|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3421 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Większość mam już rozpakowanych a na kilka wciąż czekamy ! Mamy Wiosenne 2012
konia super, że z Kajunią wszystko ok i piękne na wadze przybiera!
![]() ---------- Dopisano o 08:55 ---------- Poprzedni post napisano o 08:55 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 08:59 ---------- Poprzedni post napisano o 08:55 ---------- Cziqua co do czapezcki to jak wieje to zakładam, żeby uszek nie przewiało, ale taką cieniutką. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3422 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Większość mam już rozpakowanych a na kilka wciąż czekamy ! Mamy Wiosenne 2012
Cytat:
Mi położna kazała potówki przemywać przegotowaną wodą i nie stosować żadnej chemii. Cienką czapeczkę ubieram, choć są opinie że tylko w Polsce dzieci noszą czapki ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3423 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jesli jest wietrznie to zakladam malej kapelusik badz cieniutka czapeczke ale jak wiatr jest slaby badz go nie ma to nie. No i staram sie lekko ubierac body+ spodenki np wczoraj u nas bylo 25 stopni ale spory, choc cieply wiatr, zero slonca (padalo co jakis czas) ale ogolem bardzo cieplo, wiec Jula miala t-shirt na dlugi rekaw i cienkie rajstopki + krotkie spodenki z takiego mieciusiego i cieniutenkiego materialu (z h&m wygladaja jak jeans- polecam na upaly bedzie super!) awaryjnie jakby mialo byc chlodniej mialam cienki kocyk i sweterek gdyby bylo slonce mialaby krotki t-shirt i same te spodenki ---------- Dopisano o 09:12 ---------- Poprzedni post napisano o 09:05 ---------- Dziewczyny ja wczoraj bedac z kolezanka w kawiarence widzialam kobiete z chlopczykiem - mlodszy niz Jula, mysle gora z miesiac mial - naubierany w polarowe spiochy, bluzy, zimowa czapka, kaptur i przykryty kocem ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() 07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3424 |
Zadomowienie
|
dzieki za rady no my wczoraj bylismy na spacerze to było ok 26 stopni mały miał ubrany bodzian na dł rękaw i cienkie śpiochy i cieniutką czapeczkę a się biedaczek zapocił
![]()
![]() ![]() godzina 16:30 najszczęśliwszy dzień w moim życiu narodziny syna Filipa!!! |
![]() ![]() |
![]() |
#3425 |
Zakorzenienie
|
Na potówki słyszałam, że rozcieńczony nadmanganian potasu.
Edytowane przez lena_mi Czas edycji: 2012-05-11 o 08:57 |
![]() ![]() |
![]() |
#3426 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Tak wogole to dzindybry ![]() U nas jak zwykle karmienie w nocy co 3h z zegarkiem w reku, nawet jak sie Ania nie wybudza to ja to robie. Ale mysle ze tak za tydzien (jak skonczy miesiac) to skontroluje wage i jak bedzie ladny przyrost to przestane ja w nocy wybudzac, co by sprawdzic czy jej sie ten nocny sen nie zacznie wydluzac naturalnie. Staram sie ja uczyc roznicy miedzy dniem i noca wiec powinna zakumac ![]() ![]() Dzis jedziemy na slub znajomych plus obiadek u nich w domu. Jej ale sie trzeba nagimnastykowac z logistyka, tu karmienie co 3h, z drugiej strony to godzine drogi od nas, staram sie uwzzglednic pory drzemek (chocby w foteliku samochodowym). Troche sie boje ze sie Ania ze swojego rytmu wybije, bo my raczej w domu dnie spedzamy do tej pory. No ale trzeba zaczac 'bywac', wczesniej czy pozniej ![]() Lena_mi, pytalas niedawno czy Infacol u nas dziala... W sumie to nie wiem, i tak jak idzie kupa to Ania bardzo steka i sie prezy. Ale ostatnio lepiej zasypia, z tym ze razem z Infacolem zaczelam ja zawijac (zeby jej rece nie lataly) i mysle ze to bardziej pomoglo. Edytowane przez Zia_ Czas edycji: 2012-05-11 o 08:51 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3427 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pytam o kąpiel bo lekarka która mnie zszywała mówiła żeby na razie unikać kąpieli jedynie prysznic. A nie wiem jak długo jej unikać. No nie mam rozpuściły już się. Dzień dobry ![]() Oskar jak zasnął o 20 tak obudził się o 5 rano - 9h spania ![]() No tylko rano już miałam nieźle pełne piersi więc z jednej Oskar pił a z drugiej musiałam laktatorem ściągać. Ranek juz trochę kiepski bo Oskar 2x chlustająco sobie ulał bardziej na wymioty to wygladało. Ale ciągle cyca chciał i znów się denerwował jedząc tak jak robi to ostatnio. Teraz śpi po 10 min wrzask znów zasypia i tak od godz 8. A ja w przerwach jego spania nastawiam pranie, jem śniadanie, piszę do Was zaraz pójdę do obiadu coś poszykować. I tak dzień zleci.... Dziś zostawiam teściom na 1h-1,5h Oskara bo chce podjechać do sklepu kupić jakiś ciuch na tą komunie.... Ciekawe czy da im popalić ![]() ---------- Dopisano o 09:54 ---------- Poprzedni post napisano o 09:51 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3428 |
Wtajemniczenie
|
Dzien doberek
![]() u nas nocka ok, Hania zasnela o polnocy a obudzila si o 5, karmienie i znow w kimke.nie bedze dzisspanka do 11 bo za godzinke jedziemy na zajecia z masazu i zwaze tam Hanie przy okazji. milego ranka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3429 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() mysle ze nie ubierasz za lekko - gdyby bylo mu chlodno pewnie by plakal czy marudzil ![]()
![]() ![]() 07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3430 |
Zakorzenienie
|
Co do ubierania, jak jest ciepło i lekki ciepły wiatr to zakładam małej bawełnianą opaskę na uszka, jak jest chłodniej to cieniutką czapeczkę.
Przy 25 st i więcej ubieram body z krótkim i skarpetki, okrywam tetrową pieluszką (awaryjnie mam spodenki, długi rękawek i kocyk). Do samochodu w ogóle bym jej nie ubierała ![]() Nocka bardzo ładna. od 22.20 do 2, potem do 6, następnie do 9.30 Oczywiście nie budziła się z płaczek tylko słyszałam pojękiwania, stękanie i marudzenie. o 6 nie najadła się do syta tylko cwaniara zaspokoiła głód i świergoliła mi przez godzinę sprzedając uśmiechy i nowe dźwięki. Dokarmiłam ją (wystarczyły 3 łyczki), odbiła przy piersi i chwilę po odłożeniu zasnęła ![]()
#3431 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, czy Wy wyparzacie czy sterylizujecie (w sterylizatorze, albo gotujecie w garnku) smoczki/butelki/laktatory itp?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3432 |
Gang Iren
|
Dzien dobry!
Katar mlodego wykonczy i jego i mnie.Co pol godz,max godz przez cala noc wstawalam,zeby mu odsysac nos,bo sie budzil przez to,ze zatkany.Teraz moje dziecie nie spi,slucha muzyki i patrzy na zabawki,wiec mialam szanse poczytac was. Evvcia biedna Laura po szczepieniu ![]() No milo z tymi prezentami. Jolka my z mezem zawsze wspolnie skladalismy zyczenia i mojej mamie i jego,kupowalismy jakies kwiatki,czekoladki.Teraz mama mieszka z nami,ale tesciowa jest w Polsce i zawsze jakis kwiatek czy prezent dla tesciowej zamawialismy przez internet.W tym roku bedzie u nas,bo przyjezdza na komunie Wiktorii. Mravka to aktywna z ciebie mamuska.Przyjemnosci na basenie! Ja z moja laktacja bym chyba nie dala rady.Juz kilka razy musialam w krzaki wchodzic,by wymienic wkladki w staniku ![]() Aguska co do karmienia to ja tez uwielbiam to robic. Bardo przyjemne uczucie ![]() Tikki super,ze Andrea zdrowa ![]() Nowaken fajnie,ze Ania lepiej spi w nocy.A wy jeszcze na piersi,czy juz tylko mm? Emigra u was tez fajnie 6 godz ![]() Cziqua ja przy 26 st ubralabym w body z krotkim,bose nogi i wzielabym pieluszke tetrowa do przykrycia.Tak ubieralam Wiki,bo urodzila sie latem. Nikii no twoj Oskar to rekordy pobija.9 godz snu!! ![]() Nie chcesz zamienic sie na dzieci? Chociaz na jedna noc,co? ![]()
#3433 |
Zakorzenienie
|
Nie. Nie uzywam butelek i smoczków. Laktator myję w gorącej wodzie z płynem do mycia naczyń - zgodnie z instrukcją producenta.
#3434 |
Zakorzenienie
|
A moja Andrea to zmarzluch
![]() ![]() Andrea jakby obudziła się po 9h to tak by wrzeszczała z głodu, że cała Hiszpania by ją słyszała. Ona po 4h czasami drze się z głodu jak bym jej jeść w ogóle nie dawała. Teraz Mała testuje moją cierpliwość. Zasnęła sobie ładnie (oczywiście przy cycu), odłożyłam ją do łóżeczka i co 10 min krzyk...daję jej smoczek, głaszczę po główce - zasypia - smoczek wypada, wrzask i powtórka z rozrywki ![]() ---------- Dopisano o 10:49 ---------- Poprzedni post napisano o 10:47 ---------- A tak w ogóle to moja Żabeńka skończyła dziś 1 miesiąc ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3435 |
Zakorzenienie
|
wiecie co wam powiem?
Ewelinka chyba nie lubi być na rękach jak się naje. W nocy lub w ciągu dnia do najedzenia potrzebuje około 10 minut, wtedy gwałtownie przerywa jedzenie wypluwając pierś, biorę ją szybko do odbicia, odbije 2-3 razy i wrzeszczy, usilnie próbuje zmienić pozycję na leżącą, na rękach jej nie pasuje a jak odłożę ją do kołyski, zasypia w mgnieniu oka. W nocy jest tak samo. Na rękach jej dobrze jak ma jeść, przed lub po kąpieli. Czasem tylko przyśnie mi na ramieniu, ale po chwili przypomina sobie, że to nie jej miejsce do spania ![]() A ten test Tracy Hogg to gdzie on jest? ![]()
#3436 |
Zakorzenienie
|
Karolca fajnie Ci, bo moja wrzeszczy jak przypomni sobie, że nie jest na rękach.
Moje starania o zasypianie bez rąk dobiegły końca...mama wzięła ją na ręce ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3437 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Sami się zdziwiliśmy że tak długo spał... oby tak już zawsze było ![]() Wiesz nie wiem czy bym z tęsknoty wytrzymała jedną noc bez Oskarka. Ale na jedną noc abyś mogła zregenerować siły możemy się zamienić ![]() Cytat:
Oskar robi to samo co Andrea. I robię tak że jak wypada smoczek i on chwile śpi a potem płacz to znów smoka przytrzymuję lekko i głaszczę go i znów zasypia i tak kilka razy az w końcu zaśnie. No chyba że już baaaardzo płacze to go biorę na ręce aby mi się nie zaniósł. Gratulacje z okazji miesiąca ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3438 |
Zakorzenienie
|
tikki, gratulacje z okazji miesiąca
![]() ![]() ![]()
#3439 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3440 |
Rozeznanie
|
Dzień dobry,
dzisiaj nocka przeboska ![]() ![]() ![]() ![]() Więc chyba kropelki pomagają jak w nocy się nie prężyła i ładnie zasypiała ![]() Nikii to podobnie moja Julcia tak się zachowywała przy cycu, że niby chce, a potem rzuca cyca wściekła jak osa i wyje, przy tym się prężyła, to bączek wtedy jej przeszkadzał, jak poszedł to wtedy wielka ulga i momentalnie zasypiała po tym ![]() A te 9 h ciągiem to sporo, bardzo sporo.. ![]() ![]() A jak uczycie maluchy rozróżniania dnia od nocy?? Jak śpi w dzień to śpi przy świetle dziennym, nie zasłaniam okien itp, w nocy wiadomo że ciemno - to na tym to polega właśnie?? Lena ja jeszcze gotuję laktator i butelki w gorącej wodzie tak jak mam w instrukcji. ---------- Dopisano o 11:13 ---------- Poprzedni post napisano o 11:02 ---------- tikki ![]() ![]() a dziś my kończymy 3 tygodnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3441 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Była dziś u mnie położna. Tragedia! Co prawda zapowiedziała się pół godziny wcześniej, ale Małego nawet nie obejrzała. Akurat spał, więc zerknęła tylko na jego twarz i powiedziała, że ładnie wygląda ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3442 | ||
Gang Iren
|
A my mamy skonczone 3 tygodnie
![]() A i zapomnialam pisac,ze od kilku dni wchodze w spodnie sprzed ciazy ![]() ![]() Cytat:
Ale ten czas leci,juz miesiac!! ![]() Cytat:
![]() |
#3443 |
Zakorzenienie
|
U Nas w sumie w nocy świeci się lampka więc jakieś to światło jest. W dzień Oskar budzi się co 2-3 godz a w nocy spi jak zabity na początku zastanawiałam się czy go wybudzać ale położna powiedziała że jak będzie głodny to sam sie obudzi i da znać...
Dziewczyny jakoś dziwnie się czuje z jedną myślą.... Mianowicie chrzciny mamy za 3 tygodnie. Wczoraj bratowa TŻ która ma być chrzestną straciła dziecko - płód obumarły w 8-9tc pisałam Wam o tym. I teraz zastanawiam się czy mam się upewnić czy chce być tą chrzestną czy czekać aż sama coś powie. Z jednej strony dobrze wiedzieć czy szukać mamy kogoś innego a z drugiej głupio pytać. Chyba poczekamy aż sama powie... bo teraz pewnie będzie miała taki okres że jak zobaczy Oskarka to dla niej to trauma będzie. Ciężka sprawa..... już nawet obwiniamy siebie za to bo ponoć jest taki przesąd że chrzestna nie może być w ciązy bo jedno dziecko zabiera wtedy szczęście drugiemu czy coś takiego. I może to nasza wina.. może ten przesąd się sprawdził ![]() ---------- Dopisano o 11:26 ---------- Poprzedni post napisano o 11:24 ---------- Julliczka , Gosia ![]() ![]() ![]() Gosia racja katar jest męczący u dorosłego a co dopiero u maluszka... Ja jak jestem chora to mogę mieć kaszel może mnie gardło boleć ale nienawidzę mieć kataru |
![]() ![]() |
![]() |
#3444 |
Zakorzenienie
|
Nikki, nic nie słyszałam o tym przesądzie
![]() Mamy wstępnie wybranych chrzestnych dla Ewelinki ![]() Myśleliśmy, aby wziąć naszych dobrych znajomych... ale ze znajomościami różnie się w życiu układa więc będzie to ktoś z rodziny.
#3445 |
Zakorzenienie
|
Witam, u nas dzisiaj była na odwiedzinach położna , ale taka środowiskowa
![]() ![]() ![]() Czapeczki w takie upały nie zakładam, no chyba że jest wiatr to nakładam jak wyciągam z wózka, np. tak wczoraj na działce było , spała w wózku bez, ale jak do karmienia brałam to nakładałam, spała w bodziaku , skarpetki , przykryta pieluszką jak zachodziło słonko ![]() Nikki ale przykra sprawa ![]() ![]() Gosia 3 ttyg? jaja sobie robisz ? jak ten czas leci , o ja pierdziu, wszystkiego dobrego dla Eryka ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3446 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3447 |
Zakorzenienie
|
Karolca ja się o tym przesądzie dowiedziałam od koleżanki z pracy która jak urodziła to chciała wziąść za chrzestną swoją bratową , ale że ta bratowa była w ciąży to czekali na rozwiązanie... bo tam wszystkie babcie i ciotki mówiły że nie może być osoba w ciąży chrzestną bo któreś z dzieci umrze.... Ja w przesądy z reguły nie wierzę...
Konia masz rację lepiej czekać a mieć w zapasie rezerwową. |
![]() ![]() |
![]() |
#3448 |
Zakorzenienie
|
Julliczka, Gosia
![]() ![]() Oj tak, katar dla maleństwa to tragedia. Moja Andrusia ma śluz w nosie i się strasznie z tym męczy...co dopiero całkowicie zatkany nosek ![]() Wczoraj moja kuzynka urodziła synka Eryka ![]() ![]() ![]() Idę karmić, bo Niunia domaga się amciu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3449 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A Julliczka dla Twojej gwiazdy ![]() ![]() Myślę, że dzieci rozróżniają dzień od nocy na podstawie tego jakie odgłosy dochodzą itp. bo jednak w nocy jest zupełny spokój ( no prawie ) , tak mi się wydaje Edytowane przez koniakonia Czas edycji: 2012-05-11 o 10:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3450 | |||
Gang Iren
|
Cytat:
Ale ty wierzysz w przesady?Bo tego jest od groma i jakby tak we wszystko wierzyc to czlowiek by zwariowal. Cytat:
Ja z Wiki chodzilam do pediatry,ktora tez mnie leczyla.Niestety musialam ja zmienic,bo zawalila kilka razy sprawe przy Wiktorii,a moja mama byla zadowolona z jej opieki nade mna... No leci czas,dzieki kochana ![]() Cytat:
Dziekujemy za zyczenia zdrowka ![]() O no prosze,a myslalam,ze to nie jest az tak popularne imie w Polsce.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:45.