|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Kolejna część naszego mamusiowego wątku dobiega końca, zapraszam wiec do głosowania | |||
| Raczkuję coraz szybciej, mam zęby takie ostre, mamusiu popatrz tylko, jak ja cudownie rosnę. |
|
4 | 6,90% |
| Raczkuję i siadam, i zęby mam dwa i z nimi wyruszam na podbój świata! |
|
1 | 1,72% |
| Mam trzy zęby, chodze raczkiem, jestem dużym niemowlaczkiem. |
|
8 | 13,79% |
| U boku swej mamy, lecz już na czworakach, wyruszyć zamierzam na podbój Wszechświata. |
|
6 | 10,34% |
| Glutenu jedzenie i próby stawania to naszych bobasów codzienne zmagania. |
|
1 | 1,72% |
| Już za chwilę, za troszeczkę, zdmuchną dzieci na torciku pierwszą świeczkę. |
|
11 | 18,97% |
| Raczkowanie nam nie straszne, czekaj mamo jak ja chodzić zacznę! |
|
1 | 1,72% |
| Bose stópki, gołe główki i nie straszne nam docinki pani staruszki |
|
1 | 1,72% |
| Roczki świętujemy, mamy na krok nie odstępujemy-zębami gryziemy, w świat sami niedługo pójdziemy |
|
0 | 0% |
| Pierwsze piegi na małych noskach, ach jakże słoneczna jest ta wiosna |
|
1 | 1,72% |
| Codziennie nowe powody do dumy, letnie bobasy i ich mamy-kuny |
|
11 | 18,97% |
| Mamo,mamo Ja już stoję i niczego się nie boję |
|
8 | 13,79% |
| Mam już ząbki, stoję ładnie i biorę to co popadnie. |
|
2 | 3,45% |
| Ząbki dają się we znaki, bo my fajne wakacyjne dzieciaki. |
|
0 | 0% |
| Żegnam zimę, witam wiosnę bo Ja szybko przecież rosnę. |
|
3 | 5,17% |
| Głosujący: 58. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3781 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: W końcu wiosna wyczekana - cieszy się każdy bobas i jego mama. Mamusie VII - VI
No tak, to skomplikowana sprawa.
Ale mi o to chodzi, że w naszym wieku o testamentach się nie myśli. O tym, co się stanie z domem, jesli jakieś tam formalności nie są dograne itp. Myśli się (ja zaczęłam myśleć) tylko o dziecku, kiedy się pojawia. Cytat:
2. Kochana, jak coś poczytasz, to daj znać, ok? Będę wdzięczna, jak ktoś mądrzejszy doradzi ![]() 3. Odczułaby straszliwie bez względu na pierś ![]() 4. Jedna opcja to mój brat cioteczny, druga - znajomi. Faktycznie drobinka z niego ![]() Ja dziś wrzuciłam Tymka na wagę i z przerażeniem zobaczyłam 8500 ![]() Byliśmy przed chwilą w kościele ostatnie formalności przed chrztem załatwić. I na końcu spytałam o ofiarę, jaką zwyczajowo ludzie dają, bo ta pani co tam pracuje nic o pieniądzach nie wspomniała. A ona, że różnie i to naprawdę tyle, ile się chce i uważa. Ale drążyłam dalej i w końcu powiedziała, że z reguły ludzie dają od 20 zł do 40-50. A nawet czasem 80. A nawet kiedyś zdarzyło się 100 i 150, ale to już bardzo dużo było Trochę w szoku jestem ![]() I w ogóle tych pieniędzy dziś nie chciała, tylko powiedziała, że jeśli będziemy chcieli coś dać. to tuż przed chrztem w zakrystii do koszyczka wrzucić czy księdzu dać i tyle.
|
|
#3782 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: W końcu wiosna wyczekana - cieszy się każdy bobas i jego mama. Mamusie VII - VI
Blondynko - szczerze to nie wiem ile aktualnie Szymon mierzy, bo dawno nie był mierzony... Ostatnio chyba w grudniu i miał 76 cm.
|
#3783 |
|
Zakorzenienie
|
o kurcze Brumku, aż w szoku jetem, że Wam tyle powiedziała za chrzest i to w Warszawie. Tyle w sensie, że mało.A Tymcio kluś
czasem jak patrzę na jego zdjęcia, to aż mnie dziw bierze, gdzi ty Go zmieściłaś w tym małym brzuszku z kórym poszłaś na porodówkę. Pamiętam Twoje zdjęcia w rajtuzach z Tymkiem w środku ![]() blondynko co do urodzin chłopców, to ja bym zrobiła jak jutyna i brunetka, bo odtęp jak dla mnie jest za duży na wspólną imprezę. Ale oczywista zrobisz jak uważasz. No i jak pierwszy spacer Nuną? a Bruncio faktycznie drobniutki, taki jego urok, nie każde dziecko musi być kolosem. A Oliwier Twój jak z wymiarami się miał w Jego czasie? Oglądacie pierwszą miłość? zabili Huberta. Muszę zrobić referat o alalii, a taaaak mi się nie chce. ---------- Dopisano o 19:07 ---------- Poprzedni post napisano o 19:06 ---------- wodaqua zapomniałam napisac, że i ja trzymałam kciuki za męża! i powazna sprawa taki egz ( myślałam, że na prawko zdaje ).
"...- Taki jest los kobiety. Musisz ugotować obiad z tego, co masz w kuchni. Musisz nauczyć się udawać podniecenie. To akt, pozwól, że Ci powiem, samczy akt. A gdy dojdziesz do perfekcji jesteś już stara. Młodość wyparowuje jak rosa, która rodzi się rano, a ginie po południu."
|
|
|
|
#3784 |
|
Zakorzenienie
|
Marinko starszak obecnie ma ok 14-14,5 kg a ma 3 lata.W B wieku był dużo cięższy ale on się dużo większy urodził.
A Nuna hmmm ma plusy i minusy jak dla mnie jest to wózek taki do auta- na zakupy do samolotu.Ale na codzienne spacery się nie nadaje ![]() dodałam focie w klubie
|
|
|
|
#3785 |
|
Zakorzenienie
|
Dokładnie tyle ile Sarenka
|
|
|
|
#3786 |
|
Zakorzenienie
|
blondynko aha. No to idę zerknąć do k
![]() Carmela jak Saren ? nie zaraziła się od tamtej małej ospiarki na szczęście, nie?
"...- Taki jest los kobiety. Musisz ugotować obiad z tego, co masz w kuchni. Musisz nauczyć się udawać podniecenie. To akt, pozwól, że Ci powiem, samczy akt. A gdy dojdziesz do perfekcji jesteś już stara. Młodość wyparowuje jak rosa, która rodzi się rano, a ginie po południu."
|
|
|
|
#3787 |
|
Zadomowienie
|
no co ty?
A byłam pod ogromnym wrażeniem twojej wizyty w przychodni. ![]() kla ski:![]() Brumku, piszesz że w naszym wieku nie myśli się o testamentach. a ja mam swoją teorię na ten temat- uważam że jesteśmy pokoleniem młodych- starych(odpowiedzialnych) . tyle złego dzieje się na świecie i do nas te informacje docierają, i ciężko jest nawet przez krótką , króciuteńką chwilę nie pomyśleć: a co by się stało, gdyby mnie zabrakło? my głównie ze względu na Emila się pobieramy, bo mnie to nie przeszkadza życie bez ślubu. chcemy jednak miec jasną sytuację i testamenty tez spisujemy zaraz po slubie. uważam że to jest bardzo odpowiedzialne dziewczyny, dziękuję wam serdecznie za odpowiedzi. juz nie będę panikować że Emil się tak przemieszcza. |
|
|
|
#3788 |
|
Zakorzenienie
|
Agni i inne dziewczyny, dzięki, aż mi głupio, bo w sumie nic takiego nie zrobiłam. Jak napisała Karolinee byłam w odpowiednim czasie i miejscu. I tak myślę tylko, że wcześniej wydawałoby się nieistotne rzeczy mogą się w życiu przydać...
|
|
|
|
#3789 |
|
Zakorzenienie
|
Hej mamuśki
Melduję się że żyjemy, zdrowi i (prawie) cali... Mieliśmy dziś wypadek podwórkowy Akurat mnie nie było w domu bo tż był dziś w domu i został z dzieciakami a ja wyrwąłam się w poszukiwaniu butów na wesele które mamy w tę sobotę ![]() Zdążyłam wejsc do sklepu, wziąć pierwszy but do ręki i tż dzwoni... że mam błyskawicznie wracać do domu Filip wybiegł za podwórko, i skręcił do lasku który mamy obok, przewrócił się o wystający korzeń i walnął czołem, w ostro ścięty pień drzewa, trafił centralnie między oczami tuż nad nosem Jak przyjechałam to miał całą buzię we krwi ale dzielnie przytrzymywał i tamował. Pojechaliśmy do szpitala, najpierw nas tak z grubsza opatrzyli a potem z godzine czekaliśmy na chirurga dziecięcego. Zszycie to była masakra .Biedny płakał i krzyczał, a ja i 2 pielęgniarki miesiałyśmy go przytrzymywac żeby się nie ruszał.. ![]() Masakra...., w sumie to miał duże szczęście że nie walnął okiem, nosem czy np zębami
|
#3790 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale wiesz co, z tego co zauważyłam, to opłaty kościelne w Warszawie są niskie. W ogóle w dużych miastach mniej się płaci za takie rzeczy niż np. na wsi. Mi się wydaje, że po pierwsze dlatego, że na wsi ludzie więcej o sobie wiedzą i się boją, że pani z kancelarii parafialnej wygada sąsiadce, ile dali, ta powie swojej i zaraz wszyscy się dowiedzą. Po drugie, zauważyłam (przynajmniej tak jest na tej wsi gdzie jeżdżę na działkę), że księża na więcej sobie pozwalają, niestety. Proboszcz tamtej parafii ma się niemalże za samego Boga, ludzi traktuje, jakby to oni byli dla niego, a nie on dla nich. Grzmi z ambony o pieniądzach, wytyka palcem, że mało na tacę dają. I stawki za śluby/chrzty/pogrzeby ma ustalone. I są to stawki w tysiącach!!! Za ślub np. od 1,5 tys. sobie woła A ludzie wierzą w to jego gadanie, jakoś się go boją, bo tak mają zakorzenione, że księdzu należy się szacunek.A Tymcio faktycznie rośnie jak na drożdżach. Wydaje mi się taki duży, choć cały czas jest na 25 centylu zaledwie. Dlatego ciężko mi sobie wyobrazić, że Wasze dzieci są jeszcze większe ![]() Cytat:
Ale tu dzisiaj pustki
|
|
#3791 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() U neurologa wszystko ok, kolejna kontrola za 3 miechy. Saren przestawia wszystke meble, dzis byla kolejna krew na drodze dziąsła kontra stolik
|
|
|
|
|
#3792 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dla mnie idealnie i idealna beza.
Cytat:
![]() Za dużo witamin też nie jest zdrowe A na poważnie, nie wpadłam na to aby trzeć na plastikowej czy szklanej... i szczerze specjalnie jej kupować nie będę, bo mam tarek a tarek ![]() Zrób koniecznie Cytat:
Ja CI du.pa urośnie nie biorę na bary :P Ale od czasu do czasu można zjeść ![]() Stonowana ? ![]() Yyy nie kapejszyn ![]() Łeb mi pęka od rana, kupiłam sobie dzisiaj 2 pary laczy, Ha będę miała w czym chodzić ![]() Nogi puchną mi jak u starej baby |
||
|
|
|
#3793 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() witam!!! zyje, w miare ok (marysi dzis pojawilo sie zapalenie jamy ustnej zebow nadal brak. A ja zapracowana i prawdopodobnie bede jeszcze bardziej - TZ szuka kogos do pomocy w sklepie 8zl/h wiec mysle isc, troszke bysmy wyszli z dlugow, ale szkoda mi Marysi uciekam Buziaki
|
|
#3794 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
2. co do testamentow, duzo sie zmienilo, np. mozna wskazac co kto dziedziczy. natomiast jezeli chodzi o zapis w postaci, kto ma wychowac dziecko, to raczej tego nie ma. testament to wola testatora co do rozporzadzania rzeczami ruchomymi i nieruchomymi, a dziecko raczej rzecza nie jest. przynajmniej w notarialnych testamentach tego nie widzialam. moze cos jest, tylko to juz jest prawo rodzinne. 3. jasne, ze zrobie zdjecia. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() a ja chcialam powiedziec tylko, ze mojemu synkowi zbrazowialy raczki. tatus mnie zabije jak to zobaczy, musze kupic filtr jakis.
|
|
|
#3795 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Zdecydowałam się na stm'a. W sprawie gryzaka. Mamy Nuby, ale jakby to powiedzieć szał był u nas krótki. Ze 2 tygodnie. Później bardziej Idę interesowała sama rączka gryzaka niż jedzenie w nim. Z resztą ona szybko nauczyła się sobie radzić z pokarmami. Co do jabłka to polecam zrobić tak, obrać całe jabłko ze skórki, ale nie kroić go. Przystawić dziecku takie okrągłe. Samo skrobie sobie ząbkami i nie jest w stanie odgryźć wielkiego kawałka. Marina jesteś dziś super-bohaterką.
|
|
|
|
|
#3796 |
|
Zakorzenienie
|
Fotelik - Najlepiej jechać do jakiegoś sklepu. Ja rzuciłam się w internecie na maxi cosi tobi, ale mojej damie na żywo wg nie przypasował i strasznie wąski...
|
|
|
|
#3797 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny zaczęłam nadrabiać i przeczytałam post Pieleszki
![]() ![]() Pieleszko Skarbie jestem z Tobą
|
#3798 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
zdjęć z wakacji po tym jak to napisałam. Aż nie mogłam uwierzyć, że był taaaaki wielki. ![]() 2. Cały czas mocno trzymałam. Cytat:
A co do sytuacji w przychodni, to pięknie się zachowałaś- spadłaś z nieba tej kobiecie. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() 2. Wiesz, że jak przestałam karmić to miałam takie same myśli. ![]() Cytat:
![]() Faktycznie miał dużo szczęścia w nieszczęściu- cała sytuacja naprawdę przerażająca. Jenak widzę, że Ty raczej z tych opanowanych mam i świetnie sobie poradziłaś (a właściwie poradziliście z tż). ![]() WIELKI buziak dla dzielnego Filipa. Blondynko, trochę spora u Was ta odległość między urodzinami. Ja bym zrobiła małe urodziny starszemu, a małemu huczny roczek. Pewnie młodszy na takiej wspólnej imprezie (z racji roczku) byłby bardziej w centrum uwagi i może by mu jakoś przykro było. (tak czysto teoretycznie piszę) Co do wagi Bruna to faktycznie nie jest kolosem, ale każde dziecko jest inne i ma swoje tempo- najważniejsze, że jest zdrowy i pięknie się rozwija. ![]() Widzę, że temat testamentów na tapecie. Też zaczęłam o tym myśleć -co by było gdyby... Myślę, że pojawienie się dziecka i ogrom odpowiedzialności sprawia, że nasuwają się nam takie tematy. Sama musiałabym się w nim zagłębić, bo też chciałabym zapewnić Hani jak najlepszą przyszłość i opiekę oraz uniknąć konfliktów rodzinnych w razie takiej potrzeby. |
||||||
|
|
|
#3799 |
|
Wtajemniczenie
|
Czesc
Melduje ze żyje. Kompletnie jakoś sie zorganizować nie moge. Tz wczoraj i dzis siedział w domu i dopiero jutro do pracy idzie. Jutro jak go nie bedzie dzien wróci do normy. Youyou straszna historia. Dobrze ze sie skończyło tak jak sie skończyło, ze nie zrobił sobie większej krzywdy. Marinka zaimponowalas mi dzis kolejny raz. Naprawde wartościowy i dobry człowiek z Ciebie. Mam nadzieje ze kłopoty pójdą w koncu precz od Was. Naprawde na to zaslugujesz Eveewe witaj. Myslalam dzis o Tobie No i Troche mojej damy. Na pierwszym zdjęciu wygibasy podczas podróży
|
|
|
|
#3800 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A od czego to się robi?Cytat:
![]() Widzisz, zmartwiłaś mnie tym. Bo wiem że w UK na przykład, można wskazać kto ma się zająć dzieckiem po Twojej śmierci. I tak moim zdaniem powinno być wszędzie. Nie wiem, czy testament to dobre "miejsce" na określenie tego. W każdym razie my chcemy złożyć takie dyspozycje, może jakoś inaczej można to nazwać, jeśli nie testamentem? ---------- Dopisano o 22:28 ---------- Poprzedni post napisano o 22:26 ---------- Cytat:
|
|
#3801 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
zapytam sie kogo trzeba jakby to uregulowac prawnie i dam znac.
|
|
|
#3802 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mój ważący 11,5kg łobuz się w nim gubi ![]() Marinko jesteś WIELKA You You biedny Filip , się nacierpiał ![]() ja na chwilę, nastrój straszny, znowu źle albo jeszcze gorzej
|
|
|
|
|
#3803 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Boże Dziubku, co to się u Was dzieje... ![]() Piwnooka, widzę Cię! Pisz co tam u Was. |
||
|
|
|
#3804 |
|
Zadomowienie
|
Jakaś durna jestem, do tej pory sprzątałam
![]() Koleżanka poszła, kurcze w majówkę będą testować, mam nadzieję, że będą 2 kreski i urodzą się 2 dzieciaczki, bo ma 2 komórki "wsadzone" ![]() Żaneta, zawsze tak szalenie opisywałaś swój dzień, co tam u Was, jakoś tak żywiołowo, energicznie, a teraz jakoś tak spokojnie, dostojnie, inaczej. Może tylko ja tak jakoś mylnie to odczytuję. Zapomniałam wcześniej: jaki wypoczynek Cię interesuje na Mazurach? Może coś doradzę Muszę poszukać posta w którym jakiś rok temu Madzi opisywałam co u nas i jak Kajool, o Tobie właśnie pomyślałam w kwestii testamentu. A tak z ciekawości - często ludzie spisują w ogóle testamenty? Forma egzaminu s. nie zmieniła się od wielu lat tylko teraz organizuje to ta super szkoła KSiP i nie są nastawieni do takich ludzi jak obecna grupa męża, bo on nie skończył szkoły, ba nawet aplikacji nie skończył, wiec podejrzewam maxymalne ud.upianie, W czwartek cywil a potem ewentualnie ustny - kazusy z 7 dziedzin. Zapodam mu jutro w ramach rozgrzewki pomysł Brumka, zobaczymy co wyduma Youyou uściskaj Filipa, tak mi go żal, takiego zszywanego Marzenko, on się śmieje, że będę sędziną Dziubas! Co się u Was dzieje???? Przerażasz mnie, martwię się. Niewiedza jest najgorsza, głupie myśli mi przychodzą do głowy Sweet zniknęła ![]() ---------- Dopisano o 23:47 ---------- Poprzedni post napisano o 23:46 ---------- Stronczek, dobrze że jesteś już, jakoś rzuciło mi się w oczy, że o swojej porze się nie pojawiłaś... ---------- Dopisano o 23:50 ---------- Poprzedni post napisano o 23:47 ---------- Idę lulu, pobudka bankowo o 6, więc trzeba odpocząć ![]() Słodkich snów! |
|
|
|
#3805 | ||
|
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
A kciuki w takim razie wciąż zaciskam ![]() Cytat:
|
|
#3806 |
|
Zakorzenienie
|
hej hej witam się z rana - my buszujemy już od 5.45 - dzień jak codzień - koopa z rana jak śmietana i te sprawy
teraz się bawimy - pewnie koło 8 będzie dosypiać.\wpadnę potem Pieleszko - musi być dobrze - wierze że dacie radę a Hania super zniesie operacje - będe się za Was modlić żeby wszystko poszło dobrze Marinko - byłaś w odpowiednim miejscu o odpowiedniej porze - aż się wzruszyłam jak czytałam posta o tej głuchoniemej dziewczynie - piękna sprawa że tak udało Ci się pomóc. resztę nadrobię potem pa ---------- Dopisano o 07:20 ---------- Poprzedni post napisano o 07:04 ---------- Dziubek, co u Was? co się dzieje? Youyou - ale się biedny Filip tak nacierpiał- dobrze że tylko tak się skończyło, aż boje się myśleć co by mogło być... Stronczek - dobrze że już w domu jesteście - najlepiej na "swoich śmieciach"prawda? myślałam o Was
Edytowane przez beata_1988 Czas edycji: 2012-04-25 o 14:02 |
|
|
|
#3807 |
|
Zakorzenienie
|
you biedny Filip
ważne że wszystko dobrze się skończyłoMarzenko ja jakoś w te luki dla wózków nie wierze. ![]() My musimy z małym iść na badanie krwi i moczu.Aby się upewnić że jest zdrowy.Tylko jak ten mocz złapać
|
|
|
|
#3808 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
a jak dziś, pewnie go boli mocno?matko...co się dzieje? ![]() wodaqua, kciuki trzymałam a kiedy wyniki tej pierwszej części?
|
|
|
#3809 |
|
Zakorzenienie
|
Hej.
Pieleszka bardzo mi smutno i przykro że Was to spotkało. Wierzę że będzie dobrze, nawet innej myśli nie dopuszczam. Za 2 mce będzie już po wszystkim i będziecie się cieszyć spokojem. Youyou - opanowana jesteś, szczęście w nieszczęściu że to między oczy a nie w oko. Takie wypadki nie uniknione.. Stronczek słodka Wiki ![]() Dziubek przytulam wirtualnie...tyle mogę.. Wodaqua mam nadzieję że uda się mężowi zdać Tyle miesięcy się uczył.U mnie też źle, albo i gorzej jak źle. Mam prośbę: czy ktoś obczajony w excelu mógłby mi wykonać krótkie obliczenia? podam tabelkę z wynikami i proste wzory. Kwestia wpisania odpowiednich formuł. Pisać na priv. Ja niestety baran jestem..
|
#3810 |
|
Rozeznanie
|
Cześć!!
I mnie jakiś wisielczy nastrój dopadł- jakieś przesilenie wiosenne, @, za długo tż nie ma i jeszcze tydzień nie będzie, nie ogarniam momentami swojego dziecka i użalam się nad sobą, jak ostatnia kretynka......No to tak w wielkim skrócie Sweet gdzies Ty? Patik??? youyou kurcze ale się Filipowi przytrafiło! Dobrze, że tylko tak się to skończyło, nacierpiał się biedaczek....teraz jakoś mu ta rana doskwiera? brumek naprawdę na ludzkie podejście trafiliście w tym kościele. My daliśmy księdzu 100zł a jeszcze po mszy jak poszliśmy jakiś papierek złożyć, to jeszcze ksiądz szepnął, że miło by było jakbyśmy kościelnemu coś dali. Kurcze była to msza niedzielna, nie na życzenie w inny dzień w innej godzinie. Brak słów!! ---------- Dopisano o 08:42 ---------- Poprzedni post napisano o 08:41 ----------
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:44.

Trochę w szoku jestem 

).

zębole

kla ski:

no i to Twoja wina muszę ją zrobić weźmiesz to na bary??
uciekam Buziaki
12.06.2010

teraz się bawimy - pewnie koło 8 będzie dosypiać.\