Większość mam już rozpakowanych a na kilka wciąż czekamy ! Mamy Wiosenne 2012 - Strona 45 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-04-18, 21:38   #1321
88natka
Zadomowienie

Dot.: Większość mam już rozpakowanych a na kilka wciąż czekamy ! Mamy Wiosenne 2012

Gosia właśnie o Tobie myślałam. Miałam pisać do Ciebie

niespodzianka
88natka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-18, 21:56   #1322
lena_mi
Zakorzenienie

Dot.: Większość mam już rozpakowanych a na kilka wciąż czekamy ! Mamy Wiosenne 2012

Cytat:
Napisane przez balbinka20 Pokaż wiadomość
lenka trzymam

No i wszystkiego co najlepsze Ci życzę Zdrówka, cierpliwości i pociechy z Kajulki

A i jak macie problem z odparzeniami u Maluczkich i nic już nie działa to polecam maść Metanium. Małemu pomogła po 3smarowaniach. Tak mi się teraz przypomniało
dziękuję

Cytat:
Napisane przez Aguśkaa83 Pokaż wiadomość

napilabym sie tez takiego drinka z herbatki laktacyjnej
brakuje tylko parasolki i palemki

---------- Dopisano o 22:54 ---------- Poprzedni post napisano o 22:51 ----------

Cytat:
Napisane przez desia888 Pokaż wiadomość
Wlasnie, mialam racje ze to Ty pisalas
A owijasz ja przed wlozeniem do wanny czy kladziesz na Nia jak juz jest w wodzie?

Fajnie Lena ze masz juz monitorek, a ktory zamowilas? Bedziesz spokojniejsza!
Powodzenia z laktatorem

Aguska, a jednak pamiec dobra
Po kazdej kapieli smarujesz oliwa? i to cale cialko?
I czy to jakis specjalny rodzaj czy najzwyklejsza?
Caly czas sie zastanwiam jak bedzie wygladac, do kogo podobna itd, jedno jest pewne, bedzie slodka
I Gosia zniknela
mam ten Snuza Halo, koszt spory ale nie żałuję bo tak jak piszesz będę spokojniejsza

Kaja też ma suchą skórkę i zastanawiam się czy czymś smarowac w domu czy ziajka wystarczy. Zobaczymy po pierwszej domowej kąpieli. O rany, ale będzie jazda, ciekawe jak Mała to zniesie

---------- Dopisano o 22:56 ---------- Poprzedni post napisano o 22:54 ----------

Cytat:
Napisane przez tikki85 Pokaż wiadomość
Lena wszystkiego naj naj, żeby Was wypuścili ze szpitala jutro, pociechy z Kajuni i wszystkiego o czym zamarzysz!

---------- Dopisano o 20:13 ---------- Poprzedni post napisano o 20:12 ----------

Gosia pewnie musi nacieszyć się Wiki
dziękuję!
Stary 2012-04-18, 22:17   #1323
julliczka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez 19claudia91 Pokaż wiadomość
Juliczka - a moglabys mi napisać jak uzyskałas to 40 tys? Co trzeba zrobić? Bo też chciałam się starać o te z unii.. Chodzi mi dokładniej o branże hotelarska, bo zdałam rok temu technika jako że ukończyłam tech. Hotelarskie i planuje coś pod tym kątem tylko jeszcze nie wiem dokładnie co, zaczęłam się zastanawiać nie dawno dopiero.
Droga do uzyskania dotacji jest bardzo długa i trudna. Ale warto!
Ja właśnie w ramach priorytetu 6.2 uzyskałam dotację. Zaczęło się wszystko w połowie lipca a dotację dostałam dopiero w marcu Wyniki o wygranym moim biznesplanie dostałam 16 grudnia.
Aby się dostać do takiego projektu - trzeba znaleźć instytucję, która prowadzi rekrutację albo będzie prowadzić w najbliższym czasie do takiego projektu. Trzeba wypełnić formularz, gdzie "w skrócie" opisujesz swój pomysł na biznes. Taki mini biznesplan. Potem jest ocena, są rozmowy kwalifikacyjne i przyjmują osoby do projektu.
Projekt dzieli się na dwa etapy: 1 etap to szkoleniowo doradczy - u mnie było ok. 3 miesiące szkoleń na temat jak prowadzić firmę, pisać biznesplan itd. Aby dostać się do drugiego etapu - należy złożyć swój własny biznesplan, odbywa się też rozmowa kwalifikacyjna (ciężka rozmowa ). Część biznesplanów wygrywa i uczestnicy ci otrzymują kwotę o jaką wnioskowali (czasem jest też ona pomniejszona przez komisję, bo np. nie widzieli potrzeby zakupu czegoś tam w ramach dotacji, ale zawsze można się odwołać).
Zakłada się firmę, potem podpisuje się umowę o dotację jak już firma jest założona, dostaje się kaskę na konto, czas na wydatkowanie jest 2 miesiące, a w 3. miesiącu odbywa się rozliczenie i kontrola. W drugim etapie odbywają się także szkolenia, ale jest ich zdecydowanie mniej niż w pierwszym etapie i też można skorzystać z doradztwa indywidualnego np. prawnika za darmo.
W moim projekcie do projektu rekrutowało ponad 300 osób, do pierwszego etapu dostało się 60 osób. Do drugiego etapu po rekrutacji biznesplanów dostało się 43 osoby - te osoby m.in. ja, dostaliśmy dotację.
Ja wnioskowałam o całe 40 tys i je dostałam. Niektórzy dostali mniej, bo komisja ucięła albo wnioskowali o mniejszą kwotę.
Warunkiem bezzwrotnej dotacji jest "utrzymanie" firmy przez rok, czyli płacenie ZUS-u przez pełne 12 miesięcy, potem róbta co chceta ale przez 10 lat zawsze może kontrola z Mazowieckiej Jednostki Wdrożeniowej Projektów lub z Komisji Europejskiej zapukać do drzwi i sprawdzić całą dokumentację z projektu, czy faktycznie wszystkie faktury rozliczone w ramach dotacji są zgodne z biznesplanem i harmonogramem rzeczowo-finansowym. Oprócz tego przez pierwsze 6 miesięcy otrzymujemy tzw. pomostówkę w wysokości 1126 zł brutto na bieżące opłaty, można po tych 6 miesiącach starać się o dalszą pomostówkę w takiej samej wysokości na kolejne 6 miesiący. Bardzo fajna sprawa. Ale co miesiąc trzeba też tę pomostówkę rozliczać bardzo dokładnie i składać potwierdzenie dokonania opłat składkowych ZUS.

To tak w ogromnym skrócie.

Jeśli chodzi o rekrutację tę pierwszą taką do projektu to do tej pory było tak, że trzeba było być albo bezrobotnym albo nieaktywnym zawodowo oraz wykazać, że nie prowadziło się własnej działalności przez ostatnie 12 miesięcy od dnia rozpoczęcia projektu. Natomiast wiele organizacji kieruje się też określaniem grup priorytetowych, że np. dany projekt kierują oczywiście do bezrobotnych ale w szczególności matek które chcą wrócić po macierzyńskim i są bez pracy, dla osób 45+, niepełnosprawnych itp.

Jakbyś chciała więcej info czy coś to możesz dzwonić - nr jest na gmailu.

Ja teraz mam okres wydatkowania, w maju mam kontrolę rozliczeń - oby wszystko było ok Ale będzie ok, bo wszystko robię cholernie dokładnie i legalnie, dlatego tak dużo pracuję całą ciążę

I widzę, że dziewczyny podrzuciły linki na temat projektów, także zapoznaj się z nimi. W razie co pytaj mnie na pw lub dzwoń.

nasza kruszynka już z nami
julliczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-18, 22:19   #1324
Aguśkaa83
Zakorzenienie

desiu tak po kąpieli smaruje oliwą z oliwek. No i w ciagu dnia smarowalam tez takie suche miejsca pare razy dziennie np na dloniach i stopach co łuszczyla mu sie skorka po urodzeniu.
Fajnie jest tez dodac do kapieli lyzke oliwy swietnie natluszcza cala skore. Nawet tak dla nas to fajna sprawa, ale wczesniej trzeba sie umyc mydlem, bo w trackei takiej kapieli to juz bez mydla, zeby ta oliwa na skorze pozostala.
A Wiki bedzie na pewno cudowna, a dla Ciebie najwspanialsza, tylko niech no juz wyjdzie z tego brzuszka
A Adaś przystojniak ze ho ho

Flowerbombka ja sie ogolnie smieje z tych ananasow i pelni ksiezyca Ja rodzilam dzien po najwiekszej pelni i niby tak sie mowi, ale naprawde cos w tym jest bo oddzial byl zapelniony
Kochana a Ty slicznie wygladasz, jakbys polknela nie ananasa a piłkę
Piekny brzus, piekna mama i bardzo przytulny kącik dla dzidzi

88nastka Oliwka jest przesłodka, śliczna kobietka

Roksape cudowne zdjecia, Mała jest piękna a synek jaki przystoniak!

konia balety sa niezle tu na forum, ja naprawde nie musze nigdzie wychodzic, ja czuje sie tu jak na jednej wielkiej zarabistej imprezie ze świetnymi kobietkami
Wystarczy wlaczyc wizaz.pl do tego: kawka, ciasteczko no i czasem (przynajmniej u mnie) na te pogaduchy zalapuje sie Szymon wiszac w miedzyczasie na cycu( on ma mleczko, cyca mame) a ja mam kawke zbozowa i duzo kolezanek do plotkowania

karolcia Ewelinka pieknie sie usmiecha, chyba usmiech ma po Tobie, jest sliczna

lenka do tej parasolki i palemki jeszcze brakuje hamakow ktory obiecala nam konia
16.05.2009 godz. 11:55
SZYMONEK

08.03.2012 GODZ. 18:47

Najpiękniejsze dni w moim życiu!

Aguśkaa83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-18, 22:40   #1325
lena_mi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez koniakonia Pokaż wiadomość
Hop hop, przybywam na balety urodzinowe, chyba se inkę zagrzeję i wypiję za Twoje zdrowie Lena

LENA spełnienia marzeń , życzę Ci żebyś mogła codziennie przed spaniem pomyśleć sobie :jestem szczęśliwa

Chyba moja Nina sobie przypomniała ,że ma 2 lata i czas sie zbuntować miała dzisiaj takie akcje,że nawet mój wyłącznik mózgowy ledwo to zniósł, na szczęście już padła i słodko śpi.

Becikowe ....ostatecznie posłałam Mamę z tymi papierami ( Nina była dzisiaj niewyjściowa)...i trochę żaluję , bo miałam coś tam swojego do wygłoszenia, ale może i dobrze że nie poszłam, bo znów by mnie krew zalała chyba ... echh urzędy, nie lubię na nich narzekać, bom sama jest urzędnikiem , ale czasem faktycznie ręce opadają, a wystarczy trochę dobrej woli i byłoby mniej pracy dla nich i mniej nerwów dla petenta ....
Lena w sprawie becikowego to najlepiej wejść na stronę odpowiedniego OPS i doczytać co tam chcą , bo widzisz u mnie żądali oryginału aktu urodzenia jak Nina się rodziła, a teraz już nie chcieli, wniosek niby jest taki sam wszędzie, ale jak znam życie to dostali wytyczne z ministerstwa co ma zawierać i może w każdym opesie on lekko inaczej wyglądać , więc najlepiej pobrać ze strony u nich , bo moga być czepliwi

Desia mam zapalenie gruczołów apokrynowych i to się leczy w ciężkich przypadkach ( a ponoć u mnie nie jest wesoło )tym
http://pl.wikipedia.org/wiki/Izotretynoina , no ale to jak już po karmieniu, chociaż jestem bardzo na nie ,żeby podjąć to leczenie tymi lekami, bo te skutki uboczne mnie przerażają, póki co smaruje sterydową maścią z antybiotykiem

Lena nie wiem o jakie usg pytasz?

A to badanie polega na tym ,ze wstrzykną małej wenflonem izotop jakiś i potem kamerka będzie rejestrować jak ten związek przechodzi przez nerki, niby 20 minut dziecko leży a kamerka robi swoje, w Poznaniu usypiają do tego .A że głowa boli po tym to wyczytałam ,że kogoś dorosłego bolała, mam nadzieję ,ze to nie u wszystkich tak jest.

Wędzidełko ....mi mówiono ( położna, pediatra) że jeśli dziecko płacze i język się układa w serduszko ,że ten czubek języka jest jakby rozpołowiony to może to być za krótkie, no i w sumie u dziecka malusiego to jest błonka mało unerwiona i mało ukrwiona, ponoć paznokciem to idzie przeciąć więc jeśli coś zrobić z tym to chyba lepiej teraz , bo taki 4 latek jak już sepleni od tego to znów jest świadomy i to bardziej boli ...będę obserwować

Lena daliśmy Kai tylko jedno imię, jeśli ksiądz będzie marudził ,że nie święte jest i musi być drugie to chyba dam Anna na potrzeby kościelne

A propos kościoła, to w niedziele wbijam się w kiecę i idę swiadkować na bierzmowanie bratanicy , ciekawe jakie sobie imię wysmyczy
hehe no to zdrówko! ooo kawa inka! można pić karmiąc?

Myślałam, że Twoja Kaja miała usg brzuszka na którym wykazano, że coś jest nie tak z nerką i dlatego Was dalej pokierowali na dalsze badania. Pytam, bo moja dziś miała takie usg no i nie spływa mocz do pęcherza w całości, więc to chyba to co Twoja Córa?
Pisałam do Ciebie dziś esa ale nie doszedł chyba..

A to można tak dac drugiw imie na potrzeby kościoła tylko?

Dziękuję za życzenia oj lecą te latka..

---------- Dopisano o 23:29 ---------- Poprzedni post napisano o 23:26 ----------

ah no i konia witaj w klubie, ja też z tej "branży"

---------- Dopisano o 23:30 ---------- Poprzedni post napisano o 23:29 ----------

Julliczka dziękuję za życzonka i trzymam kciuki za Twój poród! już niedługo będziesz miała swoją kruszynkę

---------- Dopisano o 23:38 ---------- Poprzedni post napisano o 23:30 ----------

Cytat:
Napisane przez desia888 Pokaż wiadomość
Dajecie mi nadzieje dziewczyny, ja mysle wlasnie ze bylam dosc spokojna i mam nadzieje ze Viki bedzie grzeczna

Lece zaraz do wyrka
Dobranoc, ciekawe czy cos sie wydarzy
Ja też już zauważyłam w kilku przypadkach, że cos w tej teorii jest!

Desiu trzymam kciuki

Gosiu dziękuję! i za Ciebie też trzymam kciuki

---------- Dopisano o 23:40 ---------- Poprzedni post napisano o 23:38 ----------

Cytat:
Napisane przez Aguśkaa83 Pokaż wiadomość

lenka do tej parasolki i palemki jeszcze brakuje hamakow ktory obiecala nam konia
o tak!!! I jeszcze grill u Desi
Stary 2012-04-18, 22:41   #1326
gosia261282
Gang Iren

Dzisiaj bol nie opuszcza mnie caly dzien.Jak dla mnie to nie jest normalne,jest coraz gorzej.Pociesza mnie jedynie to,ze do piatku niedaleko.

Mialam jeszcze pisac,ze Wiki zadowolona z wycieczki mimo paskudnej pogody.Twierdzi,ze drugiej nocy spala tylko 2 godz,bo caly czas gadaly z kolezankami.A po tak duzej dawce powietrza nie moglam sie napatrzec jak ciagle cos dzis jadla (bo ona raczej niejadek).

Uciekam spac.O ile mi sie to uda,bo boli mnie wszystko strasznie.
Dobranoc!
Stary 2012-04-18, 23:10   #1327
MoniaHan
Wtajemniczenie

lenka tak kawe inke mozna pic karmiac, ma blonnik, nie ma kofeiny, ja wypijam chyba 3-4 dziennie.

co do teorii ze spokojna kobieta w ciazy-spokojne dziecko, to u mnie tez sie sprawdza.

kilka osob juz mnie pytalo czy nie narzekam na brak ludzi....a ja sobie mysle ze przeciez mam tyle kolezanek na naszym forum ze niby na co mam narzekac

http://www.suwaczek.pl/cache/99ac688358.png
MoniaHan jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-04-19, 02:32   #1328
gosia261282
Gang Iren

A ja znowu nie spie...
Boli strasznie.Zaraz bede liczyc skurcze.

---------- Dopisano o 02:32 ---------- Poprzedni post napisano o 01:33 ----------

Chyba znowu falszywy alarm,bo sa nieregularne.
Ale boli tak,ze spac nie idzie.
W zyciu bym nie myslala,ze takie cos bede przezywac,tak sie meczyc
Stary 2012-04-19, 02:48   #1329
19claudia91
Rozeznanie

Dziękuję juliczka że tak się rozpisałas a my właśnie skończyliśmy karmienie. Mały jak zasypia to tak harczy dziwnie jak by mu coś zalegało w nosku ale sprawdzałam i nic nie ma bo ostatnio mu czyściłam.. Tz mnie wkurzył bo mówię popilnuj małego pójdę wywalic pampersa a mały się przy przebieraniu na niego zesikał srru taka fontanna to ten wkurzomy że mały go osikal i że pójdzie do innego pokoju mówię że ja tyle razy byłam osikana i obsrakana że szkoda gadać i nie narzekam

Fabianek
19claudia91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-19, 03:06   #1330
gosia261282
Gang Iren

Chyba sprobuje sie polozyc i pospac troche.

A chcialam sie was jeszcze spytac od kiedy dajecie witamine D3 i czy po kropelce.
Bo ja caly czas sie zastanawiam czy podawac,bo tu nie zalecaja,ale rozmawialam z kolezanka wczoraj i ona mowila,ze jej dziecko ma niedobory i pediatra w Polsce ja wyzywal,ze nie dawala.No a tu nie kaza dawac.

Na ebayu jest vigantol:

http://www.ebay.co.uk/itm/Liquid-Vit...item3cc528ab45

Spojrzcie dziewczyny,czy wasze krople tez maja taki sklad,tyle jednostek.Bo bym chyba kupila i dawala.

---------- Dopisano o 03:06 ---------- Poprzedni post napisano o 02:54 ----------

Jeszcze maila nadrobilam:
Flower super brzusio i sliczny kacik maluszka
Natka Olivka jest slodziutka
Stary 2012-04-19, 03:29   #1331
mag_99
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Chyba sprobuje sie polozyc i pospac troche.
A chcialam sie was jeszcze spytac od kiedy dajecie witamine D3 i czy po kropelce.Bo ja caly czas sie zastanawiam czy podawac,bo tu nie zalecaja,ale rozmawialam z kolezanka wczoraj i ona mowila,ze jej dziecko ma niedobory i pediatra w Polsce ja wyzywal,ze nie dawala.No a tu nie kaza dawac.
Na ebayu jest vigantol:http://www.ebay.co.uk/itm/Liquid-Vit...item3cc528ab45
Spojrzcie dziewczyny,czy wasze krople tez maja taki sklad,tyle jednostek.Bo bym chyba kupila i dawala.
Śpisz? Mam nadzieję, że tak.

Co do witaminy D, ja podaję taką w kapsułkach, więc ciężko powiedzieć ile to kropli -1 może 2, sprawdziłam jednostkę i 1 kapsułkach to 4 mikro gramy witaminy. Nie wiem czy coś Ci to pomoże

I trochę to dziwne, że nie każą w GB tej witaminy, bo ja rozumiem jakby to Hiszpania była gdzie non stop słońce, ale u Was to chyba przez większość czasu pochmurno jest

---------- Dopisano o 04:12 ---------- Poprzedni post napisano o 04:09 ----------

A tak sobie jeszcże pomyślałam, że może wychodzą z założenia, że kobiety tam karmią mm? Jak to jest -dużo karmi tam piersią?

---------- Dopisano o 04:29 ---------- Poprzedni post napisano o 04:12 ----------

W sumie patrz ktoś to jednak tam kupuje:
http://www.ebay.co.uk/itm/Vitamin-D-...#ht_2332wt_922
544 szt. Sprzedane

a ja rosnę i rosnę
mag_99 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-04-19, 03:30   #1332
srubokretka
Raczkowanie

od 3.40 odchodza mi wody. rózowawe lub czyste na zmiane skurczy zero .
srubokretka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-19, 03:40   #1333
mag_99
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez srubokretka Pokaż wiadomość
Powodzenia oby szybko poszło za bezbolesny poród

Spakowana i gotowa do szpitala już jesteś?

a ja rosnę i rosnę
Stary 2012-04-19, 03:42   #1334
srubokretka
Raczkowanie

musze sie wykapac, talerz widelec szczotka do spakowania. przyszykowac ubranko dla siebie i malej na wyjscie. nie wiem kiedy jechac do spzitala, nic mnie nie boli.tylko chlusta
srubokretka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-19, 03:45   #1335
mag_99
Rozeznanie

Cytat:
musze sie wykapac, talerz widelec szczotka do spakowania. przyszykowac ubranko dla siebie i malej na wyjscie. nie wiem kiedy jechac do spzitala, nic mnie nie boli.tylko chlusta
Ja bym powoli jechała, mówią, żeby w ciągu 2 h od odejścia wód przyjechać..

a ja rosnę i rosnę
Stary 2012-04-19, 04:26   #1336
emigra
Zakorzenienie

Cytat:
Cytat:
mam nadzieje ze juz dawno jestes w szpitalu .... trzymam kciuki - mi tez wody odeszly a skurczy zero i niestety ale mialam wywolywane i sie meczylam

Mag, 2h to sa jak wody sa przezroczyste i bezzapachowe, a jak rozowe to szybciutko w te pedy na porodowke

Nocka dzisiaj do bani .. Jula spala niespokojnie, ciagle stekala, marudzila, cos ja meczy ... Maz przed chwila wyruszyl do Magdeburga i wroci dopiero wieczorem, jeszcze sie zdazylismy poprztykac ze ipad'a mu nie naladowalam (jakbym wiedziala, ze mam naladowac ) humor mam do bani, mam nadzieje ze chociaz pogoda dzisiaj bedzie ladniejsza (wczoraj bylo bardzo wietrznie i deszczowo) to skoczymy sobie na spacer z mala...
07.03.2012, 20:35
3270g, 47 cm
emigra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-19, 07:00   #1337
MoniaHan
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mag_99 Pokaż wiadomość

Co do witaminy D, ja podaję taką w kapsułkach, więc ciężko powiedzieć ile to kropli -1 może 2, sprawdziłam jednostkę i 1 kapsułkach to 4 mikro gramy witaminy. Nie wiem czy coś Ci to pomoże

I trochę to dziwne, że nie każą w GB tej witaminy, bo ja rozumiem jakby to Hiszpania była gdzie non stop słońce, ale u Was to chyba przez większość czasu pochmurno jest :confused:

---------- Dopisano o 04:12 ---------- Poprzedni post napisano o 04:09 ----------

A tak sobie jeszcże pomyślałam, że może wychodzą z założenia, że kobiety tam karmią mm? Jak to jest -dużo karmi tam piersią?

---------- Dopisano o 04:29 ---------- Poprzedni post napisano o 04:12 ----------

544 szt. Sprzedane
mag ja przyjezdzajac do uk (wschod anglii) to sie niezle zdziwilam, bo slonce moze nie takie jak w hiszpanii, ale na pewno wiecej tego slonca niz w Polsce tak mi sie wydaje, a mialam takie wizje zachmurzonej wiecznie anglii. wiadomo - sa rejony gdzie wiecej pada i jest pochmurno, ale norfolk/suffolk to akurat hrabstwa dosc sloneczne i suche (znajdujemy sie oficjalnie w suszy...i martwia sie ludzie o zasoby wody tutaj).

Gosia mimo ze na slonce nie narzekam to tez sie zastanawiam nad wit D. wydaje mi sie ten link jest lepszy ktory podeslala mag. bo ten co Ty wstawilas to dla mnie jakies takie niepewne te kropelki (ulotki nie ma - bo gosc wyrzucil bo byla po rumunsku (??).

dzien dobry
srubokretka kciuki za szybka akcje

u nas nocka udana Hania jadla prawie godzine od 23 do polnocy ale za to spala do 6 rano

Stary 2012-04-19, 07:15   #1338
mag_99
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez emigra Pokaż wiadomość
Mag, 2h to sa jak wody sa przezroczyste i bezzapachowe, a jak rozowe to szybciutko w te pedy na porodowke

Nocka dzisiaj do bani .. Jula spala niespokojnie, ciagle stekala, marudzila, cos ja meczy ... Maz przed chwila wyruszyl do Magdeburga i wroci dopiero wieczorem, jeszcze sie zdazylismy poprztykac ze ipad'a mu nie naladowalam (jakbym wiedziala, ze mam naladowac ) humor mam do bani, mam nadzieje ze chociaz pogoda dzisiaj bedzie ladniejsza (wczoraj bylo bardzo wietrznie i deszczowo) to skoczymy sobie na spacer z mala...
nie chciałam siać paniki i nawet skasowałam info, że moim zdaniem powinna dostać oxy oraz, że mi położna powiedziała, że dobrze że mnie pocięli bo poród bez wód jest ciężki
Ja to jakby mi wody zaczęły odchodzić nie ważne czy przeźroczyste, różowe czy czerwone to i tak budziłabym Tżta i natychmiast do szpitala

I nie smuć się

---------- Dopisano o 08:15 ---------- Poprzedni post napisano o 08:04 ----------

Cytat:
Napisane przez MoniaHan Pokaż wiadomość
mag ja przyjezdzajac do uk (wschod anglii) to sie niezle zdziwilam, bo slonce moze nie takie jak w hiszpanii, ale na pewno wiecej tego slonca niz w Polsce tak mi sie wydaje, a mialam takie wizje zachmurzonej wiecznie anglii. wiadomo - sa rejony gdzie wiecej pada i jest pochmurno, ale norfolk/suffolk to akurat hrabstwa dosc sloneczne i suche (znajdujemy sie oficjalnie w suszy...i martwia sie ludzie o zasoby wody tutaj).

Gosia mimo ze na slonce nie narzekam to tez sie zastanawiam nad wit D. wydaje mi sie ten link jest lepszy ktory podeslala mag
:
ja na wyspach byłam 2 razy pozwiedzać - raz w Londynie i raz w Irlandii i powiem Ci, że w ogóle w szoku byłam bo cały czas świeciło słońce i było przyjemnie ciepło, mimo że to przełom lutego -marca był tak ok. 15 stopni

A co do D to znalazłam Wam taki linki, ale co do dawek to już nie wiem, bo tu są różne referencje:

a ja rosnę i rosnę
Stary 2012-04-19, 07:35   #1339
gosia261282
Gang Iren

Cytat:

I trochę to dziwne, że nie każą w GB tej witaminy, bo ja rozumiem jakby to Hiszpania była gdzie non stop słońce, ale u Was to chyba przez większość czasu pochmurno jest

544 szt. Sprzedane

No wlasnie niewiele karmi piersia.Kiedys widzialam statystyki z roznych krajow i w Anglii podobno tylko 1%

Cytat:

Cytat:
Napisane przez emigra Pokaż wiadomość

U mnie pogoda taka jak ostatnio caly czas,czyli zimno,wieje,pada.
Dokladnie taki mam humor jak pogoda za oknem.

Cytat:

Gosia mimo ze na slonce nie narzekam to tez sie zastanawiam nad wit D. wydaje mi sie ten link jest lepszy ktory podeslala mag. bo ten co Ty wstawilas to dla mnie jakies takie niepewne te kropelki (ulotki nie ma - bo gosc wyrzucil bo byla po rumunsku (??).

dzien dobry
srubokretka kciuki za szybka akcje

u nas nocka udana Hania jadla prawie godzine od 23 do polnocy ale za to spala do 6 rano

Tylko ten vigantol byl stosowany w Polsce,ja go uzywalam dla mojej Wiki jak byla malutka.A tamto co Mag wrzucila to chyba nie jest dla niemowlat tak mi sie wydaje.

Ale w sumie to ja glupia jestem zapomnialam,ze za tydzien przyjezdzaja do mnie znajomi z Polski,przeciez moga mi przywiezc
No i tak zrobie.
Bo nawet jakby dopisalo slonce,to przeciez dziecka na sloncu bezposrednio trzymac nie bede.Naczytalam sie o niedoborach tej witaminy i sie boje.I jeszcze u tej kolezanki dziecka stwierdzino,ono mialo krzywa glowke,a lekarze tu mowili,ze jest OK,no a nie bylo.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-04-19, 07:43   #1340
MoniaHan
Wtajemniczenie

Cytat:
nie chciałam siać paniki i nawet skasowałam info, że moim zdaniem powinna dostać oxy oraz, że mi położna powiedziała, że dobrze że mnie pocięli bo poród bez wód jest ciężki
Ja to jakby mi wody zaczęły odchodzić nie ważne czy przeźroczyste, różowe czy czerwone to i tak budziłabym Tżta i natychmiast do szpitala

I nie smuć się

---------- Dopisano o 08:15 ---------- Poprzedni post napisano o 08:04 ----------

ja na wyspach byłam 2 razy pozwiedzać - raz w Londynie i raz w Irlandii i powiem Ci, że w ogóle w szoku byłam bo cały czas świeciło słońce i było przyjemnie ciepło, mimo że to przełom lutego -marca był tak ok. 15 stopni

A co do D to znalazłam Wam taki linki, ale co do dawek to już nie wiem, bo tu są różne referencje:
mag dzieki za tego linka

---------- Dopisano o 07:43 ---------- Poprzedni post napisano o 07:36 ----------

Cytat:
No wlasnie niewiele karmi piersia.Kiedys widzialam statystyki z roznych krajow i w Anglii podobno tylko 1%

U mnie pogoda taka jak ostatnio caly czas,czyli zimno,wieje,pada.
Dokladnie taki mam humor jak pogoda za oknem.

Tylko ten vigantol byl stosowany w Polsce,ja go uzywalam dla mojej Wiki jak byla malutka.A tamto co Mag wrzucila to chyba nie jest dla niemowlat tak mi sie wydaje.

Ale w sumie to ja glupia jestem zapomnialam,ze za tydzien przyjezdzaja do mnie znajomi z Polski,przeciez moga mi przywiezc
No i tak zrobie.
Bo nawet jakby dopisalo slonce,to przeciez dziecka na sloncu bezposrednio trzymac nie bede.Naczytalam sie o niedoborach tej witaminy i sie boje.I jeszcze u tej kolezanki dziecka stwierdzino,ono mialo krzywa glowke,a lekarze tu mowili,ze jest OK,no a nie bylo.
a faktycznie tez nie jestem pewna czy to dla niemowlat ta wit D z linku mag.
o tez moi jedni znajomi przyjezdzaja za 1,5tygodnia do uk to chyba ich poprosze o wit D. musze jeszcze poczytac. a 4 maja odwiedzi nas health visitor i sie przygotuje z tej wit D tak aby miec argumenty i zobaczymy co ona mi powie i powiem ze mam zamiar stosowac. tylko ze moja malutka ma juz 5 tyg czy to nie za pozno aby zaczac z witamina D jak bedzie miala jakies 8tyg?

Stary 2012-04-19, 07:49   #1341
mag_99
Rozeznanie

Kurcze chyba jednak ni ten link mi się wkleił, tu są takie specjalne dla dzieci też
http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_fr...nkw=Vitamin+d3

a ja rosnę i rosnę
Stary 2012-04-19, 07:52   #1342
MoniaHan
Wtajemniczenie

nie wiem Gosiu czy widzialas ten link;

http://www.babyboom.pl/niemowleta/zd...tamina_d3.html

tylko minuta na sloneczku czasami wystarczy (w miesiacach letnich i poza duzym miastem).

kurcze ja troche boje sie na wlasna reke podawac ta witamine, zobaczymy co powie health advisor, ale ja juz wczesniej pytalam poloznyh o to i powiedzialay mi ze skoro wit D jest w moich witaminach + slonce to wystarczy w zupelnosci, no i sama nie wiem.

Stary 2012-04-19, 08:00   #1343
emigra
Zakorzenienie

Cytat:

I nie smuć się

Ja mowie z doswiadczenia, bo mi mocno zaczely sie saczyc i jak sie okazalo w szpitalu ze nie mam ani pol skurczu to kazali plackiem lezec zebym wiecej tych wod nie tracila.... a uwazam ze masakra jest jak wody odchodza a nie ma skurczy i trzeba wywolywac no ale nie kazda kobieta ma szczescie rodzic szybko i w miare po ludzku

Gosiu, ja co chwila wchodze i sprawdza czy nie rodzisz w koncu Natka chyba pisala ze jej sie snilo ze dzisiaj urodzisz postaraj sie wykorzystac ten dzien dla siebie u nas znowu pogoda masakra, zimno i wieje i pada... ale maz mi zostawil autko wiec chyba dzisiaj skocze sobie na zakupy, a co!

Co do witaminy K i D to my pierwsza dawke K dostalysmy w szpitalu na pierwszym badaniu, potem na drugim w dniu wyjscia do domu. Trzecia i ostatnio dawke dostalysmy w tamten wtorek u pediatry. Jesli chodzi o witamine D to my mamy tabletki taki latwo rozpuszczalne (klade tabl.na lyzeczke plastikowa, zalewam paroma kroplami mleczka i podaje malej) i to sie nazywa D-Fluoretten 500 I.E - z tym ze nie jestem systematyczna z podawaniem tego malej, bo wiadomo musze miec gotowa lyzeczke i musi sie to rozpuscic a czasami mala juz tak glodna ze zwyczajnie albo nie mam czasu podac (a musi to byc przed jedzeniem a nie w trakcie) albo zapominam naszczescie w mm jest ta witamina wiec mam mniejsze wyrzuty sumienia...
3270g, 47 cm

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-04-19, 08:02   #1344
gosia261282
Gang Iren

Cytat:

a faktycznie tez nie jestem pewna czy to dla niemowlat ta wit D z linku mag.
o tez moi jedni znajomi przyjezdzaja za 1,5tygodnia do uk to chyba ich poprosze o wit D. musze jeszcze poczytac. a 4 maja odwiedzi nas health visitor i sie przygotuje z tej wit D tak aby miec argumenty i zobaczymy co ona mi powie i powiem ze mam zamiar stosowac. tylko ze moja malutka ma juz 5 tyg czy to nie za pozno aby zaczac z witamina D jak bedzie miala jakies 8tyg?
Ta witamine podaje sie nie tylko malym niemowlakom.
Tutaj raczej beda odradzac mysle.
W Polsce wszystkie dzieci dostaja witamine i maja sie dobrze.
A w sumie jak patrze na dzieci i ludzi w Anglii ogolnie,to duzo z nich zdrowych nie jest.To jest tak kaleki narod,ze szok.
A tak jak teraz jest pogoda,juz 2 tyg pada i nie ma wcale slonca,ani na chwile nie wychodzi.Jakbym miala karmic sztucznie to nie bede dawac,ale chce karmic piersia.

Cytat:
Kurcze chyba jednak ni ten link mi się wkleił, tu są takie specjalne dla dzieci też
http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_fr...nkw=Vitamin+d3
Ale to chyba dla starszych dzieci sa.
Stary 2012-04-19, 08:03   #1345
MoniaHan
Wtajemniczenie

i jeszcze troche o witaminie D3

https://mamotoja.pl/niemowle_zdrowie_artykul,5526.html

Gosia a mi sie wydaje ze to nie od braku wit D Anglicy sa tacy jakcy sa (chociaz ja jakos szczegolnie nie zauwazylam ich kalectwa - tylko lenistwo, bo wszedzie samochodami jezdza, jedza smieciowe zarcie i mnostwo mnostwo chipsow i slodyczy.
chociaz z kolei w weekendy kazdy park w okolicy jest zawalony ludzmi i wszyscy biegaja i sie bawia itd, wiec to roznie bywa. o jakie ;;kalectwo'' konkretnie Ci chodzi? ja postrzegam ich jako dosc aktywnych jednak, ale chyba jednak bardziej aktywni sa ludzie w wieku 40-60 lat niz mlodziez.

Edytowane przez MoniaHan
Czas edycji: 2012-04-19 o 08:11
Stary 2012-04-19, 08:27   #1346
julliczka
Rozeznanie

Cytat:
lenka tak kawe inke mozna pic karmiac, ma blonnik, nie ma kofeiny, ja wypijam chyba 3-4 dziennie.

co do teorii ze spokojna kobieta w ciazy-spokojne dziecko, to u mnie tez sie sprawdza.

kilka osob juz mnie pytalo czy nie narzekam na brak ludzi....a ja sobie mysle ze przeciez mam tyle kolezanek na naszym forum ze niby na co mam narzekac
Mam nadzieję, że nie zawsze, bo jeśli jednak tak, to Julcia będzie nerwowym dzieckiem buuu

Cytat:
Dzisiaj bol nie opuszcza mnie caly dzien.Jak dla mnie to nie jest normalne,jest coraz gorzej.Pociesza mnie jedynie to,ze do piatku niedaleko.

Mialam jeszcze pisac,ze Wiki zadowolona z wycieczki mimo paskudnej pogody.Twierdzi,ze drugiej nocy spala tylko 2 godz,bo caly czas gadaly z kolezankami.A po tak duzej dawce powietrza nie moglam sie napatrzec jak ciagle cos dzis jadla (bo ona raczej niejadek).

Uciekam spac.O ile mi sie to uda,bo boli mnie wszystko strasznie.
Dobranoc!
gosia nie jestes sama, w dzień się jakoś dobrze czuję, ale w nocy no strasznie mnie łapią bóle brzucha, poprzednie dwie noce były w miarę ok, czułam jakby leżąc brzuch ciągnął i podkładałam poduchy pod brzuch i jakoś ustępowało ale i tak nie wygodnie było. Ale za to dziś nad ranem to koszmar. Bolał mnie brzuch ale wysoko nad pępkiem. Nie boli mi nic w podbrzuszu. Tylko twardnienia łapią mnie wysoko tuż pod piersiami i się rozchodzi na boki i plus te ciągnięcie brzucha, masakra Ale nie wydaje mi się, żeby to były skurcze próbowałam liczyć, ale jakoś mi to nie idzie, bo to nie jest takie co jakiś czas, a raczej ciągłe i tylko zmniejsza i nasila się natężenie. Wstałam, pochodziłam to od razu lepiej. Jak teraz siedzę też zaczyna pobolewać w górnej części brzucha. Ale ustępuje jako tako. A poza tym nic, ani czopa ani wód.. Więc chyba do jutra przetrzymamy Zresztą Julcia aktywna jest nawet podczas twardnień

Cytat:
O to trzymamy kciuki

lena mam nadzieję, że wychodzicie dziś ze szpitala? trzymamy kciuki z Julką

nasza kruszynka już z nami
julliczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-19, 08:27   #1347
tikki85
Zakorzenienie

Gosiu wspolczuje boli. Ale moze jakbys pojechala na IP z nieregularnymi mocnymi to by Ci szybciej wywolali??

Ja nie wiem jak tu jest z wit. D. Mi nic nie kazali dawac, ale Andrea dostala jakas witamine od razu po porodzie. Co to moglo byc??

Andrea nie lubi spac w lozeczku . Tylko kolo mnie w duzym lozku. A tak sie zarzekalam ze jej nie bede uczyc . Tylko po nocnym karmieniu chce mi sie tak strasznie spac, ze nie mam sil usypiac jej na sile.
A wyobrazcie sobie, ze nam dalej nie przywiezli tego lozeczka . Niby po weekendzie. Ciekawe ktorym
Stary 2012-04-19, 08:31   #1348
emigra
Zakorzenienie

Tikki moze to byla wit K?

Ja nie umiem powiedziec czy Jula jest spokojna cala ciaze mialam mega spokoj, zero stresu... mala jest grzeczna, ale czy calkiem spokojna to nie wiem jeszcze
3270g, 47 cm
Stary 2012-04-19, 08:38   #1349
MoniaHan
Wtajemniczenie

SMS OD SRUBOKRETKA
''jestem na oddziale juz 2 cm, zaczyna bolec''

kciuki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

---------- Dopisano o 08:38 ---------- Poprzedni post napisano o 08:37 ----------

Cytat:
Napisane przez tikki85 Pokaż wiadomość
Gosiu wspolczuje boli. Ale moze jakbys pojechala na IP z nieregularnymi mocnymi to by Ci szybciej wywolali??

Ja nie wiem jak tu jest z wit. D. Mi nic nie kazali dawac, ale Andrea dostala jakas witamine od razu po porodzie. Co to moglo byc??

Andrea nie lubi spac w lozeczku . Tylko kolo mnie w duzym lozku. A tak sie zarzekalam ze jej nie bede uczyc . Tylko po nocnym karmieniu chce mi sie tak strasznie spac, ze nie mam sil usypiac jej na sile.
A wyobrazcie sobie, ze nam dalej nie przywiezli tego lozeczka . Niby po weekendzie. Ciekawe ktorym
mozliwe ze to wit K - tutaj tez daja po porodzie.

Stary 2012-04-19, 08:46   #1350
emigra
Zakorzenienie

Cytat:
SMS OD SRUBOKRETKA
''jestem na oddziale juz 2 cm, zaczyna bolec''
3270g, 47 cm
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości