|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2011 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - zbiorczy cz.2
Cytat:
przytyłam 15kg, cykle różne 31, 28, 30 ostatnie nawet 35dni, cera masakra ;( jedyne plusy: libido i nawilżenie |
|
|
|
|
#2012 |
|
Zakorzenienie
|
Powiedzcie mi Dziewczyny bo wariuje: jesli teraz mam przerwę na krwawienie (7 dniową bo biore tabletki) i w sobotę powinnam wziąć nowy blister to jeśli nie wezmę (odstawię tabletki) moge od razu zajść w ciaze?
Pytanie wiem ze glupie, ale pomóżcie. |
|
|
|
#2013 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2014 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mam nadzieje ze jak zdecyduję się odstawić (teraz mam krwawienie) nie dostanę znowu krwawienia od razu po odstawieniu. Ale z tego co czytałam rzadko sie zdarza wiec mam nadzieje ze bedzie ok. |
|
|
|
|
#2015 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Dziwi mnie tylko to, że cera tak długo reaguje, skoro okres jest zawsze w normie. Co do wagi to ja po odstawieniu przytyłam 6 kg, no ale dla mnie to w sumie dobrze, bo miałam niedowagę, a teraz wyglądam ok Rozmiar został ubrań ten sam więc nie narzekam Libido też w górę
|
|
|
|
|
#2016 |
|
Konto usunięte
|
Po wielu dyskusjach z moim partnerem, po rozmowach z koleżankami i po konsultacji z lekarzem zdecydowałam się że jednak nie odstawiam tabletek. Przepisał mi zupełnie inne, dużo delikatniejsze. Powiedział też że problemu ze schudnięciem należy doszukiwać się gdzies inzdiej ponieważ po tylu latach przyjmowania tabletek zwłaszcza po dwóch tych samych, nie powinno to być problemem...Mam nadzieję że libido wzrośnie
|
|
|
|
#2017 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
wtedy masz dużą szansę na ciążę mnogą ale i tak z tego co wiem większość moich znajomych i ja tak samo zaszłam dopiero po pół roku Różnie bywa.
|
|
|
|
|
#2018 |
|
Konto usunięte
|
Witajcie Dziewczyny!
![]() Dołączę się do wątku odstawiaczek, choć jeszcze do końca nie podjęłam decyzji. Tabletki biorę od 3 lat, na początku Sylvie20, przez jakiś czas było dobrze, później zaczęło się... wypadanie włosów, humory, a co najgorsze- przytyłam w ciągu dwóch lat 7-8kg i spadło mi libido. Zmieniłam tabletki na Naraya, podobno nie zatrzymują wody w organizmie, jak stwierdzila moja ginekolog no ale waga ani drgnie. Nie mam kompletnie ochoty na seks, co dawniej się nie zdarzało. Mam wykupione jeszcze dwa opakowania Naraya, teraz mam przerwę z odstawienia i coraz częściej zastanawiam się z moim TŻ czy ich nie odstawić. Dziewczyny,które długo stosowały tabletki- idzie się przyzwyczaić do prezerwatywy? Nie macie problemu z jakimś obcieraniem i niewygodą? Pytam, bo nie lubiłam nigdy gumek, ale nie spieszy mi się do dzidziusia więc będę musiała
|
|
|
|
#2019 |
|
Raczkowanie
|
dla mnie czy w gumce czy bez zbytnio różnicy nie robi. jak jesteś dobrze nawilżona to nie ma mowy o obcieraniu
|
|
#2020 |
|
Wtajemniczenie
|
Mam podobnie jak Ruda.
Dodam że owszem cięzko było mi sie przestawić na prezerwatywy (tabletki wiadomo wygoda,ochrona i krwawienie z odstawienia jak w zegarku)ale musiałam odstawić tabletki bo cóż czego się nie robi dla zdrowia. |
|
|
|
#2021 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rozmiar biustu tez spadł o jeden nr Przy dobrym nawilżeniu nie czuć większej różnicy, ale komfort jest inny niż bez.
Co nas nie zabije to nas wzmocni. Pamiętaj dziewczyno, jak chłopu zależy, to żeby skały srały, a mury pękały, to znajdzie czas i sposób, żeby się z Tobą skontaktować. więc przestań tu siedzieć jak ten ostatni osioł z telefonem w ręce tylko idź i zapomnij o nim i przestań się łudzić . |
|
|
|
|
#2022 |
|
Przyczajenie
|
do gumek można się przyzwyczaić, nie jest tak źle
tylko trzeba mieć je zawsze gdzieś pod ręką, bo takie szukanie i szukanie bo nigdzie nie ma może zepsuć atmosferę.Chyba widzę poprawę cery- od tygodnia nic nowego a pozostałości się goją..hmm może to ten nowy krem oby tak dalej
|
|
|
|
#2023 |
|
Zadomowienie
|
zaraz wyjeżdżam na majówke i oczywiście dostałam właśnie okres. Idealnie tak jak przed braniem tabletek, czyli w 34 dniu cyklu.
Przez ostatnie 3 dni brałam ile tylko mogłam witaminy C jak widać nie przesunęło okresu, ale jest jeden plus póki co nic mnie nie boli. Zawsze rano budził mnie ból brzucha ( nawet gdy brałam tabletki anty) i już wiedziałam że będę mieć okres, tym razem zero bólu. Czytałam, że niedobór witaminy C może sprzyjać skurczom, więc może to dzięki niej uniknęłam tego,. Niestety nie wyobrażam sobie tej majówki, boję się pić alkohol zeby nie dostać jakiegoś krwotoku, toalet ani łazienek ni będzie:/ Tragedia |
|
|
|
#2024 |
|
Raczkowanie
|
mój pierwszy naturalny okres po dostawieniu także był bezbolesny. przed tabletkami i na tabletkach zawsze w pierwszy dzień zdychałam z bólu jajnika (zawsze ten sam) a tym razem zdziwko - nie było żadnego bólu
mam nadzieję, że tak mi już zostanie ![]() no współczuję
|
|
#2025 |
|
Wtajemniczenie
|
Cześć Dziewczyny
![]() Dawno się już nie udzielałam, bo nie mam za bardzo czasu, ale poczytuje wasze wypowiedzi. Ja też się zastanawiałam czy odstawić tabletki. Brałam je dwa i pół roku. Nie miałam prawie żadnych efektów ubocznych. Prawie.. bo baaaardzo mi spadło libido. Ale z tym da się żyć hehe. W końcu oboje z mężem postanowiliśmy, że czas przestać brać te hormony, bo one wcale nie wpływają dobrze na organizm na dłuższą metę. Ja miałam straszne obawy. Jeszcze po tym jak przeczytałam kilka wypowiedzi na różnych forach, co się dzieje po przestaniu brania tabletek to już w ogóle włos się jeżył na głowie. Ale zaryzykowałam i powiem wam, że wszystko jest w porządku. Jedyne co się zmieniło to znów nieregularny okres (bo dostaje co 34-37 dni). Wiem, że teraz i mój organizm i moja wątroba odsapną. A co do zabezpieczania się.. Wiadomo, wróciliśmy do gumek i powiem wam że one wcale nie są takie złe, tym bardziej że dzisiaj w sklepach można kupić prezerwatywy jakie się chce. Jest tyle rodzajów, że każdy znajdzie coś dla siebie. Wiadomo z gumką to już nie to samo co z tabletkami. Jak brałam tabsy to się o nic nie martwiłam, był luzik. Ale z perspektywy czasu uważam, że dobrze zrobiłam odstawiając tabletki. A seks w prezerwatywie jest tak samo satysfakcjonujący jak przy braniu hormonów ![]() Pozdrawiam |
|
|
|
#2026 |
|
Rozeznanie
|
witajcie
![]() Ja to mam szczęście nie musiałam czekać na okres zbyt długo, bo dwa dni po terminie, w dodatku dostałam go po powrocie z majówki ![]() jedyny minus - pierwszy dzień okresu mega bolesny, przy tabletkach prawie nie odczuwałam bólu. poza tym - wszystko ok
|
|
|
|
#2027 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: skutki odstawienia- jak długo?
hej wszystkim wczoraj powinnam dostac okres i nie dostalam.nie robie jeszcze testu,bo cykle mam czasem nieregularne,wiec poczekam jeszcze dzis,jesli nie dostane to jutro smigam po test.jedyna dziwna rzecz to taka,ze w ogole,ale to w ogole nie czuje sie "na okres"....nie bola mnie piersi,tylko tak jakby same sutki?poza tym nic.jakis taki wiekszy mam apetyt,nie wiem sama....czy moge byc w ciazy?prosze powiedzcie,ze tak
jestem tu sama tylko z mezem,nie mam z kim pogadac,no oprocz TZta...pozdrawiam
|
#2028 |
|
Zadomowienie
|
Ja się bardzo zdziwiłam bo okres był zupełnie bezbolesny, i dużo krótszy i mniej obfity niż przed czy w trakcie brania tabletek. Oby tylko to się nie zmieniło.
|
|
|
|
#2029 |
|
Raczkowanie
|
Witam,
Też myślę o odstawieniu tabletek. Biorę je około 8 miesięcy i mam dosyć. Początkowo przepisano mi je na poprawę cery, jak się okazało niepotrzebnie, bo moje hormony są w normie (głupia, naiwna ja -_-). Na cerę ani trochę nie pomogły, i tak leczę się dermatologicznie. Co do działania antykoncepcyjnego to też niewiele z niego korzystam - co chwilę biorę to jakieś lekarstwo, to ziółka....więc i tak prezerwatywa jest grana. W związku z tym nie widzę większego sensu. Tylko po to, aby od czasu do czasu móc kochać się bez prezerwatywy? Gdzie tu jest sens? Dodam, że z zawsze radosnej osoby zmieniłam się w małego, depresyjnego ponuraka -_- Wielkie dzięki, Jeanine! Najbardziej boję się wysypu i tak myślę jakby zminimalizować szok dla organizmu? Macie jakieś sposoby? Specjalna dieta? Jakieś ziółka, które choćby w najmniejszym stopniu pozytywnie wpływają na hormony? Będę wdzięczna za każdą poradę
|
#2030 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
To powinno złagodzić skutki, w każdym razie mi pomagały
|
|
|
|
|
#2031 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję bardzo
Teraz już wiem od czego zacząć!
|
#2032 |
|
Zakorzenienie
|
Drogie Dziewczyny, ja w połowie stycznia przerwałam terapię tabletkową, trwała co prawda 1,5 miesiąca, ale nie wpłynęła na mnie dobrze.
Cykle poza odstawieniem były rózne- 30, 31, 32 i 34 dni, ostatni jakiś bolesny. Na szczęście pracuję z ginekologiem, więc od razu poprosiłam o konsultację, w usg wszystko było ok, ale dał mi lek Orgametril, na mniejsze krwawienia, na zniesienie bólu biustu przed okresem i ogólnie na unormowanie cykli. Nie hamuje przy tym owulacji, więc super. Zobaczymy jak podziała na mnie. Dopiero zaczęłam, ale mam ogromną nadzieję na poprawę regularności
|
|
|
|
#2033 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
|
|
#2034 |
|
Przyczajenie
|
Witam, mam pytanie
Może któraś z Was miała podobny problem a więc pierwszy raz zaczęłam brać tabletki Yasminelle ok 3 lata temu i schudłam po nich. Rozeszłam się z chlopakiem, odstawiłam no i waga poszła w górę;/ Wczoraj znowu powróciłam do Yasminelle. I moje pytanie jest takie czy jeżeli mój organizm tak zareagował, że waga poszla w dół to tym razm też tak będzie???---------- Dopisano o 08:19 ---------- Poprzedni post napisano o 08:14 ---------- Mam podobny problem... rok po odstawieniu i + 9kg :| 5 dni temu wróciłam do tabletek i mam cichą nadzieje, że waga zejdzie... Jak myślicie? |
|
|
|
#2035 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2036 |
|
Zakorzenienie
|
ja też planuję odstawienie tabletek (Yasminelle po około 3,5 roku)... Ale nie wiem, czy się zdecyduję, bo panicznie boję się przytycia zniosę pryszcze, wypadanie włosów, ale dodatkowych kilogramów raczej nie, ehhh
|
|
|
|
#2037 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po prostu się pilnuj
|
|
#2038 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiem, że nie można się kimś sugerować, ale szczerze to mnie to nieźle przeraziło
|
|
|
|
|
#2039 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
XD
|
|
|
|
|
#2040 |
|
Raczkowanie
|
raczej to tycie było spowodowane większym apetytem niż zatrzymaniem wody. ja po odstawieniu miałam większy apetyt w pierwszym miesiącu. mogłam tylko jeść i jeść. i gdybym to olała to pewnie przytyłabym niemało. ale gdy zauważyłam, że jem za dużo to zaczęłam się pilnować
teraz wszystko wraca do normy.
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:00.

i nie widzę żadnej nawet minimalnej poprawy.

Wiem, że nie można się kimś sugerować, ale szczerze to mnie to nieźle przeraziło