|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1651 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wyspowe mamy gorąco zapraszamy! Doradzimy, pogadamy-razem sobie radę damy!
|
![]() ![]() |
![]() |
#1652 | ||
Zadomowienie
|
Dot.: Wyspowe mamy gorąco zapraszamy! Doradzimy, pogadamy-razem sobie radę damy!
Cytat:
Tak naprawde to on duzo wiecej slyszy angielskiego niz polskiego a i jezyk jest latwiejszy wiec mu sie nie dziwie ![]() Najwazniejsze ze rozumie po polsku ![]() Sebus tez napewno juz niedlugo zacznie mowic- jeszcze bedziesz miala dosc ![]() Cytat:
![]() ![]() U nas pada od rana- nawet na chwile nie przestalo ![]() Siostra podrzucila mi Joshue- chlopaki sie bawia na calego Nikos nawet nie mysli zeby isc spac ![]()
![]() |
#1653 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() w sumie nie mogłabym się pokazać z moim grubym dupskiem, żeby mnie babka pryskała ![]() ![]() wolę już sama iść na solarium się położyć, aby nikt mnie nie widział ![]() ale napisz PO ! ![]() ![]() ![]() peeling słyszałam,że też dobrze robić przed solarium ![]() apropo ząbków - próchnica bardzo zeżarła dla Kornelii zębulki, ma bardzo tak jakby równe z dziąsłami, widać je, ale ma zeżarte definitywnie ![]() czarne się robią po lapisowaniu, ale wolę ,aby były czarne niz próchnica dalej je żarła ![]() no i wracając do wyrazów to moja też odgłosy zwierząt praktykuje ![]() kici kici fajnie jej wychodzi ![]() cmokać też umie na naszego chomika ![]() ![]() ![]()
![]() |
#1654 |
Raczkowanie
|
Brawa dla Nikosia
![]() Na spray tan tez nie byłam ale cały czas mnie korci ![]() ![]() Kingaa, czym i jak czesto myjecie małej ząbki? Pytam bo nam dopiero ząbki wychodzą i tak sie zastanawiam co ma wpływ na taką ogromną pruchnice u takiego malucha.. geny? |
![]() ![]() |
![]() |
#1655 | |||||||
Zakorzenienie
|
Hej. Witam nowe mamuśki ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
A była wysypka?Może trzydniowka? Moja miala kilka takich dni i też na zeby zwalałam ale zęby sie nie pojawiały. U nas wczoraj śliczne słoneczko było do południa.Śmiałam się,ze przywieźliśmy słońce z wakacji.Powiesiłam pierwszą turę prania na dworze i popołudniu mi je zmoczyło. Dziś za to popołudniu fajnie jest a ja czekam aż Ola uśnie. Na wakacjach dziecko mi spało całą nockę.Średnio od 22.00 do 8.00.W ciągu dnia zaliczala 2h drzemkę.No ale ona ciągle na nogach i nie chodzial tylko biegała to i padnięta była.Myślałam, że po powrocie jej tak zostanie ale wszystko wrocialo do "normy". |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#1656 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() My z tz oboje mamy ladne rowne zeby- wiec nie wiemy czemu Nikosiowi rosna tak krzywo ![]() Tez bym chyba wolala isc na solarium, ale nasi ( moj i siostry) mezowie sie nie zgadzaja ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Idziemy dopiero wieczorkiem, wiec wam pozniej opowiem co i jak ![]() Siostra zabrala syna a Nikos wkoncu usnal. Pod koniec Nikos juz sam wyganial Joshue- byl zmeczony a nie mogl przy nim usnac ![]()
![]() |
#1657 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dietetyczne, czyli za duża ilość cukrów. Jest to główna przyczyna występowania próchnicy wczesnej u dziecka. Podjadanie słodyczy, picie słodkich gazowanych napojów. Picie słodkiego mleka przed zaśnięciem czy zasypianie z butelką w ustach jest także przyczyna występowania próchnicy. Bakterie – zła higiena jamy ustnej, spożywanie cukrów powoduje nadmiar bakterii, które odkładają się na powierzchni zęba atakując zębinę. Bakterie produkują kwasy podczas rozkładania cukrów, co powodują rozmiękanie zęba oraz niszczenie jego szkliwa. Skłonności osobnicze – szkliwo genetycznie jest osłabione, dlatego zęby są bardziej narażone na atak próchnicy. Jak zapobiegać próchnicy u dzieci? Zwracanie uwagi na to aby nasze dziecko właściwie szczotkowało zęby i dbało o higienę jamy ustnej. Unikanie oblizywania łyżeczek, smoczków, gdyż przekazujemy dziecku bakterię, które powodują próchnicę. Ograniczenie spożywania przez naszego malucha słodyczy i napojów gazowanych. Nie pozwólmy dziecku jeść i pić po ostatnim myciu zębów. Regularne kontrole u stomatologa. używamy pasty Colgate, o takiej - klik Cytat:
bo zęby jej 2 razy dziennie myję... z rana i wieczorem, czasem mi się zdarzy po obiedzie, ale rzadko... w każdym razie tylko te cztery zęby zjadła próchnica, dolne ma zdrowe i bialuśkie, górne kły też ma białe i zdrowe, jedynie te jeszcze z tyłu na dole trochę małe dziurki się zrobiły ![]() a na prawdę bardzo jej ograniczyłam słodycze, jedynie pije soczki, nie da się jej oduczyć, aby piła tylko wodę - już próbowałam... też bym wolała soczek np. Kubusia niż jakąś bezsmakową wodę ![]() Apropo solarium - jak facet może zabronić Ci pójść? ![]() przecież równie dobrze można iść i powiedzieć, że się było na tym spray'u ![]() solarium może i niezdrowe, ale jak się chodzi dzień w dzień , a nie raz na jakiś czas ![]() kiedyś w "Rozmowach w toku" były takie lalunie co były nieźle spalone ![]() ---------- Dopisano o 15:41 ---------- Poprzedni post napisano o 15:39 ---------- wracając jeszcze do tej próchnicy - tam napisane,że nie można oblizywać łyżek i dawać dziecku np. jedzenia bardzo mnie to denerwowało jak babciunia właśnie tak robiła i dla młodej dawała jedzenie ![]() w sumie wczoraj podobnie zrobiła, oblizała trochę i dać chciała loda więc powiedziałam chamsko i dosadnie, żeby nie oblizywała!! dla mnie to nawet obrzydliwe ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1658 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zgadza sie, duzo sie dzialo na wakacjach, inny klimat to i ladnie spala ![]() Widze po zdjeciach,ze urlop udany ![]() Nikita ![]() Kingaa a duzo slodyczy jadla Twoja mala? Probowalas soczki rozcienczac z woda?Ja tak od samego poczatku daje, bo Seba wody to nie tknał(teraz nadal mieszam-na dnie kubka sok, reszta woda ![]() Slodycze lubi, ale nie daje za czesto, codziennie jakis herbatnik, biszkopt, w weekend jakas czekoladka,czasem zdarzy sie w tyg jak my jemy to kawalek, ale generalnie staram sie by nie jadal za duzo ![]() ![]() Je tez sporo owocow ![]() Zabki uwielbia myc, za kazdym razem jak tylko jestemy w lzeince to bierze sobie swoja szczoteczke i mam nakładac paste, takze z tym nie ma problemow ![]() ![]() ![]()
![]() |
#1659 |
Wtajemniczenie
|
to ja tez sie chwale:
![]() Michasiek mowi: nie, tak czesc, dobly - w senise dzien dobry, papa, ba-baj, haja plosie, ta -w sensie dziekuje mama, mami tata, tati, tatus ala - czyli babcia dziadzia ciocia dzidzia, dzieci, chopczyk pani, pan imiona znajomych: Ata - Aneta ![]() misio, auto, bi - zjezdzalnia, buju buju - hustawka, pi, am banan, chleb, sok, woda, bula, ciastko spac, jesc, idz, daj, masz, chodz, siedz, myc, robi, tuli tuli, gili gili, hopsa, hopa opa, siii, siusiu, pu - kupa hand, nogi, nos, oko, head, tami fajny, dobre, nie dobre, brudny, czysty, mokry zeby, banki, pasta, plyn pasy skarpetki, spodnie, bluza, plaszcz, czapa, buty nasladuje zwierzeta: miau, hau hau, oink oink, ko ko ko, gul gul, ba, mu, robi ten odglos jakby kon jechal (ten paszczowy taki co sie jezykiem mlaska), to, nie to, tu, tam , tamto, tu ufff... wiecej nie pamietam a pewnie by sie znalazlo. wszystkie wymianione powyzej uklada w sensowne zdanie 2, 3, 4ro wyrazowe ![]() matulu... jeszcze godzinka w pracy i mam urlop! w sumie to juz wszystko zrobilam ![]() nie bylam nigdy na spray tan, ale ostatnio przechodzilam kolo solarium i akurat tak lalo... ale mialam ochote sie wygrzac pod tymi lampami... chociazby 5 min.... spray tan to chyba jednak co innego co? ja musze M ograniczyc troche slodychy, bo po pierwsze nie chce tych zebow za bardzo myc... a po drugie ona jest TAKA DUZA! ma 92cm i wazy 15kg! duzo to czy nie? jak ja porownuje do innych dzieci w jej wieku to wwzystkie jakies takie mniejsze... jakie wymiary maja wasze dzieciaki?
#1660 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() w każdym razie jeśli chodzi o jedzenie owocków - nie ma problemu Kornelia bardzo lubi owoce ![]() kroję na kawałki, rzadko daję w całości, bo jej trudno mi się wydaje gryźć tymi przednimi ząbkami ![]() sok czasem podaję z wodą ![]() ![]() chrupki kukurydziane też moja lubi, też te co są smakowe, np. serowe ![]() kupuję jej też maślane bułeczki, czy ciasteczka maślane ale tak to jakichś gorszych słodyczy nie kupuję ![]() ---------- Dopisano o 16:05 ---------- Poprzedni post napisano o 16:03 ---------- Cytat:
![]() ![]() rozgadała się ![]() spray tan to rozbierasz się przed Panią i cię psika specjalnym czymś co masz opaleniznę ponoć nie z tej ziemi ![]() ja to jak kiedyś kupiłam taki samoopalacz to wyglądałam jak marchewka - i powiedziałam sobie, że następnym razem takiej głupoty nie zrobię ![]() apropo wymiarów - moja ma chyba z 90 cm (nie jestem pewna) ale ostatnio stanęła na wadzę domowej takiej elektronicznej co mamy ![]() ![]() ale ona mało je ![]() czasem ją coś napadnie i je cały dzień ![]()
![]() |
#1661 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Seba ma 95cm i ok.15 kg, ale jest troche starszy od M ![]() Na bilansie mowiono Nam,ze wszystko jest pieknie, no troszke do tej mowy sie doczepiła, ale stwieredzila,ze jeszcze ma czas ![]() Podobno(?)dziewczynki znacznie szybciej mowia ![]()
![]() |
#1662 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Słodycze dostaje od czasu do czasu, czasem jakieś ciastko od nas skubnie, ale sama nie chodzi i nie marudzi że chce. Jeśli chodzi o wymiary to trudno mi ją zmierzyć... ale ciuszki na 80cm są jeszcze troszkę za duże, a wagowo to tak między 10-11kg. Za trzy tygodnie mamy kontrolę w szpitalu to wtedy mi ją zmierzą i zważą. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1663 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() slownik niesamowity ![]() Nikos ma ok 92cm i wazy troszke ponad 12kg ![]() ![]()
![]() |
#1664 |
Zakorzenienie
|
ewi83 powinno Ci wystarczyc do soboty ale to zalezy jakis srodek i ogolnie od wielu czynnikow,staraj sie nie myc ostra gabka tak co nie zetrzesz.
Wlasnie sobie przypomnialam,ze mialam sie umowic do Sally na kurs spray tan,to banalnie proste ale papierek musze miec bo od wrzesnia bede szukala pracy. ja bym ciagle sie tak opalala,nie wysusza skory i tym srodkiem co ja mialam robione w ogole skora nie pachniala"spalonym kurczakiem" tylko tak przyjemnie.nie pobrudzilo mi tez ubran choc nast razem poprosze o ciemniejszy kolor. |
![]() ![]() |
![]() |
#1665 |
Zakorzenienie
|
Katerina-masz w Edi sprawdzonego fryzjera? Chcę obciąć włosy przed porodem. Dwa razy byłam w salonie na London Road, ale nie do końca byłam zadowolona. Koleżanki jakoś też nie umieją mi nikogo polecić... Aha-i wolałabym polski salon
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1666 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ola ma 90cm a waży 12kg.Nie dajemy jej słodyczy-czekolady.Je jedynie jakieś ciasteczka.Na wakacjach zjadła swojego pierwszego lizaka i to na spółe ze mną bo nie chciałam żeby zjadła całego ![]() Co do próchnicy to znam laskę której córka 4lata zasypia z lizakiem lub cukierkiem z buzi.Myja jej zeby przed spaniem ale po co jak jej daja jeszcze słodycze na noc.Niby się tłumaczy,że prochnice mała ma po ojcu ale o zeby trza dbać a zwalszcza jak sie ma skłonności genetyczne a nie dawac lizaka do spania. Edytowane przez Darianna25 Czas edycji: 2012-05-01 o 18:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1667 |
Zakorzenienie
|
Ja to bym się bała ze dziecko sie zatka/ udusi tym lizakiem
![]()
#1668 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1669 |
Zakorzenienie
|
Hanjah tez chodze na London i z ciecia jestem zadowolona ale ostatnio z pasemek nie bardzo,jest Magda w salonie na Bonnington Rd tak poza tym nie mam nikogo sprawdzonego.Sporo fryzjerek sie oglasza na naszym popularnym szkockim portalu ale nie znam nikogo sprawdzonego stamtad.
szkotki robia masowo boba a jeszcze uwazam,ze ceny maja duzo zawyzone na to co robia. o matko lizak do snu??ryzykantka ta mama: ![]() Edytowane przez Katerina_00 Czas edycji: 2012-05-01 o 19:34 |
![]() ![]() |
![]() |
#1670 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() A te włosy muszę skrócić, bo mycie ich teraz zajmuje mi sporo czasu, a i tak zwykle noszę je związane... ale bob to dla mnie mimo wszystko zdecydowanie za krótko ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1671 |
Wtajemniczenie
|
sprawdzilam ten wzrost i wage na siatkach centylowych i wyszlo, ze M w jednym i drugim przypadku jest ponad 97 centylem! matko... mam sie martwic? idziemy na wizyte do lekarza w Polsce, ciekawa jestem co powie
#1672 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() no i udanego urlopu ![]() Co do mycia zabkow, to u nas wieczorem przy kapieli nie ma wiekszych problemow, ale za to rano, masakra ![]() ![]() Niestety u nas po kapieli a przed snem, mloda nadal dostaje mleko, bez tego nie zasnie ![]() A u was jak pozbywalyscie sie butli przed snem? Mati zazwyczaj dostaje juz "normalna" kolacje , ale mimo to czeka na mleko, a sprobuj jej nie dac ![]() ![]()
![]() |
#1673 |
Zakorzenienie
|
U nas bez mleka też nie ma zasypiania... i też mnie to martwi, bo próbowaliśmy jej nie dać ale wtedy nie zasnęła...
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1674 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zmiana rutyny wieczornej powinna pomóc.
![]() |
#1675 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Seba pije jeszcze mleko rano po przebudzeniu(bo wstajemy na sniadanie pózniej) i wieczorem przed snem i narazie nie mam zamiaru sie tego pozbywac ![]() Co jedynie to chce juz zrezygnowac z butli na rzecz kubka, ale juz mielismy kilka prób i niestety z kubka niechce pic ![]() ![]() ![]()
Nasz Wielki Dzień- 22.09.2007 ![]() Nasza Miłość Sebastianek- 02.01.2010 ![]() Edytowane przez blonde_hair Czas edycji: 2012-05-02 o 07:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1676 |
Raczkowanie
|
Dzien dobryy!
![]() Lizak do snu? Masakra!! ![]() Pruchnica na zabkach wyzarta niemal do samych dziasel, wymkowka? On od dziecka ma pruchnice. Dzisiaj podobno ostatni ladny i cieply dzien ![]() ![]() Maly od kilku dni cos ma problem z jedzeniem kaszki.. zawsze jadl rano i wieczorem a od jakiegos czasu z nie wiadomej mi przyczyny zaczal ja wypluwac i plakac ... ehh.. juz nie wiem co robic, bo chce go pomalu odstawiac od cysia a on nic poza nim nie chce jesc (no na obiadek jeszcze jako tako zje zupke) Hmm.. Macie moze jakies pomysly co dac zamiast takiej kaszki na sniadanie i kolacje? Moze owocki? A moze on po porstu wymusza cycka? Jestem rozdarta...
Moj Danielek ![]() ![]() 2500g i 45 cm ![]() ![]() Edytowane przez minia8 Czas edycji: 2012-05-02 o 09:17 |
![]() ![]() |
![]() |
#1677 |
Zakorzenienie
|
hanjah moze sprobuj sie obciac u Magdy moze ona Ci spasuje
|
![]() ![]() |
![]() |
#1678 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Podaj metode jak sie jej pozbyłaś.Moze skorzystamy. Ja nadal podaje na noc kaszkę w butelce. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1679 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1680 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:32.