|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3511 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy XVI
Cytat:
![]() co do nnkt-orzechy,pestki dynii,słonecznika jedz wiecej rano wegli złozonych
|
|
|
#3512 |
|
Zadomowienie
|
Moje U(/lekkie P)
I Pełnoziarnisty kokosowy scone z migdałami, serek wiejski z miodem, duże jabłko, inka z mlekiem i gorzkim kakao II Spaghetti bolognese (pełnoziarnisty makaron, sos: pomidory, cebula, czosnek, mięso mielone drobiowo-wołowe, przyprawy, starty parmezan) III Mały jogurt naturalny z pełną miseczką truskawek, miodem, płatkami kukurydzianymi i posiekanym paskiem czekolady mlecznej ![]() IV 2 kromki chleba graham z sałatą, pastą z kurczaka (kawałki mięska z udka, pieczarki, mandarynki, ananas, majonez, przyprawy), rzeżuchą (nareszcie urosła! ) i ogórkiem konserwowym, 300ml soczku wielowarzywnegoMoje podwieczorki robią się powoli większe niż śniadania...
day by day GET HAPPIER! ![]() Aparatka ![]() 20.12.2012 - góra 21.03.2013 - dół + wyciągi Edytowane przez aniolbezskrzydel89 Czas edycji: 2012-04-21 o 16:58 |
|
|
|
#3513 |
|
Zakorzenienie
|
aniołku co to jest to ze śniadania??
|
|
#3514 | |
|
Zakorzenienie
|
Scone - okrągłe ciastko bez dodatków, które zazwyczaj łamie się na kawałki i smaruje masłem. Podawane do herbaty w Wielkiej Brytanii podczas tzw. five o'clock.
---------- Dopisano o 17:10 ---------- Poprzedni post napisano o 17:08 ---------- Cytat:
![]() Moje truskawkowe U ![]() I 3 kromki wieloziarnistego z serkiem śmietankowym,jajecznicą i pomidorem II 3 duze czekoladowe naleśniki z serkiem waniliowym i truskawkami III duży talerz barszczu białego z jajkiem i ziemniakami 7 pierogów ze szpinakiem i sosem czosnkowym IV szklankowe ala tirmaisu (biszkopty maczane w capuccino na to wylana masa serowa, truskawki, potem ponownie masa, starta czekolada i truskawki do dekoracji)(masa serowa byłą z kostki sera) V planowany paluch ziarnisty na pół obie z serkiem topionym,sałatą, jajkiem, tuńczykiem w sosie własnym, pomidorem Przekąski: pasek czekolady malaga, jabłko, orzeszki arachidowe, kilka delicji z nadzieniem limonki
|
|
#3515 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a jadlo-jak zawsze rewelacyjne ps.powiedz miTy te wszystkie posilki robisz sama<pierogi, tiramisu itp>? ps2.iles Ty tych jajec dzis zjadła :d??
Edytowane przez tapetka22 Czas edycji: 2012-04-21 o 17:30 |
|
|
|
|
#3516 |
|
Rozeznanie
|
U aczkolwiek przez te banany robi sie chyba monotonnie
![]() I klasyka - jogurt naturalny z mieszanką płatków (owsiane, orkiszowe, żytnie, pszenne, jęczmienne), orzechami pecan, migdałami, jabłkiem i cynamonem II wrapy z sałaty - sałata+wędlina drobiowa + papryka, drugi sałata + bieluch ze szczypiorem i rzodkiewkami , kilka mac razowych do pochrupania III smoothie z 2 bananów i kakao naturalnego, posypany poppingiem IV pieczone na pikantnie udko z kurczaka, ziemniaczki gotowane z natką pietruszki + surówka (świezy ogórek, papryka, czerwona cebula, sałata, papryczki chilli, przyprawa bułgarska) V bedzie obwarzanek krakowski z ziarenkami z wedzonym łososiem, ajwarem i moze pomidorek do tego
|
|
|
|
#3517 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I zjadlam jak na razie 2 jajca I na kolacje 3 ![]() ---------- Dopisano o 18:11 ---------- Poprzedni post napisano o 18:09 ---------- Cytat:
I mi się podoba
|
|
#3518 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
podziwiam Cie za pierogi-mnie by sie nie chcialo;p ---------- Dopisano o 18:16 ---------- Poprzedni post napisano o 18:13 ---------- Cytat:
|
|
|
#3519 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Takie podwójne. L jak nie XL
|
|
#3520 |
|
Rozeznanie
|
U
:śniadanie : pełnoziarniste panceksy z serkiem wiejskim 150g - nie light, bananem, mocnym kubkiem cappucino ( ,,trochę " za dużo mi się sypneło )II śniadanie : jogurt owocowy, po 2 łyżki : musli,pł. owsianych, zdrowego błonnika, z 6 suszonych śliwek, 2 gruubaśne kromy chałki, gruszka, marchew Obiad : 4 ziemniaki, 3 pulpeciki w sosie pomidorowym ( takie wielkości piłeczki pinpongowej - może odrobinę większe), surówka z marchwii i kapusty Po : małe jabłko, 3 śliwki suszone Podwieczorek : 100g chudego twarogu z jog.nat - tyle żeby wymieszać, 2 ogromniaste ogórki kiszone wpadły : 4 wafle ryżowe Kolacja :buła z ziarnami z masłem, żółtym serem, szynką, 2 ogórkami kiszonymi, jabłko
Ruch : 1h roweru, 30 min rolek, 1 h spaceru, 30 min hula hop Do ocenki ![]() Edytowane przez nikol12 Czas edycji: 2012-04-21 o 18:28 |
|
|
|
#3521 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3522 |
|
Rozeznanie
|
a tak na oko to ile tu może być kcal, bo jestem ciekawa czy kalorycznie też się zgadza
|
|
|
|
#3523 |
|
Zakorzenienie
|
Tego Ci nie powiem bo kalorie mnie nie interesują
Edytowane przez Ervisha Czas edycji: 2012-04-21 o 18:48 |
|
|
|
#3524 |
|
Przyczajenie
|
Cześć wszystkim
![]() Jestem tu nowa. Zdecydowałam się trochę przytyć, bo jestem naprawdę chuda i doszłam do wniosku, że lato niebawem, a kto chce widzieć chudzinę w kostiumie kąpielowym? A tak na serio, dla efektu wizualnego powinnam przybrać tu i tam. Dzisiaj jest jeden z moich pierwszych dni tycia i zabieram się do tego na czuja, wiec proszę o rady.Śniadanie: owsianka z kaszą manną (pół szklanki płatków i łyżka manny) na szklance mleka, na wierzchu len, otręby, płatki pełnoziarniste z orzechami, kukurydziane, wiórki kokosowe, amarantus. Wcześniej kawa pół na pół z mlekiem II śniadanie: spora bułka (wedle napisu na cenie, miała jakieś 120g) razowa z szynką drobiową i ogórkiem, czarnymi oliwkami Obiad: 1/4 paczki makaronu durum z trzema łyżkami oliwy (robiłam pesto), pomidorkiem, obficie wszystko posypane serem żółtym Podwieczorek: na początek pitna czekolada, pół godziny potem: miseczka płatków pełnoziarnistych, spora miseczka kaszki ryżowo-kukurydzianej (bobovita, czy coś w tym stylu) z dżemem na wierzchu Kolacja: kromka chleba razowego z szynką i pomidorem, kubeczek jogurtu naturalnego z płatkami, otrębami i całym tym "sypkim" ekwipunkiem a'la śniadanie, wyjdzie tego chyba na równi z jogurtem ![]() I jak? Chciałam zaznaczyć, że od małego dziecka nie jem masła ani margaryny na pieczywie i to się nie zmieni. Dzisiaj wyszło trochę mało owoców, no i orzechów, ale w orzechy jutro się zaopatrzę. Plus: mięso jem naprawdę rzadko, poza szynką drobiową, jak widać. Ryby trochę częściej, ale szczerze, to niewiele brakuje mi do wegetarianki. I jak, ujdzie? Jakieś rady? Nie chciałabym sobie rozpcyhać zanadto żołądka, a chcę jeść wystarczająco kalorycznie, dlatego wskazane rady "podbijaczowe". I mam jeszcze pytanie... Jak rozłożyć to sobie w czasie, kiedy jest szkoła? Śniadanie podzielić na dwa? Byłabym wdzięczna, jakby ktoś mi pomógł godzinowo. Za każdą pomoc będę wdzięczna
|
|
|
|
#3525 |
|
Zakorzenienie
|
U/ R
1: bułka razowa z dynią, obydwie połówki z masłem, chudym twarogiem, rzodkiewką i szczypiorkiem. 2: gruszka i kiwi. 3: rosół z lanymi kluseczkami, marchewką + gotowane mięso z udka. 4: musli orzechowe, kilka pokruszonych zbożowych ciasteczek wymieszane z kilkoma łyżeczkami waniliowego serka i mlekiem; duża parzona kawa. 5: 2 jajka na twardo z warzywami.
|
|
#3526 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
proszę o przepis na masę serową;D |
|
|
|
|
#3527 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3528 |
|
Zakorzenienie
|
Nic trudnego
Zmiksowałam kostkę twarogu z 2 łyżkami cukru pudru i jogurtem naturalnym Jak chcesz możesz dodac aromat, więcej cukru, kakao lub czekoladę. Następnym razem ja dodam gorzką startą Ja miałam
Edytowane przez Ervisha Czas edycji: 2012-04-21 o 19:38 |
|
|
|
#3529 |
|
Przyczajenie
|
Cześć
![]() Jestem nowa. Piszę tu, bo uznałam, że powinnam trochę przytyć. To jeden z moich pierwszych dni, dlatego będę wdzięczna za wszelkie rady i sugestie: śniadanie: owsianka z kaszą kamnną (1/2 szklanki płatków, łyżka manny) na szklance mleka, na wierzchu len mielony, otręby, kakao, amarantus, płatki z orzechami, kukurydziane, wiórki kokosowe, ryż preparowany. pół godziny wcześniej kawa pół na pół z mlekiem II śniadanie: bułka razowa (wedle tego, co pisało w piekarni, ok. 120g) z szynką drobiową, ogórkiem i czarnymi oliwkami Obiad: 1/2 paczki makaronu durum z pesto (3 łyżki oliwy, mieszanka do pesto), połową pomidora, całość obficie posypana serem żółtym Podwieczorek: pół godziny przed jedzeniem pitna czekolada z saszetki. Potem spora miseczka kaszki dla dzieci (bobivita czy coś w tym stylu), miseczka płatków, dżem (kilka łyżek do kaszki) Kolacja: 2 kromki razowego z szynką i ogórkiem, kubeczek jogurtu nat. z wszystkimi tymi sypkimi rzeczami ze śniadania, w dużej ilości (pewnie takiej, jak sam jogurt :P) I jak? Dodam, że nie używam masła od wczesnego dzieciństwa, a z mięs to jem praktycznie tylko szynkę. Czasami rybę czy jakiś drób, ale generalnie to nie jestem tego fanką. Nie chcę sobie rozepchać niepotrzebnie żołądka, dlatego jeśli macie uwagi - proszę. I byłabym też wdzięczna, gdyby ktoś pomógł mi rozplanować posiłki w dni szkolne - o których godzinach najlepiej jeść? Poza domem jestem do 15. Z góry dziękuję za rady
|
|
|
|
#3530 |
|
Raczkowanie
|
dzisiejsze R!
Sniadanie- 200 g jogurtu naturalnego,100 g serka homogenizowanego, 3 lyzki platkow owsianych,pokrojone 5 truskawek,kilka winogron i garsc mieszanki orzechow sniadanie 2-kromka razowca pokrojona jeszcze na pol-jedna polowka z tunczykiem,druga z szynka drobiowa obiad- kilka brokul, miesko z indyka, 3-4 lyzki ryzu parabolied podwieczorek-tu niestety zgrzeszylam bedac na urodzinach-kawalek ciasta marchewkowego+skubalam winogronka i mandarynka kolacja-salatka z tunczykiem-tunczyk,salata,pomidor,pa pryka,ogorek kiszony jutro z rana planuje cwiczenia na silowni,co by spalic zbędne,weekendowe ciasta
|
|
|
|
#3531 |
|
Przyczajenie
|
Cześć
Chcę przytyć kilka kilo, bo mam sporawą niedowagę, a chcę wyglądać lepiej, zwłaszcza, że nadchodzi lato - sezon kostiumów kąpielowych i sukienek. Cóż... to jeden z moich pierwszych dni. Proszę o ocenę tego startu ![]() śniadanie: owsianka z kaszą manną na mleku (1/2 szklanki płatków, łyżka manny, szklanka mleka), na wierzchu mielony len, otręby, amarantus, płatki kukurydziane i pełnoziarniste z migdałami, kakao, wiórki kokosowe, pół godziny przed: kawa pół na pół z mlekiem II śniadanie: buła razowa (w piekarni pisało, że ma ok. 120g) z szynką drobiową, ogórkiem i czarnymi oliwkami obiad: 1/4 paczki makaronu z pesto (2 łyżki oliwy, mieszanka do pesto), połową pomidora, wszystko obficie posypane serem żółtym podwieczorek: pół godziny przed pitna czekolada z saszetki, potem miseczka (sporawa) kaszki dla dzieci (bobovita, coś w ten deseń), miseczka płatków, kilka łyżek dżemu kolacja: dwie kromki chleba razowego z szynką, kubeczek jogurtu nat. z tym, co bylo na wierzchu owsianki, solidną porcją ![]() Dodam, że nigdy nie jadłam masła i margaryny na pieczywie. Uraz z dzieciństwa, i tego nie zmienię. Nie przepadam też za mięsem, wyjątkiem jest szynka (pewnie dlatego, że znając życie, niedużo w niej mięsa :P). Nie chcę tylko sobie rozpychać żołądk - jakieś sugestie na dobicie kalorii? Chcę jeść normalne porcje, a nie się przejadać, żeby potem mieć rozciągnięty żołądek po całym tyciu.Plus, bardzo proszę o pomoc w rozplanowaniu posiłków w "zwykły dzień". Poza domem jestem do około 15. Wtedy powinnam jeść 5, 6 posiłków? Będę wdzięczna za rady
Edytowane przez noper Czas edycji: 2012-04-21 o 21:11 |
|
|
|
#3532 |
|
Raczkowanie
|
UUUU
- jajecznica z 3 jaj na maśle z polędwicą sopocką, szczypiorkiem i serem żóltym, 2 kromki razowca takie po 30g, pomidor -2 paski czekolady z całymi orzechami, michałek kawowy, michałek biały -w knajpce frytki, mieso z cyca kurzego, zestaw surówek sosiki lampka wina -salatka z tuńczyka (salata, tunak, groszek cebula,kukurydza, pomidor, sosik) ćwikła podjadana ze sloika taki dziwny ten jadlospis bo caly dzień w terenie ocenicie?
|
|
#3533 |
|
Raczkowanie
|
U wczorajsze.
I: Serek wiejski z pieprzem, cebulką, kiełkami fasoli mung, rzeżuchy i rzodkiewki, 2 kromki chleba domowego żytniego na zakwasie. II. jogurt naturalny z bananem, orzechami włoskimi, cynamonem i suszonymi morelami III. miseczka zupy z czerwonej soczewicy i warzyw; kasza gryczana z warzywami na patelnię i sosem czosnkowym jabłko, ze 2 garście pistacji, kawa z mlekiem, cukrem i malibu (powiedzmy, że podwieczorek )IV. 3 kromki chleba jak na śniadanie z pastą z awokado i jaj na twardo (awokado, jaja, musztarda, sok z cytryny, czosnek, cebulka, sól, pieprz) ostatnio miałam w ręku gałązkę pomidorów i wielką chęć je kupić ^^ ale mimo wszystko jeszcze się wstrzymam, wydaje mi się, że korzyści płynące z jedzenia pomidorów teraz są mniejsze niż szkodliwość nawozów, którymi są nafaszerowane. W ogóle, zaczął się najgorszy okres na warzywa i owoce, nie sądzicie? Nawet jabłka są coraz gorsze. No nic, byle do pierwszych truskawek ;-)
|
|
#3534 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 10:48 ---------- Poprzedni post napisano o 10:43 ---------- Cytat:
Smacznie i zdrowo
Edytowane przez Ervisha Czas edycji: 2012-04-22 o 10:47 |
|||
|
|
|
#3535 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
I nie zaczynałam od diety niskokalorycznej. Jadłam normalnie. Jak mówiłam, nie wiem dokładnie, co jeść, żeby przytyć, dlatego tak wyszło. Początki niełatwe, hm? Suche zalecenie, co się powinno, a co jest, to dwie różne sprawy. Wolałabym, żebyś jak już porostu oceniła, czego jest za mało, nie zmieniając kompletnie mojego jedzenia. Aczkolwiek dzięki za zainteresowanie A mam pytanie, w takim razie: jakieś sugestie, co dodałabyś do tych posiłków, które tu zjadłam?
|
|
|
|
|
#3536 |
|
sentimental animal
|
R na dziś
![]() śn: owsianka z mlekiem 1,5 %, garść rodzynek, trochę żurawiny, garść otrębów II śn: 2 kromki żytniego pieczywa z masłem roślinnym, szynką z indyka, pomidorem, sałatą i szczypiorkiem obiad: kotlet sojowy z kaszą gryczaną i warzywami podw: chudy twaróg ze szczypiorkiem kolacja: tuńczyk i pół pomidora
|
#3537 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
cześć noper ogólnie słabo jak na P, dużo tu jest fajniejszych jadłospisów, poszukaj i poczytaj. jak nie chcesz sobie rozpychać żołądka to jedz takie produkty które są ilościowo małe ale kalorycznie duże - np. jedna łyżka masła orzechowego to już +100kcal do bilansu, zamiast zwykłego mleka - wybieraj tluste, zamiast zwykłych bułek z piekarni - drożdżówki, tosty. między posiłkami lub do posiłku możesz wypić nieodtłuszczone kakao na tłustym mleku itp.. dużo makaronów, jak sobie pozwolisz na czekoladę to też nic sie nie stanie, na wieczór rób sobie koktajl owocowy - najlepiej banan + coś np. jogurt nat. jeśli jesteś poza domem do 15 to nie jest problem, ja chodzę do szkoły i też mnie w tych godzinach nie ma a daję rade. Cytat:
no i brakuje troche NNKT
'cause I wouldn't know where to begin.. Edytowane przez Bellamy Czas edycji: 2012-04-22 o 13:32 |
||
|
|
|
#3538 | |
|
sentimental animal
|
Cytat:
![]() no wiem, wiem, może zjem w ciągu dnia jeszcze trochę pestek z dyni i dodam oliwę z oliwek do sałatki do obiadu ed. tak, ćwiczę, teraz robię Turbo Fire, wcześniej ćwiczyłam ok. 45-55 min. dziennie, co drugi dzień siłowe, i co drugi dzień aerobic.
You may think he's a sleepy-type guy Always takes his time Soon I know you'll be changing your mind When you've seen him use a gun, boy When you've seen him use a gun Edytowane przez natalcia250 Czas edycji: 2012-04-22 o 13:37 |
|
|
|
|
#3539 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pisałam do dobijania kalorii dobrym pomysłem są orzechy, suszone owoce jedzone między posiłkami. Do tego jakieś herbatniki, biszkopty (nie musisz jeść codziennie). Owsianka na mleku 3,2%, twaróg tłusty a nie chudy, sery żółte. Możesz sobie robić naleśniki, pancakes. Zawsze do sałatek czy kaszy, ryżu, ziemniaków dodawaj jakiś tłuszcz w postaci sosu, oliwy, masła. Między posiłkami pij również koktajle, zjadaj batoniki musli. Zjadaj drożdżówki. Do szkoły na uczelnię zabieraj sałatki z makaronem/ryżem warzywami, jakimś mięsem np. kurczakiem i sosem. Albo tortille z różnymi dodatkami. Bułki są bardziej kaloryczne od chleba. I nie bój sie deserów. Do zdrowszych ciast należą serniki, ciasta z owocami np. szarlotka czy też drożdżowe. Co do menu na II śniadanie powinnaś coś dodac. Moze jogurt, owoc. Po kolacji coś zjedz. Jakieś orzechy, owoc. Może serek z dodatkami. I do kasz z podwieczorka coś dorzuć bo sama kaszka to za mało
Edytowane przez Ervisha Czas edycji: 2012-04-22 o 13:43 |
|
|
|
|
#3540 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
z tego co widzę w Twoim profilu to zdecydowanie nie masz nadwagi jest tam w ogóle z czego chudnąć? myślę że te ćwiczenia które robisz w zupełności by Ci wystarczyły gdybyś była na Uno ale jak chcesz
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:34.

jakie są jeszcze źródła NNKT oprócz oliwy?

: