|
Notka |
|
W krzywym zwierciadle odchudzania Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
|
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4471 |
Zadomowienie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część X. [posty chorobowe, wątek zbiorczy]
Biję się z myślami, może macie rację z tym psychologiem... Ale naprawdę czuję się dobrze dziś (psychicznie), dobre nastawienie nadal trwa. I chyba po prostu ta wizyta... Byłaby czymś w rodzaju przyznania się do porażki przed samą sobą... Może dlatego tak się tego obawiam. Bo w końcu jest lepiej... Sama już nie wiem.
BMI mam 15,44 w tej chwili. Tzn. ważyłam się w sobotę, następne ważenie w niedzielę pewnie. Zobaczę czy udało mi się nieco na wadze przybrać. I jak zareaguję na wagę.Wtedy pewnie zdecyduję co dalej. Choć szczerze... Jako, że jestem wiecznie "pełna" teraz, nie wiem na ile waga pokaże prawdę. Póki ważenie - czy mogę ostatni raz prosić o ocenę jadłospisu? Tego z wczoraj... Chcę tylko wiedzieć czy chociaż z jedzeniem jestem na dobrej drodze czy tylko mi się tak wydaje. Śn: owsianka (5 łyżek płatków, 1 łyżka otrębów, 1 łyżka kakao, słodzik, maślanka naturalna) II śn: maślanka naturalna z całym rozgniecionym bananem i łyżką otrębów, jabłko O: naleśnik z pasztetem sojowym i pomidorem, na deser bułka francuska z budyniem i paskudnym kleksem z jagód ![]() P: naleśnik z twarogiem i dżemem malinowym domowej roboty (jakieś 4-5 łyżeczek wyszło, pycha był ![]() K: grzanka z chleba żytniego razowego z 2 plastrami żółtego sera, pomidorem i ogórkiem - tu już się zmuszałam do kolacji, bo miałam tak wzdęty żołądek, że nie miałam ochoty na nic... Proszę o sugestie ewentualne, co zmienić/dodać/odjąć. Porcji wielkich nie dam rady jeść - wiadomo. Jadam do oporu niemal. A co myślicie o maśle orzechowym? Bo zastanawiam się nad kupnem.
#4472 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy XVI
Cytat:
stan na luty br, zobaczę w piątek co panie mi powiedzą ![]() ![]() 3majcie się dziewczyny ![]()
![]() |
#4473 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
idź do psychologa kup masło ![]()
Mówienie ludziom „nie” jest wspaniałą rzeczą, jest to część przebudzenia. I zrozum, to nie jest egoizm. Egoizmem jest wymaganie od innych, by żyli życiem, które akurat tobie wydaje się najwłaściwsze. To jest egoizm. Żyć swoim życiem nie jest egoizmem. Anthony de Mello kocham Cię życie! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4474 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Twój wybór. Ja tylko patrzę na to obiektywnie w ten sposób - psycholog spojrzy na Ciebie obiektywnie i ze zdrowego punktu widzenia. Ty nie, bo nie możesz wyjść z siebie i stanąć obok jakkolwiek byś chciała. Ma wiedzę i narzędzia, jak z tego wyjść i je dopasuje do Ciebie. I jest szansa, żę dzięki temu wyjdziesz z tego SZYBCIEJ. A tak - testujesz różne rzeczy po omacku i patrzysz czy coś się zmieni. I tak Ci leci dzień za dniem...nie wolałabyś szybciej ? Swoją drogą ciekawie się czyta, będąc psychologiem, że rozmowę ze mną uznajesz za porażkę.... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4475 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4476 |
Raczkowanie
|
hej, mam pytanie
brała może któraś z Was lek metoclopramid? (na refluks.. cofanie się treści pokarmowej do przełyku) bo lekarka mi przepisała i zastanawiam się czy dobry jest |
![]() ![]() |
![]() |
#4477 |
Zakorzenienie
|
Ja na refluks brałam Anesteloc, ale szybko zrezygnowałam bo po pierwszym placebo nie czułam poprawy. Może to przez moją niekonsekwencję w braniu tego leku...nie wiem, ale czuję, że refluksu się szybko nie pozbędę. :P
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#4478 |
Przyczajenie
|
Witam, dzisiaj zamieszczam swój pierwszy jadłospis z wczoraj i chciałabym prosic o ocenę.
Śniadanie: 3 placuszki z ricotty z kiwi i activią jagodową Obiad: Tarta z ciasta francuskiego z domowym pesto, mozarellą, kurczakiem i warzywami Kolacja: ok.3/4 gruszki w cieście z gałką lodów waniliowych Cwiczenia: cały dzień spacerowania i 1000 brzuszków Proszę o szybką odpowiedź ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4479 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#4480 | |
Zadomowienie
|
Śląsk,Śląsk...Jadę na Dolny Śląsk za jakiś czas, ale na sam Śląsk to raczej nie, niemniej jak będziesz kiedyś w Poznaniu to daj znam
![]() ![]() ---------- Dopisano o 18:36 ---------- Poprzedni post napisano o 18:33 ---------- Cytat:
To nie lepiej jeść 5 posiłków a słodkie jeść 2x dziennie jako 1 przekąska i 1 deser do obiadu ? Edytowane przez Ilta Czas edycji: 2012-04-26 o 17:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4481 |
Raczkowanie
|
garden, a masz jakieś sposoby na ten okropny refluks?
![]() czuję się strasznie z tym, wszystko mi się cofa do tego męczące zaparcia, zawsze jak mam refluks, mam zaparcia, i na odwrót jedno z drugim jest jakoś powiązane? w sensie, czy jeden z tych objawów może powodować drugi? już chwilami mam tego serdecznie dość... ![]() mam wrażenie, że to wszystko we mnie gnije ;/ |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4482 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
btw-mam do Ciebie prywatę,napisze Ci na pw ---------- Dopisano o 19:05 ---------- Poprzedni post napisano o 18:53 ---------- Cytat:
niedługo dojdą Ci inne "wspaniałości"
![]() |
#4483 |
Zadomowienie
|
Jak jelita nie miały co trawić, to są nieco w szoku po tym czasie że mają co.
Jedz dalej i przemęcz - odzyskasz wagę to powinny pracować znowu dobrze. Mnie przywracanie metabolizmu do normy zajęło ze 2 lata ale teraz działa nader sprawnie wszystko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4484 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
<3. brak słów.
Mówienie ludziom „nie” jest wspaniałą rzeczą, jest to część przebudzenia. I zrozum, to nie jest egoizm. Egoizmem jest wymaganie od innych, by żyli życiem, które akurat tobie wydaje się najwłaściwsze. To jest egoizm. Żyć swoim życiem nie jest egoizmem. Anthony de Mello kocham Cię życie! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4485 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Jesteś tu chyba jedną (jedyną?) z nielicznych osób, które całkowicie wyleczyły się z ED ![]()
![]() |
#4486 | ||
Zadomowienie
|
Nie ma to jak post na temat
![]() ![]() ![]() ![]() Ale pomijając off topa - kawałek jest arcy piękny ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 22:52 ---------- Poprzedni post napisano o 22:42 ---------- Cytat:
A statystycznie to np. osoby z anoreksją i tak pozostają bardzo szczupłe z dolnym poziomem BMI, jak mi powiedziała jedna z terapeutek i jakoś ta waga im nie idzie do środka zdrowego BMI... Daleko nie szukając - pani Otwinowska. Nic do niej nie mam - chodzi mi o to, że zawsze jak patrzę na nią to mi się ta statystyczność przypomina. Przecież jest bardzo szczupła...Hmmm.... Na oczy widziałam tylko jedną byłą anorektyczkę, która wtedy i teraz ma sporą nadwagę, za to nie było widać, żeby jej w czymkolwiek przeszkadzała ![]() ![]() I kilka o normalnej budowie ciała. Cytat:
Miesiąc na tej diecie ze złorzeczeniem przez pierwsze 3 dni, że wszystkich pozabijam, bo byłam głodna i zła. Od 4 przeszło. Ganianie z zegarkiem w ręku na początku, żeby mniej-więcej jeść co 3 godziny i wagą w drugiej - żeby nauczyć się ile to jest m.in. 100g makaronu. Po miesiącu zauważyłam, że organizm sam się dostosował do tych godzin i burczy mi w brzuchu do tej pory 2,5 godziny po każdym spożytym posiłku. Nie udaje się często jeść regularnie co 3 i czasem podjadam, ale mimo to wyczuliło to oganizm na pewne "mniej-więcej pory" a nie totalny chaos. Odstawiłam wszystkie leki i herbatki przeczyszczające na rzecz otrębów, suszonych owoców i takich tam....Nie pomogło. Dopiero jak nauczyłam się pić kawę do śniadania to coś ruszyło ![]() I tak przez 2 lata. Może stało się to wcześniej, ale zauważyłam to dopiero wtedy,ale pewnego dnia dotarło do mnie, że faktycznie nie patrzę na zegarek a wiem jaka jest mniej więcej godzina, bo mi już burczy w brzuchu a poza tym codziennie rano lub wieczorem zmierzam w wiadomym celu w wiadome miejsce ![]() ![]() Czasem tak nie jest, wtedy chwalebnie pomaga kawa ![]() Ach ta fizjologia... Edytowane przez Ilta Czas edycji: 2012-04-26 o 21:54 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4487 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale jedyna która została psychologiem
![]() |
#4488 | |
Przyczajenie
|
A co konkretnie jest źle???
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4489 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie wiesz nawet co to cukry.. ![]() Cytat:
![]() |
#4490 | |
Zadomowienie
|
A nie
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]()
Produkty zawierające węglowodany złożone ("czołgające się") - pieczywo pełnoziarniste - fasola - brązowy ryż - makaron - ziemniaki - kukurydza - płatki owsiane - zboża - soczewica - kuskus - marchew - zielone warzywa Większość owoców zawiera sporo cukrów prostych ("biegnących"), czyli węglowodanów prostych. Do tych, które zawierają sporo węglowodanów złożonych można zaliczyć: - morele - pomarańcze - śliwki - gruszki - grejpfruty Większość warzyw, ze względu na zawartość skrobi zawiera węglowodany złożone. Najlepsze warzywa z punktu widzenia węglowodanów złożonych to: - brokuły - kalafior - szpinak - rzepa - bakłażany - ziemniaki - bataty - kukurydza - marchew - cebula - sałata - seler - ogórki - kapusta - karczochy - szparagi - soczewica - fasola - groszek - czarna fasola - soja Z innych produktów można wyróżnić korniszony, mleko sojowe oraz produkty mleczne jak jogurt o niskiej zawartości tłuszczy. W przypadku Twojej diety wygląda to tak, że jesz za rzadko a przy tym rzeczy, które spowodują, ze cukier w nich zawarty, bo głównie jadłaś cukry, szybko pojawi się i zniknie z organizmu pozostawiając w nim krążącą i szukającą go insulinę. Jak ona się za to zemści ? Ano puści sygnał do mózgu, że masz coś zjeść, żeby miała co strawić. I znowu będziesz głodna a na dodatek sięgniesz znowu po najprostsze cukry, bo wtedy szybko poczujesz sytość i tym samym wpadniesz w błędne koło. Pożywność tej diety - praktycznie żadna, więc nawet nie ma co bawić się w kaloryczność. Poniżej masz talerz zdrowia. Przedstawia on obrazowo dziennie powinnaś jeść i czego, jakbyś rozłożyła takie porcje na talerzu: http://sp2miedzychod.szkolnastrona.p...rz_zdrowia.jpg Żeby nie czuć głodu powinnaś jeść syte śniadanie, za 3 godziny przekąskę (np. wspomnianego owoca, bo to ma być przekąska na chwilowe stłumienie głodu, który po dłuższym czasie oczekiwania na posiłek popchnie Cię do jedzenia zbyt dużych porcji z dużą ilością cukrów prostych), 3 godziny później obiad (pełny najlepiej węglowoadnów założonych, podobnie jak śniadanie), 3 godziny później znowu przekąska (np. wspomniany przez Ciebie jogurt) i 2 godziny przed planowanym pójściem spać kolacja (tu możesz zrobić mniejszą porcję z węglowodanami "maszerującymi"). Powodzenia ![]() Edytowane przez Ilta Czas edycji: 2012-04-27 o 11:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4491 |
Przyczajenie
|
No dobra, to wczorajszy jadłospis
Śniadanie: Żytni tost z szynką z indyka i pomidorem, zielona herbata Obiad:Zupa krem z brokułów i szpinaku - nie zabielana Deser: Kawałek szarlotki orkiszowej A tak na marginesie to co oznaczają skróty przy jadłospisach: U i P??? |
![]() ![]() |
![]() |
#4492 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Przytycie
|
![]() ![]() |
![]() |
#4493 |
Przyczajenie
|
Edytowane przez Mirana13 Czas edycji: 2012-04-27 o 13:41 |
![]() ![]() |
![]() |
#4494 |
Wtajemniczenie
|
Redukcja
![]() ![]() |
![]() |
#4495 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Po ostatnich dialogach - jeszcze powiedz nam jaki jest cel wklejania tu jadłospisów ? Bo napisałaś tylko "proszę o ocenę". A wiesz - pisanie jednego postu to jednak jest chwila pracy i np. ja bym chciała wiedzieć po co to robię ? Chcesz schudnąć, przytyć czy co ? A po drugie - ten temat ma to do siebie że jak piszesz po co Ci ta ocena i pod tym kątem dziewczyny (bo chłopców nie widziałam) poświęcają swój czas na jego ocenienie i doradzenie, to lepiej kolejne wklejać na zasadzie: "ok, wprowadziłam co mówiłyśce, jak jest teraz?". Inaczej dołączysz do grona dziewczyn traktowanych komentarzami o grochu, ścianie i ciężkiej chorobie ![]() A jak nie chcesz żadnych zmian wprowadzać tylko potrzebna była Ci sama ocena (w co wątpie, bo wkleiłaś przecież drugi jadłospis), to już ją dostałaś i powielanie kolejnych nie wiem w jakim jest celu... Bo na dłuższą metę pisanie "jest źle" i ciągłe odpowiadanie dlaczego nie wiedząc o co w ogóle chodzi jest męczące... Edytowane przez Ilta Czas edycji: 2012-04-27 o 15:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4496 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4497 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4498 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
myślałam że już z tobą lepiej...ale nadal widze że to samo;/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4499 |
Zakorzenienie
|
dziewczyna zwyczajnie jest z siebie dumna
w końcu jedzenie takich głodowych porcji wymaga nie lada siły i odwagi, prawda? czujesz się lepsza? bo mam wrażenie, że wklejasz tu swoje posty właśnie dlatego - bo jesteś z siebie taaaka zadowolona. zobaczymy co powiesz za jakiś czas. jeśli dożyjesz oczywiście.
![]() |
#4500 |
Zakorzenienie
|
Mam pytanie odnośnie owoców. W jakich (oprócz bananów i winogron) znajdują się Węglowodany „biegnące”? A w jakich czołgające ? (chodzi tutaj o pomidory i ogórki?)
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:02.