![]() |
#331 | |||||||
BAN stały
|
Dot.: Wegetarianizm - choroba psychiczna?
Wyraku widzę, że jesteś jedną z tych osób, które lubią zaglądać komuś do talerza i mówić mu, że nie podoba Ci się co je. Masz prawo, ale czy naprawdę nie masz lepszych rzeczy do roboty?
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Przyswajanie żelaza to akurat kwestia organizmu, jedni mają niedobory zajadając się czerwonym mięsem, inni tak jak ja, mają za dużo, jak czasem zjedzą warzywa strączkowe. Wcale się z tego nie cieszę, bo nadmiar żelaza jest równie szkodliwy, jak jego niedobór. Cytat:
|
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#332 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#333 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#334 | |
BAN stały
|
Świnia przeprowadza fotosyntezę! Świnie to akurat są wszystkożerne, były przypadki, że zjadały nawet ludzi. (smacznego)
To ciekawa teoria, że mamy mało roślin i trzeba naruszyć ekosystemy, a pewnie i wyciąć Amazonię, żeby produkować więcej. ![]() Cytat:
Gospodarka ludzka z założenia narusza naturę, czy jakiś chłop wykarczuje las, żeby zasadzić zboże, czy zniszczymy jakiś teren przez wypas bydła, czy wykarczujemy las, żeby przerobić go na papier i wydrukować kolejny numer Życia Gwiazd. Gdyby jednak porównywać poszczególne sektory gospodarki to jestem w stanie znaleźć bardziej szkodliwe niż rolnictwo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#335 | |||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Druga sprawa - zakladamy, ze sobie zyja, ale ich nie jemy. Dla takiej starej kurki sie to wcale fajnie nie konczy, bo kurki sa na bakier z empatia i slabosc starszej wykorzystuja dosyc obcesowo. Cytat:
Cytat:
To, ze na wciskaniu ludziom kitu o tym, ze niezbedny w diecie tluszcz jest be zyskalo cale lobby zbozowe, a przede wszystkim producenci kukurydzy. W efekcie, masa ludzi je wysokoprzetworzone zarcie, pelne cukru (sacharozy, syropu kukurydzianego, syropu glukozo-fruktowzowego - jeden grzyb), ktore to ich wykancza. Dodalem, bo Ci ucieklo chyba. Alez ja nigdzie nie twierdze, ze nie jest, wrecz przeciwnie. Cytat:
![]() Ludzie pierwotni wcinali gory miesa, duzo wiecej tluszczu niz my i byli umiesnieni i szczupli. U Amerykanow epidemia otylosci wybuchla, gdy (przez zalecenia "dietetyczne") wyrzucili z diety tluszcz... tj. zamiast tradycyjnych jajek na bekonie, cukrowa parada: tosty, platki, sok pomaranczowy. Pomijasz glowne dwa problemy: ze tym schabowym towarzysza wegle w duzych ilosciach (ziemniaki, biale pieczywo, makarony slodycze), siedzacy tryb zycia, papierosy, alko. Schabowe i boczek mozesz wcinac (z uwzglednieniem ogolniej ilosci kalorii w pozywieniu) i nic Ci nie bedzie ![]() Cytat:
Nie no, palak paneer to tacy joginowie raczej nie jedza ![]() Cytat:
![]() Bardziej powaznie: badania na ten temat niezmiennie wykazuja u wegetarian dane niedobory, podobnie swiadczy doswiadczenie anegdotyczne osob, ktore nie maja zaciecia ideologicznego w tym kierunku. Tylko u ideologicznych wege objawia sie ta cudowna wspanialosc tejze diety. A jako ze mamy do czynienia z grupa, ktora ma interes/motywacje w znalezieniu takich wlasnie wynikow i jest to statycznie cudo, zeby sie taki cluster uchowal, to jedna wielka sciema. Przy czym juz nie nie wnikam, czy Ty akurat faktycznie znasz samych zdrowych wege a inni sciemniaja, czy heurystyki przeszkadzaja Ci w ocenie, czy nie masz danych zeby to ocenic itd., po prostu, problem to polega na tym, ze takie opinie niestety sa bezwartosciowe jako argument w dyskusji ![]() Cytat:
![]() Bzdura, jedyne co wegetarianizm wymusza, to nie jedzenie miesa. Co u niektorych moze wywolac poprawe, u innych pogorszenie diety, zaleznie od tego, jak sie kto do tego przyklada i jaki byl punkt wyjsciowy. Zelazo jest ogolnie slabo przyswajalne, a roslinne to juz w ogole tragicznie.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#336 |
Przyczajenie
|
nie ma sensu z tobą gadać wyraku
lepiej sobie kup i przeczytaj idealne ksiązki nt pt.MIĘSO ZABÓJCA ŚWIATA I MLEKO CICHY MORDERCA wszystkie info i doszkalanie podane na talerzu ![]() http://www.igya.pl/sklep/details/136...ca-swiata.html http://www.gandalf.com.pl/b/milczaca-arka/ http://www.dobreksiazki.pl/b2294-mle...y-morderca.htm Edytowane przez omninek Czas edycji: 2012-05-09 o 08:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#337 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Mam wrażenie, że to świetnie wpisuje się w całokształt twoich poglądów. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#338 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przede wszystkim by zostać honorowym krwiodawcą musisz być zdrowa jak "kóń". Taka selekcja nie pozwala na wysnucie jednoznacznych wniosków, że krwioupust jest sugerowany w profilaktyce chorób. Owszem, bywa leczniczy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#339 |
Zakorzenienie
|
Ty zebys mogla z kimkolwiek "gadac", to bys najpierw musiala miec cokoowiek do powiedzenia
![]() Flat Earth Society faktycznie pasuje do Ciebie jak ulal ![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#340 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#341 | |
Przyczajenie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;33999886]http://theflatearthsociety.org/cms/
Mam wrażenie, że to świetnie wpisuje się w całokształt twoich poglądów.[/QUOTE] to liche masz wrażenie jeśli nie przeczytałaś tych książek ale masz czas ![]() ---------- Dopisano o 07:57 ---------- Poprzedni post napisano o 07:54 ---------- [QUOTE=Wyrak;34006540]Ty zebys mogla z kimkolwiek "gadac", to bys najpierw musiala miec cokoowiek do powiedzenia ![]() nieszczesliwy ludziku na TY to tramwaj staje ![]() zapraszam na wykłady wege ,moze coś zrozumiesz bo jak narazie to licho z tobą w tym temacie ![]() 10.05.2012 (czwartek) WYKŁAD POMÓŻ SWOIM MALUSZKOM DBAĆ O ZDROWE SERDUSZKO czyli jak sposób żywienia w dzieciństwie wpływa na ryzyko chorób cywilizacyjnych w przyszłości | Jakub Sobiecki (dietetyk z Instytutu Happymore) godz. 17.30. Mazowiecki Urząd Wojewódzki, sala 169, pl. Bankowy 3/5 Dołącz na Facebooku: www.facebook.com/events/269589543134472/ 11.05.2012 (piątek) GALA Magazynu Vege. W programie imprezy min. wręczenie statuetki Fundacji Viva! dla inicjatywy za promowanie wegetarianizmu za 2011/2012 r. Galę poprowadzi Michał Piróg. godz. 17.00, Księgarnia Traffic Club, ul. Brackiej 25 (III p.) POKAZ filmu dokumentalnego "Nigdy więcej mięsa" (z polskimi napisami). Po raz pierwszy w Polsce! godz. 14.00, galeria Herba Thea, ul. Pokorna 2 (blisko metra Dworzec Gdański) Dołącz na Facebooku: www.facebook.com/events/441404532553006/ 12.05.2012 (sobota) ZAWODY KULINARNE COOKING CLASH. Do boju stanie na przeciw siebie 5 drużyn, z których każda przygotuje swoje najlepsze potrawy. Będziecie mieli okazję skosztować najróżniejszych dań - wszystkie kolorowe, smaczne i bez udziału produktów odzwierzęcych. Dodatkowo konkursy i atrakcyjne nagrody ufundowane przez naszych sponsorów! godz. 17.00, VegeMiasto, ul. Chmielna 9a Dołącz na Facebooku: www.facebook.com/events/259897344106388/ 13.05.2012 (niedziela) Impreza kulinarna CIASTO W MIASTO. Ciasta, torty, babeczki, muffiny, ciasteczka, słodkie kuleczki i czekoladki... a wszystko to bez jajek, masła i mleka! godz. 16.00, VegeMiasto, ul. Chmielna 9a Dołącz na Facebooku: www.facebook.com/events/283447991739545/ ---------- Dopisano o 08:05 ---------- Poprzedni post napisano o 07:57 ---------- Cytat:
krwio upust jest zalecany ! Dawca krwi – to osoba, od której pobiera się krew dla celów leczniczych. Powszechnie uważa się, że oddawanie krwi jest pięknym czynem, który utrzymuje przy życiu ludzi zagrożonych. W Polsce popularyzuje się honorowe oddawanie krwi od 1945, kiedy zakończyła się II wojna światowa. Osoby honorowo, czyli nieodpłatnie oddające krew, zrzeszają się w klubach Honorowych Dawców Krwi. Honorowe krwiodawstwo promuje m.in. Polski Czerwony Krzyż, za pomocą np. ulotek oraz Europejska Fundacja Honorowego Dawcy Krwi za pomocą kampanii społecznej KREWNIACY, w której udział bierze wiele znanych polskich artystów. Aby móc przetoczyć krew biorcy, musi on mieć zgodną grupę krwi i antygen Rh z krwią dawcy. Edytowane przez omninek Czas edycji: 2012-05-10 o 19:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#342 | |||
BAN stały
|
Cytat:
Jakby co więcej jest po angielsku: http://www.consumerhealth.org/articl...19990303204921 Nie jestem przekonana co do krwioupustu, ale o tym, żeby nie przesadzać z minerałami i że żelazo może być szkodliwe lekarze mówią już od dawna. To oczywiście skrajność, ale od zatrucia żelazem można przecież umrzeć. Cytat:
Wrócę jeszcze do jednego, ktoś tu stwierdził, że tylko ideologiczni wegetarianie czują się dobrze. Ale co to są ideologiczni wegetarianie? ![]() ![]() Czy to, że uważam że noszenie na sobie trupa w postaci futra jest obrzydliwe albo że ludzie, którzy zabijają zwierzęta dla zabawy powinni leczyć się psychiatrycznie czyni mnie ideologiczną? ---------- Dopisano o 11:45 ---------- Poprzedni post napisano o 10:03 ---------- Dołączam artykuł znalezione na zdrowie.gazeta.pl Cytat:
Potwierdza mają tezę, że wegetarianie jedzą zdrowiej. Nie dlatego, że to jakaś zasada i że wegetarianin nie może żywić się samymi chipsami i mrożonkami. Po prostu zwykle tego nie robią, bo zaczynają się zastanawiać nad tym co jedzą i włączają do diety zdrowe produkty. P.S. Nie znam żadnego wegetarianina, który jadłby ryby. Kto to w ogóle wymyślił? A nie sorry był jeden, jego mięsożerna dziewczyna zawsze go wyśmiewała, że ściemnia i tylko udaje wegetarianina, bo niby jaki to ma sens, że mięso ryby zje, a mięsa kury nie? |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#343 |
jestę wieszczę
|
Hej, u mnie z jedzeniem mięsa jest tak, jak ze stosowaniem kosmetyków testowanych na zwierzętach. Nie jem, bo nie chcę przyczyniać się w jakiś sposób lub mieć korzyści ze śmierci zwierzaka. Wiem, że są zabijane i pewnie będą, ale ja nie chcę mieć z zabijania korzyści po prostu. Zwłaszcza, że mogę bez tego żyć. To nie znaczy, że nie lubiłam jeść mięsa. Są jednak dla mnie rzeczy ważne i ważniejsze.
To samo z kosmetykami testowanymi na zwierzakach. Czasami żartuję, że to tak jak z moją znajomą. Płacze, gdy widzi w telewizji materiały o wykorzystywaniu dzieci, o głodzie i biedzie. Ma dwójkę własnych. Nie chciałaby, by na miejscu tamtych dzieci były jej dzieci. Ja nie chciałabym, by na miejscu zwierząt w laboratoriach były moje zwierzaki, no bo czym one się różnią? Tylko tym, że moje miały więcej szczęścia w życiu.
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#344 |
Przyczajenie
|
[QUOTE=Bananalama;34019046]Hej, u mnie z jedzeniem mięsa jest tak, jak ze stosowaniem kosmetyków testowanych na zwierzętach. Nie jem, bo nie chcę przyczyniać się w jakiś sposób lub mieć korzyści ze śmierci zwierzaka. Wiem, że są zabijane i pewnie będą, ale ja nie chcę mieć z zabijania korzyści po prostu. Zwłaszcza, że mogę bez tego żyć. To nie znaczy, że nie lubiłam jeść mięsa.
bananalama fajnie ale korzyści mięsożerni nie mają żadnych ze zjadania mięsa ,za to chorób wiele i straty kasiory na to szkodliwe mięcho przecież mięso nigdy nie było zdrowe dla ludzi ,powoduje wiele chorób ,choroby serca ,nadcisnienia ,zawały,ostreoporoze ,miażdzyce ,guzy ,otyłośc i to w duzym stopniu wystarczy przyjrzec sie na miescie ile otyłych maszeruje ,to plaga ,ci ludzie ledwo chodzą a gdzie tu sport np biegi ...do tego dochodzi szkodliwe mleko i cukier i ludzie sami na własne życzenie się wykańczają ...a jest coraz gorzej bo ludzie nie chcą uwierzyć ze mieso mleko krowy i cukier ich powoli zabija całe dotychczasowe życie jadłaś to co inni a tu ktoś twierdzi ze to powoduje choroby ...coraz wiecej lekarzy o tym mówi i udziela wywiadów do tv Edytowane przez omninek Czas edycji: 2012-05-10 o 19:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#345 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ideologiczni wege to dla mnie tacy, ktorzy nie odnosza sie do faktow, tylko probuja rozpropagowac poglad o (nieraz nieistniejacych) zaletach swojej diety/stylu zycia. Cytat:
Nie zeby kilka stron temu nie bylo w temacie linkow do metaanalizy w tej sprawie, ktora o dziwo, tej cudownosci nijak nie potwierdzila ![]() No ale niektorzy beda czerpac takie info z GazWyb, inni np. z Journal of Nutrition ![]() Cytat:
PS. A skladniki odzywcze w diecie, to juz w ogole, jak to mowia, beka.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. Edytowane przez Wyrak Czas edycji: 2012-05-10 o 20:00 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#346 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Milcząca arka jest, zdaje się, o produkcji mięsa, a to drugie o szkodliwości mleka. Co właściwie chcesz osiągnąć dodając tu linki do książek? Wszyscy wiedzą, że zwierzęta są zabijane, a mleko zawiera kazeinę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#347 |
Rozeznanie
|
Mam wrażenie, że omninek to klon zbanowanej betki78
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#348 | |
Zakorzenienie
|
[QUOTE=omninek;34014373]to liche masz wrażenie jeśli nie przeczytałaś tych książek ale masz czas
![]() ---------- Dopisano o 07:57 ---------- Poprzedni post napisano o 07:54 ---------- Cytat:
Choroby serca - ogólne pojęcie, aczkolwiek np. w astma cardiale na pewno nikt nie będzie pobierał krwi ![]() Nie znam też osoby przewlekle chorej, która oddaje krew ![]() PS Przytoczone ze strony centrum krwiodastwa i krwiolecznictwa: "Czy może oddawać krew osoba z nadciśnieniem tętniczym? Jak należy brać leki przeciw nadciśnieniu przed oddaniem krwi? W trakcie leczenia nadciśnienia krwi nie należy oddawać, ponieważ szereg leków ma niekorzystne działania na biorcę krwi. W okresie ustabilizowanego ciśnienia decyzje należy do kwalifikującego lekarza. " Edytowane przez BajaderkowaBaba Czas edycji: 2012-05-10 o 20:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#349 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
ach tylko ci sie zdaje bo nie tylko pisze o produkcji mięsa ale takze o tym co ono powoduje w ludzkim ciele ![]() przeczytaj a poznasz najprawdziwszą prawde ,zamiast pisac tu farmazony i sie niepotrzebnie wymądrzac polecam http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=719.0 Edytowane przez omninek Czas edycji: 2012-05-11 o 07:56 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#350 | |
BAN stały
|
Cytat:
Nie ignoruje badań, wręcz przeciwnie. Badania mówią, że jestem zdrowa jak koń i uznawanie, że nie jestem zdrowa, bo Ty tak powiedziałeś, chociaż lekarze twierdzą inaczej to dopiero byłoby nierozsądne. A może ideologiczna znaczy walczący? Nie znam takich wegetarian, choć pewnie istnieją. Za to znam walczących mięsożerców, jesteś idealnym przykładem. Narzucasz swoje zdanie, udowadniasz na siłę, że ktoś jest taki albo taki, choć nie widziałeś go w życiu na oczy, ewidentnie przeszkadza Ci co inni jedzą na obiad i widzisz podteksty czy ideologię, tam gdzie ich nie ma. Masz rację, w stwierdzeniu, że wegetarianie jedzą zdrowiej nie kieruję się żadnymi badaniami, a jedynie tym co widzę wokół siebie. Wśród znajomych mi mięsożerców niewielu jest dbających o dietę, o to żeby jeść świeże, nieprzetworzone produkty. Za to bardzo wielu, którzy kebab zajadają parówką a parówkę pizzą. Za to wegetarianie biegają do warzywniaka i na bazarek i unikają gotowego jedzenia. Nie wiem, czemu tak jest, nie pytałam. Nie robiłam z tego żadnych globalnych statystyk. Szczerze to nawet nie bardzo mnie to obchodzi, w przeciwieństwie jak widać do Ciebie mam lepsze rzeczy do roboty. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#351 |
Zakorzenienie
|
Mi takze wydaje sie ze czesto wegetarianie jedza lepiej. Dlatego ze bardziej zwracaja uwage na to co maja na talerzu niz wszystkozerni. Jedza wiecej warzyw i owocow.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#352 | |
Zakorzenienie
|
[QUOTE=omninek;34039816]
Cytat:
Oddawanie krwi nie jest mi obce! Ba, ostatnio spotkało mnie wykluczenie z powodu choroby skóry - łojotokowego zapalenia skóry. Dalsza dyskusja nie ma sensu. Edytowane przez BajaderkowaBaba Czas edycji: 2012-05-11 o 13:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#353 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#354 |
Marszałkini II RP
|
Ciekawa jest Wasza dyskusja, ale ja kiedy nie zjem mięsa czuję się fatalnie i jest mi słabo i niedobrze. Lekarz nawet tłumaczył mi, że jestem przypadkiem osoby dla której niejedzenie mięsa jest fatalnym wyborem więc bycie wegetarianką mi nie grozi. Uwielbiam mięso
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#355 | |
jestę wieszczę
|
Cytat:
![]() ![]()
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#356 |
Marszałkini II RP
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#357 | ||||||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
Wizja jarska: przestawiamy ludzkość na jedzenie samych produktów pochodzenia roślinnego, z zapewnieniem każdemu niezbędnej w diecie dawki witamin i mikroelementów słaboprzyswajalnych ze swej natury( czyli ilość do spożycia wzrasta, bo nie ma skąd wziąć łatwiejszych odzwierzęcych składników, oczywiście) - i tak dla 6? 7? miliardów ludzi. A terenów już gotowych i zdatnych! do produkcji czego innego niż zboża i kukurydza czy trawa ( pasza wcześniejsza dla zwierząt, której cechą jest dużo mniejsze wymagania siedliskowo-glebowe), nie ma dużo ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Sama widzisz niemożność przerzucania jedzenia ze stref bogatszych do uboższych, więc ciężko mówić o nadmiarze jedzenia, szczególnie w kontekście kilkumiliardowej rzeszy ludzi do nakarmienia ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() No i są przypadki, że uprawy roślinne zakładało się na mogiłach, kurhanach czy cmentarzach - no i ? Rozumiem, że smacznego mam życzyć roślinkom, czy ludzkim konsumentom tych produkcji? Przy okazji - najnaturalniejszym nawozem i uzdatniaczem gleb są odchody zwierząt hodowlanych - czym musieliby zastąpić je na pełną już skalę uprawiacze roślinek ( bydło wymarło wszak)? Hmmm? Smacznego ![]() --------------- I jeszcze takie małe pytanka dwa mam : zanim można by było zająć tereny wypasu zwierząt, należałoby chyba pozwolić im godnie i ze starości wymrzeć? ( oczywiście zapewniając słabym, starym i chorym warunki, by nie cierpiały przez swoich pobratymców, które zgodnie ze swoim instynktem chciałyby je eliminować) Na tych terenach chyba, nie? A ludzkość głodna czeka. No i trzeba gdzieś wykombinować tereny pod uprawy ( nawet gdyby przyjąć, że jakimś cudem da się szybko i tanio kiedyś zaadoptować te tereny pod wymagające uprawy dla ludzi). Wznosić produkcję środków wspomagających rolnictwo ( czysta natura i samo zdrowie, czyż nie?) I drugie małe pytanko: a co ze zwierzętami domowymi - pieski i kotki. One muszą jeść mięso i produkty odzwierzęce, to stanowi o ich zdrowiu i życiu - jakieś pomysły, kto i jak zapewni im to? ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#358 |
Przyczajenie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;34053805]
Serio? Polecasz dyskusję anonimowych ludzi na forum internetowym? Po co?[/QUOTE] serio to polecam ci słuchanie radia ,tv, wywiadów np żywienia coraz czesciej pojawia sie ukryta prawda na temat miesa mleka cukru ,jak powoli ludzi uśmierca ,jest na to dużo dowodów,lekarze coraz czesciej o tym mówią ,nie maja juz powodów aby milczeć bo coraz to nowsze badania wychodzą ![]() dziwne ze nawet nasze pieski i kotki poważnie chorują na różne guzy ...a przecież nie muszą jesc miesa powodującego mase chorób .. mieso-zabija planete http://zdrowie.onet.pl/zycie-i-zdrow...ecial-art.html cyt. Jeżeli naprawdę chcemy ograniczyć negatywne oddziaływanie człowieka na środowisko, najprostszym i najtańszym sposobem jest ograniczenie spożycia mięsabadz go wyeliminowanie . Za każdym kęsem wołowiny lub kurczaka na naszym talerzu stoi gigantyczny system hodowli, który niszczy lasy, zanieczyszcza powietrze i wodę, zużywa ropę i węgiel oraz w dużym stopniu odpowiada za zmiany klimatyczne. Już teraz miliard ludzi na Ziemi cierpi z niedożywienia, a w ciągu następnego półwiecza przybędzie na naszej planecie 3 miliardy ludzi do wyżywienia. Czas, abyśmy zastanowili się nad naszym stosunkiem do zwierząt. Zatruwanie ziemi W krajach zachodnich dominuje rolnictwo i hodowla na skalę przemysłową. Pojedyncza farma potrafi wygenerować tyle odpadów, co całe miasto. Na każdy kilogram jadalnej wołowiny krowa musi wydalić 40 kilogramów odchodów. Jeżeli na małych powierzchniach gromadzi się tysiące krów, efekt jest dramatyczny. Odchody gromadzi się w gigantycznych szambach, które często pękają lub przeciekają, zatruwając podziemne zasoby wodne i rzeki azotem, fosforem i azotanami. Co roku zatruciu ulegają dziesiątki tysięcy kilometrów rzek w USA, Europie i Azji. Jeden niekontrolowany wyciek milionów litrów odchodów z wielkiej chlewni w Karolinie Północnej w 1995 roku zabił miliony ryb i spowodował wykluczenie z połowu skorupiaków 364 tys. akrów nadmorskich obszarów podmokłych. Nadmierne zużycie ziemi Przewidywany wzrost ludzkiej populacji o 3 miliardy, rosnące spożycie mięsa w krajach rozwijających się oraz podwojenie globalnej konsumpcji w ciągu najbliższych 40 lat prowadzą nas po równi pochyłej do poważnych kryzysów żywieniowych. Produkowanie żywności pochłania coraz więcej miejsca na Ziemi, a wegetarianie potrzebują znacznie mniej przestrzeni, aby się wyżywić, niż mięsożercy. Rodzina w Bangladeszu, która żywi się wyłącznie ryżem, fasolą, warzywami i owocami może przeżyć na niecałym akrze ziemi, podczas gdy przeciętny amerykański konsument, który spożywa około 120 kilogramów mięsa rocznie, potrzebuje 20 razy więcej miejsca. Niemal 30 proc. niepokrytych lodem obszarów Ziemi wykorzystuje się pod hodowlę bydła lub uprawę roślin dla bydła. Podczas gdy bydło zjada większość upraw na naszej planecie, każdego dnia głoduje miliard ludzi. Naukowcy z Cornell University obliczyli w 1997 roku, że na około 13 milionów hektarów ziemi w USA uprawiano warzywa, ryż, owoce, ziemniaki i fasolę, lecz aż 302 miliony hektarów użytkowano na hodowlę bydła. Problem polega na tym, że zwierzęta hodowlane kiepsko sobie radzą z przetwarzaniem paszy na masę ciała. Najlepsze są brojlery, które z 3,4 kilograma paszy „produkują” 1 kilogram mięsa, ale już świnie na ten sam kilogram potrzebują 8,4 kilograma paszy. Inni naukowcy obliczyli, że jeżeli ziarnem, którym karmi się zwierzęta na Zachodzie, karmiono by ludzi, można by wyżywić co najmniej dwa razy więcej ludzi niż obecnie. Zwierzęta w krajach Zachodu są obecnie hodowane jedynie po to, aby moc je zabić na mięso w jak najkrótszym czasie. Tymczasem w biedniejszych regionach, szczególnie w tych suchych, bydło stanowi centralny element życia i kultury, będąc często jedynym źródłem pożywienia i zarobku dla milionów pasterzy. Koczowniczy pasterze, którzy bez przerwy są w ruchu ze swoim bydłem, stanowią podstawę gospodarek wielu afrykańskich krajów. Według Międzynarodowego Instytutu Środowiska i Rozwoju taka metoda hodowli bydła jest znacznie bardziej ekologiczna i wydajna niż sposoby hodowli bydła w Australii czy USA. Przegrzewanie planety My, ludzie, zjadamy około 230 milionów ton zwierząt rocznie – to dwukrotnie więcej niż 30 lat temu. Zwykle hodujemy cztery gatunki – kury, krowy, owce i świnie – z których wszystkie wymagają dużych ilości paszy i wody, wydalają metan i inne wpływające na ocieplenie klimatu gazy, a także produkują góry odpadów organicznych. Ale w jakim stopniu nasz nawyk jedzenia mięsa obciąża system ekologiczny? W dużym, choć na temat liczb toczą się spory. W 2006 roku ONZ obliczyła, że 18 proc. emitowanych na świecie gazów cieplarnianych pochodzi z hodowli zwierząt. To więcej niż samochody, samoloty i inne środki transportu razem wzięte. Autorzy raportu "Livestock's Long Shadow" [z ang. Długi cień bydła – przyp. Onetl] obliczyli nie tylko ilości metanu wydalane przez samo bydło, ale także gazy pochodzące z ich odchodów, ilość paliwa spalanego podczas przewozu mięsa na sprzedaż, elektryczność zużywaną przez chłodnie mięsa, gaz wykorzystywany do gotowania go, energię spożytkowaną na uprawę ziemi, z której powstaje pasza dla zwierząt, a nawet wodę, której potrzebuje bydło. Naukowcy z Banku Światowego, którzy wzięli także pod uwagę wiele innych czynników, jak produkcję nawozów pod paszę czy stal, z której robi się statki do przewożenia zwierząt, zwiększyli tę liczbę do 51 proc. Dokładne obliczenie wpływu hodowli zwierząt na środowisko jest matematycznym koszmarem, ale zależnie od tego, w jaki sposób się je liczy, może odpowiadać za jedynie 5-10 proc. lub za aż 50 proc. ulatujących do atmosfery gazów cieplarnianych. Niezależnie od metod obliczeniowych, hodowla zwierząt jest zaliczana do tych ludzkich aktywności, które w największym stopniu przyczyniają się do degradacji środowiska. Nadmierne zużycie wody Jedząc stek lub kurczaka zużywamy jednocześnie wodę, której zabite zwierzę potrzebowało do życia. Wegetariański autor John Robbins obliczył, że do produkcji kilograma ziemniaków, pszenicy, kukurydzy i ryżu potrzeba odpowiednio 120, 216, 336 i 459 litrów wody. Ale do wyprodukowania kilograma wołowiny potrzeba ponad 18 tys. litrów wody. Do wyprodukowania litra mleka zużywa się 1000 litrów wody. Bardziej wydajny jest brojler, który "produkuje" tę samą ilość mięsa co krowa, zużywając zaledwie 1500 litrów wody. Do pochłaniających największe ilości wody zwierząt należą świnie. Przeciętnej wielkości amerykańska farma hodowlana, na której żyje 80 tys. świń, zużywa rocznie 337,5 mln. litrów wody. Wielkie farmy z milionem świń zużywają tyle wody, ile spore miasto. Zatruwanie oceanów Niedawny wyciek ropy w Zatoce Meksykańskiej nie jest jedynym problemem, z jakim boryka się ten region. Od 13 tys. do 20 tys. km kwadratowych morza u ujścia rzeki Missisipi staje się "martwą strefą" z powodu uchodzących rzeką do morza zwierzęcych odchodów, związków azotowych, nawozów i innych szkodliwych związków powstających na farmach hodowlanych. To powoduje kwitnienie glonów, zabierających z wody cały tlen potrzebny do życia innym organizmom. Od skandynawskich fiordów po Morze Południowochińskie zidentyfikowano niemal 400 martwych stref o powierzchni od 1 do 70 tys. km kwadratowych. Hodowla zwierząt nie jest jedyną przyczyną ich powstawania, lecz z pewnością jest jedną z najpoważniejszych. Zatruwanie powietrza Każdy, kto mieszka w pobliżu wielkiej farmy hodowlanej, wie, że unosząca się znad niej woń bywa nie do zniesienia. Oprócz gazów cieplarnianych, jak metan czy dwutlenek węgla, krowy i świnie wytwarzają też wiele innych trujących gazów. W samych USA bydło i uprawa paszy dla zwierząt są odpowiedzialne za 37 proc. stosowanych w tym kraju pestycydów, ponad połowę wytwarzanych w nim antybiotyków oraz jedną trzecią azotu i fosforu w wodach. Niemal dwie trzecie syntetycznego amoniaku (głównego czynnika powodującego kwaśne deszcze) produkują hodowle bydła. Zatruwanie ludzi Zwierzęce odchody zawierają wiele patogenów, w tym salmonellę, bakterie E. Coli, chorobotwórcze pierwotniaki cryptosporidium oraz bakterie typu kałowego, które przedostają się do ludzkich organizmów. Każdego roku do zwierzęcej paszy dodaje się miliony ton antybiotyków, przez co powstają odporne na antybiotyki bakterie, które utrudniają leczenie ludzkich chorób. . Wyczerpywanie światowych zasobów ropy Przemysł hodowlany na Zachodzie opiera się na ropie. Dlatego gdy w 2008 roku podskoczyły ceny paliwa, w 23 krajach doszło do zamieszek z powodu drastycznego wzrostu cen żywności. Według niektórych badań, nawet jedną trzecią wszystkich paliw kopalnianych produkowanych w USA wykorzystuje się w hodowli zwierząt. Mięso jest drogie, na wiele sposobów Według sondażów 5-6 proc. populacji w ogóle nie je mięsa, a wiele milionów innych ludzi świadomie ogranicza jego udział w swojej diecie. Przeprowadzone w Wielkiej Brytanii badania na zlecenie rządu dowodzą, że w 2009 roku Brytyjczycy spożyli o 5 proc. mięsa mniej niż w 2005 roku. Ale ilości zjedzonego mięsa wciąż są oszałamiające. Według organizacji Vegetarian Society, przeciętny brytyjski mięsożerca zjada w ciągu swojego życia 11 tys. zwierząt: 1 gęś, 1 królika, 4 sztuki bydła, 18 świń, 23 owce i jagnięta, 28 kaczek, 39 indyków, 1158 kurczaków, 3593 skorupiaki oraz 6182 ryby. Ale to właśnie mięsożercy częściej są otyli, a także zapadają na raka, choroby serca oraz inne przypadłości. Dieta mięsna jest średnio dwukrotnie droższa od wegetariańskiej. Edytowane przez omninek Czas edycji: 2012-05-13 o 07:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#359 | ||
Konto usunięte
|
Też poleciłabym ci kilka ciekawych książek.
Na przykład to http://merlin.pl/Biologia-Podrecznik.../1,936441.html Cytat:
![]() ![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#360 |
Przyczajenie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;34081670]Też poleciłabym ci kilka ciekawych książek.
Na przykład to http://merlin.pl/Biologia-Podrecznik.../1,936441.html Ten cukier najbardziej mnie wzruszył. Jak my sobie bez niego poradzimy z naszym wstrętnym metabolizmem opartym na glukozie. ![]() ![]() No jasne, spróbuj nakarmić kota roślinami. Powodzenia.[/QUOTE] dziekuje ta ksiązeczka jest mi znana w całości ale poleć jeszcze inne a pieska od lat karmie nie roślinami a kaszami ,warzywami ,owocami i zyje ,bez mięcha ,ma sie świetnie ,czasem trawke sobie skubnie ...dziwne nie ? prosze ,biały cukier=biała śmierć ,a szpitale czesto serwują pacjentom glukoze nie ? oczywiscie jesli jeszcze nie masz cukrzycy ![]() 76 sposobów na jakie cukier rujnuje Twoje zdrowie Poza zakłócaniem równowagi organizmu, nadmiar cukru prowadzi do wielu innych poważnych konsekwencji. Niżej wymienione są tylko niektórymi z nich, takimi, które niosą z sobą zakłócenie metabolizmu. Zostały zaczerpnięte z różnych czasopism medycznych oraz publikacji naukowych. 1.Cukier może osłabiać system immunologiczny i przeszkodzić mu w obronie przeciw chorobom infekcyjnym.[1,2] 2.Cukier zakłóca równowagę chemiczną organizmu: powoduje deficyt chromu i miedzi oraz przeszkadza we wchłanianiu wapna i magnezu. [3,4,5,6] 3.Cukier może powodować gwałtowne podniesienie się poziomu adrenaliny, być przyczyną nadaktywności, niepokoju, trudności z koncentracją i chorowitości u dzieci. [7,8] 4.Cukier może znacząco podnosić ogólny poziom cholesterolu, trójglicerydów oraz wzrost poziomu "złego" cholesterolu i obniżenie "dobrego" cholesterolu. 5.Cukier przyczynia się do utraty elastyczności i funkcjonalności tkanek. (13) 6.Cukier karmi komórki rakowe i odkryto jego związek z rozwojem raka piersi, jajników, prostaty, okrężnicy, trzustki, dróg żółciowych, płuc, woreczka żółciowego i żołądka. [14,15,16,17,18,19,20] 7.Cukier może podnieść poziom glukozy w organizmie i w ten sposób spowodować reaktywną hipoglikemię. [21,22] 8.Cukier osłabia wzrok. [23] 9.Cukier może wywoływać wiele problemów z poziomem kwasowości przewodu pokarmowego m. in.: zakwaszenie przewodu pokarmowego, niestrawność, złą przyswajalność u pacjentów z dysfunkcjami jelit, podwyższenie ryzyka choroby Crohna oraz owrzodzenia jelita grubego. [24,25,26,27,28] 10.Cukier może powodować przedwczesne starzenie się. [29] 11.Cukier może prowadzić do alkoholizmu. [30] 12.Cukier może powodować zakwaszenie śliny i przyczyniać się do zniszczenia zębów i paradentozy. [31,32,33] 13.Cukier ma swój udział w powstawaniu otyłości. [34] 14.Cukier może powodować choroby systemu autoimmunologicznego takie jak: artretyzm, astma, stwardnienie rozsiane. [35,36,37] 15.Cukier w znaczący sposób przyczynia się do niekontrolowanego wzrostu Candida Albicans (infekcje grzybiczne) [38] 16.Cukier może powodować powstawanie kamieni żółciowych [39] 17.Cukier może powodować zapalenie wyrostka robaczkowego. [40] 18.Cukier może powodować powstawanie hemoroidów. [41] 19.Cukier może powodować powstawanie żylaków. [42] 20.Cukier może podnosić poziom glukozy i insuliny u zażywających doustne tabletki antykoncepcyjne. [43] 21.Cukier może przyczyniać się do powstawania osteoporozy. [44] 22.Cukier może obniżać twoją wrażliwość na insulinę dopuszczając do jej nienormalnie wysokiego poziomu w organizmie i w ten sposób spowodować ostatecznie cukrzycę. [45,46,47] 23.Cukier może obniżać ilość witaminy E w krwi. [48] 24.Cukier może podnosić ciśnienie krwi. [49] 25.Cukier może wywoływać senność i obniżać aktywność u dzieci. [50] 26.Wysokie spożycie cukru zwiększa ilość produktów końcowych jego przetwarzania (AGEs)(cząsteczki cukru przywierają i ten sposób niszczą białko w organizmie). [51] 27.Cukier może zakłócać przyswajalność białek. [52] 28.Cukier powoduje alergie pokarmowe. [53] 29.Cukier może powodować toksyczność krwi podczas ciąży. [54] 30.Cukier może przyczyniać się do powstawania egzemy u dzieci. [55] 31.Cukier może powodować powstanie arteriosklerozy i chorób kardiologicznych. [56,57] 32.Cukier może uszkadzać strukturę DNA. [58] 33.Cukier może zmieniać strukturę białek i całkowicie zmieniać sposób ich działania w twoim ciele. [59,60] 34.Cukier powoduje szybsze starzenie się skóry zmieniając strukturę kolagenu. [61] 35.Cukier może powodować powstanie katarakty i krótkowzroczności. [62,63] 36.Cukier może powodować rozedmę płuc. [64] 37.Duże ilości spożywanego cukru mogą osłabić fizjologiczną homeostazę wielu układów w organizmie człowieka. [65] 38.Cukier obniża wydajność enzymów. [66] 39.Spożycie cukru jest wyższe u osób z chorobą Parkinsona. [67] 40.Cukier może powodować powiększenie się wątroby przez nadmierny podział jej komórek oraz jej otłuszczenie. [68,69] 41.Cukier może powodować powiększenie się nerek i ich zmiany np. tworzenie się kamieni nerkowych. [70,71] 42.Cukier może powodować zniszczenie trzustki. [72] 43.Cukier może zwiększyć ilość zatrzymywanych płynów w organizmie. [73] 44.Cukier jest wrogiem numer jeden pracy jelit. [74] 45.Cukier może upośledzać funkcjonowanie naczyń włosowatych. [75] 46.Cukier może powodować problemy ze ścięgnami. [76] 47.Cukier powoduje bóle głowy, włączając w to migreny. [77] 48.Rafinowany cukier w diecie obniża wydajność uczenia się, niekorzystnie wpływa na wyniki w nauce oraz może przyczyniać się do powstawania trudności w nauce.[78,79] 49.Cukier może powodować wzrost częstotliwości fal delta, alfa i theta w mózgu, co z kolei negatywnie wpływa na sprawność myślenia. [80] 50.Cukier może powodować depresję. [81] 51.Cukier zwiększa ryzyko podagry. [82] 52.Cukier może zwiększać ryzyko zachorowania na Alzheimera. [83] 53.Cukier może zaburzać równowagę hormonalną np: podnosić poziom estradiolu u młodych mężczyzn, pogarszać PMS, oraz obniżać działanie hormonu wzrostu. [84,85,86,87] 54.Cukier może powodować zawroty głowy. [88] 55.Obfita w cukier dieta może powodować wzrost wolnych rodników i oksydantów . [89] 56.Dieta wysokocukrowa u osób z chorobami naczyniowymi znacząco zwiększa lepkość płytek krwi. [90] 57.Wysokie spożycie cukru może powodować istotne skrócenie trwania okresu ciąży wśród młodocianych i jest związane z dwukrotnie większym ryzykiem urodzenia noworodka o niskiej wadze. [91,92] 58.Cukier jest substancją uzależniającą. [93] 59.Cukier może być równie odurzający, jak alkohol. [94] 60.Cukier podawany wcześniakom może wywoływać u nich produkcję dwutlenku węgla. [95] 61.Obniżenie spożycia cukru może podnieść poziom emocjonalnej stabilności. [96] 62.Ciało przerabia od 2 to 5 razy więcej cukru, niż skrobi w tłuszcz . [97] 63.Szybkie wchłonięcie cukru sprzyja objadaniu się. [98] 64.Cukier może niekorzystne wpływać na symptomy u dzieci z deficytem uwagi (ADHD). [99] 65.Cukier niekorzystnie działa na skład elektrolitów w moczu. [100] 66.Cukier może obniżać sprawność działania nadnerczy. [101] 67.Cukier ma potencjał wywoływania nieprawidłowych procesów metabolicznych u normalnie zdrowej jednostki i sprzyja rozwojowi chronicznych zwyrodnieniowych chorób. [102] 68.Karmienie dożylne słodzoną wodą może spowodować odcięcie dopływu tlenu do mózgu. [103] 69.Cukier zwiększa ryzyko polio. [104] 70.Duża ilość spożytego cukru może spowodować atak epileptyczny. [105] 71.Cukier wywołuje wysokie ciśnienie u ludzi z nadwagą. [106] 72.Na oddziałach intensywnej opieki: ograniczenie cukru ratuje życie. [107] 73.Cukier może powodować śmierć komórek. [108] 74.Na rehabilitacyjnych obozach dla młodzieży, gdzie stosowano dietę o niskiej zawartości cukru, zaobserwowano 44% spadek antyspołecznych zachowań. [109] 75.Cukier odwadnia noworodki.[110] 76.Cukier może powodować choroby dziąseł. [111] źródło: [http://www.forum.radiobc.pl/index.ph...be5019683c4fba] Edytowane przez omninek Czas edycji: 2012-05-13 o 07:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:02.