![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Szpik dla małej Ninki - wątek charytatywny - prosimy pięknie o wsparcie
Kochane,
długo się zastanawiałam czy wizaż to dobre miejsce na pisanie mojego apelu tu, w tym oto wątku, ale to właśnie targowisko, odkąd tylko je odkryłam, stało się czymś więcej niż tylko zabawą i miejscem w którym poluję na łupy ![]() ![]() Tu jeden z artykułów o Ninie http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,444...ej_zycie_.html http://www.facebook.com/SzpikDlaNiny Chciałabym tak wiele Wam napisać, że szpik w dzisiejszych czasach pobiera się z krwi (to mit że z kręgosłupa) że to nie boli że, tak łatwo komuś podarować życie, ale tak sobie myślę że jeśli ktoś z Was chciałby pomóc, a może myślał już kiedyś nad tym, ale nie wiedział jak, gdzie i w ogóle to ja bardzo chętnie podam wszystkie informacje i linki potwierdzające moją wiedzę na PW lub tu w tym wątku ![]() Wczoraj w Dzień Dobry TVN był reportaż na żywo z akcji Szpik dla Niny, która od dziś trwa w Warszawie http://dziendobry.tvn.pl/video/mala-...est,44895.html Zapraszam na Dzień Dawcy dla Ninki organizowany przez Fundację DKMS Polska Dzień Dawcy Szpiku dla Niny i Innych w Warszawie organizowany przez Fundację DKMS Polska Data: 30 maja 2012 r. (środa) Godziny: 10.00-17.00 Miejsce: Politechnika Warszawska (Aula Główna) Adres: pl. Politechniki 1, Warszawa tu wklejam link gdzie jeszcze w innych miastach są organizowane akcje dla Ninki i innych w czerwcu. http://www.dkms.pl/dawca/kalendarz-d...sfcalendar_pi1 trzeba kliknąć na czerwiec po prawej stronie to wyświetli się pełna lista na ten miesiąc ![]() Dziękuję za uwagę , baaardzo proszę o pomoc w przekazywaniu tych informacji dalej i dalej do znajomych, nigdy nie wiadomo kto z nas jest dla kogo BLIŹNIAKIEM GENETYCZNYM ![]() IrkaIrka Edytowane przez IrkaIrka Czas edycji: 2012-05-30 o 22:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Czy słyszałyście o akcji nagłaśnianej m.in. przez Dzień Dobry TVN?
Witaj, rozumiem, że osoby już wpisane do ogólnokrajowego rejestru dawców są automatycznie brane pod uwagę? Życzę siły i zdrowia dla Niny.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak tak są brane, są już sprawdzani wszyscy potencjalni dawcy ze światowego rejestru dawców, ale na razie nikt nie pasuje..stad tyle akcji, bo czasu mało, oj malutko ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Ja zarejestrowałam się dzisiaj onlince na stronce, teraz czekam na komplet dokumentów itp....
To właśnie reportaż o tej małej kruszynce mnie poruszył.. dużo zdrówka dla Niej !!!!!!
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Może zapytam na początku, czy jest jakas określona waga? Znaczy minimalna? Do krwi jest przynajmniej 50 kg dla kobiety(wszędzie się z tym spotkalam) i dlatego nigdy nie szłam oddawać, bo ważę dużo mniej. Boję się trochę, ale z mamą zastnawiałyśmy sie kiedys nad tym
![]()
![]() |
#6 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() wiec jeśli masz możliwość przybycia 27maja, a widzę że jesteś z Krakowa to serdecznie zapraszam. i dziękuję. ---------- Dopisano o 15:16 ---------- Poprzedni post napisano o 15:12 ---------- Cytat:
taki cytacik: W takich przypadkach zwykle decyduje lekarz będący na akcji/w ośrodku rekrutacyjnym. Z reguły osoby zdrowe są przyjmowane, bo mogą kiedyś z powodzeniem oddać wystarczającą ilość szpiku dla np. chorego dziecka. dlatego warto pójść i się samemu przekonać ![]() Edytowane przez IrkaIrka Czas edycji: 2012-05-15 o 15:22 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Kochana, tak jak już rozmawiałyśmy - mocno trzymam kciuki i wierzę, że się uda! Wiem to. Już jestem w rejestrze, więc nie mogę nic więcej, poza rozesłaniem wiadomości do wszelkiej maści znajomych, co też robię.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Powiedz gdzie poza Wa-wą i Krakowem można oddać szpik sama jestem mamą 4 - letniej Igi i chętnie bym pomogła czy można to zrobić w punkcie krwiodawstwa czy są wytyczone placówki czy ważna jest grupa krwi?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Ja akurat jestem w rejestrze, także widać pomóc nie mogę.
![]() Chciałam tylko spytać, jak to wygląda w tej sytuacji, bo ja czekałam kilka miesięcy na odpowiedź (a rejestrowałam się w punckie stacjonarny), że zostałam wpisana do ogólnokrajowego rejestru dawców. Osoba, która się zdecyduje i pojedzie np. do Warszawy, będzie badana już pod kątem dawcy dla Ninki, przekazana do rejestru i dopiero zostanie powiadomiona? Nie ma obawy, że potrwa to zbyt długo? Czy ta akcja jest jakoś "przyspieszona"? Przepraszam, że tyle pytań, ale może uda mi się kogoś namówić. Edytowane przez CzerwonaKokarda Czas edycji: 2012-05-15 o 14:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
powiedz czy mozna zrobic jakies badania w innych niz w/w miejscach? nie moge dostac sie w najblizszym czasie ani do Krakowa ani tym bardziej do Warszawy
![]() ![]() jesli moge cos zrobic bardzo prosze o informacje na PW. Życze duzo zdrowia dl Małej ![]()
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie, grupa krwi nie ma znaczenia ![]() http://www.dkms.pl/dawca/kalendarz-dni-dawcy/index.html wykaz miast gdzie DKMS organizuje akcje dla Niny i innych ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
podejdę do mojego oddziału w czwartek, jednak nie wiem, czy mnie zarejestrują ![]() ![]() Powodzenia ![]()
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Szpik dla małej Ninki - wątek charytatywny - prosimy pięknie o wsparcie
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() ---------- Dopisano o 16:14 ---------- Poprzedni post napisano o 16:06 ---------- Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez IrkaIrka Czas edycji: 2012-05-15 o 15:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wszystkie miejsca w których odbywa się akcja Szpik dla Niny, działają w trybie przyśpieszonym. W skrócie wygląda to tak: pobierają próbki od potencjalnych dawców ( próbki krwi lub wymaz z jamy ustnej, to zależy już od organizacji) zebrane próbki są badane pod katem genotypu Niny, który jest znany właśnie w tych organizowanych placówkach na bieżąco są badani potencjalni dawcy i jeśli ktoś "spasuje" to od razu zostanie poinformowany, oczywiście trzeba się liczyć, iż takie badania też troszkę trwają... i potencjalni dawcy są wpisywani do światowego rejestru dawców. Edytowane przez IrkaIrka Czas edycji: 2012-05-15 o 16:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny, rejestrujcie się koniecznie!! Ja jestem w rejestrze dawców od lat. To nic nie kosztuje, nic nie boli, pobranie próbki zajmuje dosłownie 5 min. Taki drobny gest a może uratować życie drugiemu człowiekowi.
Edytowane przez justynaaa00 Czas edycji: 2012-05-15 o 19:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Szkoda, że można dopiero od osiemnastego roku życia, chętnie bym się zgłosiła.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
my jedziemy w niedzielę, tż wrócił z pracy i postanowione, on też odda krew
![]()
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
Ja już jestem w bazie od 2 lat, ale wspieram całym sercem akcję, mam nadzieję że znajdzie się ten bliźniak genetyczny
![]() A swoją drogą mam w domu zestaw DKMS-u awaryjny, zaraz pogonię tatę żeby pobrał wymaz i zarejestrował się ![]() Trzymam kciuki ! ![]()
![]() |
#23 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
to bardzo dobra pomoc, za którą dziękuję ![]() ---------- Dopisano o 20:14 ---------- Poprzedni post napisano o 20:08 ---------- Cytat:
![]() ![]() ps. nie wiem ile tato ma lat, ale dawcą można być do 50 -tki. ---------- Dopisano o 20:21 ---------- Poprzedni post napisano o 20:14 ---------- Cytat:
Bardzo dziękuję ![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:36 ---------- Poprzedni post napisano o 20:21 ---------- Cytat:
![]() Edytowane przez IrkaIrka Czas edycji: 2012-05-15 o 19:16 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
404 Not Found
Przekupka: 169 pkt / 100% pozyt.
|
Dziewczyny!
Przyłączam się do apelu Irki. Ja już jestem potencjalnym dawcą. Mam nadzieję, że kiedyś będę mogła w ten sposób komuś pomóc. Wierzę, że śliczna Ninka znajdzie swojego bliźniaka genetycznego i będzie happy end. Musi tak być. Po prostu musi... Proszę zarejestrujcie się w bazie dawców szpiku! Wszystko zajmuje raptem 15 minut (wypełnienie deklaracji, badanie lekarskie, pobranie 2 próbek). Stracicie chwilę, a ktoś dzięki Wam może zyskać życie... Jeśli z jakichś powodów nie możecie tego zrobić (nie sądzę, że nie chcecie) nagłaśniajcie akcję tam gdzie tylko możecie. Genetyczny bliźniak Ninki gdzieś na pewno jest. Pomóżcie proszę go znaleźć! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
Właśnie widziałam kolejny apel w Dzień Dobry TVN, bardzo liczę na to, że nagłaśnianie przez nich akcji pomoże... w końcu oglądalność jest bardzo duża.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Wtajemniczenie
|
właśnie zarejestrowałam się online mam nadzieję, że komuś pomogę. Dzięki Irka Irka za link pozdrawiam i trzymam kciuki za Ninę
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
o jak fajnie ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
Droga Irko,
wspominam bardzo miło wymianę z Tobą, a teraz Twój apel niezwykle mnie wzruszył. Trzymam bardzo mocno kciuki by się udało, roześlę informację dalej. Ja niestety nie mogę być dawcą.
Wymiana kosmetyczna: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1094361 Wymiana ciuszkowa: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=836309 Wymiana książkowa: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=688623 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
dziękuję bardzo ![]() ![]() btw..zawsze jak patrze na naszyjnik to jestem uradowana taka zdobyczą ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Ja tez juz jestem w bazie od dawna, czekam na odzew
![]() Mam nadzieje, że ktoś się znajdzie, gdybym mogła być to ja natychmiast poddałabym się zabiegowi |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:07.