|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4021 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Rozpakowana każda mamusia czule tuli już swojego dzidziusia.Mamusie I-II 2012.
Cytat:
Wkurza mnie takie jej gadanie bo przecież jakaś głupia nie jestem, co trzeba zrobić dziecku ,żeby się schynęło, ręke wyrwać czy co?? Tylko nagada mi a ja wbijam sobie do głowy te bzdety i myśle non stop. Ehhhh |
|
|
|
|
#4022 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Rozpakowana każda mamusia czule tuli już swojego dzidziusia.Mamusie I-II 2012.
hej mamusie
![]() stawiam dzisiaj ciacho i kawkę Wiktor kończy już 3 miesiące ale ten czas leci a zmniej fajnych rzeczy to chyba mam kryzys laktacyjny mniej mleka się produkuje przez co mały się nie najada sama nie wiem czemu się tak dzieje ...Sandra a może to refluks żołądkowo-przełykowy mała zaczyna jeść a potem pokarm jej się cofa co sprawia jej bol?? moja znajoma miała taką sytuację więc tylko tak pomyślałam
|
#4023 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ty się ciesz, że Ci mąż pomaga bo mi teściowa męża niby trochę zastępuje... ale nie ponosi długo, tylko hop siup do wózka bo tak najlepiej...
|
|
#4024 |
|
Zakorzenienie
|
Hej
Kilka dni mnie nie bylo - zaległości mi się narobiło strasznie... nie nadrabiałam, ale wszystko przegladnelam ![]() W niedzielę mieliśmy chrzest i z tej okazji teściowa przyjechała już w czwartek i wyjechała wczoraj wieczorem, to dlatego zaginęłam tak porządnie dzięki teściowej dało się więcej porobić, bo sie trochę dzieciakami zajęła i obiady ze sobą przywiozła, więc tylko chrzciny mi zostały do przygotowania, ale z drugiej strony to nieładnie było jej podrzucić dzieciaki żeby w sieci siedzieć, skoro ona się nimi zajmowała prawie cały czas Chrzciny mi się w sumie udały malutka na chrzcie grzeczna była, za to calutką mszę przehałasowała - najpierw marudziła (nie na tyle żeby z nią wyjść, ale na tyle że sie co chwila zmienialiśmy kto ma ją trzymać i jak żeby było cicho Do tego mój dwulatek z drugiej ławki od połowy mszy co chwila krzyczał: dwie, dwie - że niby dwie babcie sa (on jeszcze niewiele mówi, ale umie nazwy cyfr do 3... i ciągle jak czegoś jest 2 lub 3 to zaraz musi pokazać za to mała, ze względów estetycznych nie ubrałam w kurtkę, tylko body, 2kaftaniki, śpioszki, sukienkę (bez rękawów) i bolerko oraz buciki (czyli w sumie 4 cieniutkie długie rękawki bawełniane) do tego miałam biały kocyk i na przejście do kościoła becik kołderkowy (ale w kościele było tak samo zimno) a ja z kocyka mało korzystałam, bo przez to marudzenie było niewygodnie przy zmianie pozycji... No i mi dziewczyna wcale nie zmarzla... Ten mój starszy to jednak zmarzluch jest nadal....
|
#4025 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo albo jest i to cale dnie, albo tygodniami nie ma sama nie wiem, tak zle tak niedobrzeMoja mała dziś jakas senne i nie chce jesc W ogole ona przy jedzeniu strasznie sie prezy, normalnie sztywna sie robi jak patyk ![]() Mysle, ze to poniekad od tych kup, wykoncze sie normalnie czy stosowała któras z Was bebilon comfort na zaparcia? działa? i drugie pytanie czy moge iść bez skierowania do pediatry do innej przychodni niż zapisana jest mała? Bo w naszej przychodni.. nie ma pediatry, jest tylko internista ktora sie na niczym nie zna A nie stac mnie zeby płacic 180zł u prywatnego za odpowiedz na pare pytan. Zreszta kazdy mowi to samo - dopajać |
|
|
|
|
#4026 | |||
|
Zakorzenienie
|
Byliśmy u lekarki rehabilitantki i potwierdziła to co mówi nasza rehabilitantka. Mamy z tygodnia na tydzień zmniejszać ilość ćwiczeń bo Julek już wygląda całkiem nieźle
Teściowie na chrzest kupili Julkowi wózek spacerówkę Aaaa, nie pisałam wam, wylicytowałyśmy z siostrą matę FB rainforest za 30 zł ![]() :brzyda l: nie działa grajdełko ale tata elektryk chyba da radę teraz będzie używać siostra u rodziców a jak pojedzie to przejmiemy ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
nie zdążyłam nadrobić dalej bo alarm
|
|||
|
|
|
#4027 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Siemanko!
Dzon zasnal w lozeczku, ale o 5 i tak wyladowal u nas. Naciagnelam sobie cos w karku i nie mam sily go nosic :/ Cytat:
Blanka, a przy skazie dzieciom mozna podawac tylko Nutre lub B.pepti, czy jeszcze jakies? Cytat:
Moj tak teraz non stop spi. Inaczej nie zasnie, jak mu nie damy tej pieluchy na glowe ![]() I jak to Julinek jadl (.)(.)?? To jednak zostajesz na piersi? Czy po prostu powoli przechodzisz na mm? Cytat:
![]() Dobra, reszte nadrobie pozniej, bo jedziemy na zakupy
|
|
#4028 |
|
Rozeznanie
|
hej odkupiłam od koleżanki chust elastyczną.
wiążę tym sposobem http://www.chustomania.pl/online/chu...ste_elastyczna tylko mam problem z dociągnięciem tej trzeciej ostatniej warstwy materialu, na dole fajnie trzyma pupę, ale u góry przy główce wydaje mi się że jest trochę za luźno.... używa któraś tego wiązania? btw byliśmy już dziś na 15 minutowym spacerku w chuście Fifi był zadowolony, oglądał sobie świat
|
|
|
|
#4029 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny wy tyle produkujecie ze nie dam rady nadrobic
caly dzien by mi zeszlo aby odniesc sie do wszystkich postow wiec wybaczcie ja tylko napisze o sobie bo w sumie przychodze z problemem i szuka opini innych..Zadzwonili dzis do mnie z mojej pracy i zwolnilo sie stanowisko takei jakie chcialam, pol etatu, 9-14 , 4 dni w tyg, i tylko jest jedno ALE musialabym wracac w czerwcu jak mala mialaby 5 miesiecy!!!!! Jakos nie wyobrazam sobie zostawic takiego malego maluszka z niania czy w zlobku....ona zaraz zacznie raczkowac, siadac i mnie to wszystko ominie ![]() Czy ktoras z was wrocila albo wraca tak szybko do pracy? Czy moej obawy sa glupie? Sama nie wiem co myslec i co robic , z drugiej strony taka okazja sie nie powtorzy.... Sandra, ja tez tak dzis robilam w nocy ze swoja mala, wkurzala mnie okrutnie bo tez przestala jesc ladnie Nie jestes zla mama to z mala cos jest nei tak i trzeba szukac przyczyny, zmien lekarza albo wymus na niej skierowanie do szpitala. Bedzie dobrze |
|
|
|
#4030 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
)---------- Dopisano o 15:14 ---------- Poprzedni post napisano o 15:11 ---------- no na pewno nie wolno powierzyc dziecka jakiejs babie.... |
|
|
|
|
#4031 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dziękuje Ci za konkretną informacje. |
|
|
|
|
#4032 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
czasem muszę go lulac na rękach, czasem zaśnie w leżaku, czasem sam w łózeczku przy karuzeli. jak był maleńki to hałąs mu nie przeszkadzał w zasypianiu ale teraz niesttey musi miec ciszej (no wiadomo, ze w dzien nie az tak bardzo cicho bo spi np w nieduzej odległosci od tv) ale wieczorem usypia w swoim pokoiku, gdzie jest cuchutko i tylko cichutko karuzela gra (najciszej jak sie da ustawic), przygaszone światło, pielusia pod buzię i spanko ![]() ---------- Dopisano o 15:39 ---------- Poprzedni post napisano o 15:35 ---------- a i jak mi nie chciał spac w dzien tylko marudził i marudził to wypracowalismy sposób i ma drzemki mniej wiecej o podobnych porach. wstajemy ok 8 i wstedy drzemka koło 10, potem koło 14 i koło 17 (o 20 idzie spac). spi po 30-40 minut. i taki ustabilizowany rytm sie u nas sprawdził. mały sie zdrzemnie i nie marudzi potem. oczywiscie nie trzymamy sie sztywno tych godzin i czasem spi o innych porach. ale widzę, kiedy jest śpiący- ziewa i trze oczka i jak nie moze sam zasnac to go na rece, przytulam, pieluszka pod buzie i spi
|
|
|
|
|
#4033 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a gdzie zamawialas?? Inutil ja w C&A kupilam zestaw koszula biala dzinsy i pulowerek za 39zl ![]() w ogole jak chcesz to ja raz uzywalam i nie bede wiecej to moge Ci wyslac?? po co bedziesz kase tracic
|
|
#4034 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4035 | |
|
Zakorzenienie
|
w tym problem, ze nie pameitam
czyna fb czy na stronce ich... zaraz spróbuję odnaleźć i dam znacCytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:08 ---------- Poprzedni post napisano o 16:00 ---------- o i juz wim ![]() wystarczy się zarejestrować i przysyłąją próbki https://www.zdrowystartwprzyszlosc.p...struj-sie.aspx |
|
|
|
|
#4036 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#4037 |
|
Raczkowanie
|
Cześć wszystkim. Nie mam za dużo czasu aby wszystko czytać. Normalnie nie włączam komputera...dziecko tyle czasu mi zajmuje...
ale fajnego czasu nie mogę uwierzyć że On jest mój... że jestem mama.... czasem się nad tym zastanawiam i cieżko mi to pojąć. Tak ten czas szybko leci ze szok.Sandra - nie łam się.... ja też miałam takie chwile ,że mały ryczał ja siedziałam obok i nie ruszał mnie jego krzyk - taka byłam zmęczona. A może mała nie toleruje tego mleka co jej dajesz? musi być jakaś przyczyna. Idz do innego lekarza.... wiesz jak lekarz. Ja nie ufam lekarzom... każdy ma prawo się pomylić i zawsze myśle co mówi i sama tez debatuje bo jak będziemy bezgranicznie im ufac to czasem można się przejechac. Oczywiście zmęczenie dalo we znaki i przyplątała mi się infekcja... antybiotyki i choroba, odstawienie karmienia piersią też. Teraz już jest lepiej i nawet po tygodniu nie karmienia mały nie zapomniał jak to się robi i pije tylko ,że mam za mało i niestety musi być czasem butelka.Wróciłam do karmienia,ale znowu mały ma pleśniawki i juz mnie sutki znowu bolą. Czas znowu zastosować fiolet ![]() Agatek - znam "ból" z foletem i wszytsko filetowe. My mielismy kocek,pajace,buzie, policzki... czasem nosek.... wszytsko fioletowe. Ja smarowałam sobie też sutki i jak mi wyciekał pokarm to nawet swoj najlepszy stanik tez poplamiłam. A najlepsze w tym to,że z ciuchów małego wszytsko zeszło a z mojego stanika nie. Ten kryzys i choroba troche mnie wykończyły. Miałam doła... cała ciąże biegałam i nic mi nie bylo a jak mnie dopadło to plakać mi się chciało i nie raz wyczalam. Gorączka, mały płakał a ja nie moglam mu dac cycka bo antybiotyki... brak sił i zmęczenie. Każda z nas ma jakieś problemy widzę i musimy z nimi sobie poradzić. JESTEŚMY DOBRYMI MAMAMI I BIADA JAK KTÓRAŚ MYSLI INACZEJ!!!!! cieszy mnie jak mały leży na brzuszku- główke podnosi...ogląda świat. Karuzela go bardzo interesuje- dziś nawet Kłapouchy zleciał do jego łóżeczka... hm. jak to zrobił to nie wiem Ma 6 i pół tygodnia i taki silny facet z niego; ale cwaniak już z niego jest. Wie ,że jak zapiska i bedzie marudził to ktoś go zabierze z lóżeczka czy leżaczka... lubi spać jak ktoś jest obok. Teraz nawet jak go odkładam czy do wózka,czy leżaczka albo łóżeczka to otwiera jedno oko i patrzy gdzie jest i czy mu się podoba...bo jak nie to pisk. ... mądre te dzeci teraz są ![]() Ale najkochańsze na świecie. Jak mój maly się do mnie usmiecha to normalnie zmęczenie mi mija od razu.... cud świata taki mały dzieciaczek. Dziewczyny cieszmy się każdą chwilą spędzoną z maleństwem. Te chwile już nie powróca i sama patrze ze juz powoli Hubik nie wchodzi w niektore ciuszki i smutno mi ,ze czas tak szybko przemija... a on szybko rosnie... nim się obejrzymy a minie rok. |
|
|
|
#4038 |
|
Wtajemniczenie
|
jak by jakaś się jeszcze zastanawiała nad kupnem pampersów slip & play to też mogę jak najbardziej odradzić
niestety innych w sklepie nie było tylko te pomarańczowe potem hagisy i belli ani tych ani tych nie chciałam bo już miałam i byłam niezadowolona więc wziełam pampersy bo były za 34zł pomyślałam z emoże nie będzie tak tragicznie a jednak było już po godzinie od założenia mały miał mokre rajstopki w kroku a w nocy obudził mi się po 4 godzinkach z takim płaczem nie wiedziałam co jest grane przecież on mi tak pięknie nocki przesypia pomyślałam może zgłodniał lub mu się pić chce? skapnełam sie o co kaman dopiero jak go karmiłam i poczułam ze śpiwór robi się coraz bardziej mokry - odpinam go a tam śpioch cały zlany - masakrejszyn więc już wiedziałam dlaczego mały sie tak szybko przebudził jestem wściekła bo jakoś będe musiała teraz tą paczkę zużyć dobrze ze tylko 54 pieluchy w niej są no ale siano wyrzucone w błoto a dziś na dodatek jak małego przebierałam i chciałam zwinąć tą mokrą pieluchę do wyrzucenia to pękła na środku i sie cała zawartość tej pieluchy wysypała takie dziwne kryształki gumowate do ......... do niczego są te pieluchy bo one nawet się do d...y nie nadają
|
#4039 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cześć
![]() Kilka z Was pytało po co nam patyczaki... dostaliśmy 3 w maju zeszłego roku (przeżył jeden ) i tak sobie żyją w akwarium tanie w utrzymaniu, niebrudzące, a całkiem pocieszne![]() Cytat:
swoją drogą nigdy nie wciągałam wózka tym sposobem, wygodniej mi wziąć za rączki i wnieść Chodzi o to, że te ta cała skaza obejmuje i AZS i białkową itd. No i bardzo często zwykły azs jest mylony z innymi alergiami i matki muszą przechodzić na rygorystyczne diety, a czasem wystarczy leczenie dermatologiczne albo eliminacja w pożywieniu najczęstszych alergenów ![]() no i z tych przypadków tylko ok. 2% wymagają mega ścisłej diety ![]() Cytat:
Cytat:
![]() też miałam doła jak musiałam dać mojemu mm, ale jak wisiał na piersi kilka dni praktycznie non stop i ciągle wył z głodu, to nie miałam wyboru ![]() co do wody: ja daję przegotowaną albo butelkowaną "Mama i ja" bo taką nam poleciła położna daję różnie: wodę, herbatkę (w zależności od potrzeb czasem normalna ilość granulek, a czasem tylko ciut do smaku). powinno się dawać tyle dziennie ile ma średnia porcja mm![]() Co do karmienia mm, to u nas jedna nocna (po 6-10 godzinach snu), potem ok. 10/11, 16 i 20/21. Zazwyczaj po 150 ml. no i pomiędzy tymi porcjami pierś, ale moje dziecko pije kilka minut, wytrzymuje ok. godziny, więc porcja raczej przekąskowa ![]() Cytat:
a butelkę mamy obecnie Canpolu, do herbatki malutki avent chyba nie trzeba jednego rodzaju, aczkolwiek zauważyłam, że dziecko się łatwo przyzwyczaja do konkretnego kształtuCytat:
![]() nadrabiam dalej i wracam
|
|
#4040 | |
|
Zakorzenienie
|
Anankee kurcze fajna taka chusta
wiązanie wydaje się być proste -bardzo bym chciała mieć coś takiego, bo bym więcej w domu zrobiła... a tak pff... droga jest i to mnie przeraża ![]() Anulka ![]() Inutil fajny wózeczek!! ![]() Cytat:
on ją lubił nosić, tak za córą tęskni i kocha więcej Na 1 pytanie nie pomogę, ale na 2- hmm byś chyba musiała być zapisana w przychodni do której chcesz iść albo zadzwoń do swojej przychodni i zapytaj jak to jest- tak będzie najlepiej! Zapomniałam dopisać! Odebrałam dziś dowód osobisty Kingi! także możemy już chodzić na piwo no no, kto mnie pobije?
Edytowane przez *Agatek* Czas edycji: 2012-04-25 o 17:36 |
|
|
|
|
#4041 |
|
Wtajemniczenie
|
Agatko ja tez chcialam chuste kupic, a juz kupic to taka lepsza, ale ceny są powalające :/
Moze zamowie nosidelko, ale z tańszej firmy , co sądzicie o nich ? Opłaca się ? Albo lepiej nie kupować jakiejs taniej podroby ? Edytowane przez zoskasamoska Czas edycji: 2012-04-25 o 17:47 |
|
|
|
#4042 |
|
Zakorzenienie
|
sandra1892: może zmień mleko? jeśli dobrze zrozumiałam karmisz mm... niektóre dzieci nie lubią jakiegoś konkretnego a jakieś inne im spasuje... na rynku jest sporo rodzajów, mojemu synkowi żadne nie pasowało i też potrafił kilka godzin nie jeść bo nie - ja ostatecznie zrezygnowałam z mm od razu, więc nie wiem jakby było dalej, a później wprowadziłam krowie jak miał rok. ostatecznie mozesz sprobowac cos pokombinowac innego z tym co masz - ja np. jak wprowadzalam malemu krowie, to je mocno dosladzalam i potem stopniowo coraz mniej... moze doslodz glukoza i zobacz? zmnien smoczek?
bo skoro bylas u pediatry to ona gardlo pewnie obejrzala... ale jesli to sie stalo niedawno i nagle, to moze to byc problem z gardlem lub uchem (a opis by pasowal - glodna, a ryczy jak je...) - obu rzeczy nie warto lekcewazyc, bo zapalenie ucha moze sie skonczyc niedoslyszeniem... delikatnie ponaciskaj w okolicy ucha i zobacz czy ja boli.... i skonsultuj sie z innym lekarzem... HAniula: mi się wlasnie przypomnialo Twoje pytanie... Zawsze mozesz isc na pomoc dorazna po poludniu, wtedy mozesz wybrac dowolna - zapytaj gdzie przyjmuje pediatra... Tylko chyba byś musiała mieć jakiś "nagły" powód
preferencje: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?p=31714111&p ostcount=316 Edytowane przez aga__tka Czas edycji: 2012-04-25 o 17:50 |
|
|
|
#4043 |
|
Zakorzenienie
|
Zosia cena masakra, no ale są elastyczne- tańsze bo 70 zł, no i używane można popatrzeć
Właśnie patrzę na allegro co do nosidełka- nie kupuj, moja Kinia się w tym darła, jest strasznie niewygodne i obcierają nóżki o dół, nie wiem ja to nazwać :/Dziewczyny a jakie są lepsze chusty??? Wygodniejsze?? Elastyczne czy jakie ![]() TA mi się marzy...
Edytowane przez *Agatek* Czas edycji: 2012-04-25 o 17:54 |
|
|
|
#4044 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Tez sie nia ratujemy![]() Cytat:
ja go nie znaju![]() za skonczone 2 miesiace
|
|
#4045 |
|
Wtajemniczenie
|
Jeju ,ale piekne zdjecia Agatku
Jak sie napatrzy na te zdjecia to az sie chce miec ta chuste I to sie nazywa reklama Piękne
|
|
|
|
#4046 |
|
Zakorzenienie
|
jeeju a czym się różni chusta M od chusty L??
długością czy co ![]() Zosia tu jeszcze tańsza jest
Edytowane przez *Agatek* Czas edycji: 2012-04-25 o 18:02 |
|
|
|
#4047 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nic innego nie doradzę, bo się nie znam Tyle pocytowałam, poczytałam wszystko, ale synek jest aktualnie na etapie "pobaw się ze mną", teraz nawija do gryzaczka powieszonego na pałąku leżaczka ![]() Ale mi się nie chce jechać w sobotę na ten ślub i wesele wyjeżdżamy już o 11, wcześniej musimy małego odstawić do moich rodziców... przebieranie i makijaż na miejscu, tzn. w aucie muszę to jakoś sensownie zaplanować...
|
|
#4048 |
|
Zakorzenienie
|
Agatek fajowe zdjecia na aukcji tej chusty jak ZOsia napisała... kurka ja to tłumok jestem
nie wypobrazam sobie jak się zakłąda taką chustę i wkłąda w nią dziecko ja bym nie dała rady chyba. idę poszukac filmu jakiegos na JUTUBIE a mamusie które juz rozszerzyły dzieciom diety jakie macie łyżeczki?? to musi byc taka miękka czy jaka?? (mamjeszcze 3 tyg ale juz mysle )
|
|
|
|
#4049 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
az wkoncu padl i zasnal a jak mu kiedys przymierzalam to darl sie w niebo glosy..![]() ---------- Dopisano o 18:54 ---------- Poprzedni post napisano o 18:52 ---------- Cytat:
3szt chyba 5 zl
|
|
#4050 |
|
Zakorzenienie
|
Moja corka spi dziś caly dzien
zataz pora kąpieli, a ona śpi, ciekawe jaka bedzie noc ![]() W k. dodałam moje roześmiane dziecko A teraz pytanie : czy w ciepłe dni, karmicie dzieci na powietrzu? Raczej mam na myśli butelke niż cyc
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:22.

Wiktor kończy już 3 miesiące
mniej mleka się produkuje przez co mały się nie najada 

Ty się ciesz, że Ci mąż pomaga
bo mi teściowa męża niby trochę zastępuje... ale nie ponosi długo, tylko hop siup do wózka bo tak najlepiej...
(on jeszcze niewiele mówi, ale umie nazwy cyfr do 3... i ciągle jak czegoś jest 2 lub 3 to zaraz musi pokazać
bo albo jest i to cale dnie, albo tygodniami nie ma

Dziecko jak się schynie czy uchynie , jak kto woli, to się jeżdzi na masaże, że niby do "baby" we wsi , która się tym zajmuje. Ale weź tu daj "babie" dziecko do masowania , ja to bym się bała, przecież ona nie ma pojęcia o anatomii dziecka. Takie stare zabobony wsiowe. Wkurzyła mnie strasznie. 

wiązanie wydaje się być proste -bardzo bym chciała mieć coś takiego, bo bym więcej w domu zrobiła... a tak pff... droga jest i to mnie przeraża 

albo zadzwoń do swojej przychodni i zapytaj jak to jest- tak będzie najlepiej!
wyjeżdżamy już o 11, wcześniej musimy małego odstawić do moich rodziców... przebieranie i makijaż na miejscu, tzn. w aucie