mamusie listopad-grudzień 2011 cz.2 - Strona 159 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-04-23, 07:28   #4741
dygotka8
Zakorzenienie

Dot.: mamusie listopad-grudzień 2011 cz.2

Goldika-dokładnie tak
moze oni myśla,że jak się urodzi dziecko to się od razu już wie wszystko??
będę u pediatry to bedę musiała zapytać czy ma poradniki,a jesli nie to dokładnie-czyli począwzszy od tego jak wprowadzać marchewkę itd,itd.

dygotka8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-23, 07:31   #4742
glamourous
Zakorzenienie

Ja mam schemat rozszerzania diety w ksiazeczce zdrowia

Gluten chlopcy dostaja od wczoraj- kaszka manna do zupki
Stary 2012-04-23, 07:34   #4743
zmyslkobiety
Rozeznanie

GG do zmyslkobiety

laski a nie dostałyśicie nic bobovity?? ja mam taką zarąbistą książeczke co jak ikiedy wprowadzac
jak moja księzna pójdzie spać koło 10 to zrobie fotki schematów i wprowasdzania gluteniu i wam wstawie mam nadzieje ze bedzie widac
a ekpozycja na gluten jest taka:
dla dzieci na piersi po 4 miesiącu 2-3g produktu glutenowego na min. 100ml produktu raz dziennie
dla dzieci na mm etap I po 5 miesiacu 2-3g produktu na min. 100ml posiłku raz dzuiennie II etap 6g posiłku raz dziennie na 100ml

http://www.suwaczki.com/tickers/relguay3w0a6i2sn.png

http://s2.pierwszezabki.pl/046/0462819b0.png?8210
zmyslkobiety jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-23, 07:35   #4744
truscafka
Zadomowienie

hejka!
w weekend nic nie pisałm bo miałam szaleńczy czas - zarąb w pracy + 50tka taty. Wszystko się super udało impreza z djem była do 3 nad ranem - a młody spał koło filara nic go nie rusza

Jedyne z czym mieliśmy problem to jak zobaczył na raz 50 0sób t obardzo płakał, nie mógł się uspokoić i nikt prócz nas nie mógł go dotykać - nawet ukochane babcie - bo zaraz był ryk i lawina łez

podczytałam Was wczoraj ale nie miałam juz siły odpisywać - u Was też lało tak całą noc?

ja własnie dostałąm z bobovity i książeczka jest w porządku - dużo informacji

75, 0 kg < ~~~~ jest 11.04
72,0
70,0
68,0
66,0
64,0
62,0
60,0

Edytowane przez truscafka
Czas edycji: 2012-04-23 o 07:41
truscafka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-23, 07:43   #4745
glamourous
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dygotka8 Pokaż wiadomość
Goldika-dokładnie tak
moze oni myśla,że jak się urodzi dziecko to się od razu już wie wszystko??
będę u pediatry to bedę musiała zapytać czy ma poradniki,a jesli nie to dokładnie-czyli począwzszy od tego jak wprowadzać marchewkę itd,itd.
Dygotko powiem ci ze wczoraj np pytala mama kiedy sie podaje zoltko
Powinnam wiedziec bo nie tak dawno soni rozszerzalam... Ale zapomnialam

Ale te wszystkie rzeczy mowia lekarze przy okazji szczepien
Zawsze jest pytanie jak karmie i lekarz wyjasnil co i jak.
Pamietam jak z sonia mi wyklad caly zaserwowal i mowil ze najlepsze jest jablko z robakiem
Dostalam ostatnio ten poradnik z bobovity
A u was w szpitalu nie dawali takih pudel- niespodzianek z probkami roznych kremow, herbatek itp? Tam byla tez kupa ulotek i innej makulatury min broszury o zywieniu

---------- Dopisano o 08:43 ---------- Poprzedni post napisano o 08:37 ----------

Cytat:
Napisane przez zmyslkobiety Pokaż wiadomość
laski a nie dostałyśicie nic bobovity?? ja mam taką zarąbistą książeczke co jak ikiedy wprowadzac
jak moja księzna pójdzie spać koło 10 to zrobie fotki schematów i wprowasdzania gluteniu i wam wstawie mam nadzieje ze bedzie widac
dla dzieci na piersi po 4 miesiącu 2-3g produktu glutenowego na min. 100ml produktu raz dziennie
dla dzieci na mm etap I po 5 miesiacu 2-3g produktu na min. 100ml posiłku raz dzuiennie II etap 6g posiłku raz dziennie na 100ml
Dostalam ale
Mnie ten poradnik wkurzyl bo wyglada na to ze dziecko powinno nic tylko od rana do wieczora bobovite zryc
Nawet ta glupia manna- gluten to oczywiscie musi byc mleczna manna bobovity- ciekawe ile wniej. Faktycznie kaszki jest a ile cukru i mm
Stary 2012-04-23, 07:45   #4746
goldika
Zakorzenienie

Cytat:
bylabym wdzieczna

Glam wywalilam te pudla ale tam raczej nie bylo o karmieniu, z Bobovity nic nie mam.

Tru super, ze impreza udana!
goldika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-23, 07:47   #4747
Aniolina
Rozeznanie

Cytat:
Aniolina-to plastikowa tarka też mozna w takim razie zetrzeć jabłuszko??

A czemu akurat za 2 tyodnie przenosicie się do spacerówki??w sume to sie jeszcze nie zastanawiałam.W ogóle jestem jakaś do tyłu bo wielu rzeczy nie wiem
Twoja córcia parę dni starsza od mojej a już zaczyna siadać
Tak mozna na plastikowej, wazne, zeby nie byla metalowa.

Cytat:
Napisane przez goldika Pokaż wiadomość
mnie tez... w przychodniach powinni dawac jakis poradnik, albo wychodzac ze szpitala juz. Bo serio szukanie w necie info jest troche "niepewne" bo raz tak pisza, raz tak
Cytat:
dokladnie jak zmyslkobiety pisze, dodam, ze wg aktualnych schematow dzieci na piersi powinny byc eksponowane na gluten najpozniej do ukonczenia 6 miesiaca. Tych infomacji jest duzo, my mamy z bobovity, gerbera i hippa, i wszedzie jest ten sam schemat tylko inaczej rozrysowany, w przychodni tez dostalismy ulotke. Ja spogladam na ulotke z hippa bo mi sie wydaje najbardziej czytelna.
A w necie moga byc rozne informacje, bo wczesniej byly inne schematy zywieniowe a w necie jest duzo starych informacji bo czesto nikt nie usuwa.
zoltko na piersi aktualnie podaje sie od 7 miesiaca polówke co 2 dzien
Aniolina jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-04-23, 07:48   #4748
dygotka8
Zakorzenienie

Zmysłkbiety,Glam-ja nei wypełniałam żadych ankiet w szpitaluzbyt szczególowe one były
Glam
-ja wiem kiedy żółtkopo 7 miesiącu

Zmysłkobiety
-jak to po 4 miesiącujuż gluten??mimo,że dziecko jest karmione piersią???a myślłam,że najlepiej po 6 miesiącu.bo mimo,że moja dostaje 1 lub2x dziennie butelkę to pediatra kazała uznawać to ajko karmienie tylko piersią.
Aniolina jak to do ukończenia 6 miesiąca??a jak jeszcze mała nie miała styczności ani z marchewka ani z jabłkiem a co dopeiro z kaszką??a już skończyła 5 miesiący...

właściwie mój brak wiedzy na temat dzieci to nie tylko w kwestii zywienia niestetyczuję się nieporadnie strasznie opiekujac się małą

Edytowane przez dygotka8
Czas edycji: 2012-04-23 o 07:50
dygotka8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-23, 07:53   #4749
goldika
Zakorzenienie

czyli skoro mlody ma skoncze 5mcy, jest na mm to juz powinnam zaczac dawac gluten... hm..

Glam
zwykla spozywcza kasze manne dodajesz?
ile to bedzie 2-3g kaszy w lyzkach stolowych? nie mam wagi takiej dokladnej
goldika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-23, 07:53   #4750
ggoraa
Zadomowienie

hej
o 6:15 mleko - wyslalam Tzta (ostatnimi czasy to jego obowiazek :-P )
o 7:40 kupol i juz nie spie tylko leze udajac, ze odpoczywam
Ja Filipowi nie wprowadzalam zoltka do diety czy manny na zasadzie dodawania do pokarmu. Poprostu ktoregos dnia kupilam sloiczek z domieszka i tak sie zaczelo.Mala jeszcze nie dostala z glutenem nic.

Glam W srodku sa 3 biszkopty nasaczone rozcienczonym kwaskiem cytrynowym(lepsze to niz cytryn) , a pomiedzy nimi masa bydyniowa wymieszana -tym razem- z kawalkami galaretki pomaranczowej i niebieskiej. no i jeszcze dzem - tym rzem porzeczka.

kaaaawy
Stary 2012-04-23, 07:56   #4751
Nindża
Rozeznanie

Witam w zwiazku z tym, ze urodzilam w grudniu postanowilam zapytac "u Was". Jest podobno strona na ktorej umieszczane sa promocje z produktami dla dzieci. Orintujecie sie moze co to za strona? bede wdzieczna
Nindża jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-04-23, 07:56   #4752
ja_dalia
Wtajemniczenie

Cytat:
mnie tez... w przychodniach powinni dawac jakis poradnik, albo wychodzac ze szpitala juz. Bo serio szukanie w necie info jest troche "niepewne" bo raz tak pisza, raz tak

rzekomo w obu przypadkach od 6tego miesiaca ale moja jeszcze r5 nie skonczyla a ostatnio na szczepieniu lekarka kazala juz wprowadzac gluten i posilki tyupu zupka , warzywa i owoce... jak zapytalam czy zle przybiera to odp ze nie, ze jest super ale to juz najwyzsza pora na nowe smaki

Daniel Fasolek w drodze

ja_dalia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-23, 07:57   #4753
Aniolina
Rozeznanie

o tutaj tez sa te schematy
http://dzieciowo-nam.blogspot.com/p/...-zywienia.html
Stary 2012-04-23, 07:58   #4754
truscafka
Zadomowienie

ja nie dawałam małemu jako takiej manny samej, al jakiś czas temu kupowałam mu kaszki z hippa na dobranoc i dwie z nich byly z kaszą manną...

ja już piję kawkę - mmmmmm ;

zauważyłam teraz że dobijamy powoli do końca wątku

72,0
70,0
68,0
66,0
64,0
62,0
60,0

Czas edycji: 2012-04-23 o 08:00
Stary 2012-04-23, 08:04   #4755
ja_dalia
Wtajemniczenie

Cytat:
czyli skoro mlody ma skoncze 5mcy, jest na mm to juz powinnam zaczac dawac gluten... hm..

Glam
zwykla spozywcza kasze manne dodajesz?
ile to bedzie 2-3g kaszy w lyzkach stolowych? nie mam wagi takiej dokladnej

1/2 łyzeczki

---------- Dopisano o 09:04 ---------- Poprzedni post napisano o 09:02 ----------

Cytat:
Napisane przez Nindża Pokaż wiadomość
Witam w zwiazku z tym, ze urodzilam w grudniu postanowilam zapytac "u Was". Jest podobno strona na ktorej umieszczane sa promocje z produktami dla dzieci. Orintujecie sie moze co to za strona? bede wdzieczna

www...promobaby.pl

Daniel Fasolek w drodze

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-04-23, 08:07   #4756
Aniolina
Rozeznanie

Cytat:
Zmysłkbiety,Glam-ja nei wypełniałam żadych ankiet w szpitaluzbyt szczególowe one były
Glam
-ja wiem kiedy żółtkopo 7 miesiącu

Zmysłkobiety
-jak to po 4 miesiącujuż gluten??mimo,że dziecko jest karmione piersią???a myślłam,że najlepiej po 6 miesiącu.bo mimo,że moja dostaje 1 lub2x dziennie butelkę to pediatra kazała uznawać to ajko karmienie tylko piersią.
Aniolina jak to do ukończenia 6 miesiąca??a jak jeszcze mała nie miała styczności ani z marchewka ani z jabłkiem a co dopeiro z kaszką??a już skończyła 5 miesiący...

właściwie mój brak wiedzy na temat dzieci to nie tylko w kwestii zywienia niestetyczuję się nieporadnie strasznie opiekujac się małą
Tak dygotko, wg aktualnych schematow powinnas gluten wprowadzic po skonczeniu 4 miesiaca ale przed rozpoczaciem 7. Czyli sa na to 2 miesiace. NIe musisz tego z niczym mieszac, tak naprawde to taka kaszke mozesz z woda wymieszac, tylko czy mala bedzie chciala to jesc? dlatego lepiej z Twoim mlekiem.
To sa schemtay, to nie znaczy, ze jak tego nie zrobisz to stanie sie cos strasznego, to jak z witaminami, nic sie przeciez nie stanie jak sie w jakis dzien zapomni podac.
Wedlug aktualnych danych jak sie wczesniej poda gluten to jest mniejsze ryzyko celiakli, kiedys podawano gluten pozniej.
Za kilka lat naukowcy moga zrobic nowe badania i znow zmienic zdanie

Cytat:
Napisane przez Nindża Pokaż wiadomość
http://promobaby.pl prosze
Stary 2012-04-23, 08:08   #4757
Nindża
Rozeznanie

bardzo dziekuje
Nindża jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-23, 08:09   #4758
princessskaa
Wtajemniczenie

Dzień dobry

Chwilkę mnie nie było na wizażu, bo nie miałam czasu do Was zaglądać. Ale oczywiście już nadrabiam co i jak u Was

Dzisiaj pobudka o 5:15 Właśnie maleńka usnęła, pewnie podrzemie z godzinkę to mam czas dla siebie Kawka już stygnie

Co u mnie?
W sobotę rano miałam dwa egzaminy, także poranek lekko nerwowy - napisała, myślę, że zaliczone Jak wróciłam poszliśmy we troje (ja, tż i malutka) na spacer, było tak ciepło, że do domu nie chciało się wracać, posiedzieliśmy też z godzinę na placu zabaw, mała leżała w wózku, bawiła się moniem, a ja trochę się pohuśtałam Potem przyjechali rodzice do nas, posiedzieli i zabrali małą do siebie. My wieczorkiem pojechaliśmy do znajomych na grilla. Nocowaliśmy tam, wróciliśmy rano w niedzielę, odsypialiśmy. W porze obiadowej z powrotem pojechaliśmy do znajomych na grilla, bo pięknie świeciło słoneczko. Wieczorem wrócił bąbelek i nadrabiałam brak kontaktu z nią - więc tak jakoś zleciał weekend. Przyjemnie
princessskaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-23, 08:13   #4759
wiolqn
Zakorzenienie

GG do wiolqn

Cytat:
Napisane przez elf27 Pokaż wiadomość
KASZKA jaglana jest dobra? właśnie myślę czy oprócz ryżowej mu nie podać jaglanej bądź kukurydzianej, nie wiem która mniej alergizująca dla takiego wrażliwca.
kukurydza moze uczulac wiec uwazaj

Cytat:
Kiedy dziecko na mm powinno dostawac gluten?
po ukonczeniu 5 miesiaca

Cytat:
a kiedy dziecko na piersi powinno dostawać gluten
najlepszy okres jest pomiedzy 5 a do konca 6 miesiaca. w tym czasie mleko matki wykazuje najsilniejsze dzialanie ochronne, regulujace proces trawienia glutenu.

wprowadzanie glutenu powinno trwac 2 miesiace dla KP (karmionych piersia) a 4 miesiace (2 etapy) dla mm.

Produkt glutenowy dodaje sie zawsze tylko do jednego posilku w ciagu dnia.

Nie nalezy przekraczac zalecanych dawek glutenu, nadmierna ilosc podana jednorazowo moze wywolac reakcje alergiczna.

DAWKI

Dzieci karmione piersia
2 miesiace: 2-3g produktu glutenowego na 100ml posilku raz dziennie

Dzieci na mm
ETAP 1- 2 miesiace
2-3 g produktu glutenowego na 100ml posilku raz dziennie

EATP 2 - 2 miesiace
6g produktu glutenowego na 100ml posilku raz dziennie

Po pelnym okresie oswajania mozna podawac gluten bez ograniczen

Co do wprowadzania warzyw i owocow to stosuje sie kolejnosc:

zolte (z wyjatkiem owocow cytrusowych, kukurydzy i melona), pomaranczowe - jasno-zielone, ciemno-zielone, czerwone

Brykanie czyli to co Tygryski lubia najbardziej

Kuchnia Tygryska
wiolqn jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-04-23, 08:13   #4760
OlusiaS
Wtajemniczenie

Dziewczyny,a skad wy macie takie rzeczy wiedziec????Ja wam powiem,ze internet dobra rzecz,duzo informacji mozna znalezc,ale zaczynam zalowac,ze nie kupilam sobie jakiejs ksiazki o dzieciach,co i kiedy,z przepisami itp.Skupilabym sie na jednym autorze,a nie na tysiacach opinii.
Z tego,co wyczytalam na piersi miedzy 5 a 6 miesiacem powinno sie podac gluten,na mm do 6 miesiaca zycia,czyli jakby podobnie .

Cytat:
a kiedy dziecko na piersi powinno dostawać gluten

wkurza mnie brak wiedzy na temat żywienia dziecka
Cytat:
Kiedy dziecko na mm powinno dostawac gluten?
Ja chyba zrezygnuje z tych pokarmow stalych,oprocz kaszki,bo nie wiem,czy nie przez to mala sie tak rozstroila z jedzeniem.Wczoraj do po poludnia bylo krytycznie,zjadla o 5 rano,a potem do 14 pare lykow mleka,3 lyzeczki (tzn jedzonka bylo na koncowce lyzeczki) papki.Udalo mi sie ja nakarmic,jak robila popoludniowa drzemke.Wieczorem wydoila calkiem ladnie kaszke z butelki (gdzies 70ml),a godzinke wczesniej oproznila piers .O 23 sie przebudzila glodna.Dzisiaj juz tez 2 razy pila.Oby wszystko wrocilo do normy
OlusiaS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-23, 08:15   #4761
Aniolina
Rozeznanie

a dygotko co do wozka to jedziemy akurat do rodzicow a tam mamy spacerowke od wozka, zostawimy im gondole, Mala juz ma prawie 6 miesiecy, nie chce juz za bardzo lezec spokojnie jak nie spi i wozek nie jedzie, nie powinno juz byc zimno, wiec juz czas na spacerowke dla nas
Stary 2012-04-23, 08:18   #4762
zmyslkobiety
Rozeznanie

GG do zmyslkobiety

dodaje foty mam andzieje ze cos dojrzyciew na nich

Stary 2012-04-23, 08:20   #4763
Aniolina
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez wiolqn Pokaż wiadomość
zolte (z wyjatkiem owocow cytrusowych, kukurydzy i melona), pomaranczowe - jasno-zielone, ciemno-zielone, czerwone
oo a tego nie wiedzialam
Stary 2012-04-23, 08:21   #4764
ja_dalia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez OlusiaS Pokaż wiadomość
Dziewczyny,a skad wy macie takie rzeczy wiedziec????Ja wam powiem,ze internet dobra rzecz,duzo informacji mozna znalezc,ale zaczynam zalowac,ze nie kupilam sobie jakiejs ksiazki o dzieciach,co i kiedy,z przepisami itp.Skupilabym sie na jednym autorze,a nie na tysiacach opinii.
Z tego,co wyczytalam na piersi miedzy 5 a 6 miesiacem powinno sie podac gluten,na mm do 6 miesiaca zycia,czyli jakby podobnie .

no tak, ale np mowi sie ze dziecko powinno byc karmione piersią 6 m-cy i zeby nie wprowadzac bez potrzeby w tym czasie innych rzeczy, a np zeby podac gluten musze kaszke wprowadzic i tym samym odpada mi 1 posilek - powiedzmy (bo np wczoraj mloda zjadla marchewke z ryzem - cały sloiczek 130g i jeszcze cyca pociągneła i to solidnie )

Daniel Fasolek w drodze

Stary 2012-04-23, 08:21   #4765
OlusiaS
Wtajemniczenie

Dziewczyny, znalazlam na stronie,na ktorej kupuje zabawki i ogolnie artykuly dzieciece ten Cybex Pallas za niecale 150€.Jakby ktoras chciala,moge kupic

Edytowane przez OlusiaS
Czas edycji: 2012-04-23 o 08:22
Stary 2012-04-23, 08:21   #4766
zmyslkobiety
Rozeznanie

GG do zmyslkobiety

jeszcze raz foty
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg SNC01066.jpg (85,5 KB, 20 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg SNC01067.jpg (83,2 KB, 13 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg SNC01064.jpg (83,9 KB, 12 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg SNC01065.jpg (89,9 KB, 14 załadowań)

Stary 2012-04-23, 08:23   #4767
OlusiaS
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ja_dalia Pokaż wiadomość
no tak, ale np mowi sie ze dziecko powinno byc karmione piersią 6 m-cy i zeby nie wprowadzac bez potrzeby w tym czasie innych rzeczy, a np zeby podac gluten musze kaszke wprowadzic i tym samym odpada mi 1 posilek - powiedzmy (bo np wczoraj mloda zjadla marchewke z ryzem - cały sloiczek 130g i jeszcze cyca pociągneła i to solidnie )
No wlasnie,w ogole nie trzyma sie to kupy,ni dupy
Stary 2012-04-23, 08:23   #4768
truscafka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez princessskaa Pokaż wiadomość
Dzień dobry

Chwilkę mnie nie było na wizażu, bo nie miałam czasu do Was zaglądać. Ale oczywiście już nadrabiam co i jak u Was

Dzisiaj pobudka o 5:15 Właśnie maleńka usnęła, pewnie podrzemie z godzinkę to mam czas dla siebie Kawka już stygnie

Co u mnie?
W sobotę rano miałam dwa egzaminy, także poranek lekko nerwowy - napisała, myślę, że zaliczone Jak wróciłam poszliśmy we troje (ja, tż i malutka) na spacer, było tak ciepło, że do domu nie chciało się wracać, posiedzieliśmy też z godzinę na placu zabaw, mała leżała w wózku, bawiła się moniem, a ja trochę się pohuśtałam Potem przyjechali rodzice do nas, posiedzieli i zabrali małą do siebie. My wieczorkiem pojechaliśmy do znajomych na grilla. Nocowaliśmy tam, wróciliśmy rano w niedzielę, odsypialiśmy. W porze obiadowej z powrotem pojechaliśmy do znajomych na grilla, bo pięknie świeciło słoneczko. Wieczorem wrócił bąbelek i nadrabiałam brak kontaktu z nią - więc tak jakoś zleciał weekend. Przyjemnie

Fajnie że możecie pozwolić sobie na taki wypad - to bardzo dobrze robi. Ja mam odskocznie coprawda w pracy ale jesli chodzi o wypady do znajomych to mama niechętnie chce zostawać. Kiedy chcę zagadać czy by się małym nie zajęła to ona zawsze mnie uprzedzi pytaniem "oczywiście zabieracie małego?"

Usnął ufffff

U nas na budowie od czwartku walczą już tynkarze robimy tynki maszynowe - gładź niesamowita - mmmm - no i nie trzeba juz gipsować. Weszli trzy dni wczesniej, ale niestety nie zdążą do długiego weekendu bo jest za duzo metrów - aż 800m tynków.

zacina mi się klawiatura - irytuje mnie to jak nie wskakują literki - wrrrr

72,0
70,0
68,0
66,0
64,0
62,0
60,0

Czas edycji: 2012-04-23 o 08:36
Stary 2012-04-23, 08:23   #4769
ja_dalia
Wtajemniczenie

Cytat:
dodaje foty mam andzieje ze cos dojrzyciew na nich

nie ma fotków

Daniel Fasolek w drodze

Stary 2012-04-23, 08:24   #4770
Aniolina
Rozeznanie

a ja mam pytanko chyba najbardziej do doswiadczonych mam, planuje malej kupic jakas drozsza zabawke i chcialabym cos co wystarczy na dluzej i bedzie dla niej jak najbardziej interesujace, jesli to w ogole mozliwe
co myslicie o szczeniaczku uczniaczku? czy polecacie cos innego?
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości