|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1981 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - zbiorczy cz.2
Cytat:
może warto jakieś hormony zbadać ![]() mi ostatnio powiedział gin że takie cykle 40 dniowe to duże prawdopodobieństwo że bez owulacji a u ciebie i 50-dniowe...... |
|
|
|
|
#1982 |
|
Rozeznanie
|
Byłam u gina,powiedział,że mam obserwować..czy nie wróci do normy.Usg wporządku..pomyśle o tym badaniu hormonów,dzieki
|
|
|
|
#1983 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#1984 |
|
Zakorzenienie
|
Doczekałam się , dziś wreszcie pierwszy naturalny okres bo odstawieniu tabsów. JEEEAA!!
|
|
|
|
#1985 |
|
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny!
Jak myślicie po jakim czasie braku okresu powinnam iść do lekarza po tabletki na wywołanie? Brałam yasminelle przez 3,5 roku. Odstawiłam w grudniu, pierwszy normalny okres dostałam po 42 dniach, drugi po 32, trzeci po 35. Dzisiaj mam 35 dzień cyklu i nic, boli mnie jajnik i podbrzusze, ale dalej nic wcześniej miałam dużo śluzu a od dzisiaj kompletnie such zero. Żadnego śluzu ani plamienia. Po odstawieni nie zatrzymała mi się woda, nie przytyłam ani grama, czy możliwe żeby teraz się tak stało? Jeszcze na wszelki wypadek zrobię test ale raczej małe prawdopodobieństwo, używamy gumek i nie było żadnego "wypadku". Co o tym sądzicie? |
|
|
|
#1986 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tak jak pisałam już wcześniej: w grudniu odstawiłam Cilest, pierwszy okres jak w zegarku, drugi tez a potem prawie 60 dni przerwy (az myślałąm że się udao i jestem w ciąży), teraz kolejny okres znowu regularnie się pojawił, więc będziemy się starać z Tż
![]() Trochę mnie zasmuciła wieść że te długie cykle to najprawdopodobnije bez owulacji ale może teraz już mi się ustabilizowałao
|
#1987 |
|
Przyczajenie
|
Strasznie mnie to denerwuje zastanawiam się kiedy mi się ureguluje wszystko, wcześniej miałam jak w zegarku tzn. przed tabletkami. Na maluszka wolałabym jeszcze poczekać, chociaż jakby był to też bym się nie załamała. Ale myślę że to raczej przez tabletki. A jak miałaś taki długi cykl to nie spuchłaś? Moja znajoma jak jej się cykl zatrzymał to strasznie spuchła i musiała brać tabletki na wywołanie :/ Mam nadzieję że niebawem się pojawi, cały czas mam bóle w podbrzuszu raz jakby jajnik, czasami całe podbrzusze jak na okres a tu nic
|
|
|
|
#1988 |
|
Zadomowienie
|
Kurcze a ja bez tabletek ponad pol roku i wszystko idealnie
![]() Ja przed okresem czy z tabletami czy bez mialam zatrzymywanie sie wody Tak to juz jest chyba
|
#1989 |
|
Przyczajenie
|
Zazdroszczę Ci
chciałabym żeby już wrócił mój "dawny" regularny okres, bo jestem bardzo rozdrażniona przez to i wszystkim wkoło się to udziela.
|
|
|
|
#1990 |
|
Zadomowienie
|
tez tak mam przed okresem Najchetniej wtedy bym wszystkich ![]() Szczegolnie biednego Tz-ta ktory niby nic nie robi a wkurza w te dni ![]() Ja sie smieje ze okres mam jak przy tabsach niemalze-21 dni i okres
|
#1991 |
|
Raczkowanie
|
u mnie właśnie mija 25 dzień od krwawienia z odstawienia. Więc pod koniec tygodnia można się spodziewać pierwszego naturalnego okresu (o ile będzie w terminie)
a jak nie no to wizyta u gina. poczekamy zobaczymy.
|
|
#1992 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1993 |
|
Przyczajenie
|
Również odstawiłam tabletki w marcu, czekam właśnie na pierwszy naturalny okres, dziś 24dzień po odstawieniu, piersi zaczynają boleć, syfki wyskoczyły, nerwy się kumulują czyli wkrótce się pojawi, ciekawe czy u mnie będą bardzo duże odstępstwa miesiączkowe, mam nadzieję że będą w miarę regularne
|
#1994 |
|
Rozeznanie
|
Ja też niedawno odstawiłam i właśnie ostatnio zastanawiałam się czy dostanę okres w podobnym terminie jak przy tabletkach, przed tabletkami miałam raczej regularne cykle ok 28dni, więc mam nadzieję, że za wiele się nie zmieni
|
|
|
|
#1995 |
|
Przyczajenie
|
Powodzenia dziewczyny
może będziecie mieć więcej szczęścia ode mnie :P ja już 39 dzień i nic, brzuch przestał boleć jajniki też, nawet wypryski na plecach znikły a okresu jak nie było tak nie ma... na wszelki wypadek zrobiłam test - negatywny więc czekam
|
|
|
|
#1996 |
|
Zadomowienie
|
Cześć dziewczyny.
ja odstawiłam tabletki 25 marca i teraz pluje sobie w brode, bo mam wyjazd pod namioty w weekend majowy i kurde boje się, ze przyjdzie wtedy okres:/ mogłam jeszcze jeden miesiąc wytrzymać. Przed tabletkami miałam równo co 36 dni. Czuje się świetni, z resztą podczas brania tabletek też się czułam ok, na pewno zeszła mi woda z organizmu i cycki zmalały Ale póki co cera się nie pogorszyła i wszystko inne jest ok. Tylko martwi mnie ten okres:/
|
|
|
|
#1997 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1998 |
|
Przyczajenie
|
Wczoraj doczekałam się pierwszego normalnego okresu
|
#1999 |
|
Przyczajenie
|
Doczekałam się po 41 dniach :/
|
|
|
|
#2000 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#2001 |
|
Przyczajenie
|
Baaardzo się cieszę, bo jeszcze nie miałam takich bóli od kiedy ostawiłam tabletki, bez ibupromu bym nie wytrzymała. A dziękuje za taki wyjazd :/ Pewnie też niedługo dostaniesz a jak nie to już lepiej niech się konkretnie spóźni i dopiero po majówce się pojawi :P
|
|
|
|
#2002 |
|
Raczkowanie
|
Ja odstawiłam tabletki jak chciałam zajść w ciążę a teraz już po urodzeniu dziecka nie zamierzam do nich wracać.
Zaczełam dbać o siebie bardziej i njie chcę już się nimi faszerować. Na razie jestem na etapie zakupu Lady Comp A no i nadal karmię piersią więc to tez powód dla którego nie chcę brać tabletek bo jakoś nie wierzę w te bezpieczne przy karmieniu |
|
|
|
#2003 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2004 |
|
Zadomowienie
|
Kurde jak mój przyjdzie na majówce to już totalnie koniec, nie dość że żadnej bierzącej wody tam nie ma to jeszcze nie będę chyba mogła za bardzo alkoholu pić, bo się boje obfitego krwawienia:/ A szykuje się impreza roku.
Dlaczego po odstawieniu tabletek niektóre osoby mają tak długi cykl? Ciekawa jestem czy mi bóle wrócą, przed tabletkami były nie do wytrzymania, normalnie co miesiąc jeden dzień spędzony na zwijaniu się z bólu na łóżku na przemian z wymiotami plus żadne tabletki nie pomagały. |
|
|
|
#2005 |
|
ma zielone pojęcie
|
Pewnie dlatego, że podczas brania tabletek jajniki nie pracują. A po odstawieniu tabletek musi wrócić trochę czasu aż jajniki dojdą do siebie. Przynajmniej u niektórych osób.
|
#2006 |
|
Konto usunięte
|
Witajcie, podjęłam dzisiaj decyzje o odstawieniu tabletek i będę śledzić wątek
![]() ---------- Dopisano o 23:44 ---------- Poprzedni post napisano o 23:29 ---------- To może się wypowiem ![]() Zaczęłam brać tabletki niecałe 4 lata temu w czasach gdy ciąża byłaby największą życiową tragedią więc zależało mi na jak najlepszym bezpieczeństwie. Zmieniałam tabletki już trzy razy. Od 1,5 roku biorę micorgynon 21. Dlaczego chcę odstawić? -to się tak mówi że tabletki nie szkodzą - ale ile mam je brać? to już prawie 4 lata, nim się obejrzę będzie 10 i co tu długo mówić, to nie jest obojętne dla wątroby -waga. co prawda dużo nie przytyłam ale zauważyłam coś innego - nie mogę schudnąć! kiedyś nie miałam problemów i zrzuciłam 10-15 kg, teraz waga ani drgnie choćbym na głowie stawała. ważę jakieś 60-65 kg czyli tragedii nie ma, ale jak sobie przypomnę że 5 lat temu normą było 55 no to jednak spora różnica. dodam że jem mniej a ruszam się więcej, regularnie chodzę na siłownie z fitnessem gdzie robię raczej ćwiczenia na spalanie tkanki i nic. nic. po prostu nic. I to nie jest kwestia tego że "nie zwróciłam uwagi że mam wzmożony apetyt" bo widzę co jem, wiem co jem i widzę jaką dietę stosuję przy jakich ćwiczeniach... -libido. nie rozwodząc się nad tym tematem, po prostu widzę różnicę. Inne rzeczy: cera jak tam cera, jakiejś super poprawy nie widzę, a nawet powiem że często wyskakują niespodzianki aż u dermatologa po davercin byłam. Włosy - nie ma zmian, gęste, nic im nie jest. No i najważniejszy argument żeby odstawić tabletki: kiedyś, jak zaczynałam brać ciąża byłaby ogromnym problemem. Sporo się zmieniło, pracuję, z nauką jest trochę inaczej, mój facet ma już stałą pracę, także jest wiele opcji w razie czego. Także nie mam się co zastanawiać i za długo zwlekać z tą decyzją. Edytowane przez 201604181004 Czas edycji: 2012-04-23 o 23:48 |
|
|
|
#2007 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny a od kiedy liczycie długość cyklu? Od pierwszego dnia krwawienia z odstawienia?
|
|
|
|
#2008 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#2009 |
|
Raczkowanie
|
ja liczyłam od pierwszego dnia krwawienia z odstawienia.
teraz będę czekała na drugi naturalny
|
|
|
|
#2010 |
|
Przyczajenie
|
witam
że wcześniej nie natrafiłam na ten wątek.. Mi udało się odstawić logest po 3 latach brania już prawie rok temu. Niestety wciąż walczę z cerą i nie widzę żadnej nawet minimalnej poprawy. Okresy mam za to wszystkie regularne Zawsze to jakiś plus No i biust o rozmiar spadł... Teraz czekam tylko na jakiś przełom z cerą
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:22.

22.05.2008
14.08.2011

Szczegolnie biednego Tz-ta ktory niby nic nie robi a wkurza w te dni 
a jak nie no to wizyta u gina. poczekamy zobaczymy.