|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3721 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy XVI
[QUOTE=Vinga21;33788292]
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:49 ---------- Poprzedni post napisano o 17:46 ---------- Cytat:
2Sn - dodałabym drugą połówkę bułki albo drugie jajko ![]() Obiad - do mnie nie przemawia, makaron zjadłabym z mięsem Brakuje tu warzyw i białka ale raz na jakis czas slodki obiad - czemu nie?![]() Podwieczorek - malutko i niekonkretnie kolacja - fajnie
|
||
|
|
|
#3722 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() suszone banany <kupujesz czy sama robisz?>
|
|
|
#3723 | |
|
Raczkowanie
|
[QUOTE=hauuu;33788336]
Cytat:
dziękuję Jako, że wyjadam z lodówki co mam, przed wyjazdem do domu, nie mogłam poszaleć. Wczoraj wieczorem najadłam się słodyczy na urodzinach, dziś jest gorąco, a ja naprawdę nie mam wielkiego apetytu , stąd te ilości, dla mnie w sam raz.Dziękuję za opinie, jutro bedzie więcej białka, bo mama rybkę zrobi
|
|
#3724 | |
|
Rozeznanie
|
hauuu mi sie podoba, sporo nabialu ale czasem tez mam takie dni
rowniez nie lubie tych zwyklych warzyw z biedronki, ale za to greckie sa pyszne ![]() Podnosze, bo zostalo ![]() Cytat:
|
|
|
|
|
#3725 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3726 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#3727 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do fasoli to najczęściej daje z puszki i tez tylko podgrzewam. Jeśli używam "surowej" to na noc zalewam ją wodą a potem gotuje do miękkości od godziny do dwóch. Ale to zalezy od rodzaju fasoli
|
|
#3728 |
|
Zadomowienie
|
Soja to warzywo strączkowe przecież, pisałam o nich już
. Naturalnie jadam, ale nie codziennie, wolę inne strączki - chociażby soczewicę.
|
#3729 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:02 ---------- Poprzedni post napisano o 19:00 ---------- Cytat:
|
|
|
#3730 |
|
Raczkowanie
|
moje U :P
I kanapka z połowy grachamki z szynka sałatą tw pomidorem ogórkiem szyszypiorkiem kawa II serek homo domowe kokosanki 2 szt. ![]() III pierogi z serem białym polane jogurtem i musem truskawkowym IV kanapka z szynka sałata pomidorem ogórkiem szczypiorkiem zielona herbata oprócz tego dużo wody :P i jak? |
|
|
|
#3731 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3732 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
przedszkolak je wiecej
|
|
|
#3733 |
|
Zakorzenienie
|
nieśmiałe R do oceny (mimo wątków przeczytanych z góry do dołu długo nie mogłam zacząć jeść "dobrze" i mam nadzieję, że w końcu wypracowałam coś smacznego, zdrowego i nadającego się na R) - opisałam generalnie plus pogrubiłam dzisiejsze dania:
Śniadanie - 3 kromki chleba chrupkiego* + sałata + chuda szynka drobiowa + ogórek/pomidor/kiełki/papryka (minimum 2 różne) + zielona lub biała herbata bez cukru II śniadanie - najczęściej serek wiejski light (lubię bo porcja jest mniejsza niż normalnego) Obiad - porcja piersi z kurczaka/ryby (na parze/pieczona/smażona na łyżce oliwy) plus warzywa (miks mrożonych lub brokuły lub porcja surówki z kapusty) plus 1/3 woreczka ryżu brązowego / podobna objętościową porcja makaronu razowego ewentualnie zupa krem z brokułów z porcją mięska (marchewka/brokuł/wywar drobiowy plus jogurt naturalny), do picia woda Podwieczorek - rzadko - jeżeli dzień mam dłuższych - garść suszonych jabłek Kolacja - porcja sałatki z jajkiem, tuńczykiem/ 2 kanapki z jajkiem, wędzonym łososiem i warzywami / jajecznica z dwóch jaj z warzywami / jeżeli nie było rano to wieśniak / herbata zielona lub biała bez cukru * kromki chleba chrupkiego jem nie ze względu na dietę - zdecydowaliśmy z TZ że u nas świeże pieczywo często jest marnowane i zaczęliśmy jeść takie ponieważ nie popsuje się zanim zdecydujemy się je zjeść plus 3 x w tygodniu ćwiczenia ( według planu Ewy Ch. / rower lub jeżeli cos wypadnie to długi spacer w szybszym tempie)
|
|
#3734 |
|
Zakorzenienie
|
|
#3735 |
|
Zakorzenienie
|
Tapetka22, Bellamy bardzo Wam dziękuję za oceny
Wklejam dzisiejszy: przed śniadaniem małe, kruche ciateczko Śn. jajecznica z 2 jajek z pieczarkami z pieprzem ziołowym i curry, grahamka posmarowana majonezem z sałatą lodową i całym pomidorem kawa czarna II śn. duże jabłko, 2-3 ciastka owsiane, landrynki 2 Obiad: miska gęstego kapuśniaku z dużą ilością mięsa z golonki z ziemniakami, porcja sałatki słoikowej, domowej z ogorków,cebulki i curry Deser: kawał babki piaskowej w czekoladzie, niestety ostatni... Podw: znów tarta marchewka z sokiem cytrynowym i cynamonem (faza totalna ostatnio ) :P Kol. pół grahamki i kromka razowego ze słonecznikiem z masłem, 3 plastrami szynki, sałatą lodową, 2 korniszony, rzodkiewki, pieprz ziołowy po: kilka krakersów Proszę o spojrzenie! |
|
|
|
#3736 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W zamierzeniu to było U ?
|
|
#3737 |
|
Zakorzenienie
|
U/R
Ś. 5:30owsianka(jogurt naturalny, jabłko, musli Fitella truskawkowe, 1 delicja) IIŚ. 9:30serek wiejski lekki IIIŚ.12:30 razowa bułka duża (uwielbiam suche świeże pieczywo jabłko O. 16:30zupa warzywna, bigos, kromka chleba żytniego małe ciasteczko K.20:00 K. 1,5 średniego racucha z jabłkami z braku czasu tylko 100 brzuszków Kontroluję się godzinowo bo potem zaczynam nieregularnie jeść. Przez całą latanine w ciągu dnia łatwiej mi tak
|
|
#3738 |
|
Rozeznanie
|
P:
I. Owsianka z pięciu łyżek na mleku z gruszką, cynamonem, orzechami włoskimi i rodzynkami, kawa z mlekiem. II. Jeszcze ciepła, chrupiąca bułeczka cebulowa posmarowana masłem + twarożek domowy z oliwkami; szklanka soku marchwiowo-bananowego; paczka LuGo. III. Smażone dzwonko z łososia, pieczone ziemniaki, sałatka; sok pomarańczowy IV. Dwie kromki chałki z masłem i miodem, banan, kubek kakao na mleku. V. Sałatka brokułowa z jajkiem i majonezem, dwie kromki razowca zapieczone z mozarellą i pomidorem; kawa zbożowa na mleku z miodem, dwa Michałki Białe.
|
#3739 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3740 |
|
Zakorzenienie
|
dołaczam do fajnego
![]() smaka mi zrobilas na marchewe
|
|
#3741 |
|
Zakorzenienie
|
U.
1. owsianka z serkiem wiejskim i mieszanka studencka 2.bula z ziarnami z maslem,poledwica drobiowa,pomidorem,salata , sok marchewkowy, jablko rower - 48km 3.zupa brokulowa z makaronem, 3nalesniki z twarogiem poltlustym,rodzynkami i cukrem pudrem 4.kawa mrozona z pianka 1h rolki 5.2kromki tostowego razowego z serkiem ziolowym,poledwica drobiowa,pomidorem,salata ,ogorkiem i sola, earl grey z cytryna.
|
#3742 |
|
Rozeznanie
|
Zawsze lubiłam wrapy
szczególnie z domowa tortillą ale ostatnio jakos mi sie nie chce robic ;daromatyczny bo duuzo ziół ![]() Tofu kupuję w almie ale widziałam w wielu sklepach Bellamy, dziękować U I parfait - jog nat musli bio kawałki jabłka płatki (owsiane, orkiszowe, jęczmienne, pszenne, zytnie <- mix) jog nat mrożone maliny garść orzechów (nerkowce, migdały, brazylijskie) na wierzch łyżeczka kawy zbożowej rozmieszanej z lyżeczką wody , kawaII francuska bułka z kapusta i grzybami, napój sojowy naturalny banan IV pikantny kurczak wasabi sezamowy z papryką do tego brązowy ryż z dymką IV piramidka zapiekana - 2 grzanki z chleba słonecznikowego, do środka tunczyk wsw, na górze mozzarella i suszony pomidor + posypane szczypiorkiem, sałata i kilka rzodkiewek do picia ponadto: woda, inka karmelowa, herbaty |
|
|
|
#3743 |
|
Zadomowienie
|
Utrzymanie. Stresujący dzień, jutro przede mną duże wyzwanie.
Śniadanie (7:30) * naturalny serek homogenizowany z suszonymi śliwkami i żurawiną, orzechami włoskimi, siemieniem lnianym, orzeszkami pinii, pestkami dyni i słonecznika * kawałek ciasta drożdżowego z kruszonką i agrestem Obiad (11:30) * kawałek gotowanej piersi z kurczaka, 70g kaszy jęczmiennej, surówka z kiszonej kapusty Na uczelni: * jabłko * mały banan * fińska bułka z pestkami słonecznika, z czerwoną papryką i śmietankowym serkiem łososiowym * 15g gorzkiej czekolady Kolacja (20:30) * 2 wafle ryżowe wieloziarniste z serem pleśniowym brie, pomidorem i czarnymi oliwkami * wafel ryżowy wieloziarnisty z serkiem typu włoskiego i rzodkiewką Do picia: woda źródlana, kawa czarna, kawa zbożowa, herbata zielona, herbata czarna z owocami leśnymi, herbata owocowa, herbata ziołowa
|
#3744 |
|
Wtajemniczenie
|
Moje dzisiejsze U/P:
I śniadanie: łyżka oleju lnianego, kromka jasnego chleba z masłem, pasztetem i pomidorem, II- obiad: rosół z makaronem- pełen talerz, drugie danie- 2 "kulki" ziemniaków, marchewka zasmażana, kotlet mielony, III-2 obiad: smażony bakłażan z przyprawami, ryż, zielona sałata, 80 gr. orzeszków arachidowych w czekoladzie, IV-3 obiad: ryż, kurczak pieczony z sosem, sałatka z sałaty, pomidorów, sosu vinegrette i śmietany, szklanka soku przecierowego z warzyw, szklanka mleka 3,2% Edytowane przez MalaArielka Czas edycji: 2012-04-26 o 21:51 |
|
|
|
#3745 |
|
Raczkowanie
|
uuuuuu
ś: 2 kromeczki razowca35g z dużą ilością wędliny i keczupu, cały twarożek domowy, śliwka 2ś jajecznica z 2 jaj z szyneczką, szczypiorkiem i serem, kromka razowca o: 0,5l micha pikantnych flaków zabielonych jogurtem, kromka chleba, jabłko p: resztka lodów pistacjowych k:miseczka granoli z gorzką czekoladą na tłustym mleczku (wzieło mnie na taka kolacje) proszę o ocenke
|
|
#3746 |
|
Zadomowienie
|
R:
staram się o @ a do tego muszę zredukować (20 kg) i wreszcie ustabilizować swoją póki co krzywą ![]() 1 h- orbitrek Śniadanie 8. 30 w pracy: 1 duża bułka razowa z masłem; twaróg półtłusty ze śmietaną i owocami( ananas i brzoskwinia ) ; kubek kakao naturalnego z mlekiem II Śniadanie: 12.00 1 bułka razowa z masłem, z sałatą, szynką i rzodkiewką; 1 jogurt polski pitny wiśnia z żeńszeniem Obiad: 15.15 ziemniaki z koperkiem; pierś z kurczaka panierowana; buraczki gotowane 1h- aerobik Podwieczorek: 17.00 1 sok marwit jednodniowy marchewkowy, garstka migdałów Kolacja: 19: 30 Kromka razowego chleba z masłem Sałatka- mozzarella, pomidor, listki bazylii, czarne oliwki, skropione oliwą z oliwek I jak?
Świat nie jest taki zły ![]() Turcja Alanya- 2007 Tunezja Sousse- 2008 Egipt Hurghada- 2009 Turcja Marmaris- 2010 Grecja Rodos Egipt Sharm el sheikh- 2011 Izrael Jerozolima i Betlejem Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012 Grecja Kreta 2013- ? |
|
|
|
#3747 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A Ty masz nerwy to rozwałkowywać ? ![]() Menu cudne
Edytowane przez Ervisha Czas edycji: 2012-04-27 o 09:40 |
|
|
|
|
#3748 |
|
Rozeznanie
|
Dzisiejsza, kiepska eR, sponsorowana okropnym bolem gardla
![]() I: pol wiejskiego, pol jogurtu nat, pol gruszki, kilka truskawek, banan - wszystko wymieszane w ramach akcji wyjadamy resztki ![]() wpadl bialy Michalek imieniny kolezankiII: kawalek pieczonej ryby, pol paczki bukietu jarzyn (brokul, kalafior, marchewka). III: twarozek domowy wymieszany z lyzeczka masla orzechowego i lyzeczka pestek dyni. IV: salatka z lodowej, pomidora, ogorka, czerwonej cebuli i tunczyka. 2x35 min szybkiego marszu, wieczorem 30days shred i cwiczenia na brzuch. Wiem, ze kiepsko dzis, ale nie ciezko mi przelykac i jakos nie mam apetytu
|
|
|
|
#3749 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej
![]() Mój R: I. serek wiejski i do tego kanapka ziarnistego z serkiem topionym, ogórkiem i pomidorek II. jogurt wymieszany z musli III. duszone udko z kurczaka, ryż , ogórki konserwowe IV. serek wiejski V. dzisiaj gril więc znowu udko i sałatka(sałata, oliwa z oliwek, może feta,pomidor)
|
#3750 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
menu jest ok,sama wiesz.Moje U. 1.bula z pestkami dyni z maslem,twarogiem poltlustym,szczypiorkiem, pomidorem,earl grey z cytryna 2. 2 kawalki ciacha z kremem , kawkarower 1h - 43 km 3.2jajka sadzona na oliwie i wedlinie,ziemniaki ze szczypiorkiem,szklanka kefiru , nalesnik z twarogiem ,rodzynkami i cukrem waniliowym 4.jablko,marwitki,troche pistacji,inka z mlekiem 5.jajecznica z pieczarkami i cebula na masle, 2kromki chleba z maslem i pomidorkiem, pokrzywa do picia
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:55.

, otręby, słonecznik, herbata owosowa
Brakuje tu warzyw i białka ale raz na jakis czas slodki obiad - czemu nie?