoła tylko? ![]() Dziękuję za życzenia ![]() ---------- Dopisano o 23:29 ---------- Poprzedni post napisano o 23:26 ---------- ah no i konia witaj w klubie, ja też z tej "branży" ![]() ---------- Dopisano o 23:30 ---------- Poprzedni post napisano o 23:29 ---------- Julliczka dziękuję za życzonka i trzymam kciuki za Twój poród! ![]() ![]() ---------- Dopisano o 23:38 ---------- Poprzedni post napisano o 23:30 ---------- Cytat:
![]() Desiu trzymam kciuki ![]() Gosiu dziękuję! i za Ciebie też trzymam kciuki ![]() ---------- Dopisano o 23:40 ---------- Poprzedni post napisano o 23:38 ---------- Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1326 |
Gang Iren
|
Dzisiaj bol nie opuszcza mnie caly dzien.Jak dla mnie to nie jest normalne,jest coraz gorzej.Pociesza mnie jedynie to,ze do piatku niedaleko.
Mialam jeszcze pisac,ze Wiki zadowolona z wycieczki mimo paskudnej pogody.Twierdzi,ze drugiej nocy spala tylko 2 godz,bo caly czas gadaly z kolezankami.A po tak duzej dawce powietrza nie moglam sie napatrzec jak ciagle cos dzis jadla (bo ona raczej niejadek). Uciekam spac.O ile mi sie to uda,bo boli mnie wszystko strasznie. Dobranoc!
#1327 |
Wtajemniczenie
|
lenka tak kawe inke mozna pic karmiac, ma blonnik, nie ma kofeiny, ja wypijam chyba 3-4 dziennie.
co do teorii ze spokojna kobieta w ciazy-spokojne dziecko, to u mnie tez sie sprawdza. kilka osob juz mnie pytalo czy nie narzekam na brak ludzi....a ja sobie mysle ze przeciez mam tyle kolezanek na naszym forum ze niby na co mam narzekac ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1328 |
Gang Iren
|
A ja znowu nie spie...
Boli strasznie.Zaraz bede liczyc skurcze. ---------- Dopisano o 02:32 ---------- Poprzedni post napisano o 01:33 ---------- Chyba znowu falszywy alarm,bo sa nieregularne. Ale boli tak,ze spac nie idzie. W zyciu bym nie myslala,ze takie cos bede przezywac,tak sie meczyc ![]()
#1329 |
Rozeznanie
|
Dziękuję juliczka że tak się rozpisałas
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1330 |
Gang Iren
|
Chyba sprobuje sie polozyc i pospac troche.
A chcialam sie was jeszcze spytac od kiedy dajecie witamine D3 i czy po kropelce. Bo ja caly czas sie zastanawiam czy podawac,bo tu nie zalecaja,ale rozmawialam z kolezanka wczoraj i ona mowila,ze jej dziecko ma niedobory i pediatra w Polsce ja wyzywal,ze nie dawala.No a tu nie kaza dawac. Na ebayu jest vigantol: http://www.ebay.co.uk/itm/Liquid-Vit...item3cc528ab45 Spojrzcie dziewczyny,czy wasze krople tez maja taki sklad,tyle jednostek.Bo bym chyba kupila i dawala. ---------- Dopisano o 03:06 ---------- Poprzedni post napisano o 02:54 ---------- Jeszcze maila nadrobilam: Flower super brzusio i sliczny kacik maluszka ![]() Natka Olivka jest slodziutka ![]()
#1331 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Co do witaminy D, ja podaję taką w kapsułkach, więc ciężko powiedzieć ile to kropli -1 może 2, sprawdziłam jednostkę i 1 kapsułkach to 4 mikro gramy witaminy. Nie wiem czy coś Ci to pomoże ![]() I trochę to dziwne, że nie każą w GB tej witaminy, bo ja rozumiem jakby to Hiszpania była gdzie non stop słońce, ale u Was to chyba przez większość czasu pochmurno jest ![]() ---------- Dopisano o 04:12 ---------- Poprzedni post napisano o 04:09 ---------- A tak sobie jeszcże pomyślałam, że może wychodzą z założenia, że kobiety tam karmią mm? Jak to jest -dużo karmi tam piersią? ---------- Dopisano o 04:29 ---------- Poprzedni post napisano o 04:12 ---------- W sumie patrz ktoś to jednak tam kupuje: http://www.ebay.co.uk/itm/Vitamin-D-...#ht_2332wt_922 544 szt. Sprzedane |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1332 |
Raczkowanie
|
od 3.40 odchodza mi wody. rózowawe lub czyste na zmiane
![]()
#1333 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Spakowana i gotowa do szpitala już jesteś? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1334 |
Raczkowanie
|
musze sie wykapac, talerz widelec szczotka do spakowania. przyszykowac ubranko dla siebie i malej na wyjscie. nie wiem kiedy jechac do spzitala, nic mnie nie boli.tylko chlusta
#1335 |
Rozeznanie
|
Ja bym powoli jechała, mówią, żeby w ciągu 2 h od odejścia wód przyjechać..
|
![]() ![]() |
![]() |
#1336 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Mag, 2h to sa jak wody sa przezroczyste i bezzapachowe, a jak rozowe to szybciutko w te pedy na porodowke ![]() Nocka dzisiaj do bani .. Jula spala niespokojnie, ciagle stekala, marudzila, cos ja meczy ... Maz przed chwila wyruszyl do Magdeburga i wroci dopiero wieczorem, jeszcze sie zdazylismy poprztykac ze ipad'a mu nie naladowalam (jakbym wiedziala, ze mam naladowac ![]()
![]() ![]() 07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1337 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Gosia mimo ze na slonce nie narzekam to tez sie zastanawiam nad wit D. wydaje mi sie ten link jest lepszy ktory podeslala mag. bo ten co Ty wstawilas to dla mnie jakies takie niepewne te kropelki (ulotki nie ma - bo gosc wyrzucil bo byla po rumunsku (??). dzien dobry ![]() srubokretka kciuki za szybka akcje ![]() u nas nocka udana Hania jadla prawie godzine od 23 do polnocy ale za to spala do 6 rano ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1338 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ja to jakby mi wody zaczęły odchodzić nie ważne czy przeźroczyste, różowe czy czerwone to i tak budziłabym Tżta i natychmiast do szpitala I nie smuć się ![]() ---------- Dopisano o 08:15 ---------- Poprzedni post napisano o 08:04 ---------- Cytat:
A co do D to znalazłam Wam taki linki, ale co do dawek to już nie wiem, bo tu są różne referencje: http://www.ebay.co.uk/itm/Vitamin-D-...#ht_2332wt_922 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1339 | ||||
Gang Iren
|
Cytat:
No wlasnie niewiele karmi piersia.Kiedys widzialam statystyki z roznych krajow i w Anglii podobno tylko 1% ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() U mnie pogoda taka jak ostatnio caly czas,czyli zimno,wieje,pada. Dokladnie taki mam humor jak pogoda za oknem. Cytat:
Tylko ten vigantol byl stosowany w Polsce,ja go uzywalam dla mojej Wiki jak byla malutka.A tamto co Mag wrzucila to chyba nie jest dla niemowlat ![]() Ale w sumie to ja glupia jestem zapomnialam,ze za tydzien przyjezdzaja do mnie znajomi z Polski,przeciez moga mi przywiezc ![]() No i tak zrobie. Bo nawet jakby dopisalo slonce,to przeciez dziecka na sloncu bezposrednio trzymac nie bede.Naczytalam sie o niedoborach tej witaminy i sie boje.I jeszcze u tej kolezanki dziecka stwierdzino,ono mialo krzywa glowke,a lekarze tu mowili,ze jest OK,no a nie bylo.
![]() |
#1340 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 07:43 ---------- Poprzedni post napisano o 07:36 ---------- Cytat:
o tez moi jedni znajomi przyjezdzaja za 1,5tygodnia do uk to chyba ich poprosze o wit D. musze jeszcze poczytac. a 4 maja odwiedzi nas health visitor i sie przygotuje z tej wit D tak aby miec argumenty i zobaczymy co ona mi powie i powiem ze mam zamiar stosowac. tylko ze moja malutka ma juz 5 tyg czy to nie za pozno aby zaczac z witamina D jak bedzie miala jakies 8tyg? |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1341 |
Rozeznanie
|
Kurcze chyba jednak ni ten link mi się wkleił, tu są takie specjalne dla dzieci też
http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_fr...nkw=Vitamin+d3 |
![]() ![]() |
![]() |
#1342 |
Wtajemniczenie
|
nie wiem Gosiu czy widzialas ten link;
http://www.babyboom.pl/niemowleta/zd...tamina_d3.html tylko minuta na sloneczku czasami wystarczy (w miesiacach letnich i poza duzym miastem). kurcze ja troche boje sie na wlasna reke podawac ta witamine, zobaczymy co powie health advisor, ale ja juz wczesniej pytalam poloznyh o to i powiedzialay mi ze skoro wit D jest w moich witaminach + slonce to wystarczy w zupelnosci, no i sama nie wiem. |
![]() ![]() |
![]() |
#1343 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Gosiu, ja co chwila wchodze i sprawdza czy nie rodzisz w koncu Natka chyba pisala ze jej sie snilo ze dzisiaj urodzisz ![]() ![]() ![]() ![]() Co do witaminy K i D to my pierwsza dawke K dostalysmy w szpitalu na pierwszym badaniu, potem na drugim w dniu wyjscia do domu. Trzecia i ostatnio dawke dostalysmy w tamten wtorek u pediatry. Jesli chodzi o witamine D to my mamy tabletki taki latwo rozpuszczalne (klade tabl.na lyzeczke plastikowa, zalewam paroma kroplami mleczka i podaje malej) i to sie nazywa D-Fluoretten 500 I.E - z tym ze nie jestem systematyczna z podawaniem tego malej, bo wiadomo musze miec gotowa lyzeczke i musi sie to rozpuscic a czasami mala juz tak glodna ze zwyczajnie albo nie mam czasu podac (a musi to byc przed jedzeniem a nie w trakcie ![]() ![]()
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1344 | ||
Gang Iren
|
Cytat:
Tutaj raczej beda odradzac mysle. W Polsce wszystkie dzieci dostaja witamine i maja sie dobrze. A w sumie jak patrze na dzieci i ludzi w Anglii ogolnie,to duzo z nich zdrowych nie jest.To jest tak kaleki narod,ze szok. A tak jak teraz jest pogoda,juz 2 tyg pada i nie ma wcale slonca,ani na chwile nie wychodzi.Jakbym miala karmic sztucznie to nie bede dawac,ale chce karmic piersia. Cytat:
![]() |
#1345 |
Wtajemniczenie
|
i jeszcze troche o witaminie D3
https://mamotoja.pl/niemowle_zdrowie_artykul,5526.html Gosia a mi sie wydaje ze to nie od braku wit D Anglicy sa tacy jakcy sa (chociaz ja jakos szczegolnie nie zauwazylam ich kalectwa - tylko lenistwo ![]() chociaz z kolei w weekendy kazdy park w okolicy jest zawalony ludzmi i wszyscy biegaja i sie bawia itd, wiec to roznie bywa. o jakie ;;kalectwo'' konkretnie Ci chodzi? ja postrzegam ich jako dosc aktywnych jednak, ale chyba jednak bardziej aktywni sa ludzie w wieku 40-60 lat niz mlodziez. Edytowane przez MoniaHan Czas edycji: 2012-04-19 o 08:11 |
![]() ![]() |
![]() |
#1346 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() lena mam nadzieję, że wychodzicie dziś ze szpitala? trzymamy kciuki z Julką ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1347 |
Zakorzenienie
|
Gosiu wspolczuje boli. Ale moze jakbys pojechala na IP z nieregularnymi mocnymi to by Ci szybciej wywolali??
Ja nie wiem jak tu jest z wit. D. Mi nic nie kazali dawac, ale Andrea dostala jakas witamine od razu po porodzie. Co to moglo byc?? Andrea nie lubi spac w lozeczku ![]() ![]() A wyobrazcie sobie, ze nam dalej nie przywiezli tego lozeczka ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1348 |
Zakorzenienie
|
Tikki moze to byla wit K?
Ja nie umiem powiedziec czy Jula jest spokojna ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1349 | |
Wtajemniczenie
|
SMS OD SRUBOKRETKA
''jestem na oddziale juz 2 cm, zaczyna bolec'' kciuki!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ---------- Dopisano o 08:38 ---------- Poprzedni post napisano o 08:37 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1350 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:46.