|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4471 |
|
BAN stały
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy XVI
ale radzilas mi zwiekszyc sniadanie i to zrobilam,wiec biore rady, ktore dostaje
|
|
|
|
#4472 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:56 ---------- Poprzedni post napisano o 20:53 ---------- Cytat:
Tobą rzodzi choroba. Czytasz co chcesz i co ci pasuje a właściwie co pasuje Twojej chorobie..... To już chyba Irsih jada lepiej
|
|
#4473 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4474 |
|
Rozeznanie
|
U
I jogurt bananowy (jog nat zmiksowany z bananem i wanilią) z płatkami orkiszowymi, otrębami, 2 łychami powideł sliwkowych i migdałami II duży pucharek musu ananasowego z miętą ![]() III zielone risotto z łososiem z ryżu arborio z brokułem, brukselką, zielonym groszkiem w strączkach, natką pietruszki i pistacjami <3 inka karmelowa, pół big milka ![]() IV taki misz masz bo nie miałam ochoty na nic konkretnego - z 6 ugotowanych kotlecików sojowych, kawałek papryki i 3 suszone daktyle ![]() ---------- Dopisano o 21:24 ---------- Poprzedni post napisano o 21:23 ---------- tęczowa dolinka, muffiny były z tego przepisu |
|
|
|
#4475 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Schudłam w sumie 10 kg od mojej najwyższej wagi. Chcę jeszcze max 5 kg ale czuję sie już z moją wagą dobrze i wyglądam ok. W niektóre ubrania jeszcze się nie mieszcze ale nie spinam się Liczę na to żę na R/U jeszcze cos zejdzie. Zresztą nie jestem jeszcze na U tylko zdarzają się dni kiedy zjem więcej bo mam ochotę![]() ---------- Dopisano o 21:33 ---------- Poprzedni post napisano o 21:29 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#4477 |
|
Zakorzenienie
|
Moje leciutkie R, bardziej mi zależy na przejściu na zdrowie odżywianie ( choć pare kilko przydałoby się zrzucić)
Śniadanie: serek wiejski 3%+ łyżka płatków owsianych+ dwie łyżki musli + łyżka suszonych rodzynek II Śniadanie: dwie małe mandarynki, 2 kromki pieczywa chrupkiego pełnoziarnistego Obiad: Łosoś z grilla + gotowane brokuły Kolacja: mała pozostałość z łososia obiadowego, mała miseczka sałatki z pomidora, rzodkiewki, ogórka, brokuła, kapusty pekińskiej i piersi z kurczaka z grilla 2 litry wody jak myślicie? Edytowane przez Monian Czas edycji: 2012-05-09 o 21:52 |
|
|
|
#4478 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4479 |
|
Rozeznanie
|
matury sa wiec mam wolne i caly czas gdzies 'LATAM'
płatków tyle ze sie najadłam 2 sniadanie było w kawiarni w miłym towarzystwie ![]() a podwieczorek to taka przekąska była w sumie bo babka w sklepie nie miala drobnych i 'wydała' big milka zamiast reszty |
|
|
|
#4480 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4481 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#4482 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No cóż każdy ma czasem taki dzień
|
|
#4483 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() jeszcze tenis? kurka Ty to jestes mega wysportowana
|
|
|
#4484 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. A poza tym widziałam Twoje foty w galerii, chyba trochę dawno wstawione, ale laska nie zła jesteś .A żeby nie było że taki totalny off-top to ocenię Twoje jadło-
|
|
|
|
|
#4485 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
miałam Cię od zawsze za teczową dolinkę, a tu dlolinka
Mówienie ludziom „nie” jest wspaniałą rzeczą, jest to część przebudzenia. I zrozum, to nie jest egoizm. Egoizmem jest wymaganie od innych, by żyli życiem, które akurat tobie wydaje się najwłaściwsze. To jest egoizm. Żyć swoim życiem nie jest egoizmem. Anthony de Mello kocham Cię życie! |
|
|
|
|
#4486 |
|
Raczkowanie
|
Czesc,
nie chce nikogo obrażać ale podczytuje ten wątek i chciałam podzielić sie z tego miejsca moja opinia- chodzi mi o to że naprawde jak już ktoś zauważyl za dużo tu agresji . Jak ktoś źle jje jest wyśmiewany itp . Ciężko jest tu uzyskać poradę osobom ,nie wtajemniczonym" lub tym , które źle się odżywiaja-jedzą za mało, śmieciowo itp. Chyba nie o to chodzi. Pozatym nie popieram zbyt częstego udzielania się tu osob chorych ale trzeba mieć na uwadze , że wielu ten wątek pomogł,zaczeły mieć lepsze jadłospisy. Nikt nie lubi być krytykowany , jeśli raz rady nie pomogły chyba lepiej zadziała ignorancja może wtedy dana osoba sama zacznie myśleć. Szczególnie przykra jest krytyka osób które kiedyś lub nadal same są chore a nie potrafią zrozumieć strachu czy niewiedzy innych Tyle odemnie mam nadzieję , że nikogo nie uraziłam bo post powstał w pokojowych zamiarach ![]() Dobrej nocy !!!
|
|
|
|
#4487 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 07:44 ---------- Poprzedni post napisano o 07:42 ---------- Cytat:
|
|
#4488 |
|
Zakorzenienie
|
Hej dziewczyny. Dzis po tygodniu na Rce zwazylam sie i niestety ubylo mi tylko 0,5 kg
Pamietam, ze w zeszlym roku na diecie przed slubem chudlam po kilo na tydzien.... no ale coz, widocznie metabolizm lezy. Musze chyba zaczac cwiczyc.... ehh... a ciezko mi to przychodzi. Chcialam sie zapisac na joge, ale to tylko raz w tygodniu 1,5 godz... chyba cos jeszcze by sie przydalo, nie? Problem w tym, ze ja mam cod wtorku do czwartku ciagle zajecia po pracy.... Dobra, juz nie marudze, wrzucam R na dzis! Aha, i ciesze sie, ze ten pasztet jest dobry! Upieke go w weekend ![]() sniadanie: owsianka, zielona herbata (nie zdazylam zjesc owocu juz) 2gie sniadanie: dzis dla odmiany jogurt naturalny (nie jadlam go caly tydzien, zamienilam na serki wiejsie, ale juz mi troche bokiem wychodza...) plus jablko i kawa z mlekiem, lyzeczka cukru. 3. lunch w pracy: mam pojemniczek salatki greckiej, robilam wczoraj ![]() 4. garsc orzechow plus pewnie kawa z mlekiem przed zajeciami 5. tortilla z dwoch jaj z cukinia i cebulka + salatka z mieszanych salat, z tunczykiem lub z wedzonym lososiem. Poza tym staram sie pic wiecej. Ostatnio wychodzi to jakies 1,5 litra wody plus kilka (najczesciej 3-4) duze kubki zielonych herbat dziennie. Z ruchu... ok 4 km spaceru, ale to na raty, w ramach dojscia tu i tam.
|
#4489 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:02 ---------- Poprzedni post napisano o 08:59 ---------- Cytat:
jak masz w tygodniu dużo zajęć to takie cwiczenie w domu jest dobrym pomysłem W weekend możesz się wybrac na rower
|
||
|
|
|
#4490 |
|
Zakorzenienie
|
Hauuu, dzieki za wsparcie
tez kiedys cwiczylam z youtubem (8 minutes abs, legs, itd....). W tygodniu wlasnie niestety nawet w domu ciezko mi znalezc czas (wychodze o 8, wracam o 21ej), ale moze sie zmobilizuje, i bede wstawac pol godzinki wczesniej Dzieki, nie poddaje sie!A linka podeslij plz, chetnie rzuce okiem
"There is a crack in everything, that´s how the light gets in." Edytowane przez monita01 Czas edycji: 2012-05-10 o 09:11 |
|
|
|
#4491 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#4492 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
włączyły mi się matyczne uczucia , i chyba Ci pomogę, taka biedna jesteś i pokrzywdzona ![]() Cytat:
Teraz na poważnie . śniadanie; ; musisz jeść duże i treściwe śniadanie. jeśli lubisz chleb, no to dobrze ale posmaruj że masłem, albo o kuo masło orzechowe, no zakochasz się popij sokiem, kakao, capuccino. niech organizm ma kopa z rana.! drugie śniadanie/podwieczorek; sama nie lubię się trzymać sztywnej zasady '5 posiłków' więc zależnie od dnia, zjedz między śniadaniem a obiadem. lub obiadem a kolacją jakiś pełnowartościowy posilek. proponuję kanapki z masłem, kiełkami/warzywami/serem/rybą jest mnóstwo mozliwości, może wolisz jogurt, owoc, i orzechy, lub sałatkę z olejem, lub domowe ciasto, może być ryż na mleku/z warzywami bardzo szybko, smacznie i zdrowo. obiad naprawdę kalorie się nie liczę. co z tego że to danie w 5min mma 200kcal jak to to syf? sama chemia. nic wartościowego. jeśli chaciałaś rady to bardzo proszę ; ugotuj sama makaron, zrób sos ze świeżych warzyw, ziół, kurczaka / wołowiny/ tuńczyka czy tam jakiegoś innego mięcha aby było źródło białka. posyp serem żółtym-zobaczysz jakie jedzenie może być pyszne kolacja zrób sobie czasem coś na ciepło, omlet, jajecznicę, polentę, nawet płatki z mlekiem, po ciepłym posiłku będzie Ci się lepiej spało. może być sałatka z czymś co zostało z obiadu. trochę wyobraźni. urozmaicaj jedzenie, jak już był chleb-zrób placki owsiane, lub ugotuj trochę ryżu/kaszy. zrób zupę-masz na dwa dni, ja dopiero teraz doceniłam zupy.. za późno, to jest coś, co każdny powinien jeść czy jest na U czy na P , a już na pewno na R. mam nadzieję że Ci pomogłam, bo napisanie tego zajęło mi 10min z życia , a weszłam tu po coś innego , powodzenia (jestem tylko rok strasza)
|
|
#4493 |
|
Raczkowanie
|
R/ U proszę o ocenkę
![]() 1: szklanka mleka + otręby owsiane i gryczane (50g) + siemie lniane + śliwki suszone + sezam 2: parówki z keczupem + pomidor z serem mozarella + jabłuszko 3:podwójna kanapka z razowca z: indykiem pieczonym(taki byczy kawał), ogórkiem, szczypiorkiem + sok pomidorowy 4: sernik (ok 250g) z jogurtem naturalnym z kakaem(jako polewa)+ kawa z mlekiem 5: wieśniak z tunczykiem i warzywkami |
|
|
|
#4494 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4495 |
|
Raczkowanie
|
Cześć
Moja Redukcja planowana na dziśI: 2 kromki grahama z tostera, posmarowane naturalnym serkiem homo, z plasterkami pasztetu z czerwonej soczewicy ze słonecznikiem i świeżą bazylią II: szklanka kefiru naturalnego III: pierś z indyka faszerwana pieczarkami i mozarellą, brązowy ryż i surówka z sałaty lodowej, pomidora, papryki i kukurydzy IV: lekki wiejski z pomidorem i bazylią Ponadto: woda, czerwona herbata, kawa, cola zero Co sądzicie? Edytowane przez blissful Czas edycji: 2012-05-10 o 12:33 |
|
|
|
#4496 | |
|
BAN stały
|
bardzo dziękuję! postaram się dostosować. Dzisiaj na obiad filet z indyka duszony na lyzeczce oliwy z warzywami i do tgo brazowy ryz
![]() ---------- Dopisano o 12:17 ---------- Poprzedni post napisano o 12:14 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#4497 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#4498 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:22 ---------- Poprzedni post napisano o 12:22 ---------- Cytat:
Podoba mi się.... Według mnie na tym będziesz chudła---------- Dopisano o 12:23 ---------- Poprzedni post napisano o 12:22 ---------- A w jakim czasie ?
|
|
#4499 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4500 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dziękuję, na tym właśnie mi zależy |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:09.

chciałam zrobić na obiad, a nie wiem jakie propocje wziać
i duuuuuużo tańca
) placuszki z kaszy manny z wiórkami kokosowymi i kostką białej czekolady z wiórkami i płatkami ryżowymi zjedzone z lodami biała czekolada, białym serkiem, wieśniakiem, jogurtem z jagodami i dżemem morelowym dla diabetyków + czerwona herbata

Pamietam, ze w zeszlym roku na diecie przed slubem chudlam po kilo na tydzien.... no ale coz, widocznie metabolizm lezy. Musze chyba zaczac cwiczyc.... ehh... a ciezko mi to przychodzi. Chcialam sie zapisac na joge, ale to tylko raz w tygodniu 1,5 godz... chyba cos jeszcze by sie przydalo, nie? Problem w tym, ze ja mam cod wtorku do czwartku ciagle zajecia po pracy....