|
|
#3181 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: ślubujące w 2012:)
Dziewczyny, któraś tu była polonistką? Potrzebuje podpowiedzi w sprawie tegorocznej matury
|
#3182 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
. Dziewczyna z filmiku ma idealnie taką jaką mam w myślach
Edytowane przez qmpela86 Czas edycji: 2012-05-06 o 16:20 |
|
|
|
|
#3183 |
|
Konto usunięte
|
Rany, dziewczyny! Majówka a wy post za postem! Ledwo nadążam!
Zostałam sama... Tz pojechał znowu w delegację, wraca w środę. Jutro trzeba do pracy... Tak mi się nie chce. Rozsyłałam trochę CV, mam nadzieję, że ktoś się odezwie, bo chciałabym zmienić fach.... mabi84 - moje zapowiedzi poszły dwa tygodnie przed ślubem, luz ![]() Wariate - kurcze no, to co po ja robiłam te bierzmowanie? mój proboszcz się uparł no i trzeba było się męczyć na kursie przez trzy tygodnie <sciana> Btw. czytałam, że bierzmowanie nie jest potrzebne do ślubu i tak jest też w jakimś prawie kościelnym, ale to wszystko zależy od księdza. Mój od bierzmowania powiedział, abym je zrobiła po ślubie a proboszcz kazał od razu. I bądź mądra. magnusia - moja spowiedz przedślubna była ok. ksiądz tylko przez 15 min zrobił mi wykład ale nie zadał żadego pytania Parafia św. Magdaleny, Wawa Bielanymylady21 - ja się cieszę, że sami z tż zrobiliśmy wesele. nikt się nie czepiał. co lepsze, nawet się żadne z rodziców nie pchało, aby wchodzić w nasze plany. bardzo dobrze ![]() Inusiaa88 - ja stawiam na piosenkę Emmanyel Moire - Je fais de toi mon essentiel. Nie znoszę polskiej muzyki. magnusia - zaraz Ci podeślę namiar na choreografa na priw ![]() mabi84 - grtuluję decyzji o dzidziusiu!! |
|
|
|
#3184 |
|
Zakorzenienie
|
Ja zrobiłam sobie fotkę telefonem
też żeby moja fryzjerka wiedziała o co mi chodzi ale w ogóle ta Pm-ka ma też super makijaż.... i cały czas ślicznie się uśmiecha, w ogóle superrrr!
|
|
|
|
#3185 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo byłam teraz w piątek zapisac się do fryzjera i pani pytała co chcę na głowie a ja chcę właśnie takie coś![]() chyba że macie jakieś inne propozycje dla kogoś kto nie chce upinac włosów, jeśli już to nie wszystkich, żeby było elegancko i zakrywało uszy (czyt.radary) ![]() na codzień wogóle nie spinam włosów, nie związuję bo wyglądam po prostu brzydko, a Tż nie wyobraża sobie mnie w gładkim, przylizanym upięciu a to jemu chcę podobac się najbardziej |
|
|
|
|
#3186 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
uwielbiam takie fryzury ![]() ---------- Dopisano o 16:30 ---------- Poprzedni post napisano o 16:29 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 16:30 ---------- Poprzedni post napisano o 16:30 ---------- Cytat:
![]()
|
|||
|
|
|
#3187 |
|
Zadomowienie
|
Ktoś się tu w filmikach zakochał
![]() Ej, dziewczyny, pomóżcie mojej kuzynce - zna się któraś tu trochę na Dziadach Mickiiewicza? cz.III
|
#3188 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
tak mu powiem, aż mu pójdzie w buty ![]() ---------- Dopisano o 16:33 ---------- Poprzedni post napisano o 16:32 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#3189 |
|
Zakorzenienie
|
Alejka - wszystko tylko nie Dziady i Ferdydurke (tej drugiej powiedziałam, że nie przeczytam i moja polonistka może mi wstawić ile chce 1, ale tej lektury nie przeżyję, a ogólnie uwielbiałam polski)
|
|
|
|
#3190 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#3191 |
|
Zadomowienie
|
No to piszę o co mi chodzi
Temat taki: "Wyjaśnij symbolikę lewej i prawej strony oraz jej znaczenie dla wymowy utworu, analizując przytoczony fragment III części Dziadów Adama Mickiewicza. Zwróć uwagę na postać Nowosilcowa i postawy innych bohaterów wobec niego". I ona utożsamiła też tą lewą i prawą z tow.stolikowym i przy drzwiach z poprzedniej sceny, a potem pisała o tych na balu. Pytała czy to prawidłowo? Ja jej powiedziałam, że tak, a co Wy myślicie?Tusia, pomóż, wiesz o co chodzi
|
#3192 |
|
Zakorzenienie
|
[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;33934321]będziesz piękna! ja też się obawiałam, a każdy się zachwycał
[/QUOTE]Dzięki Tusia, taką mam nadzieję.... |
|
|
|
#3193 |
|
Zadomowienie
|
Też nie polubiłam nigdy Ferdydurke
Będzie Malgos, jak mówi Tusia, szał ciał
|
#3194 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a zapłaciłam całe 69 złoty |
|
|
|
|
#3195 |
|
Zadomowienie
|
A jaki to buciki ewulka?
|
#3196 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale dziękiCytat:
Tusia Wy mieliście oczepiny? Myślę nad zabawami które są śmieszne i nie mają nic wspólnego z seksem |
||
|
|
|
#3197 |
|
Rozeznanie
|
Watawiałam już gdzieś zdjęcie, ale tak się nimi ciesze, że z dziką przyjemnością zrobię to jeszcze raz
firmy atmosphere, zamszowe, i wbrew temu co widać na zdjęciu, fioletowe, w sumie kolor zbliżony do "wykończeń" strony naszego kochanego wizażu
|
|
|
|
#3198 |
|
Zakorzenienie
|
Ewula - a to dobrze z tymi butkami bo ogólnie niestety te sklepy nie "grzeszą" jakością, ale fakt czasem jak trafię na coś to się trzyma, ale jednak trzeba trafić.
Pradip - a zobacz stronkę http://www.interirex.pl, mamie strasznie się rzeczy podobały, ale dla nas daleko jednak Tobie powinno być bliżej
|
|
|
|
#3199 |
|
Zadomowienie
|
Fiu, fiu... No ja bym się pozabijała
Ale buty piękne!
|
#3200 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja melduję, że dziś skończyliśmy weekendowy kurs przedmałżeński, nie było tak źle - tylko wciąż jestem chora i całe dwa dni smarkałam głośno w kącie sali Na pewno gorzej będzie z poradnią Cytat:
![]() Cytat:
![]() Metryka (akt chrztu) jest ważny 6 miesięcy - wszędzie tak samo - niezależnie od parafii czy diecezji! I to jest informacja potwierdzona przez pomocniczego wikariusza sądowego diecezji krakowskiej. Mówił nam wczoraj na naukach, że różnie księża mówią jak się odbiera akt chrztu ale prawdą jest, że jest on ważny pół roku. Akt chrztu potrzebny jest do zapowiedzi - kiedy one są chyba zależy od parafii - ale u mnie np.mniej więcej 3 miesiące przed ślubem. Wtedy księdzu oddaje się właśnie akt chrztu z adnotacją o braku sakramentu małżeństwa i zaświadczenie z kursu i poradni (choć teoretycznie kurs powinno się zaliczyć po zapowiedziach). Po zapowiedziach na mniej niż 3 miesiące przed ślubem załatwia się sprawy w USC, bo to właśnie akt urodzenia jest ważny tylko 3 miesiące. Cytat:
|
|
#3201 |
|
Zadomowienie
|
O, pokażę i mojej, bardzo ładne te ich kolekcje
|
#3202 |
|
Zakorzenienie
|
Jojla - dobrze jak ktoś jest na bieżąco
jedyny problem w tym, że tak jak pisałyśmy jak się jakiś księciunio uprze to nic mu nie zrobisz
|
|
|
|
#3203 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ehh wkurza mnie coś takiego nieziemsko. A jak czytałam te przytoczone wcześniej historie to aż włos mi się na głowie jeżył...
|
|
#3204 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
TEMATY WYPRACOWAŃ Temat 1. Wyjaśnij symbolikę lewej i prawej strony oraz jej znaczenie dla wymowy utworu, analizując przytoczony fragment III części Dziadów Adama Mickiewicza. Zwróć uwagę na postać Nowosilcowa i postawy innych bohaterów wobec niego. PRZYKŁADOWA ODPOWIEDŹ: Plan wypracowania Wstęp (informacje przykładowe) 1. Informacje wstępne o fragmencie: - np. okoliczności powstania cz. III "Dziadów" A. Mickiewicza (po upadku powstania listopadowego w 1832 r. - tzw. "dziady drezdeńskie"); - realistyczna scena zbiorowa; - fragment ukazuje m.in. obraz społeczeństwa polskiego, carskich czynowników, rosyjskich rewolucjonistów oraz charakterystykę senatora Nowosilcowa; - charakterystyczna dla średniowiecznego moralitetu organizacja przestrzeni (lewa i prawa strona = zło i dobro); - czas i miejsce - Wilno, bal u Nowosilcowa, równolegle z przesłuchaniami filomatów 1823-1824; - ironia w prezentacji "czynowników". 2. Teza/problem: Fragmenty Sceny VIII zawierają charakterystykę kata wileńskiej młodzieży z procesu filomatów - Nowosilcowa oraz w symboliczny sposób określają różne postawy wobec niego: od narodowej zdrady i akceptacji dla działań Senatora (lewa strona) po bezwzględną krytykę i odrazę (prawa strona). Rozwinięcie (informacje przykładowe) 1. Charakterystyka Nowosilcowa, np.: - zadłużony, w trudnej sytuacji finansowej; - procesem filomatów pragnie poprawić swoją pozycję na dworze carskim; - karierowicz; - bezwzględny i surowy dla więźniów; - sprytny i przebiegły; - szarmancki wobec dam; - nieczuły na cierpienie innych; - nakazuje bezpodstawne aresztowania młodzieży (filomaci i filareci) 2. Symbolika lewej strony, np.: a) Bohaterowie to czynownicy, czyli rosyjscy urzędnicy (np. Sowietnik, Regestrator, Gubernator wraz z żonami i córkami) - lojalni wobec cara i Senatora; - pogardzają niższymi czynem (rangą); - starają się przypodobać wyższym czynem; - matki liczą na to, że ich córki spodobają się Senatorowi i na dworze carskim; - gotowe są kupczyć ich cnotą; - Starosta tłumaczy się z nieobecności na balu żony i córki; b) ocena Nowosilcowa: - próbują mu się przypodobać - zabiegają o jego względy - obawiają się jego złego humoru - chwalą jego taniec i grację 3. Symbolika prawej strony: a) Bohaterowie to młodzież polska i litewska, młodzi oficerowie rosyjscy i damy (np. Dama, Młody Człowiek, Bestużew, Pol): - gotowi do buntu; - patrioci; - zdegustowani "szelmostwem" lojalistów; - oburzeni ich zdradą; - upominają się o karę dla Nowosilcowa; - świadomi swej klęski ("Nikt się nie pomści?"); - realnie oceniają sytuację (Bestużew); - profetyzm ks. Piotra (karę Senatorowi wymierzy sam Bóg); b) ocena Nowosilcowa - obrzydzeniem napawa ich wygląd i zachowanie Nowosilcowa; - oburzeni są licznymi zbrodniami Senatora (Dama, Młody Człowiek); - dostrzegają jego dwulicowość i spryt; - gotowi do jego zabicia (Pol); - zdają sobie sprawę z bezcelowości zamachu na Senatora (Bestużew) Wnioski 1. Senator Nowosilcow jawi się w scenie VIII jako przebiegły i bezwzględny kat młodzieży. 2. Zapożyczona rodem ze średniowiecznych moralitetów organizacja przestrzeni pozwala uporządkować skomplikowane/różnorodne postawy uczestników balu wobec Nowosilcowa. 3. Realizm sceny pozwala również na ocenę społeczeństwa polskiego w I poł. XIX w. (podział na zdrajców i patriotów). 4. Wśród osób krytykujących Senatora są również prawi Rosjanie, co świadczyć może, że i oni dostrzegają "piekielny charakter" caratu. 5. Scena VIII symbolicznie ukazuje starcie sił Dobra ze Złem. 6. Podział na lewą i prawą stronę przypomina podział społeczeństwa polskiego ze sceny "Salon Warszawski" (zdrajcy - patrioci). 7. Ironiczny stosunek autora do carskiej struktury społecznej (dożywotni czyn) Przepraszam za offtop wszystkie wizazystki, ktorym ewentualnie przeszkadza wątek matury. ---------- Dopisano o 17:25 ---------- Poprzedni post napisano o 17:23 ---------- na bank ![]() PS.Ktoś ślubował w tę sobotę?
|
|
|
|
|
#3205 |
|
Zadomowienie
|
Ok, kończymy z tym
Dzięki za pomoc Tusiu, bardzo bardzo
|
#3206 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
zakładając że nie trafi się na księdza który uważa się za mądrzejszego i ważniejszego od papieża to dla wszystkich młodych jest to ważna i aktualna informacja
|
||
|
|
|
#3207 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja o nim jeszcze nie słyszałam, więc jeśli tylko znajdę to miejsce, to postaram się tam uderzyć Fajnie, że mama już ubrana i dobrze, że jest zadowolona My też już się rozglądałyśmy za kreacją dla mamy, ale popatrzymy jeszcze we Wrocławiu - u nas za dużego wyboru niestety nie ma... Tusia bidulko zaglądaj do nas, doradzaj i podpowiadaj, to czas rozłąki minie szybciej
|
|
#3208 |
|
Zakorzenienie
|
Kasioonya - tam robią buty taneczne więc powinny być wygodne...
We Wrocku mama na pewno coś znajdzie, w końcu tyle miejsc do odwiedzenia... my kupiliśmy super garnitur dla mojego Tż-ta w Magnolii chyba (dużo tam outletów), a pani w sklepie była super, na prawdę było widać, że się zna i świetnie doradza, więc jeśli jeszcze nie macie to polecam tam zajrzeć. ---------- Dopisano o 17:40 ---------- Poprzedni post napisano o 17:29 ---------- tutaj link do Kozdry http://www.kozdra.wroc.pl/ |
|
|
|
#3209 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
najpierw zamierzamy jednak pojechać do Factory, bo tam jest sklep Menbura i liczę, że może znajdziemy jakieś fajne butki w rozsądnych cenach... a jak nie, to odwiedzimy ten z tanecznymi
|
|
#3210 |
|
Zakorzenienie
|
Teraz się zastanawiam czy to nie Factory było... bardzo możliwe... czy właśnie tam jest dużo outletów?? Zapytam siostrę Tż-ta bo oni rok wcześniej kupowali tam garnitur dla jej Tż-ta i ich taty.
Sprawdziłam i wprowadziłam Cię w błąd i my kupiliśmy w Factory... o szkoda, że nie wiedziałam, że tam Menbur jest... ale w sumie ja buty już mam
Edytowane przez Malgos_12 Czas edycji: 2012-05-06 o 18:57 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ślubny wizerunek
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:15.

. Dziewczyna z filmiku ma idealnie taką jaką mam w myślach
01.09.2012

cz.III

ale dzięki
ale w tamtym roku miałam operację i byłam na miesięcznym zwolnieniu więc zmieniłam fryzjerkę i poszłam na rudy kolor