![]() |
#391 | ||
BAN stały
|
Dot.: Gwara
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() A co do nynać,ja czasami też tak mówie,albo mówie ze ide lulać ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#392 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() to sie nazywa gwara natomiast znaczna część przytaczanych tu słów pochodzi z nowomowy młodzieżowej,nie z gwary- nie mowiono w ktoryms tam wieku na garnitur "gajer"-mowi sie tak teraz,zartobliwie tak samo "chodzic z buta" etc-to nie regionalizmy,raczej slang mlodziezowy ![]() na szkoleniu w bialymstoku-ja biedny cieć spod wawy ![]() ![]() ![]() hehe ![]() ![]() gwara jest pieknaaa ![]()
![]() |
![]() |
#393 |
Zakorzenienie
|
pomorze-bardziej kaszuby....... u nas zamiast "tak", czesto mowi się "jo"
![]() nawet juz na to nie zwracam uwagi, ale na sląsku sie zdziwili.... ![]()
![]() |
#394 |
Konto usunięte
|
Aj śląski - moje pochodzenie
![]() ![]() ![]() Ino co jo wom tera powia ? A powie zem idam legać do lucha mego wielgachnego ![]() ![]() hee ale zem se wymyslołach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#395 |
Zakorzenienie
|
Teoretycznie raczej nie używam gwary, ale jestem swiadoma wielu nalecialości
![]() W moim przypadku- z powodu korzeni- gwara jest bardzo specyficzna: połączenie poznańskiej z góralską ![]() ![]() Mieszam mimowolnie te nieszczęsne pyry z grulami i tak dalej... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#396 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Śmieszne wyrazy z innych rejonów Polski!!
Cytat:
![]() A jeszcze mam kolezanke z okolic Szczecina, u nas Bamber oznacza kolesia co się smiesznie ubiera i wogole bamber jest, a u nich to ponoc Super Koleś ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#397 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#398 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#399 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#400 |
Zakorzenienie
|
W Poznaniu, zamiast "skasowac bilet", mówi się "odbić bilet"
![]() Kiedy ktoś mnie prosi: "Czy możesz mi odbić bilet" mam ochotę zapytać, czy wyglądam na ksero. Bardzo mnie to wyrażenie drażni. W innych miejscach też tak się mówi?
![]() |
#401 |
Zadomowienie
|
W mojej rodzinnej miejscowości na Podbeskidziu, okolice Andrychowa często używało się takich wyrazów jak:
-trotuar czyli chodnik -bardzo często starsze osoby mówiły na ulicę gościniec -jak ktoś na 1 str. wspomniał, mówi się idź na pole (dwór), nie goń (biegaj) -pamiętam jeszcze z dzieciństwa jak babcia mówiła na taką szafkę nocną stojącą obok łózka kaslik ![]() -cumel to smoczek ![]() -rajtki (rajstopy) -"przykrzy mi się" to cos w stylu nudzi mi się -pularysek (portfel) ![]() -często mówi się hajcować czyli palić w piecu, chodzi o taki mocny ogień -jeśli ktoś mówi na składkę to ma na myśli 'na ofiarę' w kościele -piecorconka tak mówi się na kompot z suszonych owoców podawany do wigilijnego stołu, pamiętam jak babcia suszyła owoce do tego kompotu na piecu z kafli, na takich blachach-teraz już mało kto chyba to praktykuje bo są gotowe suszone owoce jednak nazwa została -portki to spodnie ![]() -cyrkurolka (taka piła stołowa) -często mówi się do kogoś Ty jesteś nazdana dziewczyna, nazdany chłopak co oznacza uczynny ![]() Tyle udało mi się przypomnieć, bo mieszkając już 4 lata na Śląsku wiele z tej podbeskidzkiej gwary zapomniałam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#402 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Resztę z tych wyrażeń też znam.
Edytowane przez rzastin Czas edycji: 2009-03-14 o 22:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#403 |
Zadomowienie
|
Oj nie znam się, być może tak jest
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#404 |
Zadomowienie
|
![]()
Miałam przyjemność być kiedyś za Bugiem-dosłownie okolice Małkini.
Tam ludzie zaciągają i dodają do wyrazu "i" np. to kosztuje złotówkie, albo podaj mi szklankie, przybij piątkie, bardzo mnie to śmieszyło, ale jak zobaczyłam,że wszyscy tak mówią , to sama też zaczęłam tak mówić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#405 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() "Kastlik" to skrzynka ale tez spotkałam sie z takim okresleniem na szafkę. Ale znam słowa "cumel", "hajcować".
![]() |
![]() |
#406 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mieszkałam tam chwile czasu... Mnie to strasznie irytowało. Zwłaszcza ze Pani od polskiego właśnie tak zmiękczała słowa. Ale "starsza młodzież" już mówiła "normalnie". W większości mazowieckich wsi (tych prawdziwych* z polami [uprawa roli ;P], krówkami i kurkami) tak zmiękczają słowa. *Prawdziwych, gdyż spotkałam się z tym że niektórzy na Marki, Ząbki itp. mówią wieś... Ja tam traktory rzadziej niż w okolicach Tłuszcza, Wyszkowa itp. widuje ;P
![]() |
![]() |
#407 |
Zakorzenienie
|
A to pewnie pozostałośc po uzywaniu starych kasowników.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#408 |
Zakorzenienie
|
Tak sobie czytam i smiac mi sie chce - Jestem z KRK - zawsze mowie ze ide na pole czy sie to komus podoba czy nie i wkrewiaja mnie te niby zdziwione miny np kiedy mowie 'zimno na polu' gdzie?? w dupie.
a co slowek i dziwnych gadek - mam rodzine na slasku, znajomych z wrocka, kolezanka byla z poznania, babka mi czasem wiejska gwara pojedzie, ktos tam po kaszubsku i jakos mi sie to tak przyjmuje do slownika i sporo wyrazow znam (gwara slaska neee nie rozumiem) Ta zrywka z 1szej strony se mysle jaka znow zrywka i w zyciu bym nie pomyslala ze chodzi o siatke. Ogolnie spoko lubie takie urozmaicenia... Moja babka czesto mowi 'chcesz bez leb?' Kiedys na wiosze bylam u znajomych i dziecko mowi 'kaj idzies babko?' 'a tamoj' to moj ulubiony text juz od 20 lat 'kaj idziesz...' teraz se tak mysle ja to czasem jak zaczne leciec slangiem, gwara i odrobina polskiego to starsze pokolenie nie czai kompletnie o czym ja w danej chwli nawijam. Kiedys rozmowa z babcia mojego TZ o mojeje kumpeli Nawalam o niej bla bla i caly czas o niej fajna laska bla bla i babcia 'biedna dziewczyna o lasce chodzi' Ja 'ke?' I ryk smiechu... Babka moja juz bardziej lapie te klimaty i jak ja cos mowie to przynajmniej z kontekstu wyciagnie o co mi tak w danej chwili kaman. co do obuwia w ktorym lazi sie po domu - kapcie, papcie, papucie...tak sie u mnie mowi... Ostanio kolezanka wyskakuje mi ja tez mam takie 'ciapy' Se mysle o co ci chodzi... Na buty do wyjscia to moj Tz mowi makalony, ****oszczaly meksykanskie, cichobiegi... ja wtedy szcze ze smiechu. kolejnym dziwnym slowem ktorego nie znalam to zaskoczyla mnie kumpela pijemy sobie piwko i K. zadaje mi pytanie 'podac ci pokal?' okazuje sie pokal to szklanka do piwa wiec mowie 'kufel?' nie nie kufel to z raczka bez raczki pokal... pilam z puszki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#409 |
Zakorzenienie
|
jak przeczytalam, to dopiero do mnie dopiero dottarlo, ze "smole to" to regionalizm;-) Ja nie Ślazaczka- ale u nas po trochu Ślaska i Małopolski, ale kiedyś, rzuciłam, że to na :hasiok idzie: nikt nie zrozumiał. U mnie u rodziny na wsi tez chodzi sie na pole, to takie krakowskie naleciałości. Kolezanka z Sosnowca, jej maz z Krakowa: nie wiem jak moglismy sie poznac, skoro ja wychodze na dwor a D. na pole:.
o
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#410 |
Raczkowanie
|
Dziadziuś u Nas zamiast zamknij drzwi mówi Zawrzyj drzwi kurcze troche tego jest ale sobie teraz nie przypomnę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#411 | |
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
jedź rowerem będzie szybciej ![]() ale masz szprychy! nie kołysz się tak! daj mi kawałek kierownicy! gdzie te podały? ![]()
![]() |
![]() |
#412 |
Zadomowienie
|
Babcia mojej kolezanki zamiast dentysta mówi zębocz .
Edytowane przez Blair Czas edycji: 2007-03-03 o 07:56 Powód: . |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#413 |
Zadomowienie
|
To tam, gdzie ja byłam na wsi wszyscy i starsi, i dzieci posługiwali się regionalizmami np.:
zamiast księdzu, tacie itd.to księdzoziu, tatoziu etc. zamiast coś, to cuś przeklucz drzwi zamiast zamkinj jadź a nie jedź. To na razie tyle, może jeszcze cuś mi się przypomni ![]()
"Kobiety są jak przekład: piękne nie są wierne, wierne nie są piękne." G.B.Shaw tu znajdował się podpis mojego ex-męża o treści: dokładnie, kochanie, dokładnie(znał moje hasło) więc...Tobie(skoro zgadzasz się z powyższym cyt.pana Shaw) pozostaje znaleźć sobie taką niepiękną!może Cię nie zdradzi |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#414 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A u nas zmiania sie koncowki np: wykąpę się-zamiast wykąpię - bardzo mnie to drażni.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#415 |
Zakorzenienie
|
ja z podkarpacia, połowy z tego nie rozumiem ;P
u mnie: reklamówka, ew. siatka - nigdy zrywka ;P ziemniaki, kartofle bardzo rzadko
![]() |
#416 |
Zakorzenienie
|
a!
matka mojej koleżanki, zamiast rozporek mówi ROZPIERDACZEK ![]() myślałam, że padne jak to usłyszałam ![]() i jeszcze śmiać się=brechtać, ziać ![]()
![]() |
#417 |
Zadomowienie
|
taak..kumpel raz przyjechał ze Śląska i mówił zamiast TAK to JO
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#418 |
Wtajemniczenie
|
Haha z tą zrywką to nieźle jest
![]() Ja w ogóle nie wiedziałam o co chodzi, jak on mi tak wyskoczył z tą zrywką, dla mnie to poprostu reklamówka taka zwykła ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#419 | ||
Zakorzenienie
|
Ja ogólnie uwielbiam gwarę wielkopolską, wszelakie tej, dali (dalej), sznytki, szneki z glancem i ryczki, o poczciwych pyrach nie wspominając.
Ale numer jeden to i tak góralska chójka ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#420 |
BAN stały
|
Ja odkąd w Poznaniu mieszkam to przejęłam to ich "tej",aż sama nie wiem kiedy to mówie
![]() Z tych "obcych" to mnie drażni to krakowskie pole.Mam rodzine z Krakowa i jak byłam mała zawsze jak oni z tym polem wyskoczyli to im zawzięcie tlumaczyłam,ze mówią źle i co to jest pole ![]() ![]() Ale,ze w Poznaniu jest "odbić bilet" nie zauwazyłam,raczej słysze "skasować" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:33.