![]() |
#61 |
Rozeznanie
|
Dot.: Starsze Panie i ich zachowania
Poważnie?
#62 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja mam swoje zdanie, nie lubie babć i chociaz by mi tu sam papież napisał, że to nie tak do końca jak myslę, to ja to mam w poważaniu. ![]() Poza tym młodzi sie sami nie wychowują, od kogos te nawyki biora prawda.Nie moja wina, że potem sami zrzędzą. Wiem, wystarczy jedna zła babcia i stereotyp o babciach jako o zgryzliwych, żle wychowanych " staruchach" gotowy.
![]() |
#63 |
Zadomowienie
|
Dokładnie, piszemy o konkretnej grupie osobników
|
![]() ![]() |
![]() |
#64 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Czemu w Polsce często się myśli, że "nie wypada". Moją koleżankę obrzydza nawet widok całującego się małżeństwa z kilkuletnim stażem (nie mówię o jakimś wulgarnym ślimaczeniu się na środku chodnika). A odnośnie wystaw sklepowych, to może zachwytu na widok stringów nie odnotowałam póki co, ale na krótkie kiecki tutejsze babunie też zaglądają ochoczo ![]()
![]() |
#65 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#66 |
Zakorzenienie
|
Kasta tj? nie rozumiem..yhy
![]() |
#67 |
Zakorzenienie
|
Czasem bywa tak ze babcia wydaje sie ze kosciol nalezy do nich ze to one sa grupa trzymajaca w nim wladze. Wiec nie dziw sie ze babcia moze sie spoznic i zazadac ustapienia miejsca. Wiesz jest taki kosciolek w Krk - glownie modla sie w nim osoby starsze - kiedys weszlam tam i 90% zamodlonych glow odwrocilo sie w kierunku wejscia, obcielo mnie z gory do dolu oraz miedzy modlitwami skomentowalo to i owo do sasiednej zamodlonej.
Moja babcia jak ja kocham tez wielce zamodlona w kosciela ale doskonale wie co sie dzialo, ktos z kim przyszedl... kazania chyba nie tak bardzo pamieta - text stanadradowy ' no ksiadz tak pieknieeee mowil' o czym? kij wie. |
![]() ![]() |
![]() |
#68 |
Zakorzenienie
|
Oj,kobity,kobity narzekacie na babcie,a dziwicie się ,że one wiecznie marudzą na "tą dzisiejszą młodzież".
Coś mi się zdaje,że za kilkadziesiąt lat mogą się z Was stać właśnie te jęczące marudy ![]() Czy zastanowiłyście się kiedyś,że starość jest przerażająca?A jeśli na dodatek jest ona samotna i schorowana - to można się zastanawiać nad jej sensem... Tak więc następnym razem jak rześka starowinka walnie Was laską po grzbiecie - przyjmijcie ,to z humorem. ![]()
![]() |
#69 |
Zadomowienie
|
jade wczoraj autobusem i wsiadła kobieta ale taka ok 50, i tak się zuciła na siedzenie przy drzwiach ze jeszcze nie zdazyła wysiąśc ta osoba która tam siedziała,a sama baba zatarasowała wejscie do autobusu innym bo sie nie przesunela czekajac na zwolnienie miejsca
![]() smieszy mnie jak wbiegaja do autobusów jakby to był wyscig, nie mowie juz ze nie zwracaja uwagi na młodych ale przeciez razem z nimi wchodza tez naprawde schorowane czy tez słabe inne starsze osoby ![]() ![]() oczywiście nie każda starsza osoba jest taka, ![]() ![]() ![]()
#70 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tylko, że to zdanie akurat nie zupełnie do niego się odnosiło. Chodzi mi o to, że przez takie właśnie przypadki zrażamy się do danej grupy osób. Zwyczajne generalizowanie. Tak już jest, że ludzie od razu mają przypiętą etykietkę. Szum, bo jacy to mlodzi niewychowani i źli- gwałciciele i przestępcy. A starsi ludzie to tylko zrzędzą, bo jacy to oni cierpiący. A przecież w rzeczywistości tak nie jest. Zaryzykuję i powiem, że wbrew pozorom mniej jest tych "złych" niż tych "dobrych". Przez co niektóre babcie chyba. A takie chamstwo nie dotyczy tylko ich. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#71 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jak juz sie zestarzejemy, bedziemy zrzedzic to bedziemy miec na wizazu temat 'niekulturalna mlodziez w autobusach' i tam bedziemy sie uzalac ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#72 | |
po prostu Em :)
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#73 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Czyli. Ma prawo jeździc komunikacją miejską w godzinach szczytu. Ma prawo zając miejsce siedzące. Ma prawo załatwiac sprawy w urzędach w godzinach porannych. I tak dalej,i tak dalej. Wszystko pięknie napisała już Luba w jej pierwszej wypowiedzi w tym wątku-zgadzam się z nią całkowicie. Nie zapominajmy,że za kilkadziesiąt lat też będziemy takimi babciami rencistkami lub emerytkami. Mam nadzieję,że nasze forum będzie wtedy w kwiecie wieku i ciekawa jestem ,jaką opinię wystawiłaby wam ówczesna młodzież ![]() Cytat:
Emerytura to nie jałmużna,żeby ktoś komuś na nią robił. Żeby mie jakiekolwiek nędzne grosze na staroś-trzeba się nieźle natyrac przez kilkadziesiąt lat-przeważnie trzydzieści. Więc wypominanie komukolwiek,że się pracuje na jego emeryturę ![]()
![]() |
#74 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A młody,nawet jak samotny i schorowany - może liczyć na zmianę swojej sytuacji w ciągu następnych lat... ![]() Ale prawdą jest co piszesz,że "punkt widzenia,zależy od punktu siedzenia" ![]() Fresa podsumowałaś wszystko doskonale ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#75 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie lubisz babć, które pokazują swoje fochy w miejscach publicznych, czy ogólnie starszych pań? Bo może źle zrozumiałam. EDIT: Dodam jeszcze, że w zupełności zgadzam się z Lubą i Fresą. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#76 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co do pracowania na emeryturę-coś w tym jest, bo naokrąglo w wiadomościach trąbią, że jeśli wszyscy mlodzi wyjadą, to kto będzie na emerytury pracował? (oczywiście emerytury należą się wszystkim, nie chcę być źle zrozumiana!) |
|
![]() ![]() |
![]() |
#77 |
Zakorzenienie
|
A ja tam nie będę narzekać na starsze panie. Za jakiś czas sama będę stara i wtedy mogę się różnie zachowywać.
![]() Nie zapominajmy, ze strasze osoby to tacy sami obywatele jak osoby mlode. Zdarzają się koszmarne starsze panie i panowie też, ale wsrod ludzi mlodych chamstwo tez sie szerzy i to nawet bardziej.
![]() |
#78 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
#79 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Komukolwiek tak powiesz, bedzie to nadużyciem. Bo wszyscy (i mili i niemili) ludzie starsi pracowali kiedys i placili skladki emerytalne. Czyli to nie Ty pracujesz na ich emerytury, tylko oni sami sobie na nie pracowali, placac ze swojej pensji co miesiac składki. My nie pracujemy na emerytury emerytów. Oni swoje głodowe emerytury dostaja z tego co uskładali przez cały okres swojej pracy.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#80 |
Zakorzenienie
|
Wiecie, kto był chamem w młodości to i chamem na starość zostanie i nie ma to nic wspólnego z wiekiem. Wiecznie skwaszona nastolatka, narzekajaca trzydziestka i gderliwa pięćdziesiątka będzie upierdliwą babcią i tyle.
Zdarzają sie też przypadki chorób. Wczesny, niewykryty jeszcze Alzheimer daje też objawy wymienione w wątku: pchanie sie do wolnego miejsca "po trupach", wymachiwanie laską czy parasolką, brak higieny itp. Wiem, bo miałam taki przypadek w rodzinie. A wczesnoporanne załatwianie spraw to pozostałość PRLu niestety - niektórym zostało upodobanie do kolejek ![]()
liberalny <tolerancyjny, nie stosujący przymusu, wolnościowy, nierygorystyczny> (Słownik Języka Polskiego PWN) Jędrek ma... ![]() ![]() ![]() Edytowane przez BabciaWeatherwax Czas edycji: 2007-01-09 o 14:39 |
![]() ![]() |
![]() |
#81 | ||
Zakorzenienie
|
Za dużo od siebie to nie dodałam-podpisałam się pod Lubą właściwie.
Cytat:
Tak,tak. Wbrew pozorom-oni nie dostają pieniędzy za nic. Im też potrącano 48 % od pensji,żeby teraz mieli świadczenia. Więc nic za darmo nie ma. A emerytury nie należą się wszystkim. Bo i niby z jakiej okazji ma ją dostac,jakiś obibok-który nigdy nie pracował? Emeryturę dostaje sie za przepracowane lata i płacenie składek na ZUS. Innych podstaw do pobierania emerytury w czasach,gdy obecni emeryci pracowali -nie było. Dopiero niedawno wprowadzono drugi filar. Ale też jakiś dochód trzeba miec,żeby sobie go opłacac. Cytat:
Ale mnie w domu wychowano tak,że zawsze osobie starszej trzeba miejsce ustąpic. To oznaka szacunku dla starszych.
![]() |
#82 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Gdyby patrzeć kto do czego ma prawo to bym napisała" Ja zapłaciłam za bilet to sobie będe siedziała, a starsze, schorowane osoby niech sobie stoją", a tego nie robie i nigdy nie zrobię. I zgadzam się z Sylwią, że jeśli ktoś jest niegrzeczny to nie ma co chować głowy w piasek tylko odpłacić tym samym.
![]() |
#83 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No,chyba,że ktoś dobrowolnie oddaje swój cały zarobek na kogoś emeryturę-to może tak powiedziec-ale tylko tej konkretnej osobie,której te pieniądze oddaje. Osobiście nie słyszałam o żadnym przypadku takiej filantropii ![]()
![]() |
#84 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Natomiast jeżeli chodzi o zachowanie starszych ludzi-nie chce uogólniać,ale najgorsi klienci ,jacy mi się trafiają,to ludzie po 60-tce. Pracuje w telefonii komórkowej,codziennie trafia sie kilkoro staruszków,którzy doładowują karty lub mają problemy z telefonem lub usługami.I powiem tak-większość z nich to spokojni kulturalni ludzie,którym trzeba pomóc i to robię. Natomiast bywają i tacy,którzy przychodzą i z miejsca wyzywają mnie i firmę od złodziei i oszustów-nie mając do tego najmniejszych podstaw i nie można tym ludziom nic przetłumaczyć. Podam kilka przykładów-staruszek,który groził mi podaniem do sądu-bo wymyślił usterkę w telefonie,która w ogóle nie istniała,a moich tłumaczeń,ze telefon jest całkowicie sprawny nie chciał słuchać. - pan z laseczką,który przychodził i wymyślał problemy i każda moją wypowiedź kwitował z dziką satysfakcją słowem złodzieje-odwiedzał mnie regularnie-przestałam być w pewnym momencie miła i na szczęście od pwenego czasu przestał przychodzić. -pani po 60-tce z płomienno rudą czupryną,która traktowała mnie gorzej jak psa i która niemalże wyrzuciłam za drzwi i poryczałam sie z nerwów. Oczywiście są też młodsi klienci,któzry potrafią dać popalić-ale można im pewne rzeczy przetłumaczyć,natomiast ludzie starsi są bardziej uparci i często bardziej sfrustrowani.Pracuję ponad 3 lata więc doświadczyłam tego na własnej skórze |
|
![]() ![]() |
![]() |
#85 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ps. Fresa to nie jest również wątek do narzekania na Zakład Ubezpieczeń Społecznych.
![]() |
#86 |
Wtajemniczenie
|
Cieszę się że wątek powstał, myślałam że tylko mnie ta sprawa mierzi...widzę że problem jest masowy i że nieuprzejme geriatryczne epizody pojawiają się w życiu każdego niemalże.
|
![]() ![]() |
![]() |
#87 |
Zadomowienie
|
Fresa tez mnie wychowano że starszym ustępuje sie miejsca,
chyba nie tylko ciebi tak wychowano ![]() ale jeśli chcesz stać 40 min w autobusie tylko dlatego że komuś sie nie chce przejśc na koniec autobusu to ok, mi sie nie chce ![]() szanuje starsze osoby ale nie bede mila i usmiechnięta dla tych którzy sa poprostu nieuprzejmi
![]() |
#88 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A tak,jak już ktoś wspomniał-każdy może zachowywac się niekulturalnie i chamsko.Do tego wclae nie trzeba byc ani emeryem ani rencistą. I weźmy pod uwagę,że często są to ludzie schorowani.A bół nie sprzyja szerokiemu uśmiechowi.Jestem młoda,ale gdy trafio mi się chociażby ból głowy,a nie mam możliwości wziąc w danym momencie tabletki-też raczej nie mam miłego nastroju.Zresztą chyba każdy tak mam.Jeszcze nie widziałam nikogo cierpiącego,żeby chodzil cały szczęśliwy i każdego obdarzał uśmiechem i miłym słowem. Więc weźmy poprawkę na starszych ludzi,bo przeżyte lata sporo tłumaczą.
![]() |
#89 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Chociaż..fajnie..jak będe starą bacią to będe okładała laską kogo tylko popadnie i powiem, że mam tyle lat i to daje mi takie uprawnienia. Hahahahhah..żenujące.
![]() |
#90 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:49.