Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - zbiorczy cz.2 - Strona 68 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-04-25, 20:37   #2011
sauatka
Raczkowanie

Dot.: Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - zbiorczy cz.2

Cytat:
Napisane przez karol_ina19 Pokaż wiadomość
. Niestety wciąż walczę z cerą i nie widzę żadnej nawet minimalnej poprawy.
ech ja też... już prawie rok po odstawieniu.
przytyłam 15kg, cykle różne 31, 28, 30 ostatnie nawet 35dni, cera masakra ;( jedyne plusy: libido i nawilżenie
sauatka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-25, 22:19   #2012
Agatau88
Zakorzenienie

Powiedzcie mi Dziewczyny bo wariuje: jesli teraz mam przerwę na krwawienie (7 dniową bo biore tabletki) i w sobotę powinnam wziąć nowy blister to jeśli nie wezmę (odstawię tabletki) moge od razu zajść w ciaze?
Pytanie wiem ze glupie, ale pomóżcie.
Agatau88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-25, 22:56   #2013
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Agatau88 Pokaż wiadomość
Powiedzcie mi Dziewczyny bo wariuje: jesli teraz mam przerwę na krwawienie (7 dniową bo biore tabletki) i w sobotę powinnam wziąć nowy blister to jeśli nie wezmę (odstawię tabletki) moge od razu zajść w ciaze?
Możesz bo w tym momencie cykl zostaje odblokowany. Przed odstawieniem powinno się na 7 dni przed dodatkowo zabezpieczać, bo również można mieć niespodzianke
Stary 2012-04-25, 23:03   #2014
Agatau88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Frutti Pokaż wiadomość
Możesz bo w tym momencie cykl zostaje odblokowany. Przed odstawieniem powinno się na 7 dni przed dodatkowo zabezpieczać, bo również można mieć niespodzianke
Dziekuje za odpowiedz
Mam nadzieje ze jak zdecyduję się odstawić (teraz mam krwawienie) nie dostanę znowu krwawienia od razu po odstawieniu. Ale z tego co czytałam rzadko sie zdarza wiec mam nadzieje ze bedzie ok.
Agatau88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-26, 08:50   #2015
karol_ina19
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez sauatka Pokaż wiadomość
ech ja też... już prawie rok po odstawieniu.
przytyłam 15kg, cykle różne 31, 28, 30 ostatnie nawet 35dni, cera masakra ;( jedyne plusy: libido i nawilżenie
już się powoli zastanawiam nad wizytą u ginekologa- endokrynologa, bo już rok tak z tą cerą.. to chyba dość długo jak na dochodzenie do siebie' poczekam może jeszcze do końca wakacji: zawsze to na wakacjach mniej stresu, odstawie makijaż, zdrowsza, bardziej regularna dieta- więc jak to nie pomoże to do specjalisty. Dermatolog mi zbytnio nie pomógł, bo to co się dzieje to hormony.
Dziwi mnie tylko to, że cera tak długo reaguje, skoro okres jest zawsze w normie.

Co do wagi to ja po odstawieniu przytyłam 6 kg, no ale dla mnie to w sumie dobrze, bo miałam niedowagę, a teraz wyglądam ok Rozmiar został ubrań ten sam więc nie narzekam Libido też w górę
karol_ina19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-26, 12:25   #2016
201604181004
Konto usunięte

Po wielu dyskusjach z moim partnerem, po rozmowach z koleżankami i po konsultacji z lekarzem zdecydowałam się że jednak nie odstawiam tabletek. Przepisał mi zupełnie inne, dużo delikatniejsze. Powiedział też że problemu ze schudnięciem należy doszukiwać się gdzies inzdiej ponieważ po tylu latach przyjmowania tabletek zwłaszcza po dwóch tych samych, nie powinno to być problemem...Mam nadzieję że libido wzrośnie
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-27, 16:55   #2017
sailormaary
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Agatau88 Pokaż wiadomość
Możesz, i to mówią lekarze o galopujących owulacjach wtedy masz dużą szansę na ciążę mnogą ale i tak z tego co wiem większość moich znajomych i ja tak samo zaszłam dopiero po pół roku Różnie bywa.
sailormaary jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-28, 11:56   #2018
9cfdbdf4a8633c241406c59618b1b1f07a8603a7_62eda0f28d492
Konto usunięte

Witajcie Dziewczyny!
Dołączę się do wątku odstawiaczek, choć jeszcze do końca nie podjęłam decyzji.
Tabletki biorę od 3 lat, na początku Sylvie20, przez jakiś czas było dobrze, później zaczęło się... wypadanie włosów, humory, a co najgorsze- przytyłam w ciągu dwóch lat 7-8kg i spadło mi libido. Zmieniłam tabletki na Naraya, podobno nie zatrzymują wody w organizmie, jak stwierdzila moja ginekolog no ale waga ani drgnie. Nie mam kompletnie ochoty na seks, co dawniej się nie zdarzało. Mam wykupione jeszcze dwa opakowania Naraya, teraz mam przerwę z odstawienia i coraz częściej zastanawiam się z moim TŻ czy ich nie odstawić.

Dziewczyny,które długo stosowały tabletki- idzie się przyzwyczaić do prezerwatywy? Nie macie problemu z jakimś obcieraniem i niewygodą? Pytam, bo nie lubiłam nigdy gumek, ale nie spieszy mi się do dzidziusia więc będę musiała
9cfdbdf4a8633c241406c59618b1b1f07a8603a7_62eda0f28d492 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-28, 20:42   #2019
xXRudaXx
Raczkowanie

dla mnie czy w gumce czy bez zbytnio różnicy nie robi. jak jesteś dobrze nawilżona to nie ma mowy o obcieraniu
Stary 2012-04-28, 20:59   #2020
OoDestinyoO
Wtajemniczenie

Mam podobnie jak Ruda.
Dodam że owszem cięzko było mi sie przestawić na prezerwatywy (tabletki wiadomo wygoda,ochrona i krwawienie z odstawienia jak w zegarku)ale musiałam odstawić tabletki bo cóż czego się nie robi dla zdrowia.
OoDestinyoO jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-28, 23:13   #2021
kimi1000
Zakorzenienie

GG do kimi1000

Cytat:
Napisane przez karol_ina19 Pokaż wiadomość
witam że wcześniej nie natrafiłam na ten wątek.. Mi udało się odstawić logest po 3 latach brania już prawie rok temu. Niestety wciąż walczę z cerą i nie widzę żadnej nawet minimalnej poprawy. Okresy mam za to wszystkie regularne Zawsze to jakiś plus No i biust o rozmiar spadł...

Teraz czekam tylko na jakiś przełom z cerą
Mnie problemy z cerą i włosami nie ominęły, ale były niewielkie.
Rozmiar biustu tez spadł o jeden nr

Cytat:
Napisane przez OoDestinyoO Pokaż wiadomość
Mam podobnie jak Ruda.
Dodam że owszem cięzko było mi sie przestawić na prezerwatywy (tabletki wiadomo wygoda,ochrona i krwawienie z odstawienia jak w zegarku)ale musiałam odstawić tabletki bo cóż czego się nie robi dla zdrowia.
Przy dobrym nawilżeniu nie czuć większej różnicy, ale komfort jest inny niż bez.

Pamiętaj dziewczyno, jak chłopu zależy, to żeby skały srały, a mury pękały, to znajdzie czas i sposób, żeby się z Tobą skontaktować. więc przestań tu siedzieć jak ten ostatni osioł z telefonem w ręce tylko idź i zapomnij o nim i przestań się łudzić .

kimi1000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-30, 10:28   #2022
karol_ina19
Przyczajenie

do gumek można się przyzwyczaić, nie jest tak źle tylko trzeba mieć je zawsze gdzieś pod ręką, bo takie szukanie i szukanie bo nigdzie nie ma może zepsuć atmosferę.

Chyba widzę poprawę cery- od tygodnia nic nowego a pozostałości się goją..hmm może to ten nowy krem oby tak dalej
karol_ina19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-02, 09:12   #2023
Figlak
Zadomowienie

zaraz wyjeżdżam na majówke i oczywiście dostałam właśnie okres. Idealnie tak jak przed braniem tabletek, czyli w 34 dniu cyklu.
Przez ostatnie 3 dni brałam ile tylko mogłam witaminy C jak widać nie przesunęło okresu, ale jest jeden plus póki co nic mnie nie boli. Zawsze rano budził mnie ból brzucha ( nawet gdy brałam tabletki anty) i już wiedziałam że będę mieć okres, tym razem zero bólu. Czytałam, że niedobór witaminy C może sprzyjać skurczom, więc może to dzięki niej uniknęłam tego,.
Niestety nie wyobrażam sobie tej majówki, boję się pić alkohol zeby nie dostać jakiegoś krwotoku, toalet ani łazienek ni będzie:/ Tragedia
Figlak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-02, 11:03   #2024
xXRudaXx
Raczkowanie

mój pierwszy naturalny okres po dostawieniu także był bezbolesny. przed tabletkami i na tabletkach zawsze w pierwszy dzień zdychałam z bólu jajnika (zawsze ten sam) a tym razem zdziwko - nie było żadnego bólu mam nadzieję, że tak mi już zostanie

no współczuję okres na wyjazd to nic ciekawego. na tabletkach przynajmniej można było przesunąć jeśli było trzeba. Kup w aptece chusteczki do higieny intymnej. Skoro nie będzie można się umyć to przynajmniej tak utrzymasz czystość podczas okresu.
Stary 2012-05-03, 14:39   #2025
Misstic
Wtajemniczenie

Cześć Dziewczyny

Dawno się już nie udzielałam, bo nie mam za bardzo czasu, ale poczytuje wasze wypowiedzi.

Ja też się zastanawiałam czy odstawić tabletki. Brałam je dwa i pół roku. Nie miałam prawie żadnych efektów ubocznych. Prawie.. bo baaaardzo mi spadło libido. Ale z tym da się żyć hehe. W końcu oboje z mężem postanowiliśmy, że czas przestać brać te hormony, bo one wcale nie wpływają dobrze na organizm na dłuższą metę. Ja miałam straszne obawy. Jeszcze po tym jak przeczytałam kilka wypowiedzi na różnych forach, co się dzieje po przestaniu brania tabletek to już w ogóle włos się jeżył na głowie. Ale zaryzykowałam i powiem wam, że wszystko jest w porządku. Jedyne co się zmieniło to znów nieregularny okres (bo dostaje co 34-37 dni). Wiem, że teraz i mój organizm i moja wątroba odsapną. A co do zabezpieczania się..
Wiadomo, wróciliśmy do gumek i powiem wam że one wcale nie są takie złe, tym bardziej że dzisiaj w sklepach można kupić prezerwatywy jakie się chce. Jest tyle rodzajów, że każdy znajdzie coś dla siebie. Wiadomo z gumką to już nie to samo co z tabletkami. Jak brałam tabsy to się o nic nie martwiłam, był luzik. Ale z perspektywy czasu uważam, że dobrze zrobiłam odstawiając tabletki. A seks w prezerwatywie jest tak samo satysfakcjonujący jak przy braniu hormonów

Pozdrawiam
Misstic jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-04, 09:51   #2026
ruda_not_grazyna
Rozeznanie

GG do ruda_not_grazyna

witajcie
Ja to mam szczęście nie musiałam czekać na okres zbyt długo, bo dwa dni po terminie, w dodatku dostałam go po powrocie z majówki
jedyny minus - pierwszy dzień okresu mega bolesny, przy tabletkach prawie nie odczuwałam bólu.
poza tym - wszystko ok
ruda_not_grazyna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-05, 11:00   #2027
guuma
Raczkowanie

Dot.: skutki odstawienia- jak długo?

hej wszystkim wczoraj powinnam dostac okres i nie dostalam.nie robie jeszcze testu,bo cykle mam czasem nieregularne,wiec poczekam jeszcze dzis,jesli nie dostane to jutro smigam po test.jedyna dziwna rzecz to taka,ze w ogole,ale to w ogole nie czuje sie "na okres"....nie bola mnie piersi,tylko tak jakby same sutki?poza tym nic.jakis taki wiekszy mam apetyt,nie wiem sama....czy moge byc w ciazy?prosze powiedzcie,ze tak jestem tu sama tylko z mezem,nie mam z kim pogadac,no oprocz TZta...pozdrawiam
Stary 2012-05-06, 12:15   #2028
Figlak
Zadomowienie

Ja się bardzo zdziwiłam bo okres był zupełnie bezbolesny, i dużo krótszy i mniej obfity niż przed czy w trakcie brania tabletek. Oby tylko to się nie zmieniło.
Figlak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-07, 12:39   #2029
Splinter
Raczkowanie

Witam,

Też myślę o odstawieniu tabletek. Biorę je około 8 miesięcy i mam dosyć. Początkowo przepisano mi je na poprawę cery, jak się okazało niepotrzebnie, bo moje hormony są w normie (głupia, naiwna ja -_-). Na cerę ani trochę nie pomogły, i tak leczę się dermatologicznie. Co do działania antykoncepcyjnego to też niewiele z niego korzystam - co chwilę biorę to jakieś lekarstwo, to ziółka....więc i tak prezerwatywa jest grana.

W związku z tym nie widzę większego sensu. Tylko po to, aby od czasu do czasu móc kochać się bez prezerwatywy? Gdzie tu jest sens? Dodam, że z zawsze radosnej osoby zmieniłam się w małego, depresyjnego ponuraka -_- Wielkie dzięki, Jeanine! Najbardziej boję się wysypu i tak myślę jakby zminimalizować szok dla organizmu? Macie jakieś sposoby? Specjalna dieta? Jakieś ziółka, które choćby w najmniejszym stopniu pozytywnie wpływają na hormony? Będę wdzięczna za każdą poradę
Stary 2012-05-07, 14:43   #2030
sailormaary
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Splinter Pokaż wiadomość
Witam,

Też myślę o odstawieniu tabletek. Biorę je około 8 miesięcy i mam dosyć. Początkowo przepisano mi je na poprawę cery, jak się okazało niepotrzebnie, bo moje hormony są w normie (głupia, naiwna ja -_-). Na cerę ani trochę nie pomogły, i tak leczę się dermatologicznie. Co do działania antykoncepcyjnego to też niewiele z niego korzystam - co chwilę biorę to jakieś lekarstwo, to ziółka....więc i tak prezerwatywa jest grana.

W związku z tym nie widzę większego sensu. Tylko po to, aby od czasu do czasu móc kochać się bez prezerwatywy? Gdzie tu jest sens? Dodam, że z zawsze radosnej osoby zmieniłam się w małego, depresyjnego ponuraka -_- Wielkie dzięki, Jeanine! Najbardziej boję się wysypu i tak myślę jakby zminimalizować szok dla organizmu? Macie jakieś sposoby? Specjalna dieta? Jakieś ziółka, które choćby w najmniejszym stopniu pozytywnie wpływają na hormony? Będę wdzięczna za każdą poradę
Olej z wiesiołka i inne rzeczy zawierające fito-hormony To powinno złagodzić skutki, w każdym razie mi pomagały
Stary 2012-05-07, 15:51   #2031
Splinter
Raczkowanie

Dziękuję bardzo Teraz już wiem od czego zacząć!
Stary 2012-05-08, 00:28   #2032
malaczarnakejt
Zakorzenienie

Drogie Dziewczyny, ja w połowie stycznia przerwałam terapię tabletkową, trwała co prawda 1,5 miesiąca, ale nie wpłynęła na mnie dobrze.
Cykle poza odstawieniem były rózne- 30, 31, 32 i 34 dni, ostatni jakiś bolesny. Na szczęście pracuję z ginekologiem, więc od razu poprosiłam o konsultację, w usg wszystko było ok, ale dał mi lek Orgametril, na mniejsze krwawienia, na zniesienie bólu biustu przed okresem i ogólnie na unormowanie cykli. Nie hamuje przy tym owulacji, więc super. Zobaczymy jak podziała na mnie. Dopiero zaczęłam, ale mam ogromną nadzieję na poprawę regularności
malaczarnakejt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-08, 00:34   #2033
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez malaczarnakejt Pokaż wiadomość
Drogie Dziewczyny, ja w połowie stycznia przerwałam terapię tabletkową, trwała co prawda 1,5 miesiąca, ale nie wpłynęła na mnie dobrze.
Cykle poza odstawieniem były rózne- 30, 31, 32 i 34 dni, ostatni jakiś bolesny. Na szczęście pracuję z ginekologiem, więc od razu poprosiłam o konsultację, w usg wszystko było ok, ale dał mi lek Orgametril, na mniejsze krwawienia, na zniesienie bólu biustu przed okresem i ogólnie na unormowanie cykli. Nie hamuje przy tym owulacji, więc super. Zobaczymy jak podziała na mnie. Dopiero zaczęłam, ale mam ogromną nadzieję na poprawę regularności
Jak to Orgametril nie hamuje owulacji? Według informacji, które znalazłam w necie jest lekiem hamującym jajeczkowanie
Stary 2012-05-08, 08:19   #2034
olcia950
Przyczajenie

Witam, mam pytanie Może któraś z Was miała podobny problem a więc pierwszy raz zaczęłam brać tabletki Yasminelle ok 3 lata temu i schudłam po nich. Rozeszłam się z chlopakiem, odstawiłam no i waga poszła w górę;/ Wczoraj znowu powróciłam do Yasminelle. I moje pytanie jest takie czy jeżeli mój organizm tak zareagował, że waga poszla w dół to tym razm też tak będzie???

---------- Dopisano o 08:19 ---------- Poprzedni post napisano o 08:14 ----------

Mam podobny problem... rok po odstawieniu i + 9kg :| 5 dni temu wróciłam do tabletek i mam cichą nadzieje, że waga zejdzie... Jak myślicie?
olcia950 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-08, 10:51   #2035
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez olcia950 Pokaż wiadomość
Witam, mam pytanie Może któraś z Was miała podobny problem a więc pierwszy raz zaczęłam brać tabletki Yasminelle ok 3 lata temu i schudłam po nich. Rozeszłam się z chlopakiem, odstawiłam no i waga poszła w górę;/ Wczoraj znowu powróciłam do Yasminelle. I moje pytanie jest takie czy jeżeli mój organizm tak zareagował, że waga poszla w dół to tym razm też tak będzie???

---------- Dopisano o 08:19 ---------- Poprzedni post napisano o 08:14 ----------

Mam podobny problem... rok po odstawieniu i + 9kg :| 5 dni temu wróciłam do tabletek i mam cichą nadzieje, że waga zejdzie... Jak myślicie?
Niekoniecznie zejdzie, ale spróbuj.
Stary 2012-05-08, 17:57   #2036
misssg
Zakorzenienie

ja też planuję odstawienie tabletek (Yasminelle po około 3,5 roku)... Ale nie wiem, czy się zdecyduję, bo panicznie boję się przytycia zniosę pryszcze, wypadanie włosów, ale dodatkowych kilogramów raczej nie, ehhh W ciągu całego czasu brania tabletek nie przytyłam, więc jeśli po odstawieniu tak się stanie, to chyba wpadnę w depresję
misssg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-08, 20:35   #2037
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez misssg Pokaż wiadomość

ja też planuję odstawienie tabletek (Yasminelle po około 3,5 roku)... Ale nie wiem, czy się zdecyduję, bo panicznie boję się przytycia zniosę pryszcze, wypadanie włosów, ale dodatkowych kilogramów raczej nie, ehhh W ciągu całego czasu brania tabletek nie przytyłam, więc jeśli po odstawieniu tak się stanie, to chyba wpadnę w depresję
Odstawienie pigułek nie sprawi, że nagle dostaniesz kilogramów Po prostu się pilnuj
Stary 2012-05-08, 20:55   #2038
misssg
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Frutti Pokaż wiadomość
Odstawienie pigułek nie sprawi, że nagle dostaniesz kilogramów Po prostu się pilnuj
No właśnie czytałam wiele opinii, z których wynikało, że po odstawieniu dziewczynom przybywało po kilka-kilkanaście kg (woda zatrzymuje się w organizmie itp.) Wiem, że nie można się kimś sugerować, ale szczerze to mnie to nieźle przeraziło
misssg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-08, 21:29   #2039
sailormaary
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez misssg Pokaż wiadomość
No właśnie czytałam wiele opinii, z których wynikało, że po odstawieniu dziewczynom przybywało po kilka-kilkanaście kg (woda zatrzymuje się w organizmie itp.) Wiem, że nie można się kimś sugerować, ale szczerze to mnie to nieźle przeraziło
Bez przesady, wcale nie musi się tak stać mi np nie przybyło nic... Dopiero w ciążyXD
Stary 2012-05-08, 23:03   #2040
xXRudaXx
Raczkowanie

raczej to tycie było spowodowane większym apetytem niż zatrzymaniem wody. ja po odstawieniu miałam większy apetyt w pierwszym miesiącu. mogłam tylko jeść i jeść. i gdybym to olała to pewnie przytyłabym niemało. ale gdy zauważyłam, że jem za dużo to zaczęłam się pilnować teraz wszystko wraca do normy.

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości