Mamusie listopad-grudzien 2011 - Strona 142 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-05-19, 09:42   #4231
glamourous
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie listopad-grudzien 2011

Znacie stronke mojewypieki.blox.pl
Rewelacja
Stary 2012-05-19, 09:44   #4232
Bahamadia_25
Zakorzenienie

Co do raczkowania mojego kawalera, to zaczął się ruszać przód/tył ok miesiąc temu, teraz z racji tego, że jest strasznym wiercipiętkiem, nie mogę go zostawić na kanapie, więc wczoraj dałam go na podłogę aby sobie poraczkował, to cwany jest tylko na małej powierzchni, na podłodze patrzył na mnie wzrokiem : wtf
Bahamadia_25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-19, 09:47   #4233
domi7ks
Zakorzenienie

Hej Mamusie

U nas tez nocka super, nie wiem o ktorej sie Michałek zbudził (ze 2 razy jakos) tylko zanim zasnal to przez godzine z 5 razy sie zbudził (normalka),ale pobudka o 8.20 więc nie jest źle, a ja się czuje rześko

Seona dostałas paczuszke z Johnsona?świetna, nie?

Glam to kiedy żul bedzie w Polsce?

Mój dziś wraca, więc ide robić depilacje, kremacje itp

---------- Dopisano o 10:47 ---------- Poprzedni post napisano o 10:45 ----------

Cytat:
Napisane przez Bahamadia_25 Pokaż wiadomość
Co do raczkowania mojego kawalera, to zaczął się ruszać przód/tył ok miesiąc temu, teraz z racji tego, że jest strasznym wiercipiętkiem, nie mogę go zostawić na kanapie, więc wczoraj dałam go na podłogę aby sobie poraczkował, to cwany jest tylko na małej powierzchni, na podłodze patrzył na mnie wzrokiem : wtf
Baha mój to wiecznie karany i wiecznie na podłodze na brzuszku (albo na macie ) obraca się wokół wlasnej osi i zaczyna powoli pełzać
Na łozku nie zostawiaj, zeby na podloge nie fiknął

domi7ks jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-19, 09:50   #4234
princessskaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez domi7ks Pokaż wiadomość
Będzie się działo

---------- Dopisano o 10:50 ---------- Poprzedni post napisano o 10:47 ----------

Baha jak byłam na solarce to babka mi podpowiedziała, żebym białe (bo mniej przepuszcza) stringi nakładała i opalała się w nich, żeby zakryć bliznę (bo pół roku to świeżynka) i miejsce intymne - chyba tak zrobię, tylko muszę zmieniać z tyłu miejsce pasków, żeby pupkę opalić Ale dopiero w poniedziałek śmignę, bo dzisiaj nie mam jak, tż wróci ok16, a tam zamykają o 14
princessskaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-19, 09:53   #4235
Bahamadia_25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez glamourous Pokaż wiadomość
Rewelacja

niet, zobacze w wolnej chwili

---------- Dopisano o 10:53 ---------- Poprzedni post napisano o 10:50 ----------

Cytat:
Hej Mamusie

U nas tez nocka super, nie wiem o ktorej sie Michałek zbudził (ze 2 razy jakos) tylko zanim zasnal to przez godzine z 5 razy sie zbudził (normalka),ale pobudka o 8.20 więc nie jest źle, a ja się czuje rześko

Seona dostałas paczuszke z Johnsona?świetna, nie?

Glam to kiedy żul bedzie w Polsce?

---------- Dopisano o 10:47 ---------- Poprzedni post napisano o 10:45 ----------

Baha mój to wiecznie karany i wiecznie na podłodze na brzuszku (albo na macie ) obraca się wokół wlasnej osi i zaczyna powoli pełzać
Na łozku nie zostawiaj, zeby na podloge nie fiknął
Nie ma mowy aby go zostawiła samego

Princ, ja swoją mam już 3.5 roku, więc nie jest aż tak świerza, a co do majtek aby zasłonić te miejsca delikatne, to polecazm stringi, z jak najcieńszymi sznureczka i po paru min daj je niżej w tedy się opali miejsce po nch

Lece karmić głodomorka i śmigamy na spacer.

Bajj
Bahamadia_25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-19, 09:54   #4236
nettka_
Zadomowienie

Witam mamuśki

U nas noc też suuuper

Chyba przestaję karmić bo mój cycek nie wytrzymuje ugryzień przez zębola zauważyłam,że mam małą rankę na sutku
w związku z tym nie mam pojęcia jak przestać karmić? tak odrazu koniec czy zmniejszyć ilość karmień czy jeszcze lepiej wziąć tabletki na zatrzymanie laktacji?

''Dziecko może nauczyć dorosłych trzech rzeczy: cieszyć się bez powodu, być ciągle czymś zajętym i domagać się - ze wszystkich sił - tego, czego pragnie.''
nettka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-19, 09:55   #4237
OlusiaS
Wtajemniczenie

Cytat:

Mój dziś wraca, więc ide robić depilacje, kremacje itp[COLOR="Silver"]

)
szparagow pojedz
OlusiaS jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-05-19, 09:58   #4238
princessskaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Bahamadia_25 Pokaż wiadomość
Princ, ja swoją mam już 3.5 roku, więc nie jest aż tak świerza, a co do majtek aby zasłonić te miejsca delikatne, to polecazm stringi, z jak najcieńszymi sznureczka i po paru min daj je niżej w tedy się opali miejsce po nch

Lece karmić głodomorka i śmigamy na spacer.
Tak zrobię Miłego spacerowania. Moja Królewna jeszcze kima.
Stary 2012-05-19, 09:59   #4239
Seona
Zakorzenienie

Domi, nie dostałam nic jeszcze wygrałam drugi kocyk z Bobvity i 3 krowę Milkę. Ale nic z tego jeszcze nie doszło Z krowy Milki odpisano mi, że przesyłka nagród nawet do 24 sierpnia może potrwać!

Doszła mi książka o marketingu dla męża. Śmieszne, bo autorem jest profesor z rzeszowskiej uczelni i nasze rzeszowskie wydawnictwo Zbieg okoliczności taki Z drugiego końca Polski "naszą" książkę wygrałam

Mszpilka
, gdzie ten przepis na jaglaną Wioli? W kuchni w Klubie?

Ślub
Pati
Lili
Seona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-19, 10:01   #4240
princessskaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez nettka_ Pokaż wiadomość
w związku z tym nie mam pojęcia jak przestać karmić? tak odrazu koniec czy zmniejszyć ilość karmień czy jeszcze lepiej wziąć tabletki na zatrzymanie laktacji?
U nas z dnia na dzień powiedzieliśmy cycusiowi bye bye.
Mój gin odradzał branie tabl na zatrzymanie, lepiej zrobić to naturalnie. U mnie po prostu po pewnym czasie sam pokarm znikł, byla czasami kropelka, a potem już nic, null, zero
Stary 2012-05-19, 10:12   #4241
domi7ks
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez princessskaa Pokaż wiadomość
Będzie się działo

---------- Dopisano o 10:50 ---------- Poprzedni post napisano o 10:47 ----------

Baha jak byłam na solarce to babka mi podpowiedziała, żebym białe (bo mniej przepuszcza) stringi nakładała i opalała się w nich, żeby zakryć bliznę (bo pół roku to świeżynka) i miejsce intymne - chyba tak zrobię, tylko muszę zmieniać z tyłu miejsce pasków, żeby pupkę opalić Ale dopiero w poniedziałek śmignę, bo dzisiaj nie mam jak, tż wróci ok16, a tam zamykają o 14

te paski są sexy ja ostatnio w stringach się opalam

Seona mi doszły wczoraj oo moja uczelnia kurde...napisz plis na pw nazwisko, ja troche tego marketingu miałam
a co to za konkurs z Milką? a nagrpdy ja czasem tez bardzo długo czekam, ale naprawde warto czasem

OlusiaS po co szparagi? :P

domi7ks jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-05-19, 10:19   #4242
agnieszka 0605
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolinka_12 Pokaż wiadomość
Nie nic nie mają (takie bez dodatków smakowych) mam torebkę skład: mąka ryzowa i witamina B1 akurat od kliku kukurydzianego już nie mam torebki A słodkie mają i cukier i maltodekstnę
A jakiej firmy masz ten kleik ryżowy?
Ja mam nestle kukurydziany - nie ma cukru, ale ma maltodekstnę

Twoje zdanie jest twoje, wiec zapewne rożni się od mojego.
agnieszka 0605 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-19, 10:21   #4243
princessskaa
Wtajemniczenie

http://www.youtube.com/watch?v=lyzxr...eature=related
Stary 2012-05-19, 10:48   #4244
karolinka_12
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mszpilka Pokaż wiadomość

A dziewczyny macie jakiś fajny przepis na tradycyjny sernik? Bo chce upiec TŻ na powrót
Ela? ty lubisz piec
sernik wychodzi puszysty
- podkład z kruchego ciasta albo z herbatników
- masa serowa
1/2 margaryny np kasi
80 dkg sera 3 x mielonego
1/2 l mleka
1 1/2 szkl cukru
2 budynie waniliowe
5 jajek

żółtka i cukier zmiksować na kogiel mogiel dodać ser i rozpuszczoną przestudzoną margarynę. Dolać mleko dalej miksując i budynie (w proszku) Osobno ubić białka i delikatnie wymieszać. Piec 1h w 180 st można dodać rodzynki, brzoskwinie, skórkę pomarańczową ...co kto lubi

oj chyba w klubie powinnam przepis wkleić tak ??

Cytat:
Napisane przez agnieszka 0605 Pokaż wiadomość

A jakiej firmy masz ten kleik ryżowy?
Ja mam nestle kukurydziany - nie ma cukru, ale ma maltodekstnę
bobovita

3080g 50 cm i ciągle rośnie
2 t.ż. - 3600g
3 t.ż. -4160g
6 t.ż. -5330g/59 cm
13 t.ż. - 6500/65 cm
20 t.ż.-7300/67 cm
26 t.ż,-8300/~72 cm i ciągle rośnie
http://suwaczki.maluchy.pl/li-57299.png

Edytowane przez karolinka_12
Czas edycji: 2012-05-19 o 10:56
karolinka_12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-19, 11:11   #4245
princessskaa
Wtajemniczenie

Bońciu ile ten bobek będzie spał... Mleko przygotowane, ja ubrana, zwarta i gotowa do wyjścia na spacerek, a ona nadal kima..
Stary 2012-05-19, 11:23   #4246
mol_aa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez OlusiaS Pokaż wiadomość
A jakie mozna na parze zrobic?brokuly np,kalafior,co jeszcze ?

Dzisiaj przed blokiem lazil czarny kroliczek (komus uciekl moze),chcialam go zlapac,ale mi uciekl .
A wczoraj,jak wychodzilismy z chrupkami kukurydzianymi z rosyjskiego sklepu,to kaczki wyzebraly od nas pare
W ogole w naszym miasteczku biegaja dziko kroliki i kuperczaki
Olusia dużo rzeczy, ziemniaki, filet z kury, ryby np łosoś, fasolka szparagowa, pyzy z serem i kaszą manną, wszelkiego rodzaju owoce jeśli chce zrobić mus
Trzeba było na tego królika polować, miałabyś obiadek dla małej a tak na serio, to nie wiem czemu, ale jak widze w półkach sklepowych królika to mi się zbiera na pierwsze takie małe, ładne a później na talerzu bleee
Cytat:
Napisane przez mszpilka Pokaż wiadomość
hihi postu było trochę ale miałam spokój bo TŻ nie było 5 tygodni - jutro wraca .

Elfik jak poczytałam opis zmian skórnych Twojego synka to sie zastanawiam czy Helunia nie jest alergikiem na cos wiecej niz białko krowie, bo często ma jakieś krosteczki, ostatnio brwi w jakiejś kaszce, nawet ciemieniucha zaatakowała znowu.Ale placki suchej łuszczącej sie skóry na twarzy sa prawie niewidoczne.
Dostaje tylko bebilon 2 teraz, kaszki i zupki. Koopy tez czasem ciemnie są, jak po żelazie.
I tak myśle ze to może gluten?
A pediatra nic na to.

ja mam taki wypasiony mięsny na osiedlu i tam polędwiczka cielęca - cokolwiek to jest - 84 zł/kg !
inne części koło 30-40 zł/kg
dlatego kupiłam pół królika i podzieliłam na 10g kawałeczki i zamroziłam. A królik 24 zł /kg
Hela dostała kiedyś słoik z cielęcinką i skaza jej się nasiliła.

Mola - a co robisz z takiego rabarbaru?

A dziewczyny macie jakiś fajny przepis na tradycyjny sernik? Bo chce upiec TŻ na powrót
Ela? ty lubisz piec
Ostatnio z rabarbaru robiłam drożdżówki tak tak, może i to dziwne, ale jak nie mogę sklepowych to sama muszę działać
Z tej strony robiłam wiele serników, wszystkie pyszne
http://mojewypieki.blox.pl/strony/Serniki.html

Kurczę troche zazdroszczę takiego wyboru w mięsnym, u mnie to niby wszędzie dostępny, ale min dzień wcześniej trzeba zamawiać (Piotr i Paweł) mam stosunkowo blisko do Almy ale tam też trzeba cielęcinę zamawiać
Rozumiem, że zagłebie górników i tylko golonka wchodzi w grę, ale kurcze coś innego też by się chciało popróbować. We wro nie miałam z tym problemu ehhh tyle fajnych przepisów się marnuje

---------- Dopisano o 12:23 ---------- Poprzedni post napisano o 12:16 ----------

Cytat:
Rewelacja
Moja ulubiona
Cytat:
Napisane przez nettka_ Pokaż wiadomość
Witam mamuśki

U nas noc też suuuper

Chyba przestaję karmić bo mój cycek nie wytrzymuje ugryzień przez zębola zauważyłam,że mam małą rankę na sutku
Próbowałaś poranionego sutka posmarować bepanthenem?? Mi zaraz po porodzie pomagał, a mały gryzł i szarpał jak wściekły
mol_aa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-19, 11:26   #4247
muffinka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aniolina Pokaż wiadomość
a duze grupy byly w zlobku? ja sie troche boje panstwowego, bo tam jednak wiecej dzieci= zarazkow, w tym prywatnym to tylko 25 dzieci jest w roznym wieku.
kuzynka prowadza synka do pryw. zlobka klatke obok, osmioro maluchow, kurcze jak ja jej zazdrosczce

"I ślubuję Ci...''

moje hobby- xxx
muffinka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-19, 11:31   #4248
elf27
Zadomowienie

MOLA dzięki a jaki masz parowar???

SZPILKA ja tam bym się chyba nie przejmowała u Was tą kaszką, Mała toleruje zwykłe mleko więc to pewnie tylko nietolerancja a nie jakaś wielka skaza, zejdzie

GLAM ja się wtrącę w ten skład kaszek, mam przed oczami kaszkę holle i zawiera tylko mąkę ryżową (kleik) plus witamina b1, a jaglana mąkę z pełnego przemiału i witaminę - ale zastanowiło mnie czy może szkodzić a z kolei taką zwykłą jaglankę lub ryż bałabym się chyba podać, sama nie wiem, takie zakodowanie w mózgownicy że te dla dzieci są do nich przystosowane.
elf27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-19, 11:34   #4249
muffinka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez millla31 Pokaż wiadomość
Ja daje....Biszkopt w tej malej buzce znika w trzy minuty......A maly jaki szczesliwy
Mysle ze skoro nic sie nie dzieje to czemu dziecku zalowac.

A tak wogole to Witam o tak poznej porze...u Nas juz po chrzcinach.Impreza udana Hubertjak Aniolek w kosciele nawet nie pisnal.W dumu hehe tez fajnie nawet tanca byly.....ostatni goscie wyszli w niedziele o 20stej<przypomne ze chrzest rozpoczal sie w sobote o 18.30>
A tak wogole Szalone z Was Kobiety....ja ciagle nadrabiammmm..........heh e
Dziewczyny w jakim wieku dokladnie Wasze malenstwa zaczely raczkowac?
Moj siedzi praktycznie sam...wiem ze nie powinien ale nie da sie go juz utrzymac a raczkowanie to chyba jeszcze nie predko....
Zreszta wykapac tez juz sie nie da na lezaka....kaczuszka i chlapu chlapu.....
Ale ten czas szybko leci...Co do zlotu czarownic to Mamuski z PL jeden zlot a zagramaniczne drugi...hihi....łatwo powiedziec...
No to niezla imprezka byla
co do siadania, to jak sam siada i ma sile siedziec to czemu nie powinien

"I ślubuję Ci...''

moje hobby- xxx
muffinka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-19, 11:35   #4250
princessskaa
Wtajemniczenie

Nareszcie wstała. Jemy i lecimy na spacerek.
Miłego dnia Mamusie
Stary 2012-05-19, 11:52   #4251
mol_aa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez elf27 Pokaż wiadomość
MOLA dzięki a jaki masz parowar???

SZPILKA ja tam bym się chyba nie przejmowała u Was tą kaszką, Mała toleruje zwykłe mleko więc to pewnie tylko nietolerancja a nie jakaś wielka skaza, zejdzie

GLAM ja się wtrącę w ten skład kaszek, mam przed oczami kaszkę holle i zawiera tylko mąkę ryżową (kleik) plus witamina b1, a jaglana mąkę z pełnego przemiału i witaminę - ale zastanowiło mnie czy może szkodzić a z kolei taką zwykłą jaglankę lub ryż bałabym się chyba podać, sama nie wiem, takie zakodowanie w mózgownicy że te dla dzieci są do nich przystosowane.
Najzwyklejszy w tesco kupiony chyba za 79zł
Stary 2012-05-19, 13:13   #4252
dygotka8
Zakorzenienie

Cytat:
Rewelacja
znam,kiedyś wkejałam przepis na coś w poczekalni jeszcze
Cytat:
Napisane przez princessskaa Pokaż wiadomość
moja lubi bobovity z bananem (mleczno-ryżowa) .
a to bezglutenowa??
słodzona?
Cytat:
Napisane przez mol_aa Pokaż wiadomość
Nam dr powiedziała, że tak mocne ulewanie to może być efekt alergii, no i sie sprawdziło, nie jem kilku rzeczy, które były podejrzane i mały nie ulewa

Elf
my próbowaliśmy SINLAC całkiem smaczny, mały dostał 2 razy i szału nie było (do kaszki dodałam mus z jabłka) ale zjadł
no to co wyeliminowałaś?bo ja bym musiała chleb,wodę,wędlinę bo to jem od początku...
Cytat:
Moi tez strasznie ulewaja... Tylko w przeciwienstwie do twojej niuni porzadnie przybieraja wiec pediatra w ogole nie widzi problemu

Ale skad ja to znam... Mata co 2-3 dni prana bo jak uleja zupke to po prostu smierdzi jak sie tylko belta zetrze
Ciuszki po kilka na dzien, ja sama sie czesto ze 3 razy dziennie przebieram. Przescieradlo co kilka dni do pranoa.

Najgorsze ze oni teraz odczepia sie od
Cycka i od razu myk na brzuch
podobno dzieci ulewające nie powinno się karmić na leżąco.
staram się by po jedzeniu około godzinę w leżaczku poleżała...ale wystarczy ja położyć na amtę i chwila moment i juz leży na brzuszku...

a ta jaglana to taka zwykła czy Holle co Wiolqn robi??

dygotka8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-19, 13:14   #4253
goldika
Zakorzenienie

bylismy na zakupach.
W koncu doralam Lidla, wkurzyla msie bo chcialam stroj kapielowy ale nie bylo juz tego co chcialam w moim rozmiarze

ale za to kupilam mate piknikowa z wodoszczelnym spodem za 50zl ma 170x230cm o ile sie nie myle i fajnie sie ja zawija i ma raczke do rpzenoszenia!
goldika jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-05-19, 13:17   #4254
OlusiaS
Wtajemniczenie

domi szparagi sa dobre na libido,czy mowisz z przekasem,ze nie potrzebujesz

Jakbym przyniosla jeszcze jeden sprzet do domu,to TZ by mnie z nim wywalil (sokowirowki,tostery,opie kacze,gofrownice itd )
Stary 2012-05-19, 13:17   #4255
dygotka8
Zakorzenienie

Molaa a zupe z cukini robisz ze świeżej?czy mrożona może jest??

Stary 2012-05-19, 13:21   #4256
glamourous
Zakorzenienie

Ja myslalam ze Wiolqn robi zykle, mam jej przepis w swoich zdjeciach i ona pisala ze zalewa wrzatkiem czy cos. I ze mieli w mlynku platki

My z rabarbaru mamy ciasto z kruszonka i kompot chociaz mama mi na rece patrzy bo ponoc niezdrowe

Dygotku u nas nie ma mowy o siedzeniu w lezaczku, 5 min i wrzask
Stary 2012-05-19, 13:27   #4257
dygotka8
Zakorzenienie

no żesz napsiałam i skasowałam

Glam
-u nas leżaczek też długo byłw niełasce,ale jakos posiedzi teraz.no i jak karmię ją zupkami to właśnie w leżaczku wtedy ją sadzam

Goldika-a co to za mataę kupiłas???

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-05-19, 13:41   #4258
OlusiaS
Wtajemniczenie

U nas tez lezaczek tylko do karmienia sluzy

Glam najlepszego dla chlopcow (powtorze sie tu,bo nie wszyscy sa przeciez na fejsie)-dzisiaj Ogolnopolski Dzien Blizniat
Stary 2012-05-19, 13:44   #4259
mol_aa
Zadomowienie

Glam a możesz napisać czemu kompot czy ciacho z rabarbarem jest niezdrowe?

Dygotka raz robiłam z mrożonej i wyszła równie dobra jak ze świeżej

Dygotko nie jem nabiału w każdej postaci, pomidorów, nadal warzyw wzdymających i części pieczywa (kajzerki, pieczywo tostowe) i jajek. Staram się unikać smażonego, bo mały po tym ma zielone kupki, a i szczypiorek działa tak samo jak smażone

Zapraszam na szarlotkę sypaną

---------- Dopisano o 14:44 ---------- Poprzedni post napisano o 14:43 ----------

Olusia u nas tak samo, leżaczek = papu
Stary 2012-05-19, 13:51   #4260
dygotka8
Zakorzenienie

Molaa-też nie jadam tych rzeczy które wymeiniłaś...

---------- Dopisano o 14:51 ---------- Poprzedni post napisano o 14:49 ----------

Cytat:
Napisane przez mol_aa Pokaż wiadomość

Olusia u nas tak samo, leżaczek = papu
u nas też leżaczek kojarzy się z jedzeniem lub sjestą

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości