|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3541 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012 - część VIII
Cytat:
a ja mam pytanie do Doświadczonych albo Poinformowanych: czy z dziecięcych kosmetyków wystarczy to co jest na liście?? czyli płyn do kąpieli krem pielęgnacyjny??? czy tym kremem mam całe Dziecko po kąpieli wysmarować?? czy pupę przed zapakowaniem w pampersa mam czymś nasmarować, czy posypać pudrem?? zupełnie nie wiem jak się zabrać za to ![]() aha i czy na dwór trzeba krem z filtrem???wiadomo, że dziecko osłania się od słońca, ale czy nie trzeba kremu na wszelki wypadek>>
Edytowane przez karolka110 Czas edycji: 2012-04-19 o 16:40 |
|
|
|
|
#3542 |
|
Zakorzenienie
|
haha dziewczyny padłam
http://www.youtube.com/watch?feature...&v=Hwg33_99m9I
|
#3543 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja kaftaników ani koszulek z krótkim rękawem w ogóle nie zakładam. Na pieluchę zawsze body-bo i tę pieluchę przytrzyma i mam gwarancję, że plecki są zakryte. Na to śpiochy albo pajac. Teraz jak Dorotka jest starsza to zakładam jej body + rajstopki (albo dresik i skarpetki) + jak jest chłodniej to bluzkę z długim rękawem. Jak masz takie typowe śpiochy zapinane na ramionach to też możesz pod to (tzn. na body) założyć taką koszulkę z długim rękawem, ale trzeba uważać żeby równo się ułożyła-żeby nie było fałdek bo dziecku może być niewygodnie. |
|
|
|
|
#3544 |
|
Wtajemniczenie
|
Haniu na poprzedniej stronie moje zapytanko odnośnie kosmetyków dla Dzidzi-zrobiłam dopiskę, to mogłaś nie zauważyć, a ponieważ jesteś skarbnicą wiedzy proszę o odpowiedź
|
#3545 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Do kąpieli (jako płyn i szampon) używam płynów Johnson's Baby. Nigdy niczym dziecka nie smarowałam po kąpieli-ani kremem, ani oliwką. Pupy też niczym nie traktowałam profilaktycznie-tylko wietrzenie. A Bepanthen jak zaczyna się coś pojawiać. Można też stosować sudocrem, ale u nas średnio się sprawdził. Na wyjście na dwór mam krem dla dzieci z Ziajki (i na mróz, i na słońce). ---------- Dopisano o 15:44 ---------- Poprzedni post napisano o 15:44 ---------- Cytat:
Dopisałam właśnie
|
||
|
|
|
#3546 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a napisz mi jeszcze od jakiego wieku można Dziecię kłaść w leżaczku??? i czy w nosidełku można je nosić od początku?? i czy szczoteczka do włosków lepsza miękka czy jakaś twardsza, bo teraz zauważyłam, że mam miękka z naturalnego włosia
|
|
#3547 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przy dziecku ktore nie siedzi wygodniej jest zakladac body, koszulka bedzie sie podwijac, poza tym bedzie mniej wygodna dla malenstwa. Ja teraz czesciej stawiam na koszulki, body zakladamy w domu, w koncu koszulka ladniej wyglada ![]() WYstarczy body + spiochy. Taki zestaw jest ok ![]() Cytat:
Zobaczysz z czasem czy cos jeszcze potrzebujesz, np. Oilatum do buzi, gdyby byla brzydka wysypka, albo inne kremy. Pod pieluszke wszyscy polecaja sudocrem, ale tak naprawde mozesz probowac wszystkiego, popytaj w aptece im taniej tym lepiej. Tanio wychodzi obsypanie maka ziemniaczana (polecam przy odparzeniach, raz nam sie tak pupa odparzyla przy biegunce, ze zadne kremy nie dzialaly, dopiero maka ziemniaczana ). Ale wiadomo ze krem jest wygodniejszy niz maka ![]() Ja krem z filtrem daje zawsze, przeciez nie da sie w 100% oslonic dziecka przed sloncem ![]() ---------- Dopisano o 16:59 ---------- Poprzedni post napisano o 16:57 ---------- Cytat:
Tylko u nas byly wysypki i dopiero wtedy Oilatum krem ![]() U nas sie sprawdzil plyn do kapieli z oliwka z Nivea. Skora jest po nim super nawilzona, poza tym zawsze podobal mi sie ten zapach ![]() Albo fioletowa seria z J&J
|
|
#3548 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a więc tsh 0,21 normy (0,27-4,2)ft4 18,43 (normy 12-22) Cytat:
|
||
|
|
|
#3549 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() czyli im mniej tym lepiej, nie zdrowo przesadzać w niczym ![]() czyli na pupę pudru żadnego nie kupować??? ewentualnie jakiś krem?? bo mąkę ziemniaczaną mam
|
|
#3550 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jak tam Twoja dzidzia, kopie częściej?![]() Cytat:
Ja tam samo ![]() Cytat:
Cytat:
|
||||
|
|
|
#3551 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() My juz dzisiaj nie uzywamy - tylko na noc, Bepanthen albo make ziemniaczana ![]() Uzywalam na poczatku sudocrem, dopoki maly nie dostal odparzenia i przejrzalam na oczy, ze nie ma co wydawac tyle pieniedzy (a w szkole rodzenia sie dziwilam co te polozne mowia, jaki marketing ).W szpitalu tez nam mowili zeby nakladac najlepiej sudocrem, jak najwiecej... Taaakk... Zeby jak najwiecej jego pozniej kupic ![]() A cena jest kosmiczna.
|
|
#3552 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nosidełka takiego zakładanego na rodzica nie mieliśmy i osobiście nie jestem jego zwolenniczką-przerażają mnie rodzice noszące maleństwa w takich nosidłach-dziecko nie umie jeszcze trzymać głowy bez podparcia, poza tym cały jego ciężar spoczywa w kroku. Szczoteczkę na początku mieliśmy miękką, teraz jak włoski urosły to używamy grzebyka (często są sprzedawane razem). |
|
|
|
|
#3553 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
więc córcia też może być malutka. Starałam się spisywać to, co wkładam do szafy z podziałem na rozmiary, ale one są różnie określane i nie zawsze precyzyjne (np. 0-3 M) i moja porządna na początku lista już stała się mniej porządna. Dziewczyny - możecie polecić jakiegoś sprzedawcę, u którego można zamówić większość "drobiazgów" z wyprawki? Chyba muszę złożyć zamówienie i chociaż część mieć w domu, żeby przestać się nad tym zastanawiać. Na łóżeczko jeszcze nie mam miejsca, ale jakieś butelki, nożyczki, gruszkę do nosa (frida mnie nie przekonuje), szczotkę i grzebyk do włosów, pieluszki tetrowe i flanelowe (jednorazowe kupię w czerwcu) a poza tym np. laktator czy wkładki laktacyjne mogłabym schować do szafy. |
|
|
|
|
#3554 |
|
Zadomowienie
|
Kurde, znowu mnie głowa zaczyna boleć
|
|
|
|
#3555 |
|
Zakorzenienie
|
Sudocrem najbardziej to mi pomógł
Jak się zrobiło ciepło a jeszcze pracowałam i sporo się musiałam w pracy napocić, to zrobiły mi się straszne odparzenia pod biustem I właśnie ten krem mi pomógł. Dziecku za to nie pomógł, więc sięgnęłam po maść (nie krem!) Bepanthen-dla mnie rewelacja, szczególnie przy tych biegunkach przy ząbkowaniu. Jak tylko coś się pojawiło-krem i do następnej zmiany pieluchy albo duża poprawa, albo zero śladu ![]() Ale piszę to jako mama dziecka, które nie ma problemów ze skórą. |
|
|
|
#3556 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() 56 jest oznaczony 0-0 albo newborn ![]() już się przy segregacji w tym zorientowałam
|
|
#3557 |
|
Zakorzenienie
|
Z tymi rozmiarami to naprawdę może być różnie
Moja powinna nosić niby ciuszki na 18-24 miesiące a my do tej pory zakładamy takie 6-9, 9-12, czasem nawet 3-6 Bo są na nią jeszcze dobre
|
|
|
|
#3558 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:15 ---------- Poprzedni post napisano o 17:14 ---------- Coś w tym jest, bo mam małe dzieci w rodzinie..takie 2-3 latkowie i często gęsto różnią się wzrostem i posturą. |
||
|
|
|
#3559 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a w takim razie taka mata na podłogę z jakimiś zabaweczkami wchodzi w grę wcześniej???bo moja siostra taką już zakupiła
|
|
#3560 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tylko my chyba nie mieliśmy wcześniej takiego leżaczka... Mata to tak myślę od 3. miesiąca, bo wcześniej dziecko będzie tylko leżeć, raczej go zabawki jeszcze nie zainteresują... |
|
|
|
|
#3561 |
|
Zakorzenienie
|
mozna juz noworodka, zalezy od lezaczka
|
#3562 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3563 |
|
Zakorzenienie
|
Wróciliśmy z TŻ ze spaceru, ale mnie nogi bolą
|
|
|
|
#3564 |
|
Wtajemniczenie
|
Hanjah, Paula dziękuję bardzo!!! wasze rady są dla mnie bezcenne
![]() sudocrem wykreśliłam, dopisałam krem z filtrem i bepanthen-maść ---------- Dopisano o 17:25 ---------- Poprzedni post napisano o 17:24 ---------- a jak to rozpoznać??
|
#3565 | |
|
Zakorzenienie
|
zgadzam się, że z tymi rozmiarami to jest różnie, ja ostatnio jak segregowałam ciuszki, to masę miałam 0-3m i one się strasznie wielkością między sobą różniły...
Cytat:
![]() co do sudocremu, to też mi wszyscy mówią, żeby go nie kupować, a jak już używać, to tylko w awaryjnych sytuacjach bo on strasznie silny jest. Zresztą podobno wiele szpitali daje jego próbki "na wyjście". Ja już próbkę mam od gina. Do tego mam próbki kosmetyków J&J i oilatum, więc z kosmetyków dokupię tylko jakiś kremik na odparzenia (jakiś śmiesznie tani i dobry poleciła mi koleżanka) i tyle, zobaczymy jak mała będzie na nie reagować a potem się na spokojnie dokupi jak trzeba będzie EDIT: właśnie zauważyłam, że mam też próbki kremu na odparzenia, więc i ten zakup mi odpada
Edytowane przez agunia82 Czas edycji: 2012-04-19 o 17:32 |
|
|
|
|
#3566 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja tam nie mam co płakać, najbliższy Inglot 70 km ode mnie ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#3567 |
|
Zakorzenienie
|
Maści Bepanthen można też używać na podrażnione brodawki
|
|
|
|
#3568 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja tak patrzę na te wasze listy wyprawkowe i musze stwierdzić że jestem daleko DALEKO w lesie ![]() nie wiem czemu ale po tym szpitalu mam jeszcze jakiś lęk przed kupowaniem rzeczy dla małej ![]() ale wasze zdobycze są cudne Haniu bardzo ładny brzuszek |
|
|
|
|
#3569 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pytanie czy faktycznie bedziesz chciala go tak szybko uzywac ![]() Ale na spokojnie juz noworodka daje sie do bujaczka. Tylko wtedy zabawki nie sa potrzebne ![]() ---------- Dopisano o 17:32 ---------- Poprzedni post napisano o 17:30 ---------- Cytat:
|
|
#3570 |
|
Zakorzenienie
|
Byłam w Lidlu i patrzyłam na te pieluchy Toujours
18 szt Junior Big 19,99 zł Junior 27,99 zł (zamazało mi ilość) Maxi 50 szt 26,99 zł Czyli dla maluszka się nie znajdzie |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:06.

I pojawiły mi się jakieś różowe plamy
. Jak noszę grube rękawiczki to problem zanika,ale wystarczy , że przejde nawet tylko 10 m bez rękawic to na drugi dzie tragedia
.

Tzn. np. body + koszulka+śpiochy,czy może body+śpiochy+koszulka? Czy body zawsze trzeba zakładać?Czy mogę nałożyć same śpiochy+koszulke?
Dopisałam właśnie

Dziękuję.
)