Nasze Codzienne Jadłospisy XVI - Strona 145 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-05-08, 14:26   #4321
Miikiii
BAN stały

Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy XVI

Cytat:
Napisane przez Jorelia Pokaż wiadomość
Wczorajsze P:

I. Grahamka:
- z masłem, camembertem, pomidorem i szczypiorkiem
- z masłem, twarożkiem i konfiturą
Jogurt naturalny zmiksowany z bananem, kakao i miodem

II. Owsianka z pięciu łyżek na mleku z jabłkiem, migdałami, rodzynkami, suszonymi morelami i daktylami;
kawa z mlekiem, dwa paski czekolady.

III.Krupnik z ziemniakami, kaszą i warzywami;
Dwa naleśniki ze szpinakiem i fetą; szklanka soku z czarnej porzeczki

IV. Dwa kawały sernika z brzoskwiniami, nutridrink czekoladowy;
paczka sezamków.

V. Jajecznica z trzech jaj z pomidorem i cebulką;
długi paluch wieloziarnisty z masłem; parę rzodkiewek

budyń waniliowy z wkruszonymi herbatnikami
Bardzo ładnie można wiedziec ile tygodniowo Ci przybywa? Bo zaczne sie chyba na Tobie wzorować
Miikiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-08, 14:34   #4322
AshtrayGirl86
Rozeznanie

R w kierunku U:

I: owsianka- 5 łyżek płatków owsianych/żytnich na wodzie, serek homo, kilka truskawek i łyżeczka masła orzechowego.

II: mała porcja kopytek nie miałam pomysłu na obiad a mama akurat ugotowała..

III: grahamka posmarowana bieluchem, z 4 plastrami filetu z indyka, pomidorem i kiełkami; kiwi.

IV: jogurt naturalny.

V: kawałek wędzonego pstrąga z warzywami.

Dziś chyba wyjątkowo beznadziejnie, wszystko przez @, ból brzucha i jakiś ogólny marazm
AshtrayGirl86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-08, 14:45   #4323
mpati86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez blissful Pokaż wiadomość
Duży masz odstęp między tymi dwoma ostatnimi posiłkami, od 14 do 19. Radziłabym Ci jednak zjeść do tej kawy chociaż kawałek czegoś białkowego, aby nie spowalniać metabolizmu, tak aby nie gromadzić tylko ciągle przetwarzać.
Tylko, że akurat przypada wizyta u terapeutki i będę w domu dopiero o 18stej. zaraz wychodzę z pracy i bezpośrednio tam, a jak już wrócę to będę jadła raczej kolację
Egipt Hurghada- 2009
Turcja Marmaris- 2010
Grecja Rodos
Egipt Sharm el sheikh- 2011
Izrael Jerozolima i Betlejem
Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012
Grecja Kreta
2013- ?

mpati86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-08, 14:47   #4324
scandalistka
Zadomowienie

R (I hope so )

I. Pełnoziarnisty paluch z ziarnami, trójkącik serka topionego (tak, wiem, nie powinnam ), dużo polędwicy sopockiej, pół pomidora
II. Miseczka sałatki (na którą składają się: brokuł, jajka, pomidor, cebula, szczypiorek, kukurydza; sos: jogurt naturalny, sok z cytryny, sól, pieprz) + pół małej grahamki
III. Filet z kurczaka w marynacie z przypraw, sosu sojowego i soku z cytryny smażony na łyżeczce oliwy + tona surówki Coleslaw (biała kapusta, marchew, cebula; sos: jogurt naturalny, sok z cytryny, przyprawy)
w międzyczasie 3 marchewki jako alternatywa dla zachcianek i trochę zabawy na Fitness Evolved 2012
IV. pół opakowania, czyli jakieś 100 g serka wiejskiego + pół małej grahamki

I jak?

Edytowane przez scandalistka
Czas edycji: 2012-05-08 o 14:51
scandalistka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-08, 14:50   #4325
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Miikiii Pokaż wiadomość
Bardzo ładnie można wiedziec ile tygodniowo Ci przybywa? Bo zaczne sie chyba na Tobie wzorować
Ciągle to mówisz i odnoścnie wielu jadłospisów

---------- Dopisano o 14:50 ---------- Poprzedni post napisano o 14:49 ----------

Cytat:
Napisane przez AshtrayGirl86 Pokaż wiadomość
R w kierunku U:

I: owsianka- 5 łyżek płatków owsianych/żytnich na wodzie, serek homo, kilka truskawek i łyżeczka masła orzechowego.

II: mała porcja kopytek nie miałam pomysłu na obiad a mama akurat ugotowała..

III: grahamka posmarowana bieluchem, z 4 plastrami filetu z indyka, pomidorem i kiełkami; kiwi.

IV: jogurt naturalny.

V: kawałek wędzonego pstrąga z warzywami.

Dziś chyba wyjątkowo beznadziejnie, wszystko przez @, ból brzucha i jakiś ogólny marazm
Sama sobie odpowiedziałaś... Ale wiesz aż tak strasznie to nie jest

Książki potrzebują nowego domu

Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-08, 15:15   #4326
AshtrayGirl86
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Ervisha Pokaż wiadomość
Sama sobie odpowiedziałaś... Ale wiesz aż tak strasznie to nie jest
Dzięki za pocieszenie
Jakoś ostatnio nie mam pomysłu na obiady, a na podwieczorki do pracy to już w ogóle nie wiem, co zabierać muszę gdzieś poszukać inspiracji.
Stary 2012-05-08, 15:17   #4327
Jorelia
Rozeznanie

Cytat:
Mi się podoba chociaż jak nalesniki były małe to moglas zjesc 3 nie zaszkodziłoby
Dziękuję Nie były takie małe bo dość grube ze sporą ilością farszu i fety. Zresztą krupnik był bardzo syty i gęsty, więc trzeciego naleśnika nie dałabym rady wcisnąć

Cytat:
Napisane przez Miikiii Pokaż wiadomość
Nie wiem ile dokładnie tygodniowo ale w ciągu miesiąca 1,5 kg. Czyli raczej niedużo.

Miłość, sen i śmierć nadchodzą pomału;
Schwyć mnie za włosy i mocno pocałuj...
Jorelia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-08, 15:30   #4328
blissful
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez scandalistka Pokaż wiadomość
R (I hope so )

I. Pełnoziarnisty paluch z ziarnami, trójkącik serka topionego (tak, wiem, nie powinnam ), dużo polędwicy sopockiej, pół pomidora
II. Miseczka sałatki (na którą składają się: brokuł, jajka, pomidor, cebula, szczypiorek, kukurydza; sos: jogurt naturalny, sok z cytryny, sól, pieprz) + pół małej grahamki
III. Filet z kurczaka w marynacie z przypraw, sosu sojowego i soku z cytryny smażony na łyżeczce oliwy + tona surówki Coleslaw (biała kapusta, marchew, cebula; sos: jogurt naturalny, sok z cytryny, przyprawy)
w międzyczasie 3 marchewki jako alternatywa dla zachcianek i trochę zabawy na Fitness Evolved 2012

I jak?
Podoba mi się . Nic się nie stało, że zjadłaś trochę tego topionego serka, raz na jakiś czas nie zaszkodzi. II śniadanie według mnie masz świetne. Do obiadu radziłabym Ci dodać jakiś węglowodan złożony, np. w postaci brązowego ryżu, kaszy bądź makaronu razowego. Przekąska jak najbardziej. Jeśli chodzi o kolację, to lepiej byłoby gdybyś nie jadła już węglowodanów w postaci grahamki, a zjadła je właśnie w porze obiadu. Poza tym planujesz zjeść bardzo mało tego serka, myślę, że spokojenie możesz zjeść całe opakowanie, ewentulanie mogłabyś dorzucić do niego jakieś warzywa, a dodatkowo zjeść kawałek jakiejś ryby czy jajo, jeśli miałabyś ochotę.
blissful jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-08, 15:34   #4329
Miikiii
BAN stały

Jorelia to faktycznie nie duzo bardzo fajne masz te jadłopsisy
Stary 2012-05-08, 15:37   #4330
monita01
Zakorzenienie

Dziewczyny, a robila ktoras z Was pasztet z czerwonej soczewicy? Co myslicie o nim ja Rce? O taki . Bo jakby byl ok, upieklabym w przyszlym tygodniu i miala z glowy drugie sniadania lub lunche w pracy.
Stary 2012-05-08, 15:38   #4331
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AshtrayGirl86 Pokaż wiadomość
Dzięki za pocieszenie
Jakoś ostatnio nie mam pomysłu na obiady, a na podwieczorki do pracy to już w ogóle nie wiem, co zabierać muszę gdzieś poszukać inspiracji.
Nie tylko Ty nie masz pomysłów. Jak coś znajdziesz to i mi podeslij a ja to sobie przerobie na U

---------- Dopisano o 15:38 ---------- Poprzedni post napisano o 15:37 ----------

Cytat:
Napisane przez Jorelia Pokaż wiadomość
Dziękuję Nie były takie małe bo dość grube ze sporą ilością farszu i fety. Zresztą krupnik był bardzo syty i gęsty, więc trzeciego naleśnika nie dałabym rady wcisnąć

Nie wiem ile dokładnie tygodniowo ale w ciągu miesiąca 1,5 kg. Czyli raczej niedużo.
Ważne że jesz to co lubisz i ze Ci smakuje. Mam nadzieję że jedzenie sprawia CI przyjemnosć

Stary 2012-05-08, 15:41   #4332
blissful
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez monita01 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, a robila ktoras z Was pasztet z czerwonej soczewicy? Co myslicie o nim ja Rce? O taki . Bo jakby byl ok, upieklabym w przyszlym tygodniu i miala z glowy drugie sniadania lub lunche w pracy.
jaki smakowity! jedz go śmiało, moim zdaniem spokojnie nadaje się na R. Chyba też go zrobię, albo nie, lepiej zlecę komuś jego zrobienie...
blissful jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-08, 15:44   #4333
monita01
Zakorzenienie

Blissful, no ja niestety nie mam komu zlecic, mama i babcia daleko Tak mi padl w oko, bo w sumie napracuje sie raz, a bede go mogla wykorzystywac caly tydzien w roznych kombinacjach Ehhhh.... ciezko tak wymyslic te 5 posilkow na kazdy dzien i jeszcze zeby byly urozmaicone i nie byly kanapkami, a przygotowanie ich nie zabieralo duzo czasu ....

Edytowane przez monita01
Czas edycji: 2012-05-08 o 15:46
monita01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-08, 15:48   #4334
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
To jest wegetariański pasztet i na pewno zdrowszy od takiego z mięsem. Spokojnie mozesz sobie pozwolić na ten rarytas

---------- Dopisano o 15:48 ---------- Poprzedni post napisano o 15:46 ----------

Cytat:
Blissful, no ja niestety nie mam komu zlecic, mama i babcia daleko Tak mi padl w oko, bo w sumie napracuje sie raz, a bede go mogla wykorzystywac caly tydzien w roznych kombinacjach Ehhhh.... ciezko tak wymyslic te 5 posilkow na kazdy dzien i jeszcze zeby byly urozmaicone i nie byly kanapkami, a przygotowanie ich nie zabieralo duzo czasu ....
moze kanapki z wrapów albo salatki ?

Stary 2012-05-08, 15:49   #4335
monita01
Zakorzenienie

Ok, to upieke w weekend Dam znac jak w smaku Choc ja zupke z soczewicy bardzo lubie, wiec mysle, ze i to mi posmakuje! Bede kroic po 2 plastry, polewac sosem jogurtowo-ziolowym i zabierac do pracy
Stary 2012-05-08, 15:52   #4336
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Ok, to upieke w weekend Dam znac jak w smaku Choc ja zupke z soczewicy bardzo lubie, wiec mysle, ze i to mi posmakuje! Bede kroic po 2 plastry, polewac sosem jogurtowo-ziolowym i zabierac do pracy
Narobiłaś mi apetytu :Slina:

Stary 2012-05-08, 15:54   #4337
monita01
Zakorzenienie

Ervisha, no robie rozne salatki, ale brak mi juz pomyslow. Jak dostane make pelnoziarnista (o to tu gdzie mieszkam ciezko ), to zrobie moze tortille i rzeczywiscie te wrapy? Fajny pomysl Dzieki!

Ogolnie ta cala dieta wymaga niezlej organizacji Ja juz w sumie w piatki musz obmyslac co mniej wiecej bede jesc przez nastepny tydzien, zeby zrobic odpowiednie zakupy, bo w tygodniu nie mam na to czasu. Mam tez takie dni w tygodniu, gdzie nie ma mnie w domu od 8 do 21, a jak wracam to nie bardzo chce mi sie przygotowywac i kolacje i jedzenie na nastepny dzien... dlatego mam zapasy salatek w lodowce na 2,3 dni (oczywiscie takie, ktore tyle przetrwaja). Ok, sorki za zwierzenia, juz nie offtopuje.
Stary 2012-05-08, 15:55   #4338
anpapi
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez scandalistka Pokaż wiadomość
R (I hope so )

I jak?
bardzo fajna Rka! tylko w sumie sporo masz pieczywa jak na R, nie lepiej do II zjesc ryż brązowy/kaszę/makaron razowy? no i do IV coś mogłabyś dorzucic albo po prostu zjeśc cały serek
Stary 2012-05-08, 15:56   #4339
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Ervisha, no robie rozne salatki, ale brak mi juz pomyslow. Jak dostane make pelnoziarnista (o to tu gdzie mieszkam ciezko ), to zrobie moze tortille i rzeczywiscie te wrapy? Fajny pomysl Dzieki!

Ogolnie ta cala dieta wymaga niezlej organizacji Ja juz w sumie w piatki musz obmyslac co mniej wiecej bede jesc przez nastepny tydzien, zeby zrobic odpowiednie zakupy, bo w tygodniu nie mam na to czasu. Mam tez takie dni w tygodniu, gdzie nie ma mnie w domu od 8 do 21, a jak wracam to nie bardzo chce mi sie przygotowywac i kolacje i jedzenie na nastepny dzien... dlatego mam zapasy salatek w lodowce na 2,3 dni (oczywiscie takie, ktore tyle przetrwaja). Ok, sorki za zwierzenia, juz nie offtopuje.
A dużo jeszcze chcesz zrzucić ?

Stary 2012-05-08, 15:57   #4340
Milka1224
Rozeznanie

Cytat:
JA GO ROBIŁAM JUZ CHYBA 10 RAZY!

Wg mnie nadaje sie jak najbardziej. Dużo wartościowego białka i mało tłuszczu Jedz śmiało bo jest pycha
Milka1224 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-08, 15:59   #4341
Ervisha
Zakorzenienie

A gdzie kupujecie soczewice ?

Stary 2012-05-08, 16:04   #4342
Miikiii
BAN stały

śniad: 1 kromka z margaryna, twarogiem połtlustym i dzemem <3
wpadło: śliwka suszona, 2 plastry poledwicy,troche dukanowego ptasiego mleczka ;D
obiad: to http://www.tabele-kalorii.pl/kalorie...w-5-minut.html
podwieczorek: ponad pol jogobelli light, ze 2 lyzki twarogu do tego, kawalek banaan i 3plastry poledwicy,1 chrupkie,ze 2 lyzki wiesniaka ;d
kolacja: i tu brak pomyslu

aktywność:
nauka, 200 brzuskow, 100 skretobrzuszkow, 200 nozyc, 100 pajacykow

Edytowane przez Miikiii
Czas edycji: 2012-05-08 o 17:02
Stary 2012-05-08, 16:04   #4343
monita01
Zakorzenienie

Ervisha, ja dopiero rozpoczelam diete w zeszly czwartek, wiec pewnie jeszcze nic nie zrzucilam, w sumie chce zgubic 4-5 kilo Tylko, ze bylam juz tez na dietce rok temu i pamietam, ze bylo duzo planowania... teraz ro wrocilo Soczewica powinna byc w kazdym makrecie, tam gdzie sucha fasola, groch, itp W paczkach lub na wage.
Stary 2012-05-08, 16:06   #4344
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Ervisha, ja dopiero rozpoczelam diete w zeszly czwartek, wiec pewnie jeszcze nic nie zrzucilam, w sumie chce zgubic 4-5 kilo Tylko, ze bylam juz tez na dietce rok temu i pamietam, ze bylo duzo planowania... teraz ro wrocilo Soczewica powinna byc w kazdym makrecie, tam gdzie sucha fasola, groch, itp W paczkach lub na wage.
A to pomyliłam Cię z inną osobą, która już jakiś czas jest na diecie A soczewicy u siebie nie widuje.... no cóż mzoe sie pojawi

Stary 2012-05-08, 16:07   #4345
nikol12
Rozeznanie

Mam wrażenie , że jest lub lepiej, jak sądzicie ?

U :
śniadanie : owsianka na mleku ( przed zalaniem pł. była salaterka ) z jabłkiem i migdałami, paskiem gorzkiej czeko, kromka razowca z masłem, serem białym i dżemem
Szkoła :- 2 kromki razowca z masłem, sałatą, ogórkiem, pomidorem, wędliną , żółtym serem
- jabłko
Obiad : 7 domowych pierogów z serem ( wykrajane szklanką ) , pełniutki talerz gęstej zupy ogórkowej
Po : kubek cappucino, jabłko, cienki wafel ryżowy
1h roweru
Kolacja : duży jog. nat. wymieszany z kakao, grejfut, kromka razowca z sałatą, ogórkiem, pomidorem

I jak ?
Stary 2012-05-08, 16:08   #4346
Milka1224
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez tapetka22 Pokaż wiadomość
wiesz,gdyby w szpitalach były takie pyszne posilki to wstręt do jedzenia zamieniłby się w uwielbienie

a co do 2 kwestii-są dziewczyny chore które wiedzą że robią źle i nie upubliczniają swojego jadła stosując się do regulaminu a są takie tóre sa dumne z tego że mogą się popisac i go łamać..
Ahaaa, pewnie tak Dzieki za komplmenty!

Ervisha, długo się gotowaly aż rozpadły na papkę.

Tęczowa dolinka, muffiny robila mama, więc zapytam ją potem o przepis.
Milka1224 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-08, 16:11   #4347
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Cytat:
Super ten pasztet może zrobię, a Ty na pewno na eR możesz go śmiało wcinać.
Tak was podczytuję dziewczyny i stwierdziłam że i u mnie kompletny zastój, brak pomysłów i inspiracji, w kółko jem to samo ...brak pomysłów,ale chęci do gotowania to ja mam
teczowa dlolinka 21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-08, 16:12   #4348
monita01
Zakorzenienie

Cytat:
A to pomyliłam Cię z inną osobą, która już jakiś czas jest na diecie A soczewicy u siebie nie widuje.... no cóż mzoe sie pojawi
A wiesz, niekoniecznie, bo ja czasem "bywalam" na diecie ostatnimi czasy i wrzucalam moje jadlospisy, lub wytrzymywalam tylko od pon do piatku, a w weekend byly czipsy i driny Teraz sie za to porzadnie wzielam, bo tamto poprzednie, jak sie domyslasz, nie przynioslo zadnych rezultatow
Stary 2012-05-08, 16:17   #4349
AshtrayGirl86
Rozeznanie

Monita super przepis, chyba niedługo zrobię
Moja mama zrobiła pyszny pasztet na święta, z jajek, pieczarek i zielonego groszku. Chyba ją namówię na powtórkę

tęczowa dlolinka to tak jak u mnie, chęci masa tylko pomysłów brak
Stary 2012-05-08, 16:20   #4350
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nikol12 Pokaż wiadomość
Mam wrażenie , że jest lub lepiej, jak sądzicie ?

U :
śniadanie : owsianka na mleku ( przed zalaniem pł. była salaterka ) z jabłkiem i migdałami, paskiem gorzkiej czeko, kromka razowca z masłem, serem białym i dżemem
Szkoła :- 2 kromki razowca z masłem, sałatą, ogórkiem, pomidorem, wędliną , żółtym serem
- jabłko
Obiad : 7 domowych pierogów z serem ( wykrajane szklanką ) , pełniutki talerz gęstej zupy ogórkowej
Po : kubek cappucino, jabłko, cienki wafel ryżowy
1h roweru
Kolacja : duży jog. nat. wymieszany z kakao, grejfut, kromka razowca z sałatą, ogórkiem, pomidorem

I jak ?
No może odrobinkę jest lepiej, ale brakuje podwieczorku i kolacja słaba, tak to było by U, ale chyba powinno być P. I wciąż masz dużo nabiału pewnie od tego te problemy z brzuchem.

Tylko teraz coś mnie tkneło czy ja Cię z kimś nie pomyliłam

---------- Dopisano o 16:20 ---------- Poprzedni post napisano o 16:18 ----------

Cytat:
Napisane przez Milka1224 Pokaż wiadomość

Tęczowa dolinka, muffiny robila mama, więc zapytam ją potem o przepis.
To czekam
teczowa dlolinka 21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości