|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2071 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Większość mam już rozpakowanych a na kilka wciąż czekamy ! Mamy Wiosenne 2012
Ja pierdziu nadrobiłam ,mistrzem czytania szybkiego jestem chyba
![]() ![]() FLower gratki ![]() Puma trzymaj się tam ![]() Lena pępek może podkrwawiać, zółtaczkę idz sprawdź. Je je, tż pozmywa, Kaja zasnęła to w sumie nie będę Jej budzić,będzie nocna kąpiel, a prasowanie.....zrobię jutro , bo ma niby padać Mravka też nie lubię jak ktoś bierze na ręce Kaję bez pytania, o dziwo zrobił to tylko jeden kolega ![]() Emigra fajnie sobie gadacie z Julką ![]() Agabi śliczny ten Twój Gabryś ![]() Aguś co by Ci tu radzić, bądź silna Kochana ![]() ![]() Mało mi rzeczy w życiu wyszło, a tylko bycie mamą mi chyba wychodzi , jak to wczoraj do Bratowej byłej rzekłam ,ze łatwo mi to jakoś idzie .Nie moja to zasluga , bo mi się dzieci łatwe w obsłudze trafiły, choć starsza daję takie arie czasem ,że "wyłacznik" ledwo daje rade.Mam nadzieję,że za parę dni kryzys u Ciebie minie , będzie ładna pogoda, dzieci nie trzeba będzie tak opatulać, weźmiesz Filipa do piaskownicy i sobie na słońcu trochę posiedzisz i humor wróci. Dzisiaj Ninę tak wytargałam na placu zabaw,że prawie padła o 17 , ale przeciągnęłam Ją do 20. Nowaken oby Ania nie miała dysplazji , trzymam kciuki Wakacje ....jedziemy na 2 tygodnie nad morze, zabieramy Teściów, moją Mamę, Przyjaciół z Synem i Ich Mamę, więc szykuje się mocna ekipa, teraz szukamy miejscowości, bo tam gdzie mamy sprawdzony super domek to gówniane zejście na plażę, a tam gdzie fajne zejście nie ma fajnych domków.Jedziemy na przełomie lipca sierpnia. Lena oj tak, to Ave Maria też uwielbiam ![]() ![]() Edytowane przez koniakonia Czas edycji: 2012-04-23 o 20:22 |
![]() ![]() |
![]() |
#2072 |
Raczkowanie
|
Dot.: Większość mam już rozpakowanych a na kilka wciąż czekamy ! Mamy Wiosenne 2012
Heja, gratki dla świeżo upieczonych mamuś.
My dziś zaliczyliśmy wizytę patronażową u pediatry - trwała 50 min. Mam lekkiego doła bo młody przez 2 tyg. przybrał tylko 170 gram. Za tydzień kontrola wagi, i wtedy decyzja czy będzie dokarmiany mm. Nie ukrywam, że mi przykro i smutno, tak bardzo chciałam karmić piersią, a mogą być z tego nici... Dla próby ściągnęłam mleko laktatorem, w niecałe 15 min. ukapało 90 ml. Potem z butelki nakarmiłam syna i oczywiście wszystko zjadł, tak fajnie leciało, aż mu się ulało. I już sama nie wiem ile moje 2,5 tygodniowe dziecie powinno jeść??? Lekarka ponadto skarciła mnie za system karmienia na okrągło - bo tak też bywało, że syn wisiał na cycu od 9 rano do 14. Dziecko ma się najadać w 20 min, można je jeszcze dokarmić jak nie minęła godzina od odstawienia. Potem przerwy między karmieniem mają być 1,5 h a najlepiej 2 h. Wtedy organizm dziecka wie, że ma strawić zjedzony pokarm. A jak je na okrągło to układ pokarmowy wariuje i nie wie, czy ma nastawić się na trawienie, jedzenie czy wydalanie. Z drugiej strony powiedziała, że kup ma być tyle ile karmień. Dostaliśmy kropelki Dicloflor, bo młody ma od początku zielonkawe/trawiaste kupki z grudkami mleka. Teraz przez tydzień będę się schizować, czy młody przybiera czy nie przybiera. Zastanawiam się czy kupić wagę, ale wtedy to chyba ważyłabym go po każdym karmieniu i chyba bym zwariowała. Co do kładzenia dziecka w łóżeczku, lekarka powiedziała, że każda pozycja jest dobra, ale muszą być zmieniane, czyli jeden boczek, drugi, plecki, no i dziecię ma leżeć dużo na brzuchu, żeby ćwiczyć mięśnie brzucha. Trochę chaosu w moim poście ![]() Pozdrawiamy Dida&Alek. |
![]() ![]() |
![]() |
#2073 |
Wtajemniczenie
|
Mam wieści od Alamig
![]() "Szymek przyszedł na świat dziś o 18.30. 3530g i 61 cm. Jest cudny."
#2074 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Kawal mezczyzny! ![]()
![]() |
#2075 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Proszę bardzo - tygodniowy jadłospis : http://www.natemat.com.pl/zdrowie/ka...karmiacej.html |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2076 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
karolca jaki masz ten stanik? i jak z rozmiarówką? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2077 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2078 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Dzięki Wam dziewczyny za wszystkie odpowiedzi na moje pytania ![]() jutro prawdopodobnie przychodzi ta położna to chyba zasypie ją pytaniami ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2079 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:16 ---------- Poprzedni post napisano o 21:16 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2080 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja nie zawsze najada sie w 20 minut chiaż pokarmu mam dużo. Czasem potrzebuje 30 minut na jedną pierś a wieczorem chętnie wypija z obu. Od początku staram się trzymać przynajmniej 2-godzinne przerwy w karmieniu, najlepiej jak są 3. Z kupami przy piersi to nie jest tak, że ma być tyle ile karmień, bo mleko kobiece trawi się całkowicie i maluszek kupy może nie zrobic przez kilka dni! Białe grudki w kupce to normalna sprawa, podobnie kolor kupki nie musi być koniecznie żółty. W pierwszych tygodniach może mieć różne kolory i kazdy uznawany jest za prawidłowy (tak mówiła mi polożna, pielęgniarka i lekarka), najwazniejsze jest, aby byly podobnej konsystencji - nie za rzadka, nie twarda. Cytat:
![]() No i chciałam coś jeszcze napisać i znowu zapomniałam ![]()
![]() |
#2081 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ach, żeby tak mój Szymek się też zmobilizował i wyszedł ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2082 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2083 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Thx za pocieszenie ![]() A normalnie to dajesz jeść z 1 piersi czy z obu, bo zdania co do systemu karmienia też są podzielone. W szpitalu pediatra radził: ok 20 min lewa i 20 min prawa pierś. Położna jak była - radziła, żeby na jedno karmienie 1 cyc, na drugie drugi cyc. Dziś lekarka doradziła, żeby młody jadł z jednego, a na sam koniec dociumkał sobie z drugiego. Zwariować można, bądź człowieku mądry i pisz wiersze ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2084 |
Zakorzenienie
|
Szymek Alamig najdłuższy na wątku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2085 |
Zakorzenienie
|
Alamig gratulacje
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dida ważne,że Synek przybiera, a z pediatrą się zgodzę, sama to widzę na przykładzie Niny i Kai , że karmienie regularne, danie szansy na strawienie itd.daje dobry skutek ![]() A co do tego z którego cyca itd. to ja tez slyszałam wersje obydwie, ale karmię raz z jednej raz z drugiej, jakby wypiła z dwóch to by chyba zahaftowała cały pokój, więc musisz sobie sama wyrobić technikę i to będzie najlepsze dla Was. Jolka w ciąże można zajść mimo braku okresu, bo najpierw jest jajeczkowanie ( nie wiemy kiedy) a potem okres, więc o wpadkę bardzo bardzo prosto w czasie karmienia.Okres pojawia się najczęściej , jeśli matka regularnie karmiąca cycem ma dłuższe przerwy między karmieniami , zwykle jest to wtedy jak wchodzą posiłki stałe, ale też może organizm wychwycić jakiś inny spadek hormonów i ruszyć z jajeczkiem niespodziewanie. Desia fajowo macie z tą Hiszpanią , zazdroszczę ![]() Gdzieś ostanio czytałam coś fajnego o karmieniu piersią i diecie,ale za cholerę nie wiem gdzie i tam właśnie napisane było, że tylko w Polsce tak z tą dietą jest i w sumie nie wiadomo do końca dlaczego ...itd. Aaaa mamy termin Chrztu 17 czerwca ![]() Edytowane przez koniakonia Czas edycji: 2012-04-23 o 20:39 |
![]() ![]() |
![]() |
#2086 |
Zakorzenienie
|
już sobie przypomniałam
![]() Ewelinka zaczęła rosnąć ![]() ![]() To samo wczoraj z innym pajacem (nieco większym). Założony po raz ostatni... Cieszę się, że rośnie, ale szkoda mi tych slicznych ubranek (ale kolejne śliczne czekają ![]()
#2087 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A ubranka zostawisz sobie dla rodzeństwa Ewelinki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2088 |
Rozeznanie
|
gratulacje! jaki długaśny chłop!
|
![]() ![]() |
![]() |
#2089 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Metod karmienia jest wiele, też słyszałam o kilku ale najwazniejsze to wyczuć siebie i dziecko ![]() Cytat:
Kusi mnie cholernie kebab ![]() My o chrzcie jeszcze nie myślimy, musimy najpierw wybrać chrzestnych ![]() Jeśli chodzi o wakacje. Z mamą planujemy jechać na początku lipca nad morze, do Sarbinowa (jeśli będa wolne terminy). Mamy sprawdzone miejsce w domkach ![]() ---------- Dopisano o 21:54 ---------- Poprzedni post napisano o 21:52 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2090 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
w sumie czosnkowy sos to chyba jedyna rzecz ktorej jeszcze nie jadlam, a no i cytrusy ...obecnie mamy jakąś delikatną wysypkę, ale podejrzana jest sałata wg mnie , pewnie nawieziona w cholerkę U nas Chrzestni wybrani , szczęśliwi i wielce przejęci sprawą, wszystkich gości wypytałam kiedy co mają w planach i 17 jest jedyną datą ok i super , bo u nas w niedziele 3 miesiąca chrzczą ,więc się ładnie ułozyło. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2091 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Życzę Ci, żebyscie jednak wypracowali jakiś system - myślę, że rada karmienia co 1,5-2 godziny jest dobra ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() No i nie udało się zbytnio przesuniecie kąpania, jakoś wszyscy się przyzwyczailiśmy ![]() ![]() Gdzie się podziewa Cytrynka? ![]() No i Guci nadal brak... Mam nadzieję, że u niej wszystko jakoś się ułożyło, bo pisała o kryzysie. Często też myślę o Zariah... Wsiąknęła nam i cisza ![]()
![]() |
#2092 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I Engela i Gizmiatko ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2093 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Dużą imprezkę Konia szykujesz? Ile osób? ![]()
![]() |
#2094 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Jeszcze trochę i zjem całą czekoladę... tęsknię za nią ![]() A z racji, że sezon na cytruse się kończy to nie kupuję niczego takiego. Cytat:
![]() Też myślę czasem o Zariah... przepadła nam, mam nadzieję, że u niej wszystko ok. Obiecała się odezwać po przeprowadzce do PL i cisza od tamtego czasu ![]()
![]() |
#2095 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() myślę, że ksiądz ochrzci Wam Laurę, bo to jest indywidualna sprawa i zależy jaka jest postawa rodziców, kto będzie chrzestnym itd. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2096 | |||||
Zakorzenienie
|
Moja w sumie od poczatku tylko pod kocykiem
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ja tez prawie 2m-ce po i nadal mam kreche, ponoc kiedys schodzi ![]() Cytat:
![]() a dzisiaj po poludniu sie poplakalam ze wzruszenia ... nakarmilam ja i wzielam na rece tak zeby byla przodem buzia do mojej buzi i mowie do niej ze taka pulchniutka pyzusia sie robi a ona mi piekny usmiech sprzedala ![]() ![]() super ze sobie radzicie i zaraz bedziecie w domku ! ![]() Cytat:
![]() ![]() filmik extra ![]() tutaj uwaza sie ze pozycja na plecach jest najbezpieczniejsza- moje dziecko zawsze przekreca glowke nawet jak jej sie uleje Cytat:
![]() Jula tez rosnie ![]() ![]() ![]() ![]() Moje dziecie kochane ma dzisiaj dzien pt ''spanie jest dla nudziarzy'' ![]() ![]() ![]() ![]() zamowilam te karuzelke i wage dla noworodkow ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() 07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#2097 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny czy na usg bioderek potrzebne prócz zaświadczeń o ubezpieczeniu jest potrzebna jakaś kartka że mały też jest na ubezpieczeniu czy tylko rmua mojego tzta ?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2098 |
Zakorzenienie
|
my chrzcic chcielismy w sierpniu ale oczywiscie tesciowa sie wtrynila i prawdopodobnie bedzie chrzcic wczerwcu juz
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() 07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
![]() ![]() |
![]() |
#2099 |
Zakorzenienie
|
Weszlam w koncu na komputer
![]() Postaram sie nadrobic, pol godzinki moze jeszcze wytrzymam chociaz oczy mi sie zamykaja...
#2100 | ||
Wtajemniczenie
|
hej
Gratuluje mamuśkom upieczonym ![]() ja juz wariuje, Jimi ciągle z oczami otwartmi. Mało śpi i chetnie na cycku by wisiał. Dawno się nie pokazywałam :/ raczej szybko się to nie zmieni. Ale będę się starac częściej zagladać ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:23.