Worek z dziećmi rozwiązany,pierwsze Mamy w wątku...mamy!Mamy V-VI 2012 cz.VII - Strona 14 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Jaki tytuł Wam się podoba dla następnej części?
Jedne Mamy mają dzieci, a do innych bocian leci.Mamy V-VI 2012 cz.VIII 31 44,93%
Mamy rozpakowane i spakowane razem plotkują i debatują.Mamy V-VI 2012 cz.VIII 0 0%
Dzieci kwietniowe i majowe czekają na maluchy majowo-czerwcowe.V-VI 2012 cz.VIII 2 2,90%
Naszym malcom cyca damy i dwupaki wciąż wspieramy.Mamy V-VI 2012 cz.VIII 5 7,25%
Pociechy karmimy, przewijamy i za dwupaki kciuki trzymamy.Mamy V-VI 2012 cz.VIII 2 2,90%
Mamy rodzą, dzieci mają, na maluchy swe czekają.Mamy V-VI 2012 cz.VIII 1 1,45%
Na porodówkę biegniemy,bo z dzieciaczkami spotkać się już chcemy. V-VI cz.VIII 0 0%
Wiosna za oknem,wyprawki czekają, kolejne Mamuśki na porodówki gnają.V-VI 2012 cz.VIII 4 5,80%
Która następna?Której się spieszy? Wciąż mamy w wątku za mało dzieci.V-VI 2012 cz.VIII 8 11,59%
Ptaszki ćwierkają, wiosna wszędzie, który brzdąc następny będzie? V-VI 2012 cz.VIII 3 4,35%
Bociany latają i dzieciaczki na bieżąco nam dostarczają.Mamy V-VI 2012 cz.VIII 4 5,80%
Euro za pasem, najważniejsze dla nas są nasze bobasy. Mamy V-VI 2012 cz.VIII 0 0%
Koko spoko, lekarze na nasze Mamusie mają oko Mamy V-VI cz.VIII 1 1,45%
Bociany latają, kapusta rośnie, kolejne dzieciaczki witamy radośnie.Mamy V-VI 2012 cz.VIII 8 11,59%
Głosujący: 69. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-04-21, 07:28   #391
anulka4771
Wtajemniczenie

Dot.: Worek z dziećmi rozwiązany,pierwsze Mamy w wątku...mamy!Mamy V-VI 2012 cz.VII

Ja od 4nocy budzę się o 4.40 i patrze dwie godziny w sufit Czy o tej godzinie przyjdzie na świat Szymon

Benka co to za cwiczenia??
Edit już znalazłam.

Filipek ur 28.12.2007
Szymonek ur 15.05.2012

Ćwiczę

Edytowane przez anulka4771
Czas edycji: 2012-04-21 o 07:36
anulka4771 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-21, 07:55   #392
ania_85
Rozeznanie

Dot.: Worek z dziećmi rozwiązany,pierwsze Mamy w wątku...mamy!Mamy V-VI 2012 cz.VII

Czesc Dziewczyny

Witam w znaku zodiaku Byka!!!!

Wczoraj tak mnie mlody skopal,ze dzisiaj nie moge wstac z lozka, chyba mnie cala od srodka porozrywal

8 tyg po cc,jak ja to wytrzymam...tylek mi opada,barków juz nie mam:/ 18 sierpnia musze wygladac na cycus glancus bo bede swiadkowa

milego weekendu, ja dla odmiany poleze sobie w lozku
ania_85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-21, 07:55   #393
niunia32
Zakorzenienie

cześć!!!

ja już wstanięta, najedzona. nawet firanki przeprałam. teraz sprzątanie i czekanie na lampę. mam nadzieję, że przyjdzie zanim mąż do pracy pójdzie.
niebawem pewnie się teściowa zjawi.

ja się jeszcze muszę wybrać z firanką do mamy co by mi tasiemkę wszyła.
no i zdecydować się w końcu muszę na woal na zasłonkę dekoracyjną do małego pokoju

Malinka

Haniusia
niunia32 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-21, 08:17   #394
anulka4771
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ania_85 Pokaż wiadomość
Czesc Dziewczyny

Wczoraj tak mnie mlody skopal,ze dzisiaj nie moge wstac z lozka, chyba mnie cala od srodka porozrywal

8 tyg po cc,jak ja to wytrzymam...tylek mi opada,barków juz nie mam:/ 18 sierpnia musze wygladac na cycus glancus bo bede swiadkowa

Aniu ja mysle zę ty nie bedziesz miała najmniejszego problemu z powrotem do ekstra wyglądu.Zrzucisz brzuszek i będziesz laska

Filipek ur 28.12.2007
Szymonek ur 15.05.2012

Ćwiczę
Stary 2012-04-21, 08:39   #395
olla83
Rozeznanie

Cytat:
Czesc Dziewczyny

u mnie też sie szykuje cc, termin porodu mam na koniec maja, cc pewnie wczesniej, a ja musze być gotowa na świadkowanie na ślubie brata 21 lipca! waga mi nareszcie ruszyła- jest 1kg na plus w ciągu ostatniego miesiąca, mam już prawie 7 kg na plusie co ktoś znajomy mie zobaczy to sie smieje że mam taką piłeczkę z przodu, a dalej jestem chuda jak przed ciążą... tylko mi się wydaje że od kilku tyg. zaczełam puchnąć, na twarzy to widać i po palcach u rąk , obrączki przestały być luźne.

wczoraj sie dowiedzialm ze jak dziecko jest ułożone pośladkowo, to obowiązkowo tzreba wykonać usg stawów biodrowych. nawet jesli poród był przez cc. bo być może przez kilka miesięcy konieczna będzie wkładka ortopedyczna, dawniej nie było wkładek i to sie nazywało chyba szarokie pieluchowanie. dziwne, że moja gin jeszce nic o tym nie wspominała.

Edytowane przez olla83
Czas edycji: 2012-04-21 o 08:46
olla83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-21, 08:41   #396
niunia32
Zakorzenienie

Łazienka prawie gotowa. Tylko polka do przetarcia i podłoga. Pki co odpoczywam, bo sie zmeczylam. Zaraz zabieram sie za wc. Najchętniej to bym sie położyła

Malinka

Haniusia
niunia32 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-21, 08:44   #397
Gaabbi
Wtajemniczenie

Dzień dobry.

Zaraz będę nadrabiała wszystko co napisałyście, ale pierwsze co mam prośbę.

Któraś z Was pisała, że ma kontakt z _millena. Bardzo proszę, żeby napisać do niej smsa. Martwię się.
Gaabbi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-21, 08:48   #398
śliweńka
Zakorzenienie

a ja mogę ponarzekać na bezsenność w nocy półtorej h gwiazdorzenia jak nie kupa, to obsikała się, to dwa razy cyca dziś rano też 1,5h fikania

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
06.02.2019 Kropek http://fajnamama.pl/suwaczki/kw05lel.png
śliweńka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-21, 08:50   #399
anulka4771
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez śliweńka Pokaż wiadomość
a ja mogę ponarzekać na bezsenność w nocy półtorej h gwiazdorzenia jak nie kupa, to obsikała się, to dwa razy cyca dziś rano też 1,5h fikania
Mówią że noworodki śpią cały czas.Ale nie mój Filip on spał 3 godziny i 3 godziny czuwał i tak na zmiane nawet w nocy.Dopiero z czasem zakumał że w nocy się śpi.

Filipek ur 28.12.2007
Szymonek ur 15.05.2012

Ćwiczę
Stary 2012-04-21, 09:02   #400
Gaabbi
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kaśka k Pokaż wiadomość
ja już po wizycie

szyjki już nie ma czekamy na rozwarcie... gin mówi że za dwa tygodnie to my się raczej już nie zobaczymy
Cytat:
to trochę się rozminął

w sumie dziewczynki to ja dopiero zaczęłam sobie chodzić w środę i chciałabym jeszcze pohasać z tą ciążą z tydzień. Czuję że muszę się teraz trochę fizycznie rozruszać, bo po prostu nie dam rady urodzić.
Jutro wybieram się na chrzciny. Po 26 kwietnia mogę rodzić, tylko czy da się to jakoś z młodym załatwić????

Co z milleną? odzywała się wczoraj? pamięta ktoś?
mam do niej nr tel, bo przysłała mi kiedyś na PW, ale nie wiem czy nie za wcześnie żeby panikować i pisać...
co myślicie?
kaśka, dzisiaj jeszcze baw się na chrzcinach, ale obawiam się, że dotrzymać do 26 kwietnia będzie ciężko Jakby nie było, to będzie dobrze

Co do _millena, tak jak wyżej, proszę napisz lub zadzwoń do niej

Cytat:
Napisane przez izotropia Pokaż wiadomość
ja juz chce do domu,plecy od tego lozka mnie bola - ta lekarz powiedzial ze poobserwujemy dalej brzuch i teraz ruchy i ze bez powodu nie beda mnie tu trzymac ale ile obserwowac beda to nie wiem najwazniejsze,ze nic sie nie dzieje. dobranoc
Trzymaj się. Pewnie długo Cię trzymać nie będą, ale najgorszy jest chyba weekend, co? Ja leżałam od wtorku wieczór do czwartku i to dla mnie optymalny czas na szpital No może do piątku jeszcze bym zniosła. Ale później weekend pewnie bym przepłakała cały

moniczka, pytałaś o koszty szydełkowania. Ciężko to tak na prawdę policzyć, ale napiszę Ci tak orientacyjnie. Szydełko kosztowało mnie 5,50 (wiadomo, że nie na jeden raz), motek włóczki kosztował 4,50 a zużyłam mniej więcej połowę.

W ogóle, to tak mnie to szydełkowanie wciągnęło, że szok Do wieczora szydełkuję, rano wstaję i biorę szydełko do ręki. Dzisiaj P robił dla mnie śniadanie, a ja leżąc w łóżku już szydełkowałam Robię teraz poszewkę na poduszkę do pokoju Hani. Poduszka będzie na fotel bujany, żeby było mi wygodniej siedzieć

Wczoraj nastąpił jakiś przełom w moim samopoczuciu psychicznym. Cały dzień wkurzałam się niemiłosiernie na wszystko. Wieczorem wyżyłam się ciut na P. On odpuścił, poszedł się kąpać, a jak wyszedł z łazienki, to we mnie nastąpiła jakaś przemiana Chyba dałam ujście emocjom i zrobiło mi się lepiej. P dał się udobruchać i z lekkim sercem poszłam spać. Dzisiaj od rana też mam mega pozytywne nastawienie do życia. Czuję taki wewnętrzny spokój Mam nadzieję, że się to nie zmieni.
Ja ogólnie należę do osób, którym się mordka i dusza cieszy z różnych drobnych rzeczy. Dzisiaj od rana np. bardzo mnie cieszy, że muchy latają mi po pokoju To takie szczęście, że wiosna nastała na dobre, życie się budzi

Już nie zanudzam.
Życzę wszystkim dobrego nastroju i miłego dnia.
Stary 2012-04-21, 09:03   #401
SzmaragdowyKotek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Michalowa79 Pokaż wiadomość

Wogóle o tym jeszcze nie myślałam - ale z tego co Was czytam to jakaś masakra cenowa - no i Kotek ma racje że taniej i bezpieczniej wykupić pakiet w prywatnej opiece - no i odpadają przepełnione korytarze.
Muszę się zorientować w temacie - chociaż wydawało mi się że mam na to jeszcze czas...
No masakra, masakra. Ten abonament rozrzerzony w Medicoverze kosztuje 310zł/mc, a w tym masz wszystkie, absolutnie wszystkie szczepienia tymi najlepszymi szczepionkami. Przy płatności za cały rok z góry dają 10% zniżki. I tak pokalkulowałam, że praktycznie w cenie wszystkich szczepień mamy kompleksową opiekę z karetką włącznie (odpukać), wizytami domowymi i specjalistycznymi, czyli od razu konsultacje okulistyczne, kardiologiczne, ortopedyczne, USG bioderek i wszystkie inne, KTG i wszystkie bajery mamy już w cenie w jak by nie było świetnych warunkach i na terenie całej Polski. Dla mnie to też było ważne, bo się przeprowadzamy, więc interesowało mnie, jak mają tę kwestię rozwiązaną. Nie ma tłoku, wstrętnych kafelków z czasów głębokiej komuny, niemiłych recepcjonistek i tym podobnych udogodnień, nie mówiąc o tłokach w poczekalni, gdzie zawsze ktoś kicha i kaszle. I idź tu z noworodkiem w tak przyjazne miejsce... Jak jedziemy na wycieczkę i coś jest nie tak, dzwonimy na infolinię i jedziemy do najbliższego Medicoveru albo wysyłają do nas lekarza. Więc moim zdaniem jak ktoś chce zaszczepić dziecia na wszystko, to ten abonament ma głęboki sens. W drugim roku życia już nie bardzo, bo jest mało szczepień, a pakiet podstawowy to tak niewiele daje, że ja wolę wtedy płacić za poszczególne wizyty, ale w pierwszym roku to naprawdę się opłaca. Polityka prorodzinna państwa... cholera jasna... za co my płacimy te składki, jak dziecko leczymy prywatnie, wszystkie szczepienia mieliśmy prywatnie, ja chodzę do gina i endo prywatnie, dentysta prywatnie, no jasny szlag! Przecież z tych pieniędzy, które nam zabierają na obowiązkowe składki, to można by wykupić taki abonament dla całej rodziny!! A tak to prócz składek musisz wykupić abonament, jak chcesz chodzić do lekarza w ludzkich warunkach...

Edytowane przez SzmaragdowyKotek
Czas edycji: 2012-04-21 o 09:22
SzmaragdowyKotek jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-04-21, 09:04   #402
Timii
Rozeznanie

witam Was kobitki weekendowo już prawie nadrobiłam Wasze wczorajsze gadulstwo a teraz będę już na bieżąco bo wczoraj dostałam zwolnienie narazie tylko na tydzień ale w sumie potrzebuję na 2 tygodnie bo 5 maja zaczynam już macierzyński więc może jeszcze na tydzień uda się zdobyć wczoraj po pracy i po jeździe do lekarza w taaakich korkach padłam jak kawka ale dziś biorę się ze szczęścia za porządki no i z praniem mogę w końcu ruszyć nawet drugą suszarkę wczoraj kupiłam
Timii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-21, 09:10   #403
kism
Wtajemniczenie

Cześć!

Cytat:
aniu, ja jestem pewna, że Ty ze swoim zapałem szybko wrócisz do formy i figury
Ja też na razie w łóżku

Cytat:
Napisane przez olla83 Pokaż wiadomość
wczoraj sie dowiedzialm ze jak dziecko jest ułożone pośladkowo, to obowiązkowo tzreba wykonać usg stawów biodrowych. nawet jesli poród był przez cc. bo być może przez kilka miesięcy konieczna będzie wkładka ortopedyczna, dawniej nie było wkładek i to sie nazywało chyba szarokie pieluchowanie. dziwne, że moja gin jeszce nic o tym nie wspominała.
To nie jest kwestie dla ginekologa tylko dla pediatry Z tego co ja wiem, to generalnie każdemu dziecku trzeba zrobić usg stawów biodrowych.
kism jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-21, 09:18   #404
SzmaragdowyKotek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kism Pokaż wiadomość
Chcąc zaszczepić na wszystko rzeczywiście wychodzi 840 zł na jedną dawkę...
No, wiedziałam, ze taniej niż 4 lata temu raczej nie będzie...niestety...

---------- Dopisano o 10:16 ---------- Poprzedni post napisano o 10:15 ----------

Cytat:
To nie jest kwestie dla ginekologa tylko dla pediatry Z tego co ja wiem, to generalnie każdemu dziecku trzeba zrobić usg stawów biodrowych.

Tak, każde dziecko musi mieć USG stawów biodrowych w 1-2 miesiącu życia. Średnio robi się tak ok. 6 tygodnia życia, bo im wcześniej coś się wykryje, tym krócej trwa ewentualne leczenie I nie idzie się z tym do pediatry tylko do ortopedy

---------- Dopisano o 10:18 ---------- Poprzedni post napisano o 10:16 ----------

Cytat:
Napisane przez Timii Pokaż wiadomość
witam Was kobitki weekendowo już prawie nadrobiłam Wasze wczorajsze gadulstwo a teraz będę już na bieżąco bo wczoraj dostałam zwolnienie narazie tylko na tydzień ale w sumie potrzebuję na 2 tygodnie bo 5 maja zaczynam już macierzyński więc może jeszcze na tydzień uda się zdobyć wczoraj po pracy i po jeździe do lekarza w taaakich korkach padłam jak kawka ale dziś biorę się ze szczęścia za porządki no i z praniem mogę w końcu ruszyć nawet drugą suszarkę wczoraj kupiłam
Gratulacje!!!
Stary 2012-04-21, 09:26   #405
kism
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Gaabbi Pokaż wiadomość
Wczoraj nastąpił jakiś przełom w moim samopoczuciu psychicznym. Cały dzień wkurzałam się niemiłosiernie na wszystko. Wieczorem wyżyłam się ciut na P. On odpuścił, poszedł się kąpać, a jak wyszedł z łazienki, to we mnie nastąpiła jakaś przemiana Chyba dałam ujście emocjom i zrobiło mi się lepiej. P dał się udobruchać i z lekkim sercem poszłam spać. Dzisiaj od rana też mam mega pozytywne nastawienie do życia. Czuję taki wewnętrzny spokój Mam nadzieję, że się to nie zmieni.
Ja ogólnie należę do osób, którym się mordka i dusza cieszy z różnych drobnych rzeczy. Dzisiaj od rana np. bardzo mnie cieszy, że muchy latają mi po pokoju To takie szczęście, że wiosna nastała na dobre, życie się budzi
Już nie zanudzam.
Eee tam, co to za zanudzanie. Tak trzymaj!

Cytat:
wczoraj dostałam zwolnienie narazie tylko na tydzień ale w sumie potrzebuję na 2 tygodnie bo 5 maja zaczynam już macierzyński więc może jeszcze na tydzień uda się zdobyć wczoraj po pracy i po jeździe do lekarza w taaakich korkach padłam jak kawka ale dziś biorę się ze szczęścia za porządki no i z praniem mogę w końcu ruszyć nawet drugą suszarkę wczoraj kupiłam
Super! Udanego suszenia!
kism jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-21, 09:30   #406
kapukat
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anulka4771 Pokaż wiadomość
Mówią że noworodki śpią cały czas.Ale nie mój Filip on spał 3 godziny i 3 godziny czuwał i tak na zmiane nawet w nocy.Dopiero z czasem zakumał że w nocy się śpi.
no i mój śpi, cale dnie i noce, budzi się tylko na jedzenie

Cytat:

Już nie zanudzam.
no wreszcie przełamałaś złą passę oby tak pozostało!

Cytat:

jak Ci się udało zdobyć zwolnienie? Gratuluję!

---------- Dopisano o 10:30 ---------- Poprzedni post napisano o 10:26 ----------

Cytat:
Napisane przez SzmaragdowyKotek Pokaż wiadomość

Tak, każde dziecko musi mieć USG stawów biodrowych w 1-2 miesiącu życia. Średnio robi się tak ok. 6 tygodnia życia, bo im wcześniej coś się wykryje, tym krócej trwa ewentualne leczenie I nie idzie się z tym do pediatry tylko do ortopedy

u nas nie ma tego - chyba, że pediatra się dopatrzy jakiś anomali
kapukat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-21, 09:30   #407
begie13
Zadomowienie

Witam weekendowo

Dziś mam dobry humorek pranie się pierze ale coś słonko opuściło Tychy...zaraz zabieram się za sprzątanie i układanie ubranek w komodzie, bo wreszcie uprasowałam wszystkie cały tydzień mi to zajęło...

Cytat:

Ja mam stały kontakt z Perse uściskam i pozdrowię Ją od Was!
Koniecznie

Cytat:
Napisane przez kapukat Pokaż wiadomość
no tak to jest w ciąży - głód atakuje w nieznanym momencie
Dzisiaj zaatakował mnie o godzinie 5 ale nie dałam się i zasnęłam z powrotem

Cytat:
Napisane przez moniczka1302 Pokaż wiadomość
bylam i wrocilam
stwierdzam, ze albo ja albo ten facet to dziwolag
mowila do mnie jakims niezrozumialym jezykiem i co chwsile sie pytal czego od nich oczekuje nosz kuzwa po to sie idzie do anestezjologa zeby dal znieczulenie, mialam mu powiedziec ze chce dostac ladny samochod i wakacje w chorwacji?!?!?
troche mnie to rozsmieszylo, powiedzialam mu ze jeszcze nie zdecydowalam ,czy wezme zzo ale skoro taka konsultacja jest wskazana to wolalam ją odbyc.
No i dowiedzialam sie, ze z moim podwyzszonym poziomem leukocytow moglabym miec znieczulenie, ale mam jakis stan zapalny i musze znowu isc na badania krwi i moczu.
dobry tekst...

czyli jak chcę iść na taką konsultację to muszę zadzwonić do szpitala do anestezjologa i umówić się na wizytę i zapłacić tak? jak to się załatwia?

Cytat:
Napisane przez moniczka1302 Pokaż wiadomość

powiem Ci ze tez o niej czesto mysle i wiem ze udziela sie na watku aniolkowych mam

mam nadzieje, ze stara sie trzymac jak najdzielniej - troche podczytalam te forum i zrobilo mi sie strasznie przykro, nie wiem, czy dalabym sobie rade i znalazla w sobnie tyle sil...
Też wczoraj czytałam, co tam u niej...i smutek mnie dopadł, jestem pełna podziwu dla niej.

Cytat:
ja już po wizycie

szyjki już nie ma czekamy na rozwarcie... gin mówi że za dwa tygodnie to my się raczej już nie zobaczymy
Nie ma czym się martwić, Ty już spokojnie możesz rodzić Trzymam kciuki

Cytat:
Ech, wspomniałyście, że Perse jest na forum, więc zaczęłam czytać na AM... Nawet wcześniej nie szukałam, bo ona sama wspominała, że żegna się ogólnie z forum...
I teraz mam taki nastrój znowu, że wiele spraw, o których tu piszemy, jest tak mało istotne... Na pewno rozumiecie dobrze, co mam na myśli... Choć oczywiście wiele z nich też jest bardzo ważnych, bo chcemy przecież jak najlepiej zadbać o zdrowie i szczęście naszych dzieci!
Pewnie doczytam sobie Was tylko do końca i jutro poodpowiadam...
Wczoraj miałam identyczny nastrój, po czytaniu AM

Cytat:
U mnie wg tego co pisałam wcześniej na jedną dawkę pójdzie 440 zł. Tzn. 280 pneumokoki i 160 meningokoki. W 1 r.ż. 3 dawki, w 2 r.ż. 1 dawka, czyli w pierwszym roku 1320 zł...

Poza tym postaram się Wam trochę rozjaśnić. Mam już nieco wiedzy po Maksie, a ostatnio też sama dla siebie rozwałkowałam temat... To będzie o pierwszym roku szczepień, potem jest tego o wieeele mniej. Ceny podaję z mojej przychodni. Jak sprawdzałam w necie to ogólnie są zbliżone +/- 20 zł.

Na początek terminy szczepień: 6 tyg. (2 mies.), 12 tyg. (3/4 mies.), 18 tyg. (5 mies.), - to są takie 3 podstawowe terminy, na nfz za każdym razem są 3 wkłucia. I jeszcze 24 tyg. (6/7 mies.) samo wzw b (jeśli nie ma jej w skojarzonej).

Szczepienia obowiązkowe na nfz:
- tzw. DiPerTe (błonica, tężec, krztusiec), ta szczepionka jest taka nazwijmy ją 3w1 zawsze w jednym wkłuciu - 6, 12, 18 tyg.
- Hib - 6, 12, 18 tyg.
- polio - 12, 18 tyg.
- wzw b - 6, 24 tyg.

Teraz w wersji 5w1, cena 120 zł/dawkę obejmuje DTP, Hib, polio.
I wtedy mamy taki harmonogram:
- 5w1 - 6, 12, 18 tyg.
- wzw b - 6, 24 tyg.
czyli 5 wkłuć mniej

Wersja 6w1, cena 200 zł/dawkę, to samo co wyżej i jeszcze w tym wzw b i wtedy tylko:
- 6w1 - 6, 12, 18 tyg.
czyli 7 wkłuć mniej

Czyli do tych szczepień obowiązkowych wybiera się jedną z powyższych wersji, a ponadto są pneumokoki, meningokoki i rotawirus.
Pneumokoki, 280 zł/dawkę - 6, 12, 18 tyg.
Meningokoki, 160 zł/dawkę - 6, 12, 18 tyg.
Rotawirus, 200zł/dawkę przy 3-dawkowej, 320 zł/dawkę przy 2-dawkowej.
boshe co za ceny ... wątpię, żeby nas było na te szczepienia stać nawet jeśli uzbieramy trochę pieniędzy na chrzcinach...

muszę sobie gdzieś zapisać tę rozpiskę...

dzięki za info

Cytat:
Napisane przez anulka4771 Pokaż wiadomość
: cmok::c mok:

to jest chore.Ja już wiem że mnie nie będzie na nie stacBynajmniej nie z naszych wypłat,zwłaszcza że ja po macierzyńskim ide najprawdopodobniej na kuronia.Musiałabym na szczepionke tylko jedną miec jakąś ekstra kwote np becikowe.Musze z M pogadac-on pewnie od kwoty padnie na zawał.Ale ja bym tak bardzo chciała że skoro już Filip choruje to żeby chociaż Szymona ustrzec choc troche
No... mój P. właśnie o mało co zawału nie dostał po czym rzucił krótki komentarz: nie stać nas na to

Cytat:
Napisane przez śliweńka Pokaż wiadomość
No to pięknie to pewnie nie koniec talentów młodej gwiazdy

Co raz częściej odczuwam jakiś ból w szyjce... macie/ lub miałyście tak w moim tc ?

Wanda
begie13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-21, 09:32   #408
SzmaragdowyKotek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kapukat Pokaż wiadomość
no i mój śpi, cale dnie i noce, budzi się tylko na jedzenie

Zjawisko całkowicie mi nieznane, jestem zielona z zazdrości! Skąd to się biorą takie spokojne dzieci??? Ale masz fajnie! Nasza pediatra i moja gin to się śmiały, że dziwią się, że zdecydowaliśmy się na drugie dziecko! To ja też poproszę takie jedno!
Stary 2012-04-21, 09:32   #409
begie13
Zadomowienie

Cytat:

A dostaje się skierowanie do ortopedy, czy taka wizyta u ortopedy i usg to już na własną rękę, odpłatnie?

Wanda
begie13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-21, 09:36   #410
SzmaragdowyKotek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez begie13 Pokaż wiadomość

Koniecznie
Perse pozdrowiona i wyściskana już wczoraj! Jak tylko będzie coś wiedziała, to powiedziała,że się odezwie do nas na forum. Kazała Was również pozdrowić i uściskać!
Stary 2012-04-21, 09:42   #411
izotropia
Rozeznanie

no to zostaje na weekend ordynator powiedzial ze w pn mnie zbada i wtedy zobaczymy narazie biore luteine bo odstawili mi cos przeciwskurczowego,licze ruchy 3x dziennie i mam nadzieje ze nic nie bedzie sie dzialo i w pn wroce do domu
izotropia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-21, 09:42   #412
SzmaragdowyKotek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez begie13 Pokaż wiadomość
A dostaje się skierowanie do ortopedy, czy taka wizyta u ortopedy i usg to już na własną rękę, odpłatnie?
Wiesz co, że nie mam pojęcia, bo my wszystko (włącznie ze szczepieniami) mieliśmy prywatnie. Ale chyba dostaje się skierowanie do ortopedy i USG robisz wtedy na tej wizycie bezpłatnie, bo to jest badanie zdecydowanie z takich obowiązkowych. No jak nie zrobisz, to nikt Ci głowy nie urwie, ale jak ortopeda mi mówił, kiedy wykryją coś u takiego maluszka, to leczenie trwa kilka tygodni, jak pójdziesz w wieku kilku miesięcy - to wtedy trwa kilka miesięcy i jest znacznie bardziej skomplikowane.
Kapukat - jestem w szoku.. jak niby lekarz ma coś stwierdzić, jak nie zrobi USG...nie rozumiem tego... przecież nie prześwietli dziecka oczami...

Czas edycji: 2012-04-21 o 09:43
Stary 2012-04-21, 09:43   #413
ladybird_1987
Rozeznanie

Hej dziewczyny!!
Ja jak zwykle witam się z kubkiem kawy, ale zaraz idę jeszcze poleżeć- niech się mała wyszaleje. I już chyba nie będę pisać o córeczce -mała. Mój M. zdecydował się na imię. Będzie Hanna.
Cytat:
No w końcu. Za dużo to Ci czasu nie zostało, ale dobrze że w końcu wszystko ogarniesz.

Kism dzięki za tą rozpiskę. Skopiowana. Też muszę porozmawiać na ten temat z M. Ciekawe co on na to powie...
Stary 2012-04-21, 09:44   #414
SzmaragdowyKotek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez izotropia Pokaż wiadomość
no to zostaje na weekend ordynator powiedzial ze w pn mnie zbada i wtedy zobaczymy narazie biore luteine bo odstawili mi cos przeciwskurczowego,licze ruchy 3x dziennie i mam nadzieje ze nic nie bedzie sie dzialo i w pn wroce do domu
Mocno trzymam kciuki!
Stary 2012-04-21, 09:46   #415
doris888
Rozeznanie

Cytat:
No masakra... w USA czy Kanadzie i innych cywilizowanych krajach wszystkie te szczepienia na pneumokoki czy meningokoki są obowiązkowe!!! I to od dawna. Właśnie to jest tragedia, że u nas o zdrowiu dzieci decyduje zasobność portfeli rodziców bo ilu rodziców po prostu nie stać na te szczepionki... a przecież zwłaszcza jak dziecko jest chorowitkiem, to powinno być zaszczepione na te wszystkie świństwa. Do 6 m-ca życia szczepienia są co 6 tygodni, potem już rzadziej do ukończenia 1 r.ż. W drugim roku życia szczepienia to już sporadycznie, więc jeszcze jakoś da się uskładać. Ale faktycznie, koszty szczepionek do 6 m.ż dziecka są dla "przeciętnej" czy wręcz uboższej rodziny horrendalne...często nie do przeskoczenia ale u nas jak zwykle zwycięża myślenie: " a może nie zachoruje i się uda?". Chyba zapłacić za szczepienie byłoby taniej dla państwa, niż potem płacić niepełnosprawnemu z tego powodu dziecku rentę przez kilkadziesiąt lat życia, wyłączyć z pracy jego rodziców, płacić za rehabilitację czy w najlepszym wypadku ponosić koszty pobytu w szpitalu i leczenia...ech, masz rację, masakra... u nas jak zwykle - zamiast profilaktyki naprawianie skutków i płacz nad rozlanym mlekiem, a własciwie to po prostu zostawienie potem rodziców samym sobie z problemem ciężko chorego dziecka...
racja, aż się nie chce myśleć o tym wszystkim- szczególnie że z tego co napisała Kism to największy wydatek do 18 tyg. a wiadomo że wyprawka też kosztuje i mało kto zdąży "załatać" portfel i mieć na szczepienia- nie mówię tu nawet o tych skojarzonych ale samych Pnaumokokach i Menigokokach bo wydaje mi się że są najważniejsze... jeszcze gdyby te 1320 zł wychodziło na rok jakoś rozłożone a to w zasadzie 5 miesięcy
bardzo przykre że jest takie myślenie "a może się uda i nie zachoruje" ale z drugiej strony co pozostaje tym których nie stać na te szczepienia... jeżeli mnie nie będzie stać będę myśleć tak samo i myślę że będzie to naturalne...

Cytat:
U mnie wg tego co pisałam wcześniej na jedną dawkę pójdzie 440 zł. Tzn. 280 pneumokoki i 160 meningokoki. W 1 r.ż. 3 dawki, w 2 r.ż. 1 dawka, czyli w pierwszym roku 1320 zł...

Poza tym postaram się Wam trochę rozjaśnić. Mam już nieco wiedzy po Maksie, a ostatnio też sama dla siebie rozwałkowałam temat... To będzie o pierwszym roku szczepień, potem jest tego o wieeele mniej. Ceny podaję z mojej przychodni. Jak sprawdzałam w necie to ogólnie są zbliżone +/- 20 zł.

Na początek terminy szczepień: 6 tyg. (2 mies.), 12 tyg. (3/4 mies.), 18 tyg. (5 mies.), - to są takie 3 podstawowe terminy, na nfz za każdym razem są 3 wkłucia. I jeszcze 24 tyg. (6/7 mies.) samo wzw b (jeśli nie ma jej w skojarzonej).

Szczepienia obowiązkowe na nfz:
- tzw. DiPerTe (błonica, tężec, krztusiec), ta szczepionka jest taka nazwijmy ją 3w1 zawsze w jednym wkłuciu - 6, 12, 18 tyg.
- Hib - 6, 12, 18 tyg.
- polio - 12, 18 tyg.
- wzw b - 6, 24 tyg.

Teraz w wersji 5w1, cena 120 zł/dawkę obejmuje DTP, Hib, polio.
I wtedy mamy taki harmonogram:
- 5w1 - 6, 12, 18 tyg.
- wzw b - 6, 24 tyg.
czyli 5 wkłuć mniej

Wersja 6w1, cena 200 zł/dawkę, to samo co wyżej i jeszcze w tym wzw b i wtedy tylko:
- 6w1 - 6, 12, 18 tyg.
czyli 7 wkłuć mniej

Czyli do tych szczepień obowiązkowych wybiera się jedną z powyższych wersji, a ponadto są pneumokoki, meningokoki i rotawirus.
Pneumokoki, 280 zł/dawkę - 6, 12, 18 tyg.
Meningokoki, 160 zł/dawkę - 6, 12, 18 tyg.
Rotawirus, 200zł/dawkę przy 3-dawkowej, 320 zł/dawkę przy 2-dawkowej.

zapisałam sobie- pewno jak pokaże mężowi to chyba się za głowę złapie, ale myślę że będę sięstarać jak Ty żeby znaleźć kasę na Menigo i Pneumokoki... skojarzone chyba raczej nie, tak jak już któraś tu pisała nas kłuli wiele razy i żyjemy...
doris888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-21, 09:51   #416
SzmaragdowyKotek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ladybird_1987 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny!!
Ja jak zwykle witam się z kubkiem kawy, ale zaraz idę jeszcze poleżeć- niech się mała wyszaleje. I już chyba nie będę pisać o córeczce -mała. Mój M. zdecydował się na imię. Będzie Hanna.

No w końcu. Za dużo to Ci czasu nie zostało, ale dobrze że w końcu wszystko ogarniesz.

Kism dzięki za tą rozpiskę. Skopiowana. Też muszę porozmawiać na ten temat z M. Ciekawe co on na to powie...

Fajnie, że już macie imię! śliczne! rozpiski nie musisz pamiętać właściwie, bo po pierwszej wizycie i szczepieniach lekarz z wizyty na wizytę będzie pilnował, jakie szczepienia masz przygotować (da Ci receptę) na kolejny raz i jakie badania zrobić i dziewczyny, chciałam Wam powiedzieć, że większość z tych szczepionek trzeba przechowywać w lodówce po kupieniu!!! jak będzie gorąco, to w aptece są takie specjalne foliowe torebki - termosy na szczepionki! bo jak przegrzejecie, to mozna wyrzucić do śmieci... w sumie myślę, że spokojnie można je włożyć do takiej torby na mrożonki, porządnie zwinąć kilka razy i dokładnie zamknąć, jeżeli będziecie je nieść z apteki do domu, czy jechały do przychodni z własnymi szczepionkami.
Stary 2012-04-21, 10:00   #417
rinco
Wtajemniczenie

Hej

Śniło mi się dzisiaj, że przyjechali po mnie jacyś ludzie ze szpitala, żebym już jechała rodzić, bo już mój termin był, a ja torby nie miałam spakowanej i czekali na mnie, a ja się w pośpiechu pakowałam, prasowałam koszule itd. No i trochę się tym snem przestraszyłam i postanowiłam się dziś spakować (przynajmniej częściowo)

Cytat:
W ogóle, to tak mnie to szydełkowanie wciągnęło, że szok Do wieczora szydełkuję, rano wstaję i biorę szydełko do ręki. Dzisiaj P robił dla mnie śniadanie, a ja leżąc w łóżku już szydełkowałam Robię teraz poszewkę na poduszkę do pokoju Hani. Poduszka będzie na fotel bujany, żeby było mi wygodniej siedzieć
Hehehe, witaj w klubie U mnie to samo - całymi dniami szydełkuję Teraz zaczęłam robić szydełkowe zabawki (zwierzątka), wczoraj zrobiłam biedronkę, dziś może coś innego. Chcę zrobić taki zestaw kilku zwierzątek, może będzie się dało zrobić z nich jakąś zawieszkę np. do wózka, albo coś w stylu karuzeli Mąż mi wczoraj dokupił jeszcze włóczki

Cytat:
No wreszcie!!! To ciesz się wolnością
rinco jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-21, 10:11   #418
Gaabbi
Wtajemniczenie

Timii, super że masz to zwolnienie
rinco, no to nas dopadło

Cytat:
Napisane przez ladybird_1987 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny!!

No to witamy kolejną Hanię
Zapisać imię Waszej córki w pierwszym poście?

Tą rozpiskę szczepionek może chcecie na pierwszą stronę?

Dostałam potwierdzenie, że mebelki dla Hani przyjadą do nas w środę
Stary 2012-04-21, 10:13   #419
clauudik
Rozeznanie

Cześć dziewczyny, melduję się jeszcze w dwupaku, mam nadzieję, że jeszcze przez jakiś czas. Jakaś depresja mnie dopadła, więc pewnie trochę ciszej posiedzę. Też wczoraj byłam na AM... Ale to nie jedyny powód mojego podłego nastroju. Nie będę Wam psuć tego słonecznego dnia. Idę wyłożyć kości do słońca, może jakoś pomoże. Gdybym się zaczęła sypać na pewno napiszę smska, rinco mogę do Ciebie?

Miłego weekendu mamusie

Nasz skarb 06/05/2012

...and nothing else matters...

http://www.suwaczki.com/tickers/ex2b9vvjae3cdu8n.png
clauudik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-21, 10:14   #420
SzmaragdowyKotek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez doris888 Pokaż wiadomość
racja, aż się nie chce myśleć o tym wszystkim- szczególnie że z tego co napisała Kism to największy wydatek do 18 tyg. a wiadomo że wyprawka też kosztuje i mało kto zdąży "załatać" portfel i mieć na szczepienia- nie mówię tu nawet o tych skojarzonych ale samych Pnaumokokach i Menigokokach bo wydaje mi się że są najważniejsze... jeszcze gdyby te 1320 zł wychodziło na rok jakoś rozłożone a to w zasadzie 5 miesięcy
bardzo przykre że jest takie myślenie "a może się uda i nie zachoruje" ale z drugiej strony co pozostaje tym których nie stać na te szczepienia... jeżeli mnie nie będzie stać będę myśleć tak samo i myślę że będzie to naturalne...

Ale ja absolutnie nie pisałam tego w kontekście myślenia zrozpaczonego rodzica, która by chciał zaszczepić dziecko, a nie może, bo go na to po prostu nie stać!!! Pisałam to w kontekście polityki państwa, która celowo uważam, naraża dzieci na poważne zachorowania na zasadzie - jedne zachorują, inne nie, przy mniej poważnych powikłaniach i tak wszystkie koszty spadną na rodziców, przy groźniejszych popłacimy trochę rent i jakoś to będzie... zawsze mozna odmówić renty, rodzic pójdzie do sądu, zyskamy kilka lat...
Na pewno pneumo, meningo i rotawirus to podstawa... tamte szczepienia mogą być skojarzone albo nie, to nie ma większego znaczenia... tzn. wiem tylko, że te nowocześniejsze szczepionki są lepsze w sensie, że nie mają skutków ubocznych, inny skład w sensie nośników, że nieszkodliwe. W szpitalu szczepiają (szczepieniami obowiązkowymi) czymś, co na świecie zostało wycofane i jest podobno produkowane tylko dla krajów Afryki i wschodnich, bo jest tanie... Za te lepsze szczepionki, które są produkowane za Zachód trzeba niestety płacić. Wiem, że tak jest chyba z zapaleniem wątroby - jest ta zwykła szczepionka i nowoczesny Engerix. Jak chcesz mieć Engerix, musisz za niego zapłacić Bo to państwo decyduje o tym, za jakie szczepionki zapłaci dla dziecka. No i płaci za najtańsze, starej generacji... Resztę kosztów najlepiej przerzucić na rodziców...

Czas edycji: 2012-04-21 o 10:17
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości