|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#63481 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XIII część zakręconej opowieści
Cytat:
zapraszam kochana poczytaj moze cos pomoze ci na rozjasnienie
|
|
#63482 |
|
Rozeznanie
|
Hej dziewczyny,wczoraj po raz pierwszy olejowałam włosy,olejek z rosmanna alterra.No i koncówki mi się delikatnie krecą.Zawsze miałam proste włosy,czy jest szansa na skret w przyszłosci?
|
|
|
|
#63483 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
1. Korzeń rabarbaru z tego, co wiem to nie rozjaśnia, a po prostu barwi na żółto... I tak też działał u mnie. No i do tego potrafi zarudzić. 2. Łupinki cebuli nie rozjaśniają z tego, co wiem, lecz nadają rudego odcienia.
|
|
#63484 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Malina - prześlicznie
jakie one długie ![]() Cytat:
Cytat:
ale efekt podobny - ta miękkość! no jak nie moje! O tym to dopiero chciałabym poczytać! ![]() Cytat:
Cytat:
podoba mi sieCytat:
![]() Większość falowanych "zawsze myślała że ma proste"
|
|||||
|
|
|
#63485 | ||||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Trudno powiedziec co jest bardziej niszczace, zaczelabym od szamponu (a po nim bomba nawilzenia zeby wloskom to wynagrodzic). Z drugiej strony skoro minelo juz tyle miesiecy to szanse sa raczej nieduze ze szampon cos zdziala, tak mi sie wydaje. Wiem, jaki denerwujacy potrafi byc nierowny kolor wlosow i na dodatek nie taki jak by sie chcialo... Jak zadne naturalne srodki nie pomoga to zdecydowalabym sie chyba po namysle niekoniecznie na kapiel rozjasniajaca, ale na dekoloryzator (nie mylic z rozjasniaczem!). ![]() Dzieki! Dobrze, chowam nozyczki na dno szuflady ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
A niszczy na pewno mniej niz standardowe traktowanie wlosow rozjasniaczem co?Nie ma za co Dziekuje Cytat:
Z tym podcieciem mialam na mysli bardziej to, jak sie ukladaja. Rozdwojenia nie zauwazylam ![]() Cytat:
Moze sprobuje nanosic na nie miedzy myciami troche oleju tak jak Ty, choc obawiam sie troche tlustosci. Na jaka odzywke to robisz?Cytat:
A miod kladz tylko na te partie, ktore sa ciemniejsze. Ja tak robilam - nakladalam tylko od polowy w dol, bo konce wlosow (bardziej "napite" ciemna farba przez lata niz wlosy blizej glowy) po rozjasnianiu mialam nieco ciemniejsze niz gore. W sumie nadal takie sa bo z uporem maniaka nie chce nakladac ciemniejszej farby a powinnam ![]() Cytat:
Staram sie robic nawilzajace maski, ale nie trzymam ich od jakiegos czasu pod czepkiem ani w ogole dlugo na wlosach, bo potem gorzej sie rozczesuja i zostaje ich tona na grzebieniu.Ta Twoja maskę mozna zrobic przed myciem czy lepiej po umyciu szamponem i tylko potem splukac? Zjadlo mi post Nez Dzieki za rade, czyli wyglada na to ze powinnam postawic na tresciwa bs + wiecej olejow +maski nawilzajace
|
|
|
#63486 | |
|
Strażnik Wizażu
|
Nieeee....niech wróci
czekałam na kolejne wpisy i co...buuu... Ten olej też chcę ![]() Cytat:
|
|
|
|
|
#63487 | |
|
sentimental animal
|
Cytat:
z tego co wiem, dekoloryzacja ściąga sztuczny barwnik z włosów, a rozjaśnianie rozjaśnia naturalne? mocno to niszczy włosy? zastanawiam się jaki kolor wyszedłby po dekoloryzacji, bo mam włosy rozjaśnione, farbowane różnymi kolorami, blond, bordowy, ciemne brązy... no cóż, pogoogluję trochę i zobaczępoczytałam o tym i są opinie, że po dekoloryzatorze włosy z powrotem ciemnieją
You may think he's a sleepy-type guy Always takes his time Soon I know you'll be changing your mind When you've seen him use a gun, boy When you've seen him use a gun Edytowane przez natalcia250 Czas edycji: 2012-05-20 o 16:34 |
|
|
|
|
#63488 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Olej jest świetny Jeśli nie znajdziecie to GreenPharmacy chyba zamierza otworzyć sklep online, a jeśli któraś będzie zainteresowana mogę wysłać - i tak wyjdzie taniej niż np. oleje na allegro. Ewentualnie, można zrobić swój olej - ekstrakt z łopianu (widziałam kiedyś na jakiejś stronie z półproduktami chyba) rozpuścić w jakimś oleju roślinnym : słonecznikowym, kukurydzianym itp. i wyjdzie to samo ![]() Cytat:
Większość przypadków, które znam, po dekoloryzacji były zmuszone obciąć włosy.
|
|
|
#63489 | |
|
sentimental animal
|
Cytat:
jutro próbuję tą maskę, jeśli nie podziała to trudno, najwyżej dalej będę chodziła z łaciatymi włosami ![]() edit: przeglądam wątek o dekoloryzacji i użytkownik fryz5 twierdzi, że dekoloryzator nie niszczy włosów; sprawdzałam opinie o dekoloryzatorze Renee Blanche i też nie było żadnych uwag o zniszczeniu. jestem w kropce :P
You may think he's a sleepy-type guy Always takes his time Soon I know you'll be changing your mind When you've seen him use a gun, boy When you've seen him use a gun Edytowane przez natalcia250 Czas edycji: 2012-05-20 o 17:24 |
|
|
|
|
#63490 | |
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#63491 | |
|
sentimental animal
|
Cytat:
|
|
#63492 |
|
Zakorzenienie
|
To standardowo
. Mozna by powiedziec, ze wszystkie falowane historie wlosowe zaczynaja sie od tych slow. Moja takze. Dzis umylam sie szamponikiem Melvity - coraz bardziej mi sie ta firma podoba i nalozylam na pol godziny Waxa z miodem i maceratem marchewkowym. Plukanie i leave in. I tu machnelam szalony eksperyment - po uwadze Ajrisz, ze shea moze zadzialac tak okluzyjnie jak parafina - zmieszalam Joasie lniana z moim soft shea i nalozylam na mokre wlosy. Mam nadzieje, ze przetluszczu i oklapu nie bedzie . Jak na razie widze tylko stanowczy brak puchu |
|
|
|
#63493 | |||
|
Zadomowienie
|
Jasne! I vice versa
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Moje farbowane przez dlugi czas na bardzo ciemny brąz, dlugie włosy zostaly 9 miesiecy temu potraktowane rozjasniaczem az do bialo-jajeczno-rudego koloru (taka wizje DEKOLORYZACJI miala fryzjerka z groupona czy grupera czy innego szajsu A dekoloryzacja mysle ze jest mimo wszystko mniej agresywna niz to, co spotkalo moje biedne kłaczyska.Moim zdaniem nie ma az tak czego sie bac Ja wiem ze osobiscie jakbym miala chodzic z widocznie nierownym kolorem na wlosach to zdecydowalabym sie na jakis zabieg powodujacy usuniecie pozostalosci koloryzacji, bo wiem, ze ten kolor wszystko by mi psul i by mnie denerwowal. Ale nie namawiam do niczego, zeby potem nie bylo na mnie W koncu wlos wlosowi nierowny. Moja kumpela rzeczywiscie mowi, ze po rozjasniaczu (ale nie dekoloryzatorze) wlosy jej sie doslownie ukruszyły
|
|
|
#63494 |
|
sentimental animal
|
chyba jednak w ostateczności spróbuję z tym dekoloryzatorem
także mam jeszcze trochę czasu na inne metody i zastanowienie się ![]() dzisiaj na włosach program maksimum mycie po miodzie BD, potem olejek Alterra z brzozą i pomarańczą+kokosowy, na to jeszcze na godzinę Bingo z keratyną i wit. B5, znowu mycie BD (z nadzieją na rozjaśnienie ), Alterra z morelą+Isana Liquid Silk d/s na coś ponad pół godziny, spłukanie, Joaśka z cytryną i miodem b/s, na końcówki krem biedronkowy, czarny żel Isana. schnę i czekam na efekty
|
#63495 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#63496 |
|
Raczkowanie
|
Czy jest możliwe by szampon z silikonem zniszczył włosy? Przez pewne forum zapoznałam się z dziewczyną, która też interesuje się włosami. Otóż myje głowe codziennie od paru lat i dba o nie. Niedawno kupiła szampon z silikonami który od razu zrobił jej na głowie siano. Reszty kosmetyków nie zmieniała i twierdzi że to przez silikon. Czy to możliwe? Nie słyszałam o tym ze silikon może działać wysuszająco...
|
|
|
|
#63497 |
|
Zakorzenienie
|
2 razy w zyciu robilam sciagnie koloru - raz farbe a drugi henne, tym samym produktem, uzyty dobrze i z glowa nie zniszczy wlosow ale wiadomo zeby utrzymac wlosy przy zyciu zadnych wiecej mocnych farb gdzie sa rozjasniacze, dlatego wlasnie mam teraz czerwien ale nie razaca, do razacej musialabym uzywac takiej z woda 9 czy 12%
siagalam tym i w obu przypadkach identyczna procedura nakladalam sciagacz koloru i trzymalam maksymlny czas - 20 min, trzeba siedziec przed lusterkiem i kontrolowac proces bo mozna sobie spalic wlosy, ja akurat moge siedziec cale 20 min (w tym wypadku kazda minuta jest cenna wiec lepiej byc blisko kranu i szampon/odzywki lepiej naszykowac wczesniej) po zmyciu dekoloryzatora maska na 20 min, potem suszenie wlosow suszarka i na suche farba, potem znow mycie, maska i dalsza procedura odz bs generalnie lepiej jest po sciagnieciu koloru poczekac 48 godzin, bo wlosy dekoloryzowane ciemnieja troche ale ja czekac nigdy nie moglam bo zwykle dopadala mnie totalna nienawisc do noszonego koloru tak ze musialam isc do pracy dnia nastepnego dodatkowo nalezy pamietac ze najbardziej kolor zostanie usuniety z wlosow przy skalpie, im dalej tym mniejszy efekt jako ze zwykle farbujemy wlosy cale i mniej barwnika jest na odrostach ja mialam biale odrosty, zolte dalej i w polowie do konca pomarancz zarowka, dlatego farbe trzymalam po pierwsze krocej - wlosy po tak silnym specyfiku maja ogromna porowatosc i farba wychodzi kilka tonow ciemniej, nawet jasna, dwa uzywlam 2 czerwieni wtedy - jasna na dlugosc i troche ciemniejsza na czesc biala i zolta (gdybym odczekala 48 godzin pewnie moglabym uzyc jednej farby) po czyms takim o wlosy trzeba dbac bardzo, maski, ogrniczenie suszarki, trzeba sie liczyc ze kolor moze sie szybciej wyplukac, farbowanie nastepne musialam zrobic po 4 tygodniach i to calosci, po ok 4 miesiacach kolor zaczal sie ladnie trzymac, teraz robie tylko odrost co 6-8 tygodni (czesto nosze koka wiec odrosty az tak nie rzucaja sie w oczy) ok, wiecej grzechow nie pamietam ![]() ale jedno dodam - ja musialam sciac wlosy nie przez sciaganie koloru (wtedy czarny usuwalam) ale dlatego ze mi sie blondu zachcialo i co miesiac katowalam wlosy jasnymi blondami, po 5-6 miesiacach kiedy co 4 tygodnie dawalam taki czad wlosy sie pokruszyly/upalily jednorazowe uzycie dekoloryzatora nie zmusilo mnie nawet do podciecia koncowek, tylko ze naprawde trzeba siedziec przed lustrem i patrzec co sie dzieje, i napewno nie polecam trzymania trzymania czy dekoloryzatra czy rozjasniacza godzine, wtedy lepiej zrobic to w 2 turach po 20 minut niz na raz taki kop (ogolenie nie polecam dekoloryzatorow - zle dzialaja na starych kolorach, ladnie usuna tylko jak fabra jest swieza)
Fotograf wizerunkowy/biznesowy, portretowy i ślubny Miłośniczka psiaków, kawy i naleśników Moja praca i pasja Blog fotografa Poza pracą fotografa Edytowane przez Rybiorek Czas edycji: 2012-05-20 o 21:44 |
|
|
|
#63498 |
|
Rozeznanie
|
Ja się pohennowałam- to już mój czwarty raz. I co i klops. Jak już pisałam wcześniej nie zauważyłam, żeby henna pogrubiła mi włosy, ale takich cieniasów po jej spłukaniu to jeszcze nie miałam. Z reguły były trochę pogrubione do pierwszego mycia. Nie rozumiem czemu henna nie chce pogrubić mi włosów:-( Od czego to zależy? I czemu te włosy ciągle są suche, nie mówiąc już o skórze głowy, która od lat nie wie co to sebum:-( Kiedyś czytałam że ten naturalny tłuszcz na głowie jest ważny- ja go nie mam od lat. Może to jest przyczyną problemów z włosami?
|
|
|
|
#63499 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() W każdym razie i tak u mnie działa lepiej niż wszelkiego rodzaju wcierki.
|
|
|
#63500 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
|
|
#63501 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
On ściąga tylko kolor farby, za to rozjaśniacz narusza też naturalny kolor włosa.Rybiorek a ten link, który załączyłaś to nie jest po prostu rozjaśniacz? Z tego co wiem dekoloryzatory nie naruszają naturalnego pigmentu włosa - usuwają tylko szuczny pigment, nie rozjaśniają. Ale ekspertem nie jestem w tej dziedzinie ![]() Tutaj przykładowe dekoloryzatory: 1 2.
Every time she closed her eyes Edytowane przez nez123 Czas edycji: 2012-05-20 o 22:14 |
|
|
|
|
#63502 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w przypadku henny jest problem - henna wiaze sie z barwnikiem wlosa, dekoloryzator nie usunie henny bo nie znajdzie zadnej farby we wlosie a nie jest zaprojektowany do usuwania ludzkiej keratyny, tutaj tylko rozjasniacz pomoze
|
|
#63503 |
|
Rozeznanie
|
No moja skóra głowy kompletnie się nie przetłuszcza. Nie wiem ile bym musiała czekać, korci mnie więc muszę sprawdzić. Nigdy nie myje włosów dlatego, że są przetłuszczone, od dawien dawna są to inne powody:
1.kiedyś myłam żeby zmyć środki stylizacyjne pianki, lakiery itp, które na drugi dzień dawały opłakany efekt 2. myje bo to cieniutkie włosy i po nocy nadać im objętość graniczy z cudem 3. teraz trochę stylizuje zgodnie z cg i udaje mi się myć co 2 dzień, czasem co 3 (ale ten 3 wyglądają koszmarnie) Mam nadzieję że uda mi się znaleźć właściwe kosmetyki do stylizacji i to pomoże, ale jestem na początku tej drogi 4. myłam też jak końce czy grzywka pobrudziły mi się olejem, którego używam do twarzy czy moim ulubionym masłem teraz staram się bardzo na to uważać, a masła przestałam używać. I grzywkę zapuszczam. Spinek i gumek nie mogę za bardzo używać bo mi ciągną cebulki i mnie boli, ale chodzę w opasce. Skóra głowy zawsze jest sucha, od lat. Teraz wyjątkowo bardzo, liczyłam na jojobe ale zamówiłam tańszą ze zsk i jest kiepska. W przyszłym miesiącu kupię tą co kiedyś miałam i mnie ukoiła. I chyba przeczekam choćbym miała chodzić w kapturze . Ten problem z mega suchą skórą głowy zaczął się po moich przygodach z Izotekiem. Wczęśniej była sucha, ale nie sprawiała mi bólu, nie myślałam o tym. Teraz staram się odratować. Edytowane przez lulaluna Czas edycji: 2012-05-20 o 22:15 |
|
|
|
#63504 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ale tak jak pisałam, ekspertką nie jestem, i włosy farbowałam tylko raz, a żadnego z tych produktów na sobie nie testowałam, więc zdaje się na zdanie bardziej doświadczonych ![]() P.S Zdjęcie futrzaków w podpisie- genialne ![]() Edit: Przypomniało mi się, jak kiedyś byłam u fryzjerki, i pani ze stanowiska obok, zapomniała wspomnieć fryzjerce, że farbowała henną, na dodatek coś z tą henną mieszała, no i nie był to produkt godny zaufania - kupiła w jakimś kiosku. Przypomniała sobie jak po nałożeniu i zmyciu farby( chyba, bo szczerze mówiąc nie wiem co ona miała tak robione ) zobaczyła szaro-zielone włosy. Ale ponoć szybko te refleksy się zmyły.
Every time she closed her eyes Edytowane przez nez123 Czas edycji: 2012-05-20 o 22:26 |
|
|
|
|
#63505 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Próbowałaś wzbogacać swoją dietę o olej, zwłaszcza olej lniany? Sałatki z olejem, chleb z olejem, śniadanko zgodne z dietą dr Budwig... No i smarowanie skóry olejami.
|
|
#63506 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Tak myślałam o wprowadzeniu lnianego do diety, tylko ojej na samą myśl o przełknięciu oleju aż mi słabo. Może oliwa z oliwek do sałatek?Ale to pewnie nie to samo. Lniany smakuje lepiej niż słonecznikowy? |
|
|
|
|
#63507 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale czasami po dekoloryzatorze nie da sie nalozyc wybranego koloru to co ja uzywlam to rozjasniacz do stosowania gdy wybiera sie kolor farby jasniejszy od swojego koloru albo od farby ktora jest na wlosach albo gdy chce sie radykalnie zmienic kolor Cytat:
|
|
#63508 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#63509 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Moja mama ma naprawdę suchą skórę i mówi, że tylko olejowanie od środka i od zewnątrz jej pomaga. Żadne kremy i leki jej nie pomogły tak, jak oleje.
|
|
#63510 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Gdyby nie oleje to by mi chyba skóra z twarzy zeszła, ale faktycznie od środka na pewno działają lepiej.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:58.

jakie one długie 

kurczę, farba miała być do 24 myć, a farbowałam w listopadzie 
mam na tyle delikatne włosy, że to jest możliwe 

z tego co wiem, dekoloryzacja ściąga sztuczny barwnik z włosów, a rozjaśnianie rozjaśnia naturalne? mocno to niszczy włosy? zastanawiam się jaki kolor wyszedłby po dekoloryzacji, bo mam włosy rozjaśnione, farbowane różnymi kolorami, blond, bordowy, ciemne brązy...