Nasze Codzienne Jadłospisy XVI - Strona 156 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-05-12, 15:19   #4651
nikol12
Rozeznanie

Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy XVI

U ( ? )
śniadanie : panceksy ( z ponad pół szklanki mąki) z kubkiem budyniu wiśniowego, jabłkiem, dużym kubkiem cappucino ( a co )
II śniadanie : 2 kromki chleba żytniego razowego ( takie po 25g jedna ) z sałatą, pomidorem, ogórkiem, masłem, szynką , 2 marchewki, jabłko
ok. 1h spacerku z psem
III śniadanie : duży jog. nat z dosypanym kakao, 3 łyżkami musli, 3 wafle ryżowe, jabłko
a'la obiad : 2 płaty śledzie ( chyba w oleju były niestety), dużo cebulki ze słoiczka ze śledziami , kromka razowca z ... ketchupem, sałatka z sałaty i pomidora, duża marchewa do pochrupania, 2 grube pl. sera żółtego ( naszła mnie ochota) - razem miały tak na oko ok. 1,5-2 cm , wpadł też pl. szynki
tu będą jakieś ćwiczonka przy muzyce i troszkę skakanki i hula hop
Kolacja : planuję 100g sera białego, 2 kromki jak na II śniad. z serkiem kanapk. sałatą

zerknie ktoś ?

Edytowane przez nikol12
Czas edycji: 2012-05-12 o 15:23
nikol12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-12, 15:54   #4652
tapetka22
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ervisha Pokaż wiadomość
Hmmm. niektóre osoby pisałay ze możliwe ze zmyślały. co do jedzenia to masło orzechowe dodawane do owsianek czy orzechy to dobry pomysł. Jak juz pisałam na kolacje mozesz jeść pierogi, makarony, naleśniki, kluski zapiekanki. bardzo fajna jest zapiekanka z makaronu i twarogu
czyli tak jak niektórzy myślą o Tobie..

cóż-zazdrość albo złośliwośc ,ot tyle
Cytat:
Napisane przez dirtysoul Pokaż wiadomość
P:
Śniadanie: (9.00)
kromka chleba z maki z pełnego przemialu z jajem na twardo, serkiem do smarowania Philadelphia light, 2 rzodkiewkami, ogórkiem, sałatą

Drugie śniadanie: (10.30)
twarożek domowy Piatnica z pół łyżeczki miodu

Obiad: (13.30)
rosół chochla(był z makaronem nitki, ale go nie zjadłam :< ), 3 racuchy owsiane z jabłkami Sante smażone na oliwie z oliwek
po: (14.30)
batonik musli free (maly)

Podwieczorek: (17.00 ? )
truskawki z bieluchem lekkim

Kolacja: (19.00 ?)
pierś z kurczaka grillowana z ogórkiem, rzodkiewkami, sałatą, łyżeczką musztardy wymieszanej z 2 łyzkami bielucha. taka smaczna salatka
chyba chcesz by Twoje jadło tez przeniesiono na kz
powtórze za Ervisha-TO NIE JEST P!!!
TO NIE JEST U!!!
TO NIE JEST NAWET DOBRE NA R!!!!
Stary 2012-05-12, 15:59   #4653
blissful
Raczkowanie

Hej. Dzisiejsza R

śniadanie: pełnoziarniste sernikowe pancakesy z otrębami owsianymi z półtłustego sera, mus z małego mrożonego banana

siłownia ponad 1.5 h

obiad: filet z eko kurczaka, połowa woreczka brązowego ryżu i surówka z sałaty lodowej, rzodkiewki białej i czerwonej, papryki i pomidora

przekąska (niedługo po obiedzie): migdały

kolacja: planuję zjeść lekki wiejski z pomidorem

z płynów: woda, kawa, czerwona herbata i jakieś zioła

Co sądzicie o takiej R?

Edytowane przez blissful
Czas edycji: 2012-05-12 o 16:02
blissful jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-12, 16:05   #4654
tapetka22
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nikol12 Pokaż wiadomość
U ( ? )
śniadanie : panceksy ( z ponad pół szklanki mąki) z kubkiem budyniu wiśniowego, jabłkiem, dużym kubkiem cappucino ( a co )
II śniadanie : 2 kromki chleba żytniego razowego ( takie po 25g jedna ) z sałatą, pomidorem, ogórkiem, masłem, szynką , 2 marchewki, jabłko
ok. 1h spacerku z psem
III śniadanie : duży jog. nat z dosypanym kakao, 3 łyżkami musli, 3 wafle ryżowe, jabłko
a'la obiad : 2 płaty śledzie ( chyba w oleju były niestety), dużo cebulki ze słoiczka ze śledziami , kromka razowca z ... ketchupem, sałatka z sałaty i pomidora, duża marchewa do pochrupania, 2 grube pl. sera żółtego ( naszła mnie ochota) - razem miały tak na oko ok. 1,5-2 cm , wpadł też pl. szynki
tu będą jakieś ćwiczonka przy muzyce i troszkę skakanki i hula hop
Kolacja : planuję 100g sera białego, 2 kromki jak na II śniad. z serkiem kanapk. sałatą

zerknie ktoś ?
dzis wreszcie widze luz i spontan!!
chyba 1 raz zjadasz bo masz ochote

ps.tylko polecam przy jedzeniu przybory matematyczne tj wage i linijke zostawic na biurku

---------- Dopisano o 16:05 ---------- Poprzedni post napisano o 16:03 ----------

Cytat:
Napisane przez blissful Pokaż wiadomość
Hej. Dzisiejsza R

śniadanie: pełnoziarniste sernikowe pancakesy z otrębami owsianymi z półtłustego sera, mus z małego mrożonego banana

siłownia ponad 1.5 h

obiad: filet z eko kurczaka, połowa woreczka brązowego ryżu i surówka z sałaty lodowej, rzodkiewki białej i czerwonej, papryki i pomidora

Co sądzicie o takiej R?
bardzo podoba mi sie sniad i obiad
nie podoba-brak 2 sniad i samotne migdaly -moze jogo do nich??
i dorzuc cos wieczorem jeszcze?moz jaas salatka jeszcze do pomidora?
Stary 2012-05-12, 16:14   #4655
blissful
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez tapetka22 Pokaż wiadomość
dzis wreszcie widze luz i spontan!!
chyba 1 raz zjadasz bo masz ochote

ps.tylko polecam przy jedzeniu przybory matematyczne tj wage i linijke zostawic na biurku

---------- Dopisano o 16:05 ---------- Poprzedni post napisano o 16:03 ----------

bardzo podoba mi sie sniad i obiad
nie podoba-brak 2 sniad i samotne migdaly -moze jogo do nich??
i dorzuc cos wieczorem jeszcze?moz jaas salatka jeszcze do pomidora?
Dzięki. Czuję się pełna po obiedzie i migdałach, więc już raczej nic teraz nie zjem. Może dorzucę jeszcze jakieś warzywa do kolacji.
Stary 2012-05-12, 16:16   #4656
siostraelwa
Zadomowienie

w końcu U
śniadanko: jajecznica: dwa jaja, ser biały, szynka, pomidor, szczypior + kromka razowca
2 śniadanie: jogurt naturalny + 50g otrębów owsianych + jabłko prażone z cynamonem
obiad: zupa szczawiowa i pierogi leniwe smażone na maśle z cynamonem i cukrem
kolacja: sałatka: kurak, pomidory, oliwki, cebulka czerwona i biała, sosik vinegrette

i wooooooooooooda, zielona herbatka, ze dwie kawki z mleczkiem

Jak to wygląda?
siostraelwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-12, 16:18   #4657
Ervisha
Zakorzenienie

U

I 3 duże naleśniki z twarożkiem, wiśniami, orzechami arachidowymi, sosem czekoladowym (jogurt nat+stopiona czekolada)

W szkole
II Składana kanapka z 3 kromek chleba z twarożkiem, gotowanym jajkiem, łososiem, pomidorem i sałatą (wyglądało to tak: pieczywo, obkład, pieczywo, obkład i pieczywo)
sok z wyciśniętej pomarańczy

III talerz zupy grzybowej z makaronem, 7 pierogów z serem i ziemniakami z jogurtem naturalnym (pierogi wykrajane od szklanki)

IV omlet biszkoptowy z jabłkami, cynamonem i bakusiem wafelkowym, 4 czekoladki z bombonierki

V 3 kromki żytniego z twarogiem ze śmietaną (z kostki twarogu) pomidorem i szczypiorem, kompot wiśniowy

Książki potrzebują nowego domu

Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-12, 17:04   #4658
gosinek13
Raczkowanie

Cytat:
popieram

w sumie to przeze mnie ta dyskusja:/

po prostu organizm sie przyzwyczail do tych porcji i teraz to za mało by waga wzrastala.
musisz cos dodac/zwiekszyc kcale...

znam doskonale ze szpitala te sytuacje jak po 2 tyg jedzenia ok 3000 kcali zaczelam spadac
Cytat:
Napisane przez olik187 Pokaż wiadomość
musisz jeszcze zwiększyć...to normalne ja w szpitalu po jakimś czasie na 4 tys kcal zaczęłam chudnąc...
Kurcze ;< a czemu tak się dzieje ?
gosinek13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-12, 17:15   #4659
mickey___mouse
BAN stały

Moje U :
śniadanie: 3 łyżki płatków owsianych, łyżka budyniu w proszku, 150 ml mleka 0.5% łyżeckza kakao
2śniadanie:pol babeczki light(20kcal), serek wiejski lekki z cynamonem i słodzikiem, plaster polędwicy drobiowej, piętka chleba
obiad:omlet (2 jaja +łyżka mąki) z łyżką dżemu, łyżką jogurtu naturalnego, łyżeczką serka milka
podiweczorek: ok 100 g tego jogurtu http://www.tabele-kalorii.pl/kalorie...Jogobella.html, 3 plasterki banana, big milk
kolacja: 1 kromka graham z margaryną, 2 plastrami polędwicy drobiowej, 1 kromka pszennego z margaryną, 2 łyżeczkami wieśniaka, cynamonem

do picia: 2 kawy z mlekiem, kilka łyków frugo
mickey___mouse jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-12, 17:31   #4660
nikol12
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez mickey___mouse Pokaż wiadomość
Moje U :
śniadanie: 3 łyżki płatków owsianych, łyżka budyniu w proszku, 150 ml mleka 0.5% łyżeckza kakao
2śniadanie:pol babeczki light(20kcal), serek wiejski lekki z cynamonem i słodzikiem, plaster polędwicy drobiowej, piętka chleba
obiad:omlet (2 jaja +łyżka mąki) z łyżką dżemu, łyżką jogurtu naturalnego, łyżeczką serka milka
podiweczorek: ok 100 g tego jogurtu http://www.tabele-kalorii.pl/kalorie...Jogobella.html, 3 plasterki banana, big milk
kolacja: 1 kromka graham z margaryną, 2 plastrami polędwicy drobiowej, 1 kromka pszennego z margaryną, 2 łyżeczkami wieśniaka, cynamonem

KZ !! Błagam ! tu też są ludzie , ktorzy nie chcą mieć doczynienia z ed , albo chca zapomniec o tym co przeszli w zwiazku z tym
Stary 2012-05-12, 17:37   #4661
aniolbezskrzydel89
Zadomowienie

No, to moje pierwsze P (miało być ostro, ale nie pojechałam dziś, niestety. Obiecuję poprawę )

I 3 orkiszowe naleśniki; 1 z twarożkiem z aromatem i cukrem waniliowym i skórką otartą z cytryny, 2 z serkiem wiejskim i gorącym musem truskawkowym, 3 podzielony na pół: z resztką twarożku / z masłem orzechowym i czekoladą

II (zakupowo-bylejakie /nijakie właściwie, ale nie miałam możlwiwości zrobienia niczego w domu, bo brakło pieczywa.../) Pół dużego palucha z ziarnami, spore jabłko, duża garść mieszanki różnych orzechów (głównie migdały i nerkowce, bo akurat je kupiłam ), 3 ciastka maślane obficie obsypane ziarnami dyni i słonecznika

III 2 miski gęstego żurku z ziemniakami (właściwie ziemniaków z żurkiem ), gotowanego na wędzonych żeberkach; później pisząc przy komputerze pogryzałam marchewki

IV jogurt naturalny z grapefruitem, 3 łyżkami płatków żytnich i orkiszowych, łyżką siemienia lnianego, pozostałą połową muesli z saszetki, 2 kostkami gorzkiej czekolady, pełną garścią nerkowców i łyżką dżemu malinowego; karmelowa inka (dziś kupiłam, spróbowałam i już wiem, że będę ją pić litrami ) z mlekiem 3,2% i 3 ciastka jak w 2śn. A, i jeszcze wyjadłam siostrze kilka łyżek spaghetti z sosem bolońskim i drobiowym mięsem mielonym. ;p

V będzie: panini na ciepło z sosem śmietankowym (robiony z majonezu, oliwy, śmietany i przypraw), połową awokado, sałatą, grillowaną piersią kurczaka i przyprawami.

I teraz po kolei:
1. Jestem taka "nażarta", że czuję jedzenie w przełyku, bo nie mieści się w żołądku. Fu.
2. Mam wrażenie, że za "słodko".
3. Patrzę na ten jadłospis i widzę same nnkt i tłuszcze w ogóle- orzechy, masło orzechowe, awokado, tłuste mięso... Masakra!
4. Kompletnie nie mam pomysłów na to P... !!

Powtórzę moją myśl: tycie jest gorsze (=trudniejsze) niż odchudzanie!

Aparatka
20.12.2012 - góra
21.03.2013 - dół + wyciągi
aniolbezskrzydel89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-12, 17:37   #4662
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Hej. Dzisiejsza R

siłownia ponad 1.5 h

Co sądzicie o takiej R?
Fajnie A wyślesz mi przepis na te pancakes? Bo mam różne przepisy na takie serniczki z patelni a chce jakiś sprawdzony ( z pancakes z serka homo juz sie nadziałam )

Stary 2012-05-12, 17:40   #4663
mickey___mouse
BAN stały

Cytat:
Napisane przez nikol12 Pokaż wiadomość
KZ !! Błagam ! tu też są ludzie , ktorzy nie chcą mieć doczynienia z ed , albo chca zapomniec o tym co przeszli w zwiazku z tym
ale o co Ci chodzi? przecież jest juz chyba lepiej
Stary 2012-05-12, 17:52   #4664
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aniolbezskrzydel89 Pokaż wiadomość
No, to moje pierwsze P (miało być ostro, ale nie pojechałam dziś, niestety. Obiecuję poprawę )

I 3 orkiszowe naleśniki; 1 z twarożkiem z aromatem i cukrem waniliowym i skórką otartą z cytryny, 2 z serkiem wiejskim i gorącym musem truskawkowym, 3 podzielony na pół: z resztką twarożku / z masłem orzechowym i czekoladą jak zrobiłaś mus i nalesniki?

II (zakupowo-bylejakie /nijakie właściwie, ale nie miałam możlwiwości zrobienia niczego w domu, bo brakło pieczywa.../) Pół dużego palucha z ziarnami, spore jabłko, duża garść mieszanki różnych orzechów (głównie migdały i nerkowce, bo akurat je kupiłam ), 3 ciastka maślane obficie obsypane ziarnami dyni i słonecznika a czemu tylko pół palucha ?

III 2 miski gęstego żurku z ziemniakami (właściwie ziemniaków z żurkiem ), gotowanego na wędzonych żeberkach; później pisząc przy komputerze pogryzałam marchewki moja mama robi takie same gęste zupy

IV jogurt naturalny z grapefruitem, 3 łyżkami płatków żytnich i orkiszowych, łyżką siemienia lnianego, pozostałą połową muesli z saszetki, 2 kostkami gorzkiej czekolady, pełną garścią nerkowców i łyżką dżemu malinowego; karmelowa inka (dziś kupiłam, spróbowałam i już wiem, że będę ją pić litrami ) z mlekiem 3,2% i 3 ciastka jak w 2śn. A, i jeszcze wyjadłam siostrze kilka łyżek spaghetti z sosem bolońskim i drobiowym mięsem mielonym. ;p fajna mieszanka.... dałaś po 3 łyżki każdych płatków ?

V będzie: panini na ciepło z sosem śmietankowym (robiony z majonezu, oliwy, śmietany i przypraw), połową awokado, sałatą, grillowaną piersią kurczaka i przyprawami. a co to te panini ?

I teraz po kolei:
1. Jestem taka "nażarta", że czuję jedzenie w przełyku, bo nie mieści się w żołądku. Fu.
3. Patrzę na ten jadłospis i widzę same nnkt i tłuszcze w ogóle- orzechy, masło orzechowe, awokado, tłuste mięso... Masakra!

Czekalam z niecierpliwością by przeczytać jak będzie wygladac Twoje P Maslo orzechowe i awokado jest zdrowe Przejrzyj pare jadlospisów na P np. bliźniaczek, Nory Grey, Izaaczki może i moje ? Poszukaj inspiracji

---------- Dopisano o 17:52 ---------- Poprzedni post napisano o 17:43 ----------

Cytat:
Moje U :
śniadanie: 3 łyżki płatków owsianych, łyżka budyniu w proszku, 150 ml mleka 0.5% łyżeckza kakao dorzuć owoc, owsianka z 5 łyżek
2śniadanie:pol babeczki light(20kcal), serek wiejski lekki z cynamonem i słodzikiem, plaster polędwicy drobiowej, piętka chleba nie wiem co to za posiłek. nie mogłaś zjeść całej babeczki? jakieś pol udzkie kanapki? do serka wiejskiego dorzucić musli, orzechy
obiad:omlet (2 jaja +łyżka mąki) z łyżką dżemu, łyżką jogurtu naturalnego, łyżeczką serka milka to nie jest obiad. JEDZ TO CO UGOTUJE MAMA !!! To nadaje sie na śniadanie, II śniadanie lub podwieczorek
podiweczorek: ok 100 g tego jogurtu http://www.tabele-kalorii.pl/kalorie...Jogobella.html, 3 plasterki banana, big milk ZJEDZ CAŁY JOGURT CAŁEGO BANANA A NIE DZIELISZ NA PLASTERKI !!!
kolacja: 1 kromka graham z margaryną, 2 plastrami polędwicy drobiowej, 1 kromka pszennego z margaryną, 2 łyżeczkami wieśniaka, cynamonem cały serek, 3 kromki, na kanpki dodaj warzywa

Komentuje po raz ostatni na prawdę. Jeśli nic nie zmienisz dodaję Cię do ignorowanych

U

I 3 duże naleśniki z twarożkiem, wiśniami, orzechami arachidowymi, sosem czekoladowym (jogurt nat+stopiona czekolada)

W szkole
II Składana kanapka z 3 kromek chleba z twarożkiem, gotowanym jajkiem, łososiem, pomidorem i sałatą (wyglądało to tak: pieczywo, obkład, pieczywo, obkład i pieczywo)

III talerz zupy grzybowej z makaronem, 7 pierogów z serem i ziemniakami z jogurtem naturalnym (pierogi wykrajane od szklanki)

IV omlet biszkoptowy z jabłkami, cynamonem i bakusiem wafelkowym, 4 czekoladki z bombonierki

V 3 kromki żytniego z twarogiem ze śmietaną (z kostki twarogu) pomidorem i szczypiorem, kompot wiśniowy

Stary 2012-05-12, 17:55   #4665
Bellamy
Zadomowienie

Ervisha - nie komentuj a zgłaszaj! plis

Cytat:
Hej. Dzisiejsza R

siłownia ponad 1.5 h

Co sądzicie o takiej R?
tak jak Ervisha też poproszę przepis na pancakes'y
co do jadłospisu
o ile sniadanie i obiad są bardzo ok, o tyle reszta mi sie nie podoba. masz praktycznie tylko 3 posiłki, migdały to nie posilek. mogłabys je zjeść jako przekąskę ale w takim razie zrób np, na kolacje sałatke z warzyw i na to serek wiejski tak jak napisała tapetka

Cytat:
Napisane przez siostraelwa Pokaż wiadomość
w końcu U
śniadanko: jajecznica: dwa jaja, ser biały, szynka, pomidor, szczypior + kromka razowca < bardzo fajnie!
2 śniadanie: jogurt naturalny + 50g otrębów owsianych + jabłko prażone z cynamonem < świeetnie
obiad: zupa szczawiowa i pierogi leniwe smażone na maśle z cynamonem i cukrem<
kolacja: sałatka: kurak, pomidory, oliwki, cebulka czerwona i biała, sosik vinegrette < super !

i wooooooooooooda, zielona herbatka, ze dwie kawki z mleczkiem

Jak to wygląda?
baaaardzo fajny jadłospis, na prawde super

Cytat:
U

W szkole

suuuuuper
zrobiłam te naleśniki i jak zwykle wszystkie wyjadł brat

Cytat:

I 3 orkiszowe naleśniki; 1 z twarożkiem z aromatem i cukrem waniliowym i skórką otartą z cytryny, 2 z serkiem wiejskim i gorącym musem truskawkowym, 3 podzielony na pół: z resztką twarożku / z masłem orzechowym i czekoladą

II (zakupowo-bylejakie /nijakie właściwie, ale nie miałam możlwiwości zrobienia niczego w domu, bo brakło pieczywa.../) Pół dużego palucha z ziarnami, spore jabłko, duża garść mieszanki różnych orzechów (głównie migdały i nerkowce, bo akurat je kupiłam ), 3 ciastka maślane obficie obsypane ziarnami dyni i słonecznika

III 2 miski gęstego żurku z ziemniakami (właściwie ziemniaków z żurkiem ), gotowanego na wędzonych żeberkach; później pisząc przy komputerze pogryzałam marchewki

IV jogurt naturalny z grapefruitem, 3 łyżkami płatków żytnich i orkiszowych, łyżką siemienia lnianego, pozostałą połową muesli z saszetki, 2 kostkami gorzkiej czekolady, pełną garścią nerkowców i łyżką dżemu malinowego; karmelowa inka (dziś kupiłam, spróbowałam i już wiem, że będę ją pić litrami ) z mlekiem 3,2% i 3 ciastka jak w 2śn. A, i jeszcze wyjadłam siostrze kilka łyżek spaghetti z sosem bolońskim i drobiowym mięsem mielonym. ;p

V będzie: panini na ciepło z sosem śmietankowym (robiony z majonezu, oliwy, śmietany i przypraw), połową awokado, sałatą, grillowaną piersią kurczaka i przyprawami.

I teraz po kolei:

oj tam, nie przesadzaj.
tapetka kiedys b. mądrze napisała:
traktuj swoje P jako taki Dzień Dziecka, coś dobrego dla siebie, to jedyny czas kiedy możesz jeść dosłownie WSZYSTKO, kiedy chcesz i jak chcesz
a jadłospis całkiem przeciętny
Stary 2012-05-12, 18:04   #4666
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Bellamy Pokaż wiadomość

co do jadłospisu
o ile sniadanie i obiad są bardzo ok, o tyle reszta mi sie nie podoba. masz praktycznie tylko 3 posiłki, migdały to nie posilek. mogłabys je zjeść jako przekąskę ale w takim razie zrób np, na kolacje sałatke z warzyw i na to serek wiejski tak jak napisała tapetka

suuuuuper

oj tam, nie przesadzaj.
traktuj swoje P jako taki Dzień Dziecka, coś dobrego dla siebie, to jedyny czas kiedy możesz jeść dosłownie WSZYSTKO, kiedy chcesz i jak chcesz
I co nie rozpadły Ci się?? Zrobiłaś tylko 3 i dawałaś do środka czekoladki ?

Stary 2012-05-12, 18:06   #4667
tapetka22
Zakorzenienie

Cytat:
U

W szkole

chcialabym byc Tobą:d

Cytat:

I teraz po kolei:

nie przesadzaj tak od razu z tymi wszystkimi orzechami,pestkami itp bo Cię opstro pogoni
<pisze z autopsji..>
Stary 2012-05-12, 18:08   #4668
mickey___mouse
BAN stały

Ervisha, jogurtu tylko tyle,bo tylko tyle zostało
Stary 2012-05-12, 18:14   #4669
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:

nie przesadzaj tak od razu z tymi wszystkimi orzechami,pestkami itp bo Cię opstro pogoni
<pisze z autopsji..>
Chciałabyś być mną bo tyle jem czy ze lubię pichcić? Bo jak to drugie to wystarczy ze się do mnie wprowadzisz lub mnie przygarniesz

---------- Dopisano o 18:14 ---------- Poprzedni post napisano o 18:12 ----------

Cytat:
Ervisha, jogurtu tylko tyle,bo tylko tyle zostało
To niel jogurtów i serków na 100000 części.
CZEMU NIE JESZ TO CO UGOTUJE MAMA? Mieszkasz sama w domu? rodzice Cię porzucili ?

Stary 2012-05-12, 18:18   #4670
aniolbezskrzydel89
Zadomowienie

Cytat:
Czekalam z niecierpliwością by przeczytać jak będzie wygladac Twoje P Maslo orzechowe i awokado jest zdrowe Przejrzyj pare jadlospisów na P np. bliźniaczek, Nory Grey, Izaaczki może i moje ? Poszukaj inspiracji

---------- Dopisano o 17:52 ---------- Poprzedni post napisano o 17:43 ----------

Komentuje po raz ostatni na prawdę. Jeśli nic nie zmienisz dodaję Cię do ignorowanych

U

W szkole

Poszukam inspiracji, na pewno.
Twoje U, jak zwykle...

Co do pytań: naleśniki jak robiłam? No, yyy, normalnie, na teflonie. A mus to rozmrożone truskawki, duszone z cukrem aż do uzyskania w miarę jednolitej masy.
Pół palucha, bo zapchałam się tym jabłkiem. No i nie bardzo było jak to zjeść.
Dałam w sumie 3 łyżki płatków z czubem.
Panini to włoska pyszność- "zgrzewana" kanapka z ciabatty (ja robię z ciabatty albo jakiejkolwiek innej, dużej bułki), nadziewana... najróżniejszymi smakołykami. W Internecie znajdziesz przepisy (także na domowe ciabatty do panini ), ale możesz włożyć do środka co tylko zechcesz.

Cytat:
(...)
oj tam, nie przesadzaj.
Tylko, że po prostu brakuje mi pomysłów. Jakby nie patrzeć, 3000kcal podzielić na 5 posiłków wychodzi średnio 600kcal jeden. Ciężko tyle dobić. Wiem, że nie muszę od razu wskakiwać na 3 tysiące, ale mimo wszystko- nie brakowało mi niczego w dotychczasowym jadłospisie, a teraz go dodatkowo muszę rozbudować.

Cytat:

<pisze z autopsji..>
Wrzuciłam je dziś wszędzie, gdzie się dało, bo nie miałam lepszego pomysłu na jedzenie . Już mnie brzuch boli, po części to pewnie też "dzięki" tym orzechom...

---------- Dopisano o 18:18 ---------- Poprzedni post napisano o 18:17 ----------

Cytat:
ale o co Ci chodzi? przecież jest juz chyba lepiej
NIE, nie jest lepiej!

Aparatka
20.12.2012 - góra
21.03.2013 - dół + wyciągi

Edytowane przez aniolbezskrzydel89
Czas edycji: 2012-05-12 o 18:23
aniolbezskrzydel89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-12, 18:25   #4671
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Poszukam inspiracji, na pewno.
Twoje U, jak zwykle...

Co do pytań: naleśniki jak robiłam? No, yyy, normalnie, na teflonie. A mus to rozmrożone truskawki, duszone z cukrem aż do uzyskania w miarę jednolitej masy.
Pół palucha, bo zapchałam się tym jabłkiem. No i nie bardzo było jak to zjeść.
Dałam w sumie 3 łyżki płatków z czubem.
Panini to włoska pyszność- "zgrzewana" kanapka z ciabatty (ja robię z ciabatty albo jakiejkolwiek innej, dużej bułki), nadziewana... najróżniejszymi smakołykami. W Internecie znajdziesz przepisy (także na domowe ciabatty do panini ), ale możesz włożyć do środka co tylko zechcesz.

Tylko, że po prostu brakuje mi pomysłów. Jakby nie patrzeć, 3000kcal podzielić na 5 posiłków wychodzi średnio 600kcal jeden. Ciężko tyle dobić. Wiem, że nie muszę od razu wskakiwać na 3 tysiące, ale mimo wszystko- nie brakowało mi niczego w dotychczasowym jadłospisie, a teraz go dodatkowo muszę rozbudować.

Wrzuciłam je dziś wszędzie, gdzie się dało, bo nie miałam lepszego pomysłu na jedzenie . Już mnie brzuch boli, po części to pewnie też "dzięki" tym orzechom...

---------- Dopisano o 18:18 ---------- Poprzedni post napisano o 18:17 ----------

NIE, nie jest lepiej!
E tam zmyślasz. Jadaj na kolacje pierogi jak mówiłam naleśniki itp. Chyba lubisz. Omlety biszkoptowe Zjadaj obiad z dwóch dań. Pij koktajle owocowe na bazie jogurtu podbijesz kalorie

Stary 2012-05-12, 18:27   #4672
blissful
Raczkowanie

Cytat:
Fajnie A wyślesz mi przepis na te pancakes? Bo mam różne przepisy na takie serniczki z patelni a chce jakiś sprawdzony ( z pancakes z serka homo juz sie nadziałam )
pw
Stary 2012-05-12, 18:30   #4673
Bellamy
Zadomowienie

Cytat:
I co nie rozpadły Ci się?? Zrobiłaś tylko 3 i dawałaś do środka czekoladki ?
zrobiłam tylko 3 i nawet nie zdążyłam zjeść nie dawłam do środka, posypałam startą gorzką czeko dzieki za przepis

moje uu

I owsianka z twarogiem, dużą ilością wiórków kokosowych, winogronami, posypana poppingiem z amarantusa i cynamonem
II jw., wyszła mi na prawde duuuża porcja
III mintaj i 1/2 dorszcza w panierce, młode ziemniaki z koprem i sałatka z kapusty pekińskiej, kukurydzy, pomidora, czymś jeszcze i sosem jogurtowo-majonezowym
IV miseczka domowego barszczu czerwonego
V kiść winogron, duuża kiść winogron

dzisiaj tak jakoś nie ogarnięcie, ale mam lenia i nie chciało mi się starać
Stary 2012-05-12, 18:33   #4674
tapetka22
Zakorzenienie

Cytat:
Chciałabyś być mną bo tyle jem czy ze lubię pichcić? Bo jak to drugie to wystarczy ze się do mnie wprowadzisz lub mnie przygarniesz [COLOR="Silver"]
chcialabym miec Twoj metabolizm
i być na tym etapie co Ty-->wiem ze rozumiesz
Stary 2012-05-12, 18:35   #4675
blissful
Raczkowanie

Cytat:

co do jadłospisu

suuuuuper

oj tam, nie przesadzaj.
pw.
wiem, średnio mi dziś wyszło z rozkładem dnia...
Stary 2012-05-12, 18:38   #4676
tapetka22
Zakorzenienie

Cytat:
E tam zmyślasz. Jadaj na kolacje pierogi jak mówiłam naleśniki itp. Chyba lubisz. Omlety biszkoptowe Zjadaj obiad z dwóch dań. Pij koktajle owocowe na bazie jogurtu podbijesz kalorie
no i nie zapychaj sie jabcami;p
Stary 2012-05-12, 18:45   #4677
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
zrobiłam tylko 3 i nawet nie zdążyłam zjeść nie dawłam do środka, posypałam startą gorzką czeko dzieki za przepis

moje uu

I owsianka z twarogiem, dużą ilością wiórków kokosowych, winogronami, posypana poppingiem z amarantusa i cynamonem winogrona kupiłam dzisiaj w Biedronce na promocji
II jw., wyszła mi na prawde duuuża porcja
III mintaj i 1/2 dorszcza w panierce, młode ziemniaki z koprem i sałatka z kapusty pekińskiej, kukurydzy, pomidora, czymś jeszcze i sosem jogurtowo-majonezowym Młode ziemniaki z masłem i koperkiem i ryba I ta salatka.... Jak ja Ci zazdroszczę Będzie mi się po nocy śniło....
IV miseczka domowego barszczu czerwonego tak bez ziemniaków, pasztecików ?
V kiść winogron, duuża kiść winogron cos za mało

dzisiaj tak jakoś nie ogarnięcie, ale mam lenia i nie chciało mi się starać
Ale nie dawałaś wody gazowanej jak radziłam? I nie przykleiły Ci się do patelni ?

Tak do obiadu pysznie i ok ale kolacja za skromna. Dorzuć coś jeszcze

---------- Dopisano o 18:44 ---------- Poprzedni post napisano o 18:43 ----------

Cytat:
no i nie zapychaj sie jabcami;p
E tam jabłka można jesć ale nie moze to być podstawa posiłku tylko dodatek

---------- Dopisano o 18:45 ---------- Poprzedni post napisano o 18:44 ----------

Cytat:
chcialabym miec Twoj metabolizm
i być na tym etapie co Ty-->wiem ze rozumiesz
Nic nie jest niemożliwe. Trzeba sie starać

Stary 2012-05-12, 18:50   #4678
tapetka22
Zakorzenienie

anioł luknij tu:
link sie nie chce pokazac:/
a to wkleje:
Podwyższenie wagi w zdrowy sposób (poprzez wzrost tkanki mięśniowej, a nie tłuszczowej !) jest procesem wolnym. Aby zyskać 0,5 kg na tydzień, będzie potrzebne konsekwentne spożywanie co najmniej 500 kcal dziennie więcej. Ta wielkość kalorii może być zmienna, ponieważ na przemianę materii mają wpływ: wielkość powierzchni ciała, temperatura, poziom hormonów, wiek, płeć, kondycja układu nerwowego, stan fizjologiczny, spożywanie kawy, herbaty i papierosy, no i oczywiście czynniki genetyczne. Biorąc pod uwagę powyższe czynniki, trzeba być świadomym, że nie jest to proste.
Każdy, kto chce przybrać na wadze, w pierwszej kolejności, przez 7 dni powinien dokładnie zapisywać co i ile spożył i pił, liczyć dokładnie spożyte kalorie, pamiętając o tym, że ma to być normalny "żywieniowy" tydzień. Przez te 7 dni codziennie rano na czczo i wieczorem zapisywać wagę i odnotowywać ewentualne wahania wagi i korelację z przyjmowaną dzienną ilością kalorii. Zapisywanie ilości spożytych kalorii pozwoli oszacować, jakiej ilości kalorii będzie trzeba zapewnić, aby przybrać na wadze. Do otrzymanego dziennego średniego spożycia kalorii należy dodać około 500 kcal dziennie. Jeżeli po okresie 2 miesięcy nie nastąpiło zwiększenie wagi należy zwiększyć liczbę przyjmowanych kalorii o 250 kcal.

Aby przybrać na wadze trzeba przestrzegać stosować się do kilku ważnych zasad:

Jeść konsekwentnie, każdego dnia trzy podstawowe posiłki plus dwa lub trzy dodatkowe posiłki przekąskowe. Nie można pomijać żadnego z posiłków. Przez rozszerzenie "programu" posiłków do 5-6, nie będzie trzeba spożywać posiłków na "siłę" i dodatkowo nie będzie czuło się "napchania". Często jest tak, że przyjmuje się tylko 2-3 obfite posiłki dziennie, które tylko niepotrzebnie obciążają układ trawienny. Ostatni posiłek - przekąskę powinno przyjmować się możliwie jak najpóźniej, tak aby nie zakłócało to snu i problemów z zaśnięciem. Nie powinno robić się dłuższych przerw między posiłkami niż 4 godziny,

Zamiast wody do picia spożywać, szczególnie po wysiłku fizycznym duże ilości pokarmów płynnych - gęste soki owocowe i warzywne i napoje mleczne (najlepiej fermentowane). Zawarta w nich woda aktywuje mięśnie,

Wzmożyć wysiłek fizyczny, aby stymulować rozwój tkanki mięśniowej. U ludzi szczupłych z natury ćwiczenia fizyczne powodują utratę wagi, a nie przybieranie, ale pobudzają za to apetyt, przez co dodatkowo można jeszcze zwiększyć ilość spożywanych kalorii. Ćwiczenia powodują również większe pragnienie, co łatwo można wykorzystać do spożywania gęstych soków owocowych i warzywnych i napojów mlecznych,

Aby przybrać na wadze trzeba wykazać się cierpliwością, jednak im wolniej, ale systematyczniej będzie się przybierało na wadze tym bardziej prawdopodobniej nowe kilogramy będą zamieniać się na tkankę mięśniową, a nie na tłuszczową, ;
Spożywanie większej ilości tłuszczu generalnie wpływa na przyrost wagi, ale spożywanie dużej ilości tłuszczów pochodzenia zwierzęcego jak: masło, tłuste sery, tłusta śmietana, tłuste mięso a także fast-foody może prowadzić do zwiększenia poziomu cholesterolu, dlatego powinny być spożywane w umiarkowanych ilościach. Korzystne jest natomiast spożywanie nienasyconych tłuszczów pochodzących z oliwek, oliwy, ryb morskich, awokado, orzechów,

Słodycze, które również wpływają na przyrost wagi, powinny być zastąpione słodkościami o większej wartości odżywczej (ze względu na zawartość witamin, soli mineralnych, potrzebnych do zdrowego przybrania na wadze) tj: gęste soki owocowe i warzywne, napoje mleczne, muesli, miód, orzechy, bakalie, suszone owoce,

Unikać kofeiny i nikotyny ponieważ są one stymulatorami metabolizmu, powodując, że spala się kalorie w szybszym tempie, ;

Odpoczynek, relaks, ćwiczenia fizyczne są czynnikami, które pośrednio wpływają na przyrost wagi. Stres i napięcie układu nerwowego są czynnikami, których powinno się unikać.

Produkty zalecane w diecie (dodatkowe):

Makarony (gotowane na półtwardo), ryż brązowy (naturalny),

Pieczywo ciemne z pełnego przemiału, razowe, pumpernikiel,

Muesli, płatki, orzechy, rodzynki, słonecznik, pestki dyni, bakalie

Suszone owoce (morele, banany, papaja, jabłka, śliwki, figi, daktyle),

Owoce: ananas, banany, grejfruty, awokado, truskawki,

Gęste soki owocowe i warzywne, nektary,

Napoje mleczne: kefiry, jogurty, kwaśne mleko, mleko acidofilne,

Warzywa: groszek, kukurydza (unikać z puszek), ziemniaki, groch, fasola, marchew, kabaczki, oliwki, wszystkie pozostałe warzywa strączkowe, ;

Krakersy,

Miód naturalny,

Ryby morskie, ;

Oliwa z oliwek,

Drób, wołowina.

Edytowane przez tapetka22
Czas edycji: 2012-05-12 o 18:55
tapetka22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-12, 18:56   #4679
Ervisha
Zakorzenienie

Tapetka nie wiadomo co wpisac w miejsce czaszek

Stary 2012-05-12, 19:20   #4680
tapetka22
Zakorzenienie

ma byc jej www!jejzdrowie!pl/dieta-wysokokaloryczna

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości