|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
Pokaż wyniki sondy: Jaki tytuł Wam się podoba dla następnej części? ![]() |
|||
Jedne Mamy mają dzieci, a do innych bocian leci.Mamy V-VI 2012 cz.VIII |
![]() ![]() ![]() ![]() |
31 | 44,93% |
Mamy rozpakowane i spakowane razem plotkują i debatują.Mamy V-VI 2012 cz.VIII |
0 | 0% |
Dzieci kwietniowe i majowe czekają na maluchy majowo-czerwcowe.V-VI 2012 cz.VIII |
2 | 2,90% |
Naszym malcom cyca damy i dwupaki wciąż wspieramy.Mamy V-VI 2012 cz.VIII |
5 | 7,25% |
Pociechy karmimy, przewijamy i za dwupaki kciuki trzymamy.Mamy V-VI 2012 cz.VIII |
2 | 2,90% |
Mamy rodzą, dzieci mają, na maluchy swe czekają.Mamy V-VI 2012 cz.VIII |
1 | 1,45% |
Na porodówkę biegniemy,bo z dzieciaczkami spotkać się już chcemy. V-VI cz.VIII |
0 | 0% |
Wiosna za oknem,wyprawki czekają, kolejne Mamuśki na porodówki gnają.V-VI 2012 cz.VIII |
4 | 5,80% |
Która następna?Której się spieszy? Wciąż mamy w wątku za mało dzieci.V-VI 2012 cz.VIII |
8 | 11,59% |
Ptaszki ćwierkają, wiosna wszędzie, który brzdąc następny będzie? V-VI 2012 cz.VIII |
3 | 4,35% |
Bociany latają i dzieciaczki na bieżąco nam dostarczają.Mamy V-VI 2012 cz.VIII |
4 | 5,80% |
Euro za pasem, najważniejsze dla nas są nasze bobasy. Mamy V-VI 2012 cz.VIII |
0 | 0% |
Koko spoko, lekarze na nasze Mamusie mają oko ![]() |
1 | 1,45% |
Bociany latają, kapusta rośnie, kolejne dzieciaczki witamy radośnie.Mamy V-VI 2012 cz.VIII |
8 | 11,59% |
Głosujący: 69. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3241 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Worek z dziećmi rozwiązany,pierwsze Mamy w wątku...mamy!Mamy V-VI 2012 cz.VII
Cytat:
nie mija, czasami mam wrażenie że się nasila - wraz z płaczliwością ![]() a nie wolisz złożyć o paszport irlandzki? ja dziękuję, jak mam z dzieckiem i partnerem jechać trzy godziny do Dublina, żeby paszport mi wyrobili na rok, a potem jeszcze w trójkę jechać żeby go odebrać - na razie czekam aż Adaś otworzy oczy na tyle że będzie można mu zrobić zdięcie do paszportu i staram się o irlandzki, jak wyjadę do Polski kiedyś na dłuższe wakacje, wtedy zrobię mu paszport polski, ale ważny dłużej niż rok, bo to totalnie ani finansowo, ani logistycznie mi się nie opłaca ![]() Cytat:
to ile musisz mieć i kiedy obrona? ja rodziłam w Irlandii, ale tak jak cała otoczka związana z porodem jest totalnie do bani, tak poród i opieka po - niesamowita |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3242 | ||
Wtajemniczenie
|
Dot.: Worek z dziećmi rozwiązany,pierwsze Mamy w wątku...mamy!Mamy V-VI 2012 cz.VII
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Napisałam gdzieś, że nie zwracam uwagi na przestrzeganie przez szpital standardów, których oczekuję? Będę rodziła w szpitalu klinicznym i jedną z rzeczy, którą zaznaczyłam w planie porodu jest nie wyrażanie zgody na obecność studentów przy porodzie. Napisałam również adnotację, że zgadzam się na obecność mojej teściowej przy porodzie. Plan porodu wcale nie jest długi i nie mówi o skakaniu na piłce, czy kolorze prześcieradła, ale o rzeczach, które są dla mnie na prawdę istotne. Nie wiem w jakim stanie trafię na porodówkę i jaka będzie moja komunikacja z osobami postronnymi. Rodzę pierwszy raz i mogę być zaskoczona (na pewno będę) wieloma sytuacjami. Dlatego chcę być przygotowana. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3243 | |
Wtajemniczenie
|
![]() Cytat:
![]() jeśli chodzi o dianatal, pytałam położnych w dwóch szpitalach, ale raczej sceptycznie podchodzą. niby badania dowodzą że skraca się drugi okres porodu,ale nie zaobserwowaliśmy tego podczas porodu. moim zdaniem jeśli kogoś stać,to proszę bardzo,można spróbować. ale ja kupiłabym tylko wtedy,gdybym miała zagwarantowane że przyspieszy poród i szybciej rozewrze się szyjka. a nikt takiej gwarancji nie daje. nam pewnie pan profesor powiedział że równie dobrze można by zaaplikować żel do usg i będzie taki sam poślizg ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3244 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3245 |
Rozeznanie
|
Co do planu porodu to zgodzę się, że nie jest konieczny i w przypadku porodu nic nie jesteśmy w stanie przewidzieć, ale jeżeli możemy coś takiego wypełnić i personel może się do tego dostosować to czemu nie. Moja koleżanka miała 5 razy robioną amnipunkcję (chyba dobrze piszę) i niestety nikt jej o tym nie informował ani się jej nie pytał i nic jej nie tłumaczył. Dopiero jak zapytała co ma robione, bo sprawia jej to duży dyskomfort to lekarz jej odburknąl, ale też nie wytłumaczył. Wiadomo może trafiła na zły humor lekarza, ale właśnie plan porodu jest po to, żeby coś takiego napisać, że chce się być w miarę możliwości informowanym np. o wszystkich zabiegach medycznych i ich konieczności oraz przydatności.
O tym dianatalu też słyszałam takie opinie, że to tylko psychicznie pomaga i lepiej na balonik wydać pieniądze.
MIKOŁAJ ![]() Edytowane przez aga_bre Czas edycji: 2012-05-03 o 18:50 |
![]() ![]() |
![]() |
#3246 |
Zakorzenienie
|
Dzięki
![]() ![]()
![]() Aniołek (06-2011)[*] Aniołek (11-2010)[*] Po szklistych oczach je poznasz, po chwiejnym głosie Po marzeniach w pył obróconych, po kołysankach nie wyśpiewanych Po imionach nie nadanych, po smutku lepiej lub gorzej skrywanym Po tym wszystkim poznasz Aniołkowe mamy.... |
![]() ![]() |
![]() |
#3247 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
no ja akurat mam drewniane po bratanku i nawet nie wiem jakie są ceny no i myślałam nad tym jak kiedyś gdzieś pojedziemy to gdzie dziecko będzie spało, chyba w wózku ![]()
![]() |
#3248 |
Zakorzenienie
|
Taki plan porodu można mieć, w niczym nie zaszkodzi a może pomóc jak się rodzi w szpitalu gdzie rutynowo nacinają krocze itp.
![]()
![]() Aniołek (06-2011)[*] Aniołek (11-2010)[*] Po szklistych oczach je poznasz, po chwiejnym głosie Po marzeniach w pył obróconych, po kołysankach nie wyśpiewanych Po imionach nie nadanych, po smutku lepiej lub gorzej skrywanym Po tym wszystkim poznasz Aniołkowe mamy.... |
![]() ![]() |
![]() |
#3249 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Gabbi, pogadamy jak urodzisz, wtedy będziesz miała nieco inne spojrzenie na wszystko. podczas mojego porodu też na pewno nie będzie studentów, zwłaszcza medycyny którzy kręcą się pod nogami i nie ma z nich żadnego pożytku, ale nie potrzeba tego spisywać, wystarczy powiedzieć po wejściu na salę porodową. ja za dużo widziałam że by móc powiedzieć że plan jest potrzebny. poród może się zmienić w ciągu minuty,więc trzeba by mieć kilka wersji planu na różne ewentualności. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3250 |
Zakorzenienie
|
u mnie jak nie chcesz by cię nacięli musisz napisać oświadczenie i że na własną odpowiedzialność
#3251 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Masz rację - plan porodu to tylko papierek, dla mnie nie był istotny - dla mnie było istotne to, że o wszystko mogę zapytać położną, że każdą rzecz którą przy mnie robią albo mi opisują albo pytają o pozwolenie, było istotne to jacy są ludzie do okoła. Ja zgodziłam się na studenkę - przyszłą położną, bo dziewczyna podobała mi się z buzi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3252 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:00 ---------- Poprzedni post napisano o 19:56 ---------- Ja nie mówię kategorycznie nie bo jeżeli zajdzie taka konieczność to niech tną.
![]() Aniołek (06-2011)[*] Aniołek (11-2010)[*] Po szklistych oczach je poznasz, po chwiejnym głosie Po marzeniach w pył obróconych, po kołysankach nie wyśpiewanych Po imionach nie nadanych, po smutku lepiej lub gorzej skrywanym Po tym wszystkim poznasz Aniołkowe mamy.... Edytowane przez Dasti80 Czas edycji: 2012-05-03 o 19:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3253 |
Raczkowanie
|
Właśnie wróciłam z grilla i trochę humor mi się poprawił. Wykąpałam sie, i znowu głodna
![]() Kism śliczny pokoik,taki gustowny Ktoś się pytał kiedy ta pełnia - 6 maja ![]() andzia gratuluję powrotu z dzidziulkiem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3254 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie widzę nic złego w posiadaniu planu porodu, dlatego nie wiem skąd ta dyskusja. A co niby może mi się nie zrealizować z tego planu? Jak u Was z pogodą? U mnie trochę pogrzmiało, ale ani jedna kropla deszczu nie spadła. Za to dzisiaj nie najlepiej się czuję tzn. brzuch mnie kłuje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3255 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3256 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3257 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
- że nie zgadzasz się na nacięcie krocza; - że nie chcesz leków przeciwbólowych - że nie zgadzasz się na podanie oksytocyny - że nie zgadzasz się na przebicie błon płodowych - że zyczysz sobie obecności osoby towarzyszącej ( nie zawsze jest to możliwe) - że nie zgadzasz się na poród zabiegowy - kleszcze próżnociąg .. i wiele wiele innych. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3258 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Świetny ![]() ![]() Jak to jest z tym kroczem, lepiej zgodzić się na nacięcie czy nie?? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3259 |
Zakorzenienie
|
Chyba jednak spiszę ten plan odnośnie tego przebicia pęcherza (boję się ze będą mi chciały na początku przebić) no i jeszcze dorzucę o ochronie krocza, dowolnej pozycji rodzenia, kangurowaniu męża w razie w i to chyba wszystko co jest dla mnie ważne. Krótki będzie ten mój plan jezeli go napiszę
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3260 |
Zakorzenienie
|
pisze tylko jak u mnie jest
#3261 | |
Zakorzenienie
|
Wolą mieć podkładkę, a to przecież oni wiedzą czy trzeba naciąć czy nie. Masakra z tymi szpitalami
![]() ---------- Dopisano o 20:22 ---------- Poprzedni post napisano o 20:19 ---------- Cytat:
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#3262 |
Rozeznanie
|
Witam
doczytałam was kism brawa za pokój dla Kaja ja dziś się czuję fatalnie, wczoraj wam pisałam o tym bólu brzucha jak na okres, w nocy mnie też bolało ciągły ból, nie spałam do 5, leżałam i wziełam nospe, porażka w ogóle puls miałam od rana 130, czesanie włosów mnie męczyło, słodzenie herbaty, miałam schize, że urodzę, a co do planu to uważam, że jak ktoś chce niech piszę chociaż życie i tak zweryfikuje , dużo różnych scenariuszy się może wydarzyć, tym bardziej, że dla większości z nas to będzie pierwszy raz |
![]() ![]() |
![]() |
#3263 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3264 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Poza tym, pierwszy raz widzę, że takie formuły się pisze w planie porodu ![]() Ja pisałam np. w miarę możliwości proszę o ...., jeśli mój stan zdrowia na to pozwoli, to chcę aby...., wyrażam zgodę na towarzyszenie mnie podczas porodu następujących osób... Nawet nie miałam przez chwilę myśli, żeby napisać, że czegoś sobie życzę lub nie życzę. Wiadomo, że może być różnie. Cytat:
![]() Wiecie co się dzisiaj dowiedziałam w kolejce, w sklepie, na temat zgagi? Że na nadkwasotę pomaga jedzenie na czczo gotowanego żółtka. Facet, który o tym mówił, zmagał się podobno z gigantyczną nadkwasotą i nic mu nie pomagało. Usłyszał ten sposób z żółtkiem od jakiegoś "znachora" ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3265 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#3266 |
Wtajemniczenie
|
Witam wieczorkiem.
Nie padalo ![]() ![]() Zrobiliśmy z mężem wspolnie obiadek, a ja potem jeszcze szarlotke, ale nie wyszla mi za dobra ![]() ![]() Widzę, że rozpętala sie zagorzala dyskusja o planie porodu ... powiem szczerze, mi nic ginekolog o tym nie wspominał, ale na stronie szpitala jest takowy w wersji elektronicznej - nie jest to obowiązkowe, ale zachecają pacjentki do wypełnienia. Nie potrafie tego odtworzyc ![]()
![]() ![]() Edytowane przez moniczka1302 Czas edycji: 2012-05-03 o 19:41 |
![]() ![]() |
![]() |
#3267 |
Rozeznanie
|
z tą zgagą to faktycznie utrapienie, mi już renni starcza na 5 dni
![]() ---------- Dopisano o 20:42 ---------- Poprzedni post napisano o 20:40 ---------- nie strasz ![]() w sobote skończę 37 , data porodu z pierwszego usg, jak mierzył pęcherzyk to było na 19 maja, wg om 26 maj Edytowane przez blueelektron Czas edycji: 2012-05-03 o 19:44 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3268 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Dasti - bardzo się cieszę, że moje wyszperane gadżety komuś jeszcze się przydają ![]() ![]() ![]() Dziewczyny - w sprawie Dianatalu - to ja chcę spróbować, bo jak rodziłam Michałka, to tego nie było. Tak więc podzielę się wrażeniami, czy to pic na wodę czy faktycznie coś daje. Jak dla mnie, to ma to sens - jak jest śliskie i nawilża, to powinno spełniać swoją rolę. Ja tam mogę rodzić nawet na kisielu, jeżeli ma to przyspieszyć poród i zmniejszyć to nieprzyjemne uczucie ocierania się dziecka. ![]()
![]() |
#3269 |
Wtajemniczenie
|
Zresztą co do planu porodu - to zdaję się na położną - moje koleżanki miały tam dobrą i fachową opiekę i tez zdały się na swoja położną. Oby trafila mi sie ta sama babeczka ...
#3270 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:05.