|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2192 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wszystko co chciecie wiedzieć, ale nie macie kogo zapytać - cz. XIII
Czy da się czymś sprać z fartucha blue dextran?
|
#2193 |
|
Zakorzenienie
|
umówiłam się se sprzedawcą na allegro, że wpłacę większą kwotę niż została przeze mnie podana na licytacji, a w zamian dorzuci jeszcze kilka rzeczy. w związku z tym, że nie da się zmienić kwoty płacąc przez allegro - wypełniłam druczek (że płacę przez Payu - odbiorca. mam nadzieje, że rozumiecie o co mi chodzi) i wysłałam na poczcie przelewem tą większą kwotę. dzisiaj dostałam emaila, że pieniądze jeszcze nie zostały wpłacone i żeby się pospieszyć. czy to możliwe? wpłacałam je dokładnie w zeszły wtorek. wysłałam sprzedawcy emaila z potwierdzeniem przelewu. mam czekać czy zacząć panikować? a jeśli panikować - to co zrobić, by te pieniądze dotarły do nadawcy?
|
#2194 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W tym wypadku szłabym na pocztę i wyjaśniała wszystko... Chociaż wiem, że przelewy z poczty mogą iść i 2 tygodnie.
|
|
#2195 |
|
Zakorzenienie
|
jak nazywają się takie ogórki w słoiku na ostro z czosnkiem i chyba chilli tam jest ??
|
|
|
|
#2196 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Coś takiego mi przyszło do głowy: http://a01.cdn.a.pl/zdjecie-568942/r...-650g-Full.jpg Ech, przypomniałaś mi moje ogórki po meksykańsku |
||
|
|
|
#2197 |
|
Raczkowanie
|
Oj Mitsu Mitsu, widze, ze zglosilas moja poprzednia wypowiedz jako osobisty atak na ciebie. Wiec sparafrazuje to co poprzednio powiedzialam, bez osobistych wycieczek.
Biorac twoj przyklad jazdy na rowerze, tak, jest to banalnie proste jak sie ma doczepione z tylu kolka dla dzieci do nauki jazdy. Tak samo z jezykami. Kazdy jezyk, nawet japonski, jest banalnie prosty, jesli zna sie go zaledwie na poziomie "kali kochac, kali jesc". Ale im dalej w las, tym wiecej drzew. Sami Japonczycy narzekaja, ze musza sie niezle nameczyc, aby opanowac go w stopniu pozwalajacym im poslugiwac sie swoim wlasnym jezykiem POPRAWNIE na poziomie srednio-rozgarnietej osoby. Wiec czy naprawde jest taki banalnie prosty? Chyba raczej nie, skoro nawet native speakerzy maja odmiennne zdanie. Ja akurat znam ten jezyk biegle i w zyciu nie powiedzialabym, ze jest banalnie prosty. Choc na poczatku nauki tez tak myslalam. |
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#2198 |
|
Zakorzenienie
|
do wyboru był tylko jeden sposób dostawy. próbowałam z bratem i TŻ to pozmieniać, ale jedyne rozwiązanie jakie nam przyszło do głowy to właśnie poczta. no nic, zobaczymy co ona odpisze, a jak nie to przejdę się na pocztę...
|
#2199 |
|
Rozeznanie
|
Czy dostanę Nail Teka w jakimś stacjonarnym zagranicznym sklepie np. w Bootsie?
|
#2200 | ||
|
Naczelny Hipster
|
Cytat:
![]() Cytat:
czy ocenianiu moich zdolności językowych. Zresztą nagle widzę, że udało Ci się powiedzieć, że uważasz, że to trudny język bez obrażania mnie w każdym zdaniu Mogłaś tak od razu.Przykład na rowerze nie był analogią do nauki języka, tylko do tego, że uznałaś, że skoro nie znam języka biegle od 60lat to nie mam prawa się o nim wypowiadać. A swoją drogą - dajmy na to, że znam biegle język X i uważam, że jest banalny. Druga osoba zna biegle ten sam język i uważa, że jest strasznie trudny. I kto teraz ma rację? To jest moim zdaniem dość ruchome pojęcie, bo nie każdy łapie języki tak samo, każdy będzie miał w trakcie nauki inne problemy, a ktoś może nie mieć ich wcale. Jasne, im dalej w las, tym więcej drzew, ale tak naprawdę to można powiedzieć o każdym języku przecież. Z czasem poznaje się więcej czasów, struktur gramatycznych itp. Ale też z czasem człowiek coraz bardziej osłuchuje się z danym językiem i szybciej łapie te trudniejsze elementy. Więc to nie jest tak, że japoński jest najtrudniejszym językiem na świecie, jestem pewna, ze znalazłoby się coś bardziej szalonego. I w każdym języku są egzaminy, których nawet native by nie rozwiązał Zresztą, żeby daleko nie szukać - nawet na wizażu jest pełno dziewczyn, które mówią niepoprawnie i robią stosy błędów.Jeśli mówimy o uczeniu się japońskiego samodzielnie, dajmy na to przez wakacje, to przecież nie jest trudny, prawda? Wiadomo, ze jeśli się go zaczyna na poważnie, to pewnie po to, żeby jakoś tą naukę kontynuować, z nauczycielem, czy poprzez wyjazdy. Ale na początek, żeby samemu zacząć albo poszerzać sobie dodatkowo swoją wiedzę, trudny nie jest. Nie uważam przy tym, że można nauczyć się samodzielnie języka biegle. Uważam, że można tak zacząć. Poza tym wydaje mi się, że przez to, że wspomniałam o anime, odebrałaś mnie jako jakiegoś maniaka, który całe życie spędza na konwentach i farbuje włosy na różowo Pozwolę sobie tylko dodać w tej kwestii: anime w życiu oglądnęłam maksymalnie z 6, daleko mi do bycia świrem na tym punkcie Dawno też zorientowałam się, że Japonia nie jest taka słodziaśna i idealna jak wszystkim tym maniakom się wydaje ![]() Pozdrawiam i mam nadzieję, ze sobie wyjaśniłyśmy o co chodziło
|
||
|
|
|
#2201 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I co, bardzo się namęczyłaś żeby opanować go na poziomie średnio-rozgarniętym? Jakoś nie zauważyłam, żeby wszyscy tak strasznie narzekali na nasz język. Japoński banalnie prosty z pewnością nie jest, nawet do teoretycznie bardzo łatwego hiszpańskiego trzeba się przyłożyć, ale na litość, nie rób z niego czarnej magii nie do ogarnięcia
Edytowane przez Maggie93 Czas edycji: 2012-04-25 o 00:14 |
|
|
|
|
#2202 |
|
Zakorzenienie
|
Na rozjaśniaczu nikt mi nie odpisuje, a sprawa pilna więc zaryzykuję i tutaj.
Czy jeśli: rozjaśniałam dziś włosy, nie chwyciło mi odrostu (w skrócie to położyłam go zbyt późno bo z reguły chwyta mi bardzo szybko i chciałam uniknąć białego czubka głowy) to mogę rozjaśnić sam odrost jeszcze raz, jutro? tzn chwyciło go troszkę, jakby zmienił swój odcień na jaśniejszy - to wszystko. Nadal jest ohydnym odrostem. Pytam bo nie wiem czy nie wypadną mi włosy od nasady :O |
|
|
|
#2203 |
|
Wtajemniczenie
|
chwast wypadnąć nie wypadną
i kiedy spada tyle gwiazd ja chcę ocalić choćby Nas.. Najbardziej na tym forum dziwi mnie tekst: "korzystamy z tego konta w kilka osób, wcześniej pisała koleżanka a teraz przedstawiam swój problem.." |
|
|
|
#2204 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny, mój TŻ ma bardzo suchą skórę na polikach ( na jednym aż czerwoną) + na jednej powiece również... Nie wiem czy to alergia czy coś innego, ale do lekarza to ja go nie zaciągnę...
Polecicie jakąś maść/ krem co mogłoby nawilżyć i pomóc? Bo on ciągle męczy, drapie szczególnie tą powiekę
|
|
|
|
#2205 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2206 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Obawiałam się trochę tego promieniowania, bo byłam świeżo po diagnozie pewnej choroby, ale stomatolog mi powiedział, że jest bardzo niewielkie, mniejsze niż podczas podróży samolotem
Edytowane przez wredek Czas edycji: 2012-04-25 o 02:56 |
|
|
|
|
#2207 | |||
|
Zakorzenienie
|
Na parze . W wodzie - maksymalnie 10 min.
Tak, ale PIT musi złożyć. Ja składam parę i między innymi taki, w którym bez względu na kwotę wychodzi "O". Ale PIT muszę złożyć . Cytat:
Nie, nie jest . Cytat:
Cytat:
Z całym respektem - DwaKoty nigdzie nie napisała, że język japoński jest "czarną magią nie do ogarnięcia". Napisała jedynie, że nie jest banalnie prosty . Nie przeczę, że są geniusze językowi {np. mój Kuzyn}, którym nauka żadnego języka nie sprawiałaby problemu . I dobrze, że takowi istnieją . Zazdroszczę im tego talentu . Jednak nie jest to dowód na to, że opanowanie danego języka to betka . |
|||
|
|
|
#2208 |
|
Wtajemniczenie
|
Jakie owoce mają wpływ na tężenie galaretki?
O kiwi i świeżych ananasach to wiem.. ale chciałam galaretkę zrobioną na soku ze świeżych pomarańczy (kwaśnych jak ocet siedmiu złodziei ), całą noc stało to w lodówce i nic
|
|
|
|
#2209 |
|
Zakorzenienie
|
Wczoraj zgłębiając dylemat egzystencjalny pt. "rozwolnienie czy ciężka biegunka" znalazłam informację, nie wiem na ile potwierdzoną naukowo, że wchłanianie może zostać spowolnione. Np. po ciężkim, tłustym posiłku - do 6 godzin a w przypadku wieczornego przyjmowania tabletek nawet do 9 godzin w związku ze znacznym spowolnieniem procesów trawiennych nocą.
Na koniec przekierowało mnie na stronę o wazektomii
|
|
|
|
#2210 |
|
Raczkowanie
|
dziękuję za podpowiedzi w sprawie wyboru laptopa
"ja nie chcę wiele - Ciebie i zieleń, i żeby wiatr kołysał gałęzie drzew... ja nie chcę wiele, ale nie mniej niż wszystko: Ciebie i zieleń, i żeby listkom akacji było wietrznie, i żeby sercu - bezpiecznie" ![]() |
|
|
|
#2211 |
|
Komplikatorka
|
Jaki ma tytuł gazeta którą ostatnio w TV reklamuje Asia Jabłczyńska ?
|
#2212 |
|
Zakorzenienie
|
to chyba gazeta 'happy!'
|
|
#2213 |
|
Komplikatorka
|
Też mi się tak właśnie wydawało, ale nie mogę nic a nic znaleźć o tym na necie
Trzeba będzie iść do kiosku
|
#2214 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale na ten moment polecam maść ochronną z witaminą A. |
|
|
|
|
#2215 | |||||
|
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
|||||
|
|
|
#2216 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dawaj! Bo ciepło idzie a on se kurnia urlop zrobił
|
|
|
#2217 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Twój TZ jest alergikiem? U mnie to właśnie alergia, ale niestety dopiero drugi raz w ciągu ostatnich kilku miesięcy przybrała taką formę (zwykle miałam jakąś wysypkę na rękach czy nogach) i jeszcze nie znalazłam skutecznego sposobu na pozbycie się jej. Jedyne, co nie powoduje u mnie wzmożonego swędzenia to maść nagietkowa, o której pisałam wyżej, że łagodzi podrażnienia i nawilża. Kiedyś lekarz polecił mi też Sudocrem na powieki.Dobrze by było gdyby lekarz zobaczył Twojego TZta, jeśli to alergia to pewnie dostanie jakieś tabletki (na mnie niestety żadne nie działają ).Wiosna to niezbyt szczęśliwy czas dla alergików
|
|
|
|
|
#2218 |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
To jest na 200% gazeta "Happy"
|
#2219 |
|
Zakorzenienie
|
Jeśli zostało mi dużo rozjaśniacza (robiłam go dziś, przed chwilą) to mogę go zostawić i użyć wieczorem? Czy nie bardzo?
|
|
|
|
#2220 |
|
Komplikatorka
|
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:27.

tabletki już daawno nie będzie (wchłania się jakieś 4h)

) nocleg?

Trzeba będzie iść do kiosku
).