Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 2105 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-05-13, 10:12   #63121
hahihehy
Rozeznanie

Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XIII część zakręconej opowieści

Wczoraj nałożyłam Bubchen Pflege na włosy i były tłustawe. Ale przez noc krem się wchłonął :O I tak muszę umyć ogonki, bo są nieświeże, ale jestem w szoku, jak bardzo moje włosy zjadły ten krem.
Dziś lub jutro lecę na zakupy włosowe. Biovaxy, kora dębu, lecytyna, olej kokosowy...

blogujemy (nie tylko) włosowo
naturalna pielęgnacja, kosmetyki DIY, recenzje, teoria pielęgnacji włosów i inne
hahihehy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-13, 10:16   #63122
Cjuban
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez agatron77 Pokaż wiadomość
Witaj i czytaj, bo jest co
Już dawno przeczytane, CG stosuje już 3 miesiące

Mam pytanie: Czy którejś z was dobrze układały się fale (typ 2 a) tylko po ugniataniu obojętnie czy ze stylizatorem czy bez. U mnie robiło to koszmarek i włosy się strasznie plątały. Teraz mokre nawijam na papiloty, przed spaniem ściągam i mam w miarę ładne regularne fale. Co na moich pół długich, nie równo wycieniowanych włosach jest osiągnięciem.
24 25 26 27 28 29 30
włosy 27 cm, fale-typ 2a/2b, porowatość ekstremalnie niska.Szukam ENCANTO!
Cjuban jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-13, 10:45   #63123
201604301943
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez lulaluna Pokaż wiadomość
Kurcze, to nie wiem. Dla mnie ten kolor nie jest jakąś awangardą- w wersji którą ja wkleiłam. We mnie budzi szacunek, no ale ja nie jestem panią dr;-)
z tymi paniami i panami dr'ami to nigdy nic nie wiadomo na pierwszym roku potrafili do faktu że któraś ma makijaż się przyczepić , do rozpuszczonych włosów, pomalowanych paznokci. ale np. kolega całe studia w dredach chodził, jakiś dr opowiadał że na studiach miał irokeza... a gdzie indziej wymagają elegancji, niektóre panie dr były takie że myślę że brakiem pomalowania paznokci można by podpaść... ogólnie nie dogodzisz wszystkim trzeba będzie zaszaleć bardziej tradycyjnie
201604301943 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-13, 10:55   #63124
hahihehy
Rozeznanie

Właśnie zużyłam Alterrę granat, więc do mojej listy zakupów dopisuję jakąś nową odżywkę d/s Brać Alterrę morelkę czy Garniera avokado?
[co prawda mam jeszcze w szafce 4 inne odżywki d/s, ale bilans musi być zachowany ]

naturalna pielęgnacja, kosmetyki DIY, recenzje, teoria pielęgnacji włosów i inne
Stary 2012-05-13, 11:03   #63125
Cjuban
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez hahihehy Pokaż wiadomość
Właśnie zużyłam Alterrę granat, więc do mojej listy zakupów dopisuję jakąś nową odżywkę d/s Brać Alterrę morelkę czy Garniera avokado?
[co prawda mam jeszcze w szafce 4 inne odżywki d/s, ale bilans musi być zachowany ]
Alterre morele. Mi Garnier AiK nie robił zupełnie nic z włosami, a Alterka super nawilżała
24 25 26 27 28 29 30
Stary 2012-05-13, 11:10   #63126
lulaluna
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
No to w ogóle chyba się nie dogadałyśmy...
Dla mnie natura = bez dodatkowej ingerencji, a dla Ciebie natura = brak chemii. A więc dla mnie hennowanie będzie nienaturalne, a dla Ciebie naturalne.
Jeśli przyjmiemy Twoją definicję, to mycie włosów jak najbardziej jest nienaturalne, jeśli myjemy je szamponem, odżywką czy innym produktem drogeryjnym. Jeśli myjemy produktem naturalnie występującym w przyrodzie, np. glinką, to staje się to już naturalne.
Trochę odbiegłam od tematu, bo chodziło mi o NATURĘ WŁOSÓW, o to że długoterminowe próby oszukiwania jej mogą działać niekorzystnie i dla mnie stylizacja włosów tak jak farbowanie, hennowanie, trwała, prostownica, przedłużanie itp jest właśnie takim oszukiwaniem. Nie mówię że tak nie wolno, tylko ubolewam nad faktem że to strasznie niszczące. Brak chemii- to dla mnie mniejsze zło, ale takie samo "oszukiwanie". Zresztą z doświadczenia wiem, że henna i zioła bardzo wysuszają włosy- przynajmniej moje:-( Natury nie oszukasz i tyle.
lulaluna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-13, 11:13   #63127
agatron77
Raczkowanie

Cytat:
Najlepiej wziąć obie , ale ja bym juz miała wybierać, to... ja bym wzięła GARNIERA. U mnie działa cuda nawet nałozony na chwilkę. ALTERRA też super, ale jednak musi odsiedzieć swoje na włosach, a nie zawsze jest na to czas.

agatron77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-13, 11:16   #63128
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Cjuban Pokaż wiadomość
Alterre morele. Mi Garnier AiK nie robił zupełnie nic z włosami, a Alterka super nawilżała
Opiszesz mi Twoją ekstremalnie niska porowatość?

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-13, 11:23   #63129
Cjuban
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Opiszesz mi Twoją ekstremalnie niska porowatość?
Na pw ?
24 25 26 27 28 29 30
Stary 2012-05-13, 11:31   #63130
eiri
Wtajemniczenie

GG do eiri

Nadrabiam

Cytat:
Napisane przez szsz Pokaż wiadomość
Ale po co? Przecież to nie tylko moje zdanie, że takie są bardzo ładne?
Może ja jestem zwyczajnie zbyt leniwa, ale nie wyobrażam sobie stałego prostowania, nie dość, że czasochłonne, to jeszcze świadomość, że się niszczy włosy? Raz na jakiś czas, żeby sobie odmienić - jasne, ale taka mordęga bez powodu? Z czystej ciekawości pytam - po co?
A czy zwróciłaś uwagę, że falki/kręciołki ostatnio bardzo modne? We wszystkich modowych magazynach, blogach ulicznych włosy spod żelazka to coraz rzadszy widok .
Ja! Ja zwróciłam uwagę W ostatnim In Style jest cały artykuł jak sobie wyprodukowac fale, ale od samego czytania rozbolały mnie włosy
Prostowałam kiedyś 2 razy w tygodniu, bo myślałam, że z moich włosów ładnych loków nie będzie. No dobra, trochę się pomyliłam Ale wyprowadzenie włosów na prostą to też była mordęga
Cytat:
Ajrisz, liczę, bo nie jestem włosomaniaczką, jestem włosorektyczką (a może włoso-limiczką? hmm). Gdyby się dało, to te na głowie też bym codziennie przeliczała
W końcu poznałam nazwę swojej jednostki chorobowej na głowie może nie liczę, ale kitkę ciągle mierzę
Cytat:
I jak się spisuje? nie skleja włosów? (ma glicerynę, mnie gliceryna skleja)
Może jako zabezpieczenie przed słońcem nadałoby się to: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,5...bowanych.html? Też niezgodne z CG, ma Cyclomethicone (przeczytałam, że się ulatnia, więc chyba nie ma problemu), ale skłąd i tak chyba lepszy niż Marion?
O nie... muszę uważać z alkoholem na włosach - ostatnio miałam kłopot po alterce z granatem. Choć używam dość regularnie seboradinów ale tylko na skalp a włosy spryskuję jedynie tuż przed nałożeniem oleju. Jako mgiełka solo odpada.
A do tego mam poważne podejrzenia, że cyclo-silikony puszą i usztywniają mi kłaczki. Wszystkie spraje z tymi składnikami to były niewypały.

Mam maskę Biovaxa do włosów ciemnych, zawiera filtr (Polyquaternium-59 (and) Butylene Glycol), czy coś daje po spłukaniu, nie wiem

Cytat:
Napisane przez claudiiin Pokaż wiadomość
Pokombinuje z ta Eva Natura, ale moze niekoniecznie juz teraz, bo boje sie ze kolor sie szybko wyplucze. Jesli sie kilkakrotnie okaze, ze po tym szamponie jest lepiej to nie pozostanie mi nic innego, jak tylko sie na niego przerzucic na dobre. Pamietasz moze, w czym konkretnie Indios dostrzegala winowajce, tzn. w jakim aspekcie CG?
Ja pamiętam Skalp Indios nie tolerował żadnego natluszczania, odpadały oleje, mycie odżywką i chyba delikatne szampony też.
Cytat:
A ja wlasnie teraz jestem zadowolona z wygladu wlosow jak nigdy - dobrze obciete, kolor ktory mi sie marzyl od dawna, kobiece fale... Tylko to wypadanie wszystko psuje. Nie chcialabym zrezygnowac z zabiegow gleboko pielegnujacych jak oleje i maski, myc SLSem, bo stad juz prosta droga do suchego siana A co do farby do szkoda ze henna nie rozjasnia, mi sie tak bardzo podobaja blondy tak na poziomie 8, a moje naturalne wlosy to chyba 6...
Ja myję ostatnio bardzo często slesem. Jeśli po myciu dobiorę odpowiednie maski/odżywki, to włosom nic nie jest. Oprócz tego nakładam oleje, używam wcierek (te ostatnio rzadziej, zaprzestałam własnej produkcji i zużywam gotowce, jantar, seboradin niger). Nigdy nie miałam takich miękkich włosów.
Cytat:
Pytanie do Was kochane... Jak dbac o wlosy, kiedy odeszlo sie troche od 100% CG? Tzn. stosuje silikony na koncowki, Jantar na skalp, uzywam zamiennie bs Joaśki Naturii z Ziają ktora zawiera parafine i dimethicone oraz kupilam zel z PVP i copolymerem. Jak czesto powinnam myc je teraz siarczanem a jak czesto lagodnym szamponem? Jak sie obciaza to wiadomo, ale mam na mysli optymalna czestosc mycia tak, aby nie zdazyla sie nabudowac bariera dla wartosciowych skladnikow z masek, odzywek itd. Cos jeszcze powinnam zmienic z racji odejscia od ortodoksyjnego CG?
Ta ziaja zmywa się spokojnie łagodnym szamponem typu babydream
slesy angażowałam do różnych pq z żelu mrożącego i innych stylizatorów. Na ten zestaw nie ma co wyciągać ciężkich dział.
Cytat:
Eiri, zel o ktorym pisalam to polecany przez Ciebie Rock Hard Gelee Mialam chwile czasu na dworcu do przyjazdu TŻta wiec weszlam sobie do Rossmanna zobaczyc co slychac na polce z kosmetykami do wlosow i wyszlam z tym malym zelikiem Czy moglabys prosze napisac, jak go dokladnie stosujesz? Z jaka bs, na ociekajace, mokre czy suche, jaka ilosc, za wszelkie rady bede wdzieczna
Ach, mój żelik ulubiony
To na chwilę wrócę do poprzedniego akapitu - ten żel można zmyć samą wodą - przeprowadziłam eksperyment, wzięłam kawałek zaschnięty kawałek z okolicy korka i włożyłam pod strumień wody. Zajęło to chwilę, ale rozpuścił się całkowicie w palcach - nie czułam żadnej powłoczki na opuszkach.
Do tej pory używałam go z ziają, to był mój żelazny zestaw gwarantujący gładkie, elastyczne loczki. Teraz ziaja mi się skończyła (chlip), więc wyciągnęłam z czeluści joaśkę z miodem. I też działa z nim bardzo dobrze.
A teraz co do sposobu użycia. Nakładam go bezpośrednio na odżywkę b/s na włosy odciśnięte z nadmiaru wody (czasem bardziej, czasem mniej, zależy ile mam czasu, ale raczej nie leje się z nich woda ciurkiem). Biorę porcję wielkości orzecha laskowego, rozsmarowuję w dłoniach i przejeżdżam po włosach, następnie je ugniatam. Tak samo z drugą porcją, potem ewentualnie odrobinę wgniatam w same końcówki. No i plunking i schniemy.
Na pewno z tym żelem lepiej nie przesadzać, bo jest bardzo mocny, lepsze efekty mam, kiedy dam go mniej. On może nie zrobić sucharków do odgniecenia, ale na pewno zadziała. Na drugi dzień przejeżdżam mokrą ręką po włosach i żel aktywuje się na nowo - dla mnie to wielka zaleta, że nie muszę nakładać niczego nowego.
Na suche włosy nigdy go nie nakładałam.
Stary 2012-05-13, 12:29   #63131
helvetet
Zakorzenienie

Cytat:
Ale po co? Przecież to nie tylko moje zdanie, że takie są bardzo ładne?
Może ja jestem zwyczajnie zbyt leniwa, ale nie wyobrażam sobie stałego prostowania, nie dość, że czasochłonne, to jeszcze świadomość, że się niszczy włosy? Raz na jakiś czas, żeby sobie odmienić - jasne, ale taka mordęga bez powodu? Z czystej ciekawości pytam - po co?
A czy zwróciłaś uwagę, że falki/kręciołki ostatnio bardzo modne? We wszystkich modowych magazynach, blogach ulicznych włosy spod żelazka to coraz rzadszy widok .
odpusciłam sobie całkiem prostowanie (oprócz grzywki)w tym tygodniu, w sumie jakoś tak dzięki Wam ale prostujue, bo jakoś lepiej sie czuje w prostych, gdyż moje włosy nie sa wtedy jakoś tak puszyste, ani nic, ostają jedynie pojedyńcze kosmyki włosów, a w kręconych jest to nie dozniesienia. szukałam i używałam różynch odżywek/szamponów itp, ale nic nie pomogło na to puszenie

Cytat:
Napisane przez metal_fish Pokaż wiadomość
czytałam jakiś czas temu że modne są falo-loki, ale absolutnie żeby nie było widać że kręcone czymś. tylko naturalki: z niekoniecznie regularnym skrętem, trochę poczochrane. a ostatnio gdzieś widziałam że modne są pokręcone, ale nie od czubka głowy, tylko żeby objętość była dopiero od brody w dół. także te co się martwią że nie mają skrętu od samej góry niech się zamiast tego cieszą z modnej fryzury!

chyba jednak pomyśle nad stanowczym skończeniem z prostownica i bede eksponować moje loki a co mi tam

Cytat:
Napisane przez kascysko Pokaż wiadomość
Mam nadzieję, że zatęskniłyście za moimi włosami
masz piękne włoski, takie loki mogłabym mieć

25.04.2015
24.08.2018
21.08.2021

Bloggerka
helvetet jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-13, 12:36   #63132
Karen15
Zakorzenienie

Czy w Auchanie znajdę Kallosa? Albo Glorię?
Karen15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-13, 12:38   #63133
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Na pw ?
Może być i tu, dziewczyny skorzystają
Po czym poznałaś, czego i jak używasz?

Stary 2012-05-13, 13:01   #63134
kascysko
Zakorzenienie

Szsz, zjadło mi Twoją zacytowaną wypowiedź

Ścinam nadal, bo jeszcze mi trochę wrednego cieniowania zostało, ale skręt też się poprawił. Obecnie mam najdłuższe włosy jakie miałam w życiu - proste 5 cm za stanik, a kręcone są takie jak były
Poza tym trochę wystopowały - 3 cm mają na miesiąc, bo stresu mam dużo, pierdylion godzin w labie = nieregularne jedzenie i do tego jeszcze jestem chora - antybiotyk w kroplówce codziennie z rańca.
Martwię się, że zaczną wypadać

Pochwalę się - pierwsza część licencjatu(jakieś 2/3) przyjęta bez ani jednej poprawki
kascysko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-13, 13:34   #63135
201604301943
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez helvetet Pokaż wiadomość
chyba jednak pomyśle nad stanowczym skończeniem z prostownica i bede eksponować moje loki a co mi tam
dobra decyzja! będziemy cię w niej wspierać
Stary 2012-05-13, 13:39   #63136
Cjuban
Raczkowanie

Cytat:
Może być i tu, dziewczyny skorzystają
Po czym poznałaś, czego i jak używasz?
Po czym poznałam ?:
-praktycznie nie da się ich pomalować farbą. Próbowałam dwa, trzy razy, potem zrezygnowałam. Kolor się wypłukiwał. (Nie malowałam włosów u fryzjera, ale farby, których używałam na wszystkich działały, ale nie na mnie - albo dawały tylko połysk, albo nic )
-mam dość krótkie włosy, mimo to schną około 8 godzin.
-układanie to koszmar, wyślizgują się, nie chcą się ułożyć. Nawet gdy były długie i równej długości każda fryzura się rozwalała (po dniu chodzenia w warkoczu wyglądałam uroczo ) . Jak od święta czasami użyje prostownicy to wyglądają dobrze, ale tylko godzinę. Obecnie związuje, upinam milionami wsuwek, a i tak za 5 min jest koszmarek.
-baaardzo łatwo je obciążyć. Gdy jeszcze używałam silikonów włosy miałam totalnie obciążone i oblepione. Jak odstawiłam jest znacznie lepiej, ale jeszcze nie znalazłam złotego środka. Nie służą im też proteiny wielkocząsteczkowe np mleczne i stylizatory, ale to z wiadomego powodu. Jak za często (częściej niż raz w tygodniu) użyje protein np Kallosa to pojawiają się typowe objawy przekarmienia
-trudno je zamoczyć. Po deszczu taki porządnym mam mokre tylko pozostałości grzywki,a reszta wilgotna.
-czasami mam wrażenie, że ich nic nie zniszczy

Używam:
-raz na tydzień SLS, choć mogłabym częściej bo bardzo moim włosom nie szkodzi.
-mycie odżywką jak mi się zachce.
-codziennie jakiś delikatny szampon.
-przed myciem OMO bogatsza maska albo odżywka. Często doprawiona półproduktami.
-czasami po myciu nałożę jakąś d/s, ale często u mnie obciążają, więc zabezpieczam b/s (z kroplą keratyny) i jest dobrze.
-płukanki co mycie, lniana i inne różne z receptariusza.
-kiedyś używałam żelów, ale oblepiały mi włosy, więc aut. Lniany nic mi z włosami nie robi, chyba, że jako maska. Teraz testuje flexible curls, ale szału nie ma, aczkolwiek tragedii też nie i myślę, że mogę ją wprowadzić do użytku.
-oleje raz w tygodniu. Najczęściej sezam. W planach kokos. Generalnie po olejach nie zauważam spektakularnego efektu. W sumie to jeszcze nie miałam tak, że spojrzałam w lustro i było wow .
-stylizuję na papilotkach, wtedy pojawia mi się nawet fajny skręt-takie równomierne fale. Oczywiście się nie utrzymuje długo, ale pozostałości też są fajne.

Nie opracowałam jeszcze idealnej pielęgnacji, moim włosom brakuje nawilżenia i witaminek (nie mogę znaleźć fajnie nawilżającej maski czy odżywki) i naturalnego skrętu, ale szukam, testuje i czytam i mam nadzieję, że niedługo będą piękne. Niedługo planuje malowanie henną, ale wcześniej cassią + keratynowe prostowanie. Zobaczymy co włosiska na to
24 25 26 27 28 29 30

Edytowane przez Cjuban
Czas edycji: 2012-05-13 o 14:20
Stary 2012-05-13, 13:52   #63137
hahihehy
Rozeznanie

foty foty
chwalę się - przód zaczyna falować!!! a skoro on chce w końcu współpracować, to ja znowu zabieram się za maltretowanie ich żelem mam nadzieję, że teraz będzie tylko coraz lepiej

Stary 2012-05-13, 14:14   #63138
claudiiin
Zadomowienie

Cytat:
Albo napisz do niej na priv?
Dobry pomysl

Cytat:
Tym bardziej szkoda, że tak wypadają. Dawno nie pokazywałaś, pokaż, popodziwiamy sobie
Chetnie pokaze po nastepnym myciu, czyli jutro lub pojutrze

Cytat:
Tak, masz rację, bs jedynie może jakoś chronić. Znalazłaś jakąś dobrą bs z filtrem? i silikonem zmywalnym wodą?
Na wakacjach uzywalam Ziaji Codzienna Pielegnacja Jojoba. Nie potrafie jednoznacznie powiedziec na ile ochronila wlosy, tym bardziej ze zaraz po powrocie pofarbowalam wlosy co je wysuszylo, no i stosowalam tez tez spray Balei z filtrami, ale generalnie na wyjezdzie wlosy po niej wygladaly dobrze i falowaly, pomimo braku ds i stylizatora. Do tego jest mega tania, jak Joaśki Naturie Mimo to wlosy sie rozjasnily, wiec nie wiem do konca jak to interpretowac. Z drugiej strony rzadko siedzialam w kapeluszu wiec wlosy byly przez wiekszosc czasu wystawione na ostre slonce.

Cytat:
Ja właściwie nie miałabym nic przeciwko temu, żeby mi włosy na długości wyjaśniały (a przy głowie pociemniały ), bardzo mi się takie naturalne pasemka (czy rozjaśnienie) od słońca podobają - tylko odkąd niedawno Eloe uświadamiała nowicjuszce, że to zło, to inaczej zaczełam na to patrzeć
Mi tez to pojasnienie nie przeszkadza, dzieki temu walnelam sobie teraz na nie jasniejszy kolorek - 8.1 zamiast planowanego wczesniej 7.1

Cytat:
Mało kto jest chyba ortodoksyjny? To bardzo liberalny zakon
Chyba nie ma takich zasad ogólnych ,,jak często" - trzeba patrzeć na włosy, skórę głowy. Bardzo jestem ciekawa, czy ktoś potrafi wskazać ,,optimum".
To kiepsko, bo ja malo co jestem w stanie samodzielnie wywnioskowac z wlosowych obserwacji

Cytat:
A w ogóle to mam masę rzeczy na włosach:

10.05 po myciu płukanka lniano-octowa, kuracja JMO, żel lniany, biovax jako bs, olej babassu na końcówki, bielenda biała i mrożącego kropelka;

11.05 na lekko spuszone po nocy mgiełka Pat and Rub (w ziemie sklejała potwornie, teraz jest lepiej); na noc: Petrole lotion, na długość niebieska Joaśka i pół łyżeczki olejku Alterra limonka, trochę białej bielendy

11.05 Trysk i błysk, GPh eliksir wzmacniający - w ramach eksperymentu

I co? nie mam obciążonych włosów, tylko trochę spuszone (ale dużo macałam, moja wina) i SUCHE

Wow, rzeczywiscie sporo

Cytat:
Napisane przez lulaluna Pokaż wiadomość
No truskawkowy blond...i fale Strasznie mi się podoba.
Genialny kolor, przynajmniej do Blake Lively mega pasuje A jak apetycznie sie nazywa Ciekawe jaka farba da sie taki osiagnac, tak zeby faktycznie wyszedl truskawkowy a nie rudy.

Cytat:
gdyby nie to że wymagałby ściągnięcia koloru to bym się farbnęła tak tylko nie wiem czy różowawe włosy pasowałyby 23letniej babie
Kurde, wiesz co, ja sama mam 22 i jeszcze nigdy nie pomyslalam ze jestem juz na cos za stara A teraz jak bylam z przyjaciolkami na Krecie to pierwszego wieczoru probowali nas poderwac jacys 20-letni Herkulesi , moje kumpele sie smialy ze gowniarze a mi to nawet do glowy nie przyszlo, przeciez to tylko 2 lata roznicy Poczulam sie wtedy troche jak emerytka
Zreszta ten kolor wcale nie jest moim zdaniem jakis krzykliwy, ma tylko rozowawy refleks A w oczach wiekszosci ludzi to jest po prostu jakis tam odcien blondu i tyle.

Cytat:
boję się że mogę przyprawić starsze panie o zawał jak się z takimi włosami pojawię w szpitalu
albo co gorsza komentarze ćwiczeniowców - niektórzy się czepiają, że mamy być 'reprezentatywni' w kontakcie z pacjentem. koleżance dostało się np. za bluzę sportową i dżinsy z przetarciami... niby to są wyjątki ale boję się że ja bym przy takim komentarzu pani dr coś odpowiedział, np. że sama włosy ma jakby jej ptak narobił (takie akurat ta czepiająca się miała) a wtedy mogłoby nie być miło...
A u mnie sie w ogole nie czepiaja wygladu Ludzie chodza sobie w dredach, inni z tlustymi wlosami i brzydka cera (i na dodatek nieprzyjemnym zapachem z ust), jeszcze inni (dziewczyny of course) umalowane i z platyna na glowie. Studentki z anglojezycznego lekarskiego ostatnio smigaly na zajecia w krotkich spodenkach i bluzkach na naramkach albo w sukienkach w ogole bez ramiączek Jedynie ostatnio profesor na obchodzie chcial zeby pare dziewczyn, w tym ja, pokazalo paznokcie, bo stwierdzil ze nie znosi tipsow Nie wiem czy to bylo tak calkiem na miejscu, bo co mnie w sumie obchodza jego upodobania, ale tak czy siak wiadomo ze z praktycznych wzgledow (badania przedmiotowego) tipsow ani dlugich paznokci zadna z nas nie nosi gdy mamy kliniki

Cytat:
Napisane przez eiri Pokaż wiadomość
Ja pamiętam Skalp Indios nie tolerował żadnego natluszczania, odpadały oleje, mycie odżywką i chyba delikatne szampony też.
Thx

Cytat:
Ja myję ostatnio bardzo często slesem. Jeśli po myciu dobiorę odpowiednie maski/odżywki, to włosom nic nie jest. Oprócz tego nakładam oleje, używam wcierek (te ostatnio rzadziej, zaprzestałam własnej produkcji i zużywam gotowce, jantar, seboradin niger). Nigdy nie miałam takich miękkich włosów.
To moze rzeczywiscie nie ma czego sie bac.

Cytat:
Ta ziaja zmywa się spokojnie łagodnym szamponem typu babydream
slesy angażowałam do różnych pq z żelu mrożącego i innych stylizatorów. Na ten zestaw nie ma co wyciągać ciężkich dział.
No to super Czyli mycie SLSem mogloby zostac takie jak do tej pory, tylko czesciej calosc myc lagodnym szamponem, np. co 3 mycia?
Czy powinnam zwracac uwage np. na to, zeby oleje czy maski nakladac szczegolnie wtedy, gdy ostatnie mycie bylo szamponem i wlosy sa z grubsza oczyszczone, czy nie ma to znaczenia, bo nic sie w znaczacym stopniu nie nabuduje?

Cytat:
Ach, mój żelik ulubiony
To na chwilę wrócę do poprzedniego akapitu - ten żel można zmyć samą wodą - przeprowadziłam eksperyment, wzięłam kawałek zaschnięty kawałek z okolicy korka i włożyłam pod strumień wody. Zajęło to chwilę, ale rozpuścił się całkowicie w palcach - nie czułam żadnej powłoczki na opuszkach.
Do tej pory używałam go z ziają, to był mój żelazny zestaw gwarantujący gładkie, elastyczne loczki. Teraz ziaja mi się skończyła (chlip), więc wyciągnęłam z czeluści joaśkę z miodem. I też działa z nim bardzo dobrze.
A teraz co do sposobu użycia. Nakładam go bezpośrednio na odżywkę b/s na włosy odciśnięte z nadmiaru wody (czasem bardziej, czasem mniej, zależy ile mam czasu, ale raczej nie leje się z nich woda ciurkiem). Biorę porcję wielkości orzecha laskowego, rozsmarowuję w dłoniach i przejeżdżam po włosach, następnie je ugniatam. Tak samo z drugą porcją, potem ewentualnie odrobinę wgniatam w same końcówki. No i plunking i schniemy.
Na pewno z tym żelem lepiej nie przesadzać, bo jest bardzo mocny, lepsze efekty mam, kiedy dam go mniej. On może nie zrobić sucharków do odgniecenia, ale na pewno zadziała. Na drugi dzień przejeżdżam mokrą ręką po włosach i żel aktywuje się na nowo - dla mnie to wielka zaleta, że nie muszę nakładać niczego nowego.
Dzieki. Czyli w sumie zuzywasz 2 porcje wielkosci orzecha laskowego tak? A probowalas moze jakichs kombinacji z nim i zelem lnianym?

CG i olejowanie od listopada 2011 + walka z wypadaniem, zapuszczanie grzywy, powrót do naturalek...
claudiiin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-13, 14:16   #63139
agatron77
Raczkowanie

Cytat:
eiri, a z jaką ZIAJĄ? Wkleisz linka

Cytat:
Napisane przez Karen15 Pokaż wiadomość
Czy w Auchanie znajdę Kallosa? Albo Glorię?
U mnie jest GLORIA, ale KALLOSA niet.

Cytat:
Napisane przez kascysko Pokaż wiadomość
Poza tym trochę wystopowały - 3 cm mają na miesiąc, bo stresu mam dużo, pierdylion godzin w labie = nieregularne jedzenie i do tego jeszcze jestem chora - antybiotyk w kroplówce codziennie z rańca.
Martwię się, że zaczną wypadać

Pochwalę się - pierwsza część licencjatu(jakieś 2/3) przyjęta bez ani jednej poprawki
Zdrowia dla Ciebie i za pracę.

Stary 2012-05-13, 14:22   #63140
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Po czym poznałam ?:
Oto i znalazłam włosową siostrę
Cytat:
foty foty
chwalę się - przód zaczyna falować!!! a skoro on chce w końcu współpracować, to ja znowu zabieram się za maltretowanie ich żelem mam nadzieję, że teraz będzie tylko coraz lepiej
O ja pierdzielnik
świetny

Stary 2012-05-13, 14:32   #63141
201604301943
Konto usunięte

Cytat:
A u mnie sie w ogole nie czepiaja wygladu Ludzie chodza sobie w dredach, inni z tlustymi wlosami i brzydka cera (i na dodatek nieprzyjemnym zapachem z ust), jeszcze inni (dziewczyny of course) umalowane i z platyna na glowie. Studentki z anglojezycznego lekarskiego ostatnio smigaly na zajecia w krotkich spodenkach i bluzkach na naramkach albo w sukienkach w ogole bez ramiączek Jedynie ostatnio profesor na obchodzie chcial zeby pare dziewczyn, w tym ja, pokazalo paznokcie, bo stwierdzil ze nie znosi tipsow Nie wiem czy to bylo tak calkiem na miejscu, bo co mnie w sumie obchodza jego upodobania, ale tak czy siak wiadomo ze z praktycznych wzgledow (badania przedmiotowego) tipsow ani dlugich paznokci zadna z nas nie nosi gdy mamy kliniki
u nas anglojęzycznym to wszystko wolno - bo płacą
na szczęście 0d 3 roku czepiający się to są wyjątki, gorzej jak mnie się ktoś czepi bo nie trzymam języka za zębami tipsów i tak nie lubię. a malowanie paznokci wiadomo na chirurgię odpada bo na blok nie wpuszczą, a na dermie było wręcz wskazane także stawiam na rude końcówki aktualnie. i tak wymarzona fryzura z jakimś ciekawym wygoleniem odpada - niestety najlepiej wygląda na włosach prostych i krótkich czyli nie u mnie.

---------- Dopisano o 14:32 ---------- Poprzedni post napisano o 14:30 ----------

dziś dzień dobroci dla włosa: siedzę teraz z olejem, potem po myciu biowax latte i pod czepek pójdą. a na koniec eksperyment - pierwsze w życiu suszenie z dyfuzorem, aż stresa mam
Stary 2012-05-13, 14:34   #63142
Cjuban
Raczkowanie

Cytat:
Oto i znalazłam włosową siostrę
Naprawdę?
Myślałam, że moje włosy są jedyne i niepowtarzalne A tu będzie się na kim wzorować.
24 25 26 27 28 29 30
Stary 2012-05-13, 15:17   #63143
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Naprawdę?
Myślałam, że moje włosy są jedyne i niepowtarzalne A tu będzie się na kim wzorować.
Dokładnie jakbyś opisała moją pielęgnację
minus alergia... :/
Niskoporowate są jeszcze Kascysko i Milena
Spróbuj przed myciem kompresu z maski z miodem - jak pierwszy raz zrobiłam to było WOW Potem już nie takie aż wow ale jak włosy są generalnie zdrowe to ich nie ma z czego naprawiać więc trudno o wow
dawałaś zdjęcia może?
Niestety w tygodniu mam urwanie pupy i raczej nie śledzę forum

Stary 2012-05-13, 15:32   #63144
Cjuban
Raczkowanie

Cytat:
Dokładnie jakbyś opisała moją pielęgnację
minus alergia... :/
Niskoporowate są jeszcze Kascysko i Milena
Spróbuj przed myciem kompresu z maski z miodem - jak pierwszy raz zrobiłam to było WOW Potem już nie takie aż wow ale jak włosy są generalnie zdrowe to ich nie ma z czego naprawiać więc trudno o wow
dawałaś zdjęcia może?
Niestety w tygodniu mam urwanie pupy i raczej nie śledzę forum
Nie dodawałam jeszcze zdjęć. Zrobię jutro jakieś ogarnięte to wstawię. No ja na szczęście (odpukać) żadnej alergii nie mam, więc mogę testować prawie wszystko Używałam już miodu do masek, ale nie wiem czy nie za mło Miód to humektant, więc chyba przydały by się jeszcze emolienty do tego. Coś wykombinuje Są zdrowe, ale w moim mniemaniu moje nie wyglądają na zdrowe . Do tego znowu straciły połysk (tutaj nie mam pomysłu, czemu raz błyszczą, a raz nie) i chyba muszę zrobić płukankę z l-cysteiną. Będę śmierdzieć przez 3 dni, ale wytrzymam
24 25 26 27 28 29 30
Stary 2012-05-13, 15:57   #63145
eiri
Wtajemniczenie

GG do eiri

Cytat:
No to super Czyli mycie SLSem mogloby zostac takie jak do tej pory, tylko czesciej calosc myc lagodnym szamponem, np. co 3 mycia?
Czy powinnam zwracac uwage np. na to, zeby oleje czy maski nakladac szczegolnie wtedy, gdy ostatnie mycie bylo szamponem i wlosy sa z grubsza oczyszczone, czy nie ma to znaczenia, bo nic sie w znaczacym stopniu nie nabuduje?
Ciężko powiedzieć, bo nie wiem, jak bardzo "głodne" są Twoje włosy. Ja na początku pielęgnacji stosowałam non stop delikatny szampon (biovax -myje jeszcze delikatniej niż babydream), nakładałam tony masek i sles był potrzebny dopiero po 6 tygodniach. W ogóle nie było widać nadbudowania.
Po kilku miesiącach musiałam powoli zacząć wprowadzać silniejsze szampony i systematycznie odchudzać pielęgnację. Moje wlosy zaczęły odmawiać jedzenia i nagle musiałam szukać delikatnych odżywek - co jeszcze niedawno było nie do pomyślenia
Musisz patrzeć na bieżąco, jak się mają Twoje włosy.
Ja mam taki system - jeśli po 2 nocy od mycia włosy są flakowate i bez życia, znaczy, że przegięłam z odżywczymi składnikami, wtedy przy kolejnym myciu mam 2 możliwości:
1. myję zwykłym szamponem (z betainą, np. facelle, może być babydream, choć go nie znoszę) i daję leciutka odżywkę typu volume restructure, potem b/s na końce i żel
2. myję slesem i daję lekką maskę typu bingo 40 składników, dalej bez zmian, b/s i żel
Z olejami muszę już uważać, zazwyczaj idą przed slesem, przed delikatnym szamponem nawet nie próbuję. Nie patrzę, co miałam wcześniej nałożone na włosy, nigdy specjalnie nie patrzyłam - zawsze coś się wchłonęło.
Cytat:
Dzieki. Czyli w sumie zuzywasz 2 porcje wielkosci orzecha laskowego tak?
Tak. Na włosy grube o długości za ramiona.
Cytat:
A probowalas moze jakichs kombinacji z nim i zelem lnianym?
Nie... żelu lnianego nie ugotowałam od wieków. Nie mam potrzeby a siemię mielę i dodaję do twarożków (dieta a'la Budwig)
Cytat:
Napisane przez agatron77 Pokaż wiadomość
eiri, a z jaką ZIAJĄ? Wkleisz linka
ziaja odżywka codzienna pielęgnacja z jojobą:
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...ja-jojoba.html
Stary 2012-05-13, 16:06   #63146
MidnightPoison
Raczkowanie

Cześć dziewczyny!

Wracam jako córka marnotrawna bom wielce strapiona stanem moich włosów. Strasznie dziwne rzeczy dzieją się z nimi od roku i muszę z przykrością przyznać, że jest coraz gorzej.

Zerkałam tu od jakichś trzech lat. Na początku wszystko było świetnie, włosy z każdym "zabiegiem" wyglądały lepiej, prawie żadnej odżywki nie odrzucały.

Nagle nie wiem co się z nimi stało. Sprawiają wrażenie jednocześnie przeciążonych i suchych. Aplikacja jakiegokolwiek oleju pogarsza sprawę. Dodatkowo w ciągu roku włosów wypadło mi masę, nie mam pojęcia od czego, teraz jakoś to opanowałam choć mi i tak serce pęka jak patrzę na te wystające uszy.

Włosy były ścinane - nic to nie dało
Odżywki zmieniane - nic to nie dało
Oleje i inne cuda - też nic

Jedynym zestawem który im przypasował to był balsam Mrs Potters + Fructis awokado + Psikadło Mrs Potters. Świetnie było trzy dni, potem nie wiedzieć czemu booom i znów to okropne przeciążenie + przesuszenie..

Obecnie moja pielęgnacja wygląda tak:
-myję włosy odżywką
- nakładam odżywkę d/s i ją spłukuję
- mieszam zazwyczaj 3 rodzaje odżywek

Przez te trzy lata ten schemat sprawdzał się świetnie. Teraz cokolwiek odejmę/dodam jest gorzej. Nie wiem zupełnie co robić.

Najgorsze w tym wszystkim jest to, że zawsze byłam w stanie przewidzieć jak zadziała dany zestaw jeśli go stosowałam wcześniej. Teraz jeden zestaw działa na milion sposobów i wszystkie są tak samo wstrętne..

Miałam dodać załączniki ale coś się psuje..

Pasmo pamięci:
(23.05.10 - 14cm)
(26.09.10 - 20 cm)

MidnightPoison jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-13, 16:08   #63147
201604301943
Konto usunięte

dostałam do biowaxu latte próbkę serum a+e. i tu moje pytanie: dać to serum razem z maską mogę? chce im dać jakąś bombę odżywczą bo śerdniawe ostatnio są ale boję się przedobrzyć
Stary 2012-05-13, 16:22   #63148
agatron77
Raczkowanie

Cytat:
ziaja odżywka codzienna pielęgnacja z jojobą:
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...ja-jojoba.html
Dzięki Ci Dobra Kobieto

Stary 2012-05-13, 17:02   #63149
Rabarba
Raczkowanie

Hej Dziewczyny ja znowu nie wytrzymałam i się dzisiaj dorwałam do włosów z nożyczkami, ledwo kręcioły zdążyły troszki odrosnąć bidule
Ostatnio się wkurzam, bo cały czas mam wrażenie suchych, szorstkich i niemiłych włosów już nie wiem co mam im dać, żeby było lepiej...
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG1124.jpg (79,6 KB, 47 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG1121.jpg (78,0 KB, 46 załadowań)
Stary 2012-05-13, 17:15   #63150
vidia9
Zadomowienie

Rabarba jakie piękne nie odzywam się tu za często ale musiałam to napisać też mam teraz krótkie, daję im olej przy każdym myciu i jest z nimi o niebo lepiej niż ostatnio było ;-) nie mogły dojść do siebie po cięciu 2 tyg temu
vidia9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości