|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4291 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy XVI
Lukrecjo, pozwól że Ci coś zacytuję
ale to też do większości z Was. Absolutnie nie chcę nikogo obrzydzać ani nic, ale jak zobaczyłam ten post na wizażu to aż sobie zapisałam jako plik i mam na pulpicie w razie gdyby mnie naszła chętka na 'cudowny' jogurcik nie pamiętam kto to pisał :<Cytat:
nie wiem jak Was, ale mnie zamuliło od samego czytania. chyba za dużo czasu spędzam na wizażu hauuu bardzo lubię Twoje jadłospisy
|
|
|
#4292 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#4293 |
|
BAN stały
|
ja jogurtow owocowych nie jadam, moj owszem, za to lubie fantasje z czekolada albo jakimis chrupkami. dania tez nie jadam.
nie to ze maja owady w srodku ale nie preferuje ich wole sobie zmiksowac owoce z jogurtem np truskawki. ale skosztowalam tutejsze smoothie z pomaranczy i bananow, dwoch doroslych mezczyzn wypilo i chcialo wiecej. sonnewampire nie licze kcal ale moja owsianka jest na poziomie srednio 450 kcal (5 lyzek ma 190, czasem dam 6, szklanka mleka 100/120? albo 0,2 albo 0,25 2%, + banan przynajmniej, czasem lyzeczk gorzkiego lub slodkiego kakao; czasem dam garsc rodzynek, kilka suszonych sliwek, kiwi lub truskawki w roznym miksie dodatki) II sniadanie do ok 400? i kolacja ciut mniej moze 250? + obiad ktory jest wielka X, bo jest zalezny od lodowki, zamrazalki i pomyslu moge cos zanizyc moge coz zawyzyc, jeden skladnik tu, drugi tam zmieniony i juz sie zmienia ppm wynosi mi ok 1800 nie schodze z kg tak ladnie ze co tydzien widze 1 kg mniej, mysle ze woda mi sie zatrzymuje tez, cwicze co puchne i miesnie waza? dostalam dzis od urologa tabletki odwadniajace, mam przyjmowac co kilka dni jak poczuje puchniecie ale mam ladniejsze cialo bo cwicze mimo minimalnego spadku musze tez uwzglednic grzechy, tu obiad u tesciowej, za 3 dni grill i kielbaski i salatki z majonezem (zaprosili mnie wiec nie mialam wyboru) |
|
|
|
#4294 | |
|
Wtajemniczenie
|
to ja się przyłączę do katowania jogobelli i przedstawię wam
CUKIER WANILINOWY Cytat:
i obrazek
Mówienie ludziom „nie” jest wspaniałą rzeczą, jest to część przebudzenia. I zrozum, to nie jest egoizm. Egoizmem jest wymaganie od innych, by żyli życiem, które akurat tobie wydaje się najwłaściwsze. To jest egoizm. Żyć swoim życiem nie jest egoizmem. Anthony de Mello kocham Cię życie! Edytowane przez Dekas Czas edycji: 2012-05-07 o 23:12 |
|
|
|
|
#4295 |
|
Zakorzenienie
|
o matko, to sobie zjadłam dziś jogobellę...
![]() Dzięki dziewczyny, jesteście nieocenione ![]() Dopytam jeszcze, który naturalny jogurt najlepszy? Ten z Danone jest ok? Bo jadam go dość często... |
|
|
|
#4296 |
|
Zadomowienie
|
Ogólnie Danone to sam cukier, unikam produktów tej marki jak ognia.
|
|
|
|
#4297 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
|
|
|
|
|
#4298 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4299 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4300 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Po za tym jogurty jako takie zawierają strasznie mało białka, lepiej wszamać coś innego - moje ostatnie odkrycie, serek chudy 0% tł. z Maluty, ma w 100g 1g mniej węgli i 2 razy więcej białka niż ten naturalny Danone
|
|
|
|
|
#4301 |
|
Zadomowienie
|
Moje R:
Ś: 2 kawałki dużego chleba razowego owalnego z margaryną benecoll lekką, szynką drobiową i rzodkiewką; 1 pomidorek; kawa zbożowa inka z błonnikiem i mlekiem; centrum materna IIŚ: kefir naturalny duży 400g; 1 jabłko też duże czerwoniutkie i soczyściutkie ![]() O: zupa pieczarkowa niezabielana z makaronem(świederki darum pełnoziarniste)i z piersią kurczaka pomiędzy: kawa naturalna z mlekiem K: miska sałatki: sałata, rzodkiewki, pomidory, ogórek świeży, ogórek konserwowy, trochę groszku konserwowego, starta marchewka, plastry wędzonego łososia) dodałybyście dodatkowo oliwę oceniłby ktoś moją R?
Świat nie jest taki zły ![]() Turcja Alanya- 2007 Tunezja Sousse- 2008 Egipt Hurghada- 2009 Turcja Marmaris- 2010 Grecja Rodos Egipt Sharm el sheikh- 2011 Izrael Jerozolima i Betlejem Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012 Grecja Kreta 2013- ? |
|
|
|
#4302 |
|
Raczkowanie
|
moje R/ nieśmiało w stronę U
1. Grejfrut+ wielka kromka razowego z serkiem topionym rzodkiewką, ogórkiem i szczypiorkiem + parówka jedynka z musztardką + kawa 2. butelka soku pomidorowego + jogurt wiśniowy z otrębami owsianymi i gryczanymi (50g otrąb) 3. pierś z kury zapiekana ze szpinakiem 4. omlet z dwóch jaj + trochę jogurtu naturalnego z dżem truskawkowym na wierzch+ kawa 5. wieśniak z warzywkami |
|
|
|
#4303 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, co powiecie na takie R na dzis?
![]() 1. owsianka z suszonymi owocami, zurawina, pestkami, orzechami, zielona herbata z cytryna, kawa z mlekiem i mala lyzeczka cukru. 2. serek wiejski light (zapomnialam wziac do niego warzywek pokrojonych ) i jablko, zielona herbata3. salatka z ciecierzycy gotowanej i pieczonej i marynowanej papryki, z cebulka, natka i winegretem (to w pracy), herbata zielona z mango 4. garsc orzechow roznych 5. pozna kolacja (po 21ej) kawalki z ogona morszczuka, gotowane z dodatkiem oliwy z oliwek, czosnku, natki pietruszki i zielonego groszku + salatka z mieszanki salat, cebulki i pomidorkam, melissa co do ruchu to malo: w sumie moze ze 4 km spaceru szybkiego.
"There is a crack in everything, that´s how the light gets in." Edytowane przez monita01 Czas edycji: 2012-05-08 o 09:10 |
|
|
|
#4304 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co do barwnika z robaczków to na początku też mnie to obrzydzało. Potem jednak doszłam dow niosku, że jest to przynajmniej naturalne i wolę zmielone robaczki od syntetycznych barwników ![]() I zaapaluję do rozsądku ludzi: Dziewczyny nie zastanawiajcie się tak nad tym wszystkim bo wpadniecie w pułapkę: wszystko jest niezdrowe. Ja od kiedy obejrzałam duzo odcinków "wiem co jem" popadłam w paranoję Nie jem tego, tamtego, to niezdrowe, to przetworzone. Problem polega na tym, że jak człowiek zacznie się wgłębiać to się okaże że powinien mieć własne pole, nawozić je gnojówką od zwierzątk karmionych tylko naturalną karmą i jesc to co na polu urosnie. Broń boże mleko , nawet z krowiego cyca, bo przecież niezdrowe. Trzeba samelu robić sery Oczywiscie owoce tylko sezonowe i lokalne. banany i cytrusy broń boże!Więc jeżeli ktos nie wpiernicza tych jogurtów po kilka dziennie to niech zje raz na jakis czas i się nad tym lepiej nie zastanawia ![]() Gorszy wpływ na nasze zdrowie ma choćby zażywanie aspiryny (którą pewnie większosc z nas bierze nie zastanawiając się nad koncekwencjami) niż smakowy jogurcik raz na jakis czas
|
|
|
|
|
#4305 |
|
Raczkowanie
|
Hej. Wstawiam moją R zaplanowaną na dziś
I: jajecznica z 2 jajek bez tłuszczu, 2 kromki grahama z tostera posmarowane grubą warstwą bielucha naturalnego z plasterkami rzodkiewki II: szklanka kefiru żurawinowego ( niby 0% tłuszczu, tj. 0.05, 12.9 węgli, 3.4 białka w 100g - teraz widzę, że trochę za dużo w nim węgli no ale już trudno)III: filet z kurczaka smażony bez tłuszczu, 1/2 woreczka brązowego ryżu, surówka z sałaty lodowej i rzodkiewek IV: lekki wiejski z 1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym i pomidorem & woda, kawa, czerwona herbata Myślicie, że dobrze skomponowany?
|
|
|
|
#4306 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4307 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
. Dodałabym tylko na Twoim miejscu jakieś białko do posiłku nr 4. Poza tym, jeśli nie przesadzisz z ilością orzechów, które są zdrowe, jednak nieprzyzwoicie kaloryczne, to będzie ładnie .
|
|
|
|
|
#4308 |
|
Zakorzenienie
|
Blisfull co do Twojego jadlospisu: ja mysle, ze ok. Dorzucilabym jedynie owoc do drugiego sniadania, do pierwszego tez bys mogla
![]() Jezeli chodzi o mnie, to ten czwarty posilek jem w pociagu i nie bardzo mam pole manewru, niestety.
"There is a crack in everything, that´s how the light gets in." Edytowane przez monita01 Czas edycji: 2012-05-08 o 11:23 |
|
|
|
#4309 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4310 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#4311 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Świat nie jest taki zły ![]() Turcja Alanya- 2007 Tunezja Sousse- 2008 Egipt Hurghada- 2009 Turcja Marmaris- 2010 Grecja Rodos Egipt Sharm el sheikh- 2011 Izrael Jerozolima i Betlejem Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012 Grecja Kreta 2013- ? |
|
|
|
|
#4312 |
|
Zakorzenienie
|
Chciałam się zapytać czy było ok?
Wczorajszy, w stronę U. Wstałam po 12 , posiłki były w sumie co 2h dlatego mniejsze:1. owsianka na mleku (duża) +kakao+cynamon, po: duży czerwony grejfrut 2. sałatka: sałata masłowa, lodowa, dwa pomidory, papryka czerwona, szczypiorek, musztarda francuska + opakowanie 100g wędzonego łososia 3. serek homo nat. na oko ok.200g ( z dużego pojemnika ) + porządna garść orzechów laskowych 4. 1/2 wędzonej makreli, sałaty, pomidor, papryka, marchewka, dymka 5. ( niecałą godzinkę przed snem) : pół kostki twarogu półtłustego ze szczypiorkiem, dymką, bazylią, oregano + warzywa: sałata, pomidor,papryka ruchu kompletnie zero, cały dzień przed kompem do picia plusz, woda, herbaty przeróżne ze 2 lub 3 kawy z mlekiem niech ktoś spojrzy dwójka robi za obiad, bo wczoraj jakoś tak wyszło bez normalnego obiadu, dziś nadrobię
|
|
|
|
#4313 |
|
Rozeznanie
|
Wczorajsze P:
I. Grahamka: - z masłem, camembertem, pomidorem i szczypiorkiem - z masłem, twarożkiem i konfiturą Jogurt naturalny zmiksowany z bananem, kakao i miodem II. Owsianka z pięciu łyżek na mleku z jabłkiem, migdałami, rodzynkami, suszonymi morelami i daktylami; kawa z mlekiem, dwa paski czekolady. III.Krupnik z ziemniakami, kaszą i warzywami; Dwa naleśniki ze szpinakiem i fetą; szklanka soku z czarnej porzeczki IV. Dwa kawały sernika z brzoskwiniami, nutridrink czekoladowy; paczka sezamków. V. Jajecznica z trzech jaj z pomidorem i cebulką; długi paluch wieloziarnisty z masłem; parę rzodkiewek budyń waniliowy z wkruszonymi herbatnikami
|
#4314 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Śniadanie jest ok, tylko jakoś nie jestem przekonana do tej margaryny, ale myślę, że jest do zaakceptowania. Sporo tego kefiru, całe opakowanie, ja np. pijam około szklanki, jak już mam na niego ochotę. Obiad i kolacja wyglądają na zdrowe i smaczne. Jednak brakuje mi jakiegoś mini posiłku pomiędzy obiadem a kolacją, np. w postaci białka, albo tłusczu + białka. No chyba, że odstęp czasowy pomiędzy ostatnimi posiłkami był niewielki i nie byłaś/ nie będziesz głodna. ![]() ---------- Dopisano o 12:40 ---------- Poprzedni post napisano o 12:35 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#4315 |
|
BAN stały
|
wczoraj znow mialam napad
doradzcie co robic,zeby nie miec napadow wieczorem ? waga mi skoczyla przez to
|
|
|
|
#4316 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
k. 7: 30, 11, 14 , 17- kawa, 19?spać 22ga.00, głód trochę odczuwam, ale ja muszę zdyscyplinowć psychikę i żołądek. przytyłam 26 kg. i żołądek mam rozepchany, ciągle bym mogła jeść i nie byłoby w tym jeszcze nic złego, gdyby waga w końcu się zatrzymała, a ona dzień za dniem szła w górę.
|
|
|
|
#4317 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#4318 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pisz takie rzeczy: TU: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=500898 TU: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=399103 lub TU: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=326079 bo ja i zapewne duze grono uzytkowniczek NIE MAMY OCHOTY TEGO CZYTAĆ.
|
|
|
#4319 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4320 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przetsań. Powinnaś sie cieszyć musisz przytyć. I nie dziw się że masz czasem wilczy apetyt i takie zachcianki. Nie jes normlanych posiłków. Twój organzim błaga Cię o jedzenie którego ty mu nie dajesz---------- Dopisano o 13:07 ---------- Poprzedni post napisano o 13:06 ---------- Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:25.

ale to też do większości z Was. Absolutnie nie chcę nikogo obrzydzać ani nic, ale jak zobaczyłam ten post na wizażu to aż sobie zapisałam jako plik i mam na pulpicie w razie gdyby mnie naszła chętka na 'cudowny' jogurcik
nie pamiętam kto to pisał :<

Po za tym jogurty jako takie zawierają strasznie mało białka, lepiej wszamać coś innego - moje ostatnie odkrycie, serek chudy 0% tł. z Maluty, ma w 100g 1g mniej węgli i 2 razy więcej białka niż ten naturalny Danone 

) i jablko, zielona herbata
no ale już trudno)
k. 7: 30, 11, 14 , 17- kawa, 19?spać 22ga.00, głód trochę odczuwam, ale ja muszę zdyscyplinowć psychikę i żołądek. przytyłam 26 kg. i żołądek mam rozepchany, ciągle bym mogła jeść i nie byłoby w tym jeszcze nic złego, gdyby waga w końcu się zatrzymała, a ona dzień za dniem szła w górę.
Przetsań. Powinnaś sie cieszyć musisz przytyć. I nie dziw się że masz czasem wilczy apetyt i takie zachcianki. Nie jes normlanych posiłków. Twój organzim błaga Cię o jedzenie którego ty mu nie dajesz