Nasze Codzienne Jadłospisy XVI - Strona 144 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-05-07, 22:07   #4291
Bellamy
Zadomowienie

Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy XVI

Lukrecjo, pozwól że Ci coś zacytuję ale to też do większości z Was. Absolutnie nie chcę nikogo obrzydzać ani nic, ale jak zobaczyłam ten post na wizażu to aż sobie zapisałam jako plik i mam na pulpicie w razie gdyby mnie naszła chętka na 'cudowny' jogurcik nie pamiętam kto to pisał :<

Cytat:
wszelkie jogobelle i inne jogurty owocowe a raczej najczęściej 'o smaku owocowym' nie są polecane na redukcji. nie dość, że zaliczają się do niepożądanych na redukcji węglowodanów prostych, to jeszcze są słodzone syropem glukozowo-fruktozowym, a owoców w sobie mają naprawdę niewiele - piękny różowy kolor w jogurtach truskawkowych, malinowych czy poziomkowych zawdzięczamy koszenili - czerwonemu barwnikowi z wysuszonych, zmielonych owadów. jednym słowem taki jogurt to sam cukier i chemia. o wiele lepiej i zdrowiej jest kupić dobry jogurt naturalny (bez mleka w proszku w składzie) i wkroić do niego owoce i zmiksować w blenderze.
+ do tego polecam kostki lodu i wyjdzie Ci pyszny sorbecik nie wiem jak Was, ale mnie zamuliło od samego czytania. chyba za dużo czasu spędzam na wizażu

hauuu bardzo lubię Twoje jadłospisy
Stary 2012-05-07, 22:27   #4292
tapetka22
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Bellamy Pokaż wiadomość
Lukrecjo, pozwól że Ci coś zacytuję ale to też do większości z Was. Absolutnie nie chcę nikogo obrzydzać ani nic, ale jak zobaczyłam ten post na wizażu to aż sobie zapisałam jako plik i mam na pulpicie w razie gdyby mnie naszła chętka na 'cudowny' jogurcik nie pamiętam kto to pisał :<

+ do tego polecam kostki lodu i wyjdzie Ci pyszny sorbecik nie wiem jak Was, ale mnie zamuliło od samego czytania. chyba za dużo czasu spędzam na wizażu

bellamy,ja po obejrzeniu wiem co jem też zupełnie innym okiem patrze na jogobelle itp
Stary 2012-05-07, 22:54   #4293
agusiamyszka
BAN stały

ja jogurtow owocowych nie jadam, moj owszem, za to lubie fantasje z czekolada albo jakimis chrupkami. dania tez nie jadam.

nie to ze maja owady w srodku ale nie preferuje ich

wole sobie zmiksowac owoce z jogurtem np truskawki.
ale skosztowalam tutejsze smoothie z pomaranczy i bananow, dwoch doroslych mezczyzn wypilo i chcialo wiecej.

sonnewampire nie licze kcal ale moja owsianka jest na poziomie srednio 450 kcal (5 lyzek ma 190, czasem dam 6, szklanka mleka 100/120? albo 0,2 albo 0,25 2%, + banan przynajmniej, czasem lyzeczk gorzkiego lub slodkiego kakao; czasem dam garsc rodzynek, kilka suszonych sliwek, kiwi lub truskawki w roznym miksie dodatki)
II sniadanie do ok 400? i kolacja ciut mniej moze 250? + obiad ktory jest wielka X, bo jest zalezny od lodowki, zamrazalki i pomyslu

moge cos zanizyc moge coz zawyzyc, jeden skladnik tu, drugi tam zmieniony i juz sie zmienia

ppm wynosi mi ok 1800
nie schodze z kg tak ladnie ze co tydzien widze 1 kg mniej, mysle ze woda mi sie zatrzymuje tez, cwicze co puchne i miesnie waza? dostalam dzis od urologa tabletki odwadniajace, mam przyjmowac co kilka dni jak poczuje puchniecie
ale mam ladniejsze cialo bo cwicze mimo minimalnego spadku
musze tez uwzglednic grzechy, tu obiad u tesciowej, za 3 dni grill i kielbaski i salatki z majonezem (zaprosili mnie wiec nie mialam wyboru)
agusiamyszka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-07, 23:08   #4294
Dekas
Wtajemniczenie

GG do Dekas

to ja się przyłączę do katowania jogobelli i przedstawię wam

CUKIER WANILINOWY

Cytat:
Na początku przeczytaj proszę jeszcze raz tytuł tego artykułu. Nic nie wzbudziło twoich podejrzeń? Otwórz umysł i jeszcze raz przeliteruj cukier wanilinowy. Trafiło?

Powinno byc tam waniliowy zamiast wanilinowy, prawda?

Otóż, niestety nie popełniłem literówki. Co gorsze, to Ty się mylisz, używając nazwy waniliowy. Jak posiadasz paczkę w domu to skocz i zobacz opakowanie. Jak byk - wanilinowy..

Dlaczego więc wszyscy czytają błędnie?

Bo tak sie utarło. Częściowo winę za to ponoszą nasze synapsy. Jeżeli pierwzsa i osatnia lietra jset na dobrym miejscu to zwykle czytamy poprawnie mimo bałaganu w środkowej części wyrazu. I - jak pokazuje przykład z cukrem wanilinowym - rzadko zauważamy takie błędy.

Cukier wanilinowy tak naprawdę jest chemiczną podróbką waniliowego. Pachnie bardzo podobnie, podobno mniej intensywnie niz prawdziwy waniliowy, ale wystarcza do wypieków.

Za Wikipedią: cukier wanilinowy zawiera wanilinę, czyli substancję otrzymywaną z etylowaniliny.

Ciekawe informacje znajdziemy także pod hasłem wanilina:

U osób wrażliwych może wywołać podrażnienia skóry, egzemę, zmiany pigmentacji i kontaktowe zapalenie skóry. Znajduje się w rejestrze NIH niebezpiecznych związków chemicznych.

W 2006 roku grupa japońskich badaczy kierowana przez Mayu Yamamoto opublikowała informacje o możliwości wyizolowania waniliny z kału krowiego. Wytwarzanie tego związku tą metodą jest tańsze, niż pozyskiwanie go z wanilii[1]. Odkrycie to przyniosło Mayu Yamamoto nagrodę Ig Nobla w roku 2007, a z okazji ceremonii rozdania nagród jedna z lodziarni w Cambridge wprowadziła do menu, jako jednorazową ciekawostkę, lody waniliowe o nazwie Yum-A-Moto Vanilla Twist zawierające wanilinę uzyskaną z krowiego kału.

Głównym powodem wyparcia cukru waniliowego z kuchni są wysokie koszty jej produkcji. Jednak cukier taki możesz łatwo samemu przyrządzić w domu - wystarczy zwykły cukier i kilka lasek wanilii zamknięte szczelnie w słoiku. Po kilku dniach oryginalny aromat waniliowy przejdzie na cukier.
Więcej tutaj

i obrazek
Mówienie ludziom „nie” jest wspaniałą rzeczą, jest to część przebudzenia. I zrozum, to nie jest egoizm. Egoizmem jest wymaganie od innych, by żyli życiem, które akurat tobie wydaje się najwłaściwsze. To jest egoizm. Żyć swoim życiem nie jest egoizmem.

Anthony de Mello

kocham Cię życie!

Edytowane przez Dekas
Czas edycji: 2012-05-07 o 23:12
Dekas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-08, 00:02   #4295
lukrecja222
Zakorzenienie

o matko, to sobie zjadłam dziś jogobellę...
Dzięki dziewczyny, jesteście nieocenione

Dopytam jeszcze, który naturalny jogurt najlepszy? Ten z Danone jest ok? Bo jadam go dość często...
lukrecja222 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-08, 00:05   #4296
uroczysko
Zadomowienie

Ogólnie Danone to sam cukier, unikam produktów tej marki jak ognia.
uroczysko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-08, 00:09   #4297
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dekas Pokaż wiadomość
to ja się przyłączę do katowania jogobelli i przedstawię wam

CUKIER WANILINOWY

Więcej tutaj

i obrazek
teczowa dlolinka 21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-08, 00:48   #4298
lukrecja222
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez uroczysko Pokaż wiadomość
Ogólnie Danone to sam cukier, unikam produktów tej marki jak ognia.
ale Danone naturalny nie ma cukru. Nie wiem tylko czy nie ma jeszcze czegoś niedobrego...
Stary 2012-05-08, 06:29   #4299
fioleciasto
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dirtysoul Pokaż wiadomość
P:

Śniadanie:
2 kromki chleba typu pumpernikiel;
jedna z serkiem Philadelphia, ogórkiem zielonym, rzodkiewką
druga z serkiem z ziołami Mlekovita ogórkiem ziel, rzodkiewką

Drugie Śniadanie:
kromka chleba pumpernikiel z plasterkiem szynki sapiechy i ogórkiem zielonym

Obiad: chochla zupy pieczarkowej z kaszą, ale nie na gęsto
prawdopodobnie naleśnik z prażonymi jabłkami

Podwieczorek: serek wiejski Piątnica 200g z pół łyżeczki miodu

Kolacja: sałatka: piers z kurczaka 100g pokrojona w kosteczki, ogórek zielony, rzodkiewki, sałata lodowa, papryka, oliwki, przyprawy
to jest R a nie P

Najszczęśliwsza na świecie podwójna mama

2021 :82
2022 :26
fioleciasto jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-08, 06:58   #4300
uroczysko
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lukrecja222 Pokaż wiadomość
ale Danone naturalny nie ma cukru. Nie wiem tylko czy nie ma jeszcze czegoś niedobrego...
Ja tam im nie wierzę Po za tym jogurty jako takie zawierają strasznie mało białka, lepiej wszamać coś innego - moje ostatnie odkrycie, serek chudy 0% tł. z Maluty, ma w 100g 1g mniej węgli i 2 razy więcej białka niż ten naturalny Danone
Stary 2012-05-08, 08:26   #4301
mpati86
Zadomowienie

Moje R:
Ś: 2 kawałki dużego chleba razowego owalnego z margaryną benecoll lekką, szynką drobiową i rzodkiewką; 1 pomidorek; kawa zbożowa inka z błonnikiem i mlekiem; centrum materna
IIŚ: kefir naturalny duży 400g; 1 jabłko też duże czerwoniutkie i soczyściutkie
O: zupa pieczarkowa niezabielana z makaronem(świederki darum pełnoziarniste)i z piersią kurczaka
pomiędzy: kawa naturalna z mlekiem
K: miska sałatki: sałata, rzodkiewki, pomidory, ogórek świeży, ogórek konserwowy, trochę groszku konserwowego, starta marchewka, plastry wędzonego łososia) dodałybyście dodatkowo oliwę

oceniłby ktoś moją R?
Egipt Hurghada- 2009
Turcja Marmaris- 2010
Grecja Rodos
Egipt Sharm el sheikh- 2011
Izrael Jerozolima i Betlejem
Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012
Grecja Kreta
2013- ?

mpati86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-08, 08:48   #4302
nielukrowanypiernik
Raczkowanie

moje R/ nieśmiało w stronę U
1. Grejfrut+ wielka kromka razowego z serkiem topionym rzodkiewką, ogórkiem i szczypiorkiem + parówka jedynka z musztardką + kawa
2. butelka soku pomidorowego + jogurt wiśniowy z otrębami owsianymi i gryczanymi (50g otrąb)
3. pierś z kury zapiekana ze szpinakiem
4. omlet z dwóch jaj + trochę jogurtu naturalnego z dżem truskawkowym na wierzch+ kawa
5. wieśniak z warzywkami
nielukrowanypiernik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-08, 09:07   #4303
monita01
Zakorzenienie

Dziewczyny, co powiecie na takie R na dzis?

1. owsianka z suszonymi owocami, zurawina, pestkami, orzechami, zielona herbata z cytryna, kawa z mlekiem i mala lyzeczka cukru.

2. serek wiejski light (zapomnialam wziac do niego warzywek pokrojonych ) i jablko, zielona herbata

3. salatka z ciecierzycy gotowanej i pieczonej i marynowanej papryki, z cebulka, natka i winegretem (to w pracy), herbata zielona z mango

4. garsc orzechow roznych

5. pozna kolacja (po 21ej) kawalki z ogona morszczuka, gotowane z dodatkiem oliwy z oliwek, czosnku, natki pietruszki i zielonego groszku + salatka z mieszanki salat, cebulki i pomidorkam, melissa

co do ruchu to malo: w sumie moze ze 4 km spaceru szybkiego.

Edytowane przez monita01
Czas edycji: 2012-05-08 o 09:10
monita01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-08, 09:36   #4304
hauuu
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Bellamy Pokaż wiadomość

Dziękuję

Co do barwnika z robaczków to na początku też mnie to obrzydzało. Potem jednak doszłam dow niosku, że jest to przynajmniej naturalne i wolę zmielone robaczki od syntetycznych barwników

I zaapaluję do rozsądku ludzi:
Dziewczyny nie zastanawiajcie się tak nad tym wszystkim bo wpadniecie w pułapkę: wszystko jest niezdrowe. Ja od kiedy obejrzałam duzo odcinków "wiem co jem" popadłam w paranoję Nie jem tego, tamtego, to niezdrowe, to przetworzone. Problem polega na tym, że jak człowiek zacznie się wgłębiać to się okaże że powinien mieć własne pole, nawozić je gnojówką od zwierzątk karmionych tylko naturalną karmą i jesc to co na polu urosnie. Broń boże mleko , nawet z krowiego cyca, bo przecież niezdrowe. Trzeba samelu robić sery Oczywiscie owoce tylko sezonowe i lokalne. banany i cytrusy broń boże!

Więc jeżeli ktos nie wpiernicza tych jogurtów po kilka dziennie to niech zje raz na jakis czas i się nad tym lepiej nie zastanawia

Gorszy wpływ na nasze zdrowie ma choćby zażywanie aspiryny (którą pewnie większosc z nas bierze nie zastanawiając się nad koncekwencjami) niż smakowy jogurcik raz na jakis czas
hauuu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-08, 11:07   #4305
blissful
Raczkowanie

Hej. Wstawiam moją R zaplanowaną na dziś

I: jajecznica z 2 jajek bez tłuszczu, 2 kromki grahama z tostera posmarowane grubą warstwą bielucha naturalnego z plasterkami rzodkiewki

II: szklanka kefiru żurawinowego ( niby 0% tłuszczu, tj. 0.05, 12.9 węgli, 3.4 białka w 100g - teraz widzę, że trochę za dużo w nim węgli no ale już trudno)

III: filet z kurczaka smażony bez tłuszczu, 1/2 woreczka brązowego ryżu, surówka z sałaty lodowej i rzodkiewek

IV: lekki wiejski z 1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym i pomidorem

& woda, kawa, czerwona herbata

Myślicie, że dobrze skomponowany?
blissful jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-08, 11:12   #4306
lukrecja222
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez uroczysko Pokaż wiadomość
Ja tam im nie wierzę Po za tym jogurty jako takie zawierają strasznie mało białka, lepiej wszamać coś innego - moje ostatnie odkrycie, serek chudy 0% tł. z Maluty, ma w 100g 1g mniej węgli i 2 razy więcej białka niż ten naturalny Danone
pewnie lepiej, ale ja przyzwyczaiłam się do takiego jogurtu z musli i jabłkiem lub bananem i nie chcę zastępować tego czymś innym. Jaki w takim razie jogurt naturalny polecacie?
Stary 2012-05-08, 11:12   #4307
blissful
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez monita01 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, co powiecie na takie R na dzis?

1. owsianka z suszonymi owocami, zurawina, pestkami, orzechami, zielona herbata z cytryna, kawa z mlekiem i mala lyzeczka cukru.

2. serek wiejski light (zapomnialam wziac do niego warzywek pokrojonych ) i jablko, zielona herbata

3. salatka z ciecierzycy gotowanej i pieczonej i marynowanej papryki, z cebulka, natka i winegretem (to w pracy), herbata zielona z mango

4. garsc orzechow roznych

5. pozna kolacja (po 21ej) kawalki z ogona morszczuka, gotowane z dodatkiem oliwy z oliwek, czosnku, natki pietruszki i zielonego groszku + salatka z mieszanki salat, cebulki i pomidorkam, melissa

co do ruchu to malo: w sumie moze ze 4 km spaceru szybkiego.
Moim zdaniem fajnie się prezentuje . Dodałabym tylko na Twoim miejscu jakieś białko do posiłku nr 4. Poza tym, jeśli nie przesadzisz z ilością orzechów, które są zdrowe, jednak nieprzyzwoicie kaloryczne, to będzie ładnie .
Stary 2012-05-08, 11:17   #4308
monita01
Zakorzenienie

Blisfull co do Twojego jadlospisu: ja mysle, ze ok. Dorzucilabym jedynie owoc do drugiego sniadania, do pierwszego tez bys mogla

Jezeli chodzi o mnie, to ten czwarty posilek jem w pociagu i nie bardzo mam pole manewru, niestety.

Edytowane przez monita01
Czas edycji: 2012-05-08 o 11:23
monita01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-08, 11:19   #4309
uroczysko
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lukrecja222 Pokaż wiadomość
pewnie lepiej, ale ja przyzwyczaiłam się do takiego jogurtu z musli i jabłkiem lub bananem i nie chcę zastępować tego czymś innym. Jaki w takim razie jogurt naturalny polecacie?
Ja sobie rozrzedzam troche ten serek (łyżką jogurtu), żeby nie był taki gęsty i jem dokładnie z takimi samymi dodatkami jak Ty
Stary 2012-05-08, 11:22   #4310
blissful
Raczkowanie

Cytat:
Blisfull, ja mysle, ze ok. Dorzucilabym jedynie owoc do drugiego sniadania, do pierwszego tez bys mogla

No właśnie, o owocu już nie pomyślałam. Może się skuszę na jakieś jabłko albo na winogrona po tym kefirze ( a btw. bardzo dobry był )
Stary 2012-05-08, 11:32   #4311
mpati86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mpati86 Pokaż wiadomość
Moje R:
Ś: 2 kawałki dużego chleba razowego owalnego z margaryną benecoll lekką, szynką drobiową i rzodkiewką; 1 pomidorek; kawa zbożowa inka z błonnikiem i mlekiem; centrum materna
O: zupa pieczarkowa niezabielana z makaronem(świederki darum pełnoziarniste)i z piersią kurczaka
K: miska sałatki: sałata, rzodkiewki, pomidory, ogórek świeży, ogórek konserwowy, trochę groszku konserwowego, starta marchewka, plastry wędzonego łososia) dodałybyście dodatkowo oliwę

oceniłby ktoś moją R?
Egipt Hurghada- 2009
Turcja Marmaris- 2010
Grecja Rodos
Grecja Kreta
2013- ?

Stary 2012-05-08, 11:58   #4312
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Chciałam się zapytać czy było ok?
Wczorajszy, w stronę U.
Wstałam po 12, posiłki były w sumie co 2h dlatego mniejsze:
1. owsianka na mleku (duża) +kakao+cynamon, po: duży czerwony grejfrut
2. sałatka: sałata masłowa, lodowa, dwa pomidory, papryka czerwona, szczypiorek, musztarda francuska + opakowanie 100g wędzonego łososia
3. serek homo nat. na oko ok.200g ( z dużego pojemnika ) + porządna garść orzechów laskowych
4. 1/2 wędzonej makreli, sałaty, pomidor, papryka, marchewka, dymka
5. ( niecałą godzinkę przed snem) : pół kostki twarogu półtłustego ze szczypiorkiem, dymką, bazylią, oregano + warzywa: sałata, pomidor,papryka

ruchu kompletnie zero, cały dzień przed kompem
do picia plusz, woda, herbaty przeróżne ze 2 lub 3 kawy z mlekiem
niech ktoś spojrzy
dwójka robi za obiad, bo wczoraj jakoś tak wyszło bez normalnego obiadu, dziś nadrobię
teczowa dlolinka 21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-08, 12:22   #4313
Jorelia
Rozeznanie

Wczorajsze P:

I. Grahamka:
- z masłem, camembertem, pomidorem i szczypiorkiem
- z masłem, twarożkiem i konfiturą
Jogurt naturalny zmiksowany z bananem, kakao i miodem

II. Owsianka z pięciu łyżek na mleku z jabłkiem, migdałami, rodzynkami, suszonymi morelami i daktylami;
kawa z mlekiem, dwa paski czekolady.

III.Krupnik z ziemniakami, kaszą i warzywami;
Dwa naleśniki ze szpinakiem i fetą; szklanka soku z czarnej porzeczki

IV. Dwa kawały sernika z brzoskwiniami, nutridrink czekoladowy;
paczka sezamków.

V. Jajecznica z trzech jaj z pomidorem i cebulką;
długi paluch wieloziarnisty z masłem; parę rzodkiewek

budyń waniliowy z wkruszonymi herbatnikami

Miłość, sen i śmierć nadchodzą pomału;
Schwyć mnie za włosy i mocno pocałuj...
Jorelia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-08, 12:40   #4314
blissful
Raczkowanie

Cytat:
Moje R:

oceniłby ktoś moją R?
Według mnie jest w porządku, ale moja ocena nie jest profesjonalna, gdyż opiera się tylko na subiektywnych doświadczeniach i na tym, co zdołałam się dowiedzieć.
Śniadanie jest ok, tylko jakoś nie jestem przekonana do tej margaryny, ale myślę, że jest do zaakceptowania. Sporo tego kefiru, całe opakowanie, ja np. pijam około szklanki, jak już mam na niego ochotę. Obiad i kolacja wyglądają na zdrowe i smaczne. Jednak brakuje mi jakiegoś mini posiłku pomiędzy obiadem a kolacją, np. w postaci białka, albo tłusczu + białka. No chyba, że odstęp czasowy pomiędzy ostatnimi posiłkami był niewielki i nie byłaś/ nie będziesz głodna.

---------- Dopisano o 12:40 ---------- Poprzedni post napisano o 12:35 ----------

Cytat:
Blisfull co do Twojego jadlospisu: ja mysle, ze ok. Dorzucilabym jedynie owoc do drugiego sniadania, do pierwszego tez bys mogla

Jezeli chodzi o mnie, to ten czwarty posilek jem w pociagu i nie bardzo mam pole manewru, niestety.
Zapowiada się na to, że ja mój IV też będę jadła w pociągu, bo akurat mi tak czasowo najbardziej pasuje.
Stary 2012-05-08, 12:42   #4315
Miikiii
BAN stały

wczoraj znow mialam napad doradzcie co robic,zeby nie miec napadow wieczorem ? waga mi skoczyla przez to
Miikiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-08, 12:44   #4316
mpati86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez blissful Pokaż wiadomość
Według mnie jest w porządku, ale moja ocena nie jest profesjonalna, gdyż opiera się tylko na subiektywnych doświadczeniach i na tym, co zdołałam się dowiedzieć.
Śniadanie jest ok, tylko jakoś nie jestem przekonana do tej margaryny, ale myślę, że jest do zaakceptowania. Sporo tego kefiru, całe opakowanie, ja np. pijam około szklanki, jak już mam na niego ochotę. Obiad i kolacja wyglądają na zdrowe i smaczne. Jednak brakuje mi jakiegoś mini posiłku pomiędzy obiadem a kolacją, np. w postaci białka, albo tłusczu + białka. No chyba, że odstęp czasowy pomiędzy ostatnimi posiłkami był niewielki i nie byłaś/ nie będziesz głodna.
dziękuję za ocenę. co do kefiru to: to był kefir w takiej buteleczce plastikowej- wcale nie było go za dużo, jak dla mnie, tak akurat na raz. a posiłki rozłożone były takk. 7: 30, 11, 14 , 17- kawa, 19?spać 22ga.00, głód trochę odczuwam, ale ja muszę zdyscyplinowć psychikę i żołądek. przytyłam 26 kg. i żołądek mam rozepchany, ciągle bym mogła jeść i nie byłoby w tym jeszcze nic złego, gdyby waga w końcu się zatrzymała, a ona dzień za dniem szła w górę.
Egipt Hurghada- 2009
Turcja Marmaris- 2010
Grecja Rodos
Grecja Kreta
2013- ?

Stary 2012-05-08, 12:44   #4317
blissful
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Miikiii Pokaż wiadomość
wczoraj znow mialam napad doradzcie co robic,zeby nie miec napadow wieczorem ? waga mi skoczyla przez to
A gdzie Twój jadłospis? Wygląda na to, że pomyliłaś wątki...
Stary 2012-05-08, 12:46   #4318
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna

Cytat:
ja nie mogę.
pisz takie rzeczy:

TU: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=500898

TU: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=399103

lub TU: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=326079

bo ja i zapewne duze grono uzytkowniczek NIE MAMY OCHOTY TEGO CZYTAĆ.

sometimes i feel like screaming
iza_wiosenna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-08, 12:49   #4319
blissful
Raczkowanie

Cytat:
dziękuję za ocenę. co do kefiru to: to był kefir w takiej buteleczce plastikowej- wcale nie było go za dużo, jak dla mnie, tak akurat na raz. a posiłki rozłożone były takk. 7: 30, 11, 14 , 17- kawa, 19?spać 22ga.00, głód trochę odczuwam, ale ja muszę zdyscyplinowć psychikę i żołądek. przytyłam 26 kg. i żołądek mam rozepchany, ciągle bym mogła jeść i nie byłoby w tym jeszcze nic złego, gdyby waga w końcu się zatrzymała, a ona dzień za dniem szła w górę.
Duży masz odstęp między tymi dwoma ostatnimi posiłkami, od 14 do 19. Radziłabym Ci jednak zjeść do tej kawy chociaż kawałek czegoś białkowego, aby nie spowalniać metabolizmu, tak aby nie gromadzić tylko ciągle przetwarzać.
Stary 2012-05-08, 13:07   #4320
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napad ?? Bo zamiast 1 gryza prince polo zjadłaś pół??? Przetsań. Powinnaś sie cieszyć musisz przytyć. I nie dziw się że masz czasem wilczy apetyt i takie zachcianki. Nie jes normlanych posiłków. Twój organzim błaga Cię o jedzenie którego ty mu nie dajesz

---------- Dopisano o 13:07 ---------- Poprzedni post napisano o 13:06 ----------

Cytat:
Napisane przez Jorelia Pokaż wiadomość
Wczorajsze P:

I. Grahamka:
- z masłem, camembertem, pomidorem i szczypiorkiem
- z masłem, twarożkiem i konfiturą
Jogurt naturalny zmiksowany z bananem, kakao i miodem

II. Owsianka z pięciu łyżek na mleku z jabłkiem, migdałami, rodzynkami, suszonymi morelami i daktylami;
kawa z mlekiem, dwa paski czekolady.

III.Krupnik z ziemniakami, kaszą i warzywami;
Dwa naleśniki ze szpinakiem i fetą; szklanka soku z czarnej porzeczki

IV. Dwa kawały sernika z brzoskwiniami, nutridrink czekoladowy;
paczka sezamków.

V. Jajecznica z trzech jaj z pomidorem i cebulką;
długi paluch wieloziarnisty z masłem; parę rzodkiewek

budyń waniliowy z wkruszonymi herbatnikami
Mi się podoba chociaż jak nalesniki były małe to moglas zjesc 3 nie zaszkodziłoby

Książki potrzebują nowego domu

Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości