|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1231 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak ten czas szybko leci już dwa latka mają dzieci III-IV 2010
Cytat:
Robią wyścigi zawsze kto pierwszy w łazience i sikają razem Staje na podstawce - uczę go żeby wypinał biodra do przodu to nawet siusiaka nie musi trzymać. Gorzej jak mu się do jajek przyklei to po ścianach czasem dajeCytat:
Michaś sika przed wyjściem, po powrocie, przed i po spaniu. Ale pielucha zawsze zasikana. Michał pierwszy raz się rozchorował po tym jak był taki ciepły weekend i już późnym po południem przebierałam go, mogła mu pupa trochę zmarznąć. Ale pewności nie mam, wszyscy zdrowi w naszym otoczeniu byli wtedy. A teraz to zachorowaliśmy razem - tego samego dnia więc podejrzewam że zmarzliśmy po powrocie po świętach - w domu się wychłodziło do 12st i długo nie mogliśmy nagrzać murów Szkoda że Wam wizyta przepadł, daremnie zakrapiane oczka... Oby to nic groźnego. Cytat:
Chciałam jeszcze duże jedno ale chyba sobie odpuszczę![]() Co robicie jak dzieci np na zakupach się zsikają? Jak mi do wózka sklepowego nasika? Jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić - mam zostawić pełny kosz i leciec go przebrać do wc czy skończyć zakupy? A co z tym wózkiem?
|
|
#1232 |
|
Zakorzenienie
|
Tylkooliwka moj tez tak lapie za pisiorka , wiec wole ja mu trzymac
.Iza szkoda ze mala sie meczyla, ale super ze to nie wirusowka czy cus ![]() Libra u nas jest za zimno i koniec kropka co z tego ze jest koncowka kwietnia, jak ludzie zaczeli znowu w kurtkach zimowych chodzic. Z powodu zimna. Ostatnio mojemu tz-towi sie zlal ( u nas na wiosce) dodatkowo oblal sie woda, to mi go tz w recZniku samym przyniosl . W nocy juz pokaszliwal. Minelo.Przeciez jak dziecko mokre to moze sie przeziebic, przewieje czy cos,pozatym jak ciuchy mokre to zimno jest. Brrrr Leniwa to ja bylam kilka miesiecy temu , jak wyscie swoje wysadzali to mi sie nie spieszylo z lenistwa . Ja dalej w szaliku chodze takim zakladanym na szyje , bo zimno , cieplo bylo fakt , ale minelo. Cieplej sie zrobi to bedziemy latac bez , kazdy wyznacza sobie kryteria .
|
|
|
|
#1233 |
|
Zakorzenienie
|
Lind ale dlaczego ma ci nasikać do wózka z zakupami ,po prostu wysadź go siku przed sklepem
---------- Dopisano o 14:26 ---------- Poprzedni post napisano o 14:24 ---------- No to ja chyba na majorce mieszkam bo my w krótkich rękawkach latamy tylko kamizelka na to a kurtka zimowa to nie pamiętam kiedy zakładaliśmy albo wy same piecuchy jestescie
|
|
|
|
#1234 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
hehe Ja dopiero zabieram sie za to co tyjuz zrobilas , poza oknami hehehe Moj chyba raz w byl w tesco z tz-tem i sie zlal , nie wiem co zrobil . Przez przypadek poszedl bez, ale to bylo na poczatku. nie no ide ogarnac siebie i chalupe
|
|
|
|
|
#1235 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
będę szukać, a biorą 5-8 zł za godzineCytat:
|
|
#1236 |
|
Zakorzenienie
|
Bao
![]() Przyszedł mój tablet ,fajny jest ,jakoś nie przeszkadza mi ten wolny ekran chociaż jak dla mnie nie wydaje się wolny ,jest ok. Nie wiem któraś może czy mozn akupić dłuzszy kabel do ładowarki samochodowej albo taki rozdzielacz do gniazdka zapalniczki
|
|
|
|
#1237 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wercia ma jeszcze trochę katarku ale na szczęście nic więcej się nie przyplątało. Ciut gorzej spi ale tragedii też nie ma. A w dzień co 5 minut chodzi odkurzacz- tak lubi odciągać giluny KATARKIEM. jakie to cudowne urządzenie!! Moja mama przywiozła małej lalkę taka co mowi mama, smieje sie, placze itp Jestem w szoku jak ona sie z nią zżyła co chwila o niej gada... trafiony prezent jeszcze mialam sie odnieśc do tekstów Lenki i Gabrysi. One na pewno wymiataja i nie mają sobie rownych ale musze powiedziec, że moja Wercia je goni nie zapisuję jej tekstów wiec ciężko mi je przytoczyc ale czytając te wasze- jakbym Wercie słyszała ![]() Kiedyś widziała pana ktory szedl z wozkiem i obok szedł pies. Pan włożyl go do tego wózka a ona zacząl piszczeć i wyskoczył... dzis (po jakiś 2 tygodniach) przechodząc w tym miejscu mowi: "mamusiu, tu pan szedl i piesek szedł. pan wsadził do wózka a piesek byl smutny, nie chciał... i wyskoczył. I cieszył się już..." Najbardziej bawia mnie jej odmiany (choć częściej ładnie odmienia), np. dziś opowiadała mi: W-tu była koparka i traktor. dzisiaj nie ma babcia- "ale może jeszcze przyjadą" W- tak, przyjedzie kopara i będzie stoiła i trawkę będzie pan siał <wczoraj na spacerze z babcią oglądała jak siali trawe na osiedlu>Dziś wysiadamy z autobusu ja- no, wysiadamy- hopa! W- no, naleszcie. Boiłam się ja- Ty się bałaś? czego? W- autobusika, szybko pan kierował ![]() ja- nie, nie bałaś się przecież.. W- pewnie, ze nie
|
|
#1238 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jeszcze w płaszczyku flauszowym chodzę i wcale mi nie jest gorącoa z tym wysadzaniem wcale nie jest wszystko takie oczywiste,że co pół godziny da się to zrobić bo on się zapiera i nie chce,a na kibelku normalnym wogóle nie usiądzie Asiulek urocze są takie dialogi Libra daj linka jakiego kupiłaś,właśnie szukam do firmy coś na szybko potzrebuję Edytowane przez tylkooliwka Czas edycji: 2012-04-20 o 14:42 |
|
|
|
|
#1239 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeszcze chyba tydzień temu napisałam,że na dłuższe łażenie w wózku(a wózka używam tylko jak idę na ubraniowe zakupy)zakładam pampka,ale od wczoraj postanowiłam zakładać tylko na noc i na dworzu gdzieś w krzakach czy gdzieś wysadzać
|
|
#1240 |
|
Zakorzenienie
|
Ale pisałaś że na stojąco sika , bo mój od kąd się nauczył na stojąco to tylko tak ,nakładka nam się nie przydała ale schodek tak
|
|
|
|
#1241 |
|
Zakorzenienie
|
Ze co?? krótki rękaw?? Ja to ostatnio chodze w cienkim golfiuku lub bluzce z długim rekawem, na to rozpinany sweterk i skórzana kurtka- taka jesienna z lekka podpinką. Apaszka na szyi, baleriny i spodnie. I przewaznie mi zimno...
![]() dzis wyjątkowo cieplo, szłam w seterku cienkim i na to kurtka i mi bylo za cieplo momentami. Ale jak slonce zaszło to znów marzlam... takze dziwna i zdradliwa ta pogoda...
|
|
#1242 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i co zrobić w razie W?Ja nie wiem gdzie Ty mieszkasz ale u mnie dopiero dziś jest na tyle ciepło że wyszłam wynieść śmieci w cienkiej bluzce na długi, podkoszulce i polarze. A piecuch nie jestem bo od kilku tyg mam w domu 16-18st w porywach 19 czasem... Ostatnio najwyższa temp w dzień nie przekraczała 10st. Cytat:
To nawet mój leniwy ojciec jak jedziemy to bierze sam Michała na spacer i nawija do niego... i głupot go nie uczy.Rozdzielacz na pewno - czasem w dyskontach za pare groszy są.
|
|
#1243 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Pamietasz jak pisalam ze sasiadka basen wyciagla i dzieciaki sie kapaly, wtedy bylo cieplo.Teraz chlodno, deszcza pada nie pada Ja chodze w kurtce skorzanej nie ocieplanej i bez szalika nie wyjde Nie wszyscylataja w zimowkach, wtaka pogode nie wiadomo jak sieubrac , jedni w zimowkach inni w nieocieplanych. W szaliku tylko ja latam .Zalezy jaki dzien raz zimniej raz cieplej, moj tz dalej w kalesonac lata i chlopaki tez bo im zimno
|
|
|
|
|
#1244 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
właśnie ta nakładka to jest masakra przecież tam ledwo ręka się mieści a co dopiero tyłek ![]() musze schodek kupić,byłam juz po niego w Ikei,tzn najpierw do Portu weszlismy i tak się nałaziłam,ze juz mi sie nie chciało iść po ten schodek ale może jutro podjadę |
|
|
|
|
#1245 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak wiec i dupka sie spokojnie mieści nawet zmieści jeszcze rączkę, żeby się pogmerać po Bożence
|
|
#1246 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
od jakiegoś miesiąca już nie zakładam w ogóle bluzek z długim pod żakiet ,lub skóra nie ocieplona ,żadnych swetrów ani nic z tych rzeczy ![]() Cytat:
W polsce mieszkam ![]() Cytat:
![]() Dlatego ciągle mnie dziwi jak piszecie że zimno ![]() ale z drugiej strony ,my na miejscu nie posiedzimy ,ja ciągle coś robię a mały tez lata jak podpieczony |
|||
|
|
|
#1247 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie też już tak ciepło było,że razem z dzieckiem nosiłyśmy krótki rękaw.
Dzisiaj cieplutko,ale mamy zarzucone cieńkie sweterki na krótki rękaw
|
#1248 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 15:00 ---------- Poprzedni post napisano o 14:56 ---------- Ana bo Ty i ja mieszkamy w najcieplejszych regionach Polski u mnie jest 7a a u Ciebie 7b ,jest to zachód polski od okolic wrocławia do szczecina a sam region szczecina najcieplejszy ponoć przed wojną rosły tam palmy,reszta polski jest zimniejsza |
||
|
|
|
#1249 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
taką: http://allegro.pl/promocja-zestaw-po...280190596.html ---------- Dopisano o 15:03 ---------- Poprzedni post napisano o 15:01 ---------- Moja dzis miała bluzkę z długim rękawem a na to sweterek rozpinany ale takie nie całkiem cienki. No i bez rajstopek choć to rzadko na razie nam się zdarzało...
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#1250 |
|
Zakorzenienie
|
Jakas większa się wydaje
|
|
|
|
#1251 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() [QUOTE=tylkooliwka;3367268 3] Cytat:
Cytat:
to te spodnie, ja też nigdy nie lubiłam takich motywów, ale jak zobaczyłam u Agi to tak mi się spodobały bardzo fajnie wyglądajątak te spodnie chyba takie jak ostatnio kupiłyśmy tylko inny motyw ![]() piżamki były wczoraj chyba, ja oczywiście kupiłam ![]() wzięłaś te leginsy z biedronki? Aga wstaw zdjęcie w tych spodniach
|
|
|
#1252 |
|
Zakorzenienie
|
No mi się wydaje, że jest akurat. Dupka akurat się mieści a nie wpada
|
#1253 |
|
Zakorzenienie
|
libra przeprowadzam sie do ciebie chociaz u nas dzis pieknie i wczoraj tez
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1254 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() bez urazy ![]() 55 no to przytłaczająca waga ![]() ---------- Dopisano o 15:12 ---------- Poprzedni post napisano o 15:11 ---------- Darusia to dawaj ,będzie wesoło
|
|
|
|
|
#1255 |
|
Zakorzenienie
|
u nas też dzisiaj cieplutko, ja chodziłam w krótkim rękawku a Zosia miała cieniutki sweterek
|
|
#1256 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
[QUOTE=sara 85;33674257]jutro zakładam je na panieńskie to wstawię jakąś fotkę ![]() nie nie, ja ważę ok 55 kg ![]() Cytat:
Piżamki wczoraj?kurcze,a nie jutro?No to klops w takim razie ![]() Leginy hk z biedry mam,a Ty? ![]() Ło matko,ale burdel w cytowaniu się zrobił.
|
|
#1257 |
|
Zakorzenienie
|
Wiadomo u każdej z nas temperatura inna ale nie jest aż tak zimno. Zosia z tych zimnolubnych wiec ja problemu nie mam
. Krótkie rękawy owszem już nosimy, żadnych rajstop itp. Jeszcze w kwestii pieluch oczywiście to mam koleżankę która ma syna teraz już 19-to letniego. Owszem były wtedy pampki ale w takiej cenie że były tylko do doktora i na urodziny do teściowej . Pamiętam za każdym razem jak był temat nauki sikania to zawsze mówiła, że synek przestał nosić pieluchę (tetra) mając równo rok. Zdjęła wspomnianą wyżej i zostawiła bez niczego. Zlał się tylko raz w majty. Jechali w odwiedziny do babci z Piekar Śląskich do Stargadru Szczecińskiego (łatwo sprawdzić jaka to trasa) i nie posikał ani fotelika ani majtek ani niczego innego, zatrzymywali się i sikali. Dodam tylko że jej Tż nie włączał się w naukę sikania synka więc to ona sama go nauczyła sikać na stojąco . Przykład na to że się daNawet jak się dziecię zleje w wózku marketowym to przecież to wsiąka w spodnie a nie leci po podłodze. Lind - może upiecz sobie ciasto dzisiaj a jutro zrób resztę. Fajnie przejdzie smakami i się połączy (tak mi się wydaje). Śmietankę kupowałam łowicką 2x 500 ml 36% (Libra polecała) i zamiast śmietanfixu dodałam zelatynę (50 ml gorącej wody + 3 łyżki żelatyny). Dokładnie trzeba wymieszać i jak już śmietana jest ubita na sztywno to delikatnie zimną wlewać małym strumyczkiem. ---------- Dopisano o 15:38 ---------- Poprzedni post napisano o 15:36 ---------- A i jeszcze jedno - nie wszystkie dzieci są takie jak Nina Any
|
|
#1258 |
|
Zakorzenienie
|
tylkooliwka ja konkretnego tableta nie polecam, bo sama takiego nie posiadam
![]() Ja mam telefon Samsung Galaxy, i jak mam porównanie z ojca Nokią co niby ten sam lepszy ekran, to mój jakoś tak ładnie chodzi, a u niego musze czasami dotyk poprawiać(niewiem jak to wytłumaczyć) Mój synek ma tel. z ekranem oporowym, i dla niego super, bo innych nie używał, i nie ma porównania, to mojego zabardzo nie umie używać bo na tych oporowych bardziej paznokciem się klika niż palcem. Dlatego polecam te ekrany pojemnościowe a nie oporowe ![]() Libra ja niby ciepłolubna, ale podobnie do Was już od dłuższego czasu chodzimy w wiosennych kurtkach. Myślę że to dlatego że jak człowiek uprawia sport i wiecznie w ruchu to już to samo grzeje. Eryk to już wogle ostatnio w samej bluzie chodzi i tshircie z krotkim pod spodem, i spocony, ale on ma ten kołnierz na szyji, a to taka gruba gąbka, i niby oddycha, ale grzeje go strasznie. Więc często wygląda tak że Eryk w bluzie, ja w marynarce, Erwin w ociplaczu, oni trampki, ja balerinki, a jedziemy do znajomuch gdzie rodzinka w kozakach, wełnianych czapkach, i puchowych kurtkach. Mój tz chodzi w skórzaniej kurtce takiej wiosennej. Ja się zsikania nie bałam nawet zimą, bo przecież jak dziecko się zsika to mamy jeszcze sporo czasu puki ma dodatkowe ciepełko osikanych majt ![]() Najlepiej jak wyjezdzaliśmy na kilka dni, i w dzień wyjazdu mały spał w gościnnym i się zsikał. wytarłam i tyle, bo przeciez skóra. A jak wróciliśmy jaki smrod straszliwy, musiałam cały narożnik prać, porozkładać, bo gdzieś się w szpary wlało, a podłogę pod narożnikiem domestosem umyłam ![]() ---------- Dopisano o 16:46 ---------- Poprzedni post napisano o 16:43 ---------- A to autko co mój synek tak już drugi dzień kocha to takie http://allegro.pl/zabawki-wader-autk...281877597.html Nawet po Eryka do szkoły brał ze sobą, i ciewczyny na furę zarywał
|
|
#1259 | |||||
|
Zakorzenienie
|
no co za menda jedna
, moj tz to CZUB ![]() Nie wiem jak ja to czytalam ze tyle postow pominelam ![]() Cytat:
![]() Kiedy za smoka sie zabieracie ![]() Cytat:
no masakra Cytat:
, i same leginy . WIesz to tez zalezy jak u was jest cieplo, bo moji tez w bluzach, koszulach z dlugim i bez kalesonow latali, ale pogoda sie pogorszyla , starszy mowi ze mu zimno bylo w szkole to nie bede w imie kwietnia zabraniac mu kalesonow hehe Niech lata i tak ich nieprasuje ![]() Cytat:
tez nie moj gust. Cytat:
Wiesz to zalezy ile dziecko wypilo i ile wysikalo, moji jak sie zsiurali to nie jedna kaluze musialam wycierac, ooo przypomnialo mi sie jak starszy nam sie w tesco tez zsikal to cieklo po wozku , na szczecie to bylo w momencie wejscia do sklepu Moj z rana zlal sie tylko przy tz-cie, przy mnie nontoper lata na nocnik , nawet go nie wysadzam , ale ale zeby nie bylo tak fajnie kupe zaliczyl w 70% w gaciach bleeeeeeeeeeeeeeee. Przyczailam smrod i cos mi sie udalo uratowac w nociku. Teraz wanne w domestosie mocze
Edytowane przez monka23 Czas edycji: 2012-04-20 o 17:51 |
|||||
|
|
|
#1260 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pewnie że każde jest inne. Ja tylko przytoczyłam przykład że można i tyle. Zosia też strasznie dużo pije i równie dużo leje ale kałuż w marketach nie wycierałam (jeszcze ).Prawda jest taka że 40 lat wstecz i wogóle właśnie w czasie stosowania pieluch tetrowych dzieci sikały na nocnik dużo wcześniej. Jakbys tak miała kilkanaście na dzień zalanych pieluch wyprać ręcznie albo we "frani" to byś moze miała inne zdanie . A do tego wszystkiego mieć zimną wodę.Moja mama mówiła ze ja szybko załapałam a teściowa że Tż dłuzej lał io to był dla niej duzy problem
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:41.

Robią wyścigi zawsze kto pierwszy w łazience i sikają razem
. Myślę że jeden słoik starczy tylko zalezy jaki duży bo oprócz samych wiśni potrzebny jest ten kompocik.

Z powodu zimna.

będę szukać, a biorą 5-8 zł za godzine

To nawet mój leniwy ojciec jak jedziemy to bierze sam Michała na spacer i nawija do niego... i głupot go nie uczy.