Listopadowo - grudniowe Mamusie 2012 - Cz. II - Strona 56 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-05-09, 15:40   #1651
madzius90
Zakorzenienie

Dot.: Listopadowo - grudniowe Mamusie 2012 - Cz. II

Cytat:
Napisane przez aniamotylek Pokaż wiadomość
Nadmiarem witaminek, ale ich to chyba nie warto sluchac robia badanie krwi 2 razy w ciazy w usg, a jak sie przyplacze anemia to nawet by nie wiedzieli.
tam w UK mają dziwne podejście do kwestii ciąży

Oczywiście nadmiar też jest szkodliwy, ale skoro ktoś nie może dostarczyć wszystkich niezbędnych witamin w pożywieniu (ja np. nie wszystko zjem, od wielu rzeczy mnie odrzuca, choć staram się jeść dużo warzyw, owoców i nabiału tyle ile trzeba) no to moim zdaniem lepiej brać te witaminy niż nic.

Poza tym tak mi zaleciła moja gin, więc ufam jej i biorę te tabletki.
madzius90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-09, 15:49   #1652
DeKajka
Zakorzenienie

Ja biorę wiatminy dla kobiet w ciazy bo o wiele lepiej sie czuje niz jak ich nie bralam ..

Ehh .. wczorajsze nerwy odbily sie troche na dzidzi .. caly dzien mnie dzisiaj brzuch pobolewa i tak dziwnie ciagnie ..

Na pamiątkę ...
''Pod moim sercem, inne serce bije...
Nieznane, a jakże bliskie i jakże kochane..''

12 _ 11 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 _ Adasiowe szczęście !
DeKajka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-09, 15:56   #1653
Isia83
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez DeKajka Pokaż wiadomość
Ehh .. wczorajsze nerwy odbily sie troche na dzidzi .. caly dzien mnie dzisiaj brzuch pobolewa i tak dziwnie ciagnie ..

Nie stresuj się, może to nie przez nerwy, tylko po prostu dzidziuś rośnie, z nim Twoja macica też się powiększa, więc przez to takie ciągnięcie

Jeśli możesz, to najlepiej się położ, poleniuchuj, oddychaj głęboko i myśl o czymś przyjemnym

Nasz dzien - 02.07.2011

Było cudownie...
kilka zdjęć...

Isia83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-09, 16:05   #1654
DeKajka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Isia83 Pokaż wiadomość
Nie stresuj się, może to nie przez nerwy, tylko po prostu dzidziuś rośnie, z nim Twoja macica też się powiększa, więc przez to takie ciągnięcie

Jeśli możesz, to najlepiej się położ, poleniuchuj, oddychaj głęboko i myśl o czymś przyjemnym
Juz sie nie stresują .. caly dzien leże i odpoczywam .. Wstalam tylko po to zeby umyc naczynia i zrobic sobie jajecznicę .. Obiadu nie robię bo mój genialny TŻet wlozyl mielone mieso do zamrazarki a ja nie bede czekac az sie rozmrozi .. nie bedzie spagetti !.. A poza tym nie zasluzyl sobie na obiad ! ma dwie raczki poradzi sobie..

Na pamiątkę ...

Edytowane przez DeKajka
Czas edycji: 2012-05-09 o 16:06
Stary 2012-05-09, 16:07   #1655
Sola1
Zakorzenienie

Jeśli chodzi o witaminy to ja już wcześniej pisałam, że ja usłyszałam, że przez I trymestr to tylko kwas foliowy. Organizm ma zmagazynowane zasoby, a anemia zwykle pojawia się później.

Na pewno trzeba uważać na wit. A. Poniżej to co znalazłam:
"Nadmiar witaminy A jest szczególnie toksyczny dla rozwijającego się płodu. Dlatego kobiety w ciąży nie powinny spożywać suplementów diety zawierających witaminę A. Przedawkowanie witaminy A powoduje wystąpienie wodogłowia, małogłowia, wad wrodzonych twarzoczaszki oraz choroby układu krążenia."

Ale z tego co wiem, to w wielu preparatach dla kobiet w ciąży zamiast wit. A jest beta karoten, który podobno jest bezpieczniejszy.

Edytowane przez Sola1
Czas edycji: 2012-05-09 o 16:12
Sola1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-09, 16:10   #1656
DeKajka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sola1 Pokaż wiadomość
Jeśli chodzi o witaminy to ja już wcześniej pisałam, że ja usłyszałam, że przez I trymestr to tylko kwas foliowy. Organizm ma zmagazynowane zasoby, a anemia zwykle pojawia się później.

Na pewno trzeba uważać na wit. A. Poniżej to co znalazłam:
"Nadmiar witaminy A jest szczególnie toksyczny dla rozwijającego się płodu. Dlatego kobiety w ciąży nie powinny spożywać suplementów diety zawierających witaminę A. Przedawkowanie witaminy A powoduje wystąpienie wodogłowia, małogłowia, wad wrodzonych twarzoczaszki oraz choroby układu krążenia."

Ale z tego co wiem, to w wielu preparatach dla kobiet w ciąży zamiast wit. A jest beta karoten, który podobno jest bezpieczniejszy.
Skoro ta witamina A jest taka niebezpieczna dla płodu to normalne że w sumplementach dla kobiet w ciazy jej nie bedzie .. Inaczej to by nielogiczne było ..

Na pamiątkę ...

Stary 2012-05-09, 16:15   #1657
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:
Skoro ta witamina A jest taka niebezpieczna dla płodu to normalne że w sumplementach dla kobiet w ciazy jej nie bedzie .. Inaczej to by nielogiczne było ..
No nie byłabym taka pewna. Pewien lekarz zalecił znajomej Falvit, a tam jest wit. A. Fakt, że nie jest napisane na opakowaniu, że jest stricte dla kobiet w ciąży, ale polecał go lekarz.
Chyba nie zaszkodzi wiedzieć i zwrócić na to uwagę, prawda?
Stary 2012-05-09, 16:28   #1658
DeKajka
Zakorzenienie

Cytat:
No nie byłabym taka pewna. Pewien lekarz zalecił znajomej Falvit, a tam jest wit. A. Fakt, że nie jest napisane na opakowaniu, że jest stricte dla kobiet w ciąży, ale polecał go lekarz.
Chyba nie zaszkodzi wiedzieć i zwrócić na to uwagę, prawda?
Falvit? ale zwykly ? bo ja zazywam Falvit mama i nie ma w nim witaminy A .. wez mnie nie strasz ..

Na pamiątkę ...

Stary 2012-05-09, 16:38   #1659
Dojotka1987
Zakorzenienie

Cytat:
Ja biorę wiatminy dla kobiet w ciazy bo o wiele lepiej sie czuje niz jak ich nie bralam ..

powiem Ci ze ja tez tak mam ze jak sie zdenenrwuje to albo odrazu mnie boli brzuszek albo za kilka godzin... dlatego nie mozemy sie denerwowac

---------- Dopisano o 16:38 ---------- Poprzedni post napisano o 16:35 ----------

Cytat:
Falvit? ale zwykly ? bo ja zazywam Falvit mama i nie ma w nim witaminy A .. wez mnie nie strasz ..
ja mam femibion i tez tam nie ma witaminy A ale mam beta-karotena
Stary 2012-05-09, 16:40   #1660
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:
Właśnie zwykły... Z tymi lekarzami to naprawdę trzeba uważać i mieć ograniczone zaufanie.
Ja nikogo absolutnie nie chcę straszyć. Po prostu temat witamin został poruszony i mi się o tym przypomniało. Być może któraś dziewczyna sprawdzi u siebie na opakowaniu i jak będzie to odstawi w porę. Jesteśmy tutaj przecież, żeby sobie pomagać, a nie straszyć
Stary 2012-05-09, 17:00   #1661
justa86
Zadomowienie

Lekarka u której byłam na początku poleciła mi femibion ( swoją drogą nie dziwię się skoro na ścianie wisiał kalendarz tego właśnie produktu i parę innych gadżetów ) , a ta u której teraz jestem powiedziała, że wystarczy folik z kw. foliowym i tyle......mimo to zastanawiam się czy czegoś nie kupić :/

A póki co tworzę listę zdrowych produktów i lecę do sklepu - koniec objadania i tycia, nie ma co! młoda kobitka ze mnie i nie zdziadzieję i tym wieku
justa86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-09, 17:06   #1662
happy_eve
Wtajemniczenie

Coś nie mam dzisiaj weny, żeby się wbić do was :/
Ale za to mam wenę do 3 rozdziału Napisałam już prawie 2 strony, a warto nadmienić, że wzięłam się za niego niecałą godzinę temu Wcześniej byłam w mieście, a jak wróciłam sprzątałam.

Co do witamin-biorę Femibion natal 1. Niedługo chyba muszę już zmienić na 2, bo 1 jest do końca I trymestru. Nie wydaję mi się, żebym dostarczała wszystkich witamin w jedzeniu, więc nie martwię się przedawkowaniem witamin
Stary 2012-05-09, 17:26   #1663
kaaamila1
Zakorzenienie

Ja biorę witaminki- Pharmaton Matruelle. Polecił mi je mój ginekolog. Dzięki nim dostarcze chociaż trochę witamin mojemu maleństwu, bo mam jadłowstręt i prawie wszystko zwracam..

Tak się cieszyłam brakiem rzyganka rannego, a tu kuku- po obiedzie

21.11.2012 r. 13:50 - na świat przyszła Alicja
kaaamila1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-09, 17:38   #1664
nielegalnaa
Rozeznanie

Wczoraj wieczorem pisałam, a tu już tyle stron do nadrabiania Dziś w każdym razie jestem w dobrym humorze, bo jutro rozpocznę 9 tydzień z moim maleństwem! Jak ten czas leci...a jeszcze niedawno byłam w 5 Choć z drugiej strony nawet bym chciała, żeby ten czas płynął jeszcze szybciej, bo nie mogę się doczekać aż poczuję ruchy mojego dzidziusia!

No i odebrałam dziś wyniki moich badań. W sumie wszystko w normie, jedynie mocz mam taki mętny, ale zobaczę co mi powie moja gin.

Czytałam też, że dużo dyskutowałyście o wadze. I myślę, że nie ma co się sugerować kalkulatorami online. Każda kobieta jest inna. Ja tam póki co nie patrzę na to ile ważę. Staram się jedynie jeść regularnie i zdrowo

nielegalnaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-09, 17:40   #1665
MoOoNiA
Raczkowanie

Ja nie biorę żdanych witamin Na razie tylko kwas foliowy, chce się pytać przy najbliższej wizyty (jako, że często mam anemię to podejrzewam, że lekarz może czeka na wyniki badań, żeby spr czy może jakieś wiece witaminy mi potrzebne.)
I z tego co pamiętam z Marta też brałam tylko kwas foliowy a później już nic...

Majeczka
04.12.2012 r

MoOoNiA jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-09, 17:52   #1666
czarnamadonna1982
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MoOoNiA Pokaż wiadomość
Ja nie biorę żdanych witamin Na razie tylko kwas foliowy, chce się pytać przy najbliższej wizyty (jako, że często mam anemię to podejrzewam, że lekarz może czeka na wyniki badań, żeby spr czy może jakieś wiece witaminy mi potrzebne.)
a do kiedy sie bierze kwas foliowy?cala ciaze czy jak bo ja myslalam ze cala ciaze a teraz juz nie wiem
dekajka mnie tez boli jak sie zdenerwuje lub za duzo chodze wczoraj przelazilam cale popoludnie, bo lekarz , pozniej latanie za prezentem dla tża , pozneij zakupy jedzeniowe i dzis mnie troche ciagnelo od rana

Edytowane przez czarnamadonna1982
Czas edycji: 2012-05-09 o 17:53
czarnamadonna1982 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-09, 18:04   #1667
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MoOoNiA Pokaż wiadomość
Jak masz skłonność do anemii to buraki również będą pomocne
Stary 2012-05-09, 18:18   #1668
czarnamadonna1982
Zakorzenienie

Cytat:
Jak masz skłonność do anemii to buraki również będą pomocne
ja miewalam anemie i jadlam duzo burakow, sok z burakow na przyklad wlasnie,watrobkę, kaszanke
wrocilam z maista i zle sie czuje, nie wiem czy po jogurcie pitnym czy co, mam jakies przeboje jelitowe a spojrzalam na kruypnik to mialam odruch wymiotny ble narazie nic nie jem

Edytowane przez czarnamadonna1982
Czas edycji: 2012-05-09 o 18:19
Stary 2012-05-09, 18:35   #1669
madzius90
Zakorzenienie

Cytat:

Oby już więcej nie przeżywała takich stresów

Ja też zauważyłam, że jak się zdenerwuję to wtedy zaczyna boleć mnie brzuch albo kłuć, chyba dzidzi się to nie podoba i chce mi dać do zrozumienia, żebym się nie denerwowała

Cytat:
Napisane przez happy_eve Pokaż wiadomość
Coś nie mam dzisiaj weny, żeby się wbić do was :/
Ale za to mam wenę do 3 rozdziału Napisałam już prawie 2 strony, a warto nadmienić, że wzięłam się za niego niecałą godzinę temu Wcześniej byłam w mieście, a jak wróciłam sprzątałam.
za dwie strony

Cytat:
Napisane przez czarnamadonna1982 Pokaż wiadomość
a do kiedy sie bierze kwas foliowy?cala ciaze czy jak bo ja myslalam ze cala ciaze a teraz juz nie wiem
dekajka mnie tez boli jak sie zdenerwuje lub za duzo chodze wczoraj przelazilam cale popoludnie, bo lekarz , pozniej latanie za prezentem dla tża , pozneij zakupy jedzeniowe i dzis mnie troche ciagnelo od rana
Mi się wydaje, że kwas foliowy powinno się brać do 12tc, ale np. w tym Prenatalu classic, przeznaczonym też dla II trymestru jest w składzie kwas foliowy
Za tydzień na wizycie zapytam ginkę

Byliśmy dziś zamówić torta na wesele, ale nie było tej patery którą chcieliśmy
Musimy się zdecydować na inną- brzydszą ale droższą
Ostatnio mam jakiegoś pecha
Stary 2012-05-09, 18:38   #1670
czarnamadonna1982
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madzius90 Pokaż wiadomość
Oby już więcej nie przeżywała takich stresów

Ja też zauważyłam, że jak się zdenerwuję to wtedy zaczyna boleć mnie brzuch albo kłuć, chyba dzidzi się to nie podoba i chce mi dać do zrozumienia, żebym się nie denerwowała

za dwie strony

Mi się wydaje, że kwas foliowy powinno się brać do 12tc, ale np. w tym Prenatalu classic, przeznaczonym też dla II trymestru jest w składzie kwas foliowy
Za tydzień na wizycie zapytam ginkę

to zapytaj i napsiz bo ja dopiero ide w czerwcubede wdzieczna)))
limit pecha juz wykorzystaliscie teraz bedzie juz tylko dobrze heheheh, no glupio wyszlo z ta patera
my w tym tyg mamy odebrac obraczki bo dzwonili wiec jestem zadowolona bo mieli dzownic po dlugim weekendzie i się wywiązali ale fakt faktem i tak sie dlugo czeka bo 5 tygodni (z yes bralismy)
Stary 2012-05-09, 18:43   #1671
happy_eve
Wtajemniczenie

Cytat:
Wyglądem patery się nie przejmuj, i tak nikt nie zwróci na to uwagi A już najmniej Wy w emocjach Szkoda tylko, że droższa
Stary 2012-05-09, 18:44   #1672
martaj9
Rozeznanie

Cytat:
no dokladnie, jakos kwas foliowy biore a co do tego lekarz nie ma przeciwskazan wrecz jest to podstawa w ciazy

i jeszcze ejdno bo o to zapomnailam lekarza spytac cholercia-ile sie bierze kwas foliowy bo na necie sa rozne info, ze do 15tyg i ja juz nie wiem lekarz nic nie mowil ze mam odstawic a biore 2 razy dzinnie
Mnie lekarz do 12 tyg kazał brac kwas foliowy a potem Pharmaton Matruelle, gdzie w składzie jest również kw. foliowy

19.11.2012 Moje szczęście- Mikołajek
martaj9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-09, 18:46   #1673
madzius90
Zakorzenienie

Cytat:
to zapytaj i napsiz bo ja dopiero ide w czerwcubede wdzieczna)))
Muszę dodać to pytanie do mojej listy, bo zapewne zapomnę

Cytat:
limit pecha juz wykorzystaliscie teraz bedzie juz tylko dobrze heheheh, no glupio wyszlo z ta patera
my w tym tyg mamy odebrac obraczki bo dzwonili wiec jestem zadowolona bo mieli dzownic po dlugim weekendzie i się wywiązali ale fakt faktem i tak sie dlugo czeka bo 5 tygodni (z yes bralismy)
No mam nadzieję, że teraz już wszystko będzie załatwiane na czas, bez niepotrzebnych nerwów

Super, że będziecie mieli już obrączki
a pokazywałaś jakie wybraliście? bo nie kojarzę.
Stary 2012-05-09, 18:48   #1674
czarnamadonna1982
Zakorzenienie

Cytat:
Muszę dodać to pytanie do mojej listy, bo zapewne zapomnę

No mam nadzieję, że teraz już wszystko będzie załatwiane na czas, bez niepotrzebnych nerwów

Super, że będziecie mieli już obrączki
a pokazywałaś jakie wybraliście? bo nie kojarzę.
kiedys pokazywalam ale jak przyjda zrobie zdjecie i wstawie jeszcze raz
Stary 2012-05-09, 18:48   #1675
madzius90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez happy_eve Pokaż wiadomość
Wyglądem patery się nie przejmuj, i tak nikt nie zwróci na to uwagi A już najmniej Wy w emocjach Szkoda tylko, że droższa
No tamta nasza upatrzona była bardzo ładna i tort na niej- 260zł, a ta, którą mamy teraz wybrać jest zwykła i kosztuje 300 zł
Dobra może nie będzie tak źle
Stary 2012-05-09, 18:53   #1676
martaj9
Rozeznanie

Cytat:

Nie ma co juz roztrząsac tego tematu. Spokój najwazniejszy Mnie kuje brzuch jak sie dużo nachodzę i dodtkowo kręgosłup w odcinku krzyżowym
Cytat:
Napisane przez nielegalnaa Pokaż wiadomość
Wczoraj wieczorem pisałam, a tu już tyle stron do nadrabiania Dziś w każdym razie jestem w dobrym humorze, bo jutro rozpocznę 9 tydzień z moim maleństwem! Jak ten czas leci...a jeszcze niedawno byłam w 5 Choć z drugiej strony nawet bym chciała, żeby ten czas płynął jeszcze szybciej, bo nie mogę się doczekać aż poczuję ruchy mojego dzidziusia!

No i odebrałam dziś wyniki moich badań. W sumie wszystko w normie, jedynie mocz mam taki mętny, ale zobaczę co mi powie moja gin.

Czytałam też, że dużo dyskutowałyście o wadze. I myślę, że nie ma co się sugerować kalkulatorami online. Każda kobieta jest inna. Ja tam póki co nie patrzę na to ile ważę. Staram się jedynie jeść regularnie i zdrowo
Ja też na pierwszych badaniach miałam mętny, ale gin nic nie powiedział. Dziś oddałam kolejny i jest przezroczysty. Nie zamartwiaj się

19.11.2012 Moje szczęście- Mikołajek
martaj9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-09, 18:53   #1677
czarnamadonna1982
Zakorzenienie

Cytat:
No tamta nasza upatrzona była bardzo ładna i tort na niej- 260zł, a ta, którą mamy teraz wybrać jest zwykła i kosztuje 300 zł
Dobra może nie będzie tak źle
na pewno bedzie super wszytsko a patera to tylko patera
Stary 2012-05-09, 18:58   #1678
nielegalnaa
Rozeznanie

Cytat:
Powinno się brać do końca 12 tygodnia, tak jak pisała madzius90, ponieważ wtedy rozwija się układ nerwowy maleństwa. Później można go brać jeżeli pojawi się anemia.

Natomiast czytałam kiedyś dawno na onecie artykuł w którym, stwierdzono iż zażywanie kwasu foliowego w ostatnich tygodniach ciąży zwiększa ryzyko zachorowania dziecka na astmę.
I faktycznie dziś wracając do tego tematu, po wpisaniu w google "kwas foliowy astma" wyświetla mi się wiele artykułów na ten temat. Także myślę, że można brać dłużej niż do 12 tygodnia, ale maksymalnie do 30 tygodnia. Chyba, że prowadzący lekarz da inne zalecenia.

nielegalnaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-09, 19:04   #1679
madzius90
Zakorzenienie

Cytat:
na pewno bedzie super wszytsko a patera to tylko patera

Cytat:
Napisane przez nielegalnaa Pokaż wiadomość
Powinno się brać do końca 12 tygodnia, tak jak pisała madzius90, ponieważ wtedy rozwija się układ nerwowy maleństwa. Później można go brać jeżeli pojawi się anemia.

Natomiast czytałam kiedyś dawno na onecie artykuł w którym, stwierdzono iż zażywanie kwasu foliowego w ostatnich tygodniach ciąży zwiększa ryzyko zachorowania dziecka na astmę.
I faktycznie dziś wracając do tego tematu, po wpisaniu w google "kwas foliowy astma" wyświetla mi się wiele artykułów na ten temat. Także myślę, że można brać dłużej niż do 12 tygodnia, ale maksymalnie do 30 tygodnia. Chyba, że prowadzący lekarz da inne zalecenia.
O nie wiedziałam o tym. Dzięki za info
Stary 2012-05-09, 19:12   #1680
marti86
Zakorzenienie

no to jestem
Dziekuje za kciuki kochane jestescie
Wszytsko ok. Przeziernosc 1,5.robil jakies przeplywy,cudenka niewidy mam cala kartek A4 z obliczeniamiogolnie mialam jakies 25minutowe usgdzidzia raczka pomachala liczylam paluszkina poczatku spala to ja budzilismy zeby sie dobrze ustawila potem fikala niemilosierniejak przelaczyl na 4d polecialy mi lzy.mamy 6,3 cm i wygladamy tak(niestety tylem glowka bo sie na koniec odwrocilo i buzki nie pokazalo)

lece zjesc i poczytam co tam naskrobalyscie
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Bez☠tytułu.jpg (118,4 KB, 64 załadowań)

Edytowane przez marti86
Czas edycji: 2012-05-09 o 19:15
marti86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości