Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 2076 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-04-23, 14:48   #62251
Redhaired Witch
Nindżopesz

Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XIII część zakręconej opowieści

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
Czyli wszystko zrozumiałaś

Dokładnie, przyda się coś emolientowego lub nieco oleju typu lniany czy inny niewnikający. Możesz tez zmieszać z morelkową Alterrą lub Garnierem AiK.
Odżywka może być nieco za lekka, włosy mogą się podzielić na wiele cienkich kosmyków (choć chyba Tobie to akurat odpowiada) albo spiórkować, gdy zastosowana po szamponie.
Wystarczy wprowadzić szampon nieco częściej. Nie musi być co mycie, bo ani tych silikonów mnóstwo, ani ten ich film nie taki jak przy parafinie. MOże być rzadziej. Bez paniki.
1. Wyrabiam się
2. super, dzięki, już wszystko (? ) wiem.

Redhaired Witch jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-23, 15:05   #62252
patrycjazuzanna
Wtajemniczenie

Cytat:

Ja obcinam sama, ale kucyk mi nie wyjdzie - mam za krótkie
Zresztą gdy były długie, to i tak musiałam po kucyku poprawić.
Mogłabyś napisać mniej więcej jak to następowało przy dłuższych włosach (proszę, proszę)? No i jak dobierasz włosy do warstw. Wątpliwości prezentuję poniżej na wątpliwej jakości próbce mojej twórczości . Zastanawiam się w jaki sposób najlepiej podzielić całość.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg warstwy.jpg (18,3 KB, 25 załadowań)
Stary 2012-04-23, 15:07   #62253
Miskaa78
Kazar Lady

Cytat:
OK Ale co byś chciała? Widzę, ze farbowałaś, więc przyjdzie popracować nad zatrzymaniem barwnika i wody
Aleś im tutaj zafundowała ciężki zestaw! Widzę, ze lubią
A czemu ich nie pocieniujesz warstwami?
cebula ma warstwy shrek ma warstwy i Miśka też
Nawet 3

widać na zdjęciach ta najdłuższa warstwa jest taka drażniąco cienka, bo jest spora odległość do kolejnej ( cos koło 10 cm jak nie lepiej)
barwnik zatrzymuję płukanką z octem jabłkowym raz na jakiś czas - widze ze nie wypiera sie kolor wcale, tylko henna z odrostów ucieka, farba sie nieźle trzyma. a wode jak zatrzymać? Wciąż mam wrażenie ze moje włosy nie są dostatecznie nawilżone, są lekkie szybko schną i nie czuje ich bardzo na plecach ( a tego mi najbardziej brakuje) z proteinami bawiłam sie przed farbowaniem teraz starm sie ograniczac do minimum, więc co - olejowanie i co jeszcze nakłądać by je nawilżyć nawilzyć??

BTW mam nadzieję ze ten post jest jeszcze po polsku

Sarkazm to obrona osób inteligentnych przed otaczającą głupotą..

Miskaa78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-23, 15:09   #62254
mahhysia
Raczkowanie

Po myciu odżywką mam zawsze obciążone włosy, przestawiam się na BD i mam nadzieję, że będzie dobrze.
mahhysia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-23, 15:18   #62255
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
I co? I co?
Już lepiej Glut lniany bardziej się nadaje u mnie na odżywkę d/s niż żel. Ale nadal to nie to... Moje włosy po prostu za nim nie przepadają,.. Ale może jeszcze popróbuję z dodawaniem go do odżywek drogeyjnych. Tylko nie wiem jak z nimi tego gluta wymieszam
Stary 2012-04-23, 15:19   #62256
karolina2121
siedzę i myślę

Radical od Farmony będzie ok do oczyszczenia włosów ?

Tu skład i analiza, wydaję mi się,ze jest zgodny z CG ale wolę się upewnić

https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=923
Stary 2012-04-23, 15:30   #62257
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
Napisane przez patrycjazuzanna Pokaż wiadomość
Mogłabyś napisać mniej więcej jak to następowało przy dłuższych włosach (proszę, proszę)?
Pochyliłam głowę. Złapałam w kucyk w miarę blisko czoła. Wyprostowałam się, trzymając włosy nad czołem w miarę na środku i a miarę wertykalnie. Odsuwałam lekko od czoła, by uzyskać długość kosmyków przy twarzy taką, jaką bym chciała (czasem rękę z włosami ustawiałam nie nad głową, ale przed twarzą, dzięki czemu mogłam mniej więcej określić długość.
Ciach.
A potem i tak brałam lusterko i sprawdzałam, czy mi się to to podoba z tyłu.
Cytat:
No i jak dobierasz włosy do warstw.
Zaczynam od góry. Ale przed wszystkim zwilżam włosy Jantarem lub jakąś rozwodnioną odżywką. Ugniatam. Czekam aż wyschnie. Lekko odgniatam i dopiero łapię poszczególne kosmyki. Widzę, które są na wierzchu, więc zwijam je lekko razem i przypinam na czubku głowy. Te, co pod nimi, spinam niżej. I tak do samego karku. Zaczynam ciąć od tych, które są na samym spodzie.
Potem odpinam te nad nimi i dopasowuje na długość, którą chcę mieć. I tak do samego czubka.
Cytat:
Wątpliwości prezentuję poniżej na wątpliwej jakości próbce mojej twórczości . Zastanawiam się w jaki sposób najlepiej podzielić całość.
Czekaj - czy chodzi Ci o to, że z tyłu musiałabyś ciąć włosy wyżej niż po bokach? Bo nie za bardzo rozumiem...

Cytat:
Napisane przez Miskaa78 Pokaż wiadomość
cebula ma warstwy shrek ma warstwy i Miśka też
Nawet 3
3 warstwy na takich włosach? Widziałabym tę wierzchnią wyżej. Nie widzę, by spód był potwornie cienki
Cytat:
a wode jak zatrzymać?
Emolienty, silikony...
Cytat:
są lekkie szybko schną i nie czuje ich bardzo na plecach
Może nieco za krótko zostawiasz te odżywki na włosach? Bo sa owszem, emoliantowe, ale nie dociążają włosów
Cytat:
więc co - olejowanie i co jeszcze nakłądać by je nawilżyć nawilzyć??
Nie przestawaj, nie zapominaj o miodzie, aloesie, glicerynie. Widać, że jest dobrze, choć zastanawia mnie ta lekkość włosów

Idę do domu
Do zobaczenia później. Będe w analizach, ale zajrzę

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-23, 15:48   #62258
patrycjazuzanna
Wtajemniczenie

Cytat:
Czekaj - czy chodzi Ci o to, że z tyłu musiałabyś ciąć włosy wyżej niż po bokach? Bo nie za bardzo rozumiem...
Sama niebardzo rozumiem wydaje mi się, że ten drugi sposób na załączonym obrazku dałby efekt końcowy pi razy oko coś na kształt litery U. Ale nie wiem.
Stary 2012-04-23, 16:13   #62259
Miskaa78
Kazar Lady

Cytat:

3 warstwy na takich włosach? Widziałabym tę wierzchnią wyżej. Nie widzę, by spód był potwornie cienki
Emolienty, silikony...
Może nieco za krótko zostawiasz te odżywki na włosach? Bo sa owszem, emoliantowe, ale nie dociążają włosów
Nie przestawaj, nie zapominaj o miodzie, aloesie, glicerynie. Widać, że jest dobrze, choć zastanawia mnie ta lekkość włosów

Idę do domu
Do zobaczenia później. Będe w analizach, ale zajrzę
zaznaczyłam mniej więcej gdzie mam warstwy, nie chce ich cieniować wyżej i jeszcze sie zastanawiam, czy nie ciachnąc tej najdłuższej warstwy, bo te cieniaski mnie drażnią.
na bank za krótko odżywki trzymam - poprawię się

aloes gdzieś zgubiłam mam taki z SP mam go rozcieńczać jakoś ew.czym ? po ostatnich postach związanych z aloesem, trochę sie go boję
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg warstwy.jpg (118,4 KB, 53 załadowań)

Stary 2012-04-23, 16:35   #62260
Redhaired Witch
Nindżopesz

Cytat:
na bank za krótko odżywki trzymam - poprawię się
Ile czasu trzymasz? Ja około 15 min i zastanawiam się czy powinnam wydłużyć ten czas.

Redhaired Witch jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-23, 16:48   #62261
Miskaa78
Kazar Lady

Cytat:
Napisane przez Redhaired Witch Pokaż wiadomość
Ile czasu trzymasz? Ja około 15 min i zastanawiam się czy powinnam wydłużyć ten czas.
podczas normalnego mycia bez tzw cudowania to raczej z 5min

Stary 2012-04-23, 17:01   #62262
hahihehy
Rozeznanie

Cytat:
Ja się tutaj doczepię, ponieważ przed sls masz emolient, co może złagodzić działanie detergentu.
Próbuj, choć gwarancji jako takiej brak.
Cytat:
Nie ma co się demotywować. Przez jakiś czas na początku jest bardzo różnie. Dobre efekty przychodzą później i po regularnym stosowaniu.
Czasem trzeba tez coś poprawić w stylizacji albo w doborze kosmetyków.
Dzięki Eloe
Co do WAXa, włosy aż skrzypiały z czystości, więc mam nadzieję, że się umyły. Potem nałożyłam na kilka minut odżywkę z granatem i po wyschnięciu miałam szopę. Zdecydowanie potrzebuję czegoś cięższego.

Mój problem polega na tym, że efekty chciałabym mieć od razu I trochę denerwuje mnie to, że błądzę w pielęgnacji jak dziecko we mgle i nie mogę się odnaleźć. Rozumiem, że początki są trudne, trzeba cierpliwości (której mi brakuje )
hahihehy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-23, 17:14   #62263
TwojaKokaina
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mahhysia Pokaż wiadomość
Po myciu odżywką mam zawsze obciążone włosy, przestawiam się na BD i mam nadzieję, że będzie dobrze.
dziś wypróbowałam mycie odżywką i klapa. u mnie się to nie sprawdzi, bo mam przy skórze głowy takie tłustawe włosy. po OMO mam znacznie lepsze.
aż w szoku jestem jak niektóre dziewczyny w dzienniku piszą, że myją odżywką raz lub dwa razy w tygodniu tylko :O ja bym miała tłuszcz sam.
TwojaKokaina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-23, 17:26   #62264
kascysko
Zakorzenienie

Ale mam dzikie afro po płukance z cysteiną
kascysko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-23, 17:36   #62265
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kascysko Pokaż wiadomość
Przekonałaś mnie jak skalp? nie podsusza? nie mrowi?

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-23, 17:51   #62266
kascysko
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Przekonałaś mnie jak skalp? nie podsusza? nie mrowi?
Nie ma prawa, gdyż tam ta płukanka nie dochodzi Nie płukam włosów, tylko miksturę wlałam do psikacza i łatam po myciu po długości
kascysko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-23, 17:53   #62267
pati_bc
Rozeznanie

Cytat:
WRÓCIŁAŚ

Niestety u mnie też jest lekkość ale to się raczej nie zmieni bo mam do wyboru albo przetłuszcz albo lekkość:/

Cytat:
aloes gdzieś zgubiłam mam taki z SP mam go rozcieńczać jakoś ew.czym ? po ostatnich postach związanych z aloesem, trochę sie go boję
Może dodawaj do masek przed myciem? wtedy nie powinien zrobić krzywdy.

Cytat:
podczas normalnego mycia bez tzw cudowania to raczej z 5min
Też tyle trzymam. Nie mam możliwości dłużej. Dlatego bardziej skupiam się na odżywianiu przed myciem.
pati_bc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-23, 17:54   #62268
201604301943
Konto usunięte

mam pytanie odnośnie podrażnienia skalpu. szczególnie uśmiecham się do AjriszMarty bo chyba jest specjalistką w tej kwestii
otóż co może być przyczyną miejscowego podrażnienia? tuż nad czołem, po lewej stronie, między skronią a przedziałkiem mam swędzące miejsce z łupieżem (wydaje mi się że tłustym). po przejściu na CG chwilowo minęło ale teraz wróciło... po myciu jest ciut lepiej, potem się nasila. nie rozumiem tej miejscowości zmian...
201604301943 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-23, 18:09   #62269
natalcia250
sentimental animal

zauważyłam ostatnio, że moje włosy najlepiej wyglądają jak nie daję na nie odżywki d/s tylko umyję Isaną z babassu, a potem odżywka b/s, krem z Biedronki i żel. lepiej się wtedy kręcą i są uniesione. Wczoraj dałam olej na noc, potem umyłam BD i dałam Alterrę z morelą z pantenolem i keratyną na jakieś 40 min i zmyłam; efekt był taki, że włosy były mniej skręcone i bardziej przyklapnięte. wcześniej tak nie było
When you've seen him use a gun, boy
When you've seen him use a gun
natalcia250 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-23, 18:21   #62270
claudiiin
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez TwojaKokaina Pokaż wiadomość
dziś wypróbowałam mycie odżywką i klapa. u mnie się to nie sprawdzi, bo mam przy skórze głowy takie tłustawe włosy. po OMO mam znacznie lepsze.
aż w szoku jestem jak niektóre dziewczyny w dzienniku piszą, że myją odżywką raz lub dwa razy w tygodniu tylko :O ja bym miała tłuszcz sam.
Mam takie same odczucia jak Ty

Cytat:
Napisane przez kascysko Pokaż wiadomość
Nie ma bata, dzisiaj robie jajco po myciu, przekonalas mnie (haha, teraz widze ze napisalam to samo co Ajrisz nie czytajac wczesniej jej posta - pjonaa ). Ostatni raz robilam ponad miesiac temu. W ogole dzis mam chyba nastroj na dzien dobroci dla wlosow, wiec plan jest taki: zaraz poloze Seske na skalp, popsikam wlosy czyms humektantowym, na to olej lniany, pojde biegac, a po powrocie umyje, potrzymam odzywke z 20 minut przynajmniej, a na koniec plukanka cysteinowa. Mam nadzieje, ze sie odwdziecza Potem czeka je ciezki tydzien, bo wyjezdzam na majowke do Grecji, wiec nie dosc ze bedzie slonce i mozliwe ze slona woda, to jeszcze lece tylko z bagazem podrecznym - mala walizeczka, max 10 kg, ograniczenia w plynach (do 100ml)... Co oznacza bardzo okrojony zestaw kosmetykow... Doradzcie mi kochane, co koniecznie wziac a z czego moge zrezygnowac?
Moze powinnam wziac jakas odzywke silikonowa ktora ujarzmilaby mi te wlosy i przy okazji troche ochronila? Bo o stylizatorach to moge zapomniec... Znacie jakies odzywki silikonowe bs najlepiej z filtrem UV (choc niekoniecznie bo moge wziac spray z filtrem)? Bo domyslam sie ze bs w tym wypadku jest wazniejsza niz ds, tzn. lepiej wziac ze soba bs niz ds?

CG i olejowanie od listopada 2011 + walka z wypadaniem, zapuszczanie grzywy, powrót do naturalek...

Edytowane przez claudiiin
Czas edycji: 2012-04-23 o 18:33
claudiiin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-23, 18:26   #62271
Elsay
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez TwojaKokaina Pokaż wiadomość
Jak ja to rozumiem ja umyję głowę szamponem, dam jedną odżywkę i to już jest czasem za dużo. Raz umyłam samą odżywką, skręt był piękny, ale za jaka cenę. Miała włosy tak tłuste jakbym je nacierała masłem.

Elsay jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-23, 18:28   #62272
czarno czarna
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Widziałam w Ross
Tak, lepiej chwilę - 1-2 tyg - pounikać kokosa i keratyny

Tak, zwykła sól.
TANI zagęstnik, stabilizator piany, troszkę konserwuje, wydaje mi się że wspomaga oczyszczanie i może wpływać na napięcie powierzchniowe a tym samym wchłanianie się składników. Może wysuszać i podrażniać
a mnie denerwuje bo jest kurna wszędzie ;]
To samo rzuciło mi się w oczy że skoro ją dają do prawie każdego szamponu to musi być tania, ale bałam się czy nie zrobi nic złego. Dziękuje Ci oraz hahihehy i aleksandrze za odpowiedź

Cytat:
W 1. poście jest link do bloga Małgosi z produktami zgodnymi z cg. Czemu z niego nie skorzystasz?
Skorzystać miałam zamiar tylko nie wpadłam na to, że będzie w pierwszym poście więc przekopałam pół wizażu i poszłam na łatwizne
czarno czarna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-23, 19:01   #62273
hahihehy
Rozeznanie

Czy parafina może włosom służyć? Okazało się, że mój "olej" Amla, który niedawno skończyłam, to była czysta płynna parafina. Mi się efekty bardzo podobały, włosy były mięsiste i się nie puszyły. Teraz po skończeniu olejku Alterra brzoza i pomarańcza widzę, że włosy gorzej błyszczą i są napuszone.
O czym trzeba pamiętać stosując parafinę na włosy? Oprócz tego, że się nadbudowuje i trzeba włos od czasu do czasu oczyszczać. Są jakieś jej dobre i złe strony?
Jutro planuję zakup nowego oleju i zastanawiam się, który najbardziej przypomina parafinę. Chodzi mi o to, żeby był dosyć ciężki.
I jak to jest z tymi wysuszającymi właściwościami rycyny? Prawda? Mit?
hahihehy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-23, 19:14   #62274
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez hahihehy Pokaż wiadomość
Czy parafina może włosom służyć?
Oczywiście, że tak
Stary 2012-04-23, 19:20   #62275
chocolateheart08
Raczkowanie

Witam Was ! ; ) Przeleciałam wzrokiem wszystkie produkty, które służa pielęgnacji włosów lecz nie znalazłam PŁUKANKI Z OCTU ! ; d Pewnie, czytajac to myślicie ze to jakaś głupota ale naprawdę pomaga. Wystarczy po umyciu włosów szamponem przepłukać je wodą z octem . Włosy są miękkie, nabierają blasku i zdecydowanie lepiej się układają. Wypróbowałam, więc serdecznie polecam , szczególnie tym paniom, które maja kręcone włoski ; )
chocolateheart08 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-23, 19:23   #62276
ewcia1807
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chocolateheart08 Pokaż wiadomość
Witam Was ! ; ) Przeleciałam wzrokiem wszystkie produkty, które służa pielęgnacji włosów lecz nie znalazłam PŁUKANKI Z OCTU ! ; d Pewnie, czytajac to myślicie ze to jakaś głupota ale naprawdę pomaga. Wystarczy po umyciu włosów szamponem przepłukać je wodą z octem . Włosy są miękkie, nabierają blasku i zdecydowanie lepiej się układają. Wypróbowałam, więc serdecznie polecam , szczególnie tym paniom, które maja kręcone włoski ; )
Znamy to kochana

28-...-36-37-38-39-40-41-42-43-44-45-46 -47-48-49-50 ... 60

Zapraszam na mojego kosmetycznego bloga: www.kosmetyczny-raj.blogspot.com
ewcia1807 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-23, 19:25   #62277
chocolateheart08
Raczkowanie

A myślałam , że zaskoczę
chocolateheart08 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-23, 20:03   #62278
TwojaKokaina
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez claudiiin Pokaż wiadomość
Mam takie same odczucia jak Ty
Cytat:
Napisane przez Elsay Pokaż wiadomość
Jak ja to rozumiem ja umyję głowę szamponem, dam jedną odżywkę i to już jest czasem za dużo. Raz umyłam samą odżywką, skręt był piękny, ale za jaka cenę. Miała włosy tak tłuste jakbym je nacierała masłem.
dokładnie
jeśli chodzi o skręt to miałam normalny, nawet mniejszy niż po szamponie, a do tego włosy tak się puszą. jednak OMO dla mnie jest najlepsze
TwojaKokaina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-23, 20:39   #62279
oollaa_1_
Raczkowanie

GG do oollaa_1_

Dziewczyny z Łodzi gdzie znajdę maski bingo? ...szukam szukam i znaleźć nie mogę... byłam w tesco małym ul Narutowicza i dużym w galerii łódzkiej ale nie było... proszę o pomoc bo na allegro cana maski jest prawie taka sama jak wysłyki...
do wszystkich dziewczyn:
czy można je może naleźć w sklepach fryzjerskich widziałyście może tam? I które z masek bingo są najcięższe (czyli najbardziej nawilżające), które się najbardziej wam spodobały ? z góry dziękuje za pomoc

Kręconowłosa skręt włosów 3a (chcę albo skręt 3b albo fale)
Cel zapuścić włosy i by przestały tak bardzo wypadać.

Chcę być dziennikarką modową, bądź muzyczną, i tancerką
oollaa_1_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-23, 20:48   #62280
mahhysia
Raczkowanie

Garnier Nutri Odbudowa odżywka wyprostowała mi włosy, a potem zrobiła siano, a taki dobry skład...
mahhysia jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości