Lista weselnych kiczów - Strona 36 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-04-26, 23:20   #1051
Wariate
Raczkowanie

Dot.: Lista weselnych kiczów

Cytat:
Napisane przez Skierka001 Pokaż wiadomość
Moja lista kiczów:
1. Kiepsko odlane figurki młodych na tortach/samochodach/nie wiem, gdzie jeszcze
2. Dywan (???) za plecami młodej pary. Zwłaszcza w remizach wieszają dywan i na jego tle siedzi sobie para młoda. W życiu nie widziałam nic bardziej koszmarnego
3. Zabawy weselne - dla mnie totalny kicz i żenada. Zwłaszcza, jeśli panna młoda musi biegać w wielkiej, ciężkiej sukni wokół krzesełek. Ostatnio z TŻ-tem uciekliśmy z tych zabaw i czekaliśmy tylko, kiedy się skończą (oczywiście to nie był nasz ślub )
4. Korona na głowie panny młodej. Na szczęście w PL chyba się taki zwyczaj nie przyjął.
5. Orkiestra przed domem. W ogóle ten cały cyrk z błogosławieństwem w domu jest niepotrzebny i u mnie chyba tego nie będzie. Rodzice uściskają nas przed ślubem i wystarczy
"...rodzice uściskają nas przed ślubem i wystarczy..." - no to masz błogosławieństwo rodziców tylko na swój własny sposób
Co do tego nie uważam, żeby to był kicz. Jasne, że długie przemowy jakieś patetyczne też do mnie jakoś nie trafiają ale owo 'uściskanie' przez rodziców i kilka słów na nową drogę życia to jak najbardziej. Ba nawet przyznam, że bez tego nie wyobrażam sobie własnego ślubu i w wersji 'bez patetyzmu" i czytania jakiś oficjalnych formułek, tylko kilka słów od serca - to wg mnie żaden kicz.

http://suwaczki.slub-wesele.pl/20120818580214.html
Wariate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-27, 11:35   #1052
din13
Przyczajenie

Tak teraz sobie myślę z tym błogosławieństwem... błogosławi to ksiądz, rodzice mogą wrazić osobiste uczucia i życzenia wspaniałego życia dla swoich dzieci i tyle. No właśnie, żeby to nie były mowy na 5 zwrotek + refren zakończone "błogosławię Was w imię Ojca...." albo "idźcie w pokoju Chrystusa..."
Nie wiem czy to kicz, ale w sumie pierwszy raz sie z tym spotkałam, że po ślubie jeszcze w Kościele matka Panny M podeszła szybkim krokiem do Młodych z obrazem Matki Boskiej i kazała im całować pod ołtarzem?
PS. z koroną sie nie spotkałam, o co kaman?

Edytowane przez din13
Czas edycji: 2012-04-27 o 11:43
din13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-27, 12:15   #1053
Brook
Zakorzenienie

Cytat:
4. Korona na głowie panny młodej. Na szczęście w PL chyba się taki zwyczaj nie przyjął.
znajoma miala do slubu korone dla mnie to kicz

Brook jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-27, 12:28   #1054
XxMartaxX
Raczkowanie

U mnie błogosławieństwo wygląda tak że orkiestra cicho gra np "Czarną madonne" a rodzice tylko podchodzą, mówią nam na ucho to co chcą powiedzieć, całują, a potem robią nad nami znak krzyża gałązką zamoczoną w wodzie święconej. No i całujemy krzyż. nie ma żadnego recytowania wierszy czy coś pod publiczkę

Nie wydaje mi sie to ani patetyczne, ani kiczowate- tylko takie "nasze", rodzinne. Kiedy jesteśmy tylko z rodzicami bez tego całego zamieszania, gości itd
XxMartaxX jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-27, 12:38   #1055
Hosenka*
Zakorzenienie

Dla mnie kiczem są podziękowania rodzicom w takiej formie, w jakiej widuję na weselach od kilku lat - przy gościach, wierszyk, prezent i kółeczko ....
Wg mnie powinny wyglądać podobnie jak błogosławieństwo czyli kameralnie, bez widzów i szopki. My zdecydowaliśmy się właśnie na takie podziękowania: po błogosławieństwie, bez świadków, kilka słów od siebie, kwiaty i tyle.
Na sali za to zaskoczyliśmy rodziców i gości (podziękowaniami nie zaskoczylibyśmy bo to już standard, każdy się tego spodziewa) - tak się złożyło, że braliśmy ślub w październiku, podobnie jak moi rodzice i rodzice męża. Zatem były życzenia i dedykacja z okazji rocznicy ślubu. To był strzał w dziesiątkę

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-27, 18:10   #1056
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez din13 Pokaż wiadomość
Tak teraz sobie myślę z tym błogosławieństwem... błogosławi to ksiądz, rodzice mogą wrazić osobiste uczucia i życzenia wspaniałego życia dla swoich dzieci i tyle. No właśnie, żeby to nie były mowy na 5 zwrotek + refren zakończone "błogosławię Was w imię Ojca...." albo "idźcie w pokoju Chrystusa..."
Nie wiem czy to kicz, ale w sumie pierwszy raz sie z tym spotkałam, że po ślubie jeszcze w Kościele matka Panny M podeszła szybkim krokiem do Młodych z obrazem Matki Boskiej i kazała im całować pod ołtarzem?
Ksiądz kiedyś powiedział, że błogosławić to dobrze życzyć, więc jak dla mnie rodzice mogą nam pobłogosławić tę nową drogę życia U nas nie było przemów, wielkich modlitw tylko kilka słów od rodziców + całowanie krzyża

XxXJuSstiii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-28, 13:42   #1057
Keithlyn
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Hosenka* Pokaż wiadomość
----

Ja z kolei nie wyobrażałam sobei grania pod blokiem Powiedziałam TŻowi, ze jak chce mieć grajków, to niech pod jego domem sobie graja, ale u mnie ma byc cisza, bez żadnych przyśpiewek. Po co robić wielkie halo? Kto ma wiedzieć o ślubie to i tak się dowie.
Jestem tego samego zdania ! Co innego pod domem- jeszcze jak jest taka tradycja, ale pod blokiem to jest wg mnie śmieszne
Keithlyn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-28, 19:36   #1058
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez Wariate Pokaż wiadomość
"...rodzice uściskają nas przed ślubem i wystarczy..." - no to masz błogosławieństwo rodziców tylko na swój własny sposób
Co do tego nie uważam, żeby to był kicz. Jasne, że długie przemowy jakieś patetyczne też do mnie jakoś nie trafiają ale owo 'uściskanie' przez rodziców i kilka słów na nową drogę życia to jak najbardziej. Ba nawet przyznam, że bez tego nie wyobrażam sobie własnego ślubu i w wersji 'bez patetyzmu" i czytania jakiś oficjalnych formułek, tylko kilka słów od serca - to wg mnie żaden kicz.
Dla mnie to też nie kicz, ale jeśli ja będę kiedyś miała jakiś ślub to żadnego błogosławieństwa nie będzie. Nie potrzebuję tego

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-29, 13:07   #1059
Wariate
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez din13 Pokaż wiadomość
Tego tez nie słyszałam w kościele wg mnie prowadzi ksiądz ceremonię ale może mamusia czyjaś się 'wzruszyła' i postanowiła dać temu wyraz. Ale z tego co mówisz była przygotowana (obrazek) więc to nie do końca działanie w afekcie )

Wolałabym też 'do uszka' ale nie zamierzam wywierać nacisku na rodziców i kwestię błogosławieństwa zostawiam im zupełnie się nie wtrącając bo w końcu to ICH błogosławieństwo. Wypada narzucać komuś co ma nam życzyć...?! Toż to niepoważne wg mnie. Sami doskonale wiedzą co i w jakiej formie chcą nam powiedzieć i to jest ich decyzja. Ja jedyne na co położyłam nacisk to brak orkiestry/akordeonu podczas błogosławieństwa a będzie skrzypaczka. Gdzieś z boku, cichutko będzie sobie miło rzępolić i tyle.

---------- Dopisano o 13:06 ---------- Poprzedni post napisano o 13:03 ----------

Cytat:
Napisane przez XxXJuSstiii Pokaż wiadomość
Ksiądz kiedyś powiedział, że błogosławić to dobrze życzyć, więc jak dla mnie rodzice mogą nam pobłogosławić tę nową drogę życia U nas nie było przemów, wielkich modlitw tylko kilka słów od rodziców + całowanie krzyża
Masz rację. Dokładnie tak do tego podchodzę. Od czasów pradziadów do dnia dzisiejszego w śląskich domach często zdarza się, że górników codziennie przed wyjściem do pracy 'błogosławi' żona/ojciec/matka z kim tam mieszka.... błogosławi, czyt. dobrze życzyć. Ale tak rodzinnie. Błogosławią tylko najbliżsi (nie licząc księdza z racji jego stanowiska) a życzyć zwyczajnie może każdy. Odwrotnie już nie

---------- Dopisano o 13:07 ---------- Poprzedni post napisano o 13:06 ----------

Cytat:
Napisane przez ciri15 Pokaż wiadomość
Dla mnie to też nie kicz, ale jeśli ja będę kiedyś miała jakiś ślub to żadnego błogosławieństwa nie będzie. Nie potrzebuję tego
No i to też rozumiem przynajmniej nie oceniasz subiektywnie i nie krytykujesz tylko dlatego, że sama byś nie chciała Ty nie chcesz, ale rozumiesz i szanujesz

Stary 2012-04-29, 14:19   #1060
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wariate Pokaż wiadomość
Masz rację. Dokładnie tak do tego podchodzę. Od czasów pradziadów do dnia dzisiejszego w śląskich domach często zdarza się, że górników codziennie przed wyjściem do pracy 'błogosławi' żona/ojciec/matka z kim tam mieszka.... błogosławi, czyt. dobrze życzyć. Ale tak rodzinnie. Błogosławią tylko najbliżsi (nie licząc księdza z racji jego stanowiska) a życzyć zwyczajnie może każdy. Odwrotnie już nie
Mój mąż pracuje na kopalni i codziennie wychodząc do pracy mówię mu "Z Bogiem"

XxXJuSstiii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-30, 01:12   #1061
Amani
Zakorzenienie

Cytat:
mój przyszły mąż również i też tak się żegnamy przed jego pracą + znak krzyża na czole.

-26kg

Amani jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-30, 17:27   #1062
XxMartaxX
Raczkowanie

Amani; XxXjuSstii- bardzo podoba mi się taki zwyczaj. Naprawdę
Stary 2012-05-01, 09:23   #1063
ewuszkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Cytat:
Napisane przez Amani Pokaż wiadomość
mój przyszły mąż również i też tak się żegnamy przed jego pracą + znak krzyża na czole.
Piękny zwyczaj

"Kobieta wierzy, że 2 i 2 zmieni się w 5,
jeśli będzie długo płakać i zrobi awanturę"

- George Elliot
ewuszkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-01, 20:44   #1064
czarodziejka18
Raczkowanie

Dla mnie kicz nr 1, czyli zwyczaj którego po prostu nienawidzę to klękanie przed rodzicami. Dla mnie to totalna masakra, taki sygnał :płaszczcie się przed nami". Jeszcze rozumiem podziękowania i uściski na weselu albo przed ale klękanie przed jednymi i drugimi rodzicami i czekanie aż oni wzniosą nad młodymi ręce i cos tam sobie pomamroczą to gruba przesada. Takie jest moje zdanie.

Blanka mój Aniołek
czarodziejka18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-02, 02:49   #1065
Amani
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czarodziejka18 Pokaż wiadomość
Dla mnie kicz nr 1, czyli zwyczaj którego po prostu nienawidzę to klękanie przed rodzicami. Dla mnie to totalna masakra, taki sygnał :płaszczcie się przed nami". Jeszcze rozumiem podziękowania i uściski na weselu albo przed ale klękanie przed jednymi i drugimi rodzicami i czekanie aż oni wzniosą nad młodymi ręce i cos tam sobie pomamroczą to gruba przesada. Takie jest moje zdanie.
wstydzisz się klęknąć przed własnymi rodzicami, bo nie chcesz dać sygnału, że się przed nimi płaszczysz?! To nie są obcy ludzie, oni podcierali Ci tyłek i wychowywali, dzięki nim jesteś teraz tym, kim jesteś.Szczerze, to nie zawahałabym się nie tylko klęknąć przed nimi, ale pocałować w ręce... Może trochę wdzięczności?

-26kg

Edytowane przez Amani
Czas edycji: 2012-05-02 o 02:53
Stary 2012-05-02, 07:32   #1066
Wariate
Raczkowanie

Cytat:
Szanuję Twoje zdanie chociaż przyznam szczerze: kompletnie go nie rozumiem. Klękanie przed rodzicami, to ani dla mnie ani dla nikogo, kogo znam, nie oznacza 'płaszczenia się przed nimi'. Nawet Ci, którzy za klasycznym błogosławieństwem nie przepadają to mimo wszystko nie odbierają tego konkretnego elementu za poniżający... (bo tak wynika z Twojej wypowiedzi) Chyba niewłaściwie to rozumujesz

Stary 2012-05-02, 14:53   #1067
XxMartaxX
Raczkowanie

Czarodziejka- no to mnie zaskoczyłaś... to nie jest coś poniżającego, raczej wyraz szacunku do nich no i znak pobożności. Jasne że możesz mieć swoje zdanie ale nie rozumiem tego.

Mój Tż pochodzi z rodziny gdzie jeszcze nie tak dawno klękało sie przed rodzicami i calowało w ręke za każdym razem w jakąś podniosłą chwile- święta, wigilia itd. czasem nawet przed lub po spowiedzi
Stary 2012-05-02, 17:59   #1068
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez XxMartaxX Pokaż wiadomość
Czarodziejka- no to mnie zaskoczyłaś... to nie jest coś poniżającego, raczej wyraz szacunku do nich no i znak pobożności. Jasne że możesz mieć swoje zdanie ale nie rozumiem tego.

Mój Tż pochodzi z rodziny gdzie jeszcze nie tak dawno klękało sie przed rodzicami i calowało w ręke za każdym razem w jakąś podniosłą chwile- święta, wigilia itd. czasem nawet przed lub po spowiedzi
Podkreślone - Dla mnie to już gruba przesada. Mam nadzieję, że chociaż mieli za co im tak dziękować.

Ja podobnie jak Czarodziejka uważam, że podcieranie mi tyłka gdy byłam dzieckiem nie jest powodem bym przed nimi klękała... Ja się na świat nie prosiłam, sami mnie zrobili, bo chcieli mieć dziecko. A jestem tym kim jestem głównie dzięki sobie.

Dwa - nie każdy jest pobożny, poza tym religijność wyraża się wobec Boga a nie rodziców.

Oczywiście rozumiem jak ktoś przy błogosławieństwie klęka - bo taki zwyczaj, jeśli ktoś chce to mieć to niech klęka.

Edytowane przez ciri15
Czas edycji: 2012-05-02 o 18:04
Stary 2012-05-02, 18:37   #1069
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Dwa - nie każdy jest pobożny, poza tym religijność wyraża się wobec Boga a nie rodziców.

Oczywiście rozumiem jak ktoś przy błogosławieństwie klęka - bo taki zwyczaj, jeśli ktoś chce to mieć to niech klęka.
Ale to rodzice błogosławią a nie Bóg
a klękanie przy błogosławieństwie to nie jest raczej zwyczaj tylko szacunek dla Boga (rodzice błogosławią pośrednicząc Bogu).
Jeśli ktoś nie wierzy w Boga na tyle aby klękać, można przeprowadzić świeckie błogosławieństwo nie mieszkając w to religijności i klękać nie trzeba. W ogóle z błogosławieństwa można zrezygnować.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-02, 18:53   #1070
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
Ale to rodzice błogosławią a nie Bóg
a klękanie przy błogosławieństwie to nie jest raczej zwyczaj tylko szacunek dla Boga (rodzice błogosławią pośrednicząc Bogu).
Jeśli ktoś nie wierzy w Boga na tyle aby klękać, można przeprowadzić świeckie błogosławieństwo nie mieszkając w to religijności i klękać nie trzeba. W ogóle z błogosławieństwa można zrezygnować.
No to ja już o tym pisałam, że ja bym zrezygnowała(choć w Boga wierzę).

To ja trochę tego zwyczaju nie rozumiem... Mówisz że oni pośredniczą Bogu? A kto im ustanowił takie prawo? Pośrednikiem jest ksiądz w sakramencie - czyli w małżeństwie w kościele. Nie w domu. Ja rozumiem ten zwyczaj tak, że rodzice błogosławią temu związkowi i życzą wszystkiego dobrego na przyszłość.

No ale klękanie przed Bogiem wg mnie ma sens, nie to co przed rodzicami.

Edytowane przez ciri15
Czas edycji: 2012-05-02 o 18:55
Stary 2012-05-02, 19:24   #1071
misiadelko
BAN stały

A ja nawet nie pomyślałam, że mogłoby być inaczej Nie wiem, nie będę o to kruszyć kopii, mi to nie przeszkadza

Uważam, że każdy może mieć swoje zdanie i jeśli Czarodziejce się to nie podoba to jest to ok!
misiadelko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-02, 22:39   #1072
Amani
Zakorzenienie

Cytat:
Podkreślone - Dla mnie to już gruba przesada. Mam nadzieję, że chociaż mieli za co im tak dziękować.

Ja podobnie jak Czarodziejka uważam, że podcieranie mi tyłka gdy byłam dzieckiem nie jest powodem bym przed nimi klękała... Ja się na świat nie prosiłam, sami mnie zrobili, bo chcieli mieć dziecko. A jestem tym kim jestem głównie dzięki sobie.

Wiesz co, bardzo przykro się to czyta. Na pewno nie byłoby miło gdyby Twoi rodzice to usłyszeli z Twoich ust. Ale nie będę sie wypowiadać, różne są relacje... Jeśli nic rodzicom nie zawdzięczasz, to po co błogosławieństwo, niech będą zwykłymi gośćmi na weselu.

Cytat:
No to ja już o tym pisałam, że ja bym zrezygnowała(choć w Boga wierzę).

To ja trochę tego zwyczaju nie rozumiem... Mówisz że oni pośredniczą Bogu? A kto im ustanowił takie prawo? Pośrednikiem jest ksiądz w sakramencie - czyli w małżeństwie w kościele. Nie w domu. Ja rozumiem ten zwyczaj tak, że rodzice błogosławią temu związkowi i życzą wszystkiego dobrego na przyszłość.

No ale klękanie przed Bogiem wg mnie ma sens, nie to co przed rodzicami.
nie chodzi o to, żeby klękać przed rodzicami jak przed Bogiem tzn. mieć ich za Boga. Chodzi ogólnie o błogosławieństwo, wtedy należy albo pochylić głowę (np. w kościele na koniec mszy kapłan udziela wszystkim błogosławieństwa) a jak ma miejsce błogosławieństwo bardziej uroczyste to przyjęło się, że się klęczy. Chodzi o sam fakt błogosławieństwa a nie to, kto go udziela. To wszystko.
Cytat:
Postawa klęcząca zarówno jako dłuższa postawa modlitewna, jak również chwilowy gest, w liturgii chrześcijańskiej oznaczała wielbienie Boga i była postawą typowo chrześcijańską.
http://www.ministranci.archidiecezja...awy-i-gesty#a2

-26kg

Stary 2012-05-02, 22:51   #1073
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Wiesz co, bardzo przykro się to czyta. Na pewno nie byłoby miło gdyby Twoi rodzice to usłyszeli z Twoich ust. Ale nie będę sie wypowiadać, różne są relacje... Jeśli nic rodzicom nie zawdzięczasz, to po co błogosławieństwo, niech będą zwykłymi gośćmi na weselu.
No i wg mnie jest niepotrzebne, ale jeśli ktoś jest większym tradycjonalistą to ok, jego sprawa. Oni wiedzą o moim podejściu. Ja od swoich dzieci też nie będę wymagać wdzięczności za coś, co będzie moim obowiązkiem. To, jakimi będą ludźmi, będzie dla mnie wystarczającym powodem do dumy(lub wstydu - oby tego udało się uniknąć).

---------- Dopisano o 22:51 ---------- Poprzedni post napisano o 22:49 ----------

Cytat:

nie chodzi o to, żeby klękać przed rodzicami jak przed Bogiem tzn. mieć ich za Boga. Chodzi ogólnie o błogosławieństwo, wtedy należy albo pochylić głowę (np. w kościele na koniec mszy kapłan udziela wszystkim błogosławieństwa) a jak ma miejsce błogosławieństwo bardziej uroczyste to przyjęło się, że się klęczy. Chodzi o sam fakt błogosławieństwa a nie to, kto go udziela. To wszystko.
No rozumiem. Po prostu dla mnie postawa klęcząca zarezerwowana jest dla spotkania z Bogiem.

Edytowane przez ciri15
Czas edycji: 2012-05-02 o 23:01
Stary 2012-05-03, 08:23   #1074
Wariate
Raczkowanie

Cytat:
...Mój Tż pochodzi z rodziny gdzie jeszcze nie tak dawno klękało sie przed rodzicami i calowało w ręke za każdym razem w jakąś podniosłą chwile- święta, wigilia itd. czasem nawet przed lub po spowiedzi
To przyznam szczerze mocno mnie zadziwiło szczególnie ten akt przed spowiedzią. Zawsze staram się unikać skrajności a te dwie opinie:
1) czarodziejki o 'poczuciu poniżenia'
2) Marty o 'klękaniu przy okazji spowiedzi'
to jakby dwie skrajne jedna skrajnie na 'nie' druga skrajnie na 'tak'.

Choć wydaje mi się umiarem mimo wszystko i tradycją również klękanie przed rodzicami przy błogosławieństwem przed ślubem. To takie jakby 'wyprawienie dzieci przez swoich rodziców z dobrym słowem na nową drogę życia'. Ja bynajmniej tak to odbieram.

Stary 2012-05-03, 13:14   #1075
XxMartaxX
Raczkowanie

Hmm, nie wiem jak to wyjaśnić żeby nie wyjść na kogoś fanatycznego Po prostu oni czuli że powinni to robić, okazać szacunek rodzicom a w okolicach spowiedzi przeprosić za zachowanie. Nie byli jakoś fanatycznie wierzący, to był po prostu "ich" gest.Dodam że jego rodzice mają ponad 70 lat więc to juz inna "epoka". A najstarszy brat TŻ jest starszy od mojej mamy Pochodzimy ze wsi gdzie takie gesty do niedawna były czymś codziennym.Teraz oczywiście tak już nie robią. Ale przy błogosławieństwie uklękniemy

dziwi mnie postawa co do błogosławieństwa, że to niepotrzebny przejaw religijności. Jeżeli ktoś nie wierzy, to po co wogóle brać ślub kościelny?
Stary 2012-05-03, 15:08   #1076
roksana111
BAN stały

Cytat:
Hmm, nie wiem jak to wyjaśnić żeby nie wyjść na kogoś fanatycznego Po prostu oni czuli że powinni to robić, okazać szacunek rodzicom a w okolicach spowiedzi przeprosić za zachowanie. Nie byli jakoś fanatycznie wierzący, to był po prostu "ich" gest.Dodam że jego rodzice mają ponad 70 lat więc to juz inna "epoka". A najstarszy brat TŻ jest starszy od mojej mamy Pochodzimy ze wsi gdzie takie gesty do niedawna były czymś codziennym.Teraz oczywiście tak już nie robią. Ale przy błogosławieństwie uklękniemy

dziwi mnie postawa co do błogosławieństwa, że to niepotrzebny przejaw religijności. Jeżeli ktoś nie wierzy, to po co wogóle brać ślub kościelny?
Bo niektórzy biorą slub w kościele na pokaz,wiele osób twierdzi że nie uznaje Kościoła Katolickiego,jednak wierzy w Boga ale ślub biorą w kościele,obchodzą święta kościelne
roksana111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-03, 15:47   #1077
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:

Ja odbieram to tak, że nie ma ono nic wspólnego z religijnością.

Poza tym coraz częściej myślę o tym, że religijność innych osób nie mieści się w moim pojmowaniu tego pojęcia, dlatego nie oceniam. Mam tylko nadzieję, że ich małżeństwo jest dojrzałe i przemyślane. Niezależnie od tego, czy biorą ślub w kościele a nie są katolikami, albo odwrotnie.

Stary 2012-05-05, 16:22   #1078
gramwzielone
Wtajemniczenie

Cytat:
Błogosławieństwo to jak już ktoś tu wspomniał życzenie komuś dobrze. Dla rodziców dziecko i jego dobro jest najważniejsze na świecie. Nie rozumiem co dziwnego jest w tym, że przed tak ważną chwilą w życiu dziecka jego rodzice proszą Boga czy inna dla nich ważną siłę o pomoc, ochronę i błogosławieństwo dla niego i życzą mu szczęścia i dobra w małżeństwie?

Jak rozumiem przedstawicielka roszczeniowej części pokolenia, z wiecznie wyciągniętą ręką do rodziców traktowanych jedynie jako maszynka z pieniędzmi a nie ktoś godny szacunku?

Cytat:
Napisane przez roksana111 Pokaż wiadomość
Bo niektórzy biorą slub w kościele na pokaz,wiele osób twierdzi że nie uznaje Kościoła Katolickiego,jednak wierzy w Boga ale ślub biorą w kościele,obchodzą święta kościelne
Dokadnie o to chodzi.

Trochę to śmieszne, przejawy religijności to kicz i be, ale ślub w kościele jak najbardziej. Żyjemy w wolnym kraju, religii i wyznań jest do wyboru do koloru. Żenującą rzeczą i największym kiczem związanym ze ślubem jest dla mnie brak wiary w Boga chrześcijańskiego, pogarda dla Kościoła Katolickiego i jego przedstawicieli czyli księży czy dyktowanie im jak powinni się zachowywać, niechęć do życia wg zasad katolickich, a pchanie się na siłę do kościoła tego wyznania po ślub z pustych pobudek jak ta, że taki ślub jest ładniejszy niż cywilny.
gramwzielone jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-05, 20:17   #1079
XxMartaxX
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez gramwzielone Pokaż wiadomość

Trochę to śmieszne, przejawy religijności to kicz i be, ale ślub w kościele jak najbardziej. Żyjemy w wolnym kraju, religii i wyznań jest do wyboru do koloru. Żenującą rzeczą i największym kiczem związanym ze ślubem jest dla mnie brak wiary w Boga chrześcijańskiego, pogarda dla Kościoła Katolickiego i jego przedstawicieli czyli księży czy dyktowanie im jak powinni się zachowywać, niechęć do życia wg zasad katolickich, a pchanie się na siłę do kościoła tego wyznania po ślub z pustych pobudek jak ta, że taki ślub jest ładniejszy niż cywilny.
zgadzam się. To jest największy kicz z wszystkich tu wymienionych
Stary 2012-05-06, 09:23   #1080
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez gramwzielone Pokaż wiadomość

Może być wiele innych pobudek niż ta, że ten ślub jest ładniejszy niż cywilny.
I ciężko znaleźć religię, z której zasadami będziemy się zgadzać w stu procentach.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości