|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4921 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Rozpakowana każda mamusia czule tuli już swojego dzidziusia.Mamusie I-II 2012.
21 osób na wątku
![]() ![]() Czekam aż tatusiek zrobi mi herbate i ide się kąpać. ---------- Dopisano o 21:34 ---------- Poprzedni post napisano o 21:31 ---------- Ok zmykam pod prysznic,w tym czasie herbata mi przestygnie.I uff chwila ciszy,młody leży spokojnie. |
![]() ![]() |
![]() |
#4922 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Rozpakowana każda mamusia czule tuli już swojego dzidziusia.Mamusie I-II 2012.
Cytat:
![]() ![]() smoczek to mial może opłukany z 5 razy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4923 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() zgadzam się z pogrubionym ale spotkałam się też z opinią lekarza, żeby dziecko ( ok 5lat) kąpać raz na tydzień ![]() ![]()
![]() |
#4924 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() przy okazji: dziekuje za odp. w sprawie zezujacego oczka ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4925 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#4926 |
Zakorzenienie
|
Czy Wasi FACECI też nie odróżniają spódniczki od sukienki?!!!
![]() ![]() A ja kąpię dziecia co 2 dni ![]() ![]()
Edytowane przez *Agatek* Czas edycji: 2012-05-07 o 21:45 |
![]() ![]() |
![]() |
#4927 |
Wtajemniczenie
|
a u nas z nowości to:
Majki prze ten tydzień nauczył sie: obracać z plecków na brzuszek i z brzuszka na plecy i straszną frajde mu to sprawia ![]() umie ładnie składać rączki -do modlitwy - hahaha nauczył sie robić amen i ciągle się modli strasznie pobożny się zrobił przez ten weekend ![]() zaczął dostawać gęstą kache na noc i dłużej przespypia bo ostatnio z tymi nockami kiepsko było spał tylko po 5-6 godzinek bo dziąsła go swierzbą mało je w dzień bo mi nie dopija wypije np z 80ml i koniec albo w ogóle nie chce jeść tak jak dziś , przy każdym podaniu butli wrzask jak bym mu wrzątek podawała dopiero na wieczór po kąpieli wypił pierwszy raz 220ml rozszerzyliśmy diete o bananka uczulenia nie dostał bardzo mu zasmakowało ![]() wczoraj mu ugotowałam kompocik z jabłuszek który z chęcią pije i wypija 150ml na raz ![]() ogólnie misiek sprawował sie fantastycznie co prawda zdarzały się pobodki o 6 rano ale to już w domu tez takie były 3 razy udało mi się go do 8 przetrzymać ![]() na spacerkach drzemał ile tylko się dało budził się tylko na jedzenie , codziennie wychodząc na spacer były przygotowywane 2 butelki termos z ciepłą wodą butelka zimnej wody pieluchy i 6-7 godzinek było chodzenia ![]() liczyliśmy na lepszą pogodę nooo ale nie można mieć wszystkjiego , najważniejsze że nie padało i nie musieliśmy siedzieć w pensjonacie i sie nudzic tylko byliśmy cały czas w ruchu ![]()
![]() |
#4928 |
Zakorzenienie
|
Zapomniałam napisać najważniejszego
![]() Jestem w kuchni z teściową i się mnie pyta do czego wodę gotuję, a ja już ☠☠☠☠iki w oczach żeby coś głupiego odpowiedzieć i sypnęłam: "a ![]() ![]() ![]() Dobrze, że z nią mieszkam już 6 lat i zna mnie dobrze, to mogę se pozwolić ![]() Dobra idę umyć zęby ![]() ![]()
#4929 | |||||||||||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() co do smoczka to nie jest tak łatwo oduczyć jakby się wydawało i mało znam dzieci które same wyrzuciły ![]() ![]() Ale znam przypadek że młody w wieku 6 lat ciągnął smoki 2 bo miał na zmianę raz jeden raz drugi a mamusia Pani Pedagog twierdziła że sam się oduczy ![]() Cytat:
Cytat:
Moja Doroti 15 maja skończy 3 miesiące i też jej cały czas podtrzymuję dla pewności ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() i jeszcze w temacie kup poproś może faktycznie o skierowanie na usg brzuszka Wiem co przeżywasz i łącze się z Tobą bo u starszej córy też mieliśmy ten problem przez dwa lata tylko że u niej się zaczęło w wieku 6 miesięcy. No i pamiętaj że im dziecko starsze tym mądrzejsze i później będzie jeszcze gorzej jak się nie nauczy robić sama tych kup i będzie je po prostu zatrzymywać a wtedy masakra Ja teraz już w temacie kup jestem przewrażliwiona ![]() Cytat:
![]() przedpokój aktualnie mam na szaro-siwy ale bardziej mi się podobał na pomarańczowy Cytat:
Cytat:
![]() u mojej Dorotki był tak silny odruch ssania od początku że już w drugim tygodniu życia nauczyła się smoka i mi też przy okazji ulżyło, a u starszej Dominiki smoka dopiero nauczyła się w wieku 3 miesięcy jak pakowała paluchy do buzi i to był mój błąd że go jej dałam bo mogłam przeczekać Cytat:
![]() Cytat:
---------- Dopisano o 22:19 ---------- Poprzedni post napisano o 22:05 ---------- Cytat:
a jak wzięłam ostatnio smoka i zobaczyłam ile na nim jest kurzu to stwierdziłam że wyrodna matka jestem i zaraz go wypłukałam jednak przy drugim dziecku już się tak nie zwraca uwagi na pewne "błahe" ![]() [QUOTE=pozycja77;33965387 ale spotkałam się też z opinią lekarza, żeby dziecko ( ok 5lat) kąpać raz na tydzień ![]() ![]() też bym temu "inteligentnemu" lekarzowi kazała się kąpać raz na tydzień ![]() jak były te upały to Dorotka miała w tych fałdkach czerwoną skórę chyba odparzoną, te jej fałdy ciężko umyć więc ja sobie nie wyobrażam nie kąpać co dziennie ale każdy ma swój system jaki mu pasuje AHA i głosuję na tytuł nr 6 Peral o ile głosowanie jeszcze trwa :P A co do chrzcin to u nas trwały dwa dni bo chrzciliśmy w pierwszy dzień świąt jedzenie szykowała moja kochana mama i teściowa i zrobiły tego tyle że na drugi dzień znowu było od obiadu ale akurat u nas nie było to męczące bo mieszkamy w dużym domu a rodzinka to "sami swoi" i było ok 17 osób łącznie z nami i z 5 dzieci ---------- Dopisano o 22:22 ---------- Poprzedni post napisano o 22:19 ---------- a i teraz mi się przypomniały te gonitwy żeby skończyć wątek jak byłyśmy w ciąży a tu prosze dziś spokój i padnięte wykończone mamuśki śpią ![]() DOBRANOC Monia super że wyjazd się udał ![]()
![]() |
#4930 | |||||||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() a przy Idze objawy były bardziej nasilone, ale teraz zaczynam się zastanawiać czy u niej to była na pewno skaza...bo wtedy dietke mialam 6 miechów i już naprawde wymiękałąm, a jakoś nie wpadłam na to zeby sprawdzić czy to skaza, chyba się bałam ![]() Cytat:
![]() się nie połam za bardzo na tych tańcach ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() więc chyba zrobie tak, ze najpierw impreza a potem pójdziemy na chrzest do kościoła ![]() u nas najbliższa rodzina i chrzestni to 14 osób i robie u nas w mieszkanku-mama i teściówka pomogą mi przygotować żarełko ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() już się nauczył ![]() Cytat:
![]() aha i mi tez się spodobał tytuł nr 6 jaki zaproponowała Pear ide spać bo ledwo na oczy paCZe ![]() |
|||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#4931 |
Zakorzenienie
|
ide spać.zasiedziałam się.
![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4932 | ||
Zakorzenienie
|
dobry
![]() melduję, ze maly był łaskawy dla mamusi i dopiero wsstalismy (oczywiscie z przerwą na butlę o 5 ![]() Cytat:
dlatego własnie tez rozszerzyłam juz diete. była dwa dni marchewa dzis będzie marchewa+jabłko.... Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4933 |
Zadomowienie
|
witajcie Mamusie
![]() która wypije ze mną kawusię?? ![]() tż i Iga wyprawieni i już poszli, Majka gada do zabawek, a ja popijam kawke ![]() a dzisiaj zapowiada się całkiem ładny dzień, słonko tak mi daje po oczach, że aż musiałam spuścic rolety ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4934 |
Przyczajenie
|
Witam
![]()
#4935 |
Zakorzenienie
|
magda i ja to zrobilas ze juz nie placze??
![]() nie wydaje mi sie zeby to byly kolki, bo wyglada to na najzwyczajniejsze wymuszanie na rece, bo jak ja wezme to juz jest spokoj i cisza ![]() wczoraj dostala sok z normalnego jablka, kupy brak ![]() debridat na recepte. od dzis nie podaje nic przez kilka dni i bede kombinowac ![]() Boli mnie gardło, boli mnie głowa ![]() ![]() Posra sie w domu ![]() W ogole jak czytam, ze wasze dzieci przewracają sie na boki, trzymaja zabawki ![]() Do buzi pakuje tylko rączki, glownie lewą ![]() Edytowane przez Haniula Czas edycji: 2012-05-08 o 07:22 |
![]() ![]() |
![]() |
#4936 |
Zakorzenienie
|
jak chce być na rekach,to bierz ją na ręce
![]() ![]() Załóżmy,ze byłabyś z gatunku kobiet przylep,lubiących przytulanie,mizianie,czuł e słowka,a Twoj TZ by uznał,ze wymuszasz czułość. Roznica polega na tym,ze Ty jestes dorosła i poradziłabys z tym sobie,dziekco mzoe tylko prosić o bliskośc i płakać. aaa,i coś jeszcze,dziecko do ok 1,5 roku nie potrafi wymuszac,zwyczajnie nie ma na tyle rozwiniętego mózgu,zeby przeprowadzac tak skomplikowany proces myslowy ![]() a jak ręce bolą a opcji nosidło/chusta nie uznajesz,to mozna siedziec z dzieckiem na rekach,kłasc je na sobie,turlac się z nim ![]() Rozumiem zmęczenie,moje dziecko tez z tych wymagających ![]()
...i jest ![]() Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka. ![]() ![]() Edytowane przez stokrotka_to_ja Czas edycji: 2012-05-08 o 07:37 |
![]() ![]() |
![]() |
#4937 |
Raczkowanie
|
Łorety, ile postów wieczorem wskoczyło! Chyba dopiero popołudniu nadrobię.
A póki co głosuję na 6: "Tutaj pampers, a tam tetra - roboty przy bobasach mamy od metra" Dzisiaj szczepienie! Mam nadzieję, że Malutka dobrze zniesie. Do napisania później ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4938 |
Rozeznanie
|
witam
Ja tylko na chwileczkę z pytaniem - Bartek ma na czole kaszkowatą wysypkę jakby pod skórą no i trochę na policzkach ale to już bardziej widac.Dodam ,że karmie mm i niczego młody jeszcze nie jadł.Czym mogę to posmarowac? |
![]() ![]() |
![]() |
#4939 | ||
Zakorzenienie
|
![]() ja tak na szybko przyszłam, żeby spuścić wpier....l temu, komu trza ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Neska chociaż ktoś się zaśmiał, z tego co napisałam... ![]() Piszę do Was piszę, a w tle słyszę, jak córa se zmienia piosenki w karuzeli ![]() ![]() ![]()
![]() |
#4940 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ------------------- My juz po kawce, dzis Tz ma wolne ![]() Zaraz zbieramy sie na lowy do lumpka ![]() Miłego dnia do pozniej ![]()
![]() |
#4941 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4942 |
BAN stały
|
Dzien dobry.
My tez mielismy wczoraj dzien dziecka ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Agatek moj tez czasem tak macha lapkami ze zmieni sobie piosenke w karuzeli ![]() No i ja tez juz nie wyparzam butelek ani smoczkow, buzie moje kranowa tzn gabka mu daje po twarzy ![]() Haniula trzymam kciuki zeby to nie robienie kupy to tylko przejsciowy etap a nie cos powaznego, ale lepiej to zbadac ![]() ---------- Dopisano o 07:32 ---------- Poprzedni post napisano o 07:30 ---------- A no i moj tz nie odroznia sukienki od spodnicy I Marcel tez sie jeszcze nie przewraca ani z brzucha ani na brzuch. |
![]() ![]() |
![]() |
#4943 | ||||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() I tak zasypia sama w łóżeczku ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Trzymam kciuki za szczepienie ![]() Cytat:
![]() ----------- Witajcie ! U nas noc kiepska. O 1 pobudka na karmienie, o 3 marudzenie i herbatka o 4 marudzenie, o 5 karmienie.... masakra - jestem nie wyspana. Druga noc taka, nie mam pojęcia o co jej chodzi. Wczoraj tż kupił soczek jabłuszkowo - wiśniowy i z wodą jej dziś troszkę rozcieńczę żeby miała coś innego niż zawsze ![]() W biedronce są huggiesy 3 -99 sztuk za 39.99 zł ![]() ![]() Idę szukać coś do pokoiku mojej córy, bo remont idzie do przodu i mam nadzieje, że przed Bożym Narodzeniem będziemy już w naszym domku ![]() Miłego dnia ![]()
![]() |
#4944 |
Rozeznanie
|
Witam
![]() Jestem z Wami prawie na bieżąco, ale nie cytuję, bo czytam tylko na tel. Haniula masz rację, że martwisz się o Lenkę i jej kupki. Myślę, że to jej marudzenie może również wynikać z tego powodu a niestety lekarze to lekceważą... Pisałaś ostatnio, że nie marudzi i nie płacze jak jest noszona i że pewnie ją przyzwyczailiście do tego. Czytałam na innym wątku, że dzieci w tym wieku nie chcą być noszone na rękach, dlatego że się przyzwyczaiły ale dlatego, że lepiej widzą świat ![]() ![]() Pearl widziałam Jaśka w k. jak się śmieje i aż przy pobudce w nocy o 4.00 pokazywałam Mężulowi ![]() ![]() A ja chciałabym zapytać o rozszerzanie diety Mamy, które karmią tylko piersią. Jak to ma w końcu wyglądać? Po skończeniu 4-go miesiąca mam mu dawać kaszkę i np. raz marchewkę, potem cosik innego? Zielona jestem w tym temacie :/ Czy może najpierw dać kaszkę a po kilku dniach dopiero jakieś warzywko? Czy to można jednego dnia np. na śniadanie kaszkę, potem cyc, potem np. marchewkę, potem znowu cyc itd.? Proszę doświadczone Mamy, aby wytłumaczyły mi to łopatologicznie jak blondynce ![]() Wczoraj byłam w sklepie i widziałam te kaszki i na każdej po 4 miesiącu pisało, że są bezglutenowe. To w końcu jak to jest z tym glutenem? Niby po to mam je dawać, żeby wypróbować ten gluten a jak to mam zrobić kaszką, która go nie zawiera? Coś mi mignęło, że któraś z Was napisała, że Hipp ma kaszki z glutenem po 4 mies. Szukać takiej? Dla kogo wtedy są te bezglutenowe? Ale ze mnie ciemna masa ![]() No i głosuję za tytułem nr 6 ![]() Edytowane przez kropeczka1984 Czas edycji: 2012-05-08 o 08:49 |
![]() ![]() |
![]() |
#4945 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Na kibel tez chodze z nią na rekach, mam juz zakwasy od tego noszenia. Kazda proba odłożenia gdziekolwiek - nawet na przewijak w celu zmienienia pampersa konczy się histerycznym wyciem- bo to nie płacz, kwilenie czy coś. To jest ryk, że pies mi sie chowa po katach a mi w uszach piszczy. Łatwo sie pisze, ale siedziec z takim dzieckiem 24/h samemu i wykonywac zwykle obowiazki - typu jedzenie, czy zakupy to udręka, i jestem PEWNA ze kazda z Was byłaby na skraju wytrzymałości. Albo moze to ja jestem tylko taki mięczak. Na nosidło jest za mała, chusty sie boje, a w moim miescie nie ma czegos takiego jak lekcje wiązania. Rpzumiem ze ma taka potrzebe, nie widze nic przeciwko zeby ja spellniac, ale ona wyraznie komunikuje, ze nie wystarczy ze sie do niej przytulam leżąc, siedząc . musze chodzić, bo stanie w miejscu to tez za malo. W zwiazku z tym mam zacisnąć zeby, zywic sie jogurtami i nosic dziecko do roku albo i dłużej bo ma taka potrzebe? Nie uważam,zeby to było normalne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4946 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Igor którejś nocy tak machał łapinkami, że włąćzył sam karuzelę... myślałam, ze na zawał zejdę, bo nie wiedziałąm co się dzieje ![]() ---------- Dopisano o 09:52 ---------- Poprzedni post napisano o 09:48 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4947 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak karmisz piersia to rozszerza diete od 6 m-ca ![]() ---------- Dopisano o 07:57 ---------- Poprzedni post napisano o 07:55 ---------- Cytat:
taki ze mnie złosliwy typ widocznie,nie pisałam tego,zeby Ci dopiec przecież.... moja miała tak samo,ja byłam z nia caly tydzien sama,bo maz pracuje w delelgacji od pn-pt ,i tez chodziłam z nia do wc,i miałam zakwasy,ale tak, zywiłam się na szybko,chocby jogurtami,robiłma co było niezbedne i byłam dla niej,ok 6 m-ca mineło
![]() |
#4948 |
Zakorzenienie
|
W ogóle miałam dzisiaj koszmar... śniło mi się, że wracałam z koleżanką moim samochodem(której nie widziałam na oczy ho ho) i na zakręcie wuto wypadło z drogi na skały, daleeeko w dół... z urwiska w sumie. Ja przeżyłam, ona nie... ryczałam w tym śnie non stop, że ludzie mnie zlinczują, bo spowodowałam śmiertelny wypadek, a oni figo fago małpi gaj: było minęło, nie przejmuj się, żyj dalej
![]() ![]() mieć wypadek - groźna choroba lub poważne kłopoty wyjść szczęśliwie - poprawa bytu samochodowy - ostrzeżenie dla śniącego, który być może, w niewłaściwy sposób kieruje swoim życiem przeżyć - znajomość i obcowanie z niefrasobliwymi osobami przysporzy Ci strat lub kłopotów a chciałam dzisiaj wyjść zachustowana i się boję ![]() ![]()
#4949 | |||||||
Zadomowienie
|
dzień dobry
![]() ![]() ![]() zaraz napiszę co u N1kotynki ale w klubie ![]() pewnie polowa to podglądacze ![]() Cytat:
ja płuczę codziennie, czasem wyparzę, i nie rzadziej jak kiedyś bo w tym momencie Olek bierze go sobie do łapek, a łapki w buzi ma często i na pewno na nich znajduje się pełno różności więc cóż się stanie jak raz na czas się go umyje.... dla mnie to na takiej zasadzie jakbym nie płukała swojej szczoteczki do zębów po każdym użyciu... bleeee Cytat:
![]() ja wyparzam i jest mi z tym dobrze ![]() ![]() My też kąpiemy Olka codziennie, ja chodzę spać czysta to i dziecko powinno, zwłaszcza jeśli od ulanego mleka ma szyjkę śmierdzącą. W dzień też przemywam mu rączki ze dwa razy, codziennie rano buźkę myje i kremuję Cytat:
no i brawa dla Michałka ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() a co się stało że mama się obraziła ![]() Cytat:
![]() problem jest w tym, że nie każdy ma siły/czas na noszenie swojego dziecka przez kilka h bez przerwy, jeśli ty to lubisz i chcesz to robić, to już twoja sprawa jak do tego podchodzisz ![]() ja bym spróbowała z kremami emolium/oilatum/oillum
![]() |
#4950 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() płacz ma rozne powody i nie zawsze chodiz o ręce przeciez,ale jesli chodiz to co? zosatwić i niech placze?
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:37.