Pierwszy raz samolotem - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-01-08, 11:24   #241
musicman
Zadomowienie

Dot.: Pierwszy raz samolotem

Ja leciałam samolotem 3 razy. Ogólnie nie należę do strachliwych i myślę raczej racjonalnie więc pomyslałam sobie ze jak juz wsiądę do samolotu to nie mam na nic wpływu, a te katastrofy nie zdarzają się znowu tak częśto. Podobno statystycznie łatwiej zginąć w wypadku samochodowym niz katastrofie lotniczej.

A co do bółu uszu to za 1 razem był po prostu straszny - tak okropny że nie mogłam nic powiedziec , odwrocic głowy, nawet się poruszyc. Nikt mnie o tym nie uprzedził i byłam przerażona.
Wybawieniem okazał sie pasażer obok , który... zwymiotował i zajęłam się tą całą akcją ze zbieraniem wymiocin i jakoś minęło. Odwrócenie uwagi okazał się zbawienne, szkoda tylko że to tak niemiła okoliczność.
Zauważyłam że bół uszu jest dużo większy w małych samolotach, a w dużych np takich jak latają do USA jest praktycznie żaden,
Mój sposób na bół uszu, nie tak żeby go całkiem wyeliminować ale żeby był do zniesienia to aviomarin i apap albo ibuprom i coś na uspokojenie i spac.
JAk wracałam ze stanów byłam tak napakowana tym wszystkim i tak wystraszona że bęzie bolało, że usnęłam jeszcze przed startem.
POlecam apap i aviomarin, bo ten kto sie zarzeka że aviomarin nie potrzebny potem wymiotuje...
musicman jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-08, 11:33   #242
Helga20
Raczkowanie

ja jeszcze nie lecialam samolotem ale wszystko przede mną
Helga20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-08, 12:24   #243
basia_81
Raczkowanie

ja leciałam wczoraj Londyn-Kraków.Odprawa jak odprawa najgorzej jest pierwszy raz(wczoraj leciałam sama 1szy raz z Londynu).w sumie jak się boisz lub niepewnie czujesz poprostu poznaj kogoś-we dwoje raźniej..ja tak zrobiłam i spoko bez problemów się obyło.nie wiem czy mozna poprosić o konkretne miejsce..każdy siada jak chce..bynajmniej tak było u mnie(w sumie dwa razy leciałam a za dwa tyg.mój "trzeci raz" .Też trochę boję się latać bo wiadomo ciężko przeżyć.Jeszcze jak wczoraj zaczeli mówić o maskach tlenowych itp.(taka procedura) to się za bardzo wkręciułam w to i jakoś lot mnie mniej cieszył..ale po starcie ok było..w sumie wpływu na to już nie mam super jest przy starcie i fajnie jak zakręca..ogólnie super sprawa nawet uszy mnie nie bolały ani nic w tym stylu.Ale pewnie każdy ma inaczej..
basia_81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-08, 17:31   #244
wenedka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez musicman Pokaż wiadomość
Ja leciałam samolotem 3 razy. Ogólnie nie należę do strachliwych i myślę raczej racjonalnie więc pomyslałam sobie ze jak juz wsiądę do samolotu to nie mam na nic wpływu, a te katastrofy nie zdarzają się znowu tak częśto. Podobno statystycznie łatwiej zginąć w wypadku samochodowym niz katastrofie lotniczej.

A co do bółu uszu to za 1 razem był po prostu straszny - tak okropny że nie mogłam nic powiedziec , odwrocic głowy, nawet się poruszyc. Nikt mnie o tym nie uprzedził i byłam przerażona.
Wybawieniem okazał sie pasażer obok , który... zwymiotował i zajęłam się tą całą akcją ze zbieraniem wymiocin i jakoś minęło. Odwrócenie uwagi okazał się zbawienne, szkoda tylko że to tak niemiła okoliczność.
Zauważyłam że bół uszu jest dużo większy w małych samolotach, a w dużych np takich jak latają do USA jest praktycznie żaden,
Mój sposób na bół uszu, nie tak żeby go całkiem wyeliminować ale żeby był do zniesienia to aviomarin i apap albo ibuprom i coś na uspokojenie i spac.
JAk wracałam ze stanów byłam tak napakowana tym wszystkim i tak wystraszona że bęzie bolało, że usnęłam jeszcze przed startem.
POlecam apap i aviomarin, bo ten kto sie zarzeka że aviomarin nie potrzebny potem wymiotuje...
Leciałam samolotem już sporo razy, ale uszy jeszcze nigdy mnie nie bolały. To znaczy czułam zmiany ciśnienia, ale nie ból Ale fakt, każdy ma inaczej
a tak poza tematem, mam zle doswiadczenia z aviomarinem, jeszcze gorzej po nim się czuję Znalazlam swoje cudo na takie dolegliwosci
- Może pan także wziąć ze sobą skrzypce.
- Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie
piją!

PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
wenedka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-08, 17:35   #245
emmos
Zakorzenienie

A ja ostrzegam, zeby nie leciec samolotem na kacu, szalu mozna dostac
Stary 2007-01-08, 19:06   #246
wenedka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez emmos Pokaż wiadomość
A ja ostrzegam, zeby nie leciec samolotem na kacu, szalu mozna dostac
hihi, domyślam się i nie mam zamiaru próbować
piją!

Stary 2007-01-09, 17:16   #247
Gonia1
Zakorzenienie

Ja ostatnio leciałam i tak strasznie mnie uszy bolały, nigdy tak nie miałam! Podejrzewam, że przyczynił się też do tego duży katar.
Gonia1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-09, 19:20   #248
emmos
Zakorzenienie

Pamietajcie, zeby miec przy sobie jakies gumy, czy cukierki. Zujac gume polykamy caly czas sline, a dzieki temu uszka nam sie odblokowuja i nie czujemy sie tak, jakbysmy mieli w nich korki
Stary 2007-01-09, 19:40   #249
basia_81
Raczkowanie

Cytat:
Pamietajcie, zeby miec przy sobie jakies gumy, czy cukierki. Zujac gume polykamy caly czas sline, a dzieki temu uszka nam sie odblokowuja i nie czujemy sie tak, jakbysmy mieli w nich korki
fakt że jak się przełknie ślinkę to się odtykają ale przynajmniej to buczenie jest mniej dokuczliwe..mi jak sie odetkały to aż się zdzwiwiłam że taki hałas jest..hehe co prawda zaraz znowu mi się zatkały ale przełykanie ślinki to taki odruch że się nie da zapanować nad nim .Ale później już nie miałam tego problemu tylko na początku lotu potem mi sie odetkały
basia_81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-09, 20:16   #250
Gonia1
Zakorzenienie

Cytat:
Ale ja ostatnim razem przełykałam mocno ślinę i nic to nie pomagało.
Stary 2007-01-10, 20:16   #251
musicman
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Gonia1 Pokaż wiadomość
Ale ja ostatnim razem przełykałam mocno ślinę i nic to nie pomagało.

Ja też łykałam, a potem juz nie łykałam i modliłam się zeby nikt ode mnie nic nie chciał bo słuchanie czyjegośgłosu to już była tortura.
A najdziwniejsze ,że nigdy w życiu nie mialam problemów z zatokami , nie byłam chora, nie miałam katatu.
Taka chyba moja uroda...
musicman jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-10, 20:52   #252
Rozterka
Rozeznanie

ja gdy pierwszy raz leciałam samolotem byłam w 2 albo 3 klasie podstawówki i byłam wtedy na zielonej szkole. Lot samolotem - takim małym, starym zafundował mi ojciec, który sobie zrobił wakacje i przyjechał do tej samej miejscowości. Jak już pisałam samolot był stary, było w nim głośno, a poza tym bałam się, że się gdzieś po drodze rozbijemy Już nawet w myślach widziałam wizję spadającego do morza samolotu Na szczęście wylądowaliśmy cali i zdrowi

Lot prawdziwym samolotem pasażerskim również zafundował mi ojciec- miałam go odwiedzić (mieszka w Anglii). Na pokład samolotu wchodziłam trochę niespokojna usiadłam sobie gdzieś pośrodku, zaraz obok okna (i przy okazji wyjścia awaryjnego ) żeby wszystko widzieć Pozapinałam dobrze pasy i czekałam na start. Gdy startowaliśmy "wbiłam" się plecami do fotela, nogi miałam całe sztywne, ręce mocno zacisnęłam i starałam się wolno oddychać gdy już byliśmy w powietrzu czułam każde odchylenie w lewo albo w prawo czułam, jak żołądek podchodzi mi do gardła Po jakimś czasie trochę się uspokoiłam i obserwowałam widoki za oknem od czasu do czasu przemykały mi przed oczyma sceny z filmów z katastrofami lotniczymi niestety mam bujną wyobraźnię Gdy samolot zaczął lądować, moje nogi wbiły się w podłogę, wyglądało to jak hamowanie Flinstonów w ich "samochodzie"
Ogólnie lot samolotem był dla mnie ogromnym przeżyciem, do dziś go wspominam z uśmiechem na twarzy

zapomniana...
Rozterka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-10, 23:37   #253
drei
Rozeznanie

GG do drei

Cytat:
Napisane przez Rozterka Pokaż wiadomość
Gdy startowaliśmy "wbiłam" się plecami do fotela, nogi miałam całe sztywne, ręce mocno zacisnęłam i starałam się wolno oddychać gdy już byliśmy w powietrzu czułam każde odchylenie w lewo albo w prawo czułam, jak żołądek podchodzi mi do gardła Po jakimś czasie trochę się uspokoiłam i obserwowałam widoki za oknem od czasu do czasu przemykały mi przed oczyma sceny z filmów z katastrofami lotniczymi niestety mam bujną wyobraźnię Gdy samolot zaczął lądować, moje nogi wbiły się w podłogę, wyglądało to jak hamowanie Flinstonów w ich "samochodzie"
Ogólnie lot samolotem był dla mnie ogromnym przeżyciem, do dziś go wspominam z uśmiechem na twarzy

teraz to moze z usmiechem ale wtedy to byly chwile grozy co nie?

mi długo zajelo zanim odwazylam sie spojrzec w okno... a kiedy juz spojrzalam to akurat byl skret i jeszcze bardziej sie przestraszylam, ze ziemia nagle sie podnosi czyli my spadamy
aha i jeszcze moj firmowy gest łapania sie za krzesło znaczy fotel
drei jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-14, 20:57   #254
Rozterka
Rozeznanie

drei, i to jakie chwile grozy

zapomniana...
Rozterka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-02, 12:45   #255
serafina
Raczkowanie

Red face Dot.: Pierwszy raz samolotem

Dziewczyny mam nadzieję , że pomożecie mi. Juz za dwa tygodnie bedę pierwszy raz lecieć samolotem i nie boje sie o lot ale najbardziej co mnie dręczy to bramki. Jak one wyglądają. Pytam sie o to poniewaz kiedys na wycieczce nie zdążyłam przez nie przejsc bo włączyła się czerwona lampka. Czy jest to mozliwe przed wejsciem do samolotu ????
serafina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-02, 14:15   #256
Erietka
Raczkowanie

Bramki sa nieprzewidywalne Bylo to jeszcze przez wprowadzneiem nowych przepisow...Mialam takie zdarzenie, przechodzilam - to bramka piskala. Wiec do powtorki, a tutaj dalej piska Pasek z klamra, zegarek, wszystko zdjelam...
Co jest do jasnej ciasnej? - myslalam. A to byly metalowe stalki w butach
Dobrze, ze mi obcasow nie rozwalili

Odnosnie samych lotow, to nie ma sie czego bac. Wypadki zdarzaja sie bardzo rzadko, a w porownaniu z ofiarami smiertelnymi na drogach to lecac samolotem, masz prawie zerowa szanse na tego typu "przygode"
Pozdrawiam
Erietka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-02, 17:58   #257
wenedka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez serafina Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam nadzieję , że pomożecie mi. Juz za dwa tygodnie bedę pierwszy raz lecieć samolotem i nie boje sie o lot ale najbardziej co mnie dręczy to bramki. Jak one wyglądają. Pytam sie o to poniewaz kiedys na wycieczce nie zdążyłam przez nie przejsc bo włączyła się czerwona lampka. Czy jest to mozliwe przed wejsciem do samolotu ????

Bramki w sumie wyglądaj ajak takie bramy nie ma się czego bać. Nawet jak zapipczy to celnicy powiedzą co zdjąć, przed przejściem przez bramkę tez mówią. Takze bez stresu
Dziwne bramki sa na lotnisku w Luton, takie kapsuly
piją!

Stary 2007-02-03, 13:23   #258
serafina
Raczkowanie

Mam jeszcze kilka pytanek . Co było dla was gorsze start samolotu czy lądowanie i dlaczego i ile mniej więcej czeka sie kiedy juz sie jest w samolocie na start ?
Stary 2007-02-03, 13:28   #259
wenedka
Zakorzenienie

Cytat:
Mam jeszcze kilka pytanek . Co było dla was gorsze start samolotu czy lądowanie i dlaczego i ile mniej więcej czeka sie kiedy juz sie jest w samolocie na start ?

Gorsze było lądowanie, ale jak sie boisz, to weź jakąś tabletkę na chorobę lokomocyjną. Ale ogólnie lot jest bardzo przyjemny
A na start czeka się... to zależy. osatnio czekaliśmy 25 min., ale zazwyczaj 10-15, o ile pamietam
Jesli masz jakieś pytania to śmiało
piją!

Stary 2007-02-04, 13:32   #260
serafina
Raczkowanie

A czy przy moich zdolnościach moge trafić do niewłaściwej hali odpraw i wsiąść do innego samolotu ?
Stary 2007-02-04, 14:31   #261
wenedka
Zakorzenienie

Cytat:
A czy przy moich zdolnościach moge trafić do niewłaściwej hali odpraw i wsiąść do innego samolotu ?

to już Cię mogę zapewnić, że na to szans nie ma. Nawet najmniejszej. Lotniska są dobrze oznaczone, a na karcie pokładowej będzie numer lotu i bramka do której masz się udać. Jeśli lecisz z Etiudy to nie ma ani 1% szans na zgubienie się, bo z tego co pamiętam bramki są 2 (?) i na tablicach przy wyjściu jeast napisane jaki to lot.

Czyli nie masz się czego obawiać
piją!

Stary 2007-02-04, 14:36   #262
Gonia1
Zakorzenienie

Cytat:
Nie ma takiej możliwości.

Przed wejściem na pokład sprawdzają Twoją karte pokładową, na której masz napisane, dokąd lecisz.
Stary 2007-02-05, 10:45   #263
serafina
Raczkowanie

Aha..to dobrze. A dlaczego dla was gorsze było lądowanie... większość tak mówi dla mnie tam chyba będzie gorszy start ? od czego to zależy ???
Stary 2007-02-05, 17:59   #264
wenedka
Zakorzenienie

Cytat:
Aha..to dobrze. A dlaczego dla was gorsze było lądowanie... większość tak mówi dla mnie tam chyba będzie gorszy start ? od czego to zależy ???

To znaczy tak: przy starcie trochę czuć zmianę ciśnienia w uszach, a przy lądowaniu jest tak dziwnie, ale ogolnie bardzo ok. Nie masz się czym martwić. Leć sobie na luzie, weź gazetkę mp3 i relaksuj się,a jak lecisz w dzień to przy starcie podziwiaj widoki
piją!

Stary 2007-02-06, 20:59   #265
Evitka26
Przyczajenie

Witam wszystkich strasznie sie ciesze ,ze znalazlam to forum. Widze,ze nie tylko ja mam jakies obawy przed pierwszym lotem ,ale po przeczytaniu kilku postow czuje sie spokojniejsza.
wiem ,ze moge czuc bol w uszach albo i nie - bo kazdy ma inaczej i na wszelki wypadek wezme aviomarin chociaz choroby lokomocyjnej pozbylam sie juz dawno,ale mam chorobe morska wiec nie chce niespodzianek

Aha i jestem w takiej sytuacji,ze mam cukrzyce i nie wiem czy moge miec przy sobie np insuline, peny ,ktore posiadaja igle itp.Moze jest tu ktos kto ma podobny problem ?
Evitka26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-06, 21:07   #266
wenedka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Evitka26 Pokaż wiadomość
Witam wszystkich strasznie sie ciesze ,ze znalazlam to forum. Widze,ze nie tylko ja mam jakies obawy przed pierwszym lotem ,ale po przeczytaniu kilku postow czuje sie spokojniejsza.
wiem ,ze moge czuc bol w uszach albo i nie - bo kazdy ma inaczej i na wszelki wypadek wezme aviomarin chociaz choroby lokomocyjnej pozbylam sie juz dawno,ale mam chorobe morska wiec nie chce niespodzianek

Aha i jestem w takiej sytuacji,ze mam cukrzyce i nie wiem czy moge miec przy sobie np insuline, peny ,ktore posiadaja igle itp.Moze jest tu ktos kto ma podobny problem ?

Mozesz miec przy sobie insuline, bo jest to lek potrzebny w czasie lotu. Pokazesz ja tylko celnikom i bedzie wszystko w porzadku

Ja brałam ze sobą tabletki

p.s.
polecam cos innego niz aviomarin cokolwiek byle nie to
piją!

Stary 2007-02-06, 22:04   #267
maggie_3
Przyczajenie

GG do maggie_3

Mój pierwszy lot był z Polski (Katowice chyba?) do Paryża, jakieś 2h. Oczywiście byłam poddenerwowana - bałam się tego rozpędzania się po pasie, tym bardziej jak dowiedziałam się jak szybko to leci zanim wystartuje (lepiej nie wiedzieć...) no i głupia spodziewałam się takiego uczucia jak to odczuwalne w aucie jak jedzie się szybko po nierównym terenie i "podfruwa", ale lotu powrotnego już w ogóle się nie bałam teraz mam za sobą 6 lotów i chyba za jakieś pół roku szykuje mi się kolejny .. Na zmianę ciśnienia polecam jedzenie cukierków osobiście nie miałam najmniejszych problemów z samopoczuciem, chociaż nie brałam niczego ani nie usiłowałam zasnąć...Trzymam kciuki za dziewczyny mające pierwszy raz polecieć!

maggie_3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-07, 13:19   #268
Evitka26
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez wenedka Pokaż wiadomość
Mozesz miec przy sobie insuline, bo jest to lek potrzebny w czasie lotu. Pokazesz ja tylko celnikom i bedzie wszystko w porzadku

Ja brałam ze sobą tabletki

p.s.
polecam cos innego niz aviomarin cokolwiek byle nie to
a czemu nie aviomarin ?
Stary 2007-02-07, 13:28   #269
serafina
Raczkowanie

Właśnie dlaczego nie aviomarin ???????????
Stary 2007-02-07, 14:07   #270
Evitka26
Przyczajenie

Serafina a kiedy Ty lecisz ? Moze to ten sam lot ?
Mam jeszcze pytanko bo znajomi poprosili mnie bym przywiozla im zubrowke. Moge ja wlozyc do bagazu glownego i miec pewnosc ,ze mi jej nie wywala?
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości