|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
jak rozliczać się z nianią??
mam głupie pytanie ale odkąd prowadzam synka do niani to zastanawiam się czy dobrze się rozliczam, zaczynam pracę o 12 wypadałoby być punktualnie na stanowisku pracy w związku z czym jesteśmy u niani powiedzmy o 11.45. po skończeniu pracy, zanim się ubiorę, dojdziemy do niani mija kolejne 10 minut, więc jesteśmy u niej o 16.10, zanim małego ubiorę mija kolejne kilka minut, jednym słowem wychodzimy od niej o 16.30. do tej pory na powiedzmy nadgodziny dawałam kilka złoty więcej, zastanawiam się jak to jest u Was??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: jak rozliczać się z nianią??
zapisuj sobie gdzies kazdy dzien i od ktorej do ktorej godziny u niej byl. na koniec mca zlicz wszystkie te minuty ktore sa przed 12 i po 16. i wyjdzie ci ile masz wiecej jej zaplacic.
![]()
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
albo omów z nianią co z tymi 15 minutami przed i po
![]()
w drodze do idealnej wagi z Dukanem po raz pierwszy.... 89.3kg .....78,4kg.............. .........> 65kg do dzisiaj P The best way to loose weight is to close your mouth...or.....WATCH your food - just watch it, DON'T EAT it ! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
u mnie syt byla troszke inna, bo niania przychodzila do nas i mimo ze prosilam zeby przychodzila na 7. 15 ta przychodzila 6.55 i tak tez zapisywala w Naszym zeszycie, a pozniej jak jechalismy na wakacje, to chciala zeby za te wakacje tez jej zaplacic mimo ze przeciez ona ma wolne- wtedy stwierdzilam ze bez sensu i przeszlimy na stala stawke i kazdemu bylo to na reke a ja nie gnalam z jezorem na brodzie, tylko spokojnie wracalam do domu, po drodze robiac zakupy z kolei u mojej kolezanki jest niania na godz, i te 15 min w ta czy w ta nie gra roznicy, nic ekstra nie placi- zalezy od stron ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
My płacimy niani za godzinę i liczymy za pełne godziny. Gdy mam drugą zmianę jesteśmy umówione ze przychodzi po małego o 12 i tak liczę niezależnie czy przyjdzie 15 minut wcześniej czy później. Natomiast gdy przychodzę po małego to nie liczę czasu na ubieranie. Liczę do momentu przyjścia do niani i zaokrąglam do pełnych 30 minut. Czyli jak przychodzę np o 13;20 to liczę że jest do 13 :30 ale jak jestem np 13:10 to liczymy jakbym przyszła o 13. Zresztą zawsze przy rozliczaniu dodaje jeszcze godzinkę. Ja i tak jestem zadowolona i niania z tego co wiem też.
Filip 10 kwiecień 2009r godz. 4:44 ![]() "Dziecko może nauczyć dorosłych trzech rzeczy: cieszyć się bez powodu, być ciągle czymś zajętym i domagać się - ze wszystkich sił - tego, czego pragnie." Paulo Coelho
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
z obecną jestem umówiona na godziny, jednak zastanawiam się jak z nową dogadać, może macie rację, warto to uzgodnić z nianią
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Rozumiem, że Ty jak idziesz na urlop to też pensji nie pobierasz? Wkońcu to taka bezczelność
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Nie dośc że te kobiety zatrudniacie na czarno najczęsciej nie płacąc na nie zusu czy innych składek , to jeszcze urlop ma mieć bezpłatny i w tym terminie kiedy wy akurat macie chęć i czas jechać na wakacje . Wybaczcie ale dla mnie to bezczelność !!
![]() |
![]() |
#10 | |
Zadomowienie
|
Gdy się prowadzi włąsną działalnoś gospodarczą, wyjeżdżając na urlop nie tylko się nie dostaje kasy (bo sie nie pracuje), a trzeba wręcz płącić- np czynsz za lokal, czy ZUS.
Patrząc na pracę opiekunki w ten sposób, za czas urlopu pracodawców nie należy Jej się pensja. ![]()
![]() Edytowane przez 33owieczka Czas edycji: 2012-04-20 o 15:31 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Sama muszę korzystać z nianki, bo trzeba było wrócić do pracy. Na szczęście mała zaakceptowała nianię i póki co jest ok, mam spokój ducha, że dziecko ma się dobrze podczas naszej nieobecności. Ale niania sobie zażyczyła pensji za czas naszego urlopu. Tyle, że uzgodniłyśmy, że będzie to 2/3 pensji. Bo my mamy stałą kwotę za miesiąc, nieważne czy 5/8/czy 10 godzin. Narazie jest to na korzyść niani, bo mąż często wraca wcześniej i ją zwalnia do domu. Ja też jak mam wolne to wiadomo, wolę być z dzieckiem sama i nie trzymam niani w domu tylko po to żeby na siebie zarobiła ;p ale niania deklaruje, że jakby co to ona zawsze dłużej może zostać albo wcześniej przyjść itp. o kurde, źle przeczytałam odpowiedź ![]() wiesz, nianie to często starsze panie renciskti emerytki które nie wiem czy byłyby szcześliwe jakby je zgłosiść do zusu ![]() myslę, że studentki tak samo. Co innego gdy ktoś uprawia zawód niani, tu sytuacja jest ina, ale u nas państwo nie stwarza warunków do tego, aby rodzice chętnie zgodnie z prawem zatrudniali nianię. Sory, nie stać nas na to. Nie czuję się bezczelną za to, że zatrudniam nianię na czarno i że wolałabym jej nie płacić za czas kiedy ma wolne. Bo nie jest pełnoprawnym pracownikiem a ja pracodawcą. Wszystko na gębę, na czarno. Więc czemu mam płacić kobiecie za coś czego nie robi? Jest emerytką dochód ma. To jest wyrachowanie niani, ale takie życie. Wyboru wielkiego nie mam. To płacę. Cytat:
czyli teoria teorią, a życie życiem No niestety, wk**wiające to, bo panie emerytki (np. moja) bardzo dobrze sobie dorabiają takim sposobem, a jeszcze próbują się stawiać w roli pełnoprawnego pracownika ![]() Edytowane przez marmutita Czas edycji: 2012-04-20 o 20:03 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Nie wiedziałam że to pani emerytka , miałam na myśli raczej młode dziewczyny które tak dorabiają . zresztą dla takich jest teraz jakiś program gdzie do jakiejś tam kwoty składki odprowadza państwo . Ty masz panią emerytkę a wiele osób ma młode osoby dla których jest to źródło utrzymania , więc w tym momencie nie płacenie za urlop np. już nie jest za fajne .
Ja żeby nie mieć takich problemów wysłałam małą do klubu .
![]() |
#13 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Moja ma 9,5 miesiąca i nie mam wielkiego pola do popisu, bo żółbków nie ma, są jedynie przedszkola, ale jest za malutka jeszcze. Jest przedszkole prywatne, ale nawet nie weryfikowałam czy da radę szkrabka zapisać. Wiem że tam jest jedna grupa dzieci w różnym wieku. Średnio mi to pasuje. No i niestety ale wyszłoby mnie to drożej, bo ok 8 godzin dziennie. W moim przypadku niania jest chyba tańszą opcją. Płacę jej za cały miesiąc 700 zł i mam zapewnienie, że może dłużej zostać / wcześniej przyjść - nie roz;liczamy się godzinowo. Jest dyspozycyjna więc to duży plus, gdy mam zostać dłużej w pracy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
ja bym nie miala sil i chęci do liczenia godzin a co dopiero minut - moja niania przychodzi do nas po 6 rano siedzi z malym u nas tak do 10-11 później idą na spacerek i bierze małego do siebie - ja go odpieram przed 16 - i za caly miesiąc 900zł /mala miejscowość do 10 tyś mieszkańców/
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
Zatrudniam nianię więc i jak się wypowiem.
Do kiedy niania miała płacone za godziny - nie było problemów z przychodzeniem do pracy czy ''chorowaniem''. Odkąd płacimy jej za cały miesiąc ustaloną kwotę - zaczęły się niedyspozycje, ''choroby'' i ''sprawy do załatwienia''. Masakra. Gdybym miała wybór, wróciła bym do płacenia jej za godzinę.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() także ja pewnie też pomyślę o godzinowym rozliczeniu |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
moja niania ma placone za godzine
ja nie kontroluje tego, ona sobie liczy i na koniec miesiaca daje mi fakture przez pierwsze 2 miesiace liczylam godziny i wyszlo tak samo jak jej (albo baaaardzo porownywalnie) wiec dalam sobie spokoj z liczeniem moja niania jest zarejestrowana 'dzialalnoscia gospodarcza', wiec opieka nad dziecmi to jej jedyne zrodlo dochodu do tej pory nie bylo problemu, gdy M byla u niej mniej godzin niz ustalilysmy z podpisaniem kontraktu (ustalilysmy 3,5 dnia w tygodniu, a zdazylo sie ze byla tylko 2 dni) i nic nie musialam za to wiecej placic, ale w przyszlym tygodniu wyjezdzamy i tez mam w kontrakcie podpisane, ze mam zaplacic za czas naszej nieobecnosci, ale jak to wyjdzie w praktyce to sie okaze na koniec maja ![]() poki co nie ma tez problemu z tym ze M zaprowadzam na 7.50-8.00 i odbieram o 17.20-17.30 - zawsze mam liczone za 9,5h
![]() |
#18 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Póki co chorób, i spraw do załatwienia nie było, a współpracujemy już prawie 2 miesiące. W jakim wieku jest Twoja niania Ineczko? Bo ostatnio mam dylematy i rozważania pt. w jakim wieku powinna być niania? Dla 10-12 miesięczniaka. Moja to emerytka, 60 jej stuknęło na bank, choć w dowód nie zaglądałam. Ale dobrze się trzyma, jest energiczna. Niemniej jednak mm chwilami czarne mysli pt. brak siły, czy jakieś zemdlenie, o upadku ze schodów z dzieckiem nie wspomnę. Mieszkam na 3 piętrze i sama jak idę z małą na ręku do góry to jestem zasapana, a co dopiero niania ... Z drugiej strony przy osobie młodej jest ryzyko innego typu - np. zajmowanie się własnym telefonem komórkowym bardziej niż dzieckiem ![]() powiedzcie jak uważacie? Cytat:
Ja z moją nianią mam kontrakt tylko na gębę ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Ja choć niani nie mam to chyba bym wolała 60 latkę niż 20 latkę,
poza tym akurat panie, które znam w tym wieku to kobiety pełne sił, energiczne a nie "babcie". ![]()
![]() |
#20 | ||||
Konto usunięte
|
To była ironia.
---------- Dopisano o 11:31 ---------- Poprzedni post napisano o 11:29 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 11:48 ---------- Poprzedni post napisano o 11:31 ---------- Cytat:
Nic nie musisz ![]() Zatrudnianie niani na czarno to dopiero bezczelność! I oszustwo. I tu nie masz racji. Ale wcale się nie dziwię, że nie szukasz rozwiązań. Masz takie nastawienie, że wcale ci nie zależy. Jak cię nie stać, nie zatrudniaj niani. Dziecię do żłobka albo zostań w domu. Zostawiłabym bez komentarza, ale... Ty też pracujesz na czarno? Wyrachowanie niani? Nie przejęzyczyłaś się? Mam spore wątpliwości co do tego, jak dobrze sobie zarabia ta twoja nianie, skoro nie stać cię ani na nianię, ani na to, żeby ją zarejestrować. ---------- Dopisano o 11:54 ---------- Poprzedni post napisano o 11:48 ---------- Cytat:
700? ![]() ---------- Dopisano o 11:59 ---------- Poprzedni post napisano o 11:54 ---------- Cytat:
|
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Rozeznanie
|
O, niania się chyba odezwała...
Cytat:
Szok. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Przyczajenie
|
My tak samo niani płacimy za godziny i opcja z fakturą na koniec miesiąca wydaje mi się chyba najwygodniejsza.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:28.