|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3451 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy XVI
zelka, ładnie
![]()
|
|
#3452 |
|
Rozeznanie
|
R (niby
):I: owsianka (6 łyżek płatków owsianych, 1 łyżka otrębów owsianych, 1 łyżka siemienia) na wodzie z mlekiem i 2 łyżkami musli domowej roboty (pł. owsiane, kukurydziane, otręby owsiane, pszenne, siemię lniane, zarodki pszenne, suszona śliwka, pestki dyni, suszone daktyle, słonecznik, rodzynki), łyżeczka miodu dla smaku ![]() II: bułka razowa z masłem, 2 plastrami szynki, rzodkiewką, ogórkiem zielonym -wpadło jabłko III: zupa pomidorowa z makaronem pełnoziarnistym (malutko, bo resztka), kuskus (ok. 50g), 2 małe kotlety schabowe smażone na teflonie na łyżeczce oliwy z oliwek (nie byłam pewna czy uda się w ogóle bez tłuszczu) z fragmentami panierki , surówka, 3 ogórki kiszone-ok 1h jazdy konnej (trenuję) IV: sałatka (makrela, jajko, ogórek kiszony, 'majonez' domowej roboty - z serka wiejskiego i jajka), marchewka Co sądzicie dziewczyny? Do tej pory na podobnych jadłospisach waga malała, ale ostatnio (święta i wyjazd) podskoczyła w górę i za nic nie chce zmaleć.. może dlatego, że w ostatnim posiłku zwykle pojawiały się węgle (zazwyczaj bułka razowa)? Chociaż dodam, że ostatni posiłek jem ok. 20, a spać chodzę najwcześniej o 24..
|
#3453 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja się tym nie przejmuję specjalnie, ale staram się zjeść coś białkowego w potreningowym (przedtreningowe jem kompletnie "niedostosowane"- tzn. to, co na co mam ochotę). I tak, jeśli poteningowym jest 2śn. lub p., to robię omlet np. i do tego kromka razowca, albo kanapka z polędwicą chudą + warzywa. Jeśli obiad- kura, jakieś węgle (makaron, ryż...) i warzywka. Ćwiczę rekreacyjnie, raczej niewiele, więc wiesz. ;-) Ale dbam na pewno o to, żeby COŚ zjeść po treningu, bo jednak mimo wszystko się organizm zmęczył, więc jakieś paliwo się przyda. ![]() Żaden ze mnie spec i znawca, nie znam się na tych posiłkach- niepotrzebne mi to, i choć troszkę o tym poczytałam w necie, to staram się tym sobie głowy nie zawracać. Sporo jest artykułów, możesz poszukać, ale one głównie są na stronach/forach dla kulturystów, osób intensywnie ćwiczących i mających jakiś cel w tych ćwiczeniach (nabranie "masy", 6-pak, i te sprawy ). Choć jakbyś się dowiedziała czegoś przydatnego dot. aerobów, to możesz dać znać. ;-))
|
|
|
#3454 |
|
Zakorzenienie
|
1, 3 kromeczki żytniego razowca z masłem, -2 z szynką z indyka, ogórkiem i ketchupem, -1 z serkiem włoskim i powidłami śliwkowymi; +kawa zbożowa
2; musli orzechowe z mlekiem i serkiem waniliowym homo 3; bułeczka razowa z ziarnami, pitny Danone w kubku banan&truskawka 4; jabłko wielkie, ciasto z jagodami, kawa z mlekiem rozpuszczalna 5; klopsiki drobiowe gotowane, ryż, czerwona kapusta 6; parzona kawa z mlekiem, pasek gorzkiej czeko, ciasteczka kruche co sądzicie o takim jadłospisie? teoretycznie to U.
|
|
#3455 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3456 |
|
Zadomowienie
|
U: od 6- stej na nogach
Ś- 8 1. bułka razowa ze słonecznikiem z margaryną, twarogiem chudym i dżem malinowym; kawa parzona z mlekiem IIŚ- 12 2. kanapka z razowego pieczywa z margaryną, sałatą, serem żółtym i rzodkiewką; 1 twarożek lekki z wkrojonym pomidorem, herbata O- 15 3. zupa mleczna z makaronem pełnoziarnistym świderki na mleku 1,5% 2h ćwiczeń Impreza od 18.00 do 24.30. spanie około po 1 grubo. 1.Przystawka mięsna( trochę tylko na smak- w sumie to ściemniałam ) 2. pół bulionówki zupy krem z białych pomidorów ( w sumie kolejna ściema ) wiedziałam co mnie czeka jeszcze ![]() 3. ziemniaki z wody; pierś smażona w panierce złotej, marchewka z pomarańczy z miodem i rozmarynem 4. 1 kawałek sernika łezka, mały plaster słonecznikowca z kajmakiem i kremem, gryza 3 bita i większy gryz jabłecznika kawa z ekspresu z mlekiem- ( tort śmietankowo- truskawkowy sobie odpuściłam ) 5. kawałek mały chlebka ziarnistego; tatar z żółtkiem z cebulką i ogórkiem 6. żurek z jajkiem i kiełbaską ( pół bulionówki- pościemniałam ) 2 lampki wina- na dobre trawienie ![]() czy nie zaszkodzi takie jadło na u?
Świat nie jest taki zły ![]() Turcja Alanya- 2007 Tunezja Sousse- 2008 Egipt Hurghada- 2009 Turcja Marmaris- 2010 Grecja Rodos Egipt Sharm el sheikh- 2011 Izrael Jerozolima i Betlejem Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012 Grecja Kreta 2013- ? |
|
|
|
#3457 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3458 |
|
Raczkowanie
|
Wczorajsze Utrzymanie; zerknie ktoś?
Śniadanie; owsianka na szklance mleka( płatki owsiane, duże tarte jabłko, świeże truskawki, orzechy włoskie i cynamon) + pasek białej czekolady o smaku piernika+ kawa 3in1. Obiad; gotowane udko z kurczaka+ kasza jęczmienna + gotowany brokuł i marchew. Podwieczorek; serek wiejski ze świeżymi truskawkami i śliwkowymi otrębami granulowanymi + kostka milki łaciatej. Kolacja; 3 kromki chleba razowego: 2x z szynką, ogórkiem zielonym, pekinką i szczypiorkiem, 1 z grubym plastrem sera białego. |
|
|
|
#3459 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a czemu ma zaszkodzic? Wczorajsze, UU. 1.bulka podluzna razowa z ziarenkami z maslem,serkiem wiejskim,wedlina drobiowa,jajkiem,pomidore m,salata, earl grey z cytryna 2.serek wiejski z bananem i mieszanka studencka 3.kurczak w curry z brazowym ryzem i warzywami 1h nordic walking 4.jablko,pistacje,marwitk i, inka karmelowa z mlekiem 5.2kromki chleba razowego z maslem,wedlina,pomidorem, jajecznica na masle z pieczarkami made by TZ , earl grey z cytryna
|
|
#3460 |
|
Zadomowienie
|
rrr
i jak?
|
|
|
|
#3461 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
(odpiszę na pw, tydzien wreszcie sie konczy u wczorajsze: 1. bułka żytnia z masłem, szynką, serem żółtym, pomidorem, ogórkiem kiszonym i sałatą :} monte ![]() 2. kanapka z chleba wieloziarnistego w sumie z tym, co na śniadanie :P , jablko sok pomidorowy 3. zupa ogórkowa z ryżem, pierś z kurczaka w ziołach, ziemniaki zapiekane, buraczki kawa, wafel ryżowy w polewie czekoladowej 4. jakaś latte smakowa w kawiarni :} 5. sałatka z dwoma jajkami na twardo, pomarańcza i jabłko potem wpadły ze dwie 'mace', bo się uczyłam
|
|
|
#3462 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3463 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Świat nie jest taki zły ![]() Turcja Alanya- 2007 Tunezja Sousse- 2008 Egipt Hurghada- 2009 Turcja Marmaris- 2010 Grecja Rodos Egipt Sharm el sheikh- 2011 Izrael Jerozolima i Betlejem Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012 Grecja Kreta 2013- ? |
|
|
|
|
#3464 |
|
Zadomowienie
|
A jak smakują?
Ja uwielbiam inkę, ale zwykłą- piję każdego dnia kubek lub dwa (lekko kopiasta łyżeczka kawy + 3/4 kubka wody + 1/4 mleka). Czytałam, że tę karmelową najlepiej zalewać całą mlekiem? Jak Wy robicie? Może się skuszę na karmelową/mleczną... ^^ (piłam czekoladową, jest smaczna, ale jak chcę inkę "na czekoladowo", to po prostu dodaję do inki gorzkiego kakao, trochę cukru i więcej mleka zamiast wody i jest rewelacyjna
|
|
#3465 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
czekam z niecierpliwoscia na odpowiedz,bo jest coraz gorzej... inka karmelowa jest the best. z mlekiem i slodzikiem,mniam ![]() ---------- Dopisano o 13:20 ---------- Poprzedni post napisano o 13:19 ---------- ja pilam,mam nawet jeszcze.tez dobra. ale czekoladowa mi nie podeszla cos ![]() ---------- Dopisano o 13:21 ---------- Poprzedni post napisano o 13:20 ---------- Cytat:
|
|
#3466 |
|
Zadomowienie
|
Redukcja
przed: łyżka oliwy z oliwek. I: owsianka na mleku sojowym z 4 łyżek płatków, suszonej żurawiny, zarodków pszennych i amarantusa. banan. II: 2 grube plastry ananasa, garść migdałów. III: 2 kromki chleba razowego z paprykarzem warzywnym i ogórkiem. IV: 1/3 woreczka kaszy jęczmiennej z bitkami sojowymi w sosie. sałatka z ogórka, pomidora, szczypiorku i soku z cytryny. V: serek wiejski 200g, 1/3 kostki drożdży z wodą. w nocy: kilka kaw z mlekiem. mógłby ktoś sprawdzić? mam wrażenie, że przesadziłam
some days I'm still fighting to walk towards the light Edytowane przez Ainnel Czas edycji: 2012-04-20 o 14:03 |
|
|
|
#3467 |
|
Raczkowanie
|
Mogę prosić o zerknięcie na moje U?
![]() 1. Paluch wieloziarnisty: - z szynką, serem pleśniowym, sałatą, rzodkiewką i szczypiorkiem - z masłem orzechowym i dżemem malinowym Duża kawa z mlekiem i kakao, pomarańcza. 2. Schabowy, ziemniaki z koperkiem, mizeria ze śmietaną, kilka różyczek brokuła. 3. Jogurt naturalny z bananem, orzechami włoskimi, żurawiną i rodzynkami, kawa z mlekiem, pasek gorzkiej czekolady. 4. Jajko na miękko, dwie kromki chleba żytniego z twarożkiem domowym, pomidorem i papryką kawa zbożowa waniliowa na mleku, kilka(naście?) paluszków z sezamem.
...a ta pustka, ta pustka, ta pustka?! to najpewniej głód. w źrenicy tak pełnej żywej mgły nie ma nic... Edytowane przez Anianiani Czas edycji: 2012-04-20 o 13:55 |
|
|
|
#3468 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a tak serio, to trzeba było wcześniej zacząć jeść więcej niż 1000kcal i rozkręcić metabolizm, bo jeśli wcześniej jechałaś na 800-900kcal to teraz sobie możesz pomarzyć, że na czymś takim schudniesz i do końca życia będziesz narzekać że zjadłaś 'za dużo'.. zgubne skutki, oj zgubne..
|
|
|
#3469 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Miło byłoby, gdybyś oceniła to, co masz wyłożone na tacy zamiast domyślać się jakichś niestworzonych rzeczy, no ale okej .
|
|
#3470 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dziewczyny tutaj bywają przewrażliwione. Spróbuj napisać, że czytasz książkę, przy kręceniu hola hopem - przecież to chore ;D |
|
|
|
|
#3471 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#3472 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. Pamiętam wjazdy na morphine za czasów jak ostatnim razem przeglądałam dietetykę, cóż,Cytat:
.Swoją drogą, też jestem zdrowa.
|
|
#3473 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Moje R: I: 2 tosty z twarożkiem (tutaj trening biegowy - bardzo początkujący) po bieganiu: nie zaplanowałam nic więc z głupa rzuciłam się na berliso II: owsianka z garstką żurawiny, homo III: miseczka zupy z czerwonej soczewicy (wyszła przepyszna) będzie IV: jw (niestety nic innego obiadowego nie mam) będzie w pracy V: sałatka (pekinka, kurczak, pomidor, ogórek, trochę kukurydzy, sos jogurtowo oliwny) Dziewczyny doradźcie cos na temat posiłków przy bieganiu. Moje bieganie to dopiero początki - rozgrzewka, 30 min marszobiegów, potem rozciąganie plus jakies skłony, przysiady, wykroki itd. Nie wiem czy powinnam uważać na to co jem przed i po? Czy raczej to za niski level?
|
|
|
|
|
#3474 |
|
Zakorzenienie
|
Hej dziewczyny, dzis u mie fatalnie, bo wczoraj po powrocie poznym wieczorem do domu zupelnie nie mialam czasu/sily kombinowac czegos na dzis do pracy, wiec rano bralam co w rece wpadlo, a malo tego bylo....
R: sniadanie (7:30): owsianka (pol miski mleka 2%, 4 czubiaste lychy platkow, garsc roznych suszonych owocow w kawaleczkach) przegryzka w pracy (11:00): kawa z mlekiem i mala lyzeczka cukru, jablko, garsc orzechow mieszanych, naturalnych (migdaly, laskowe, niesolone pistacje itp). "lunch" w pracy (14:00) serek wiejski - cale opakowanie z dwoma-trzema garsciami pomidorkow koktajlowych, leciutko doprawiony sola i pieprzem. a w domu bedzie: obiad (ok. 17:30) smazone cieniutkie kotleciki schabowe bez panierki (ze 3 pewnie) plus jakas surowka lub warzywka na cieplo. kolacja (pewnie okolo 21ej): losos wedzony na salatach mieszanych, i dwa jaja na miekko. Ujdzie na R?
"There is a crack in everything, that´s how the light gets in." Edytowane przez monita01 Czas edycji: 2012-04-20 o 16:03 |
|
|
|
#3475 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
dasz przepis na zupę z soczewicy? ![]() Ekspertem nie jestem, ale z tego co mi wiadomo przy siłowych ważne są posiłki okołotreningowe, a przy aerobach jemy to co wynika z diety. Koniecznie białko. Ja po bieganiu jem tuńczyka albo nabiał, biegam wieczorem, przed kolacją. Dzisiejsza kiepska R, sponsorowana przez bolące gardło i jakieś przeziębienie ![]() I: 3 łyżki płatków orkiszowych, garść fitnessów, mały banan wymieszane z serkiem wiejskim i jogurtem nat. II: fishburgery czyli dwa kotleciki rybne (kupne ) z teflonu na dwóch waflach ryżowych wieloziarnistych, z sałatą, papryką, ogórkiem i cebulą, polane lekko keczupem.marchewka. III: porcja sałatki greckiej. IV: mam straszną ochotę na twarożek domowy z łyżeczką masła orzechowego, ale nie wiem, czy masło na kolację się nadaje? Dziś bez ćwiczeń, nie mam siły. Ujdzie? |
|
|
|
|
#3476 |
|
Zakorzenienie
|
.
Edytowane przez Ervisha Czas edycji: 2012-04-20 o 17:12 |
|
|
|
#3477 |
|
Zadomowienie
|
Czyżby jakiś bulwers?
![]() MojeU (w kierunku lekkiego P; odzyskiwanie utraconego 1,5kg ))I Duża grahamka podpieczona; 1 połówka z masłem i roladą ustrzycką (żółty ser wędzony), druga z łychą oliwy (odkrycie w Hiszpanii ), wielki koktajl (banan, 3/4 szklanki truskawek, 200ml jogurtu naturalnego), kruche ciasteczko30 minut spokojnych ćwiczeń II Pieczone ziołowe ziemniaki, surówka (z majonezem), gotowany brokuł, 2 jajka sadzone III Kawałek pełnoziarnistej szarlotki z 2 gałkami lodów waniliowo-czekoladowych, posypany obficie prażonymi płatkami migdałów, inka z mlekiem (50/50 woda-mleko); do pochrupania: 50g orzechów ziemnych i migdałów + garść rodzynek i żurawiny, 2 marchewki IV Zapiekanki (chleb graham, pieczarki, żółty ser, ketchup), kubek zupy-krem z brokuła Znowu zaszalałam z podwieczorkiem. Chyba wszamałam więcej, niż na śniadanie.
day by day GET HAPPIER! ![]() Aparatka ![]() 20.12.2012 - góra 21.03.2013 - dół + wyciągi Edytowane przez aniolbezskrzydel89 Czas edycji: 2012-04-20 o 17:43 |
|
|
|
#3478 | |
|
Zadomowienie
|
rrr
i jak? ![]() ---------- Dopisano o 17:48 ---------- Poprzedni post napisano o 17:48 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#3479 |
|
Zadomowienie
|
hauuu, zależy kiedy biegasz, ale najlepiej (i najwygodniej) biegać przed kolacją i tak jak Ashtray napisała, zjeść ją białkową i wtedy ew. na podwieczorek możesz sobie pozwolić na coś słodkiego żeby mieć energię.
ja tak przynajmniej zawsze robiłam, za to nie znam się na siłowych.. a jadłospis fajny monita, jest bardzo ok Ashtray Twoja R też mi sie podoba, a masłem sie nie przejmuj bo równie dobrze mogłabys dodac same orzechy do tego twarogu i nic by sie nie stało - bo to same tluszcze (zakładam oczywiscie ze zrobilas maslo sama albo kupilas jakies bez dodatków typu glutaminian, sól, utwardzacze czy coś ale przecież tak czy owak możesz to potraktować jako te 10% (w ogóle kupne masło jest bue w smaku i w niczym nie przypomina tradycyjnego)aniol, twoje też super ![]() moje uu I owsianka z serkiem wiejskim, jabłkiem, orzechami włoskimi, cynamonem 30 day shred level 1 II 2 kawałki ciasta murzynek III barszcz biały z jajkiem IV na pół z bratem - mrożone kiwi i banan maczane w jogurcie nat V będzie sałatka z wędzonym łososiem, mieszanką sałat (rukola, cykoria, lodowa itp), prażony słonecznik, grzanki czosnkowe, pomidor itp
'cause I wouldn't know where to begin.. Edytowane przez Bellamy Czas edycji: 2012-04-20 o 18:04 |
|
|
|
#3480 |
|
Rozeznanie
|
Irish, jak nie udzielałas się przez chwile w wątku to wiele osób podreperowało stan swoich nerwów, ale teraz widać nadrabiasz zaległości
![]() U I owsianka serniczkowa (gotowana na wodzie z twarogiem zmieszanym z odrobiną mleka sojowego) z jabłkiem, domowym niesolonym masłem arachidowym crunchy i powidlami śliwkowymiII bułka szpic alpejski z siemieniem lnianym z masłem (blee, jednak dalej nie lubie masła :/ ), prawdziwa, suchą szynką wieprzową, sałatą, pomidorem i ogórkiem butelka jednodniowego soku marchewkowego III prawie letnia radosna improwizacja - razowy makaron z wędzonym łososiem, czosnkiem, świezymi pomidorami, rzezuchą i posypany parmezanemIV 2 małe mrożone banany zmiksowane na mus (bananowej fazy cd )V bedzie pewnie sałatka grecka, albo z kotlecików sojowych, pistacji i pieczonych warzyw
Edytowane przez Milka1224 Czas edycji: 2012-04-20 o 18:07 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:48.

):
, surówka, 3 ogórki kiszone