|
|
#1051 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Lista weselnych kiczów
Cytat:
![]() Co do tego nie uważam, żeby to był kicz. Jasne, że długie przemowy jakieś patetyczne też do mnie jakoś nie trafiają ale owo 'uściskanie' przez rodziców i kilka słów na nową drogę życia to jak najbardziej. Ba nawet przyznam, że bez tego nie wyobrażam sobie własnego ślubu i w wersji 'bez patetyzmu" i czytania jakiś oficjalnych formułek, tylko kilka słów od serca - to wg mnie żaden kicz.
|
|
|
#1052 |
|
Przyczajenie
|
Tak teraz sobie myślę z tym błogosławieństwem... błogosławi to ksiądz, rodzice mogą wrazić osobiste uczucia i życzenia wspaniałego życia dla swoich dzieci i tyle. No właśnie, żeby to nie były mowy na 5 zwrotek + refren zakończone "błogosławię Was w imię Ojca...."
albo "idźcie w pokoju Chrystusa..."Nie wiem czy to kicz, ale w sumie pierwszy raz sie z tym spotkałam, że po ślubie jeszcze w Kościele matka Panny M podeszła szybkim krokiem do Młodych z obrazem Matki Boskiej i kazała im całować pod ołtarzem? PS. z koroną sie nie spotkałam, o co kaman? Edytowane przez din13 Czas edycji: 2012-04-27 o 11:43 |
|
|
|
|
#1053 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dla mnie to kicz
|
|
|
|
|
|
#1054 |
|
Raczkowanie
|
U mnie błogosławieństwo wygląda tak że orkiestra cicho gra np "Czarną madonne" a rodzice tylko podchodzą, mówią nam na ucho to co chcą powiedzieć, całują, a potem robią nad nami znak krzyża gałązką zamoczoną w wodzie święconej. No i całujemy krzyż. nie ma żadnego recytowania wierszy czy coś pod publiczkę
![]() Nie wydaje mi sie to ani patetyczne, ani kiczowate- tylko takie "nasze", rodzinne. Kiedy jesteśmy tylko z rodzicami bez tego całego zamieszania, gości itd |
|
|
|
|
#1055 |
|
Zakorzenienie
|
Dla mnie kiczem są podziękowania rodzicom w takiej formie, w jakiej widuję na weselach od kilku lat - przy gościach, wierszyk, prezent i kółeczko ....
Wg mnie powinny wyglądać podobnie jak błogosławieństwo czyli kameralnie, bez widzów i szopki. My zdecydowaliśmy się właśnie na takie podziękowania: po błogosławieństwie, bez świadków, kilka słów od siebie, kwiaty i tyle. Na sali za to zaskoczyliśmy rodziców i gości (podziękowaniami nie zaskoczylibyśmy bo to już standard, każdy się tego spodziewa) - tak się złożyło, że braliśmy ślub w październiku, podobnie jak moi rodzice i rodzice męża. Zatem były życzenia i dedykacja z okazji rocznicy ślubu. To był strzał w dziesiątkę
|
|
#1056 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas nie było przemów, wielkich modlitw tylko kilka słów od rodziców + całowanie krzyża
|
|
|
|
|
|
#1057 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1058 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
|
|
|
#1059 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
w kościele wg mnie prowadzi ksiądz ceremonię ale może mamusia czyjaś się 'wzruszyła' i postanowiła dać temu wyraz. Ale z tego co mówisz była przygotowana (obrazek) więc to nie do końca działanie w afekcie )Wolałabym też 'do uszka' ale nie zamierzam wywierać nacisku na rodziców i kwestię błogosławieństwa zostawiam im zupełnie się nie wtrącając bo w końcu to ICH błogosławieństwo. Wypada narzucać komuś co ma nam życzyć...?! Toż to niepoważne wg mnie. Sami doskonale wiedzą co i w jakiej formie chcą nam powiedzieć i to jest ich decyzja. Ja jedyne na co położyłam nacisk to brak orkiestry/akordeonu podczas błogosławieństwa a będzie skrzypaczka. Gdzieś z boku, cichutko będzie sobie miło rzępolić i tyle.---------- Dopisano o 13:06 ---------- Poprzedni post napisano o 13:03 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:07 ---------- Poprzedni post napisano o 13:06 ---------- Cytat:
przynajmniej nie oceniasz subiektywnie i nie krytykujesz tylko dlatego, że sama byś nie chciała Ty nie chcesz, ale rozumiesz i szanujesz
|
|
|
#1060 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1061 |
|
Zakorzenienie
|
mój przyszły mąż również i też tak się żegnamy przed jego pracą + znak krzyża na czole.
|
|
#1062 |
|
Raczkowanie
|
Amani; XxXjuSstii- bardzo podoba mi się taki zwyczaj. Naprawdę
|
|
|
|
|
#1063 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
|
#1064 |
|
Raczkowanie
|
Dla mnie kicz nr 1, czyli zwyczaj którego po prostu nienawidzę to klękanie przed rodzicami. Dla mnie to totalna masakra, taki sygnał :płaszczcie się przed nami". Jeszcze rozumiem podziękowania i uściski na weselu albo przed ale klękanie przed jednymi i drugimi rodzicami i czekanie aż oni wzniosą nad młodymi ręce i cos tam sobie pomamroczą to gruba przesada. Takie jest moje zdanie.
|
|
#1065 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wstydzisz się klęknąć przed własnymi rodzicami, bo nie chcesz dać sygnału, że się przed nimi płaszczysz?! To nie są obcy ludzie, oni podcierali Ci tyłek i wychowywali, dzięki nim jesteś teraz tym, kim jesteś.Szczerze, to nie zawahałabym się nie tylko klęknąć przed nimi, ale pocałować w ręce... Może trochę wdzięczności?
Edytowane przez Amani Czas edycji: 2012-05-02 o 02:53 |
|
|
|
|
|
#1066 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#1067 |
|
Raczkowanie
|
Czarodziejka- no to mnie zaskoczyłaś... to nie jest coś poniżającego, raczej wyraz szacunku do nich no i znak pobożności. Jasne że możesz mieć swoje zdanie ale nie rozumiem tego.
Mój Tż pochodzi z rodziny gdzie jeszcze nie tak dawno klękało sie przed rodzicami i calowało w ręke za każdym razem w jakąś podniosłą chwile- święta, wigilia itd. czasem nawet przed lub po spowiedzi |
|
|
|
|
#1068 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
. Mam nadzieję, że chociaż mieli za co im tak dziękować.Ja podobnie jak Czarodziejka uważam, że podcieranie mi tyłka gdy byłam dzieckiem nie jest powodem bym przed nimi klękała... Ja się na świat nie prosiłam, sami mnie zrobili, bo chcieli mieć dziecko. A jestem tym kim jestem głównie dzięki sobie. Dwa - nie każdy jest pobożny, poza tym religijność wyraża się wobec Boga a nie rodziców. Oczywiście rozumiem jak ktoś przy błogosławieństwie klęka - bo taki zwyczaj, jeśli ktoś chce to mieć to niech klęka.
Jak na św. Hieronima jest deszcz albo go ni ma, to na św. Szczepana pada albo nie pada. Edytowane przez ciri15 Czas edycji: 2012-05-02 o 18:04 |
|
|
|
|
|
#1069 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a klękanie przy błogosławieństwie to nie jest raczej zwyczaj tylko szacunek dla Boga (rodzice błogosławią pośrednicząc Bogu). Jeśli ktoś nie wierzy w Boga na tyle aby klękać, można przeprowadzić świeckie błogosławieństwo nie mieszkając w to religijności i klękać nie trzeba. W ogóle z błogosławieństwa można zrezygnować.
|
|
|
#1070 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
To ja trochę tego zwyczaju nie rozumiem... Mówisz że oni pośredniczą Bogu? A kto im ustanowił takie prawo? Pośrednikiem jest ksiądz w sakramencie - czyli w małżeństwie w kościele. Nie w domu. Ja rozumiem ten zwyczaj tak, że rodzice błogosławią temu związkowi i życzą wszystkiego dobrego na przyszłość. No ale klękanie przed Bogiem wg mnie ma sens, nie to co przed rodzicami.
Jak na św. Hieronima jest deszcz albo go ni ma, to na św. Szczepana pada albo nie pada. Edytowane przez ciri15 Czas edycji: 2012-05-02 o 18:55 |
|
|
|
|
|
#1071 |
|
BAN stały
|
A ja nawet nie pomyślałam, że mogłoby być inaczej
![]() Uważam, że każdy może mieć swoje zdanie i jeśli Czarodziejce się to nie podoba to jest to ok! |
|
|
|
|
#1072 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#1073 | ||
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:51 ---------- Poprzedni post napisano o 22:49 ---------- Cytat:
Jak na św. Hieronima jest deszcz albo go ni ma, to na św. Szczepana pada albo nie pada. Edytowane przez ciri15 Czas edycji: 2012-05-02 o 23:01 |
||
|
|
|
|
#1074 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
szczególnie ten akt przed spowiedzią. Zawsze staram się unikać skrajności a te dwie opinie:1) czarodziejki o 'poczuciu poniżenia' 2) Marty o 'klękaniu przy okazji spowiedzi' to jakby dwie skrajne jedna skrajnie na 'nie' druga skrajnie na 'tak'.Choć wydaje mi się umiarem mimo wszystko i tradycją również klękanie przed rodzicami przy błogosławieństwem przed ślubem. To takie jakby 'wyprawienie dzieci przez swoich rodziców z dobrym słowem na nową drogę życia'. Ja bynajmniej tak to odbieram.
|
|
|
#1075 |
|
Raczkowanie
|
Hmm, nie wiem jak to wyjaśnić żeby nie wyjść na kogoś fanatycznego
Po prostu oni czuli że powinni to robić, okazać szacunek rodzicom a w okolicach spowiedzi przeprosić za zachowanie. Nie byli jakoś fanatycznie wierzący, to był po prostu "ich" gest.Dodam że jego rodzice mają ponad 70 lat więc to juz inna "epoka". A najstarszy brat TŻ jest starszy od mojej mamy Pochodzimy ze wsi gdzie takie gesty do niedawna były czymś codziennym.Teraz oczywiście tak już nie robią. Ale przy błogosławieństwie uklękniemy ![]() dziwi mnie postawa co do błogosławieństwa, że to niepotrzebny przejaw religijności. Jeżeli ktoś nie wierzy, to po co wogóle brać ślub kościelny? |
|
|
|
|
#1076 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1077 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Poza tym coraz częściej myślę o tym, że religijność innych osób nie mieści się w moim pojmowaniu tego pojęcia, dlatego nie oceniam. Mam tylko nadzieję, że ich małżeństwo jest dojrzałe i przemyślane. Niezależnie od tego, czy biorą ślub w kościele a nie są katolikami, albo odwrotnie.
|
|
|
#1078 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jak rozumiem przedstawicielka roszczeniowej części pokolenia, z wiecznie wyciągniętą ręką do rodziców traktowanych jedynie jako maszynka z pieniędzmi a nie ktoś godny szacunku? Cytat:
Trochę to śmieszne, przejawy religijności to kicz i be, ale ślub w kościele jak najbardziej. Żyjemy w wolnym kraju, religii i wyznań jest do wyboru do koloru. Żenującą rzeczą i największym kiczem związanym ze ślubem jest dla mnie brak wiary w Boga chrześcijańskiego, pogarda dla Kościoła Katolickiego i jego przedstawicieli czyli księży czy dyktowanie im jak powinni się zachowywać, niechęć do życia wg zasad katolickich, a pchanie się na siłę do kościoła tego wyznania po ślub z pustych pobudek jak ta, że taki ślub jest ładniejszy niż cywilny. |
||
|
|
|
|
#1079 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1080 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
I ciężko znaleźć religię, z której zasadami będziemy się zgadzać w stu procentach.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:19.

(oczywiście to nie był nasz ślub
)

albo "idźcie w pokoju Chrystusa..."
dla mnie to kicz
Powiedziałam TŻowi, ze jak chce mieć grajków, to niech pod jego domem sobie graja, ale u mnie ma byc cisza, bez żadnych przyśpiewek. Po co robić wielkie halo? Kto ma wiedzieć o ślubie to i tak się dowie.

wstydzisz się klęknąć przed własnymi rodzicami, bo nie chcesz dać sygnału, że się przed nimi płaszczysz?! To nie są obcy ludzie, oni podcierali Ci tyłek i wychowywali, dzięki nim jesteś teraz tym, kim jesteś.Szczerze, to nie zawahałabym się nie tylko klęknąć przed nimi, ale pocałować w ręce... Może trochę wdzięczności?
. Mam nadzieję, że chociaż mieli za co im tak dziękować.