|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3421 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy XVI
dzisiejsza R!
Sniadanie- owsianka-4 lyzki platkow owsianych,ok 200 g serka homogenizowanego i 200 g naturalnego,do tego pokrojony kawalek jablka i kilka winogronek,garsc mieszanki orzechow 2 Sniadanie- banan i kilka orzechow wloskich 45 min silowni(bieznia, stepper,rowerek,cw na przywodziciele i odwodziciele) obiad-zupa krem warzywna z 3 lyzkami ryzu parabolied+kawalki gotowanego kurczaka(ok 2 malych nozek) podwieczorek-moze te kurczaczki dojem,albo serek homogenizowany kolacja-buleczka razowa z kawalkiem mozarelli i pomidorkiem(zazwyczaj nie jem wegli na noc,ale dzisiaj wyjatkowo,od święta zaszaleję )
|
|
|
|
#3422 |
|
Zakorzenienie
|
wczorajsze u:
- miseczka owsianki z 4 łyżek płatków na wodzie z dodatkiem prażonych jabłek domowych z cynamonem i kardamonem i pomarańczy, pół bułki wrocławskiej: z masłem orzechowym, z serem topionym wędzonym i szczypiorkiem, -30g ananasa w marcepanie -ziemniaki, kotlet schabowy, glazurowana marchewka, - 3 kromki chleba :1 z serkiem kanapkowym, rzeżuchą i ogórkiem,1,5 z serem patros i pomidorem, 1/2 z serkiem wędzonym |
|
|
|
#3423 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3424 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() I: 3 wafle ryżowe wieloziarniste: 2 z jajkiem na twardo, sałatą, papryką i suszonymi pomidorami; trzeci z twarożkiem domowym i łyżeczką miodu (odstawiłam na tydzień pieczywo aby sprawdzić czy to ono jest przyczyną moich dolegliwości żołądkowych). pół pomarańczy, marchewka. II: wiejski 150g z małym bananem i 2 łyżkami musli niesłodzonego Sante. III: dwa kawałki pieczonego morszczuka; mizeria z całego ogórka i cebuli na jogurcie nat. IV: mam ochotę na twaróg z pestkami dyni, albo tuńczyk z lodową i pomidorem. zobaczymy ![]() Dziś bez ćwiczeń bo zapowiada się dłuuugi dzień w pracy. Oceni ktoś?
|
|
|
|
|
#3425 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
bardzo dawno nie jadłam orzechów dlatego tak mi sie wkręciły
|
|
|
#3426 |
|
Zakorzenienie
|
z Niemiec
http://www.yopi.de/prd_5369616
|
|
|
|
#3427 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
)Tak kocham marcepan |
|
|
|
|
#3428 |
|
Zadomowienie
|
Dzisiejsza R'ka
Ś: owsianka (3 łyżki płatków+2 łyżki otrębów zalane wodą) z twarogiem wymieszanym z jogurtem naturalnym, miodem, słonecznikiem łuskanym, żurawiną suszoną, gruszką i cynamonem IIŚ: marchewka, pomarańcza, jogurt jagodowy ze zdrowym błonnikiem 40' HH, TF O: szklanka kakao, łopatka smażona na teflonie bez tluszczu, gotowany brokuł P: serek homo z miodem, wiórkami kokosowymi i bananem (przed@ szaleństwo się zaczyna K: sałatka z tuńczyka i ogórka konserwowego.
Cel I: 65kg Cel II: 60kg Cel III:55kg Zdrowe odżywianie ![]() Zapuszczam włosy Edytowane przez LittleWoman Czas edycji: 2012-04-19 o 16:29 |
|
|
|
#3429 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Smak na pewno inny, niż kupnych, ale dobre i to. I własne!
|
|
|
#3430 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3431 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#3432 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#3433 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tu przepis jak samej zrobic: http://www.domowe-wypieki.pl/przepis...a-marcepanowa-
|
|
|
#3434 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() (Juz kończe offtopa. Dzięki wam wielkie. Na pewno cos zrobię bo kocham marcepan |
|
|
|
|
#3435 |
|
Zadomowienie
|
Moje U w kierunku lekkiego P (od kiedy ćwiczę Insanity /6x w tygodiu, po 40 minut/, schudłam 1,5kg i chcę je odzyskać. Myślałam, że to wahania, ale dziś /mimo, że w cm nic nie ubyło!/ waga znów pokazała trochę mniej. Nie ogarniam?
)Dziś słodko bardzo (robiłyśmy z sister tort dla jej chłopaka na ur. ), obficie i mącznie:I Słodziutka owsianka- mix płatków, otrąb i siemię, 300ml mleka, garść rodzynek i żurawiny suszonej, garść pestek słonecznika i migdałów, łyżka miodu, pomarańczaInsanity II Omlet cesarzowej (jajo, 1/3 szklanki mąki, trochę mleka, łyżeczka cukru + łyżka cukru pudru, łyżka rodzynek, jabłko, trochę oleju) III Bigos (kapusta, koncentrat, kiełbasa wędzona, mięso z żeberek), do tego kromka grahama No, i tu się zaczyna : miseczka pozostałego kremu do tortu, trochę biszkoptu i starta czekolada (z 1 rządek pewnie, jak nie więcej) ![]() IV 2 kromki grahama z masłem i kurczakiem wędzonym, marchewki i chwilę później miseczka obiadowego bigosu (teraz to on dopiero smakuje! A jak przeleży jeszcze 2 dni, to już w ogóle będzie niebo ^^) V Sałatka: sałata lodowa, 1/2 brokuła, duży pomidor, 2 plastry pokrojonej w kostkę fety, czosnkowy sos jogurtowo-majonezowy (łyżka majonezu, 3 łyżki jogo, czosnek, przyprawy) Przez te stracone 1,5kg kompletnie nie wiem co mam jeść. Chcę przytyć, ale znów nie zaszaleć za bardzo, żeby nie przybrać za dużo na wadze. Czuję się jak dziecko we mgle, eh.
|
|
#3436 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a dzisiejszy jadłospis bardzo smaczny
|
|
|
|
|
#3437 |
|
Zakorzenienie
|
troche roboty z tym obieraniem migdalów wiec spalisz ;p
|
|
#3438 |
|
Raczkowanie
|
R:
I:grahamka(80g) z serkiem homo naturalnym(135g) pomidorem, kiełkami, pekinką i papryką; kawa z mlekiem trening siłowy+45min rower II:placek owsiany(jajo, 4łyżki płatków, cynamon); kawałek papryki, czerwona herbata III: 2xpstrąg wędzony+brokuły i szpinak; zielona herbata orbitrek 1h kalarepa IV: łosoś wędzony(100g)+sałatka(sał ata lodowa, pomidor, ogórek zielony, kiszony, papryka, kiełki, papryka) marchewka czerwona i biała herbata
|
#3439 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3440 |
|
Rozeznanie
|
Dzisiejsze U
I grahamka na ciepło na pół - z pomidorem i mozzarella / z bieluchem, ajwarem i papryką + rzodkiewka i szczypiorek, kawa II- świeżo wyciskany sok z marchewek i pomaranczy - gruby pszenny naleśnik z twarożkiem (twaróg + mleko sojowe) z orzechami pecan i migdałami III burrito w pszennym naleśniku - dużo chudej mielonej wołowiny (takiej co została z rosołu ), pomidory z puszki, kukurydza, papryczki chilli, przyprawy, czosnek, papryka świezaIV sałatka - 100g wędzonego łososia, rzodkiewki, kawałek swieżej papryki i ogórka, posypana łyżeczką prażonego sezamu i szczypiorkiem zaraz po: kilka suszonych fig
|
|
|
|
#3441 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co to ajwar ?
|
|
#3442 |
|
Raczkowanie
|
Dzisiejsze jedzenie; Utrzymanie
Śniadanie; owsianka na szklance mleka( płatki owsiane, duże tarte jabłko, świeże truskawki, orzechy włoskie i cynamon) + pasek białej czekolady o smaku piernika+ kawa 3in1. Obiad; gotowane udko z kurczaka+ kasza jęczmienna + gotowany brokuł i marchew. Podwieczorek; serek wiejski ze świeżymi truskawkami i śliwkowymi otrębami granulowanymi + kostka milki łaciatej. Kolacja; 3 kromki chleba razowego: 2x z szynką, ogórkiem zielonym, pekinką i szczypiorkiem, 1 z grubym plastrem sera białego. |
|
|
|
#3443 |
|
Zadomowienie
|
moje dzisiejsze uu
I owsianka z jabłkiem, serkiem wiejskim, daktylami suszonymi i amarantusem (ziarna) potem: kanapka podwójna z serkiem homo, żółtym serem i polędwicą 30 day shred dzień 2, powiedzmy ![]() paczuka ciastek "lu go!" kakaowych (ok. 6 sztuk) III miska kapuśniaku, dwie kromki chleba IV dwie zapiekanki - bułka razowa, pieczarki, mozzarella, szczypiorek, keczup, cukierek kopiko (myślałam że zadziała jak kawa -.-) mam pytanie do tych co się znają: nie za bardzo orientuję się w posiłkach okołotreningowych - tzn wiem że trzeba jeść łatwo przyswajalne białko i węgle, ale czy przy takim 30day shred to się opłaca? bo ja czuje sie po tym okropnie i strasznie drżą mi mięśnie (to sie tylko wydaje takie łatwe! ) chce sobie wyrobić formę i nabrać trochę mieśni, mam dość słabych ramiączek. co zjeść i kiedy żeby nabrać trochę masy?
'cause I wouldn't know where to begin.. Edytowane przez Bellamy Czas edycji: 2012-04-19 o 21:35 |
|
|
|
#3444 |
|
Zadomowienie
|
U:
8min ABS Ś: woda z sokiem z cytryny, 1/4 grejpfruta, omlet (2 białka, 1 łyżka mąki pszennej razowej, 2/3 banana) z serkiem wiejskim/homo/dżemem/miodem (po trochu) IIŚ: serek homo wymieszany z twarogiem z żurawiną, rodzynkami, pszenicą z melasą, poppingiem z amarantusa, miodem, 1/2 kiwi 1/2 kiwi, marchewka O: kasza jęczmienna z soczewicą i suszonymi pomidorami z mięsem mielonym i cukinią jabłko K: kromka z bułki pełnoziarnistej w jajku smażona bez tłuszczu (czerstwa już była ) z szynką drobiową, połową plasterka sera, papryką, 2 rzodkiewki, pomidor z fetą i bazylią10km marszu 1,5l zielonej herbaty + 0,25l czerwonej + woda proszę o ocenę
|
#3445 |
|
Zakorzenienie
|
1. duża owsianka na mleku z cynamonem, pół kostki twarogu z ziołami + warzywa: pomidor,rzodkiewka, pekinka, sałata
po: pasek gorzkiej czekolady 2. pół wędzonej makreli+ warzywa: pomidor,marchew,sałata,pe kinka po: duże jabłko /kawa z mlekiem/ 3. serek homogenizowany 180g(chyba) i duuuża garść orzechów laskowych /kawa z mlekiem/ Obiad:4. micha leczo: pierś z kurczaka,marchew, cebula, papryka czerwona, pomidory, cukinia i dużo przypraw ( porządna porcja) Kolacja(właśnie zjadłam):5. jeszcze raz to samo leczo tylko jeszcze większa porcja i w przemiłym towarzystwie <3teraz kawę z mlekiem popijam
Edytowane przez teczowa dlolinka 21 Czas edycji: 2012-04-19 o 22:06 |
|
|
|
#3446 |
|
Zadomowienie
|
Utrzymanie.
Sporo wyzwań ostatnimi czasy przede mną i wydaje mi się, że coś dużo przez to jem, i tłusto . Mam mega fazę na mięso i sery pleśniowe... I bez przerwy już od dłuższego czasu mam fazę na twarogiDla porównania jadłospisy z 3 ostatnich dni. Wygląda to jakoś sensownie? Moje obawy są uzasadnione? Wtorek (na nogach od 3:30 do 23 Przed śniadaniem: plaster szynkiŚniadanie (w pociągu): * jabłko * serek wiejski z garścią mieszanki studenckiej (orzechy laskowe i arachidowe, nerkowce, migdały, rodzynki, suszona żurawina i ananas), płatkami "Twój Błonnik" i cynamonowymi poduszeczkami zbożowymi z nadzieniem orzechowym II śniadanie (poza domem): * ciemna bułka z ziarnami, z łososiowym serkiem śmietankowym, pomidorem i czarnymi oliwkamiIII śniadanie (poza domem):
* croissant nadziewany dżemem z owoców leśnych Obiad:* kefir naturalny * pierś z kaczki typu pekin gotowana na parze, 60 g kaszy gryczanej, sałatka z czerwonej kapusty (z 300g Kolacja:* 2 wafle ryżowe slim wieloziarniste z twarogiem wędzonym, ketchupem i szczypiorkiem * 2 wafle ryżowe slim wieloziarniste z serem pleśniowym i pomidorem Środa (od 8:00 do 19:00 na uczelni) * owsianko-żytnianka z kaszą manną i kakao naturalnym na chudym mleku, z 3 kiwi, orzechami włoskimi, siemieniem lnianym, orzeszkami pinii, pestkami słonecznika i dyniŚniadanie: Na uczelni: * jabłko* serek wiejski z garścią mieszanki studenckiej (orzechy laskowe i arachidowe, nerkowce, migdały, rodzynki, suszona żurawina i ananas) i cynamonowymi poduszeczkami zbożowymi z nadzieniem orzechowym * ciemna bułka z ziarnami, z serem pleśniowym i pomidorem * kefir naturalny Obiadokolacja: * żurek z kiełbasą, marchwią, nacią pietruszki i koperkiem (spora porcja + dokładka)Czwartek * 2 parówki z szynki 93% mięsa z ketchupemŚniadanie: * 2 wafle ryżowe slim wieloziarniste z serem pleśniowym i czerwoną papryką II śniadanie: * mała wędzona makrelaIII śniadanie: * kostka chudego twarogu z Actimelem malinowym, kiwi, suszoną żurawiną, orzechami włoskimi, pestkami dyni i słonecznika, siemieniem lnianym, pełnoziarnistymi płatkami żytnimi i pszennymiObiad: * noga kaczki typu pekin gotowana na parze, 60g kaszy gryczanej, sałatka z ogórków konserwowych, papryki i cebuliKolacja: * 3 wafle ryżowe slim wieloziarniste z różnymi wędlinami i czerwoną paprykąDo picia standardowo dużo wody, herbaty: zielone, pu-ehr, owocowe i ziołowe; czarne kawy.
od 10.7.2005 - TŻ od 3.03.2014 praca od 11.07.2014 MGR INŻ ![]() Edytowane przez Poa alpina Czas edycji: 2012-04-19 o 22:28 |
|
|
|
#3447 |
|
Zakorzenienie
|
R
Ś - wielka micha owsianki na mleku II S - kanapka razowca z twarozkiem z szynka i chrzanem, ogorek, salata lunch w pracy - mala mieseczka serka wiejskiego z platkami owsianymi i bakaliami, 2 cukierki O - zupa grzybowa z ziemniakami P - 2 kromki razowca z zoltym serem, salata, ogorkiem K - zupa rybna z warzywami i brazowym ryzem
|
#3448 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja staram się stosować też do ogólnych zaleceń, tzn. w posiłku potreningowym unikać tłuszczy i nabiału, ale wiadomo- traktuję to bardzo, bardzo luźno, bo ćwiczę dla poprawienia formy, nie dla ciała atlety. Polecam poczytać TU (głównie opisane są zalecenia dla siłowych, ale przy aerobach niewiele się to różni, z resztą na końcu postu jest wzmianka. Mi to pomogło, choć tak, jak mówię- nie trzymam się tego sztywno.
|
|
|
#3449 |
|
Zadomowienie
|
aniele bez skrzydeł -
![]() mi się robi trochę niedobrze zaraz po wysiłku, i mięśnie mi strrraaasznie drżą, ale to podobno dobrze ![]() a co do tego nabiału to mnie zmartwiłaś, bo ja uwielbiam zajadać serek wiejski z owocami/czekoladą po ćwiczeniach :< no ale nic. chodzi mi głównie o to żeby uniknąć wejścia w katabolizm, bo tego bym bardzo znów nie chciała, a boję się że jak nieodpowiednio będę jeść przy ćwiczeniach to coś sobie spapram a co np. jesz przed/po ćwiczeniach?
|
|
#3450 |
|
Raczkowanie
|
UUUU
Ś wsianka na mleku z bananem, kiwi, suszonymi śliwkami, granola czeko, odrobiną cini mini, orzeszkami ziemnymi i twarogiem pomieszanym z dżemem czereśniowym 2ś: bułka grahamka na 3, każda część z masłem indykiem faszerowanym, pastą z oliwek, rzodkiewki o: ziemniaki z masełkiem, coś ala leczo, jajo sadzone k: grahamka na 3: 2 z masłem, szynką i pomidorem, 1 z makrelą i szczypiorkiem, po orzeszki w formie batonika i z 50g ziemnych bez soli i jak dzisiaj?
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:09.

)

moja grzeszna R :
chodzil za mna kilka dni i sie skusilam.

. Zaraz policzę, moim zdaniem jest sporo ponad 1000.

)
wsianka na mleku z bananem, kiwi, suszonymi śliwkami, granola czeko, odrobiną cini mini, orzeszkami ziemnymi i twarogiem pomieszanym z dżemem czereśniowym