|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4651 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy XVI
U ( ? )śniadanie : panceksy ( z ponad pół szklanki mąki) z kubkiem budyniu wiśniowego, jabłkiem, dużym kubkiem cappucino ( a co ) II śniadanie : 2 kromki chleba żytniego razowego ( takie po 25g jedna ) z sałatą, pomidorem, ogórkiem, masłem, szynką , 2 marchewki, jabłko ok. 1h spacerku z psem III śniadanie : duży jog. nat z dosypanym kakao, 3 łyżkami musli, 3 wafle ryżowe, jabłko a'la obiad : 2 płaty śledzie ( chyba w oleju były niestety ), dużo cebulki ze słoiczka ze śledziami , kromka razowca z ... ketchupem , sałatka z sałaty i pomidora, duża marchewa do pochrupania, 2 grube pl. sera żółtego ( naszła mnie ochota) - razem miały tak na oko ok. 1,5-2 cm tu będą jakieś ćwiczonka przy muzyce i troszkę skakanki i hula hop Kolacja : planuję 100g sera białego, 2 kromki jak na II śniad. z serkiem kanapk. sałatą zerknie ktoś ? Edytowane przez nikol12 Czas edycji: 2012-05-12 o 15:23 |
|
|
|
#4652 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
cóż-zazdrość albo złośliwośc ,ot tyle Cytat:
powtórze za Ervisha-TO NIE JEST P!!! TO NIE JEST U!!! TO NIE JEST NAWET DOBRE NA R!!!!
|
|
|
#4653 |
|
Raczkowanie
|
Hej. Dzisiejsza R
śniadanie: pełnoziarniste sernikowe pancakesy z otrębami owsianymi z półtłustego sera, mus z małego mrożonego banana siłownia ponad 1.5 h obiad: filet z eko kurczaka, połowa woreczka brązowego ryżu i surówka z sałaty lodowej, rzodkiewki białej i czerwonej, papryki i pomidora przekąska (niedługo po obiedzie): migdały kolacja: planuję zjeść lekki wiejski z pomidorem z płynów: woda, kawa, czerwona herbata i jakieś zioła Co sądzicie o takiej R?
Edytowane przez blissful Czas edycji: 2012-05-12 o 16:02 |
|
|
|
#4654 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
chyba 1 raz zjadasz bo masz ochote ![]() ps.tylko polecam przy jedzeniu przybory matematyczne tj wage i linijke zostawic na biurku ![]() ---------- Dopisano o 16:05 ---------- Poprzedni post napisano o 16:03 ---------- Cytat:
nie podoba-brak 2 sniad i samotne migdaly -moze jogo do nich?? i dorzuc cos wieczorem jeszcze?moz jaas salatka jeszcze do pomidora?
|
|
|
#4655 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4656 |
|
Zadomowienie
|
w końcu U
śniadanko: jajecznica: dwa jaja, ser biały, szynka, pomidor, szczypior + kromka razowca 2 śniadanie: jogurt naturalny + 50g otrębów owsianych + jabłko prażone z cynamonem obiad: zupa szczawiowa i pierogi leniwe smażone na maśle z cynamonem i cukrem kolacja: sałatka: kurak, pomidory, oliwki, cebulka czerwona i biała, sosik vinegrette i wooooooooooooda, zielona herbatka, ze dwie kawki z mleczkiem ![]() Jak to wygląda ?
|
|
|
|
#4657 |
|
Zakorzenienie
|
U
I 3 duże naleśniki z twarożkiem, wiśniami, orzechami arachidowymi, sosem czekoladowym (jogurt nat+stopiona czekolada) W szkole II Składana kanapka z 3 kromek chleba z twarożkiem, gotowanym jajkiem, łososiem, pomidorem i sałatą (wyglądało to tak: pieczywo, obkład, pieczywo, obkład i pieczywo) sok z wyciśniętej pomarańczy III talerz zupy grzybowej z makaronem, 7 pierogów z serem i ziemniakami z jogurtem naturalnym (pierogi wykrajane od szklanki) IV omlet biszkoptowy z jabłkami, cynamonem i bakusiem wafelkowym, 4 czekoladki z bombonierki V 3 kromki żytniego z twarogiem ze śmietaną (z kostki twarogu) pomidorem i szczypiorem, kompot wiśniowy
|
|
#4658 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4659 |
|
BAN stały
|
Moje U :
śniadanie: 3 łyżki płatków owsianych, łyżka budyniu w proszku, 150 ml mleka 0.5% łyżeckza kakao 2śniadanie:pol babeczki light(20kcal), serek wiejski lekki z cynamonem i słodzikiem, plaster polędwicy drobiowej, piętka chleba obiad:omlet (2 jaja +łyżka mąki) z łyżką dżemu, łyżką jogurtu naturalnego, łyżeczką serka milka podiweczorek: ok 100 g tego jogurtu http://www.tabele-kalorii.pl/kalorie...Jogobella.html, 3 plasterki banana, big milk kolacja: 1 kromka graham z margaryną, 2 plastrami polędwicy drobiowej, 1 kromka pszennego z margaryną, 2 łyżeczkami wieśniaka, cynamonem do picia: 2 kawy z mlekiem, kilka łyków frugo |
|
|
|
#4660 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
KZ !! Błagam ! tu też są ludzie , ktorzy nie chcą mieć doczynienia z ed , albo chca zapomniec o tym co przeszli w zwiazku z tym |
|
|
|
|
#4661 |
|
Zadomowienie
|
No, to moje pierwsze P (miało być ostro, ale nie pojechałam dziś, niestety. Obiecuję poprawę
)I 3 orkiszowe naleśniki; 1 z twarożkiem z aromatem i cukrem waniliowym i skórką otartą z cytryny, 2 z serkiem wiejskim i gorącym musem truskawkowym, 3 podzielony na pół: z resztką twarożku / z masłem orzechowym i czekoladą II (zakupowo-bylejakie /nijakie właściwie, ale nie miałam możlwiwości zrobienia niczego w domu, bo brakło pieczywa.../) Pół dużego palucha z ziarnami, spore jabłko, duża garść mieszanki różnych orzechów (głównie migdały i nerkowce, bo akurat je kupiłam ), 3 ciastka maślane obficie obsypane ziarnami dyni i słonecznikaIII 2 miski gęstego żurku z ziemniakami (właściwie ziemniaków z żurkiem ), gotowanego na wędzonych żeberkach; później pisząc przy komputerze pogryzałam marchewkiIV jogurt naturalny z grapefruitem, 3 łyżkami płatków żytnich i orkiszowych, łyżką siemienia lnianego, pozostałą połową muesli z saszetki, 2 kostkami gorzkiej czekolady, pełną garścią nerkowców i łyżką dżemu malinowego; karmelowa inka (dziś kupiłam, spróbowałam i już wiem, że będę ją pić litrami V będzie: panini na ciepło z sosem śmietankowym (robiony z majonezu, oliwy, śmietany i przypraw), połową awokado, sałatą, grillowaną piersią kurczaka i przyprawami. I teraz po kolei: 1. Jestem taka "nażarta", że czuję jedzenie w przełyku, bo nie mieści się w żołądku. Fu. ![]() 2. Mam wrażenie, że za "słodko". 3. Patrzę na ten jadłospis i widzę same nnkt i tłuszcze w ogóle- orzechy, masło orzechowe, awokado, tłuste mięso... Masakra! 4. Kompletnie nie mam pomysłów na to P... !!Powtórzę moją myśl: tycie jest gorsze (=trudniejsze) niż odchudzanie!
|
|
#4662 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A wyślesz mi przepis na te pancakes? Bo mam różne przepisy na takie serniczki z patelni a chce jakiś sprawdzony ( z pancakes z serka homo juz sie nadziałam )
|
|
#4663 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#4664 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Maslo orzechowe i awokado jest zdrowe Przejrzyj pare jadlospisów na P np. bliźniaczek, Nory Grey, Izaaczki może i moje ? Poszukaj inspiracji ![]() ---------- Dopisano o 17:52 ---------- Poprzedni post napisano o 17:43 ---------- Cytat:
U I 3 duże naleśniki z twarożkiem, wiśniami, orzechami arachidowymi, sosem czekoladowym (jogurt nat+stopiona czekolada) W szkole II Składana kanapka z 3 kromek chleba z twarożkiem, gotowanym jajkiem, łososiem, pomidorem i sałatą (wyglądało to tak: pieczywo, obkład, pieczywo, obkład i pieczywo) sok z wyciśniętej pomarańczy III talerz zupy grzybowej z makaronem, 7 pierogów z serem i ziemniakami z jogurtem naturalnym (pierogi wykrajane od szklanki) IV omlet biszkoptowy z jabłkami, cynamonem i bakusiem wafelkowym, 4 czekoladki z bombonierki V 3 kromki żytniego z twarogiem ze śmietaną (z kostki twarogu) pomidorem i szczypiorem, kompot wiśniowy
|
|
#4665 | ||||
|
Zadomowienie
|
Ervisha - nie komentuj a zgłaszaj! plis
![]() ![]() Cytat:
![]() co do jadłospisu o ile sniadanie i obiad są bardzo ok, o tyle reszta mi sie nie podoba. masz praktycznie tylko 3 posiłki, migdały to nie posilek. mogłabys je zjeść jako przekąskę ale w takim razie zrób np, na kolacje sałatke z warzyw i na to serek wiejski tak jak napisała tapetka ![]() Cytat:
![]() Cytat:
suuuuuper zrobiłam te naleśniki i jak zwykle wszystkie wyjadł brat Cytat:
tapetka kiedys b. mądrze napisała: traktuj swoje P jako taki Dzień Dziecka, coś dobrego dla siebie, to jedyny czas kiedy możesz jeść dosłownie WSZYSTKO, kiedy chcesz i jak chcesz ![]() a jadłospis całkiem przeciętny
|
|
|
#4666 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4667 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
chcialabym byc Tobą:dCytat:
![]() <pisze z autopsji..>
|
|
|
#4668 |
|
BAN stały
|
Ervisha, jogurtu tylko tyle,bo tylko tyle zostało
|
|
|
|
#4669 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo jak to drugie to wystarczy ze się do mnie wprowadzisz lub mnie przygarniesz ![]() ---------- Dopisano o 18:14 ---------- Poprzedni post napisano o 18:12 ---------- To niel jogurtów i serków na 100000 części. CZEMU NIE JESZ TO CO UGOTUJE MAMA? Mieszkasz sama w domu? rodzice Cię porzucili ?
|
|
#4670 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Twoje U, jak zwykle... ![]() Co do pytań: naleśniki jak robiłam? No, yyy, normalnie, na teflonie. A mus to rozmrożone truskawki, duszone z cukrem aż do uzyskania w miarę jednolitej masy. ![]() Pół palucha, bo zapchałam się tym jabłkiem. No i nie bardzo było jak to zjeść. Dałam w sumie 3 łyżki płatków z czubem. ![]() Panini to włoska pyszność- "zgrzewana" kanapka z ciabatty (ja robię z ciabatty albo jakiejkolwiek innej, dużej bułki), nadziewana... najróżniejszymi smakołykami. W Internecie znajdziesz przepisy (także na domowe ciabatty do panini ), ale możesz włożyć do środka co tylko zechcesz.Cytat:
Cytat:
. Już mnie brzuch boli, po części to pewnie też "dzięki" tym orzechom... ![]() ---------- Dopisano o 18:18 ---------- Poprzedni post napisano o 18:17 ---------- NIE, nie jest lepiej!
day by day GET HAPPIER! ![]() Aparatka ![]() 20.12.2012 - góra 21.03.2013 - dół + wyciągi Edytowane przez aniolbezskrzydel89 Czas edycji: 2012-05-12 o 18:23 |
|||
|
|
|
#4671 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zjadaj obiad z dwóch dań. Pij koktajle owocowe na bazie jogurtu podbijesz kalorie
|
|
#4672 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#4673 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
nie dawłam do środka, posypałam startą gorzką czeko dzieki za przepis ![]() moje uu I owsianka z twarogiem, dużą ilością wiórków kokosowych, winogronami, posypana poppingiem z amarantusa i cynamonem II jw., wyszła mi na prawde duuuża porcja III mintaj i 1/2 dorszcza w panierce, młode ziemniaki z koprem i sałatka z kapusty pekińskiej, kukurydzy, pomidora, czymś jeszcze i sosem jogurtowo-majonezowym IV miseczka domowego barszczu czerwonego V kiść winogron, duuża kiść winogron ![]() dzisiaj tak jakoś nie ogarnięcie, ale mam lenia i nie chciało mi się starać
|
|
|
#4674 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i być na tym etapie co Ty-->wiem ze rozumiesz
|
|
|
#4675 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
wiem, średnio mi dziś wyszło z rozkładem dnia... |
|
|
|
|
#4676 |
|
Zakorzenienie
|
no i nie zapychaj sie jabcami;p
|
|
#4677 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak do obiadu pysznie i ok ale kolacja za skromna. Dorzuć coś jeszcze ![]() ---------- Dopisano o 18:44 ---------- Poprzedni post napisano o 18:43 ---------- E tam jabłka można jesć ale nie moze to być podstawa posiłku tylko dodatek---------- Dopisano o 18:45 ---------- Poprzedni post napisano o 18:44 ---------- Cytat:
|
|
#4678 |
|
Zakorzenienie
|
anioł luknij tu:
link sie nie chce pokazac:/ a to wkleje: Podwyższenie wagi w zdrowy sposób (poprzez wzrost tkanki mięśniowej, a nie tłuszczowej !) jest procesem wolnym. Aby zyskać 0,5 kg na tydzień, będzie potrzebne konsekwentne spożywanie co najmniej 500 kcal dziennie więcej. Ta wielkość kalorii może być zmienna, ponieważ na przemianę materii mają wpływ: wielkość powierzchni ciała, temperatura, poziom hormonów, wiek, płeć, kondycja układu nerwowego, stan fizjologiczny, spożywanie kawy, herbaty i papierosy, no i oczywiście czynniki genetyczne. Biorąc pod uwagę powyższe czynniki, trzeba być świadomym, że nie jest to proste. Każdy, kto chce przybrać na wadze, w pierwszej kolejności, przez 7 dni powinien dokładnie zapisywać co i ile spożył i pił, liczyć dokładnie spożyte kalorie, pamiętając o tym, że ma to być normalny "żywieniowy" tydzień. Przez te 7 dni codziennie rano na czczo i wieczorem zapisywać wagę i odnotowywać ewentualne wahania wagi i korelację z przyjmowaną dzienną ilością kalorii. Zapisywanie ilości spożytych kalorii pozwoli oszacować, jakiej ilości kalorii będzie trzeba zapewnić, aby przybrać na wadze. Do otrzymanego dziennego średniego spożycia kalorii należy dodać około 500 kcal dziennie. Jeżeli po okresie 2 miesięcy nie nastąpiło zwiększenie wagi należy zwiększyć liczbę przyjmowanych kalorii o 250 kcal. Aby przybrać na wadze trzeba przestrzegać stosować się do kilku ważnych zasad: Jeść konsekwentnie, każdego dnia trzy podstawowe posiłki plus dwa lub trzy dodatkowe posiłki przekąskowe. Nie można pomijać żadnego z posiłków. Przez rozszerzenie "programu" posiłków do 5-6, nie będzie trzeba spożywać posiłków na "siłę" i dodatkowo nie będzie czuło się "napchania". Często jest tak, że przyjmuje się tylko 2-3 obfite posiłki dziennie, które tylko niepotrzebnie obciążają układ trawienny. Ostatni posiłek - przekąskę powinno przyjmować się możliwie jak najpóźniej, tak aby nie zakłócało to snu i problemów z zaśnięciem. Nie powinno robić się dłuższych przerw między posiłkami niż 4 godziny, Zamiast wody do picia spożywać, szczególnie po wysiłku fizycznym duże ilości pokarmów płynnych - gęste soki owocowe i warzywne i napoje mleczne (najlepiej fermentowane). Zawarta w nich woda aktywuje mięśnie, Wzmożyć wysiłek fizyczny, aby stymulować rozwój tkanki mięśniowej. U ludzi szczupłych z natury ćwiczenia fizyczne powodują utratę wagi, a nie przybieranie, ale pobudzają za to apetyt, przez co dodatkowo można jeszcze zwiększyć ilość spożywanych kalorii. Ćwiczenia powodują również większe pragnienie, co łatwo można wykorzystać do spożywania gęstych soków owocowych i warzywnych i napojów mlecznych, Aby przybrać na wadze trzeba wykazać się cierpliwością, jednak im wolniej, ale systematyczniej będzie się przybierało na wadze tym bardziej prawdopodobniej nowe kilogramy będą zamieniać się na tkankę mięśniową, a nie na tłuszczową, ; Spożywanie większej ilości tłuszczu generalnie wpływa na przyrost wagi, ale spożywanie dużej ilości tłuszczów pochodzenia zwierzęcego jak: masło, tłuste sery, tłusta śmietana, tłuste mięso a także fast-foody może prowadzić do zwiększenia poziomu cholesterolu, dlatego powinny być spożywane w umiarkowanych ilościach. Korzystne jest natomiast spożywanie nienasyconych tłuszczów pochodzących z oliwek, oliwy, ryb morskich, awokado, orzechów, Słodycze, które również wpływają na przyrost wagi, powinny być zastąpione słodkościami o większej wartości odżywczej (ze względu na zawartość witamin, soli mineralnych, potrzebnych do zdrowego przybrania na wadze) tj: gęste soki owocowe i warzywne, napoje mleczne, muesli, miód, orzechy, bakalie, suszone owoce, Unikać kofeiny i nikotyny ponieważ są one stymulatorami metabolizmu, powodując, że spala się kalorie w szybszym tempie, ; Odpoczynek, relaks, ćwiczenia fizyczne są czynnikami, które pośrednio wpływają na przyrost wagi. Stres i napięcie układu nerwowego są czynnikami, których powinno się unikać. Produkty zalecane w diecie (dodatkowe): Makarony (gotowane na półtwardo), ryż brązowy (naturalny), Pieczywo ciemne z pełnego przemiału, razowe, pumpernikiel, Muesli, płatki, orzechy, rodzynki, słonecznik, pestki dyni, bakalie Suszone owoce (morele, banany, papaja, jabłka, śliwki, figi, daktyle), Owoce: ananas, banany, grejfruty, awokado, truskawki, Gęste soki owocowe i warzywne, nektary, Napoje mleczne: kefiry, jogurty, kwaśne mleko, mleko acidofilne, Warzywa: groszek, kukurydza (unikać z puszek), ziemniaki, groch, fasola, marchew, kabaczki, oliwki, wszystkie pozostałe warzywa strączkowe, ; Krakersy, Miód naturalny, Ryby morskie, ; Oliwa z oliwek, Drób, wołowina.
Edytowane przez tapetka22 Czas edycji: 2012-05-12 o 18:55 |
|
|
|
#4679 |
|
Zakorzenienie
|
Tapetka nie wiadomo co wpisac w miejsce czaszek
|
#4680 |
|
Zakorzenienie
|
ma byc jej www!jejzdrowie!pl/dieta-wysokokaloryczna
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:23.

U ( ? )
)
), dużo cebulki ze słoiczka ze śledziami , kromka razowca z ... ketchupem

)
Fu. 

jak zrobiłaś mus i nalesniki?

. Już mnie brzuch boli, po części to pewnie też "dzięki" tym orzechom...