Nasze Codzienne Jadłospisy XVI - Strona 118 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-04-21, 16:19   #3511
tapetka22
Zakorzenienie

Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy XVI

Cytat:
Napisane przez natalcia250 Pokaż wiadomość
tylko, że ja przed kolacją ćwiczę i zdawało mi się, że lepiej białko, serek wiejski, twaróg, albo tuńczyk

dzięki, cieszę się, trudno jest ogarnąć wszystkie wiadomości na raz jakie są jeszcze źródła NNKT oprócz oliwy?

edit:
można jeść na r kotlety sojowe na obiad?
pewnie ze mozna-to bialko przeciez
co do nnkt-orzechy,pestki dynii,słonecznika

jedz wiecej rano wegli złozonych
Stary 2012-04-21, 16:54   #3512
aniolbezskrzydel89
Zadomowienie

Moje U(/lekkie P)

I Pełnoziarnisty kokosowy scone z migdałami, serek wiejski z miodem, duże jabłko, inka z mlekiem i gorzkim kakao

II
Spaghetti bolognese (pełnoziarnisty makaron, sos: pomidory, cebula, czosnek, mięso mielone drobiowo-wołowe, przyprawy, starty parmezan)

III
Mały jogurt naturalny z pełną miseczką truskawek, miodem, płatkami kukurydzianymi i posiekanym paskiem czekolady mlecznej , inka z mlekiem; podjadana masa serowa na sernik, mniami.

IV
2 kromki chleba graham z sałatą, pastą z kurczaka (kawałki mięska z udka, pieczarki, mandarynki, ananas, majonez, przyprawy), rzeżuchą (nareszcie urosła! ) i ogórkiem konserwowym, 300ml soczku wielowarzywnego

Moje podwieczorki robią się powoli większe niż śniadania...

Aparatka
20.12.2012 - góra
21.03.2013 - dół + wyciągi

Edytowane przez aniolbezskrzydel89
Czas edycji: 2012-04-21 o 16:58
aniolbezskrzydel89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-21, 17:06   #3513
tapetka22
Zakorzenienie

aniołku co to jest to ze śniadania??
Stary 2012-04-21, 17:10   #3514
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tapetka22 Pokaż wiadomość
aniołku co to jest to ze śniadania??
Scone - okrągłe ciastko bez dodatków, które zazwyczaj łamie się na kawałki i smaruje masłem. Podawane do herbaty w Wielkiej Brytanii podczas tzw. five o'clock.

---------- Dopisano o 17:10 ---------- Poprzedni post napisano o 17:08 ----------

Cytat:
Napisane przez aniolbezskrzydel89 Pokaż wiadomość
Moje U(/lekkie P)

I Pełnoziarnisty kokosowy scone z migdałami, serek wiejski z miodem, duże jabłko, inka z mlekiem i gorzkim kakao

II
Spaghetti bolognese (pełnoziarnisty makaron, sos: pomidory, cebula, czosnek, mięso mielone drobiowo-wołowe, przyprawy, starty parmezan)

III
Mały jogurt naturalny z pełną miseczką truskawek, miodem, płatkami kukurydzianymi i posiekanym paskiem czekolady mlecznej , inka z mlekiem; podjadana masa serowa na sernik, mniami.

IV
2 kromki chleba graham z sałatą, pastą z kurczaka (kawałki mięska z udka, pieczarki, mandarynki, ananas, majonez, przyprawy), rzeżuchą (nareszcie urosła! ) i ogórkiem konserwowym, 300ml soczku wielowarzywnego

Moje podwieczorki robią się powoli większe niż śniadania...
Fajnie

Moje truskawkowe U

I 3 kromki wieloziarnistego z serkiem śmietankowym,jajecznicą i pomidorem

II 3 duze czekoladowe naleśniki z serkiem waniliowym i truskawkami

III duży talerz barszczu białego z jajkiem i ziemniakami
7 pierogów ze szpinakiem i sosem czosnkowym

IV szklankowe ala tirmaisu (biszkopty maczane w capuccino na to wylana masa serowa, truskawki, potem ponownie masa, starta czekolada i truskawki do dekoracji)(masa serowa byłą z kostki sera)

V planowany paluch ziarnisty na pół obie z serkiem topionym,sałatą, jajkiem, tuńczykiem w sosie własnym, pomidorem

Przekąski: pasek czekolady malaga, jabłko, orzeszki arachidowe, kilka delicji z nadzieniem limonki

Książki potrzebują nowego domu

Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-21, 17:26   #3515
tapetka22
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ervisha Pokaż wiadomość
Scone - okrągłe ciastko bez dodatków, które zazwyczaj łamie się na kawałki i smaruje masłem. Podawane do herbaty w Wielkiej Brytanii podczas tzw. five o'clock.

---------- Dopisano o 17:10 ---------- Poprzedni post napisano o 17:08 ----------

Fajnie

Moje truskawkowe U

IV szklankowe ala tirmaisu (biszkopty maczane w capuccino na to wylana masa serowa, truskawki, potem ponownie masa, starta czekolada i truskawki do dekoracji)(masa serowa byłą z kostki sera)

V planowany paluch ziarnisty na pół obie z serkiem topionym,sałatą, jajkiem, tuńczykiem w sosie własnym, pomidorem

Przekąski: pasek czekolady malaga, jabłko, orzeszki arachidowe, kilka delicji z nadzieniem limonki
dzikeuje za objasnienia ze szczegołami
a jadlo-jak zawsze rewelacyjne

ps.powiedz miTy te wszystkie posilki robisz sama<pierogi, tiramisu itp>?
ps2.iles Ty tych jajec dzis zjadła :d??

Edytowane przez tapetka22
Czas edycji: 2012-04-21 o 17:30
tapetka22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-21, 18:07   #3516
Milka1224
Rozeznanie

U aczkolwiek przez te banany robi sie chyba monotonnie

I klasyka - jogurt naturalny z mieszanką płatków (owsiane, orkiszowe, żytnie, pszenne, jęczmienne), orzechami pecan, migdałami, jabłkiem i cynamonem

II wrapy z sałaty - sałata+wędlina drobiowa + papryka, drugi sałata + bieluch ze szczypiorem i rzodkiewkami , kilka mac razowych do pochrupania

III smoothie z 2 bananów i kakao naturalnego, posypany poppingiem

IV pieczone na pikantnie udko z kurczaka, ziemniaczki gotowane z natką pietruszki + surówka (świezy ogórek, papryka, czerwona cebula, sałata, papryczki chilli, przyprawa bułgarska)

V bedzie obwarzanek krakowski z ziarenkami z wedzonym łososiem, ajwarem i moze pomidorek do tego
Milka1224 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-21, 18:11   #3517
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
dzikeuje za objasnienia ze szczegołami
a jadlo-jak zawsze rewelacyjne

ps.powiedz miTy te wszystkie posilki robisz sama<pierogi, tiramisu itp>?
ps2.iles Ty tych jajec dzis zjadła :d??
Tak sama I zjadlam jak na razie 2 jajca I na kolacje 3

---------- Dopisano o 18:11 ---------- Poprzedni post napisano o 18:09 ----------

Cytat:
Napisane przez Milka1224 Pokaż wiadomość

I klasyka - jogurt naturalny z mieszanką płatków (owsiane, orkiszowe, żytnie, pszenne, jęczmienne), orzechami pecan, migdałami, jabłkiem i cynamonem

II wrapy z sałaty - sałata+wędlina drobiowa + papryka, drugi sałata + bieluch ze szczypiorem i rzodkiewkami , kilka mac razowych do pochrupania

IV pieczone na pikantnie udko z kurczaka, ziemniaczki gotowane z natką pietruszki + surówka (świezy ogórek, papryka, czerwona cebula, sałata, papryczki chilli, przyprawa bułgarska)

V bedzie obwarzanek krakowski z ziarenkami z wedzonym łososiem, ajwarem i moze pomidorek do tego
Pomidorek koniecznie I mi się podoba

Stary 2012-04-21, 18:16   #3518
tapetka22
Zakorzenienie

Cytat:
Tak sama I zjadlam jak na razie 2 jajca I na kolacje 3

---------- Dopisano o 18:11 ---------- Poprzedni post napisano o 18:09 ----------

Pomidorek koniecznie I mi się podoba
łeee..to skromna ta jajorka z rana

podziwiam Cie za pierogi-mnie by sie nie chcialo;p

---------- Dopisano o 18:16 ---------- Poprzedni post napisano o 18:13 ----------

Cytat:
Napisane przez Milka1224 Pokaż wiadomość

super pomysł na wrapy
Stary 2012-04-21, 18:19   #3519
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
łeee..to skromna ta jajorka z rana

podziwiam Cie za pierogi-mnie by sie nie chcialo;p

---------- Dopisano o 18:16 ---------- Poprzedni post napisano o 18:13 ----------

super pomysł na wrapy
To są jajca swojskie i są na prawde duze Takie podwójne. L jak nie XL

Stary 2012-04-21, 18:26   #3520
nikol12
Rozeznanie

U :
śniadanie : pełnoziarniste panceksy z serkiem wiejskim 150g - nie light, bananem, mocnym kubkiem cappucino ( ,,trochę " za dużo mi się sypneło )
II śniadanie : jogurt owocowy, po 2 łyżki : musli,pł. owsianych, zdrowego błonnika, z 6 suszonych śliwek, 2 gruubaśne kromy chałki, gruszka, marchew
Obiad : 4 ziemniaki, 3 pulpeciki w sosie pomidorowym ( takie wielkości piłeczki pinpongowej - może odrobinę większe), surówka z marchwii i kapusty
Po : małe jabłko, 3 śliwki suszone
Podwieczorek : 100g chudego twarogu z jog.nat - tyle żeby wymieszać, 2 ogromniaste ogórki kiszone
wpadły : 4 wafle ryżowe
Kolacja :buła z ziarnami z masłem, żółtym serem, szynką, 2 ogórkami kiszonymi, jabłko
Ruch : 1h roweru, 30 min rolek, 1 h spaceru, 30 min hula hop

Do ocenki

Edytowane przez nikol12
Czas edycji: 2012-04-21 o 18:28
nikol12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-21, 18:29   #3521
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nikol12 Pokaż wiadomość
U :
śniadanie : pełnoziarniste panceksy z serkiem wiejskim 150g - nie light, bananem, mocnym kubkiem cappucino ( ,,trochę " za dużo mi się sypneło )
II śniadanie : jogurt owocowy, po 2 łyżki : musli,pł. owsianych, zdrowego błonnika, z 6 suszonych śliwek, 2 gruubaśne kromy chałki, gruszka, marchew
Obiad : 4 ziemniaki, 3 pulpeciki w sosie pomidorowym ( takie wielkości piłeczki pinpongowej - może odrobinę większe), surówka z marchwii i kapusty
Po : małe jabłko, 3 śliwki suszone
Podwieczorek : 100g chudego twarogu z jog.nat - tyle żeby wymieszać, 2 ogromniaste ogórki kiszone
wpadły : 4 wafle ryżowe
Kolacja :buła z ziarnami z masłem, żółtym serem, szynką, 2 ogórkami kiszonymi, jabłko
Ruch : 1h roweru, 30 min rolek, 1 h spaceru, 30 min hula hop

Do ocenki

Fajnie

Stary 2012-04-21, 18:39   #3522
nikol12
Rozeznanie

Cytat:
Fajnie
a tak na oko to ile tu może być kcal, bo jestem ciekawa czy kalorycznie też się zgadza
Stary 2012-04-21, 18:46   #3523
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nikol12 Pokaż wiadomość
a tak na oko to ile tu może być kcal, bo jestem ciekawa czy kalorycznie też się zgadza
Tego Ci nie powiem bo kalorie mnie nie interesują

Edytowane przez Ervisha
Czas edycji: 2012-04-21 o 18:48
Stary 2012-04-21, 18:57   #3524
noper
Przyczajenie

Cześć wszystkim
Jestem tu nowa. Zdecydowałam się trochę przytyć, bo jestem naprawdę chuda i doszłam do wniosku, że lato niebawem, a kto chce widzieć chudzinę w kostiumie kąpielowym? A tak na serio, dla efektu wizualnego powinnam przybrać tu i tam. Dzisiaj jest jeden z moich pierwszych dni tycia i zabieram się do tego na czuja, wiec proszę o rady.

Śniadanie: owsianka z kaszą manną (pół szklanki płatków i łyżka manny) na szklance mleka, na wierzchu len, otręby, płatki pełnoziarniste z orzechami, kukurydziane, wiórki kokosowe, amarantus. Wcześniej kawa pół na pół z mlekiem

II śniadanie: spora bułka (wedle napisu na cenie, miała jakieś 120g) razowa z szynką drobiową i ogórkiem, czarnymi oliwkami

Obiad: 1/4 paczki makaronu durum z trzema łyżkami oliwy (robiłam pesto), pomidorkiem, obficie wszystko posypane serem żółtym

Podwieczorek: na początek pitna czekolada, pół godziny potem: miseczka płatków pełnoziarnistych, spora miseczka kaszki ryżowo-kukurydzianej (bobovita, czy coś w tym stylu) z dżemem na wierzchu

Kolacja: kromka chleba razowego z szynką i pomidorem, kubeczek jogurtu naturalnego z płatkami, otrębami i całym tym "sypkim" ekwipunkiem a'la śniadanie, wyjdzie tego chyba na równi z jogurtem

I jak?

Chciałam zaznaczyć, że od małego dziecka nie jem masła ani margaryny na pieczywie i to się nie zmieni. Dzisiaj wyszło trochę mało owoców, no i orzechów, ale w orzechy jutro się zaopatrzę. Plus: mięso jem naprawdę rzadko, poza szynką drobiową, jak widać. Ryby trochę częściej, ale szczerze, to niewiele brakuje mi do wegetarianki.

I jak, ujdzie? Jakieś rady? Nie chciałabym sobie rozpcyhać zanadto żołądka, a chcę jeść wystarczająco kalorycznie, dlatego wskazane rady "podbijaczowe".
I mam jeszcze pytanie... Jak rozłożyć to sobie w czasie, kiedy jest szkoła? Śniadanie podzielić na dwa? Byłabym wdzięczna, jakby ktoś mi pomógł godzinowo. Za każdą pomoc będę wdzięczna
noper jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-21, 19:21   #3525
Phynn
Zakorzenienie

U/ R

1: bułka razowa z dynią, obydwie połówki z masłem, chudym twarogiem, rzodkiewką i szczypiorkiem.
2: gruszka i kiwi.
3: rosół z lanymi kluseczkami, marchewką + gotowane mięso z udka.
4: musli orzechowe, kilka pokruszonych zbożowych ciasteczek wymieszane z kilkoma łyżeczkami waniliowego serka i mlekiem; duża parzona kawa.
5: 2 jajka na twardo z warzywami.

Rozsunąć suwak, by
Zdjąć skafander ciała
Zapomnieć
Wejść w nowe życie
W zwiewnej sukience

Phynn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-21, 19:28   #3526
olik187
Rozeznanie

Cytat:

Fajnie

Moje truskawkowe U

proszę o przepis na masę serową;D
olik187 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-21, 19:35   #3527
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Phynn Pokaż wiadomość
U/ R <--- czemu to ?

1: bułka razowa z dynią, obydwie połówki z masłem, chudym twarogiem, rzodkiewką i szczypiorkiem.
2: gruszka i kiwi.
3: rosół z lanymi kluseczkami, marchewką + gotowane mięso z udka.
4: musli orzechowe, kilka pokruszonych zbożowych ciasteczek wymieszane z kilkoma łyżeczkami waniliowego serka i mlekiem; duża parzona kawa.
5: 2 jajka na twardo z warzywami.
.
teczowa dlolinka 21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-21, 19:35   #3528
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez olik187 Pokaż wiadomość
proszę o przepis na masę serową;D
Nic trudnego Zmiksowałam kostkę twarogu z 2 łyżkami cukru pudru i jogurtem naturalnym Jak chcesz możesz dodac aromat, więcej cukru, kakao lub czekoladę. Następnym razem ja dodam gorzką startą Ja miałam

Edytowane przez Ervisha
Czas edycji: 2012-04-21 o 19:38
Stary 2012-04-21, 20:18   #3529
noper
Przyczajenie

Cześć

Jestem nowa. Piszę tu, bo uznałam, że powinnam trochę przytyć. To jeden z moich pierwszych dni, dlatego będę wdzięczna za wszelkie rady i sugestie:

śniadanie: owsianka z kaszą kamnną (1/2 szklanki płatków, łyżka manny) na szklance mleka, na wierzchu len mielony, otręby, kakao, amarantus, płatki z orzechami, kukurydziane, wiórki kokosowe, ryż preparowany. pół godziny wcześniej kawa pół na pół z mlekiem

II śniadanie: bułka razowa (wedle tego, co pisało w piekarni, ok. 120g) z szynką drobiową, ogórkiem i czarnymi oliwkami

Obiad: 1/2 paczki makaronu durum z pesto (3 łyżki oliwy, mieszanka do pesto), połową pomidora, całość obficie posypana serem żółtym

Podwieczorek: pół godziny przed jedzeniem pitna czekolada z saszetki. Potem spora miseczka kaszki dla dzieci (bobivita czy coś w tym stylu), miseczka płatków, dżem (kilka łyżek do kaszki)

Kolacja: 2 kromki razowego z szynką i ogórkiem, kubeczek jogurtu nat. z wszystkimi tymi sypkimi rzeczami ze śniadania, w dużej ilości (pewnie takiej, jak sam jogurt :P)

I jak? Dodam, że nie używam masła od wczesnego dzieciństwa, a z mięs to jem praktycznie tylko szynkę. Czasami rybę czy jakiś drób, ale generalnie to nie jestem tego fanką.

Nie chcę sobie rozepchać niepotrzebnie żołądka, dlatego jeśli macie uwagi - proszę. I byłabym też wdzięczna, gdyby ktoś pomógł mi rozplanować posiłki w dni szkolne - o których godzinach najlepiej jeść? Poza domem jestem do 15.

Z góry dziękuję za rady
Stary 2012-04-21, 21:01   #3530
julink
Raczkowanie

dzisiejsze R!
Sniadanie- 200 g jogurtu naturalnego,100 g serka homogenizowanego, 3 lyzki platkow owsianych,pokrojone 5 truskawek,kilka winogron i garsc mieszanki orzechow
sniadanie 2-kromka razowca pokrojona jeszcze na pol-jedna polowka z tunczykiem,druga z szynka drobiowa
obiad- kilka brokul, miesko z indyka, 3-4 lyzki ryzu parabolied
podwieczorek-tu niestety zgrzeszylam bedac na urodzinach-kawalek ciasta marchewkowego+skubalam winogronka i mandarynka
kolacja-salatka z tunczykiem-tunczyk,salata,pomidor,pa pryka,ogorek kiszony
jutro z rana planuje cwiczenia na silowni,co by spalic zbędne,weekendowe ciasta
julink jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-21, 21:09   #3531
noper
Przyczajenie

Cześć

Chcę przytyć kilka kilo, bo mam sporawą niedowagę, a chcę wyglądać lepiej, zwłaszcza, że nadchodzi lato - sezon kostiumów kąpielowych i sukienek. Cóż... to jeden z moich pierwszych dni. Proszę o ocenę tego startu

śniadanie: owsianka z kaszą manną na mleku (1/2 szklanki płatków, łyżka manny, szklanka mleka), na wierzchu mielony len, otręby, amarantus, płatki kukurydziane i pełnoziarniste z migdałami, kakao, wiórki kokosowe, pół godziny przed: kawa pół na pół z mlekiem
II śniadanie: buła razowa (w piekarni pisało, że ma ok. 120g) z szynką drobiową, ogórkiem i czarnymi oliwkami
obiad: 1/4 paczki makaronu z pesto (2 łyżki oliwy, mieszanka do pesto), połową pomidora, wszystko obficie posypane serem żółtym
podwieczorek: pół godziny przed pitna czekolada z saszetki, potem miseczka (sporawa) kaszki dla dzieci (bobovita, coś w ten deseń), miseczka płatków, kilka łyżek dżemu
kolacja: dwie kromki chleba razowego z szynką, kubeczek jogurtu nat. z tym, co bylo na wierzchu owsianki, solidną porcją

Dodam, że nigdy nie jadłam masła i margaryny na pieczywie. Uraz z dzieciństwa, i tego nie zmienię. Nie przepadam też za mięsem, wyjątkiem jest szynka (pewnie dlatego, że znając życie, niedużo w niej mięsa :P).
Nie chcę tylko sobie rozpychać żołądk - jakieś sugestie na dobicie kalorii? Chcę jeść normalne porcje, a nie się przejadać, żeby potem mieć rozciągnięty żołądek po całym tyciu.

Plus, bardzo proszę o pomoc w rozplanowaniu posiłków w "zwykły dzień". Poza domem jestem do około 15. Wtedy powinnam jeść 5, 6 posiłków?

Będę wdzięczna za rady

Edytowane przez noper
Czas edycji: 2012-04-21 o 21:11
Stary 2012-04-21, 23:36   #3532
Zelka_07
Raczkowanie

UUUU

- jajecznica z 3 jaj na maśle z polędwicą sopocką, szczypiorkiem i serem żóltym, 2 kromki razowca takie po 30g, pomidor
-2 paski czekolady z całymi orzechami, michałek kawowy, michałek biały
-w knajpce frytki, mieso z cyca kurzego, zestaw surówek sosiki
lampka wina
-salatka z tuńczyka (salata, tunak, groszek cebula,kukurydza, pomidor, sosik) ćwikła podjadana ze sloika

taki dziwny ten jadlospis bo caly dzień w terenie
ocenicie?
Stary 2012-04-22, 10:27   #3533
mickey_mouse
Raczkowanie

U wczorajsze.

I: Serek wiejski z pieprzem, cebulką, kiełkami fasoli mung, rzeżuchy i rzodkiewki, 2 kromki chleba domowego żytniego na zakwasie.

II. jogurt naturalny z bananem, orzechami włoskimi, cynamonem i suszonymi morelami

III. miseczka zupy z czerwonej soczewicy i warzyw; kasza gryczana z warzywami na patelnię i sosem czosnkowym

jabłko, ze 2 garście pistacji
, kawa z mlekiem, cukrem i malibu (powiedzmy, że podwieczorek )

IV. 3 kromki chleba jak na śniadanie z pastą z awokado i jaj na twardo (awokado, jaja, musztarda, sok z cytryny, czosnek, cebulka, sól, pieprz)

ostatnio miałam w ręku gałązkę pomidorów i wielką chęć je kupić ^^ ale mimo wszystko jeszcze się wstrzymam, wydaje mi się, że korzyści płynące z jedzenia pomidorów teraz są mniejsze niż szkodliwość nawozów, którymi są nafaszerowane. W ogóle, zaczął się najgorszy okres na warzywa i owoce, nie sądzicie? Nawet jabłka są coraz gorsze. No nic, byle do pierwszych truskawek ;-)
ocaleję mimo to
mickey_mouse jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-22, 10:48   #3534
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez noper Pokaż wiadomość
Cześć

Chcę przytyć kilka kilo, bo mam sporawą niedowagę, a chcę wyglądać lepiej, zwłaszcza, że nadchodzi lato - sezon kostiumów kąpielowych i sukienek. Cóż... to jeden z moich pierwszych dni. Proszę o ocenę tego startu

śniadanie: owsianka z kaszą manną na mleku (1/2 szklanki płatków, łyżka manny, szklanka mleka), na wierzchu mielony len, otręby, amarantus, płatki kukurydziane i pełnoziarniste z migdałami, kakao, wiórki kokosowe, pół godziny przed: kawa pół na pół z mlekiem
II śniadanie: buła razowa (w piekarni pisało, że ma ok. 120g) z szynką drobiową, ogórkiem i czarnymi oliwkami
obiad: 1/4 paczki makaronu z pesto (2 łyżki oliwy, mieszanka do pesto), połową pomidora, wszystko obficie posypane serem żółtym
podwieczorek: pół godziny przed pitna czekolada z saszetki, potem miseczka (sporawa) kaszki dla dzieci (bobovita, coś w ten deseń), miseczka płatków, kilka łyżek dżemu
kolacja: dwie kromki chleba razowego z szynką, kubeczek jogurtu nat. z tym, co bylo na wierzchu owsianki, solidną porcją

Dodam, że nigdy nie jadłam masła i margaryny na pieczywie. Uraz z dzieciństwa, i tego nie zmienię. Nie przepadam też za mięsem, wyjątkiem jest szynka (pewnie dlatego, że znając życie, niedużo w niej mięsa :P).
Nie chcę tylko sobie rozpychać żołądk - jakieś sugestie na dobicie kalorii? Chcę jeść normalne porcje, a nie się przejadać, żeby potem mieć rozciągnięty żołądek po całym tyciu.

Plus, bardzo proszę o pomoc w rozplanowaniu posiłków w "zwykły dzień". Poza domem jestem do około 15. Wtedy powinnam jeść 5, 6 posiłków?

Będę wdzięczna za rady
Jedząc normlanie nie przytyjesz. Musisz troszkę zwiększyć jedzenie by były efekty. Co do dobijania kalorii dobrym pomysłem są orzechy, suszone owoce jedzone między posiłkami. Do tego jakieś herbatniki, biszkopty (nie musisz jeść codziennie). Owsianka na mleku 3,2%, twaróg tłusty a nie chudy, sery żółte. Możesz sobie robić naleśniki, pancakes. Zawsze do sałatek czy kaszy, ryżu, ziemniaków dodawaj jakiś tłuszcz w postaci sosu, oliwy, masła. Między posiłkami pij również koktajle, zjadaj batoniki musli. zachowaj równowagę w spożyciu "dobrych" węglowodanów (ryż, chleb graham, makaron, owoce, ziemniaki), białek (jaja, twaróg, mleko, kurczak, ryby, sery, pij mleko i kefiry), tłuszczy - zwłaszcza niezbędnych kwasów tłuszczowych jak omega 3 i omega 6 (oliwa z oliwek, nasiona, orzechy, ryby). Węglowodany regulują wyrzut insuliny - hormonu anabolicznego warunkującego przyrost masy mięśniowej, a białko buduje i wzmacnia mięśnie.

Cytat:
Ważne wskazówki dietetyczne

• Przy niedożywieniu i wyniszczeniu organizmu przybieranie na wadze zaczynamy od diety niskokalorycznej, zwiększając stopniowo z każdym dniem liczbę kalorii, aż do 2800-3000 kcal na dobę.
  • Do mleka dodajemy żółtka jaj, gotujemy kleiki z ryżu lub kaszy, a ziemniaczane purée podajemy ze świeżym masłem lub śmietanką.
  • Na początku przyrządzamy mięso mielone z drobiu lub cielęciny. Łagodnie przyprawiamy do smaku, potem gotujemy na parze. Później możemy je smażyć, najlepiej bez tłuszczu.

---------- Dopisano o 10:48 ---------- Poprzedni post napisano o 10:43 ----------

Cytat:
Napisane przez mickey_mouse Pokaż wiadomość
U wczorajsze.

I: Serek wiejski z pieprzem, cebulką, kiełkami fasoli mung, rzeżuchy i rzodkiewki, 2 kromki chleba domowego żytniego na zakwasie.

II. jogurt naturalny z bananem, orzechami włoskimi, cynamonem i suszonymi morelami

III. miseczka zupy z czerwonej soczewicy i warzyw; kasza gryczana z warzywami na patelnię i sosem czosnkowym

jabłko, ze 2 garście pistacji
, kawa z mlekiem, cukrem i malibu (powiedzmy, że podwieczorek )

IV. 3 kromki chleba jak na śniadanie z pastą z awokado i jaj na twardo (awokado, jaja, musztarda, sok z cytryny, czosnek, cebulka, sól, pieprz)

ostatnio miałam w ręku gałązkę pomidorów i wielką chęć je kupić ^^ ale mimo wszystko jeszcze się wstrzymam, wydaje mi się, że korzyści płynące z jedzenia pomidorów teraz są mniejsze niż szkodliwość nawozów, którymi są nafaszerowane. W ogóle, zaczął się najgorszy okres na warzywa i owoce, nie sądzicie? Nawet jabłka są coraz gorsze. No nic, byle do pierwszych truskawek ;-)
Fajnie Smacznie i zdrowo

Edytowane przez Ervisha
Czas edycji: 2012-04-22 o 10:47
Stary 2012-04-22, 10:56   #3535
noper
Przyczajenie

Cytat:
Jedząc normlanie nie przytyjesz. Musisz troszkę zwiększyć jedzenie by były efekty. Co do dobijania kalorii dobrym pomysłem są orzechy, suszone owoce jedzone między posiłkami. Do tego jakieś herbatniki, biszkopty (nie musisz jeść codziennie). Owsianka na mleku 3,2%, twaróg tłusty a nie chudy, sery żółte. Możesz sobie robić naleśniki, pancakes. Zawsze do sałatek czy kaszy, ryżu, ziemniaków dodawaj jakiś tłuszcz w postaci sosu, oliwy, masła. Między posiłkami pij również koktajle, zjadaj batoniki musli. zachowaj równowagę w spożyciu "dobrych" węglowodanów (ryż, chleb graham, makaron, owoce, ziemniaki), białek (jaja, twaróg, mleko, kurczak, ryby, sery, pij mleko i kefiry), tłuszczy - zwłaszcza niezbędnych kwasów tłuszczowych jak omega 3 i omega 6 (oliwa z oliwek, nasiona, orzechy, ryby). Węglowodany regulują wyrzut insuliny - hormonu anabolicznego warunkującego przyrost masy mięśniowej, a białko buduje i wzmacnia mięśnie.
Wybacz, ale nie jestem ani wyniszczona. To tak nawiasem.
I nie zaczynałam od diety niskokalorycznej. Jadłam normalnie. Jak mówiłam, nie wiem dokładnie, co jeść, żeby przytyć, dlatego tak wyszło. Początki niełatwe, hm?

Suche zalecenie, co się powinno, a co jest, to dwie różne sprawy. Wolałabym, żebyś jak już porostu oceniła, czego jest za mało, nie zmieniając kompletnie mojego jedzenia. Aczkolwiek dzięki za zainteresowanie A mam pytanie, w takim razie: jakieś sugestie, co dodałabyś do tych posiłków, które tu zjadłam?
Stary 2012-04-22, 13:19   #3536
natalcia250
sentimental animal

R na dziś

śn: owsianka z mlekiem 1,5 %, garść rodzynek, trochę żurawiny, garść otrębów
II śn: 2 kromki żytniego pieczywa z masłem roślinnym, szynką z indyka, pomidorem, sałatą i szczypiorkiem
obiad: kotlet sojowy z kaszą gryczaną i warzywami
podw: chudy twaróg ze szczypiorkiem
kolacja: tuńczyk i pół pomidora
When you've seen him use a gun, boy
When you've seen him use a gun
natalcia250 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-22, 13:28   #3537
Bellamy
Zadomowienie

Cytat:
Cześć

śniadanie: owsianka z kaszą manną na mleku (1/2 szklanki płatków, łyżka manny, szklanka mleka), na wierzchu mielony len, otręby, amarantus, płatki kukurydziane i pełnoziarniste z migdałami, kakao, wiórki kokosowe, pół godziny przed: kawa pół na pół z mlekiem <- do owsianki mogłabyś dodać jakiś owoc/owoce
II śniadanie: buła razowa (w piekarni pisało (było napisane ), że ma ok. 120g) z szynką drobiową, ogórkiem i czarnymi oliwkami - malutko. zamiast tego mogłaś w piekarni kupić słodką drożdzówkę z owocowym nadzieniem/budyniem/marmoladą albo zjeść dodatkowo banana i wypić kubusia czy pysio
podwieczorek: pół godziny przed pitna czekolada z saszetki, potem miseczka (sporawa) kaszki dla dzieci (bobovita, coś w ten deseń), miseczka płatków, kilka łyżek dżemu - może do tego jakieś dodatkowe owoce albo orzechy?
kolacja: dwie kromki chleba razowego z szynką, kubeczek jogurtu nat. z tym, co bylo na wierzchu owsianki, solidną porcją a po kolacji coś powinno 'wpaść', do tego jogurtu mogłaś dodać banana/kiwi itp i zrobić koktajl, albo wypić kakao na półtrustym/tłustym mleku, ew masło orzechowe

Będę wdzięczna za rady

cześć noper
ogólnie słabo jak na P, dużo tu jest fajniejszych jadłospisów, poszukaj i poczytaj. jak nie chcesz sobie rozpychać żołądka to jedz takie produkty które są ilościowo małe ale kalorycznie duże - np. jedna łyżka masła orzechowego to już +100kcal do bilansu, zamiast zwykłego mleka - wybieraj tluste, zamiast zwykłych bułek z piekarni - drożdżówki, tosty. między posiłkami lub do posiłku możesz wypić nieodtłuszczone kakao na tłustym mleku itp.. dużo makaronów, jak sobie pozwolisz na czekoladę to też nic sie nie stanie, na wieczór rób sobie koktajl owocowy - najlepiej banan + coś np. jogurt nat.
jeśli jesteś poza domem do 15 to nie jest problem, ja chodzę do szkoły i też mnie w tych godzinach nie ma a daję rade.

Cytat:
R na dziś

śn: owsianka z mlekiem 1,5 %, garść rodzynek, trochę żurawiny, garść otrębów
II śn: 2 kromki żytniego pieczywa z masłem roślinnym, szynką z indyka, pomidorem, sałatą i szczypiorkiem
obiad: kotlet sojowy z kaszą gryczaną i warzywami tutaj mogłabyś dodać jakąś sałatkę z sosem z oliwy z oliwek czy coś
podw: chudy twaróg ze szczypiorkiem jakby wpadło jajko to byłoby super
kolacja: tuńczyk i pół pomidora
bardzo skromniutko, ale w miarę ok. ćwiczysz coś?
no i brakuje troche NNKT

Edytowane przez Bellamy
Czas edycji: 2012-04-22 o 13:32
Bellamy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-22, 13:36   #3538
natalcia250
sentimental animal

Cytat:
Napisane przez Bellamy Pokaż wiadomość

bardzo skromniutko, ale w miarę ok. ćwiczysz coś?
no i brakuje troche NNKT
mi się wydaje, że to właśnie dużo i nie mieści mi się w głowie jak można na tym chudnąć

no wiem, wiem, może zjem w ciągu dnia jeszcze trochę pestek z dyni i dodam oliwę z oliwek do sałatki do obiadu

ed. tak, ćwiczę, teraz robię Turbo Fire, wcześniej ćwiczyłam ok. 45-55 min. dziennie, co drugi dzień siłowe, i co drugi dzień aerobic.
When you've seen him use a gun, boy
When you've seen him use a gun

Edytowane przez natalcia250
Czas edycji: 2012-04-22 o 13:37
natalcia250 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-22, 13:41   #3539
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Wybacz, ale nie jestem ani wyniszczona. To tak nawiasem.
I nie zaczynałam od diety niskokalorycznej. Jadłam normalnie. Jak mówiłam, nie wiem dokładnie, co jeść, żeby przytyć, dlatego tak wyszło. Początki niełatwe, hm?

Suche zalecenie, co się powinno, a co jest, to dwie różne sprawy. Wolałabym, żebyś jak już porostu oceniła, czego jest za mało, nie zmieniając kompletnie mojego jedzenia. Aczkolwiek dzięki za zainteresowanie A mam pytanie, w takim razie: jakieś sugestie, co dodałabyś do tych posiłków, które tu zjadłam?
Nie każę Ci zmieniać jedzenia
Pisałam do dobijania kalorii dobrym pomysłem są orzechy, suszone owoce jedzone między posiłkami. Do tego jakieś herbatniki, biszkopty (nie musisz jeść codziennie). Owsianka na mleku 3,2%, twaróg tłusty a nie chudy, sery żółte. Możesz sobie robić naleśniki, pancakes. Zawsze do sałatek czy kaszy, ryżu, ziemniaków dodawaj jakiś tłuszcz w postaci sosu, oliwy, masła. Między posiłkami pij również koktajle, zjadaj batoniki musli. Zjadaj drożdżówki. Do szkoły na uczelnię zabieraj sałatki z makaronem/ryżem warzywami, jakimś mięsem np. kurczakiem i sosem. Albo tortille z różnymi dodatkami. Bułki są bardziej kaloryczne od chleba. I nie bój sie deserów. Do zdrowszych ciast należą serniki, ciasta z owocami np. szarlotka czy też drożdżowe.

Co do menu na II śniadanie powinnaś coś dodac. Moze jogurt, owoc.
Po kolacji coś zjedz. Jakieś orzechy, owoc. Może serek z dodatkami. I do kasz z podwieczorka coś dorzuć bo sama kaszka to za mało

Edytowane przez Ervisha
Czas edycji: 2012-04-22 o 13:43
Stary 2012-04-22, 13:41   #3540
Bellamy
Zadomowienie

Cytat:
mi się wydaje, że to właśnie dużo i nie mieści mi się w głowie jak można na tym chudnąć

no wiem, wiem, może zjem w ciągu dnia jeszcze trochę pestek z dyni i dodam oliwę z oliwek do sałatki do obiadu

ed. tak, ćwiczę, teraz robię Turbo Fire, wcześniej ćwiczyłam ok. 45-55 min. dziennie, co drugi dzień siłowe, i co drugi dzień aerobic.
oj, to bardzo mało jesz w porównaniu do tego ile ćwiczysz
z tego co widzę w Twoim profilu to zdecydowanie nie masz nadwagi jest tam w ogóle z czego chudnąć? myślę że te ćwiczenia które robisz w zupełności by Ci wystarczyły gdybyś była na U
no ale jak chcesz
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości