|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1651 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Listopadowo - grudniowe Mamusie 2012 - Cz. II
Cytat:
![]() Oczywiście nadmiar też jest szkodliwy, ale skoro ktoś nie może dostarczyć wszystkich niezbędnych witamin w pożywieniu (ja np. nie wszystko zjem, od wielu rzeczy mnie odrzuca, choć staram się jeść dużo warzyw, owoców i nabiału tyle ile trzeba) no to moim zdaniem lepiej brać te witaminy niż nic. Poza tym tak mi zaleciła moja gin, więc ufam jej i biorę te tabletki. |
|
|
|
|
#1652 |
|
Zakorzenienie
|
Ja biorę wiatminy dla kobiet w ciazy bo o wiele lepiej sie czuje niz jak ich nie bralam ..
Ehh .. wczorajsze nerwy odbily sie troche na dzidzi .. caly dzien mnie dzisiaj brzuch pobolewa i tak dziwnie ciagnie ..
|
#1653 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie stresuj się, może to nie przez nerwy, tylko po prostu dzidziuś rośnie, z nim Twoja macica też się powiększa, więc przez to takie ciągnięcie Jeśli możesz, to najlepiej się położ, poleniuchuj, oddychaj głęboko i myśl o czymś przyjemnym
|
|
|
|
|
#1654 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.. Wstalam tylko po to zeby umyc naczynia i zrobic sobie jajecznicę .. Obiadu nie robię bo mój genialny TŻet wlozyl mielone mieso do zamrazarki a ja nie bede czekac az sie rozmrozi .. nie bedzie spagetti ! ma dwie raczki poradzi sobie..
Na pamiątkę ... ''Pod moim sercem, inne serce bije... Nieznane, a jakże bliskie i jakże kochane..'' 12 _ 11 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 _ Adasiowe szczęście ! Edytowane przez DeKajka Czas edycji: 2012-05-09 o 16:06 |
|
|
|
|
#1655 |
|
Zakorzenienie
|
Jeśli chodzi o witaminy to ja już wcześniej pisałam, że ja usłyszałam, że przez I trymestr to tylko kwas foliowy. Organizm ma zmagazynowane zasoby, a anemia zwykle pojawia się później.
Na pewno trzeba uważać na wit. A. Poniżej to co znalazłam: "Nadmiar witaminy A jest szczególnie toksyczny dla rozwijającego się płodu. Dlatego kobiety w ciąży nie powinny spożywać suplementów diety zawierających witaminę A. Przedawkowanie witaminy A powoduje wystąpienie wodogłowia, małogłowia, wad wrodzonych twarzoczaszki oraz choroby układu krążenia." Ale z tego co wiem, to w wielu preparatach dla kobiet w ciąży zamiast wit. A jest beta karoten, który podobno jest bezpieczniejszy. Edytowane przez Sola1 Czas edycji: 2012-05-09 o 16:12 |
|
|
|
#1656 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1657 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chyba nie zaszkodzi wiedzieć i zwrócić na to uwagę, prawda? |
|
|
|
|
#1658 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1659 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:38 ---------- Poprzedni post napisano o 16:35 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#1660 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja nikogo absolutnie nie chcę straszyć. Po prostu temat witamin został poruszony i mi się o tym przypomniało. Być może któraś dziewczyna sprawdzi u siebie na opakowaniu i jak będzie to odstawi w porę. Jesteśmy tutaj przecież, żeby sobie pomagać, a nie straszyć
|
|
|
|
|
#1661 |
|
Zadomowienie
|
Lekarka u której byłam na początku poleciła mi femibion ( swoją drogą nie dziwię się skoro na ścianie wisiał kalendarz tego właśnie produktu i parę innych gadżetów
![]() ) , a ta u której teraz jestem powiedziała, że wystarczy folik z kw. foliowym i tyle......mimo to zastanawiam się czy czegoś nie kupić :/A póki co tworzę listę zdrowych produktów i lecę do sklepu - koniec objadania i tycia, nie ma co! młoda kobitka ze mnie i nie zdziadzieję i tym wieku
|
|
|
|
#1662 |
|
Wtajemniczenie
|
Coś nie mam dzisiaj weny, żeby się wbić do was :/
Ale za to mam wenę do 3 rozdziału Napisałam już prawie 2 strony, a warto nadmienić, że wzięłam się za niego niecałą godzinę temu Wcześniej byłam w mieście, a jak wróciłam sprzątałam.Co do witamin-biorę Femibion natal 1. Niedługo chyba muszę już zmienić na 2, bo 1 jest do końca I trymestru. Nie wydaję mi się, żebym dostarczała wszystkich witamin w jedzeniu, więc nie martwię się przedawkowaniem witamin
|
#1663 |
|
Zakorzenienie
|
Ja biorę witaminki- Pharmaton Matruelle. Polecił mi je mój ginekolog. Dzięki nim dostarcze chociaż trochę witamin mojemu maleństwu, bo mam jadłowstręt i prawie wszystko zwracam..
![]() Tak się cieszyłam brakiem rzyganka rannego, a tu kuku- po obiedzie
Szaleńczo zakochana w swojej córeczce 21.11.2012 r. 13:50 - na świat przyszła Alicja |
|
|
|
#1664 |
|
Rozeznanie
|
Wczoraj wieczorem pisałam, a tu już tyle stron do nadrabiania
Dziś w każdym razie jestem w dobrym humorze, bo jutro rozpocznę 9 tydzień z moim maleństwem! Jak ten czas leci...a jeszcze niedawno byłam w 5 Choć z drugiej strony nawet bym chciała, żeby ten czas płynął jeszcze szybciej, bo nie mogę się doczekać aż poczuję ruchy mojego dzidziusia!No i odebrałam dziś wyniki moich badań. W sumie wszystko w normie, jedynie mocz mam taki mętny, ale zobaczę co mi powie moja gin. Czytałam też, że dużo dyskutowałyście o wadze. I myślę, że nie ma co się sugerować kalkulatorami online. Każda kobieta jest inna. Ja tam póki co nie patrzę na to ile ważę. Staram się jedynie jeść regularnie i zdrowo
|
#1665 |
|
Raczkowanie
|
Ja nie biorę żdanych witamin
Na razie tylko kwas foliowy, chce się pytać przy najbliższej wizyty (jako, że często mam anemię to podejrzewam, że lekarz może czeka na wyniki badań, żeby spr czy może jakieś wiece witaminy mi potrzebne.)I z tego co pamiętam z Marta też brałam tylko kwas foliowy a później już nic...
|
|
|
|
#1666 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dekajka mnie tez boli jak sie zdenerwuje lub za duzo chodze wczoraj przelazilam cale popoludnie, bo lekarz , pozniej latanie za prezentem dla tża , pozneij zakupy jedzeniowe i dzis mnie troche ciagnelo od rana Edytowane przez czarnamadonna1982 Czas edycji: 2012-05-09 o 17:53 |
|
|
|
|
#1667 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1668 |
|
Zakorzenienie
|
ja miewalam anemie i jadlam duzo burakow, sok z burakow na przyklad wlasnie,watrobkę, kaszanke
wrocilam z maista i zle sie czuje, nie wiem czy po jogurcie pitnym czy co, mam jakies przeboje jelitowe a spojrzalam na kruypnik to mialam odruch wymiotny ble narazie nic nie jem Edytowane przez czarnamadonna1982 Czas edycji: 2012-05-09 o 18:19 |
|
|
|
#1669 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja też zauważyłam, że jak się zdenerwuję to wtedy zaczyna boleć mnie brzuch albo kłuć, chyba dzidzi się to nie podoba i chce mi dać do zrozumienia, żebym się nie denerwowała ![]() Cytat:
za dwie strony ![]() Cytat:
![]() Za tydzień na wizycie zapytam ginkę Byliśmy dziś zamówić torta na wesele, ale nie było tej patery którą chcieliśmy Musimy się zdecydować na inną- brzydszą ale droższą ![]() Ostatnio mam jakiegoś pecha
|
|||
|
|
|
#1670 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bede wdzieczna )))limit pecha juz wykorzystaliscie teraz bedzie juz tylko dobrze heheheh, no glupio wyszlo z ta patera my w tym tyg mamy odebrac obraczki bo dzwonili wiec jestem zadowolona bo mieli dzownic po dlugim weekendzie i się wywiązali ale fakt faktem i tak sie dlugo czeka bo 5 tygodni (z yes bralismy) |
|
|
|
|
#1671 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A już najmniej Wy w emocjach Szkoda tylko, że droższa
|
|
#1672 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#1673 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Super, że będziecie mieli już obrączki a pokazywałaś jakie wybraliście? bo nie kojarzę.
|
||
|
|
|
#1674 |
|
Zakorzenienie
|
kiedys pokazywalam ale jak przyjda zrobie zdjecie i wstawie jeszcze raz
|
|
|
|
#1675 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dobra może nie będzie tak źle ![]() |
|
|
|
|
#1676 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#1677 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1678 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Natomiast czytałam kiedyś dawno na onecie artykuł w którym, stwierdzono iż zażywanie kwasu foliowego w ostatnich tygodniach ciąży zwiększa ryzyko zachorowania dziecka na astmę. I faktycznie dziś wracając do tego tematu, po wpisaniu w google "kwas foliowy astma" wyświetla mi się wiele artykułów na ten temat. Także myślę, że można brać dłużej niż do 12 tygodnia, ale maksymalnie do 30 tygodnia. Chyba, że prowadzący lekarz da inne zalecenia.
|
|
#1679 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1680 |
|
Zakorzenienie
|
no to jestem
Dziekuje za kciuki kochane jestescie ![]() ![]() ![]() ![]() Wszytsko ok. Przeziernosc 1,5.robil jakies przeplywy,cudenka niewidy mam cala kartek A4 z obliczeniami ogolnie mialam jakies 25minutowe usg dzidzia raczka pomachala liczylam paluszki na poczatku spala to ja budzilismy zeby sie dobrze ustawila potem fikala niemilosiernie jak przelaczyl na 4d polecialy mi lzy.mamy 6,3 cm i wygladamy tak(niestety tylem glowka bo sie na koniec odwrocilo i buzki nie pokazalo)lece zjesc i poczytam co tam naskrobalyscie
Edytowane przez marti86 Czas edycji: 2012-05-09 o 19:15 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:48.

.. Wstalam tylko po to zeby umyc naczynia i zrobic sobie jajecznicę .. Obiadu nie robię bo mój genialny TŻet wlozyl mielone mieso do zamrazarki a ja nie bede czekac az sie rozmrozi .. nie bedzie spagetti !
ma dwie raczki poradzi sobie..

) , a ta u której teraz jestem powiedziała, że wystarczy folik z kw. foliowym i tyle......mimo to zastanawiam się czy czegoś nie kupić :/
Na razie tylko kwas foliowy, chce się pytać przy najbliższej wizyty (jako, że często mam anemię to podejrzewam, że lekarz może czeka na wyniki badań, żeby spr czy może jakieś wiece witaminy mi potrzebne.)
za dwie strony

28.08 2010 Nasz Dzień
bo nie kojarzę.