|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#63121 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XIII część zakręconej opowieści
Wczoraj nałożyłam Bubchen Pflege na włosy i były tłustawe. Ale przez noc krem się wchłonął :O I tak muszę umyć ogonki, bo są nieświeże, ale jestem w szoku, jak bardzo moje włosy zjadły ten krem.
Dziś lub jutro lecę na zakupy włosowe. Biovaxy, kora dębu, lecytyna, olej kokosowy...
|
#63122 |
|
Raczkowanie
|
Już dawno przeczytane, CG stosuje już 3 miesiące
![]() Mam pytanie: Czy którejś z was dobrze układały się fale (typ 2 a) tylko po ugniataniu obojętnie czy ze stylizatorem czy bez. U mnie robiło to koszmarek i włosy się strasznie plątały. Teraz mokre nawijam na papiloty, przed spaniem ściągam i mam w miarę ładne regularne fale. Co na moich pół długich, nie równo wycieniowanych włosach jest osiągnięciem.
|
#63123 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
na pierwszym roku potrafili do faktu że któraś ma makijaż się przyczepić trzeba będzie zaszaleć bardziej tradycyjnie
|
|
|
|
|
#63124 |
|
Rozeznanie
|
Właśnie zużyłam Alterrę granat, więc do mojej listy zakupów dopisuję jakąś nową odżywkę d/s
Brać Alterrę morelkę czy Garniera avokado? ![]() [co prawda mam jeszcze w szafce 4 inne odżywki d/s, ale bilans musi być zachowany ]
|
#63125 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#63126 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#63127 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
, ale ja bym juz miała wybierać, to... ja bym wzięła GARNIERA. U mnie działa cuda nawet nałozony na chwilkę. ALTERRA też super, ale jednak musi odsiedzieć swoje na włosach, a nie zawsze jest na to czas.
|
|
#63128 |
|
Zakorzenienie
|
Opiszesz mi Twoją ekstremalnie niska porowatość?
|
|
|
|
#63129 |
|
Raczkowanie
|
|
#63130 | |||||||
|
Wtajemniczenie
|
Nadrabiam
![]() Cytat:
W ostatnim In Style jest cały artykuł jak sobie wyprodukowac fale, ale od samego czytania rozbolały mnie włosy Prostowałam kiedyś 2 razy w tygodniu, bo myślałam, że z moich włosów ładnych loków nie będzie. No dobra, trochę się pomyliłam Ale wyprowadzenie włosów na prostą to też była mordęga ![]() Cytat:
![]() Cytat:
A do tego mam poważne podejrzenia, że cyclo-silikony puszą i usztywniają mi kłaczki. Wszystkie spraje z tymi składnikami to były niewypały. Mam maskę Biovaxa do włosów ciemnych, zawiera filtr (Polyquaternium-59 (and) Butylene Glycol), czy coś daje po spłukaniu, nie wiem ![]() Cytat:
Skalp Indios nie tolerował żadnego natluszczania, odpadały oleje, mycie odżywką i chyba delikatne szampony też.Cytat:
Cytat:
![]() slesy angażowałam do różnych pq z żelu mrożącego i innych stylizatorów. Na ten zestaw nie ma co wyciągać ciężkich dział. Cytat:
To na chwilę wrócę do poprzedniego akapitu - ten żel można zmyć samą wodą - przeprowadziłam eksperyment, wzięłam kawałek zaschnięty kawałek z okolicy korka i włożyłam pod strumień wody. Zajęło to chwilę, ale rozpuścił się całkowicie w palcach - nie czułam żadnej powłoczki na opuszkach. Do tej pory używałam go z ziają, to był mój żelazny zestaw gwarantujący gładkie, elastyczne loczki. Teraz ziaja mi się skończyła (chlip), więc wyciągnęłam z czeluści joaśkę z miodem. I też działa z nim bardzo dobrze. A teraz co do sposobu użycia. Nakładam go bezpośrednio na odżywkę b/s na włosy odciśnięte z nadmiaru wody (czasem bardziej, czasem mniej, zależy ile mam czasu, ale raczej nie leje się z nich woda ciurkiem). Biorę porcję wielkości orzecha laskowego, rozsmarowuję w dłoniach i przejeżdżam po włosach, następnie je ugniatam. Tak samo z drugą porcją, potem ewentualnie odrobinę wgniatam w same końcówki. No i plunking i schniemy. ![]() Na pewno z tym żelem lepiej nie przesadzać, bo jest bardzo mocny, lepsze efekty mam, kiedy dam go mniej. On może nie zrobić sucharków do odgniecenia, ale na pewno zadziała. Na drugi dzień przejeżdżam mokrą ręką po włosach i żel aktywuje się na nowo - dla mnie to wielka zaleta, że nie muszę nakładać niczego nowego. Na suche włosy nigdy go nie nakładałam.
|
|
#63131 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale prostujue, bo jakoś lepiej sie czuje w prostych, gdyż moje włosy nie sa wtedy jakoś tak puszyste, ani nic, ostają jedynie pojedyńcze kosmyki włosów, a w kręconych jest to nie dozniesienia. szukałam i używałam różynch odżywek/szamponów itp, ale nic nie pomogło na to puszenie ![]() Cytat:
chyba jednak pomyśle nad stanowczym skończeniem z prostownica i bede eksponować moje loki a co mi tam ![]() masz piękne włoski, takie loki mogłabym mieć
|
||
|
|
|
#63132 |
|
Zakorzenienie
|
Czy w Auchanie znajdę Kallosa? Albo Glorię?
|
|
|
|
#63133 |
|
Zakorzenienie
|
Może być i tu, dziewczyny skorzystają
![]() Po czym poznałaś, czego i jak używasz? |
|
|
|
#63134 |
|
Zakorzenienie
|
Szsz, zjadło mi Twoją zacytowaną wypowiedź
![]() Ścinam nadal, bo jeszcze mi trochę wrednego cieniowania zostało, ale skręt też się poprawił. Obecnie mam najdłuższe włosy jakie miałam w życiu - proste 5 cm za stanik, a kręcone są takie jak były ![]() Poza tym trochę wystopowały - 3 cm mają na miesiąc, bo stresu mam dużo, pierdylion godzin w labie = nieregularne jedzenie i do tego jeszcze jestem chora - antybiotyk w kroplówce codziennie z rańca. Martwię się, że zaczną wypadać ![]() Pochwalę się - pierwsza część licencjatu(jakieś 2/3) przyjęta bez ani jednej poprawki
|
#63135 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#63136 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
?:-praktycznie nie da się ich pomalować farbą. Próbowałam dwa, trzy razy, potem zrezygnowałam. Kolor się wypłukiwał. (Nie malowałam włosów u fryzjera, ale farby, których używałam na wszystkich działały, ale nie na mnie - albo dawały tylko połysk, albo nic )-mam dość krótkie włosy, mimo to schną około 8 godzin. -układanie to koszmar, wyślizgują się, nie chcą się ułożyć. Nawet gdy były długie i równej długości każda fryzura się rozwalała (po dniu chodzenia w warkoczu wyglądałam uroczo -baaardzo łatwo je obciążyć. Gdy jeszcze używałam silikonów włosy miałam totalnie obciążone i oblepione. Jak odstawiłam jest znacznie lepiej, ale jeszcze nie znalazłam złotego środka. Nie służą im też proteiny wielkocząsteczkowe np mleczne i stylizatory, ale to z wiadomego powodu. Jak za często (częściej niż raz w tygodniu) użyje protein np Kallosa to pojawiają się typowe objawy przekarmienia ![]() -trudno je zamoczyć. Po deszczu taki porządnym mam mokre tylko pozostałości grzywki,a reszta wilgotna. -czasami mam wrażenie, że ich nic nie zniszczy ![]() Używam: -raz na tydzień SLS, choć mogłabym częściej bo bardzo moim włosom nie szkodzi. -mycie odżywką jak mi się zachce. -codziennie jakiś delikatny szampon. -przed myciem OMO bogatsza maska albo odżywka. Często doprawiona półproduktami. -czasami po myciu nałożę jakąś d/s, ale często u mnie obciążają, więc zabezpieczam b/s (z kroplą keratyny) i jest dobrze. -płukanki co mycie, lniana -kiedyś używałam żelów, ale oblepiały mi włosy, więc aut. Lniany nic mi z włosami nie robi, chyba, że jako maska. Teraz testuje flexible curls, ale szału nie ma, aczkolwiek tragedii też nie i myślę, że mogę ją wprowadzić do użytku. -oleje raz w tygodniu. Najczęściej sezam. W planach kokos. Generalnie po olejach nie zauważam spektakularnego efektu. W sumie to jeszcze nie miałam tak, że spojrzałam w lustro i było wow -stylizuję na papilotkach, wtedy pojawia mi się nawet fajny skręt-takie równomierne fale. Oczywiście się nie utrzymuje długo, ale pozostałości też są fajne. Nie opracowałam jeszcze idealnej pielęgnacji, moim włosom brakuje nawilżenia i witaminek (nie mogę znaleźć fajnie nawilżającej maski czy odżywki) i naturalnego skrętu, ale szukam, testuje i czytam i mam nadzieję, że niedługo będą piękne. Niedługo planuje malowanie henną, ale wcześniej cassią + keratynowe prostowanie. Zobaczymy co włosiska na to
Drożdże 15.02.2012-15.05.2012 CG od 07.03.12r OCM od 20.04.2012r 24 25 26 27 28 29 30włosy 27 cm, fale-typ 2a/2b, porowatość ekstremalnie niska.Szukam ENCANTO! Edytowane przez Cjuban Czas edycji: 2012-05-13 o 14:20 |
|
|
|
|
#63137 |
|
Rozeznanie
|
foty foty
chwalę się - przód zaczyna falować!!! mam nadzieję, że teraz będzie tylko coraz lepiej
|
#63138 | |||||||||||
|
Zadomowienie
|
Dobry pomysl
Cytat:
![]() Cytat:
Mimo to wlosy sie rozjasnily, wiec nie wiem do konca jak to interpretowac. Z drugiej strony rzadko siedzialam w kapeluszu wiec wlosy byly przez wiekszosc czasu wystawione na ostre slonce.Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Wow, rzeczywiscie sporo ![]() Genialny kolor, przynajmniej do Blake Lively mega pasuje Ciekawe jaka farba da sie taki osiagnac, tak zeby faktycznie wyszedl truskawkowy a nie rudy.Cytat:
A teraz jak bylam z przyjaciolkami na Krecie to pierwszego wieczoru probowali nas poderwac jacys 20-letni Herkulesi , moje kumpele sie smialy ze gowniarze a mi to nawet do glowy nie przyszlo, przeciez to tylko 2 lata roznicy Poczulam sie wtedy troche jak emerytka ![]() Zreszta ten kolor wcale nie jest moim zdaniem jakis krzykliwy, ma tylko rozowawy refleks A w oczach wiekszosci ludzi to jest po prostu jakis tam odcien blondu i tyle.Cytat:
Ludzie chodza sobie w dredach, inni z tlustymi wlosami i brzydka cera (i na dodatek nieprzyjemnym zapachem z ust), jeszcze inni (dziewczyny of course) umalowane i z platyna na glowie. Studentki z anglojezycznego lekarskiego ostatnio smigaly na zajecia w krotkich spodenkach i bluzkach na naramkach albo w sukienkach w ogole bez ramiączek Jedynie ostatnio profesor na obchodzie chcial zeby pare dziewczyn, w tym ja, pokazalo paznokcie, bo stwierdzil ze nie znosi tipsow Nie wiem czy to bylo tak calkiem na miejscu, bo co mnie w sumie obchodza jego upodobania, ale tak czy siak wiadomo ze z praktycznych wzgledow (badania przedmiotowego) tipsow ani dlugich paznokci zadna z nas nie nosi gdy mamy kliniki ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Czyli mycie SLSem mogloby zostac takie jak do tej pory, tylko czesciej calosc myc lagodnym szamponem, np. co 3 mycia?Czy powinnam zwracac uwage np. na to, zeby oleje czy maski nakladac szczegolnie wtedy, gdy ostatnie mycie bylo szamponem i wlosy sa z grubsza oczyszczone, czy nie ma to znaczenia, bo nic sie w znaczacym stopniu nie nabuduje? Cytat:
|
|
|
#63139 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() U mnie jest GLORIA, ale KALLOSA niet. Cytat:
za pracę.
|
|
#63140 | |
|
Zakorzenienie
|
Oto i znalazłam włosową siostrę
![]() Cytat:
![]() świetny
|
|
|
|
|
#63141 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() na szczęście 0d 3 roku czepiający się to są wyjątki, gorzej jak mnie się ktoś czepi bo nie trzymam języka za zębami tipsów i tak nie lubię. a malowanie paznokci wiadomo na chirurgię odpada bo na blok nie wpuszczą, a na dermie było wręcz wskazane także stawiam na rude końcówki aktualnie. i tak wymarzona fryzura z jakimś ciekawym wygoleniem odpada - niestety najlepiej wygląda na włosach prostych i krótkich czyli nie u mnie.---------- Dopisano o 14:32 ---------- Poprzedni post napisano o 14:30 ---------- dziś dzień dobroci dla włosa: siedzę teraz z olejem, potem po myciu biowax latte i pod czepek pójdą. a na koniec eksperyment - pierwsze w życiu suszenie z dyfuzorem, aż stresa mam
|
|
|
|
|
#63142 |
|
Raczkowanie
|
Naprawdę?
Myślałam, że moje włosy są jedyne i niepowtarzalne
|
#63143 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() minus alergia... :/ Niskoporowate są jeszcze Kascysko i Milena Spróbuj przed myciem kompresu z maski z miodem - jak pierwszy raz zrobiłam to było WOW Potem już nie takie aż wow ale jak włosy są generalnie zdrowe to ich nie ma z czego naprawiać więc trudno o wow ![]() dawałaś zdjęcia może? Niestety w tygodniu mam urwanie pupy i raczej nie śledzę forum
|
|
|
|
|
#63144 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Używałam już miodu do masek, ale nie wiem czy nie za mło Miód to humektant, więc chyba przydały by się jeszcze emolienty do tego. Coś wykombinuje Są zdrowe, ale w moim mniemaniu moje nie wyglądają na zdrowe
|
|
#63145 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Po kilku miesiącach musiałam powoli zacząć wprowadzać silniejsze szampony i systematycznie odchudzać pielęgnację. Moje wlosy zaczęły odmawiać jedzenia i nagle musiałam szukać delikatnych odżywek - co jeszcze niedawno było nie do pomyślenia Musisz patrzeć na bieżąco, jak się mają Twoje włosy. Ja mam taki system - jeśli po 2 nocy od mycia włosy są flakowate i bez życia, znaczy, że przegięłam z odżywczymi składnikami, wtedy przy kolejnym myciu mam 2 możliwości: 1. myję zwykłym szamponem (z betainą, np. facelle, może być babydream, choć go nie znoszę) i daję leciutka odżywkę typu volume restructure, potem b/s na końce i żel 2. myję slesem i daję lekką maskę typu bingo 40 składników, dalej bez zmian, b/s i żel Z olejami muszę już uważać, zazwyczaj idą przed slesem, przed delikatnym szamponem nawet nie próbuję. Nie patrzę, co miałam wcześniej nałożone na włosy, nigdy specjalnie nie patrzyłam - zawsze coś się wchłonęło. Cytat:
Cytat:
ziaja odżywka codzienna pielęgnacja z jojobą: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...ja-jojoba.html
|
|
#63146 |
|
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny!
Wracam jako córka marnotrawna bom wielce strapiona stanem moich włosów. Strasznie dziwne rzeczy dzieją się z nimi od roku i muszę z przykrością przyznać, że jest coraz gorzej. Zerkałam tu od jakichś trzech lat. Na początku wszystko było świetnie, włosy z każdym "zabiegiem" wyglądały lepiej, prawie żadnej odżywki nie odrzucały. Nagle nie wiem co się z nimi stało. Sprawiają wrażenie jednocześnie przeciążonych i suchych. Aplikacja jakiegokolwiek oleju pogarsza sprawę. Dodatkowo w ciągu roku włosów wypadło mi masę, nie mam pojęcia od czego, teraz jakoś to opanowałam choć mi i tak serce pęka jak patrzę na te wystające uszy. Włosy były ścinane - nic to nie dało Odżywki zmieniane - nic to nie dało Oleje i inne cuda - też nic Jedynym zestawem który im przypasował to był balsam Mrs Potters + Fructis awokado + Psikadło Mrs Potters. Świetnie było trzy dni, potem nie wiedzieć czemu booom i znów to okropne przeciążenie + przesuszenie.. Obecnie moja pielęgnacja wygląda tak: -myję włosy odżywką - nakładam odżywkę d/s i ją spłukuję - mieszam zazwyczaj 3 rodzaje odżywek Przez te trzy lata ten schemat sprawdzał się świetnie. Teraz cokolwiek odejmę/dodam jest gorzej. Nie wiem zupełnie co robić. Najgorsze w tym wszystkim jest to, że zawsze byłam w stanie przewidzieć jak zadziała dany zestaw jeśli go stosowałam wcześniej. Teraz jeden zestaw działa na milion sposobów i wszystkie są tak samo wstrętne.. Miałam dodać załączniki ale coś się psuje..
|
#63147 |
|
Konto usunięte
|
dostałam do biowaxu latte próbkę serum a+e. i tu moje pytanie: dać to serum razem z maską mogę? chce im dać jakąś bombę odżywczą bo śerdniawe ostatnio są ale boję się przedobrzyć
|
|
|
|
#63148 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#63149 |
|
Raczkowanie
|
Hej Dziewczyny
ja znowu nie wytrzymałam i się dzisiaj dorwałam do włosów z nożyczkami, ledwo kręcioły zdążyły troszki odrosnąć bidule ![]() Ostatnio się wkurzam, bo cały czas mam wrażenie suchych, szorstkich i niemiłych włosów już nie wiem co mam im dać, żeby było lepiej...
|
#63150 |
|
Zadomowienie
|
Rabarba jakie piękne
też mam teraz krótkie, daję im olej przy każdym myciu i jest z nimi o niebo lepiej niż ostatnio było ;-) nie mogły dojść do siebie po cięciu 2 tyg temu
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:00.

na pierwszym roku potrafili do faktu że któraś ma makijaż się przyczepić
trzeba będzie zaszaleć bardziej tradycyjnie 

A co do farby do szkoda ze henna nie rozjasnia, mi sie tak bardzo podobaja blondy tak na poziomie 8, a moje naturalne wlosy to chyba 6...

21.08.2021 

dobra decyzja! będziemy cię w niej wspierać 

Potem już nie takie aż wow ale jak włosy są generalnie zdrowe to ich nie ma z czego naprawiać więc trudno o wow